wat als anderen twijfelen

Laat twijfels van een ander niet jouw eigen twijfels zijn

 • 25 februari 2021
 • 28 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Een eigen bedrijf beginnen, zou je dat nou wel doen? Ben je niet veel te jong voor die stap? Is die baan niet te hoog gegrepen voor jou? Wat nou als je plan volledig in de soep loopt? We zijn vaak zelf al onze grootste criticus en twijfelkont. Maar wat nou als ook anderen aan je twijfelen? Met elk kritische vraagteken dat kennissen van kennissen bij jouw keuzes plaatsen, vraag je je weer af of je er nou wel echt goed aan doet. Ja dus, soms wel! Wie ben jij om aan jezelf te twijfelen? Maar vooral wie ben jij om je door twijfels van willekeurige anderen te laten tegenhouden?

Geen twijfel over mogelijk: twijfel is funest

Niets is zo funest voor het behalen van je doelen als een eindeloze reeks aan twijfels. Vaak heb je zelf al zo je aarzelingen. Maar soms krijg je er ook nog die van anderen bij cadeau. Om wat voor keuze het ook gaat, er zullen altijd mensen zijn die er hun vraagtekens bij plaatsen. De een op een wat constructievere manier dan de ander.

Als ik kijk naar de keren dat ik het meest aan mezelf twijfelde, dan kwam dat vaak doordat ik me de meningen van anderen heel erg aantrok. Ik twijfelde dan al aan mezelf. En om van die twijfel af te komen, hoopte ik dat anderen me bevestiging zouden geven. Als iemand dan aangaf mijn kansen ook niet al te best in te schatten, ging ik daardoor opnieuw aarzelen. Zie je wel: dit was geen goed plan. Het leed dat onzekerheid heet!

Zelfvertrouwen zit in jou

Maar om wat voor keuzes het ook gaat, weet dat de juiste mindset al een enorme stap in de goede richting is. Er zal altijd op z’n minst één persoon om je heen zijn die zijn twijfels uit. De vraag is: hoe erg is dat? Is het niet vooral heel belangrijk dat jij in jezelf en in jouw keuzes gelooft? Als jij zelf gelooft dat jouw keuze de juiste is, dan maakt het ook minder uit als iemand anders je keuze afkeurt.

Ik heb dat zelf gemerkt toen ik mijn bedrijf startte. Ik durfde daar heel lang niet voor te gaan omdat ik allerlei invulgedachten voor anderen had. Veel van die uitspraken had ik hooguit één keer van een vage bekende gehoord. Toch stond zo’n enkele opmerking van Pietje van drie straten verderop in mijn geheugen gegrift. Niet omdat Pietje een belangrijk persoon is in mijn leven. Wel omdat zijn opmerking iets in mij triggerde. Ik geloofde zelf diep van binnen nog dat ik geen geboren ondernemer was. Er hoefde maar één op de duizend mensen dat te bevestigen of ik dacht al “Zie je wel!”.

Nu zullen de pietluttige Pietjes en chagrijnige Gerda’s er altijd zijn. Je kunt nooit bereiken dat iedereen jou van harte toejuicht bij alles wat je doet. Wel kun je eraan werken dat jij je eigen grootste cheerleader bent (inclusief sexy jurkje, pompons en al – als je wilt). Want als jij in jezelf gelooft, dan zal het je ook veel minder uitmaken wat die ene ander van je vindt.

Wie zijn anderen om dat over je te zeggen?

Iets anders: kijk kritisch naar wie zo’n opmerking maakt. We hebben allemaal een paar fijne adviesgevers om ons heen verzameld van wie je de wijze raad graag ter harte neemt. Dat zijn waarschijnlijk de mensen die het dichtst bij je staan. Als Bart, een goede vriendin of een van mijn ouders tegen mij zou zeggen “Dat vind ik echt niet bij jou passen!”, dan zal ik het sowieso nog eens heroverwegen (om soms lekker eigenwijs toch mijn eigen plan te trekken). Hetzelfde geldt natuurlijk voor coaches of anderen die vanuit hun expertise tips geven. Maar vage onbekenden die je ongevraagd advies geven – moet je daar wel echt wat mee?

Ik denk dat je er op kunt vertrouwen dat de mensen die dichtbij je staan het best weten wat bij je past. Weeg nooit die ene afwijkende mening net zo zwaar als die van tien dierbare mensen om je heen. En besef sowieso dat het oordeel van mensen die maar een fractie van jou kennen veel minder over jou zal zeggen dan dat van de mensen die het dichtst bij je staan. Des te meer reden om de opmerking van de buurtgek bij het bushokje het ene oor in en het andere uit te laten gaan.

wat als anderen twijfelen

Soms zegt kritiek meer over de persoon zelf

Besef dat iedereen zijn eigen referentiekader heeft. Iedereen – ook jij – heeft zo zijn eigen situatie, verleden en overtuigingen. Die neem je mee bij alles wat je zegt – ook over anderen.

Een simpel voorbeeld. Als je buurvrouw tegen jou zegt “Is die baan niet wat te hoog gegrepen?”, dan zegt dat soms meer over je buurvrouw dan over jou. Het kan zijn dat je buurvrouw gewend is altijd braaf op haar niveau te solliciteren, omdat ze het zelf spannend zou vinden om hogerop te komen. Vanuit die situatie oordeelt ze ook over jou. Maar wie zegt dat jij er hetzelfde in moet staan als je buurvrouw? Misschien zou zij juist wat van jou kunnen leren.

Het kan ook best zijn dat een ander minder graag risico’s neemt dan jij, minder avontuurlijk is of een totaal andere situatie (een gezin, een vaste baan, een hypotheek, etc.) heeft en daarom andere beslissingen neemt. Dat zegt niet altijd iets over hoe goed of slecht jouw beslissing is.

Kort samengevat: vertrouw niet blindelings op elk advies. Besef dat adviezen altijd zijn gebaseerd op iemands eigen visie en ideeën.

Laat jouw grootste twijfelaars je keuzes niet bepalen

Wie ben jij om aan jezelf te twijfelen? Of om je volledig door twijfels van anderen te laten leiden?

Het allerbelangrijkste is altijd dat jij jezelf serieus neemt. Er is maar één persoon die ervan overtuigd moet zijn dat jij dit kunt: jijzelf. Want of jij gelooft in jezelf, is meer bepalend dan de mening van wie dan ook voor of iets gaat lukken of niet. Want als jij erop vertrouwt, dan zal je daar ook volledig voor gaan en je best doen om te leren van fouten in plaats van je erdoor uit het veld te laten slaan.

Het is natuurlijk fijn als anderen je kunnen cheerleaden. Maar ook als drie mensen je supporten en de vierde zo zijn twijfels heeft, kun jij – zolang je in jezelf gelooft – er een succes van maken. En wacht maar, misschien moet die vierde persoon straks wel schoorvoetend toegeven “Ik had het toch bij het verkeerde eind.”

Je hoeft je aan niemand te bewijzen

Zie twijfels van anderen niet als een reden om jezelf eens even flink te bewijzen. Je hoeft aan niemand te laten zien hoeveel je in je mars hebt. Aan je buurvrouw van vier huizen verderop niet, want haar mening doet er niet veel toe. Aan je dierbaren niet, want zij vinden je ook nu al leuk. En aan jezelf al helemaal niet. Want hé, jij bent het zelf. En jij kunt nu – per direct – besluiten dat jij jezelf goed vindt zoals je bent.

Heeft ooit een advies van een ander jou aan het twijfelen gebracht?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. bychristiana 25 februari 2021 op 8:23 am - Beantwoord

  Ooit? Heel vaak zul je bedoelen! Vroeger was ik echt mega onzeker, ik moet wel zeggen dat het mij iets is waar ik ‘over heen gegroeid ben’, alhoewel zulke dingen natuurlijk absoluut niet vanzelf gaan. Het is eigenlijk ongelofelijk dat tien mensen iets goeds en iets positiefs kunnen zeggen en dat er dan maar 1 persoon hoeft te zijn die iets negatiefs zegt, en dat juist dat negatieve dan blijft hangen.

  • Romy 28 februari 2021 op 12:57 am - Beantwoord

   Ja, gek is dat hè?! Toch jammer dat onze hersenen dat blijkbaar haast automatisch doen.
   Mooi om te horen dat jij je ook veel minder laat leiden door keuzes van anderen. Ik heb zelf ook gemerkt dat meer levenservaring opdoen wel helpt om je minder door andermans adviezen onzeker te laten maken.

 2. Audrey 25 februari 2021 op 9:55 am - Beantwoord

  Jaaaa, amen to that! Opmerkingen – of zelfs goedbedoelde adviezen van anderen – kunnen echt killing zijn voor je zelfvertrouwen, dat heb ik al vaak genoeg ervaren. Dat vind ik wel het fijne aan ouder worden, dat ik nu veel zekerder en stabieler ben en er veel makkelijker doorheen prik als iemand zelf (plaatsvervangend) bang of onzeker is.

  • Romy 28 februari 2021 op 12:54 am - Beantwoord

   Ja, precies dat! Toen ik net was begonnen met studeren, kon ik me volledig laten leiden door adviezen voor anderen. Gelukkig is dat nu wel een stuk minder geworden.

 3. Meaghan 25 februari 2021 op 10:55 am - Beantwoord

  Oh heel herkenbaar dit! Ik heb soms ook de neiging om mijn plannen te laten leiden door mensen in mijn omgeving die bepaalde adviezen geven of mijn plannen in twijfel trekken. Dit kunnen hele kleine dingen zijn (bijvoorbeeld als iemand beweert dat het matras dat ik wil vervoeren niet in de auto past en dat het geen goed plan is en het dan uiteindelijk toch blijkt te passen xD) tot inderdaad dat een bepaalde baan of studie te hoog is gegrepen of dat het niet verstandig is om alleen (zonder mijn vriend) de hypotheek af te sluiten. Heel frustrerend is dat, waardoor ik er zelf ook aan ga twijfelen. Gelukkig heb ik wel geleerd om mijn eigen plan te trekken en gewoon maar te vallen als het mislukt, dan zie ik het later wel weer verder. Ik vind het belangrijk om zelf dingen te ondervinden en daarbij mezelf niet te veel door anderen te laten leiden.

  • Romy 28 februari 2021 op 12:53 am - Beantwoord

   Wat goed dat je dan toch je eigen keuzes maakt! Inderdaad, zien of het goed uitpakt en van eventuele fouten leren, is misschien wel de slimste manier. Alhoewel ik zo’n vermoeden heb dat je over veel keuzes zelf al super goed hebt nagedacht en dat die twijfels dus nergens voor nodig zijn 🙂

 4. Daenelia 25 februari 2021 op 10:57 am - Beantwoord

  Ik luister graag naar advies, ook als het negatief is. En positief, maar ondoordacht, advies geeft bij mij ook niet de doorslag om wel of niet iets te doen.
  Je leert afwegen en zelf een beslissing nemen. En wat je vooral leert is zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor je beslissing. Als ik een fout maak, kan ik dan nooit een ander verwijten want ik ben uiteindelijk degene die het doet. Dus ja, ik luister wel eens naar negatieve adviezen. En dan twijfel ik heus wel eens. Dan loop ik nog eens door mijn beslissing en kijk of ik echt alle juiste feiten heb.

  • Romy 28 februari 2021 op 12:49 am - Beantwoord

   Afwegen welk advies er wel en niet toedoen, is inderdaad de belangrijkste stap. Uiteindelijk hak je altijd zelf de knoop door – niet alleen over je eigen keuze, maar ook over welk advies je wel of niet opvolgt.

 5. Anna 25 februari 2021 op 11:02 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Ook ik herken de onbedoelde adviezen en opmerkingen van anderen maar al te goed. Al vraag ik zelf niet vaak om advies, je krijgt toch adviezen om je hoofd geslingerd, of je het wil of niet :p. Maar vaak wil ik dan juist het tegendeel bewijzen en kies ik, eigenwijs als ik ben, alsnog mijn eigen plan. Niet altijd met succes, maar wel ontzettend leerzaam!

  • Romy 28 februari 2021 op 12:48 am - Beantwoord

   Tof dat je daarin lekker eigenwijs bent! Herkenbaar wel! Vaak vraag ik mensen wel om advies, maar heb ik dan eigenlijk mijn keuze al bedacht en is het best lastig om me ervan af te brengen, haha.

 6. Wendy 25 februari 2021 op 11:15 am - Beantwoord

  Dit artikel komt voor mij uit de hemel gevallen! 🙂 Ik wil graag een eigen bedrijfje beginnen, maar ik word nog net niet gek van mijn eigen twijfels. Als ik de twijfels van mijn ouders erbij neem, dan word ik zo bang dat ik gillend de andere kant op zou willen rennen en de eerste de beste baan aan zou nemen. Terwijl zij inderdaad in een andere situatie zitten, van een andere generatie zijn, en niet zo avontuurlijk zijn aangelegd. Dus hun weerstand zegt weinig over mijn plan op zich (en de kans van slagen), maar zo voelt dat niet altijd. Dus bedankt voor deze reminder!

  • Romy 28 februari 2021 op 12:47 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je iets aan mijn artikel hebt! Zo te horen weet je zelf al wel wat je het liefst zou willen (een eigen bedrijf beginnen). Dus ik zou zeggen: go for it! Wat je zelf ook al aangeeft, je ouders reageren vanuit hun situatie en hun minder avontuurlijke houding. Toen ik zelf mijn bedrijf startte, had ik ook nauwelijks mensen om me heen in eenzelfde situatie, waardoor ik me vaak afvroeg of het wel een verstandige stap was. Het hielp me toen al heel erg om eens te sparren met mensen die wél een eigen bedrijf hadden. Dan krijg je een fijne motivatieboost als je over je plannen vertelt in plaats van dat iemand reageert met “Zou je dat nou wel doen?” 🙂

 7. Giovanna Jansen 25 februari 2021 op 11:21 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Heel inspirerend! Zeker heeft het advies van een ander mij wel eens aan het twijfelen gebracht. ‘Zou je dat nou wel doen…’ is een killer en voer voor je eigen twijfels. Ik heb er wel door geleerd om zeker te zijn van mijn keuzes voor ik het met een ander (die mogelijk twijfels heeft) deel.

  • Romy 28 februari 2021 op 12:43 am - Beantwoord

   Goed idee inderdaad om eerst zelf over je keuzes na te denken voordat je het er met een ander over hebt. Dan kun je voorkomen dat de ander je misschien onnodig aan het twijfelen brengt.

 8. Naomi 25 februari 2021 op 11:28 am - Beantwoord

  Prachtig gezegd! Ik merk dat ik me soms júist allerlei meningen van mensen veraf kan aantrekken, terwijl zij inderdaad weinig nuttig over dingen kunnen zeggen. Mensen dichtbij zijn veel belangrijker als het gaat om wat zij vinden of iets wel of niet bij mij past. En joh, vaak komt dat bij die mensen verdacht veel overeen met wat ik zelf al dacht (hoe zou het toch komen hè?).

  • Romy 28 februari 2021 op 12:42 am - Beantwoord

   Precies! Vaak denken mensen die je echt goed kennen over veel mensen hetzelfde als jij zelf. Ik merk zelf ook weleens dat mensen om me heen eerder zeggen “Ja, dat is echt iets voor jou” dan dat ik dat zelf durf te geloven. Dan is advies van dierbaren best handig 🙂

 9. Evelyne - Gouden Momenten 25 februari 2021 op 11:55 am - Beantwoord

  Sterk artikel, die voor mij al helemaal een wake-up call is. Ik ga vaak aan mezelf twijfelen en laat me ook heel vaak leiden door mijn omgeving. Waardoor ik wellicht ook wel mooie kansen heb laten liggen. Ik hoop hier in de toekomst toch steeds beter in te worden en op een dag te zeggen: ‘dit heb ik verwezenlijkt helemaal alleen’

  • Romy 28 februari 2021 op 12:40 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je iets aan het artikel hebt! Inderdaad eigenlijk zonde als je kansen laat lopen doordat je je laat leiden door meningen van anderen – en ook zo níet nodig. Maar ik weet zeker dat het je met bewust daaraan werken lukt om er langzaamaan steeds beter in te worden wél jouw pad te volgen 🙂

 10. johanna 25 februari 2021 op 5:21 pm - Beantwoord

  Te vaak. Met gevolg dat mijn zelfvertrouwen of het geloven in mijn kwaliteiten er behoorlijk onder te lijden heeft (nu nog). En dat is eigenlijk jammer en onterecht. Dus fijn als jij er zoals je beschrijft, mee om kunt gaan!

  • Romy 28 februari 2021 op 12:39 am - Beantwoord

   Wat rot dat dat je zelfvertrouwen best wel in de weg kan zitten! En zeker onterecht, want volgens mij heb je heel wat talenten in huis die je (zonder twijfel) zou mogen inzetten.

 11. Zo simpel is dan geluk 25 februari 2021 op 7:33 pm - Beantwoord

  Ook ik ben echt een twijfelkont, maar als anderen aan mij twijfelden (en ik iets ontzettend graag wilde) zorgde dat er juist voor dat ik me wilde bewijzen. Heerlijk als dat dan ook lukte, haha.

  • Romy 28 februari 2021 op 12:38 am - Beantwoord

   Wat goed! Die neiging heb ik zelf ook weleens gehad (bijvoorbeeld toen ik de verkeerde studie had gekozen en mijn studieadviseur zo haar twijfels over mijn kunnen uitsprak). Dan krijg ik juist nog meer zin om het tegendeel te bewijzen.

 12. 2saram 25 februari 2021 op 9:58 pm - Beantwoord

  Echt prachtig geschreven.
  Hier zijn geen woorden genoeg voor. Chapoo

  Geloof in jezelf

 13. els 26 februari 2021 op 11:00 am - Beantwoord

  Wow, wat een goed artikel. Ik twijfel van mijzelf best wel veel over sommige dingen, maar als ik eenmaal iets zeker weet kun je mij er ook niet zozeer meer vanaf krijgen :-). Zo heb ik lang thuis gewoond. Kon ik lekker sparen, maar iedereen zei ga nu op jezelf wonen. Daarover twijfelde ik dan weer niet, en ben nog steeds blij met deze keuze. Nu een leuk huis kunnen kopen met mijn vriend.

  • Romy 28 februari 2021 op 12:36 am - Beantwoord

   Wat goed dat je gewoon je eigen pad hebt gevolgd en je niet door anderen liet leiden om toch een huis te kopen! Ik heb eigenlijk min of meer hetzelfde meegemaakt. Zo vaak de vraag gekregen waarom ik niet op kamers ging (terwijl de universiteit voor mij maar een half uur reizen was). Ben achteraf heel blij dat ik langer thuis heb gewoond en meteen daarna een echt fijn huis voor mezelf kon kopen.

 14. Anouk 28 februari 2021 op 11:45 am - Beantwoord

  Oh ik vind dit nog zo ontzettend moeilijk, volgens mijn moeder komt het met de jaren om niet naar anderen te luisteren en te doen wat voor jou goed voelt. Ik doe nu meestal wel wat ik zelf wil, maar ik kan me nog heel druk maken over wat anderen er van vinden (bijvoorbeeld over dat ik al getrouwd ben terwijl ik pas 22 ben)

 15. Simone 28 februari 2021 op 7:41 pm - Beantwoord

  Pff, vaak zat kon iemand mij helemaal van mijn stuk brengen. En soms nog wel eens hoor. Kort geleden gebeurde dat nog. Ik ben bezig met iets nieuws (lees in mijn laatste blog) en iemand zei dat zij hetzelfde had. Vervolgens twijfelde ik wel even of mijn unieke idee nog wel zo goed en uniek was. Na een paar dagen bleek al die twijfel voor niks, ik ben nog steeds uniek met wat ik ga doen…

 16. Saskia 3 maart 2021 op 10:54 am - Beantwoord

  Ik probeer wel altijd bij mezelf te blijven en me niet te laten (af)leiden door anderen. Soms zeker wel lastig hoor maar ben hier in de afgelopen jaren heel wat sterker in geworden. Dit is nu ik moeder ben eigenlijk alleen maar gegroeid. Ben daar erg blij mee, aangezien dit zeker niet het geval was in mijn tienerjaren.

Recente blogs

4 mooie lessen die het programma Dream School mij leerde

25 oktober 2021|Persoonlijke groei|

Naast dat ik op tv graag kijk naar getalenteerde thuisbakkers, enthousiaste huizenkopers en af en toe naar rennende politieagenten, is er één programma dat ik het aller-allerliefst kijk: Dream School. Met name omdat ik het bijzonder vind om te zien hoe jongeren een tweede kans krijgen, die tweede kans soms ook aangrijpen en bijzondere lessen leren op hun pad daarnaartoe. Maar ook omdat ik van de waardevolle lessen van hun gastdocenten zelf heel vaak wat opsteek. Dit zijn 4 mooie inzichten uit het programma die ik zelf in mijn oren heb geknoopt.

15 dingen om nee tegen te zeggen (+ hoe je dat doet!)

15 september 2020|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Nee. Nope. Neuh. Doe maar niet. Nee hoor. Geen zin in. Geen interesse. Er zijn tig manieren om 'nee' te zeggen. En toch maken al die manieren het er niet makkelijker op om dat ellendige drieletterwoord over je lippen te krijgen. De laatste tijd ben ik wat meer aan het oefenen geslagen met 'nee' zeggen tegen dingen waarbij ik voel dat dat het enige juiste antwoord is. Niet makkelijk, wel een aanrader! Daarom zet ik 15 dingen op een rij om 'nee' tegen te zeggen. En ik geef 5 tips om dat lastige woord daadwerkelijk uit te spreken.

Overprikkeling voorkomen? Zo vind je stilte in jezelf (9 tips)!

17 januari 2022|Zelfliefde|

Soms lijkt het alsof rust en stilte er niet meer bij zijn. Als je niet uitkijkt, word je de hele dag bestookt met berichtjes, telefoontjes en e-mails. Overal waar je kijkt zijn mensen, geluiden en dingen te zien. En dan is het ook nog vaak lastig om de stilte in jezelf te vinden. We moeten vaak van alles - en als je niets moet van anderen, dan heb je vaak zelf wel iets wat moet. Maar het goede nieuws: jij kunt temidden van de drukte overprikkeling voorkomen en de stilte in jezelf vinden. Deze 9 tips helpen mij daarbij; jou hopelijk ook.