Fabienne

Mijn allerlaatste werkdag bij mijn allereerste baan

 • 31 juli 2018
 • 42 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Iets meer dan een jaar geleden zette ik mijn eerste stappen in het kantoor. In mijn roze colbertje werd ik enthousiast begroet door de receptioniste, schudde de hand van de jongen die al snel mijn nieuwe collega bleek te zijn en kreeg ik een toegangspas in mijn handen gedrukt. Het was het begin van een nieuw avontuur. Mijn eerste stappen als kersverse werknemer in de grotemensenwereld. En nu, 1 jaar en 3 maanden later, trek ik vandaag die deur van het grote kantoor achter me dicht om een nieuw avontuur aan te gaan. En wat is er in die tijd veel gebeurd!

laatste dag bij mijn eerste baan

Foto gemaakt door de getalenteerde Iris Zaagman.

Trots

Trots is – hoewel best lastig om toe te geven – het eerste woord dat in me opkomt als ik terugdenk aan het afgelopen jaar. Werken op zich heeft me veranderd. Ik weet nog dat ik in het begin nauwelijks de telefoon durfde op te nemen en steeds dacht door de mand te vallen als iemand die “het eigenlijk allemaal niet kon”. Maar naarmate de werkweken en -maanden verstreken, ontdekte ik langzaamaan dat ik meer kon dan ik dacht. Ik leerde aangeven wat ik wel en niet leuk vond, nee zeggen, frustraties uitspreken in plaats van opkroppen en mezelf serieus nemen, ook op momenten dat de adrenaline door mijn lijf stroomde van spanning.

Een rugzak met ervaringen

Dankzij veel opdrachten, fijne collega’s en zo nu en dan een keer onderuit gaan, kon ik mezelf ontwikkelen. Als werknemer, maar ook als persoon. Niet dat ik nu één brok zelfvertrouwen ben, alle wijsheid in pacht heb en de wereld aankan. Maar ik ben wel verder dan ik een jaar geleden was. Ik kan zelfs wel stellen dat ik deze spannende stap naar een nieuwe baan nooit had durven zetten als ik op mijn werk niet al dit had geleerd. Werken leerde me namelijk ook dat ik als enige verantwoordelijk ben voor mijn loopbaan en soms voor mezelf mag kiezen. Hoe egoïstisch het misschien ook klinkt, werken doe je niet alleen voor het bedrijf, maar óók voor jouw voldoening, kennis, ervaring en plezier. En vooruit, ook een beetje voor jouw (toekomstige) hypotheek.

Wat wil ik?

Bovenal leerde ik op mijn werk wie ik ben, wat ik wil en waar ik voor sta. Het heeft zeker een tijdje geduurd voordat ik besefte dat ik misschien wel de leukste collega’s had, maar me toch niet als een vis in het water voelde in de bankensector en misschien wel in het bedrijfsleven in het algemeen. Ik merkte dat sales en jaarcijfers of grootse events over hypotheken niet zijn waar mijn hart ligt. Ik die ooit dacht dat je bij een werkgever minstens een jaar of tien blijft werken, ontdekte dat een eerste baan misschien wel meer een leerzame ervaring is dan een droombaan om voor altijd te blijven. En dat is oké – het is een waardevolle ervaring die ik niet had willen missen.

De dag van het afscheid

Nu klinkt mijn verhaal hierboven misschien wel heel moedig. Maar als ik denk aan de dag van vandaag, waarop ik afscheid neem van mijn collega’s en van mijn allereerste baan, dan word ik daar toch een beetje weemoedig van. Het idee dat ik vandaag collega’s voor het laatst spreek met wie ik lief en leed heb gedeeld en die ik bijna iedere dag spreek, dringt nog niet echt tot me door. Net als het idee dat mijn werk wordt overgenomen, dat ik straks een van die “Hoe heette zij ook alweer?”-oud-collega’s ben en dat ik mijn toegangspas moet inleveren om het pand niet meer zelf in te kunnen. Dat alles moet nog even bezinken.

Van Zuidoost naar de 14e verdieping op de Zuidas

Mijn mailbox is binnenkort uit de lucht, mijn collega’s moet ik straks echt gedag zeggen en voortaan mag ik op iedere verjaardag gaan uitleggen wat ik dan zoal doe als “beleidsmedewerker” in plaats van er met “Ik ben communicatieadviseur bij een bank” van af te komen. Maar ik weet zeker dat alles het meer dan waard is als ik straks rondloop op de universiteit en me mag uitleven op een project dat past bij waar mijn passie ligt. Ik ga ons kantoor verruilen voor een plekje op de 14e verdieping van mijn “oude” universiteit aan de Zuidas. Tijd voor een nieuw avontuur, waar ik héél veel zin in heb. En gelukkig heb ik nog 2 weken vakantie om aan dat idee te wennen!

Wat was jouw laatste keer dat jij ergens de deur achter je dichttrok? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 31 juli 2018 op 6:45 am - Beantwoord

  Een laatste werkdag lijkt me best lastig. Afscheid nemen blijft moeilijk. Geniet van je vakantie!

 2. Darina 31 juli 2018 op 7:12 am - Beantwoord

  Spannend dat je bijna aan je nieuwe baan gaat beginnen. Afscheid nemen is nooit leuk, sterkte! En geniet van je vakantie ?

  • Romy 31 juli 2018 op 7:46 am - Beantwoord

   Dankjewel! Het is inderdaad best apart om mijn laatste werkdag te hebben, maar tegelijkertijd is het met een mooi doel gelukkig 🙂

 3. Dat moet een heel raar gevoel zijn om na afscheid te moeten nemen. Maar het is ook wel weer leuk dat je een nieuw avontuur aan gaat heel veel succes!!

  • Romy 31 juli 2018 op 7:48 am - Beantwoord

   Dankjewel! En dat is zeker zo: ik heb ook héél veel zin in mijn nieuwe uitdaging 🙂

 4. Judith 31 juli 2018 op 8:42 am - Beantwoord

  Heel veel succes met je nieuwe uitdaging 🙂 Altijd lastig om afscheid te nemen vind ik!

 5. Neverdullmoments 31 juli 2018 op 8:42 am - Beantwoord

  Mooie tribute voor je baan/collega’s, kan me heel goed voorstellen dat dit heel gek moet zijn! Geniet van je laatste dagje en daarna van je welverdiende vakantie! En daarna lekker weer naar het vertrouwde plekje, gaaf hoor!

  • Romy 31 juli 2018 op 7:05 pm - Beantwoord

   Thanks voor je lieve reactie! En de VU voelt inderdaad wel een beetje als mijn “vertrouwde” plekje. Zo grappig dat het aan de ene kant een heel nieuwe baan is, maar aan de andere kant toch ook een beetje vertrouwd 🙂

 6. Marije 31 juli 2018 op 8:59 am - Beantwoord

  Wat mooi geschreven en hele mooie inzichten. Heel veel succes!

 7. Amy 31 juli 2018 op 9:08 am - Beantwoord

  Spannend, zo’n laatste dag! Kan mij goed voorstellen dat dat even een dingetje is.. maar je hebt een mooi afscheidsartikel geschreven voor je werkgever en collega’s. Laat vandaag maar een beetje over je heen komen en dan heb je lekker nog even twee weekjes vakantie om de knop om te zetten. En dan wacht de nieuwe uitdaging! Heel leuk!

 8. Daenelia 31 juli 2018 op 9:14 am - Beantwoord

  Je eerste laatste dag 🙂
  … Ja, want er zullen er nog wel een paar komen. Zelfs als je binnen hetzelfde bedrijf een overstap maakt naar een andere afdeling of misschien naar een andere locatie. Laatste dagen vind ik mooi omdat er nog iets van hoop is, dat je wel contact houdt. En met sommige oud-collega’s is dat misschien ook wel zo! Maar je nieuwe baan wordt langzaam je normale baan en de contacten met je nieuwe collega’s vervangen je oude contacten.
  Toch is een laatste dag onvergetelijk 🙂 Hopelijk op een goeie manier!

