AH mini frikandel 1 1

Wat ik leerde van niet zo succesvolle date-ervaringen?

 • 20 januari 2021
 • 15 Reacties

Nooit gedacht nog eens dit artikel te schrijven. Als een date niet al te succesvol uitpakte, greep ik natuurlijk niet meteen naar een kladblok om mijn geleerde lessen uit die date op te schrijven. Grappig dat ik nu ik terugkijk (en al een tijdje een relatie heb) juist denk dat elke niet-succesvolle date-ervaring me iets heeft gebracht. Sappige verhalen zal ik jou (en mezelf) besparen. Maar deze 5 lessen deel ik wel graag een paar jaar na dato met het wereldwijde web. Niet alleen van toepassing op mensen die zelf aan het daten zijn trouwens, maar ook als je happy single of al jarenlang gesetteld bent.

1. Zie je gevoel als je grootste boodschapper

Ik weet nog dat ik een tweede date had met een jongen en de hele dag met een gigantisch “blok” in mijn maag zat. Het voelde alsof ik zojuist een hele pan erwtensoep gevolgd door een halve chocoladetaart (je weet wel: die met pure chocoladevulling!) naar binnen had gewerkt. Dat terwijl mijn maaginhoud toch echt uit niet veel meer dan een boterham met hummus bestond. Elke keer als ik een appje ontving, was ik bloednerveus. Iets voelde niet goed, maar ik gooide het zelf steeds op “gezonde spanning”.

Gek genoeg zag ik pas na die bewuste date (die inderdaad niet al te geslaagd was) in dat ik al die tijd gewoon aanvoelde dat het voor mij niet goed zat. Sinds dat moment ben ik veel meer naar blokken in mijn maag en hartkloppingen gaan luisteren. Ook op het werk, in vriendschappen en in andere situaties.

Vertrouw erop dat je lichaam je iets wil duidelijk maken als het aanvoelt alsof er een mega-zware chocoladetaart in je maag ronddobbert. En ja, dat kun je echt wel onderscheiden van gezonde spanning. Merk je dat iets niet goed voelt, wees dan eerlijk naar jezelf en naar de ander toe. Hoe spannend dat ook is. Pleasen is sowieso geen goed idee, maar het is al helemaal geen goede basis voor een relatie of vriendschap.

Lees ook: mijn 7 tips voor online daten (op basis van mijn eigen ervaringen).

2. Single zijn is zo erg nog niet

Al eerder schreef ik over wat ik geleerd heb van 4,5 jaar single zijn. Tuurlijk, ik heb in die periode heus soms gebaald als ik voor de zoveelste keer alleen aan het kerstdiner aanschoof. Maar ik heb wel van die periode geleerd dat je ook in je eentje hartstikke gelukkig kunt zijn. Dat je niet van wie dan ook afhankelijk bent om te doen wat jou een blijer en zelfverzekerder mens maakt. Hoewel mensen om je heen je misschien anders laten geloven, is single zijn echt niet het einde van de wereld. Soms is het zelfs precies wat je nodig hebt om zelf stappen te zetten.

Besef ook dat een relatie niet de dingen oplost waar je zelf mee worstelt. Dat zijn jouw dingen en die kan niemand voor jou wegmaken. Het begint bij oké zijn met wie jij bent en tevreden zijn met wat je ook zonder dé liefde hebt opgebouwd. Liever single gelukkig dan ongelukkig in een relatie.

En ja, dat ik uiteindelijk via daten Bart tegen het digitale lijf ben gelopen, is een van de mooiste dingen die me is overkomen. Hij maakt me absoluut nóg gelukkiger. Maar ok in mijn leven als single kon ik oprecht gelukkig zijn (niet meteen, hoor – dat heb ik stap voor stap moeten leren).

geleerd van daten

3. Wees altijd jezelf

Misschien geen verrassende boodschap, maar voor mij wel een belangrijke – in welk contact dan ook. Vooral als begin-twintiger was ik nogal bezig met leuk gevonden worden. Zo vond ik het best lastig als jongens er een probleem van maakten dat ik geen alcohol dronk. Ik bleef wel bij mijn standpunt, maar zat me dan toch in allerlei bochten te wringen (“Ja, ik vind het niet zo lekker!” of “Ik ben vaak de BOB.”). Achteraf denk ik alleen maar “Had gewoon gezegd dat je geen alcohol drinkt!”.

Ook heb ik een paar keer heftige discussies moeten voeren over waarom ik vegetariër ben. En over waarom ik ook voor lasagne met gehakt geen uitzondering kon maken (ja echt!).

Terugkijkend ben ik misschien juist door die ervaringen gaan beseffen dat je je maar beter kunt omringen met mensen die je accepteren zoals je bent. Je hoeft niet altijd dezelfde meningen te hebben (liever niet zelfs, wordt het leven ook wat saai van!). Maar mensen die jou niet respecteren zoals je bent, zijn jou niet waard – in plaats van andersom.

Ga jezelf dus niet aanpassen om erbij te horen. Houd vast aan keuzes waarvan elke vezel in jou weet dat ze bij jou passen. En bedenk dat als een ander dat een grote afknapper vindt, jij die reactie misschien als een nog veel grotere afknapper kunt zien.

4. Wees oké met jezelf

De belangrijkste persoon die jou lief kan hebben, is er maar één: jijzelf. Achteraf denk ik dat ik mijn singleperiode nodig heb gehad om langzaamaan meer liefde voor mezelf te voelen. Om te ontdekken dat ik mijn eigen keuzes mocht maken, prima mijn eigen boontjes kan doppen en ook gewoon mezelf mag zijn. Ik leerde accepteren dat ik er niet uit hoefde te zien als de modellen met ronde billen en sixpacks en dat ik ook niet een of andere hippe baan op de Zuidas hoefde te hebben om “genoeg” te zijn. Passie, zelfvertrouwen en jezelf zijn – inclusief eigenaardigheden – maken je een veel leuker mens.

Of je nu een relatie hebt of niet, weet dat heel veel begint met jezelf accepteren. Accepteren dat je soms foutjes maakt, dat je niet aan allerlei (zogenaamde) ideaalbeelden voldoet, dat je niet altijd sterk hoeft te zijn, dat je je eigen mening mag hebben, en nog zoveel meer. Daar word je alleen maar leuker op. Ook merkte ik dat lief zijn voor mezelf mij hielp om me niet uit het veld te laten slaan als ik een keer gekwetst was (niet per se bij dates, maar in het algemeen). In plaats van dat het steeds anderen waren die tegen me zeiden “Trek het je niet aan” of “Diegene is je niet waard”, begon ik dat langzaamaan ook zelf meer te geloven in zo’n situatie.

geleerd van daten

5. Dit is jouw pad en dat is prima

Als je langere tijd single bent, dan herken je dit soort uitspraken misschien wel:

 • “Joh, wanneer zien we jou eens met een man/vrouw verschijnen?”
 • “Je loopt de ware ook niet zomaar in de supermarkt tegen het lijf, hè?!”
 • “Moet je daar nou niet eens werk van gaan maken?”
 • “Nou, we wachten in spanning af met wie jij straks thuiskomt.”
 • “Of heb je al iets te vertellen?”

Er heerst nogal een beeld dat je op een bepaalde leeftijd toch wel gesetteld zou moeten zijn. Soms voelde ik me op mijn 23e al een tikkende tijdbom – achterna gezeten door allerlei verwachtingen vanuit de maatschappij. Ik dacht dat ik een laatbloeier was, dat ik kansen had gemist, en dat ik achterliep op de feiten. Suffe gedachten, want ik was piepjong en er bestaan sowieso geen boekjes voor wanneer je welke stap zou moeten zetten. Maar dat ontdekte ik pas later.

Wat ik je zou willen meegeven: denk niet dat je op een bepaalde leeftijd dé liefde moet hebben gevonden, een huis moet hebben gekocht, een dikbetaalde baan moet hebben of welke stap dan ook moet hebben gezet. Laat je niet gek maken door wat anderen zouden kunnen verwachten. Dit is gewoon jouw pad. Dat zal vast ergens goed voor zijn – al ontdek je misschien pas later waarvoor dan precies.

En – mocht je al een tijdje vurig verlangen naar een relatie – verlies dan de hoop niet op jouw ware. Die komt echt wel ergens om het hoekje aan galopperen op een wit paard. En weet je, door een tijdje te wachten wordt de kans alleen maar groter dat jouw witte-paard-berijder leuker is dan je ooit had kunnen bedenken. Bij mij wel in ieder geval!

Ten slotte: een wijze raad van mijn vader

Zoals mijn vader tegen me zei tijdens het daten: “Als dit het niet wordt, dan betekent dat gewoon dat er een nog leuker persoon voor jou is. Dat moment komt wel.” Vond ik een stomme opmerking op zo’n moment, maar achteraf had pap het bij het juiste eind. Ik ben heel blij dat ik heb gewacht totdat Bart voorbijkwam. Iemand bij wie ik mezelf kan zijn (vegetarisch, alcoholvrij en al), met wie ik harder kan lachen dan met wie dan ook en die mijn leven oprecht opfleurt. Zonder blokken in mijn maag. Of nou ja, tenzij we samen erwtensoep hebben gemaakt.

Heb jij ooit gedatet? En wat zijn jouw belangrijkste lessen uit daten?

leerde van mislukte dates

.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 20 januari 2021 op 8:03 am - Beantwoord

  Het is alweer heel lang geleden dat ik heb gedatet maar ik bleef altijd mijzelf en voelde wel snel genoeg aan of ik er mee door wilde gaan of niet. En ik ben ook een tijdje single geweest en vond dat zeker geen probleem.

 2. Carola 20 januari 2021 op 8:44 am - Beantwoord

  Thankss dit had ik even nodig <3

 3. Lianne 20 januari 2021 op 8:46 am - Beantwoord

  Ik heb behalve met met mijn huidige vriend nooit echt gedate, maar ik kan me voorstellen dat het lastig is als iemand je er raar op aankijkt als je bepaalde dingen niet doet of wilt. Je gaat dan al gauw denken wat er mis met je is. Achteraf hebben al die ervaringen je nu tenminste gebracht waar je moet zijn en is de juiste jongen nu voor jou op je pad gekomen!

 4. Naomi 20 januari 2021 op 8:49 am - Beantwoord

  Die wijze raad van je vader is denk ik heel belangrijk, hoewel op dat moment inderdaad niet helemaal waar je op zit te wachten. Ik vind vooral jouw eerste les heel waardevol. Ik denk namelijk dat gevoel je niet álles zegt, want soms moet dat ook groeien, maar het is zeker iets om heel goed naar te luisteren.

 5. Meaghan 20 januari 2021 op 9:17 am - Beantwoord

  Leuk en mooi artikel! Wat een waardevolle lessen heb je geleerd van al die niet zo succesvolle dates. En wat een stomme opmerkingen trouwens over dat je geen alcohol drinkt en dat je geen uitzondering maakt voor Lasagne met vlees… Haha, inderdaad, die gasten zijn het daarom ook niet waard om jouw vriend te worden als je niet eens jezelf mag zijn en er totaal geen begrip is voor jouw standpunten. Voor mij is het echt alweer jaren geleden dat ik voor het laatst gedatet heb, maar ik weet ook nog goed dat ik heel onzeker kon raken van dates en dat ik ook in wat rare situaties terecht kwam. Gelukkig ben ik al zes jaar samen met Luuk en ik had dezelfde ervaring als jij met Bart had. Ik mocht mezelf zijn, was niet onzeker, voelde mij ontzettend op mijn gemak en mijn eerste date met Luuk was de allerleukste date ooit! En ook ik heb daaruit meegenomen dat dicht bij jezelf blijven en je gevoel volgen de belangrijkste aspecten zijn!

 6. Shirley 20 januari 2021 op 9:33 am - Beantwoord

  Geen erwtensoep maken dus. Mooie lessen. Sommige dingen herken ik wel uit mijn single-tijd. Zo dacht ik soms ook dat ik lang single was – terwijl ik al sinds mijn 24ste in een serieuze relatie zit nu, haha. Je kan nog zolang met iemand samen zijn. Ik ben blij met mijn gelukkige en leerzame jaren alleen.

 7. Daenelia 20 januari 2021 op 10:40 am - Beantwoord

  Soms .. mis ik het single zijn. En toch ben ik heel gelukkig met mijn gozer. Maar oh, het was heerlijk. Maar tegelijk geef ik totaal niks om relatie-status. En ik ben wel erg lang single geweest maar heb dat nooit als negatief ervaren. Ik geef eerlijk toe: ik snap mensen niet, met name vrouwen, die ontzettend aan die status hangen. Het definiteert je niet, het zegt geen ene bal over je als een man of jongen (of vrouw) je leuk genoeg vindt om je etentje te betalen. Ook denk ik dat een ‘date’ als gelukt of mislukt zien (wel een lekkere titel :P) ook niet klopt.
  Maar ja, ik heb makkelijk praten. Op dates zoals jij die omschrijft ben ik nooit geweest. Mijn gozer heeft mij op een hele andere manier versierd en overtuigd. 🙂 En dat is alweer bijna 20 jaar geleden…

 8. Giovanna Jansen 20 januari 2021 op 10:42 am - Beantwoord

  Mooie lessen! Het is alweer jaren geleden dat ik wel eens gedate heb, voordat ik John leerde kennen, en echt plezant vond ik het niet (om er eens een uitdrukking tegenaan te gooien ;-)). Ik ben daarvoor heel wat jaren alleen geweest en vond dat ook prima, maar herken zeker wat je zegt over met kerst het weer alleen aanschuiven bij het kerstdiner. Dat vond ik dan wel een jaarlijks terugkerend vervelend momentje. Net als kerstkaarten sturen en alleen je eigen naam erop kunnen zetten. Was dan wel even zo’n momentje van: ook het nieuwe jaar ga ik single in. Maar verder had ik geen problemen met single zijn, het is zeker niet het einde van de wereld en heeft ook voordelen. 😉

 9. bychristiana 20 januari 2021 op 11:48 am - Beantwoord

  Oh jeetje, het is voor mij al erg lang geleden dat ik aan het daten was. Maar ik heb die tijd wel goed gespendeerd als ik zo terug kijk hahahaha;-) Ik vind de wijze raad van jouw vader inderdaad heel wijs, en ook je eerste puntje. Een date moet je immers vlinders geven, geen erwtensoep.

 10. Anna 20 januari 2021 op 12:00 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik ben nu ruim 1 jaar single na mijn laatste relatie, en tussen mijn eerste en tweede (laatste) relatie zat 2 jaar. Voelde als een eeuwigheid, maar eigenlijk is 2 jaar helemaal niet zo’n lange tijd om single te zijn. In ieder geval ben ik ervan overtuigd dat ik dit keer wel over de 2 jaar heen ga, haha, want single zijn bevalt me ontzettend goed. Ik denk altijd maar zo: je kan niet alles hebben in het leven, en dat geldt eigenlijk voor alles. Ik ben op dit moment vooral heel blij en dankbaar voor mijn goede gezondheid en mijn werk wat heel goed gaat. Ondanks corona heb ik persoonlijk minder zorgen dan toen ik een relatie had en dat geeft heel veel vrijheid (was natuurlijk ook geen gezonde relatie waar ik in zat, maar dat heeft mijn kijk op relaties wel veranderd). Ik vind het zo zonde dat zoveel mensen een geromantiseerd beeld hebben van een relatie en hun hele leven daarop instellen. Je kunt juist in je eentje ook heel gelukkig zijn en zoveel groeien als persoon! En van daten leer je inderdaad ook heel veel waardevolle lessen :-).

 11. N8W8 20 januari 2021 op 4:10 pm - Beantwoord

  Mooie foto’s!!!
  Je kan ze zo insturen bij een fotowedstrijd!

 12. Laurine 20 januari 2021 op 8:56 pm - Beantwoord

  Mooie lessen! Ik herinner me nog dat ik me vroeger soms in bochten probeerde te wringen om maar door die ene persoon leuk gevonden te worden, terwijl ik er helemaal niet bij stil stond of diegene wel goed bij me paste en of ik me wel op m’n gemak voelde bij die persoon. Nu wacht ik liever op de juiste persoon, dan mezelf te moeten veranderen om bij iemand te passen.

 13. Irene 20 januari 2021 op 10:55 pm - Beantwoord

  Ik heb nooit echt actief een vriend gezocht om het zo te zeggen. Daar ben ik precies wel blij mee want het lijkt me super vermoeiend al die spanning en zenuwen. Ik zou daar niet goed in zijn, haha :p Of toch zeker een paar jaar geleden niet.
  De lessen die jij leerde vind ik zelf ook wel allemaal super belangrijk!

 14. Ilona Wielinga 21 januari 2021 op 12:34 pm - Beantwoord

  Ik word er zo moe van als mensen vragen of het niet tijd wordt voor een vriendin. Op dit moment werk ik hard aan mezelf en heeft dat mijn prioriteit, ik zou me niet voor kunnen stellen hoe ik er nu ook nog een relatie op na zou moeten houden (want daar liep het de vorige keer juist op stuk). Eerst mezelf, dan een ander. En wat jij ook zegt, ieder beloopt zijn eigen pad en komt op een andere tijd.

 15. Saskia 23 januari 2021 op 9:41 pm - Beantwoord

  Het is bij mij wel even geleden dat ik een ‘date’ heb gehad aangezien we alweer 14 jaar bij elkaar zijn. Daarvoor waren we vrienden dus ook niet echt dates gehad buiten vriendschappelijk… De laatste dates dateren dus met mijn exen. Zeker erg belangrijke lessen!

Recente blogs

Auto rijden: 15 gedachtes achter het stuur

1 oktober 2016|Lifestyle|

Twee jaar geleden was het moment, na drie keer gezakt te zijn, dan eindelijk daar. Ik kreeg te horen dat ik voor mijn rij-examen geslaagd was en mocht mijn felbegeerde roze papiertje gaan ophalen. Op dat moment kon ik de examinator wel omhelzen en kreeg ik bijna de neiging om een bedankspeech te houden en iedereen te bedanken die al die tijd in me was blijven geloven. Nog steeds ben ik dolblij dat ik destijds niet heb opgegeven en nu elke week weer profijt heb van het feit dat ik zelf kan auto rijden. Ik merk dat mijn gedachten achter het stuur vaak van hot naar her schieten. Natuurlijk hebben we allemaal zo onze gedachtes over onze medeweggebruikers en zijn die niet altijd even positief. Maar voor vandaag leek het me leuk om me eens te richten op een paar positieve, grappige of zelfs gênante gedachtes achter het stuur. Ik ben benieuwd of je ze bij jezelf herkent.

7x waarom de ochtend zo slecht nog niet is

2 mei 2017|Positiviteit|

Door een hard geluid word je 's ochtends vroeg gewekt. Met één oog nog dicht tast je af waar die vervelende wekker nu weer staat. Het is weer zover: tijd om je warme bed te verlaten en aan een nieuwe dag te beginnen. Of zou je toch nog even op de snoozeknop drukken? Dat knopje zit er niet voor niets, dus waarom zou je ook eigenlijk nu opstaan? Natuurlijk is niet elke vroege ochtend een feestje, zeker niet als je ochtend wel heel vroeg begint. Maar toch zijn er elke ochtend zoveel redenen te bedenken om toch op te staan in plaats van tien keer te snoozen. Dit zijn 7 redenen waarom de ochtend zo slecht nog niet is.

Hoe kom ik aan klanten als tekstschrijver (zonder lastige salesstrategie)?

28 oktober 2020|Carrière en ondernemen|

Hoe kom je ooit aan klanten? Met mijn KvK-papiertje net op zak, was ik 2,5 jaar geleden al blij als iemand voor een dubbeltje op de eerste rij bij mij wilde zitten. Wat een eer! Ik was dan ook altijd razend benieuwd hoe andere ondernemers dat voor elkaar kregen. Gelukkig mag ik inmiddels meerdere te gekke klanten helpen als tekstschrijver (geen zorgen: voor meer dan een duppie). Graag geef ik je een kijkje in de keuken. Hoe kom ik aan klanten als tekstschrijver zonder lastige salesstrategieën en mailfunnels? Ik deel 7 plekken waar ik mijn klanten vind (of zij mij).