Dit leerde ik in mijn 24e levensjaar

Morgen ben ik jarig en staat de teller alweer op 24 levensjaren. Wauw, ik ben gewoon al bijna een kwart eeuw oud. Te bizar voor woorden. Ik word toch ook altijd een beetje sentimenteel als het weer tijd is om er een jaar bij op te tellen. Op de laatste dag van mijn 24e levensjaar kijk ik graag nog eens met je terug op de wijze lessen die ik vanaf 25 mei 2016 heb geleerd. Met deze lessen ga ik mijn 25e levensjaar in!

levenslessen 24e verjaardag

Foto gemaakt door José Chan.

1. Elke fout is een leerschool

Net als ieder ander en net als ieder jaar heb ik ook in mijn 24e levensjaar de nodige fouten gemaakt. Soms focuste ik me op de foute dingen, maakte ik achteraf niet de goede keuze of pakte ik iets net verkeerd aan. Hoe dom ik me soms ook voelde over die ‘fouten’, uiteindelijk durf ik te zeggen dat ik van al die dingen heb geleerd. Ja, zelfs die sollicitatiebrief met typefouten is een leerschool geweest: altijd de spellingscontrole gebruiken. Ook kan juist uit je fouten soms iets moois voortkomen. Als je nooit onderuit gaat, weet je bijvoorbeeld niet wat echt geluk is en kun je jezelf ook niet verbeteren voor een volgende keer. Elke fout is een leerschool en is daarom zo slecht nog niet.

2. Volg je hart

Je hart volgen is iets waar ik altijd een groot voorstander van ben geweest. Toch heb ik het idee dat ik vooral het afgelopen jaar heb geleerd om dit daadwerkelijk te doen. Jarenlang dacht ik te willen promoveren, maar ik kwam erachter dat dat toch niet was waar mijn hart lag. Tegelijkertijd is het solliciteren een harde leerschool geweest om mijn hart te volgen. Pas aan het einde van mijn sollicitatieperiode wist ik echt wat ik wel en niet wilde. Ik leerde te vertrouwen op mijn intuïtie en op wat mijn hart me ingaf. Voelt iets niet meteen goed? Doe het dan niet. Word je direct warm van iets? Ga er dan met al je passie en enthousiasme voor.

3. Rust is belangrijker dan je soms denkt

In mijn 24e levensjaar was de rust weleens ver te zoeken. Op een bepaald moment had ik zoveel (leuke!) klussen door elkaar lopen dat ik soms zelfs in het weekend vergat om rust te nemen. Juist door die momenten waarop ik moe naar bed ging én opstond, ben ik me gaan realiseren hoe belangrijk rust eigenlijk is. Juist een wandeling of een avondje ‘doelloos’ scrollen op internet kunnen soms mijn inspiratie, creativiteit en productiviteit bevorderen. Ik mag soms nog wel wat meer rust pakken, maar gelukkig heb ik een heel nieuw levensjaar voor de boeg waarin ik daar nog hard mee aan de slag kan gaan.

4. Met openheid kom je het verst 

Niet elke dag sta ik op met een glimlach van oor tot oor. Eerder dacht ik weleens dat je maar beter niets kunt zeggen dan je negatieve emoties bij iemand te uiten. Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat er genoeg lieve mensen om me heen zijn die ook op minder leuke momenten naar me willen luisteren. Ik heb ook geleerd dat het helpt om uit te spreken waar je mee worstelt, hoe klein of onbenullig dat ding soms ook lijkt. Met openheid kom je verder dan met dingen opkroppen en het geeft je des te meer ruimte om je daarna weer op de vrolijke dingen te focussen. Ook dat is een les die ik graag in mijn 25e levensjaar meeneem.

5. Positief denken levert je heel veel op

De belangrijkste les die ik, mede dankzij mijn blog, heb geleerd dit jaar is toch wel hoeveel (positieve) impact positief denken heeft. Ik heb gemerkt dat ik door mijn positieve insteek mijn eigen gemoedstoestand positief kan sturen, maar soms ook die van anderen. Ik heb zoveel meer teruggekregen voor mijn positiviteit dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Het helpt echt om positieve gebeurtenissen op te schrijven en met anderen te delen. Die positiviteit is dan ook iets wat ik in mijn volgende levensjaar maar al te graag wil vasthouden. Op naar een heel nieuw en hopelijk geweldig levensjaar. Ik ben er klaar voor.

Wat is een belangrijke les die jij de laatste tijd hebt geleerd? 

Volg:
Deel:

52 Reacties

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 17:41

   Wat een mooie lessen! Je grenzen bepalen is ook onwijs belangrijk!

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 17:42

   Wat goed dat jij ook echt gegroeid bent in nee zeggen! Dat is een les die ik nog een beetje te leren heb soms ;)

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 17:42

   Dat is inderdaad ook een belangrijke les, waar ik soms nog wat in te leren heb ;)

 1. 24 mei 2017 / 07:51

  Alvast een hele fijne verjaardag gewenst!!! Je hart volgen vind ik een hele belangrijke, maar op de één of andere manier blijf ik dat toch moeilijk vinden. Dan weet ik niet wat ik precies wil en volg ik uiteindelijk toch de grote hoop. Heel vervelend. Iets om aan te blijven werken!
  Sarah blogde over…5 leuke manieren om je vakantieherinneringen te bewaren!

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 17:43

   Dankjewel! Het is ook niet altijd makkelijk om je hart te volgen. Ik heb daar zelf ook jaren over moeten doen. Met zoveel meningen om je heen is het soms lastig te bepalen wat JIJ wilt. Maar echt waar, je gaat er vast komen! :)

 2. Sylvia
  24 mei 2017 / 08:17

  Hele mooie levenslessen hèb je geleerd. Ik probeer om zoveel mogelijk mijn hart te volgen en hierdoor moet je automatisch ook vaker nee zeggen op dingen. Alvast een hele fijne verjaardag gewenst!
  Sylvia blogde over…De I love sleep tag!

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 17:45

   Dankjewel :) Nee zeggen is inderdaad ook een belangrijk onderdeel van je hart volgen. Juist als je gaat voor waar je passie ligt, leer je om niet zomaar alles aan te gaan.

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 17:45

   Dankjewel voor je compliment! Voor mij is leren van mijn fouten denk ik ook mijn meest waardevolle inzicht van dit jaar.

 3. Ayla
  24 mei 2017 / 08:48

  Leuke dingen heb je geleerd! Ik blijf de les van het ‘rust nemen’ opnieuw en opnieuw leren, nouja of je het dan nog leren kunt noemen weet ik niet. Ik ben zoveel jaren over mijn grenzen heen gegaan dat ik die gewoon weer moet vinden. Dus dan is dat misschien die les: leer je eigen grenzen kennen. Ga je iets leuks doen om het te vieren!?
  Ayla blogde over…Samen afvallen is leuker dan alleen! (En het gaat nog makkelijker ook)

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:20

   Heel herkenbaar! Ik ben ook iemand bij wie het met die rust niet altijd goed gaat. Het is echt een leerproces en soms moet je ook hierbij fouten maken om vervolgens te leren hoe belangrijk rust toch wel is.
   Ik ga het morgen met familie vieren en vooral genieten van een eerste vrije dagje in deze eerste werkweek :) Lief dat je het vraagt!

 4. 24 mei 2017 / 09:51

  Fijne en waardevolle lessen! Kan ook niet anders dan het met je eens zijn. Vooral dat fouten er zijn om gemaakt te worden en dat een positieve houding je heel ver kan brengen, zijn dingen die ook net pas bij mij zijn gaan dagen. Fijne levenslessen denk ik :) want dat maakt het leven soms een stuk draaglijker.
  Johanne blogde over…The Unsuccessful Adulting TAG

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:49

   Precies! Het zijn echt dingen die mijn leven zoveel fijner hebben gemaakt :) Ik ben blij dat ik elk jaar op deze manier toch weer stapje voor stapje iets over het leven leer.

 5. 24 mei 2017 / 10:05

  Hele mooi levenslessen! Die over rust nemen vind ik vooral een belangrijke. Ik besluit de laatste tijd steeds vaker om even rustig aan te doen ook al wil ik liever iets anders doen. Gefeliciteerd vast!
  Loes blogde over…Review – Revolution Ultra Blush Palette

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:49

   Dankjewel! En wat goed dat jij ook steeds vaker een beetje rust kunt pakken. Dat is inderdaad zo belangrijk.

 6. Lisette
  24 mei 2017 / 09:40

  Prachtig lijstje met wat je hebt geleerd! Ik merk ook dat dit inzicht met de jaren komt. Ik heb geleerd meer voor mezelf te kiezen en ook aan mezelf te denken.
  Lisette blogde over…Wereldwijs, een kaart aan de muur.

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:48

   Wat een mooie les en fijn dat je dat met de jaren echt hebt kunnen leren. Het is zo belangrijk om regelmatig aan jezelf te denken.

 7. 24 mei 2017 / 11:53

  Wat een wijze levenslessen zeg :)
  En inderdaad, van fouten kan je altijd leren. Bij mijn vorige werk werd er tegen me geschreeuwd als ik een (klein) foutje maakte, maar inmiddels heb ik daar van geleerd en werk ik nu ergens anders!
  Dinja blogde over…Event: #DIYmetViking

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:50

   Jeetje, wat stom zeg dat je zoveel vervelende reacties kreeg op foutjes. Nergens voor nodig! Maar fijn dat je er in ieder geval hebt geleerd en nu op een betere werkplek terecht bent gekomen :)

 8. 24 mei 2017 / 12:39

  Ik kan het alleen maar toejuichen, al die dingen die jij gelerd hebt het afgelopen jaar. Zo te lezen ben je echt gegroeid qua persoonlijke groei, tof om te lezen! Wil je alvast een hele fijne verjaardag wensen morgen. Geniet van je dag! Ik hoop dat het volgende jaar jou ook weer heel veel mooie dingen en inzichten gaat brengen. :)
  Sandra blogde over…Filipijnen | Nacpan Beach & El Nido Bacuit Bay

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:51

   Ja, zo voelt het ook echt: als een soort persoonlijke ontwikkeling. En daar ben ik zo blij mee :) Dankjewel voor je onwijs lieve reactie!

 9. Tineke
  24 mei 2017 / 13:03

  Je hart volgen is heel belangrijk. Vooral doen wat je zelf leuk en belangrijk vind. Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen.
  Liefs

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:51

   Dat denk ik ook inderdaad. Ik merk ook dat ik met de jaren steeds iets meer van mezelf heb geleerd.

 10. 24 mei 2017 / 14:55

  Wow, dit klopt echt! Wat fijn dat je zulke mooie levenslessen hebt geleerd. Ik kan er ook nog wat van opsteken. Vooral mijn hart volgen is iets waar ik echt voor de volle honderd procent voor wil gaan als ik straks 25 ben. Ik denk dat als ik dat doe, die andere vier lessen vanzelf wel komen :)

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:59

   Wat ontzettend mooi om te horen dat je dit jaar echt je wilt volgen. Ik denk ook dat dat al zo’n waardevolle les is dat de rest vanzelf wel zal komen :)

 11. 24 mei 2017 / 15:52

  Wat een fijne levenslessen meid en alvast gefeliciteerd met je verjaardag!! Wat ik heb geleerd is dat het ook belangrijk is om je niet te laten leiden door de mening van anderen, maar dat past bij jouw levensles van je hart volgen! :)
  Eveline Fleur blogde over…Hoe staat het met onze trouwplannen?

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:59

   Mooie les inderdaad en zó belangrijk! Dankjewel voor je lieve reactie :)

 12. Mariska
  24 mei 2017 / 14:55

  Fijn dat je zoveel geleerd hebt! Alvast gefeliciteerd, aan het weer zal het niet liggen :) hoe zijn je eerste werkdagen geweest?
  Mariska blogde over…Interieur-inspiratie: de keuken

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 18:52

   Dankjewel! Ja, ik heb echt zoveel mazzel met het weer op mijn verjaardag :) Mijn eerste werkdagen gingen heel goed. Het was wel heel spannend en indrukwekkend allemaal, maar ik mocht ook meteen met leuke dingen aan de slag en heb fijne collega’s :)

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 19:00

   Dankje voor de tip :) Ik ga meteen even een kijkje nemen op de Wiki-site.

 13. Michelle
  24 mei 2017 / 16:11

  Vooral je rust nemen is zo belangrijk! Ik plan heel bewust vrijwel elke avond niks in, ik doe dan waar ik echt zin in heb. En dat is heerlijk om naar uit te kijken :)
  Michelle blogde over…Tag: Over hoe het moederschap écht is

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 19:00

   Wat goed dat je op die manier zo bewust tijd voor jezelf vrijmaakt! Heel belangrijk inderdaad!

 14. 24 mei 2017 / 17:56

  Wat fijn om te lezen dat je zo bewust bent geworden van bepaalde dingen. Vooral het positieve denken is iets wat mij ook erg aangaat. Ik hoop dat ik, wanneer ik 25 word, er ook zo op terug kan kijken. Een hele fijne verjaardag gewenst <3!
  Danique blogde over…PositiviTijd | Week 20

  • Romy
   Auteur
   24 mei 2017 / 19:02

   Dankjewel! <3 En ik weet zeker dat dat bij jou ook wel gaat komen! Soms heeft het tijd nodig om iets te leren en gaat het met vallen en opstaan, maar juist daardoor blijft het des te beter hangen :)

 15. 24 mei 2017 / 21:40

  Heel wijs Romy. Mooi dat je zo bewust bent en van je fouten leert en je hart volgt. Ik hoop dat je een mooie dag hebt gehad en ik hoop dat je morgen als je jarig bent een nog mooiere dag zult hebben.

  • Romy
   Auteur
   25 mei 2017 / 10:00

   Dankjewel! Dat gaat helemaal goed komen, zeker met dit mooie weer erbij :)

 16. Charèl
  24 mei 2017 / 21:40

  Mooi gesproken weer Romy! Positiviteit is zo belangrijk ik wil dat ook echt gaan leren!
  Charèl blogde over…Ladycup

  • Romy
   Auteur
   25 mei 2017 / 10:01

   Dankjewel! Ik hoop het ook :) Altijd spannend wat zo’n nieuw jaar je gaat brengen!

 17. Pauline
  26 mei 2017 / 00:06

  Heel mooi! Leuk om daar zo rond je verjaardag bij stil te staan.

 18. 26 mei 2017 / 11:12

  Hele mooie lessen waar ik het zeker mee eens ben. Op naar nog vele mooie levenslessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge