Al jarenlang roep ik dat ik graag een keer naar Italië zou willen. Waar anderen misschien dromen van een reis Down Under of van roadtrippen door de VS, stond het bovenaan mijn lijstje om het land van de pizza, pasta en cappuccino eens aan te doen. Toch kwam het er nooit van: te druk, te duur, te omslachtig, te warm… Totdat ik vóór de start van mijn nieuwe baan 2 weken vrij boekte en besloot om werk te maken van mijn Italiaanse droom. Aan het einde van de avond waren de tickets geboekt en de Airbnb geregeld. En zo komt het dus dat ik binnenkort écht in Italië zal vertoeven. Ik vertel je graag alles over onze geplande roadtrip.

vakantie naar italië

Van stedentrip naar roadtrip

Hoewel ik het geweldig vind om op mooie bestemmingen te vertoeven, ben ik ook wel een huismus. Na een week vakantie vind ik het geen probleem om zelfs een paradijselijk oord weer te verruilen voor mijn eigen vertrouwde bed. Al een paar jaar ga ik bijna alleen maar op stedentrips om daar in een paar dagen tijd het ene na het andere hoogtepunt van een stad te bewonderen. Niets mis mee, maar het leek me na een jaar vrijwel non-stop werken wel fijn om er iets langer tussenuit te zijn en ook eens een mooie omgeving te bekijken. Ik zag mezelf al rijden over smalle weggetjes langs prachtige uitgestrekte velden, die zelfs van een lange autorit nog een feestje maken.

Italië moest het worden!

Bovenaan mijn lijstje met bestemmingen staan al heel lang Toscane en een paar Italiaanse steden. Ik speurde het hele internet af naar reizen die daarbij zouden passen. Zo kwam ik een rondreis tegen waarbij je reist naar steden als Venetië, Pisa en Florence. Een busreis zag ik alleen niet zo zitten, alleen al omdat ik zo mijn twijfels had over de gemiddelde leeftijd van het busgezelschap. Dus toen mijn moeder met het geniale idee kwam om vlak bij Bologna een appartement te huren en vanuit daar met een huurauto dagtripjes te maken, kon ik niet anders dan stuiteren van enthousiasme. Vanuit Bologna ben je binnen 2 uur in Venetië, Pisa, Bologna, Verona en Florence en er is ook genoeg mooie natuur te zien. Meer perfect wordt het niet, hoor!

Laat de vakantievoorpret maar beginnen!

En zoals de bedoeling is met leuke plannen, besloten we er direct werk van te maken. Zo keek ik een aantal uur later bijna vol ongeloof naar mijn laptopscherm. “Uw boeking is bevestigd”, stond er in de blauwe letters van KLM. Yes, de vakantievoorpret is officieel begonnen! Nog iets meer dan een maand totdat mijn moeder en ik het vliegtuig pakken om Nederland voor 7 dagen achter te laten voor het zonnige Italië. Ik zie er nu al naar uit om door de straten met gekleurde huisjes in Burano te wandelen, de beruchte kijk-ik-houd-de-toren-tegenfoto in Pisa te maken, te rijden over de idyllische weggetjes in Toscane en de musea in het mooie Florence te bezoeken. En om in ons appartement vlak bij Bologna eindelijk weer eens in de zon van een boek te genieten!

De kracht van reisblogs

Het grappige is trouwens dat deze reis deels te “wijten” is aan een paar collega-bloggers. Ik heb inmiddels zo veel prachtige plekken in Italië gezien op andere blogs dat mijn zin om hiernaartoe te reizen alleen maar meer is aangewakkerd. Zo maakten de Burgertrutjes mij enthousiast over Bologna, ontdekte ik via Sandra de charme van een roadtrip door Noord-Italië en was het José die mij wees op de fotogenieke plekken die Burano, een eiland bij Venetië, te bieden heeft. Nog iets meer dan een maand totdat ik die plekken met eigen ogen kan bewonderen. Om daarna wellicht ook anderen lekker te maken op mijn blog om deze ongetwijfeld schitterende bestemmingen eens zelf te bezoeken…

Heb jij nog tips voor onze reis naar Italië?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 27 juni 2018 op 6:13 am - Beantwoord

  Klinkt als een mooi vooruitzicht. Ben eigenlijk nog nooit in die omgeving geweest maar Italië is gewoon mooi.

 2. Darina 27 juni 2018 op 6:25 am - Beantwoord

  Een heel prettig vooruitzicht! Jaren geleden ben ik in Florence geweest.
  Prachtige stad!

 3. Marloes 27 juni 2018 op 6:27 am - Beantwoord

  Wat gaaf dat je toch gaat! Specifieke tips heb ik niet, ondanks dat ik al drie keer in Italië ben geweest. Alles is namelijk leuk! De prachtige omgeving, het heerlijke eten, schattige straatjes, goed shoppen. Florence ben ik heel benieuwd naar, Pisa slaan wij over. Wij gaan met onze eigen auto dus we zullen vast ook wel lekker gaan rondrijden en kijken wat we tegenkomen. Het lijkt mij heel leuk om deze vakantie eens een wijngaard te bezoeken.
  Volgens mij ga jij net iets eerder dan ik, dus kan ik vast genieten van jouw foto’s voordat ik er ben 🙂

  • Romy 27 juni 2018 op 6:36 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat jullie regelmatig naar Italië gaan! Een rondrit met je eigen auto lijkt me ook heerlijk. Ik kan me voorstellen dat het een heel vrij gevoel geeft om gewoon te kunnen gaan en staan waar je wilt tijdens je vakantie.
   Ik kan ook al niet wachten totdat wij in onze huurauto daar rondrijden om mooie plekken te ontdekken. Met de foto’s gaat het in ieder geval vast helemaal goed komen 🙂

 4. Femke 27 juni 2018 op 6:32 am - Beantwoord

  Ohhhhhh wat een heerlijk vooruitzicht! Ik vind Italië zo’n fijn vakantieland en kwam er als kind/ tiener regelmatig met mijn ouders. Prachtige omgeving, mooie natuur, heerlijk steden en natuurlijk lekker eten. Alvast heel veel plezier. Ik ga er vanuit dat je allerlei prachtige foto’s en verhalen met ons gaat delen als je terug bent (ik kijk er al naar uit)!

 5. Maaike 27 juni 2018 op 7:02 am - Beantwoord

  Och wat geweldig zeg! Ik heb zelf drie maanden gewerkt in Italië. Verona en Venetië zijn echt prachtig! En Burano ga je inderdaad fantastisch vinden. Veel plezier met de voorpret!

  • Romy 27 juni 2018 op 6:37 pm - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 Ik kan ook niet wachten om te genieten van al die fijne dingen aan Italië die jij opnoemt. En de fotodagboekjes en verhalen over mijn vakantie gaan zeker komen. Ik heb er nu al zin in om heel wat reisverslagen uit te werken na terugkomst 🙂

  • Romy 27 juni 2018 op 6:54 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je een tijdje in Italië hebt gewerkt! Ik kan ook niet wachten om al deze plaatsen voor het eerst in het echt te bewonderen. Alleen al met de foto’s van Burano was het liefde op het eerste gezicht 😉 Het lijkt me geweldigom daar in het echt rond te lopen en zelf foto’s te maken van de mooie straatjes.

 6. Neverdullmoments 27 juni 2018 op 7:29 am - Beantwoord

  Italië is fantastisch! Zelf vond ik Lucca en Sienna ook prachtig, dat ligt daar ook in de buurt. Heerlijk vooruitzicht joh! Goed idee om dat vóór je nieuwe baan te plannen 🙂

  • Romy 27 juni 2018 op 6:55 pm - Beantwoord

   Oeh, goed om te weten! Misschien voegen we die twee steden ook maar toe aan ons lijstje met plaatsen om te bezoeken 🙂
   In ieder geval is deze vakantie inderdaad al een heerlijk vooruitzicht. Zo fijn ook om lekker helemaal te kunnen bijtanken voordat ik aan mijn nieuwe baan begin.

 7. Josephine 27 juni 2018 op 8:03 am - Beantwoord

  Hardstikke leuk, en alvast veel voorpret gewenst! Noord-Italië staat ook al een tijdje op ons verlanglijstje.
  Ik ben trouwens benieuwd hoe je het autorijden in Italië zult vinden. 😉

 8. Els 27 juni 2018 op 8:10 am - Beantwoord

  Ohh. er is hier iemand jaloers!

 9. Geke 27 juni 2018 op 8:15 am - Beantwoord

  Wat een fijne vooruitzichten! Alvast heel veel voorpret gewenst!
  Geen tips hier, ik ben er zelf nog niet geweest maar het staat wel op mijn verlanglijstje omdat glutenvrij in Italië redelijk goed ingeburgerd zou zijn.

  • Romy 27 juni 2018 op 6:57 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Met de voorpret alleen al komt het helemaal goed 🙂 Ik kan nu al haast niet wachten totdat het begin augustus is.
   Naar het autorijden ben ik ook wel benieuwd inderdaad 😉 We moeten wel nog even afwachten of mijn moeder en ik überhaupt allebei mogen rijden. Soms doen verhuurders daar moeilijk over en moet je dan een extra verzekering afsluiten, ook omdat ik nog geen 5 jaar mijn rijbewijs heb. Ik hoop in ieder geval dat het geen problemen oplevert en dat ik gewoon een paar keer zelf kan rijden daar. In het buitenland autorijden moet er ook bij mij toch maar eens van komen, haha.

  • Romy 27 juni 2018 op 6:59 pm - Beantwoord

   Dat is dan een extra pluspunt! Ik ben zelf wel benieuwd of Italianen bekend zijn met vegetarisch eten. Dat is nog weleens een probleem in zuid-Europese landen, haha. Maar we gaan het zien! Ik kan in ieder geval nu al niet wachten tot het moment dat we het vliegtuig instappen.

 10. Daenelia 27 juni 2018 op 8:33 am - Beantwoord

  Oh, je gaat ook naar Siena. Ligt niet ver bij Florence vandaan. Dan ga je naar de winkel Nino & Friends en haal je de meest hemelse koekjes ooit, het liefst met cappouccino smaak of met chocolade. En dan kom je terug op schiphol met 2 doosjes en dan sta ik daar om die doosjes aan te pakken. Okay, je mag er eentje houden voor de moeite 😛
  😉 In Florence heb ik wel een echte tip voor je. Twee eigenlijk. Gusta Panino: dit vind je dichtbij het Pitti Palazzo: Piazza Santo Spirito 1. Daar hebben ze ontzettend lekkere panini met bijvoorbeeld mozzerella en pesto en tomaat, of met ham en van die lekkere italiaanse kaas. Da’s éen, voor de lunch zeg maar.
  Voor diner: iO – Osteria Personale. Borgo S. Frediano, 167R. Niet goedkoop, maar ook niet superduur, maar wel echt erg lekker eten. Heel bijzonder. Als je gaat: reserveer. Wij grepen één avond net mis omdat het altijd vol zit. Maar het is een rustige tent om te eten hoor.
  Bonus tip: vlak bij de mooie brug in Florence zit een ijswinkel. Ja, die zitten overal, maar deze steekt daar nog weer bovenuit. Gelateria Santa Trinita. Probeer de koffie en chocolade combinatie of de pure chocolade en muntijs. Enjoy.
  … en eet geen pizza bij een touristisch restaurant. Eet alleen bij echte italiaanse tentjes.
  Oh dear. Ik wil ook! Je gaat zo genieten!

  • Romy 27 juni 2018 op 7:02 pm - Beantwoord

   Oeh, alleen al van je beschrijving word ik ontzetend enthousiast om al deze leuke plekjes in Siena en Florence zelf te gaan bezoeken. Ik zie mezelf al helemaal zitten genieten daar. Dankjewel voor de tips! Ik ga ze meteen even noteren voor als we op zoek zijn naar écht lekker Italiaans eten of een geslaagd koekcadeautje 🙂

 11. Judith 27 juni 2018 op 8:36 am - Beantwoord

  Wat een leuk vooruitzicht zeg! En Bologna is een hele goede keuze om te verblijven! De stad zelf is al leuk 🙂 En Burano en Murano mag je zeker niet missen! Zo kleurrijk <3 Vind ik wel bij je passen!

 12. Anna 27 juni 2018 op 10:42 am - Beantwoord

  Wauw wat tof! Italie is zo’n mooi land <3 Ik ben ongeveer vier keer naar het Gardameer in Italië geweest (ook echt wel een aanrader!). Wij gingen altijd met de auto en onderweg overnachtten we ergens. Zo kom je ook op de mooiste plekjes!

  • Romy 27 juni 2018 op 7:03 pm - Beantwoord

   Burano en Murano lijken mij inderdaad geweldig. Alleen al vanwege de kleuren kunnen we die twee plekken onmogelijk overslaan tijdens onze reis 🙂 Ik kan nu al niet wachten!

  • Romy 27 juni 2018 op 7:04 pm - Beantwoord

   Volgens mij zijn er rondom het Gardameer ook genoeg mooie plekken te ontdekken. Wat een leuke vakantiebestemming, zeker als je er een autovakantie van maakt 🙂

 13. Loes 27 juni 2018 op 11:09 am - Beantwoord

  Ah mega leuk, ik ben dol op Italie en met name op Toscane! Als je de kans krijgt moet je ook zeker naar Arezzo gaan, dat is mijn favoriete stadje.

  • Romy 27 juni 2018 op 7:06 pm - Beantwoord

   Dankje voor de tip! Dat stadje kende ik nog niet, maar het ziet er zeker heel leuk uit. Helaas is het vanuit Bologna wat ver rijden, maar dat is alleen maar des te meer reden om hierna nog eens terug te gaan voor een nieuwe vakantie naar Italië 🙂

 14. Marsha 27 juni 2018 op 11:47 am - Beantwoord

  Wat super zeg! Ik ben er zelf nog nooit geweest, maar staat ook zeker op mijn lijstje! Heel veel plezier alvast! En maak maar lekker veel foto’s hihi.

  • Romy 27 juni 2018 op 7:07 pm - Beantwoord

   Haha, ik heb zo’n vermoeden dat ik met een SD-kaart vol foto’s zal thuiskomen 🙂 Er zijn ongetwijfeld genoeg mooie plekken daar om op de foto te zetten.

 15. Annika 27 juni 2018 op 5:00 pm - Beantwoord

  Dit zou ik ook wel willen! Wij gaan een week naar Oostenrijk met de auto, ook leuk. Ik wil je alvast veel plezier wensen, en ga vooral heel veel lekkere dingen eten!

  • Romy 27 juni 2018 op 7:08 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Dat gaat vast lukken 🙂
   Oostenrijk is ook een prachtige bestemming trouwens. Als kind heb ik daar heel wat vakanties doorgebracht en daar heb ik nog altijd warme herinneringen aan. Veel plezier alvast!

 16. Evelyne 27 juni 2018 op 8:01 pm - Beantwoord

  Waauw, van een nieuwe baan tot een roadtrip in Italië 😉 Het gaat je alleen maar voor de wind, maar het is je gegund 😉

  • Romy 28 juni 2018 op 6:52 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! 🙂 Ik heb best een lastige tijd achter de rug, iets waar ik niet echt over uitwijd op mijn blog, dus ik ben maar wat blij met deze twee lichtpuntjes 🙂

 17. Sandra 27 juni 2018 op 8:13 pm - Beantwoord

  Dit is leeeeuuuuk! Oeehoe, ik hou van Italië. Jouw plannen klinken top! Super tof om te horen dat ik je heb kunnen inspireren met mijn blogs. Daar doe ik het voor! 😀 Heeeeeel veel voorpret gewenst in ieder geval, maar dat lukt volgens mij prima, haha.

 18. Irene 27 juni 2018 op 9:27 pm - Beantwoord

  Zo tof dat je met je mama die roadtrip gaat doen! Lijkt me inderdaad wel leuk om met de auto al die fijne plekjes te gaan bezoeken. Geeft je veel vrijheid hé 🙂 ik ben eigenlijk zelf nog nooit in Italië geweest maar het lijkt me echt een prachtig land! Misschien dat het er hier ook ooit van komt! Kijk al uit naar je blogje erover 😀

  • Romy 28 juni 2018 op 6:53 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je superleuke en enthousiaste reactie! En ook heel erg bedankt voor de reisinspiratie natuurlijk! 🙂

  • Romy 28 juni 2018 op 6:54 am - Beantwoord

   Ik ben ook nu al zó enthousiast over onze reis. Een autotrip was inderdaad perfect voor deze bestemming. Het lijkt me heerlijk om samen rond te reizen en al deze mooie plekken te ontdekken 🙂 Ik kan ook nu al niet wachten om na mijn vakantie een paar reisverslagen en foto’s te delen, haha 🙂

 19. Sara | MevrouwMiauw 27 juni 2018 op 9:29 pm - Beantwoord

  Wat ontzettend gaaf dat je lekker naar Italië gaat. Dat hebben mijn vriend en ik twee jaar geleden ook gedaan. Ook heel erg leuk dat je dit tripje samen met je moeder gaat maken. Ik weet zeker dat jullie een geweldige tijd zullen hebben.

  • Romy 28 juni 2018 op 6:55 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je met je vriend ook een reis naar Italië hebt gemaakt een paar jaar geleden! Ik weet ook zeker dat het geweldig zal zijn om in deze mooie omgeving en prachtige Italiaanse steden rond te lopen 🙂

 20. Jessica 27 juni 2018 op 9:55 pm - Beantwoord

  Wat een leuke reis heb je in de planning staan.
  De enige twee plekken waar ik geweest ben in Italie zijn Rimini en Milaan. Milaan is leuk voor een korte stedentrip. Rimini vond ik niet heel geweldig. Dat is meer het soort Salou voor de jongeren….
  Aan mijn steden advies heb je niet zo heel veel.
  Vast veel plezier met voorbereiden.

 21. Maaike 27 juni 2018 op 11:25 pm - Beantwoord

  Gaaf dat je daar heen gaat 😀 Ik ben er nooit geweest, dus tips heb ik niet haha.

 22. Lianne 27 juni 2018 op 11:53 pm - Beantwoord

  Wat ontzettend leuk dat jullie rond gaan trekken door Italië! Het is zo’n mooi land 🙂 Ik zou ook nog een keer terug willen en Toscane willen ontdekken. Ik ben veel in het noorden geweest, waar je nog een stukje gebergte van de Alpen hebt en wel duizend meertjes en mooie steden. Echt een prachtige streek en zou zo weer naar Milaan, Venetië, Rome en ook eens naar Verona willen! Wat leuk dat jullie wat langer op reis gaan nu. Je hebt het zeker verdiend! <3

  • Romy 28 juni 2018 op 6:56 am - Beantwoord

   Dankjewel! En goed om te horen dat Milaan ook wel leuk is voor een korte stedentrip. Het is vanaf Bologna wat ver rijden, maar ik ga die stad zeker onthouden voor misschien ooit nóg een reis naar Italië 🙂

  • Romy 28 juni 2018 op 6:58 am - Beantwoord

   Superlief, je reactie! Dankjewel! ♥ Ik vind het ook zo tof om eens een week weg te gaan en dan ook nog eens naar zulke mooie plekken. Het gebied dat jij omschrijft in het noorden van Italië klinkt ook prachtig trouwens. Misschien moet ik nog maar een keer teruggaan naar Italië om ook dat gebied te ontdekken 🙂

 23. Jessica 28 juni 2018 op 8:09 pm - Beantwoord

  Graag gedaan!

 24. Mariska 28 juni 2018 op 10:23 pm - Beantwoord

  Ik ben daar nog nooit geweest maar het lijkt me wel echt super mooi! 🙂

 25. Nikita 28 juni 2018 op 10:32 pm - Beantwoord

  Ik wens je in elk geval heel veel plezier Romy! De passie waarmee je de voorpret beschrijft doet me denken aan mijn leerkracht Godsdienst van het afgelopen jaar (geen belediging, had haar supergraag en is een superlieve vrouw) en zij gaat volgens mij heel vaak naar Italië en het gebeurde zo vaak dat ze vertelde hoe mooi ze het land vond. Dus ik hoop oprecht dat je een even grote liefde ontwikkelt voor het land als mijn leerkracht. Zelf ben ik nog nooit in Italië geweest, maar dat hoop ik wel ooit te doen. Dus ik heb helaas geen tips voor je!

  • Romy 30 juni 2018 op 10:09 am - Beantwoord

   Wat leuk dat je docente van Godsdienst zo enthousiast kon vertellen over Italië. Het lijkt mij ook een prachtig land. Ik ben al eens naar Rome geweest en vond die stad ook geweldig. Ik ben benieuwd of deze steden net zo mooi of misschien nog wel mooier zijn. Ik zal er in ieder geval na terugkomst vast uitgebreid over vertellen op mijn blog 🙂

 26. Odetta 29 juni 2018 op 10:15 pm - Beantwoord

  Kijk naar één van mijn favoriete films “Under the Tuscan sun” en kom alvast in de stemming!

  • Romy 30 juni 2018 op 10:26 am - Beantwoord

   Oeh, dat is een goede tip! Ik had ook al besloten dat ik de film ‘Toscaanse bruiloft’ ook maar eens moet gaan terugkijken. Al is het alleen al om alvast van de sfeer te proeven 🙂