Leren trots zijn op jezelf (mijn diploma-uitreiking)

10 nov 2016 | Carrière en ondernemen, Persoonlijk, Persoonlijke groei | 32 reacties

Gisteren was het dan eindelijk zover: ik mocht mijn felbegeerde masterbul ophalen op de universiteit. Het was een ceremonie van  maar liefst vijf uur, compleet met professoren in toga’s, lofzangen en vele bossen bloemen voor talloze studenten. Wat was het bijzonder! Mijn diploma-uitreiking was voor mij vooral een moment om eens stil te staan bij wat ik de afgelopen twee jaar heb gedaan en bereikt. Normaal ben ik liever bescheiden, maar die ene uitreiking verplichtte me om eens niet over een geleverde prestatie heen te stappen. Hoe voelt het nu eigenlijk om stil te staan bij wat je hebt bereikt?

diploma-uitreiking

De uitreiking

‘s Ochtends vroeg begon mijn spanning voor de uitreiking al. Ik had al maandenlang een jurkje in de kast hangen dat ik heel graag een keer aan wilde. De diploma-uitreiking leek me daar de perfecte reden voor. Ik dofte mezelf op, deed voor de verandering eens oorbellen in en volgde jullie advies op om eens iets fellere lipstick te dragen. Een tikkeltje zenuwachtig reed ik met mijn moeder naar de VU, op weg naar een moment waar ik mijn hele studie naar uit heb gezien. Het voelde heel bijzonder om dit moment te delen met 100 andere studenten, allemaal in hun mooiste kleding en ietwat gespannen. De ceremonie bestond uit drie onderdelen. Eerst mocht ik mijn diploma ondertekenen, vervolgens werd  ik toegesproken door mijn scriptiebegeleider en aan het einde van de dag was de uitreiking van de diploma’s. Dat moment dat jouw naam wordt genoemd, je over het podium loopt en iedereen voor jou klapt… echt heel bizar! Het was een dag met een gouden randje,  met de speech van  mijn scriptiebegeleider als hoogtepunt. Ik werd spontaan verlegen van al haar bijzondere woorden en kreeg een brok in mijn keel van de terugblik op twee hele bijzondere jaren.

Complimenten accepteren

Een dag stilstaan bij iets wat ik heb gepresteerd? Dat is normaal niet iets wat ik snel zou doen. Vooral complimentjes aannemen is niet bepaald mijn sterkste kant. Het voelde dan ook nogal ongemakkelijk om meer dan een minuut te worden toegesproken en zoveel mooie woorden te horen. Ik weet simpelweg nooit hoe ik met complimentjes moet omgaan, zeker niet als ik (zoals middenin een speech!) niets kan terugzeggen. Moet ik serieus kijken of staat dat arrogant? Moet ik glimlachen of lijk ik dan te naïef? Moet ik iemand achteraf bedanken of is dat stom? Even voelde ik de behoefte om mezelf achter het gordijn te verstoppen en vanaf daar de speech aan te horen. Toen besloot ik dat dit mijn moment was en ik er gewoon van wilde genieten. Ik wilde daar alleen staan en even alle meningen en gedachten van anderen achter me laten. Ik besefte dat ik iets had bereikt en dat ik het recht had om daarbij stil te staan op de manier die voor mij het beste voelde.

diploma-uitreiking

Leren trots zijn op jezelf

Trots zijn op mezelf? Het is iets wat ik niet snel durf te zijn. Als ik iets bereik, kijk ik vaak alweer naar het volgende dat ik wil bereiken. Mijn perfectionisme kan op zo’n moment aardig met me aan de haal gaan. De lat komt hoger en hoger te liggen en er is geen ruimte om stil te staan bij wat ik op dit moment heb behaald. Door een hele dag stil te staan bij mijn diploma en de cum laude die ik heb gehaald, moest ik dit keer wel een beetje trots ervaren. En dat is goed! Iedereen heeft wel iets om trots op te zijn en het is belangrijk om daarbij stil te staan. Misschien heb je ook een opleiding succesvol afgerond of iets bereikt op je werk. Of wellicht ben je voor iemand een heel goed luisterend oor of ben je een kei in schrijven, tekenen of moppen vertellen. Leer altijd even trots te zijn op jezelf en kijk dan pas naar hoe je je nóg verder kunt ontwikkelen.

En houd het moment vast!

Mijn grootste valkuil op het gebied van trots zijn op jezelf,  is dus dat ik er al snel weer overheen stap. Op het moment dat ik terugkom van een uitreiking, begint het gewone leven weer. Er ligt nog een stapel na te kijken tentamens op me te wachten en er zit een sollicitatiegesprek aan te komen. Maar zou het niet fijn zijn als je het trotse gevoel even kunt vasthouden? Ik besloot de boel even de boel te laten, met mijn moeder na te praten over de mooie ceremonie en er dit blogje over te schrijven. Want trotse momenten zijn er om je te blijven herinneren! Niet alleen vandaag of morgen, maar altijd. Leg ze vast op camera, schrijf erover en wees jezelf bewust van wat jij hebt bereikt. Je bent het waard!

Waar ben jij trots op?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

32 Reacties

 1. Mylène

  Wederom mooi geschreven. Cum laude slagen is zeker iets waar je enorm trots op mag zijn! Ik vergeet het ook weleens hoor. Zelfs bij mijn diplomauitreiking. Toen wees mijn broer mij erop dat iedereen trots is en dat ik het ook best wel mag zijn. Dus gefeliciteerd!! Supergoed gedaan! En je straalt ontzettend op de foto! :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat onwijs lief! Dankjewel :)

   Antwoord
 2. Charel

  Heel mooi beschreven! Ik kan je goed begrijpen hoor maar kijk wat je geflikt hebt?! Daar mag je heeeel erg trots op zijn! Niet iedereen krijgt daar voor elkaar! Alsnog gefeliciteerd en geniet lekker van je diploma hihi!

  Antwoord
  • Romy

   Wat een lieve reactie! Dankjewel!

   Antwoord
 3. Bente

  Van harte gefeliciteerd! Op je mooie bul mag je zeker trots zijn! Ik was dat ook zeker toen ik hem kreeg :)

  Waar ik nu het meest trots op ben? Ons mooie huis dat we een paar maanden geleden gekocht hebben <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel :) Wat heerlijk dat jullie een eigen huis hebben gekocht! Dat is zeker iets om trots op te zijn! Ik wens jullie daar veel woongenot toe!

   Antwoord
 4. Malou | Blonde Blossom

  Wauw, gefeliciteerd, je mag echt enorm trots zijn op jezelf! Ik ben nu heel trots op mijn blog en op mijn geweldige baantje & collega’s. X

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel, wat lief!
   En je blog en baantje mag je ook supertrots op zijn! You go girl :)

   Antwoord
 5. Iris

  Je mag zeker trots zijn! Ik vind het ook moeilijk hoor. Stilstaan, trots zijn op jezelf. Het is veel makkelijker om trots te zijn op anderen, vind ik altijd. En heel mooi geschreven weer.

  (Pssst. Mag ik daar nog aan toevoegen dat je een prachtige jurk aan hebt? Ergens vind ik het heel erg om het daar over te hebben omdat het over je prestatie gaat en moet gaan).

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Ja inderdaad, het is zoveel makkelijker om een ander een complimentje te geven dan om jezelf eens een schouderklopje te geven.
   En wat leuk dat je iets zegt over mijn jurk! Dankjewel! Dit is stiekem ook mijn favoriete jurkje en ik was blij dat ik hem een keer aan kon doen.

   Antwoord
 6. Anne

  Wat heb je dit mooi geschreven zeg, ontzettend goed om er eens bij stil te staan en wel trots te zijn op je zelf!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel :) Wat een lieve reactie!

   Antwoord
 7. Lieke - Life As Lieke

  Wat mooi geschreven! Gefeliciteerd! Je mag er zeker trots op zijn! Ik ben trots op mijn doorzettingsvermogen :)

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! En doorzettingsvermogen is zeker weten iets om trots op te zijn :)

   Antwoord
 8. Merel

  Wauw wat knap zeg Romy, daar mag je heeeel trots op zijn!! En wat zag je er mooi uit! ;-)
  Heel mooi geschreven weer, echt inspirerend.

  Liefs, Merel

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat een complimentjes in één reactie! Hartstikke lief! Dankjewel! :)

   Antwoord
 9. Jacques Veul

  Opa en Oma Veul
  10 november 2016

  Wij zijn ook heel trots op je en noch wel met cum laude gefeliciteerd
  zaterdag komen wij persoonlijk even langs.

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief dat jullie een reactie achterlaten! Dankjulliewel en tot zaterdag!

