werkgeluk lessen 5

9 lessen die ik leerde over werkgeluk (en de zoektocht daarnaar)

 • 27 juli 2023
 • 2 Reacties

Laatst had ik mijn eerste werkdag na twee geslaagde weken vakantie. Eerlijk? Ik had er heel veel zin in! Sinds ik als zelfstandig tekstschrijver werk, vind ik mijn werk oprecht leuk. Maar dat is jaren geleden wel anders geweest toen ik heel ander werk deed. Ik weet hoe het is om elke maandagochtend met frisse tegenzin in de bus naar werk te stappen. Na lang dubben durfde ik destijds dingen te veranderen ten gunste van mijn werkgeluk. Dit zijn 9 dingen die ik leerde over niet op je (werk)plek zitten én daar iets aan veranderen.

1. Je zit nóóit vast in een baan

Toen mijn werkgeluk een aantal jaar geleden goed zoek was, wist ik ook wel dat er iets moest gebeuren. Ik klaagde vaak over mijn werkdagen en kreeg dan goedbedoelde (en terechte!) adviezen van vriendinnen en familie. “Zou je niet zoeken naar iets anders?” of “Kun je niet vragen op het werk of dingen anders kunnen?”. Maar in mijn hoofd voelde destijds niets van dat alles een optie.

Het was al zo druk op het werk. Of het zou moeilijk zijn om een vervanger te vinden. Moest ik dan ook nog mijn baas met extra werk opzadelen? Iedere keer werd ik pas na een opzegging (van een baan, een stage of een freelance opdracht) met mijn neus op de feiten gedrukt. Je bent nooit onmisbaar. En er is meer veranderbaar dan je denkt.

Je zit niet zo vastgenageld in een baan als het soms lijkt. Nee, ook niet als iedereen vanwege drukte al vóór je vertrek als een kip zonder kop rondrent. Ook niet als je er na 15 jaar werken haast tot het meubilair behoort. En nee, zelfs niet als je baas zo leuk en aardig is.

Een goede leidinggevende is erop berekend dat er soms mensen weggaan of andere behoeften krijgen. Ja, misschien stel je mensen teleur door iets anders te gaan doen. Of misschien zadel je je baas op met extra werk doordat je juist in een drukke periode je ontslag indient. Maar dat is niet jouw verantwoordelijkheid. En het is zeker geen reden om dan maar te blijven zitten waar je zit.

2. Werkgeluk moet je serieus nemen

Werkgeluk klinkt misschien als de zoveelste hypeterm. Moet je echt stralend uit je bed springen voor wéér een fan-tas-tische nieuwe werkdag? (Nope!) Moet je baan je hobby zijn? (Nee hoor!) Is werk niet gewoon een manier om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om die dikke laag pindakaas op je bammetjes te bekostigen? (Ook, maar niet alleen dat hopelijk!)

Werkgeluk gaat er voor mij niet om dat je elke minuut van je werkdag met een big smile een potje zit te genieten. Elke baan kent leuke en minder leuke kanten (kuch, administratie!). Maar het is wel belangrijk dat je íets aan je werk kunt waarderen. Dat het je uitdaging geeft, dat je je talenten benut, dat je de mensen op het werk leuk vindt of dat je uit sommige dingen energie haalt. Of anders in elk geval dat je niet dagelijks uitgeblust thuis komt omdat het wéér een rotdag was.

Heb je er weleens bij stilgestaan hoeveel uur je op een dag, in een week en in een jaar tijd werkend slijt? Stel dat je 25 uur per week werkt. Dat zijn toch 100 uur in een maand. Veel mensen brengen doordeweeks meer tijd op het werk dan relaxend thuis door. Dan is het belangrijk dat je werkplek niet slechts een energieslurper is.

Wat ik ook ben gaan ontdekken: acht uur op een werkplek zitten die alle energie uit je zuigt, kan zomaar nog eens acht uur doorwerken in je privéleven. Ik werkte ooit in een bijbaan die me vooral veel energie kostte. Het lukte dan maar moeizaam om thuis een knop om te zetten en weer vrolijk te zijn.

Niet gelukkig zijn op je werk betekent niet alleen met tegenzin in de trein stappen naar kantoor. Het heeft veel meer impact. Het betekent ook al tijdens je vakantie opzien tegen de eerste werkdag, regelmatig chagrijnig zijn, weinig energie hebben en misschien niet de vrolijke persoon zijn die je normaal bent.

Dáárom moet je werkgeluk serieus nemen.

werkgeluk lessen 4

3. Een werkplek kan wél leuk worden als je open communiceert

Dat je niet blij naar het werk gaat, kan ‘m soms al zitten in kleine dingen. Het positieve nieuws daaraan is dat je niet altijd drastisch dingen anders hoeft te doen om het te verhelpen. De bal voor meer werkgeluk en minder frustratie ligt soms bij jou. Bij dingen uitspreken.

Je partner tegen wie je ’s avonds klaagt over je stomme collega of de nare klus kan die issues niet verhelpen. Er kan pas iets veranderen als je het aankaart op het werk. Probeer eens het gesprek aan te gaan als iets je dwarszit. Soms kan een goed gesprek al de lucht klaren.

 • Zit je al weken met een stomme opmerking van een collega in je maag? Raap je moed bij elkaar om het erover te hebben. Misschien blijkt dan dat ze het helemaal niet zo bedoelde of helpt een “sorry” van haar kant al veel.
 • Stoort het gedrag van een collega je, omdat zij vaak deadlines mist of de kantjes ervan afloopt? Zeg op een constructieve manier tegen haar wat je stoort en waarom en hoe je het liever zou zien. Mensen zijn zich niet altijd bewust van irritant gedrag, tenzij je er iets van zegt.
 • Vraag eens om feedback aan een collega. Wat gaat goed? Wat kan beter? Hoe ervaart ze de samenwerking? Door dit soort gesprekken voorkom je gedachten als “Ze vindt me vast stom!” en kun je strubbelingen al eerder verhelpen.

Een positieve werkomgeving begint met psychologische veiligheid. Dus: respect naar elkaar, waardering tonen, je eigen fouten toegeven en elkaar constructief aanspreken op wat niet lekker gaat of anders kan. Kijk eens of je daar iets mee kunt. Soms is met betere communicatie al een wereld van verschil te maken op je werkplek.

4. Het is niet altijd een kwestie van je schouders eronder zetten

Soms zijn jij en een baan of jij en een werkplek gewoon geen match. Punt. Dan kun je je schouders eronder zetten en “nog even volhouden” tot je een ons weegt. Maar dat put je eerder uit dan dat die baan opeens wél leuk wordt. Zeker als je al het nodige hebt geprobeerd te veranderen.

Mijn ervaring is dat je schouders er te lang onder zetten juist slechte gevolgen kan hebben. Ik zat zelf tegen een bore-out aan op een eerdere werkplek. Er was te weinig werk voor de tijd die op mijn contract stond. Natuurlijk kon ik in de eerste weken nog zelf leuke projecten bedenken en initiatief nemen. Maar na maandenlang elke week zelf bedenken hoe ik mijn tijd kon opvullen, was ik doodop.

Meestal is stoppen lastiger dan doorgaan. Het wordt vaak geprezen als je tegen beter weten in doorzet tot het bittere eind. Maar eigenlijk verdien je soms juist een medaille als je de stekker er voortijdig uit trekt.

Merk je dat je ergens echt aan ten onder gaat? Kies voor jezelf. Ook als je er pas kort werkt. Ook als een stemmetje in jou vindt dat je niet genoeg je best hebt gedaan. Met een burn-out of een bore-out in the pocket ben je verder van huis dan als je nu een paar scheve blikken krijgt, maar wel de overspannenheid vóór bent.

5. Je bepaalt zelf wat werkgeluk voor jou betekent

Ik geloof dat werkgeluk ‘m niet alleen zit in wat je zoal doet op een werkdag. Je kunt bijvoorbeeld werk doen dat je niet geweldig vindt, maar er toch jarenlang blijven plakken omdat je het team zo gezellig vindt. Wat ik zelf heb geleerd (met dank aan mijn loopbaanboach) is dat werkgeluk niet één definitie kent. Je moet er zelf een definitie aan geven.

Wat vind jij belangrijk in een baan? Wanneer geeft een functie of team jou energie en wanneer niet? Welke waarden moeten in elk geval terugkomen om het leuk te vinden wat je doet? Denk daarbij niet meteen “Mag ik dit wel verwachten van een werkgever?”. Omschrijf gewoon hoe jouw ideale plaatje eruitziet als alles zou kunnen, en kijk daarna wat realistisch is.

Zo ontdekte ik deze dingen over mijn werkgeluk:

 • Ik word er gelukkig van om veel werk te kunnen verzetten. Ik wil me niet hoeven te vervelen.
 • Lange vergaderingen kosten mij veel energie. Ik doe graag werk waarbij ik niet standaard 3-4 uur per dag in meetings zit.
 • Ik vind het belangrijk om een connectie te maken met mensen. Ik wil echt iets kunnen betekenen voor anderen, elkaar leren kennen en langere tijd samenwerken.
 • Als introvert vind ik het belangrijk dat ik ook in mijn eentje aan taken kan werken.
 • Ik vind het belangrijk om nieuwe dingen te blijven leren. Als een baan dat niet meer biedt, raak ik erop uitgekeken.
 • Voor mij is het cruciaal dat ik ook ideologisch gezien sta achter wat ik doe.
 • Vrijheid is voor mij belangrijk. Ik wil niet de hele tijd op de vingers gekeken worden en vind het fijn om niet vijf dagen per week op een kantoor “vast te zitten”.

Tegenwoordig leg ik freelance opdrachten (en voorheen functies) altijd langs mijn waarden. Als ik niet gelukkig ben met mijn werk, komt dat vaak doordat ik aan één van die waarden voorbij ben gegaan. Dan weet ik ook meteen waar ik moet bijsturen om het werkgeluk terug te vinden.

werkgeluk lessen 3

6. Een andere baan zoeken is niet de enige mogelijke oplossing

Je werkgeluk vergroten betekent niet altijd dat je direct vacaturesites van onder tot boven moet uitpluizen. Een nieuwe baan is niet de enige mogelijke route naar meer werkgeluk. Je kunt ook prima deze baan houden als er verandering mogelijk is. Als je je leidinggevende eerlijk vertelt dat je niet op je plek zit en dat je dingen mist of dat het je juist te veel wordt, is er wellicht iets te regelen.

En als je baas je geen verandering kan geven maar je een nieuwe baan te spannend vindt, kun je ook kijken naar de dingen die je naast het werk doet. Kun je buiten je werk om meer plezier, voldoening of rust vinden?

Denk eens na wat jou plezier zou geven als je niet voor een andere baan gaat. Hoe vergroot je je werkplezier dan? Zo zijn dit een paar mogelijkheden:

 • Werk een dag minder. Ik ben zelf ooit van 4 naar 3 dagen werken in loondienst gegaan. Zo had ik meer tijd om mijn eigen onderneming uit te bouwen, maar hoefde ik niet in één keer in het diepe te springen als freelancer.
 • Overleg met je leidinggevende of je werkzaamheden kunt delegeren of schrappen als je al maanden omkomt in het werk.
 • Vertel welke taken het werkplezier uit je zuigen. Overleg wat er mogelijk is om die taken aan te passen of te beperken.
 • Laat weten wat jij nodig hebt om meer uitdaging uit je functie te halen. Als je daar een voorstel voor doet, is je leidinggevende misschien bereid om mee te denken.
 • Begin een eigen project naast je baan. Denk aan een webshop, een blog of een leuk hobbyproject. Het hoeft niet meteen groots te zijn. Kijk eens wat jij het allerliefst zou doen en maak daar een side hustle van.
 • Start met vrijwilligerswerk, zodat je daar extra voldoening uit kunt halen.
 • Volg een cursus die je interessant vindt om zo meer uitdaging te krijgen.

Daarnaast is het een optie om met een loopbaancoach te praten. Dat heb ik zelf ook gedaan en kan ik van harte aanraden. Zo’n coach is er niet alleen voor als jij zeker van plan bent om een ontslagbrief op het bureau van je leidinggevende te leggen. Een loopbaancoach kan ook meedenken of je huidige baan misschien toch kan bieden wat je zoekt als je dingen anders aanpakt.

werkgeluk lessen 5

7. Kijk verder dan de leuke LinkedIn-titel

In een ver, ver verleden zag ik een carrière voor me als promovenda. Mijn scriptiebegeleider zag het al helemaal zitten. Er lag een vacature voor me klaar en ik had er een passend cv voor opgebouwd. Zelf vond ik het ook wel mooi klinken, zo’n “doctorandus”-titel voor mijn naam. Maar ja, is die prestigieuze titel meer waard dan je geluk? Dan doen wat je leuk vindt?

We hechten soms best veel waarde aan functietitels die het goed doen op LinkedIn. Als manager ben je heel wat. Als je bij een gerenommeerd bedrijf of een mooie maatschappelijke organisatie werkt, doet dat het altijd goed op verjaardagsfeestjes.

Maar wat doet dat ertoe als je niet happy bent met waar je werkt of als je elke dag de benen uit je lijf rent of je juist kapot verveelt op het werk?

Hang je keuze voor een baan nooit alleen op aan de mooie titel. Je kunt het op papier nog zo gemaakt hebben. Wat stelt dat voor als je diepongelukkig naar je werk rijdt op maandagochtend? Of als je door het jongleren met tientallen verantwoordelijkheden nauwelijks nog aan genieten van een soort-van-privéleven naast je werk toekomt?

8. Er is niet altijd sprake van “schuld”

Als je niet op je plek zit op het werk, twijfel je misschien of dat aan jou ligt. Waarom is de match met je leidinggevende of met directe collega’s er niet? Waarom kunnen andere mensen 15 jaar in deze functie blijven plakken, terwijl jij het na twee jaar al niet meer trekt? Waarom krijg je nou nooit eens lovende woorden te horen van je leidinggevende over wat je doet en kunnen er altijd dingen beter? Ben je dan echt niet goed in je werk?

Ik heb ooit, inmiddels al vele jaren geleden, in een werksituatie gezeten waarin ik me zo voelde. Het was een bloedserieuze werkplek. Iedereen lunchte standaard achter de PC en het was niet gebruikelijk om te praten over niet-werkgerelateerde dingen. Ik voelde me regelmatig eenzaam doordat ik nooit leuk met iemand kon kletsen over dingen los van werk. Als ik toch probeerde zo’n gesprek aan te knopen, kreeg ik weinig respons en voelde ik me nog meer anders dan de rest.

In die tijd was ik ervan overtuigd dat het aan mij lag dat de klik er niet was. Dus ging ik steeds meer mijn best doen om het wél te laten werken. En dan vooral door maar niet te veel van mezelf meer te laten zien. Na het indienen van mijn ontslag heb ik nog lang gedacht dat ik te sociaal of te “bubbly” was als persoon. Pas toen ik ergens anders ging werken waar mensen wel samen lunchten en kletsten, merkte ik dat er geen sprake was van schuld. Het lag niet aan mij. Het lag ook niet aan de collega’s op die werkplek. Het lag gewoon aan de match die er niet was tussen ons.

Schuif de schuld van een gebrek aan werkgeluk niet direct bij jezelf in de schoenen. Er is niet altijd een schuldige aan te wijzen. Soms is het gewoon de situatie die niet werkt.

 • Als jij nooit complimenten krijgt, betekent dat niet dat jij slecht werk levert. Misschien is je baas gewoon weinig complimenteus.
 • Dat de klik met collega’s er niet is, ligt aan jouw karakter en dat van je collega’s. Er is een mismatch. Dat maakt jou nog geen stom persoon. Misschien klikt het op een andere werkplek wél heel goed met collega’s.
 • Als je leidinggevende je soms nare en niet-constructieve feedback geeft, zegt dat wellicht meer over het gebrek aan tact van die persoon dan over jou.
 • Als je niet aan de hoge latten van je baas kunt voldoen, dan zegt dat soms meer over de overambitieuze werkcultuur dan over jouw gebrek aan kunde.
 • En dat jij het na twee jaar niet meer trekt op deze werkplek, is geen kwestie van falen. Ook niet als je collega’s er wel al 15 jaar werken. De combinatie van jou en deze werkplek werkt niet. Je had niet beter je best moeten doen. Jij hebt gewoon andere behoeften dan wat dit werk kan bieden.
werkgeluk lessen 6

9. Een Chief Happiness Pet vergroot je werkgeluk

Mijn belangrijkste inzicht heb ik voor het laatst bewaard. Bedrijven stellen niet voor niets steeds vaker een Chief Happiness Officer aan: iemand die het werkgeluk van medewerkers in de gaten houdt en waarborgt. En ik? Ik heb Pippa: mijn Chief Happiness Pet. Ze nam genoegen met een salaris van een paar kattensnoepjes per dag en zet zich met hart en ziel in om te bewaken dat ik mijn pauzes neem, niet de hele tijd naar mijn laptopscherm staar en soms wat te lachen heb om grappige kattenacties in huis.

Inmiddels weet ik het zeker: een kantoorkat of -hond doet voor je werkgeluk een hoop goeds. Goh, zou dat misschien een goede secundaire arbeidsvoorwaarde als eerste hulp bij niet-zo-leuke werkplekken zijn?

Ervaar jij op dit moment werkgeluk? En zo ja, wat draagt daar voor jou aan bij?

1
werkgeluk lessen 7

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 27 juli 2023 op 9:46 am - Beantwoord

  Het is een mooi artikel en ik snap waar je heen wilt. Maar zeker nu is het niet eenvoudig om te zeggen ‘ik neem ontslag en ik kijk wel of ik binnen een maand weer werk heb’ of ‘ik doe een stap terug in werkuren én in inkomen’. Ja, er zijn meer vacatures en minder werkzoekenden, maar spontaan je baan opzeggen is 96% van de momenten dat je dat wilt doen niet rendable of verstandig. In 4% dus wel, als je al een andere baan hebt – en dus tijd hebt genomen en energie hebt gevonden om te solliciteren – of als je al een zij-inkomen had.
  Soms komt je geluk gewoon niet uit werk. Ik heb jarenlang mijn geluk juist gehaald uit mijn leven naast mijn werk, gefinancierd door mijn inkomen van een baan die ik zo-zo vond. En daar is ook niks mis mee. Ik heb er namelijk ook ontzettend veel van geleerd, waar ik nu profijt van heb als ondernemer. Vooral hoe ik dingen ook niet wil doen 😉 , maar ook dingen die mij hielpen om mijn werk te doen, ondanks dat ik daar niet super-gelukkig van werd. Want ook nu zijn er dingen in mijn werk waar ik tegen aan hik, maar die toch écht moeten gebeuren. Het is een mythe dat werk je gelukkig maakt en dat je iets kunt vinden waar je 100% van de tijd blij van wordt.
  Begrijp me niet verkeerd: ik ben echt heel blij met mijn bedrijf en mijn werk. Ik vind het leuk om mensen te helpen. Maar ik blijf er liever zakelijk bij.

 2. Evelyne - Gouden Momenten 29 juli 2023 op 8:47 pm - Beantwoord

  Heel mooi artikel! Ik ben er mij heel erg van bewust dat werkgeluk heel belangrijk is in je job. Er zullen altijd dagen zijn waar het even tegenzit, maar zolang je echt plezier uit je job haalt en met heel veel lust naar je werk vertrekt dan heb je dat werkgeluk wel gevonden volgens mij. Al is dat niet altijd even simpel en zoals je beschrijft zijn er meerdere facetten die je werkgeluk bepalen.

Recente blogs

Outfit | Gele jurk met witte stippen

16 juli 2017|Outfits|

Mijn collectie jurkjes is inmiddels redelijk gegroeid. De deuren van mijn kledingkast gaan nog maar net dicht. Toch vond ik dat één jurkje nog in mijn overvolle kast ontbrak: een gele jurk met witte stippen. Zoals je in mijn shoplog al kon zien, kwam ik bij de IJ-hallen precies dat jurkje tegen. Helemaal gelukkig en maar 10 euro armer nam ik het mee naar huis. Benieuwd hoe ik deze gele jurk met witte stippen combineerde? Kijk dan mee naar mijn outfit.

Outfit | Een knalblauwe bloemetjesjurk van de rommelmarkt

11 mei 2019|Outfits|

Tussen het vele kinderspeelgoed, de lp's en de meubels die op de grens van 'authentiek' en 'oude meuk' zitten, kun je op de rommelmarkt soms onverwachts de mooiste dingen spotten. Op Koningsdag liep ik bijvoorbeeld spontaan tegen een jurkje aan dat direct mijn aandacht trok. Het is dat het nogal druk en lawaaierig was op de rommelmarkt in Utrecht, maar anders had ik dit jurkje vast mijn naam horen schreeuwen. Dolblij ben ik ermee! Kijk je mee hoe ik de jurk draag in een lente-outfit?

Mijn 8 ultieme tips om VAKER VROLIJK te zijn

5 maart 2018|Persoonlijke groei|

Niet voor niets heet mijn blog Vaker Vrolijk. Vaker vrolijk zijn, dat leek me wel wat! En zeg nou zelf, wie wil dat nu niet? Ik kon altijd al best vrolijk worden van mooie reizen, geweldige mijlpalen of onvergetelijke gebeurtenissen, maar er zijn ook veel simpelere manieren om jezelf vaker vrolijk te maken. Zonder hemel en aarde te bewegen of diep in de buidel te tasten. Ik heb dan ook al heel wat blijmakers, vrolijke lijstjes en positiviteitstips gedeeld op mijn blog. Tijd om op een rijtje te zetten welke tips mij het meeste hebben geholpen. Dit zijn dan ook mijn 8 ultieme tips om vaker vrolijk te zijn.