Lasagne gaat er hier altijd goed in. Het lange wachten op de schaal in de oven en het vele werk dat je eraan hebt, vind ik alleen een minpunt. Dat moet toch simpeler kunnen, dacht ik. En dus waagde ik me aan een lasagnette recept. En daarvoor liet ik de pakjes en zakjes van Knorr en andere merken in het supermarktschap staan. Dit lasagnette recept maak je gewoon zelf en zit vol groenten en eiwitten. Een heerlijke feestmaaltijd voor de pastaliefhebber die liever niet te lang in de keuken staat!

Zelf lasagnette maken – de truc!

Lasagnette kende ik tot nu toe alleen maar uit de kant-en-klare pakjes van Knorr. Vond ik als kind heel lekker. Ik weet nog dat ik een extra sprongetje in de lucht maakte als ik bij een vriendinnetje bleef eten en bleek dat haar moeder die avond lasagnette ging maken. Ja ja, uit dat welbekende pakje.

Maar nu ik volwassen ben, ga ik liever voor een versie die niet uit een pakje komt. Daarom bedacht ik zelf dit lasagnette recept met veel groenten. Er zit wel zo’n 600 gram groenten per persoon in. Vind je dat nu iets te veel? Schrap dan gerust een courgette of wortel. Ook dan smaakt de lasagnette nog heel lekker.

De truc voor het maken van deze lasagnette is heel simpel: ik heb de lasagnebladen in grove stukken gebroken en daarna even gekookt. Klein druppeltje olijfolie erbij om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken en that’s it. Door de lasagnebladen even te koken, voorkom je dat ze hard blijven. Ik heb eerder geprobeerd om lasagnebladen door de saus te koken, maar dan duurt het eindeloos voordat ze gaar zijn. Dit werkt een stuk beter en sneller.

vegetarische lasagnette recept

Lasagnette recept zonder vlees

Als vegetariër is er in mijn lasagnette recept uiteraard geen vlees te bekennen. Nu is het ding alleen dat vega-gehakt niet bepaald mijn favoriete ingrediënt is. Laat ik het maar eerlijk bekennen: als vegetariër vind ik dat vaak te erg naar vlees smaken. Tja… De meningen hier in huis zijn er over verdeeld of vega-vlees echt zo’n goede look-a-like is van vlees, maar voor mij is dat de reden om hooguit af en toe een pakje vegetarisch kruimgehakt in huis te halen.

We hadden toevallig zelf nog een blik linzen staan en dat leek me een prima vervanger voor gehakt. De combinatie pakte verrassend goed uit wat mij betreft. Linzen zitten ook vol eiwitten. En eet je er wat kaas (kan eventueel plantaardig!) bij, dan is je lasagnette recept helemaal compleet.

Een supersimpel en lekker lasagnette recept! Oh ja, meer dan twee pannen heb je er niet voor nodig, dus je hebt na het tafelen ook nauwelijks iets af te wassen.

vegetarische lasagnette recept
lasagnette recept 4

Recept vegetarische lasagnette

Romy
Lasagne maar dan uit de pan – deze lasagnette wíl je eten. Een verrukkelijk en voedzaam gerecht met heel veel groenten en lekker veel kaas. Maak 'm zelf en geniet er al binnen 30 minuten van!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

 • 1/2 pak lasagnebladen
 • 2 wortels
 • 1 courgette
 • 1 rode paprika
 • 400 gram tomatenblokjes (=1 blik)
 • 200 gram tomatenfrito
 • 200 gram linzen (uit blik of zak)
 • 3 el geraspte kaas (of meer!)
 • 3 teentjes knoflook
 • Paar snufjes peper
 • Snufje cayennepoeder
 • 1 el Italiaanse kruiden
 • 1 el olijfolie

Optioneel voor de garnering:

 • Blaadjes basilicum
 • Paar cherrytomaten

Instructies
 

 • Snijd de wortel in dunne plakjes en snijd de courgette en paprika in kleine stukjes.
 • Breek de lasagnebladen in grove stukken. Dit hoeft niet precies en recht.
 • Breng een pan water aan de kook voor de lasagnebladen.
 • Doe een klein scheutje olijfolie in een roerbakpan, pers daar de knoflook bij en bak zo’n 2 minuten aan op hoog vuur.
 • Gooi daarna de wortel en paprika ook in de pan en roerbak nog een minuut of drie. Schep er vervolgens de stukjes courgette bij en bak 2 minuten mee. Roer dan ook de tomatenblokjes en frito door de pan en vroeg de peper, cayennepoeder en Italiaanse kruiden toe. Roerbak dit een minuut of tien op hoog vuur.
 • Doe, zodra het water voor de pasta kookt, de stukken lasagnebladen in de pan. Giet er een flinke druppel olijfolie bij om te voorkomen dat de bladen aan elkaar kleven. Laat de lasagnebladen een minuut of acht koken, totdat ze lekker zacht zijn. Proef eventueel voor of ze goed gaar zijn.
 • Schep de stukken lasagnebladen door de saus en giet ook de linzen erbij. Laat nog een minuut of vijf pruttelen en proef even of je nog peper of zout mist.
 • Verdeel de lasagne over de borden en strooi er geraspte kaas overheen. Maak eventueel af met blaadjes basilicum en wat cherrytomaatjes voor de mooie look (en de lekkere smaak natuurlijk).

Notities

Tip voor niet-linzenfans

En ben jij nu niet zo’n linzenfan, maar houd je wel van vegetarisch gehakt? Dan kan ik je het vega-gehakt van Beyond Meat aanraden. Die smaakt (zelfs volgens Bart, die normaal wat kritisch is op namaakvlees) écht naar vlees. Met dat gehakt erin durf je misschien ook fanatieke vleesetende vrienden nog een vegetarische lasagnette voor te schotelen. Niemand die het verschil proeft. Of nou ja, op hoop van zegen 😉
Trefwoord Glutenvrij, Lasagne, Lasagnette, Pasta, Tomaten, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
vegetarische lasagnette recept

Vegetarische lasagnette zonder pakjes en zakjes

Als je al net zo warm wordt van lasagne als wij, dan is dit vegetarische lasagnette recept ook een leuk kookidee om te proberen. Je hoeft niet een half uur te wachten voordat de heerlijke lasagne eindelijk de oven uit komt, maar hebt wel dezelfde heerlijke smaak. Ook is dit typisch zo’n gerecht waar je zo een flinke pan van klaarmaakt voor het hele gezin of zelfs voor een paar extra mee-eters. En het is meteen een slimme manier om meer groente te eten.

Wil je het nog makkelijker maken voor jezelf? Dan kun je ook verse lasagnebladen in de supermarkt kopen. Die hoef je zelfs alleen maar tussen de groenten in de wokpan warm te laten worden. Easy peasy!

Toch liever iets anders pasta-achtigs maken? Deze recepten zijn hier ook favoriet:

Ben jij ook zo’n lasagneliefhebber?

lasagnette recept

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 13 januari 2022 op 9:26 am - Beantwoord

  Goed idee dit. Ik vind lasagne ook heel lekker, maar eet het eigenlijk nooit. Eén van de redenen is dat ik dat eindeloze wachten terwijl het in de oven staat irritant vind. Dit klinkt als een veel beter (en sneller:)) plan. Ziet er ook weer heerlijk uit!

 2. johanna 13 januari 2022 op 10:16 am - Beantwoord

  Lasagne eet ik graag, maar vaak vind ik het te veel werk om klaar te maken. En ook ik kook de lasagne voor (ca 3 min) en heb nooit meer het probleem van ongare lasagne. Wel heb ik vaak te veel vocht in de lasagne, vermoedelijk van de courgette of zo. En ik maak het altijd in kleine schalen, zodat iedereen zijn eigen portie heeft. Dan zie je de problemen niet.

 3. Geke 13 januari 2022 op 6:00 pm - Beantwoord

  Grappig, ik had gisteren net een grote kom ‘panlasagne’ gemaakt zoals wij het hier noemen. Ik kook de lasagnestukjes wel samen met de saus, maar het duurt dan inderdaad een stuk langer (hoewel een deksel op de pot wel een groot verschil maakt).
  En ook met linzen hier. De manier om eens vaker vegetarisch te eten. Straks lekker de rest eten 🙂

 4. Janne 13 januari 2022 op 9:07 pm - Beantwoord

  Ik vind het wachten nooit zo’n probleem, want ik kan altijd allerlei dingen doen in die tijd. Meestal doe ik vast de afwas, ruim ik de keuken een beetje op, dek ik de tafel en zet ik een kop thee, en meer van dat soort dingen. Als je een pan op het vuur hebt staan, moet je erbij blijven, maar met een ovenschotel in de oven hoeft dat niet. Mijn oven gaat ook vanzelf uit als de tijd om is, dus ik hoef niet eens bang te zijn dat ik de timer niet hoor en mijn lasagne aanbrandt. Ik eet ook heel graag groenten of aardappels uit de oven.

  Een ander lekker alternatief voor vegagehakt in pastasaus is kikkererwten die je even plet/stampt met een vork of pureestamper. Dan hebben ze een heel andere textuur dan wanneer je ze er zo doorheen doet. Ze nemen de saus een beetje op en voegen wat textuur toe.

  Bij de toko kun je sojabrokjes kopen, waarmee je zelf vegagehakt kunt maken. Vegagehakt in de supermarkt is namelijk meestal niks anders dan gerehydrateerde, gekruide sojabrokjes. Als je ze thuis in wat bouillon en kruiden weekt, kun je er zelf de smaak aan geven die je wilt. Ik heb zo wel eens Aziatisch vegagehakt gemaakt, en ben nog van plan om het een keer met tacokruiden te proberen. Ze verkopen er ook wat grotere brokjes (qua maat een beetje tussen vegagehakt en nepkip in), zodat je een soort van stoofpotje kunt maken.

  • Romy 4 februari 2022 op 7:59 am - Beantwoord

   Dat is wel zo inderdaad: de tijd waarin de oven het werk voor je doet, kun je prima andere dingen doen. Ik besluit alleen zelf soms wat laat dat ik een ovenschotel wil maken en dan houdt mijn hongergevoel het niet al die 1-1,5 uur vol 😛 Toch wat beter timen soms!

   Goed idee van die gestampte kikkererwten! Dat ga ik ook eens proberen in plaats van linzen in pastasaus 🙂 En die sojabrokjes klinken ook goed, zeker als je er zelf wat lekkere kruiden op doet.

 5. Darina 17 januari 2022 op 8:58 am - Beantwoord

  Een heerlijk recept dat ik zeker wil gaan maken.

Beoordeling recept
Recente blogs