Morgen ben ik jarig en staat de teller alweer op 24 levensjaren. Wauw, ik ben gewoon al bijna een kwart eeuw oud. Te bizar voor woorden. Ik word toch ook altijd een beetje sentimenteel als het weer tijd is om er een jaar bij op te tellen. Op de laatste dag van mijn 24e levensjaar kijk ik graag nog eens met je terug op de wijze lessen die ik vanaf 25 mei 2016 heb geleerd. Met deze lessen ga ik mijn 25e levensjaar in!

levenslessen 24e verjaardag

Foto gemaakt door José Chan.

1. Elke fout is een leerschool

Net als ieder ander en net als ieder jaar heb ik ook in mijn 24e levensjaar de nodige fouten gemaakt. Soms focuste ik me op de foute dingen, maakte ik achteraf niet de goede keuze of pakte ik iets net verkeerd aan. Hoe dom ik me soms ook voelde over die ‘fouten’, uiteindelijk durf ik te zeggen dat ik van al die dingen heb geleerd. Ja, zelfs die sollicitatiebrief met typefouten is een leerschool geweest: altijd de spellingscontrole gebruiken. Ook kan juist uit je fouten soms iets moois voortkomen. Als je nooit onderuit gaat, weet je bijvoorbeeld niet wat echt geluk is en kun je jezelf ook niet verbeteren voor een volgende keer. Elke fout is een leerschool en is daarom zo slecht nog niet.

2. Volg je hart

Je hart volgen is iets waar ik altijd een groot voorstander van ben geweest. Toch heb ik het idee dat ik vooral het afgelopen jaar heb geleerd om dit daadwerkelijk te doen. Jarenlang dacht ik te willen promoveren, maar ik kwam erachter dat dat toch niet was waar mijn hart lag. Tegelijkertijd is het solliciteren een harde leerschool geweest om mijn hart te volgen. Pas aan het einde van mijn sollicitatieperiode wist ik echt wat ik wel en niet wilde. Ik leerde te vertrouwen op mijn intuïtie en op wat mijn hart me ingaf. Voelt iets niet meteen goed? Doe het dan niet. Word je direct warm van iets? Ga er dan met al je passie en enthousiasme voor.

3. Rust is belangrijker dan je soms denkt

In mijn 24e levensjaar was de rust weleens ver te zoeken. Op een bepaald moment had ik zoveel (leuke!) klussen door elkaar lopen dat ik soms zelfs in het weekend vergat om rust te nemen. Juist door die momenten waarop ik moe naar bed ging én opstond, ben ik me gaan realiseren hoe belangrijk rust eigenlijk is. Juist een wandeling of een avondje ‘doelloos’ scrollen op internet kunnen soms mijn inspiratie, creativiteit en productiviteit bevorderen. Ik mag soms nog wel wat meer rust pakken, maar gelukkig heb ik een heel nieuw levensjaar voor de boeg waarin ik daar nog hard mee aan de slag kan gaan.

4. Met openheid kom je het verst 

Niet elke dag sta ik op met een glimlach van oor tot oor. Eerder dacht ik weleens dat je maar beter niets kunt zeggen dan je negatieve emoties bij iemand te uiten. Het afgelopen jaar heb ik geleerd dat er genoeg lieve mensen om me heen zijn die ook op minder leuke momenten naar me willen luisteren. Ik heb ook geleerd dat het helpt om uit te spreken waar je mee worstelt, hoe klein of onbenullig dat ding soms ook lijkt. Met openheid kom je verder dan met dingen opkroppen en het geeft je des te meer ruimte om je daarna weer op de vrolijke dingen te focussen. Ook dat is een les die ik graag in mijn 25e levensjaar meeneem.

5. Positief denken levert je heel veel op

De belangrijkste les die ik, mede dankzij mijn blog, heb geleerd dit jaar is toch wel hoeveel (positieve) impact positief denken heeft. Ik heb gemerkt dat ik door mijn positieve insteek mijn eigen gemoedstoestand positief kan sturen, maar soms ook die van anderen. Ik heb zoveel meer teruggekregen voor mijn positiviteit dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Het helpt echt om positieve gebeurtenissen op te schrijven en met anderen te delen. Die positiviteit is dan ook iets wat ik in mijn volgende levensjaar maar al te graag wil vasthouden. Op naar een heel nieuw en hopelijk geweldig levensjaar. Ik ben er klaar voor.

Wat is een belangrijke les die jij de laatste tijd hebt geleerd? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 24 mei 2017 op 6:06 am - Beantwoord

  Bij alle 5 kan ik alleen maar met mijn hoofd yes girl knikken. Hele waardevolle en belangrijke lessen.

  Mijn lessen dit jaar zijn luister naar je hart en intuitie en bepaal je grenzen.

  • Romy 24 mei 2017 op 5:41 pm - Beantwoord

   Wat een mooie lessen! Je grenzen bepalen is ook onwijs belangrijk!

 2. Els 24 mei 2017 op 6:20 am - Beantwoord

  Mooie lessen :-). Waardevol voor je nieuwe levensjaar :-). Fijne verjaardag alvast :-).

 3. Darina 24 mei 2017 op 6:41 am - Beantwoord

  Prachtige lessen! Heel inspirerend ook. Mijn les is geweest om vaker nee te durven zeggen. Heel waardevol…

 4. jonna@burgertrutjes 24 mei 2017 op 7:26 am - Beantwoord

  En zo is dat! Met deze positieve levenslessen kom je een heel eind :).
  Net zoals Darina ben ik er in de loop der Jaren ook veel beter in geworden om nee te leren zeggen. Wat een fijn gevoel!

  • Romy 24 mei 2017 op 5:41 pm - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂

  • Romy 24 mei 2017 op 5:42 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook een belangrijke les, waar ik soms nog wat in te leren heb 😉

  • Romy 24 mei 2017 op 5:42 pm - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook echt gegroeid bent in nee zeggen! Dat is een les die ik nog een beetje te leren heb soms 😉

 5. Sarah 24 mei 2017 op 7:51 am - Beantwoord

  Alvast een hele fijne verjaardag gewenst!!! Je hart volgen vind ik een hele belangrijke, maar op de één of andere manier blijf ik dat toch moeilijk vinden. Dan weet ik niet wat ik precies wil en volg ik uiteindelijk toch de grote hoop. Heel vervelend. Iets om aan te blijven werken!

  • Romy 24 mei 2017 op 5:43 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Het is ook niet altijd makkelijk om je hart te volgen. Ik heb daar zelf ook jaren over moeten doen. Met zoveel meningen om je heen is het soms lastig te bepalen wat JIJ wilt. Maar echt waar, je gaat er vast komen! 🙂

 6. Sylvia 24 mei 2017 op 8:17 am - Beantwoord

  Hele mooie levenslessen hèb je geleerd. Ik probeer om zoveel mogelijk mijn hart te volgen en hierdoor moet je automatisch ook vaker nee zeggen op dingen. Alvast een hele fijne verjaardag gewenst!

  • Romy 24 mei 2017 op 5:45 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Nee zeggen is inderdaad ook een belangrijk onderdeel van je hart volgen. Juist als je gaat voor waar je passie ligt, leer je om niet zomaar alles aan te gaan.

 7. Sofie 24 mei 2017 op 8:46 am - Beantwoord

  Mooie inzichten. Ik vind het knap dat jij de dingen zo goed op een rijtje kan zetten. Ik kan me in alle punten vinden, maar misschien vind ik leren uit je fouten en op tijd rust nemen wel de mooiste.

  • Romy 24 mei 2017 op 5:45 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Voor mij is leren van mijn fouten denk ik ook mijn meest waardevolle inzicht van dit jaar.

 8. Ayla 24 mei 2017 op 8:48 am - Beantwoord

  Leuke dingen heb je geleerd! Ik blijf de les van het ‘rust nemen’ opnieuw en opnieuw leren, nouja of je het dan nog leren kunt noemen weet ik niet. Ik ben zoveel jaren over mijn grenzen heen gegaan dat ik die gewoon weer moet vinden. Dus dan is dat misschien die les: leer je eigen grenzen kennen. Ga je iets leuks doen om het te vieren!?

  • Romy 24 mei 2017 op 6:20 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar! Ik ben ook iemand bij wie het met die rust niet altijd goed gaat. Het is echt een leerproces en soms moet je ook hierbij fouten maken om vervolgens te leren hoe belangrijk rust toch wel is.
   Ik ga het morgen met familie vieren en vooral genieten van een eerste vrije dagje in deze eerste werkweek 🙂 Lief dat je het vraagt!

 9. Sija 24 mei 2017 op 9:26 am - Beantwoord

  Mooie lessen, ik kan het alleen maar met je eens zijn. Mijn les is geduld hebben, trust the timing of your life! 🙂 Liefs, Sija

 10. Lisette 24 mei 2017 op 9:40 am - Beantwoord

  Prachtig lijstje met wat je hebt geleerd! Ik merk ook dat dit inzicht met de jaren komt. Ik heb geleerd meer voor mezelf te kiezen en ook aan mezelf te denken.

  • Romy 24 mei 2017 op 6:48 pm - Beantwoord

   Wat een mooie les en fijn dat je dat met de jaren echt hebt kunnen leren. Het is zo belangrijk om regelmatig aan jezelf te denken.

 11. Johanne 24 mei 2017 op 9:51 am - Beantwoord

  Fijne en waardevolle lessen! Kan ook niet anders dan het met je eens zijn. Vooral dat fouten er zijn om gemaakt te worden en dat een positieve houding je heel ver kan brengen, zijn dingen die ook net pas bij mij zijn gaan dagen. Fijne levenslessen denk ik 🙂 want dat maakt het leven soms een stuk draaglijker.

  • Romy 24 mei 2017 op 6:49 pm - Beantwoord

   Precies! Het zijn echt dingen die mijn leven zoveel fijner hebben gemaakt 🙂 Ik ben blij dat ik elk jaar op deze manier toch weer stapje voor stapje iets over het leven leer.

 12. Loes 24 mei 2017 op 10:05 am - Beantwoord

  Hele mooi levenslessen! Die over rust nemen vind ik vooral een belangrijke. Ik besluit de laatste tijd steeds vaker om even rustig aan te doen ook al wil ik liever iets anders doen. Gefeliciteerd vast!

 13. Dinja 24 mei 2017 op 11:53 am - Beantwoord

  Wat een wijze levenslessen zeg 🙂
  En inderdaad, van fouten kan je altijd leren. Bij mijn vorige werk werd er tegen me geschreeuwd als ik een (klein) foutje maakte, maar inmiddels heb ik daar van geleerd en werk ik nu ergens anders!

 14. Claire 24 mei 2017 op 11:53 am - Beantwoord

  Mooie lessen Romy! Vooral rust nemen is belangrijk en je hart volgen. Ik hoop dat je in je 25ste levensjaar nog meer mooie dingen leert 🙂

 15. Sandra 24 mei 2017 op 12:39 pm - Beantwoord

  Ik kan het alleen maar toejuichen, al die dingen die jij gelerd hebt het afgelopen jaar. Zo te lezen ben je echt gegroeid qua persoonlijke groei, tof om te lezen! Wil je alvast een hele fijne verjaardag wensen morgen. Geniet van je dag! Ik hoop dat het volgende jaar jou ook weer heel veel mooie dingen en inzichten gaat brengen. 🙂

  • Romy 24 mei 2017 op 6:49 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat goed dat jij ook steeds vaker een beetje rust kunt pakken. Dat is inderdaad zo belangrijk.

  • Romy 24 mei 2017 op 6:50 pm - Beantwoord

   Jeetje, wat stom zeg dat je zoveel vervelende reacties kreeg op foutjes. Nergens voor nodig! Maar fijn dat je er in ieder geval hebt geleerd en nu op een betere werkplek terecht bent gekomen 🙂

  • Romy 24 mei 2017 op 6:50 pm - Beantwoord

   Wat lief! Dankjewel! <3

  • Romy 24 mei 2017 op 6:51 pm - Beantwoord

   Ja, zo voelt het ook echt: als een soort persoonlijke ontwikkeling. En daar ben ik zo blij mee 🙂 Dankjewel voor je onwijs lieve reactie!

 16. Tineke 24 mei 2017 op 1:03 pm - Beantwoord

  Je hart volgen is heel belangrijk. Vooral doen wat je zelf leuk en belangrijk vind. Hoe ouder je wordt, hoe beter je jezelf leert kennen.
  Liefs

  • Romy 24 mei 2017 op 6:51 pm - Beantwoord

   Dat denk ik ook inderdaad. Ik merk ook dat ik met de jaren steeds iets meer van mezelf heb geleerd.

 17. Mariska 24 mei 2017 op 2:55 pm - Beantwoord

  Fijn dat je zoveel geleerd hebt! Alvast gefeliciteerd, aan het weer zal het niet liggen 🙂 hoe zijn je eerste werkdagen geweest?

 18. Lianne 24 mei 2017 op 2:55 pm - Beantwoord

  Wow, dit klopt echt! Wat fijn dat je zulke mooie levenslessen hebt geleerd. Ik kan er ook nog wat van opsteken. Vooral mijn hart volgen is iets waar ik echt voor de volle honderd procent voor wil gaan als ik straks 25 ben. Ik denk dat als ik dat doe, die andere vier lessen vanzelf wel komen 🙂

 19. Eveline Fleur 24 mei 2017 op 3:52 pm - Beantwoord

  Wat een fijne levenslessen meid en alvast gefeliciteerd met je verjaardag!! Wat ik heb geleerd is dat het ook belangrijk is om je niet te laten leiden door de mening van anderen, maar dat past bij jouw levensles van je hart volgen! 🙂

 20. Michelle 24 mei 2017 op 4:11 pm - Beantwoord

  Vooral je rust nemen is zo belangrijk! Ik plan heel bewust vrijwel elke avond niks in, ik doe dan waar ik echt zin in heb. En dat is heerlijk om naar uit te kijken 🙂

  • Romy 24 mei 2017 op 6:52 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, ik heb echt zoveel mazzel met het weer op mijn verjaardag 🙂 Mijn eerste werkdagen gingen heel goed. Het was wel heel spannend en indrukwekkend allemaal, maar ik mocht ook meteen met leuke dingen aan de slag en heb fijne collega’s 🙂

  • Romy 24 mei 2017 op 6:59 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi om te horen dat je dit jaar echt je wilt volgen. Ik denk ook dat dat al zo’n waardevolle les is dat de rest vanzelf wel zal komen 🙂

  • Romy 24 mei 2017 op 6:59 pm - Beantwoord

   Mooie les inderdaad en zó belangrijk! Dankjewel voor je lieve reactie 🙂

  • Romy 24 mei 2017 op 7:00 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je op die manier zo bewust tijd voor jezelf vrijmaakt! Heel belangrijk inderdaad!

 21. Kim 24 mei 2017 op 4:15 pm - Beantwoord

  Ik denk dat The secret (op netflix) ook wel wat voor jou is. Past heel erg bij puntje 5. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/The_Secret_(film)

  • Romy 24 mei 2017 op 7:00 pm - Beantwoord

   Dankje voor de tip 🙂 Ik ga meteen even een kijkje nemen op de Wiki-site.

 22. Danique 24 mei 2017 op 5:56 pm - Beantwoord

  Wat fijn om te lezen dat je zo bewust bent geworden van bepaalde dingen. Vooral het positieve denken is iets wat mij ook erg aangaat. Ik hoop dat ik, wanneer ik 25 word, er ook zo op terug kan kijken. Een hele fijne verjaardag gewenst <3!

 23. Nesrin 24 mei 2017 op 9:40 pm - Beantwoord

  Heel wijs Romy. Mooi dat je zo bewust bent en van je fouten leert en je hart volgt. Ik hoop dat je een mooie dag hebt gehad en ik hoop dat je morgen als je jarig bent een nog mooiere dag zult hebben.

  • Romy 25 mei 2017 op 10:00 am - Beantwoord

   Dankjewel! Dat gaat helemaal goed komen, zeker met dit mooie weer erbij 🙂

 24. Charèl 24 mei 2017 op 9:40 pm - Beantwoord

  Mooi gesproken weer Romy! Positiviteit is zo belangrijk ik wil dat ook echt gaan leren!

 25. Neverdullmoments 25 mei 2017 op 12:52 am - Beantwoord

  Jaaa en vandaag ben je jarig! Gefeliciteerd!! Mooie levenslessen, dat je er volgend jaar maar weer een paar aan toe mag voegen! 🙂

  • Romy 25 mei 2017 op 10:01 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ik hoop het ook 🙂 Altijd spannend wat zo’n nieuw jaar je gaat brengen!

 26. Pauline 26 mei 2017 op 12:06 am - Beantwoord

  Heel mooi! Leuk om daar zo rond je verjaardag bij stil te staan.

 27. Saskia 26 mei 2017 op 11:12 am - Beantwoord

  Hele mooie lessen waar ik het zeker mee eens ben. Op naar nog vele mooie levenslessen.