   Antwoord
 10. Cindy

  Wij zijn trots op jou!!! Super gefeliciteerd en geniet er maar wat vaker van dat je dit hebt bereikt!!
  Ik had altijd hetzelfde gevoel als wat jij beschrijft. Daarna gewoon weer doorgaan en niet zien dat het best bijzonder was wat je hebt bereikt.
  Maar dat leer je zeker wel!

  Een dikke kus en tot gauw!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie :)

   Antwoord
 11. hillybillybeauty

  Ontzettend knap wat je bereikt hebt Romy, mag je zeker trots op zijn! Je straalt het uit! Gefeliciteerd!!

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief, dankjewel!

   Antwoord
 12. Sara | MevrouwMiauw

  Van harte gefeliciteerd met het behalen van je masterbul. En cum laude, wauw! Ik mocht twee maanden geleden mijn masterbul in ontvangst nemen en ik herken me echt in wat je schrijft. Het blijkt telkens toch lastig om trots te zijn op jezelf. Ik werd ook echt heel verlegen en zelfs een tikkeltje ongemakkelijk van alle super lieve woorden van mijn scriptiebegeleidster. Toch vond ik ook dat ik er echt wel trots op mocht zijn en mocht genieten. Ik had er ook twee jaar lang zo ontzettend hard voor gewerkt. Ook dat trotse gevoel volhouden vind ik mega lastig. Ik zie om me heen dat klasgenoten al een baan hebben en ik nog aan het zoeken ben. Dan heb ik stiekem toch alweer het gevoel dat ik faal, dat zij het beter doen en is er van dat trotse gevoel weinig meer over. Terwijl ik het eigenlijk heel erg goed heb gedaan: zonder herkansingen en met een 8 voor mijn scriptie en 8,5 voor mijn stage mijn masterdiploma halen. Tja, trots zijn op jezelf blijft toch een lastig ding..

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel :) Jij mag ook ontzettend trots zijn op jezelf! Wat een geweldige cijfers! En dat je na 2 maanden nog geen fulltime baan hebt, is verre van falen. Je hebt je opleiding met zulke mooie cijfers afgerond en zit bent hard aan het bloggen en aan het werk. Genoeg reden om even stil te staan bij wat je hebt bereikt, hoe moeilijk dat ook is!

   Antwoord
 13. Gera

  Wat goed van je! Van harte gefeliciteerd! Je staat terecht stil bij dit mooie moment in je leven.
  Ik ben er trots op dat ik toen mijn oudste zoon 2 was (nu is hij alweer 13…) weer naar school ben gegaan en een diploma heb gehaald!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! En wat een knappe prestatie heb je geleverd! Daar mag je met recht trots op zijn!

   Antwoord
 14. Marlieke

  Mooi verwoord zeg, wat knap dat je dat zo kunt! Heel plezierig om te lezen. Goed dat je ervan genoten hebt en trots op jezelf hebt kunnen zijn. Zo hoort dat ook, het is zo verdiend. Wat zag je er trouwens mooi uit! Ik hoop dat je het gevoel aan deze dag nog heel lang vast kunt houden!

  Antwoord
  • Romy

   Wat een lieve reactie! Heel erg bedankt voor je mooie woorden!

   Antwoord
 15. Vivian

  Van harte gefeliciteerd, je verdient het echt enorm! Kan me voorstellen dat dit een hele bijzondere dag moet zijn geweest!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Wat een lieve reacties heb je achtergelaten! Ze toverden stuk voor stuk een glimlach op mijn gezicht :)

   Antwoord
 16. Amina

  Ohhhh wat goed van je Romy! Geweldige prestatie en Cum Laude ook nog! Ik herken me heel erg in wat je zegt: bij ieder hoogetepunt in mijn leven ben ik een dagje trots en een dag later gebeurt er dit of dat en dan gauw weer dooor! Gewoon blij zijn met wat ik heb neergezet en wat ik heb bereikt is ook helemaal prima…nu nog doen ;) Ik ben heel trots op m’n blog die ik helemaal zelf in elkaar ‘geflanst’ heb terwijl ik niet met computers ben opgegroeid. WordPress is makkelijk werd er gezegd en coderen ook, maar ik vond het zo moeilijk! En als ik ‘m dan zo zie dan denk ik “Jaaaaaahaaaa, toch maar even mooi gedaan” ;) ?xxx

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel :) Een blog is inderdaad ook een geweldige prestatie op zich! Het is niet gemakkelijk om er een op te zetten en helemaal naar je zin te maken. Je maakt me trouwens heel nieuwsgierig nu naar jouw blog. Ik ga snel een kijkje nemen!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs