lagere energierekening

Lagere energierekening? 19 tips voor een lager verbruik in huis

 • 27 juni 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Groen doen

De energieprijzen mogen dan het toppunt voorbij zijn, het is altijd mooi als je een lagere energierekening hebt. Mooi voor je portemonnee én voor de wereld om ons heen! Nu Bart en ik net een nieuw, niet bijzonder energiezuinig, huis hebben gekocht, staat het thema “duurzaam leven” extra hoog op onze agenda. Zo hopen we zonnepanelen te nemen, vervangen we het keukenraam door triple glas en gaan we gasvrij koken op een inductiekookplaat. Maar het huis energieneutraal maken is voor nu een veel te dure operatie. Gelukkig is er ook zonder rigoureuze verbouwingen veel mogelijk om duurzamer te wonen. Dit zijn 19 kleine veranderingen waarmee je minder kwijt bent aan het dagelijkse gebruik van je apparaten in huis.

Lagere energierekening kan ook zonder je hele huis te verduurzamen

Er zijn nogal veel mogelijkheden om je energierekening te verlagen. Je denkt misschien al snel aan zonnepanelen, isolatiemateriaal, warmtepompen (in combinatie met zonnepanelen) of van het gas af gaan. Inderdaad allemaal mooie stappen, maar er hangt helaas ook een flink prijskaartje aan. Gelukkig kun je ook een lagere energierekening krijgen zonder al die drastische maatregelen te nemen.

In het nieuwe huis hebben we nog dubbel glas en minder goede isolatie. Daarom willen we het nodige gaan verduurzamen. Een paar energiebesparingsstappen zetten we direct, maar met sommige stappen wachten we tot over een paar jaar. We hebben bij de aankoop van het huis helaas geen geldboom cadeau gekregen ;). Maar met goed letten op je energieverbruik kun je ook zonder allerlei duurzame snufjes besparen op je energierekening.

Uit onderzoek van ExpressVPN blijkt dat verwarmings- en koelsystemen, apparaten en verlichting de grootste energieverbruikers zijn in huishoudens. Airconditioners en elektrische waterverwarmers steken met kop en schouders boven de andere huishoudelijke apparaten uit qua verbruik. Maar ook wasdrogers en wasmachines kunnen er wat van qua energiekosten.

Het goede nieuws is: op al die dingen kun je dus ook besparen. Geen verbouwing of dure nieuwe aankopen voor nodig!

19 tips voor een lagere energierekening

Op basis van het onderzoek van ExpressVPN, allerlei artikelen die ik de laatste jaren heb gelezen en mijn eigen energiebespaar-ervaringen zijn dit 19 tips voor een lagere energierekening. Voor elk van die tips hoef je enkel iets bewuster je apparaten en verwarming te gebruiken.

 1. Zet de vaatwasser minder vaak aan. Wij proberen de vaatwasser één keer in de 2-3 dagen aan te zetten door bijvoorbeeld grote pannen met de hand af te wassen en met het nodige gepuzzel de vaatwasser zo slim mogelijk in te ruimen. Elke centimeter wordt benut. In het begin zetten we ook pannen altijd in de vaatwasser, maar dan was de vaatwasser (met twee enthousiaste kokers) zo vol. Tegenwoordig wassen we die pannen met een klein beetje sop met de hand af. Daardoor hoeven we veel minder vaak een vaatwassessie te doen.
 2. Maak slim gebruik van de oven. Schuif bijvoorbeeld tegelijkertijd een ovenschotel en een baksel in de oven in plaats van daarvoor twee keer de oven aan te zetten. En moeten die twee dingen op verschillende temperaturen bakken? Schuif ze dan direct na elkaar in de oven. Dat scheelt voorverwarmen! Verder helpt het om de oven pas voor te verwarmen zodra je echt nog maar tien minuten bezig bent voordat het gerecht oven-ready is. Doe ook de deur van de oven zo min mogelijk open tijdens het bakken (en bewonder je taart liever vanachter het ovenraampje). Dan kan er geen warme lucht ontsnappen.
 3. Laat je was buiten of op een wasrek drogen. Wij leven al 4,5 jaar zonder droger en dat gaat ons als tweepersoonshuishouden prima af. Ik kan me voorstellen dat een droger wel heel handig is als je meer wasjes te draaien hebt. Maar dan kun je alsnog besparen door de droger minder vaak aan te zetten. Hang je was op zonnige dagen te drogen in de tuin of op het balkon. Of zet een wasrek in huis neer als je de gewassen kleding niet heel snel gedroogd en wel nodig hebt.
Lees ook: 17 simpele bespaartips om je energieverbruik te verminderen. 
lagere energierekening 2
 1. Check of je vriezer en koelkast écht goed dicht zitten. Wij hebben weleens gehad dat de vriezer nog op een kier stond. Met als gevolg een hogere energierekening én een hele hoop extra ijs in de vriezer (wat een crime was om weg te krijgen!). Sindsdien checken we altijd even of het deurtje goed dicht zit.
 2. Zet je vriezer en koelkast niet koeler dan nodig is. Een temperatuur van 4 °C is prima voor de koelkast. Voor de diepvries is -18 °C gebruikelijk. Als je koelkast of vriezer lager staat dan dat, kun je wellicht de temperatuur aanpassen. Dat is voldoende om voedingswaren lang goed te laten blijven en koel te kunnen serveren. De temperatuur is trouwens niet op elke plank in de koelkast even koel. In dit artikel van Consumentenbond kwam ik wat handige tips tegen om je koelkast zo in te delen dat de meest bederfelijke producten op de koelste plank staan.
 3. Kook energiezuiniger. Je kunt hartstikke lekkere dingen maken en toch minder energie verbruiken tijdens het koken. Kijk bijvoorbeeld of je bepaalde dingen bij elkaar in één pan kunt mikken. Toen ik nog kookte voor 1 persoon, legde ik bijvoorbeeld mijn vega-burger vaak op de ene helft van de koekenpan en gebruikte ik de andere helft om mijn groenten te wokken. Verder helpt het om (zeker als je in je eentje bent) voor twee dagen te koken, zodat je maar de helft van de tijd meerdere pannen op het fornuis hebt staan. Ook kun je energie besparen door water voor te koken in de waterkoker en dan in de pan te schenken voor rijst of pasta.
 4. Doe altijd een deksel op de pan. Zo gaat er geen warmte verloren en hoeft een maaltijd minder lang te koken. Nog een voordeel is dat er met een deksel op de pan minder vitamines verloren gaan als je groenten kookt.
 5. Draai minder wasjes. Als je een druk gezinsleven hebt, is daarin vast weinig eer te behalen. Maar als je, zoals wij, met z’n tweeën bent, zit soms de wasmand maar half vol, terwijl je toch écht schone onderbroeken nodig hebt. In die gevallen zweer ik bij de ‘colour catcher’-doekjes. Ik heb ze al vaker genoemd op mijn blog, maar ik ben groot fan van die magische doekjes. Ze vangen afgevende kleuren op, waardoor je prima verschillende kleuren bij elkaar in de wastrommel kunt mikken. Dan hoeft de wasmachine minder vaak te draaien.
 6. Trek je laptopstekker er soms uit. Ik doe mijn laptopstekker alleen in het stopcontact als de batterij zo goed als leeg is. Dan laad ik de batterij volledig op om vervolgens de stekker er weer uit te trekken. Ook als je laptop in principe geen stroom nodig heeft uit het stopcontact, verbruikt hij via de stekker nog energie. Door de stekker er op die momenten uit te halen, voorkom je sluipverbruik.
 7. Let ook op het sluipverbruik van opladers, etc. Ik ga niet zover dat ik de stekker van de wifi-router standaard uit het stopcontact trek. Maar bij dingen als een telefoonoplader, de oplader voor onze elektrische tandenborstels of een nachtlampje dat niet zo vaak aanstaat is het een kleine moeite om de stekker eruit te trekken. Dat kan op jaarbasis toch nog wat bijdragen aan een lagere energierekening! Ook apparaten als de televisie en computers die op stand-by staan, hebben veel sluipverbruik. Dit kun je voorkomen door een verlengsnoer te gebruiken met een aan/uit-schakelaar. Zo hoef je niet alle stekkers eruit te trekken, maar kun je die apparaten toch volledig uitzetten.
lagere energierekening 3
 1. Gebruik ledlampen, geen gloei- of halogeenlampen. Ouderwetse gloeilampen of halogeenlampen gebruiken veel meer energie, omdat ze zowel licht als warmte afgeven. Ledlampen zijn veel energiezuiniger en gaan gemiddeld 15x langer mee dan gloeilampen. Wij hadden bijvoorbeeld in onze badkamer nog halogeenspotjes hangen. Die heeft Bart laatst vervangen door led-spotjes. Het scheelt best wat stroom, aangezien we die lampen al snel elke dag minimaal driekwartier hebben aanstaan. Ook scheelt het warmte. De halogeenspotjes werden heel heet, wat in de zomer geen pretje was. Ledlampen geven geen warmte af, waardoor het op de zonovergoten dagen koeler is in de badkamer.
 2. Gebruik de eco-stand op apparaten, bijvoorbeeld op je wasmachine, vaatwasser en droger. Die stand doet er ietsje langer over, maar is wel veel energiezuiniger. De eco-stand op de vaatwasser werkt bijvoorbeeld met een lagere temperatuur, gebruikt minder water en benut energie zo efficiënt mogelijk. Scheelt toch!
 3. Verwarm slimmer. Zet de verwarming alleen aan in kamers waar je bent, kijk of je de thermostaat een graad lager kunt zetten en voorkom warmteverlies via deuren en kieren. Wij doen bijvoorbeeld altijd de deur naar de gang dicht als de verwarming in de woonkamer aanstaat en ik verwarm alleen het deel van de kamer dat warmte nodig heeft. Verder is het slim om de verwarming al een half uur voordat je de deur uit gaat of gaat slapen uit te zetten. Het is zonde als de warmte nog een half uur in je huis hangt terwijl jij al op bed ligt of buiten rondloopt.
Lees ook: Minder gas verbruiken? Deze 34 tips kun je vandaag al toepassen! 
 1. Kruip onder een kleed. Wij proberen in oktober/november de eerste dag dat de verwarming aangaat zo lang mogelijk uit te stellen. Een warm kleed helpt daarbij! Dikke truien ook trouwens. Kleed jezelf warm aan en kruip ’s avonds gezellig onder een plaid. Wie weet kan de verwarming daardoor een graad lager of zelfs nog even helemaal uit blijven.
 2. Zet apparaten uit zodra je ze niet gebruikt. Klinkt vanzelfsprekend, maar ik betrap mezelf er nog weleens op dat ik apparaten te lang laat draaien. Klik bijvoorbeeld de ventilator uit als je even de was gaat vouwen en in een andere kamer zit. Zet je koffiezetapparaat zelf uit in plaats van het automatisch uit te laten gaan. Activeer zelf de slaapstand van je laptop, zodat het scherm niet nog vijf minuten stroom verbruikt. En zijn het lichtknopje en de ventilatie in je badkamer aan elkaar gekoppeld (zoals bij ons)? Doe dan het licht alleen aan als het écht nodig is. In de zomermaanden kan ik me bijvoorbeeld ook prima opmaken zonder een lamp op mijn gezicht. Dan gaat de ventilator niet aan.
 3. Stap over op een duurzame energieleverancier. Dat levert je niet per se een lagere energierekening op, maar wel een positievere impact op het milieu. Wij zitten zelf al een paar jaar naar volle tevredenheid bij Vandebron. Dat is één van de meest duurzame energieleveranciers. Volgens GreenPeace zijn ook o.a. GreenChoice, Pure Energie, Powerpeers en Energie VanOns heel goede opties.
 4. Neem zonnepanelen (als je het geld ervoor hebt). Voor als je nog een mooi bedrag op je spaarrekening hebt staan en een grote stap wilt zetten voor een lagere energierekening en een beter milieu, zijn zonnepanelen een mooie optie. Wij hebben ons er zelf de afgelopen maanden in verdiept. Het schijnt dat nieuw isolatiemateriaal en zonnepanelen twee van de beste dingen zijn die je kunt doen om jouw energieverbruik in huis te beperken. Het is wel nogal een uitgave, maar meestal verdien je de kosten binnen een jaar of zeven terug. Zeker op zonnige dagen heb je met zonnepanelen op het dak nauwelijks tot geen stroom van het net meer nodig.
 5. Koop energiezuinigere apparaten. De techniek is volop in ontwikkeling. Ook de makers van elektrische apparaten staan niet stil. Als een apparaat in huis zijn beste tijd heeft gehad en aan vervanging toe is, is het slim om te kijken naar een energiezuinigere variant. Zo hopen wij in het nieuwe huis een energiezuinigere koelkast te krijgen. En als onze wasmachine ooit kapot gaat (even afkloppen, voorlopig nog niet hopelijk!), nemen we een nog iets duurzamer exemplaar. Overigens kun je aan het energielabel van apparaten herkennen hoe energiezuinig (of niet) het is.
 6. Zet je apparaten aan in de daluren. Dit scheelt niet per se in je energieverbruik, maar zorgt wel voor een lagere energierekening. Op bepaalde tijden kun je energie tegen een lager tarief afnemen. Vaak is dat ’s nachts en overdag. Kijk eens of je apparaten als de wasmachine of vaatwasser om die tijden kunt aanzetten. Dan betaal je minder per eenheid stroom. Veel slimme apparaten kun je van tevoren inplannen. Dan kun je bijvoorbeeld aangeven dat de wasmachine om 4 uur ’s nachts aangaat, zodat je precies de was kunt uitladen op het moment dat je ’s ochtends uit de douche stapt.

Heb jij nog meer goede tips voor een langere energierekening?

1

lagere energierekening 5

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 27 juni 2023 op 8:59 am - Beantwoord

  Echt onderschat is het onnodig vaak wassen van kleding. Echt. Tenzij je professioneel balletdanser bent die elke dag pirouettes draait in het zweet, of een bouwvakker die in de zon loopt te zweten in stof en vuil, is het echt niet nodig om je kleding na elke draagbeurt te wassen. Weet je hoe goed het is (misschien wel beter) om je kleding gewoon even in een briesje of in de zon te hangen? Dat frist je kleding echt op. Of te laten ‘stomen’ als je doucht (dus in de badkamer hangen als je een warmere douche neemt).
  Maar ik heb makkelijk praten: onze energierekening voor 2 is lager dan gemiddeld. Mét gebruik van droger, vaatwasser en meerdere apparaten die continue aanstaan (of zo goed als: mijn pc draait ook gewoon meer dan werkuren). Ik snap dan dus ook nooit dat mensen zeggen dat ze zoveel energie gebruiken en daarom geen ventilator aan zetten :S Dan is het een betere investering om oude apparaten te vervangen door meer duurzame exemplaren.

  • Romy 29 juni 2023 op 7:22 am - Beantwoord

   Helemaal mee eens dat wasgoed lang niet altijd in de wasmachine hoeft na één keer dragen! Het hangt er wel van af hoeveel iemand zweet. Sommige mensen hebben daar net wat meer last van. Maar in de meeste gevallen kun je kleding prima laten luchten en dan weer in de kast hangen. Ik merk dat dat voor veel kleding zelfs beter is 🙂
   Hier hetzelfde trouwens: mijn PC staat altijd aan en Bart heeft ook een vrij grote en intensief gebruikte PC-installatie, maar we zitten alsnog onder het gemiddelde verbruik. Het is altijd balans zoeken, denk ik. Je kunt prima met sommige dingen veel energie gebruiken, en dan valt er wellicht op andere punten wat te besparen. Zo had ik mijn niet heel energiezuinige ventilator vorige week niet willen missen 😉

 2. Maaike 30 juni 2023 op 11:52 pm - Beantwoord

  Heel handige tips. In de winter krijg ik sneller last van hoofdpijn en migraine door de verwarming. Dus dat scheelt een hoop met kosten ook. Ik ben gek op dekentjes en mijn kat ook 😀

Recente blogs

Vaker Vrolijkheid #10: capslockissues & opruimwoede

15 juli 2017|Persoonlijk, Positiviteit|

Het is weer zover: tijd voor Vaker Vrolijkheid. De tiende editie alweer! Ik heb iets met ronde getallen, dus dat is al een geluksmomentje op zich. Maar goed, Vaker Vrolijkheid dus. Oftewel mijn lijstje met vrolijke momenten van de afgelopen weken. En dat waren er weer genoeg! Zo kreeg ik het opruimvirus flink te pakken, kocht ik net iets te leuke cadeautjes voor iemand anders en moest ik lachen om mijn eigen onhandigheid met computers op het werk. Dit en nog meer in Vaker Vrolijkheid #10!

"Had ik maar…" | Waarom ik niet in die zin geloof?

17 februari 2021|Persoonlijke groei|

Had ik maar een andere keuze gemaakt. Of eerder die relatie verbroken. Of niet die sollicitatie verprutst. Had ik maar niet op 'Send' gedrukt toen ik deze onhandige e-mail zonder spellingscheck de deur uit deed. Had ik maar... Die zin is bij veel mensen vast wel eens door het hoofd geschoten. Ook bij mij zeker wel een keer of duizend - als het niet meer is. Totdat ik op een gegeven moment besefte dat het me nergens bracht. Of in ieder geval geen stappen vooruit. Ik besloot die zin vrolijk uit mijn leven te bonjouren en heb hem nog geen dag gemist. Om deze 6 redenen!

5x Daarom is vandaag nu al geweldig!

8 mei 2017|Positiviteit|

Ben je toe aan een beetje positiviteit op de vroege ochtend of aan het begin van een lange middag? Soms heb je even een oppepper nodig of kun je gewoon een kleine boost gebruiken. Speciaal voor die gevallen besloot ik een lijstje samen te stellen met 5 redenen waarom vandaag nu al iets geweldigs in zich heeft. Of nou ja, eigenlijk elke dag van de week dus.