  • Romy 31 juli 2018 op 7:06 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve woorden! Het was een geslaagde dag vandaag en ik zie ook uit naar mijn nieuwe uitdaging. Maar eerst nog even genieten van de vakantie 🙂

  • Romy 31 juli 2018 op 7:08 pm - Beantwoord

   Haha, precies! De eerste keer dat ik een laatste dag op mijn werk heb en er zullen er ongetwijfeld tot mijn pensioen nog wel een paar volgen 😉 Ik heb een fijne dag gehad vandaag en vond het ook wel iets magisch hebben. Het voelt toch alsof je de ene deur dichtdoet, terwijl er een andere deur opengaat. Dat laatste is ook al wel een fijn vooruitzicht 🙂

 9. Meaghan 31 juli 2018 op 9:55 am - Beantwoord

  Wat een mooie blog! Het lijkt mij toch wel een gek gevoel om je allereerste baan te verlaten! Volgens mij ben je erg gegroeid als persoon en heb je onwijs veel geleerd van deze baan en heb jij jezelf echt kunnen ontwikkelen! Afscheid nemen is altijd wat minder leuk als je een leuke tijd gehad hebt met leuke collega’s. Ik had dat bijvoorbeeld ook heel erg op mijn afstudeerplek. Ik studeerde af bij mijn eigen hogeschool en ook daar had ik wel moeite om afscheid te nemen van mijn leuke en lieve collega’s! Super leuk dat je als beleidsmedewerker aan de slag gaat! Ik heb voor mijn afstudeeronderzoek een aantal beleidsmedewerkers van mijn hogeschool geïnterviewd en volgens mij is het echt een hele uitdagende en afwisselende baan. Geniet van je verdiende twee weken vakantie! Daarna kun je weer fris en opgeladen aan de start met je nieuwe uitdaging!

  • Romy 31 juli 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve woorden! Volgens mij is mijn nieuwe baan echt een leuke functie. Ik zie er in ieder geval nu al naar uit 🙂 Het was best even lastig om leuke collega’s gedag te zeggen, maar tegelijkertijd zie ik wel uit naar mijn nieuwe uitdaging.
   Ik kan me voorstellen dat het in jouw geval ook lastig was om je collega’s niet meer te zien. Hoewel het sluiten van de ene deur vaak wel betekent dat er een andere deur wordt geopend, blijft het toch wel moeilijk om afscheid te nemen.

 10. Simone 31 juli 2018 op 10:04 am - Beantwoord

  Wat mooi geschreven! Maar het is ook wel een mijlpaal he. Je zet weer een nieuwe stap, en dat is juist heel mooi. Ik dacht ook altijd heel lang bij dezelfde baas te blijven plakken. Dit is alleen niet gelukt. De laatste keer dat ik de deur achter me dichttrok was dit niet vanuit mijn kant en het was dan ook een beetje zuur, maar inmiddels ben ik bezig met iets heel moois: mijn eigen bedrijf.

 11. Eveline Fleur 31 juli 2018 op 10:08 am - Beantwoord

  Ik herken je gevoel. Ik werk sinds april bij mijn nieuwe werkgever en het afscheid was heel lastig omdat mijn collega’s zo leuk waren, maar van mijn werk werd ik niet (meer) gelukkig. Ik ben zo blij dat ik de stap heb gezet. Je zal ook bij je nieuwe werk weer even moeten wennen, maar het komt vast helemaal goed. Succes!

  • Romy 31 juli 2018 op 7:13 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Wat jammer dat de deur voor jou werd gesloten bij je oude werkgever, maar een eigen bedrijf is wel een geweldig mooie nieuwe stap. Wat stoer dat je voor jezelf gaat beginnen! 🙂

  • Romy 31 juli 2018 op 7:14 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat de stap naar nieuw werk voor jou uiteindelijk een heel goede keuze is geweest. Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk was om je leuke collega’s achter te laten, maar uiteindelijk moet je toch voor jezelf kiezen en ook gaan voor een baan waar je gelukkig van wordt.
   Dankjewel voor je lieve reactie! <3

 12. Jenn 31 juli 2018 op 11:18 am - Beantwoord

  Heel veel succes met je nieuwe baan, en geniet van je vakantie!

 13. Alice 31 juli 2018 op 12:49 pm - Beantwoord

  Veel succes bij je nieuwe uitdaging! Afscheid is niet altijd leuk. Je krijgt er ook weer een hoop dingen voor terug.

 14. Borduursaramsades 31 juli 2018 op 12:53 pm - Beantwoord

  Veel geluk met je nieuwe uitdaging. Geniet nu maar eerst nog ern beetje van je welverdiende vakantie

  • Romy 31 juli 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

   Thanks! En dat zeker! Het is nu een spannende stap, maar ik weet zeker dat de stap het uiteindelijk wel waard zal zijn 🙂

  • Romy 31 juli 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

   Bedankt voor je lieve reactie! En dat genieten van de vakantie gaat vast lukken 🙂

 15. Irene 31 juli 2018 op 12:58 pm - Beantwoord

  Toen ik in januari ontslag nam was de helft van mijn collega’s er niet om afscheid te nemen. Haha. Ik had er toen niet zo’n moeite mee omdat ik het totaal niet meer leuk vond daar, maar het blijft alsnog wel raar! Het is ook echt een soort van afgesloten hoofdstuk hé. Maar je hebt wel een super fijn vooruitzicht én nog twee weken verlof! Zalig! ^^

  • Romy 31 juli 2018 op 7:20 pm - Beantwoord

   Oh wat een vreemde manier om afscheid te nemen! Lijkt me ook wel raar om op die manier weg te gaan bij je werk, maar gelukkig heb je nu in ieder geval een fijnere baan 🙂
   Het voelt inderdaad wel als een afgesloten hoofdstuk bij mij en de vakantie én mijn nieuwe baan zijn zo’n fijn vooruitzicht. Heb daar echt al zin in!

 16. Dana 31 juli 2018 op 2:05 pm - Beantwoord

  Veel succes met jouw nieuwe uitdaging! Ik kan me enigszins wel erin herkennen, alhoewel het dan met stage is. Mijne eerste en laatste werd dat voor mijn opleiding. Dus de laatste keer dat ik een hoofdstuk afsloot was dus mijn stage bij mijn oude team waar ik een jaar heb meegelopen en nu door naar een nieuw team voor mijn scriptie. Al is die deur niet helemaal dicht want ik lunch af en toe nog met mijn oude team en zit ik gewoon in hetzelfde gebouw etc 🙂

 17. Lianne 1 augustus 2018 op 9:22 am - Beantwoord

  Mooi om te lezen! Fijn dat je zoveel geleerd hebt en dat je zo gegroeid bent. Tijd voor een nieuwe uitdaging! En nu eerst twee weken een welverdiende vakantie! <3

  • Romy 2 augustus 2018 op 12:09 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! <3 Ik zie ook al zo uit naar de vakantie. Echt een heerlijk vooruitzicht en een fijne manier om lekker tot rust te komen!

 18. Evelyne 1 augustus 2018 op 1:18 pm - Beantwoord

  Het is zeer belangrijk om je hart te volgen. Als je weet dat het toch niet zo goed zit, dan neem je beter een volgende stap dichter naar de droom die je wil. Nu dringt het misschien allemaal nog niet door, maar er komt een tijd dat ook jij terugdenkt aan die ‘goeie ouwe’ tijd 😉 Geniet van je verlof! En succes met je nieuw avontuur!

  • Romy 2 augustus 2018 op 12:18 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie woorden! Ik ben inderdaad blij dat ik deze stap heb durven zetten en weet zeker dat ik er achteraf met een fijn gevoel op kan terugkijken. Het voelt alsof ik de goede stap heb gezet voor nu, maar tegelijkertijd ook veel heb geleerd van mijn eerste baan. The best of both worlds dus, of zoiets 🙂

 19. Elisabeth 1 augustus 2018 op 1:43 pm - Beantwoord

  Vorig jaar nog. Ik moest stoppen met mijn leuke bijbaan in de zorg, omdat ik het niet meer trok vanwege mijn gezondheid. Ik was te ziek om te werken.

  • Romy 2 augustus 2018 op 12:19 am - Beantwoord

   Wat ontzettend rot om dat te horen! Ik kan me voorstellen dat dat het afscheid nóg moeilijker maakte. Ik hoop dat het nu qua gezondheid iets beter met je gaat dan toen je deze stap noodgedwongen moest zetten <3

 20. Nikita 1 augustus 2018 op 6:01 pm - Beantwoord

  Afscheid nemen went nooit, dat weet ik. Maar ik weet dat je inderdaad na zo’n afscheid beseft dat je veranderd bent. Ik denk met liefde terug aan mijn verjaardag. Maar dat was ook het afscheid van de middelbare voor mij. Eigenlijk voelt het heel tegenstrijdig om je artikel nu te lezen. Want jij eindigt je eerste echte job, terwijl ik drie weken geleden mijn eerste studentenjob startte. Maar ik merk ook dat ik net als jij dingen leer van mijn job. Ik merk ook zelf dat ik mijn studentenjob heel graag doe en ik ben er heel graag. Maar ik heb ook gemerkt dat ik als ik later een job heb, er creativiteit aan te pas zal moeten komen. Ik mis het creatieve aspect namelijk wel. Gelukkig compenseer ik dat in mijn vrije dagen wel. Een nieuwe uitdaging of hoofdstuk is eng en tegelijk ook wel heel moeilijk om te aanvaarden, maar het is ook leuk. Ik weet zelf ook dat ik soms mijn schooltijd ook wel mis nu (en dat ervoer ik toen van ik de foto’s van Parijs terugkeek), maar ik heb ook heel veel zin om nieuwe uitdagingen aan te gaan aan de hoge school en mijn dromen waar te maken.

  • Romy 2 augustus 2018 op 12:30 am - Beantwoord

   Wat verwoord je dat mooi! En je hebt helemaal gelijk: deuren achter je dichttrekken, is moeilijk, maar biedt ook weer de kans om nieuwe uitdagingen aan te gaan en kersverse herinneringen te maken. Ik zie er ook al heel erg naar uit om in mijn nieuwe baan weer volop te leren en mooie nieuwe dingen te ontdekken.
   Mooi om te horen dat jij het afscheid van school nu ook zo kunt zien. Het is niet niks om deze stap te zetten, maar gelukkig betekent een gesloten deur nooit helemaal het einde en gaat er altijd ergens anders weer een nieuwe deur open 🙂 Ook al blijft het gemis in het begin vaak nog wel even merkbaar, later wordt het vaak vooral een mooie herinnering.

 21. Saskia 5 augustus 2018 op 10:39 am - Beantwoord

  Yay voor deuren dichtrekken. De laatste keer dat ik dit deed was toen ik in de kraamzorg werkte als coördinator. Was echt super ongelukkig en werd er toch uitgeknikkerd. Opgelucht dat ik was! Toen deze baan die ik nu heb tegen gekomen en ZO ontzettend blij<3 Maar afscheid nemen is nooit leuk weet ik uit ervaring… Ik ben zó vaak verwisseld van baan omdat ik geen vast contract kon krijgen, echter heeft het me wel de baan opgeleverd waar ik 100% geniet en op mijn plek zit. Waar elke deur dichtgaat gaat er een nieuwe (of een raam) open…

  • Romy 6 augustus 2018 op 9:26 am - Beantwoord

   Mooi gezegd! Het is niet altijd fijn om deuren achter je dicht te trekken, zeker als je dat, zoals in jouw geval, niet vrijwillig doet, maar uiteindelijk kan het je soms wel heel mooie nieuwe kansen opleveren ?

Recente blogs

Inkiekje #51 | Bewaker Pippa, nieuw blauw “bakkie” & babycadeau

7 februari 2022|Persoonlijk|

Aan foto’s in mijn filmrol weer geen gebrek de afgelopen weken. Ik fotografeerde er lustig op los met mijn mobiel bij bijzondere en minder bijzondere momenten. De bijzonderste van allemaal? Bart kreeg een nieuwe auto, en hij is blauw (en heel tof!). Verder zat ik met mijn neus in een prachtig boek, kocht ik het allerliefste berentruitje ooit in maat 68 (nee, niet voor Pip!) en was ik beretrots op een bakcreatie. Spiek je weer mee in mijn fotodagboek?