landal greenparks hoog vaals

Ons weekend weg naar Landal Hoog Vaals | Zalig Zuid-Limburg

 • 23 september 2021
 • 11 Reacties
Categorieën: Op reis

Al een paar maanden waren we de dagen aan het aftellen. Na ons weekje weg naar Gelderland hadden we nog een mini-vakantie tegoed: een lang weekend naar Landal Hoog Vaals. We verruilden ons Randstad-dorp voor zonnig en zalig Zuid-Limburg. Het waren maar drie dagen, maar die paar dagen in een typische Landal-cottage tussen de Limburgse heuvels voelden alsof we een week in Frankrijk hadden doorgebracht. De hoogtepunten (buiten de heuvels om!) heb ik voor je verzameld.

Met de auto volgeladen naar Landal Hoog Vaals

Met de auto volgeladen alsof we een week naar de camping gingen (slim inpakken kan ik nog steeds niet!), gingen we op pad. Het weekend begon met een paar pechdingetjes (om half tien aankomen bij een weg die vanaf negen uur is afgesloten – dat soort dingen), maar we lieten ons niet uit het veld slaan. Het was vakantietijd! Dus zetten we onze glimlach op, ging de muziek een tandje harder en brachten we onszelf in de vakantiemodus op de A2.

Na een autorit van vier uur reden we het park op. Hoewel het pikdonker was en we weinig glimpen van het landschap konden opvangen, waren we er al van overtuigd dat dit drie heerlijke dagen zouden worden.

Hallo, zon!

Toen we deze zomer in Poederoijen waren, hadden we precies de meest regenachtige week van de zomer uitgekozen. Het leek wel alsof het universum iets wilde goedmaken, want dit weekend in september (SEPTEMBER!) werden we elke dag op een zonnetje en korte-mouwen-weer getrakteerd. 

Toen ik de volgende ochtend al vroeg uit de veren was (blijkbaar was ik zó enthousiast over de DM-shopsessie die die dag gepland stond dat ik niet in bed te houden was), keek ik mijn ogen uit bij het opendoen van de gordijnen. Ons uitzicht bestond uit heuvels, heel veel groen en de zon die ertussendoor piepte. Wauw! Dat is wel even anders dan de weg en parkeerplaatsen waarop ik vanuit mijn appartement uitkijk.

landal greenparks hoog vaals 15
taartje in de zon
balea aankopen

De Duitse grens over

Mijn eerste keer de grens over sinds bijna twee jaar! Al was het maar vijf kilometer de grens over, het voelde haast magisch. Zeker gezien de reden waarvoor we die kant op gingen… En nee, het is niet wat je verwacht.

Zaterdagochtend brachten we door in Aken, om te beginnen bij de drogist. Ik ga normaal jaarlijks met een vriendin naar Duitsland om daar te shoppen, maar door corona was ik daar al bijna twee jaar niet geweest. Overleef ik op zich wel. Maar ik keek er enorm naar uit om daar fijne, dierproefvrije en vegan douchegels en handzeep voor (niet overdreven!) een heel jaar in te slaan.

Het gewicht van de tassen loog er niet om: we waren goed geslaagd en hebben onder andere weer genoeg zeep om onze handen vaak genoeg “kapot te wassen”, zoals Rutte dat zo onhandig zegt. Uiteraard bekeken we daarna nog meer van Aken dan alleen de drogist. We keerden terug huiswaarts met twee gebakjes van een patisserie om die op ons eigen terras bij het huisje (een eigen terras, wauw!) op te peuzelen.

landal greenparks hoog vaals 9
landal greenparks hoog vaals 8

Rodelen (en nog een keer, en nog een keer)

Nog een persoonlijk hoogtepunt was het rodelen in Valkenburg, wat ook niet gek ver bij Landal Hoog Vaals vandaan was. Als kind ben ik een aantal keer met mijn ouders op vakantie naar Oostenrijk gegaan. Rodelen was daar vaste prik. Ondanks dat ik ooit op een kabelbaan de rodelberg op mijn schoen ben verloren (tip: trek geen instappers aan op zo’n kabelbaan), ben ik altijd gek op rodelen geweest.

Ik zeur al zeker een jaar bij Bart dat we een keer samen een rodelbaan moesten trotseren. Een heus bucketlistding werd het zo langzamerhand. Toen bleek dat Valkenburg zijn eigen rodelbaan heeft, konden we dus niet anders dan daar gebruik van maken. Wel vier keer achter elkaar. En inderdaad, het was nog minstens zo leuk als tien jaar geleden. Het kind in mij was weer tevreden.

We maakten daarna nog een wandeling door Valkenburg, waar helaas nog duidelijk de schade van de overstromingen te zien was. Ik werd er een beetje verdrietig van om te zien hoeveel impact het heeft gehad op de mensen daar. We besloten het drukke centrum te vermijden, maakten een korte wandeling en stapten toen terug de auto in.

landal greenparks hoog vaals 2
landal greenparks hoog vaals 16

Limburgse heuvels en zure bessen

De volgende dag trokken we onze wandelschoenen aan om meer van de omgeving te zien dan enkel de rodelbaan en de Duitse drogist. We wandelden deze route in het dorpje Vijlen. Een “zeer gemakkelijke route” volgens de site. We vragen ons nog steeds af hoe de moeilijkste route van de site er dan uitziet, want nu – twee dagen na terugkomst – voel ik de “zeer makkelijke wandeling” nog steeds in mijn kuiten.

Máár hij was de spierpijn dubbel en dwars waard. Jeetje, wat is het landschap daar mooi! We wandelden over heuvels, door het bos, langs maïsvelden en over kleine avonturenpaadjes. Ik kreeg er helemaal een “één met de natuur”-gevoel van, zeker toen we bessenstruiken tegenkwamen en ik besloot een vers biologisch besje te plukken en te eten. Dat bleek toch iets te optimistisch: het kostte me een Smintje en een halve fles water voordat de zure smaak weg was. Maar het mooie landschap maakte dat helemaal goed! Bekijk mijn Reels-filmpje maar.

Na thuiskomst in ons tijdelijke Landal-verblijf bleven we twee uur met de beentjes omhoog zitten om bij te komen van deze – voor ons als niet-doorgewinterde wandelaars – barre wandeltocht. We gingen uit eten in het parkrestaurant, waar het heerlijk rustig was. Ik genoot van een groentencurry en een verrukkelijk toetje dat het absoluut van het hoofdgerecht won. Eton Mess (niet de een ratjetoe van mierzoete dingen als meringues, vanille-ijs, aardbeien en slagroom) is duidelijk een blijvertje.

landal greenparks hoog vaals
bloem zonsondergang

Alsof de tijd even stilstaat

De volgende dag was het tijd om het Limburgse landschap weer te verruilen voor ons Aalsmeerse appartement. Heel bijzonder hoe 3 dagen in een ander stukje Nederland je heel veel energie en rust kunnen brengen. Normaal zouden die dagen voorbij zijn gevlogen doordat ze zich automatisch vullen met huishoudelijke taken, verplichtingen naar anderen toe, supermarktbezoekjes en dat soort dingen.

Nu kwamen we terug met vele verhalen en herinneringen, en voelde het alsof we onze (Hollandse) horizon hadden verbreed.

Ik las ooit dat de tijd minder snel door je vingers glipt als je nieuwe dingen doet, nieuwe plekken bekijkt en nieuwe herinneringen maakt.

Af van de automatische piloot, op de geniet- en ontdekmodus. Dat kan ik absoluut beamen. Het voelt alsof we een week weg zijn geweest, terwijl we er maar een paar dagen tussenuit waren.

Ik zeg: laten we snel een nieuw weekend weg in eigen land boeken. Herinneringen maken is veel meer waard dan afgevinkte to-do-lists, volle voorraadkasten en piekfijn schoongemaakte kamers.

landal greenparks hoog vaals 6

En Landal Hoog Vaals, hoe beviel dat?

Ik was heel benieuwd hoe ik dat zou vinden, een vakantie naar Landal Greenparks. Ons uitje naar Landal Hoog Vaals was mijn eerste keer Landal sinds járen. Als kind kwam ik bijna elke zomer in dit soort parken. Maar daarna ben ik er járen niet geweest; ik boek meestal Airbnb’s. Misschien ook omdat ik de leeftijd dat je je kostelijk vermaakt bij de Bollo-club al een tijdje was ontgroeid. Ik had er simpelweg nooit aan gedacht dat het ook als 28- en 30-jarig stel zonder kinderen prima vertoeven is op zo’n park. En dat je, als je een beetje tactisch boekt, geen € 1000 voor 3 dagen in een huisje hoeft neer te tellen.

Landal Hoog Vaals beviel hartstikke goed. Het is een heel mooi groen park. Je kunt alleen al tussen de huisjes door mooi wandelen en er zijn ook allerlei handige voorzieningen. Ook voor als je niet tot de twaalf-minners behoort. Naast een heerlijk restaurant, waren er bijvoorbeeld ook een golfbaan, een zwembad en een paar sportvelden.

Maar wat we zelf het belangrijkst vonden: de ligging van Landal Hoog Vaals is zó mooi. Je kunt in de omgeving ontzettend veel doen. Je zit zo in steden als Valkenburg en Maastricht, kunt naar het Drielandenpunt gaan, hebt prachtige wandelroutes in de buurt, kunt in Valkenburg dus van alles beleven (tokkelen, rodelen, tubing, etc.) en kunt natuurlijk ook gewoon lekker relaxen op je eigen tuinstoelen. Wij hadden aan die drie dagen bij lange na niet genoeg om alles te doen en zien. Dat we nog een keer teruggaan, staat vast.

Geen ervaren Landal-gangers

Wel nog een tipje – vooral voor onszelf dan. We bleken duidelijk geen ervaren Landal Greenparks-gangers te zijn. Meestal boeken we iets via Airbnb en we zijn gewend dat dan bij aankomst de handdoeken en theedoeken al voor je klaarliggen en dat het bed is opgemaakt. En dat voor de prijs van nog geen 40% van een Landal-huisje.

Bij aankomst in het Landal-huisje vroeg ik me dan ook af waarom er geen handdoeken hingen. Tja, slimmeriken die we zijn! Wij weigerden bij het boeken om € 15,- voor een handdoekenpakket te betalen en zouden “die zelf wel mee zouden nemen”. Waren we alleen bij vertrek compleet vergeten, dus de volgende dag konden we alsnog € 16,- afrekenen in een leuke woonwinkel voor twee handdoeken. Helemaal onze kleuren – dat dan weer wel.

Dus gratis tip: als je boekt en net als wij dat geld niet over hebt voor die paar keer afdrogen, onthoud dan dat je je handdoeken en theedoeken in je reistas stopt.

Weekendje Landal Hoog Vaals: voor herhaling vatbaar

We hebben enorm genoten van deze paar dagen weg. Zuid-Limburg leek wel op Frankrijk met het mooie landschap, maar dan een stuk dichterbij. Ook Landal Hoog Vaals vonden we prachtig. Je hoeft het park op zich niet eens af om leuke dingen te kunnen doen (zou ik wel aanraden trouwens!). En als je een beetje op tijd bent met boeken (en je handdoeken niet vergeet!), kun je er prima voor een schappelijkere prijs je vakantie doorbrengen. Zeker als je buiten het hoogseizoen gaat.

Een klein minpuntje: ons huisje vond ik zelf wat oubollig. De badkamer kwam duidelijk uit oma’s tijd, er hing een föhn die eruitzag alsof hij uit het jaar nul kwam, en de vaatwasser bleek de vaat niet bepaald schoon te maken. Maar ach, wij hadden dan ook het goedkoopste van het goedkoopste huisje gehuurd, dus dan kun je geen VIP-treatment verwachten 😉

Dat we nog een keer teruggaan naar Landal Hoog Vaals weet ik zeker. En nee hoor, niet alleen voor het aanvullen van mijn DM-voorraad. Maar vooral om één reden: Zuid-Limburg, wat ben je mooi!

Ga jij weleens naar Landal Greenparks?

landal greenparks

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 23 september 2021 op 7:26 am - Beantwoord

  Wat een fijn weekend. Limburg is zo mooi, ik krijg daar ook altijd een vakantie gevoel. Ik ben vaak in Landal huisjes geweest, ze zijn soms nog een beetje ouderwets, ook al hebben ze de huisjes wel een keer gerenoveerd. Maar ik ben al jaren niet meer op een van de parken geweest.

 2. Naomi 23 september 2021 op 7:46 am - Beantwoord

  Haha, de handdoekenactie vind ik grappig. Ik ben nooit in Limburg op vakantie geweest (wel soms een dagje), maar het ziet eruit alsof het echt wel de moeite waard is om er meer dan een dag door te brengen. Prachtige foto’s en heerlijk dat je er echt even tussenuit bent geweest.

 3. Daenelia 23 september 2021 op 9:19 am - Beantwoord

  Mijn grootouders hadden ook een zwak voor Valkenburg en ik werd dan ook vaak getrakteerd op een weekje Valkenburg toen ik nog een ukkie was. Wist je dat daar een ‘sprookjesbos’ is dat ontzetten leuk is (voor kinderen)? En ben je niet in de mergelgrotten geweest? Ik ben zelf dan weer meer weg van Maastricht, wat mij altijd doet denken aan .. York, in Engeland. Omdat er in beide steden een grote invloed is van de Romeinse tijd. Heel gek. Maar York heeft dan ook weer de Viking-geschiedenis. Maar goed.
  Heerlijk om echt een paar dagen lekker weg te zijn geweest. Daar knap je zo van op! Ik hoop binnenkort ook even een weekendje naar Maastricht te gaan. Nu ik je foto’s gezien heb helemaal.

 4. Audrey 23 september 2021 op 9:27 am - Beantwoord

  Haha, die handdoeken! Ik kan me niet herinneren dat ik ooit op vakantie ben geweest in zo’n Landal-park. Maar dat Zuid-Limburg (en trouwens ook de rest van onze provincie) prachtig is, dat wist ik natuurlijk wel. Ik heb ook even een blik op die wandelroute geworpen, en inderdaad: niks in die regio valt in de categorie ‘heel gemakkelijk’. Relatief makkelijk misschien, maar that’s it, haha.

 5. Ida 23 september 2021 op 9:31 am - Beantwoord

  Wat leuk! Ik vind Zuid Limburg ook zo mooi. Wij gaan ook vaak naar Landal Greenparks en zijn al vaak in verschillende parken geweest in Nederland en Duitsland. Ze hebben er zelfs parken in Oostenrijk en Denemarken! De mooiste vind ik Landal Mont Royal, echt zo mooi op een berg met uitzicht op de Moezel. Mijn kinderen vinden Bollo ook altijd erg leuk. Nu ik jouw stukje heb gelezen, heb ik gelijk zin om ook daar heen te gaan. Misschien moeten we inderdaad gewoon wat vaker een weekendje weggaan, even weg!

 6. Johanna 23 september 2021 op 10:07 am - Beantwoord

  Zuid_Limburg was ook onze favoriet. Heuvels… Ik ben niet voor het platteland gemaakt, en wil heuvels of bergen aan mijn horizon zien. Dat past hier natuurlijk uitstekend! Verder zie ik graag water, liefst de zee. Succes!

 7. Meaghan 23 september 2021 op 8:06 pm - Beantwoord

  Klinkt echt als een heel fijn weekend! Heerlijk hoe een andere omgeving je helemaal even alles kan doen vergeten! Ik ben in 2018 ook in Limburg geweest (Valkenburg en Maastricht) en vond het daar ook echt geweldig! Daar zou ik nog wel eens heen willen gaan!

 8. Maaike 24 september 2021 op 10:14 pm - Beantwoord

  Heel leuke omgeving! Ik ben daar een aantal jaar geleden ook geweest 😀

 9. Giovanna Jansen 27 september 2021 op 9:37 pm - Beantwoord

  Wat leuk, ik had natuurlijk wel gezien op Instagram dat je in Limburg was (en ook op een van je posts gereageerd) maar wist niet dat jullie in Landal Hoog Vaals waren, wij waren daar vorig jaar rond deze tijd ook! Prachtig gebied en je waant je bijna in het buitenland (drie keer rollen en je bent dat ook haha). We zijn al een paar keer in Zuid-Limburg geweest, en vorig jaar in Vaals dus, en het blijft een fantastische plek om op vakantie te zijn.

 10. Els 28 september 2021 op 8:17 am - Beantwoord

  Limburg is zo mooi! Dit verslag bevestigt dan weer dat wij ook weer naar Limburg moeten. Wat fijn om te lezen dat jullie het zo goed hebben gehad :-).

 11. Saskia 7 oktober 2021 op 7:29 am - Beantwoord

  Wat een fijn verslagje! Wij gaan zoals je weet altijd naar Centerparcs, toch willen we Landal nog eens proberen…

Recente blogs

Blij Lijstje #9 | Shampoo-avonturen, PAX-kast & plantenmama

12 mei 2019|Persoonlijk|

De afgelopen weken waren bijna één grote achtbaan. Een positieve welteverstaan! Zo woon ik inmiddels in mijn eigen huis en ben ik heel wat vrijheid en verantwoordelijkheid rijker. Maar er zijn ook heel wat andere dingen die mij blij maakten. Zo werd ik dolgelukkig van mijn eerste plantenkindje, moest ik hard lachen om een vroeg shampoo-avontuur en bracht ik mijn vrijdagavond als een echte huisvrouw met mijn kledingkast door. Lees snel verder voor mijn Blije Lijstje.

Industrieel wonen mét kleur? 9 tips voor een vleugje industrieel in huis!

10 februari 2023|Interieur|

Bij industrieel wonen denk je misschien al snel aan zwarte banken, donkere houten tafels en bakstenen muren. Stoer, robuust en een tikkeltje donker. Niet meteen de stijl die je bij mij als kleurenliefhebber zou verwachten. Toch vind ik een industrieel tintje in huis mega-mooi. Ja, ik houd van kleur. Ik ben gek op zachte materialen. En ik ben dol op licht hout. Maar dat alles vind ik juist mooi door het af te wisselen met stoere details. Een vleugje industrieel kan ik dus zeker waarderen. Dat kan hem al zitten in subtiele accenten bij meubels, in woonaccessoires of in iets anders kleins. Daarom 9 tips om je huis een industrieel tintje te geven, terwijl je toch je eigen (kleurrijke?) woonsmaak aanhoudt.

12 cadeaus voor bloggers en knutselaars

28 februari 2017|Lifestyle|

Hé blogger, ben jij binnenkort jarig en zoek je nog cadeautips? Of heb je misschien een blogvriendin die je graag wilt verrassen met een passend cadeau? Of een kennis die graag creatief bezig is? Omdat ik het zelf altijd leuk vind om mensen te verrassen en mezelf wel wilde verlekkeren aan leuke spullen, ging ik op zoek naar cadeaus voor de bloggers en knutselaars onder ons. Ik heb 12 cadeautips voor je verzameld, die ook nog eens allemaal onder de 20 euro zijn. Leuk om te geven en om te krijgen!