Grote Panda en Kleine Draak

6 mooie levenslessen uit Grote Panda en Kleine Draak

 • 9 mei 2023
 • 4 Reacties

Verrassende levenswijsheden die op een écht leuke manier en met vrolijke illustraties worden gebracht. Dát is wat je kunt verwachten van het boek ‘Grote Panda en Kleine Draak’. Absoluut een boek om verliefd op te worden en zeker niet je standaard zelfhulpboek! Ik was zelf al groot liefhebber van het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’, dat een vaste plek op mijn nachtkastje heeft veroverd. Maar die plek moet het boek tegenwoordig delen met een andere parel: ‘Grote Panda en Kleine Draak’. Ook een prachtige bundel vol quotes en verhalen om over na te denken! Mijn mooiste lessen uit het boek bundel ik in dit artikel.

Over ‘Grote Panda en Kleine Draak’

Als je, net als ik, het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard‘ al jaren op de plank hebt staan, dan heb je vast ‘Grote Panda en Kleine Draak’ al eens getipt gekregen. De boeken zijn qua insteek gelijk; alleen zijn het verhaal, de levenslessen en de tekeningen natuurlijk totaal anders.

Als je het hele boek van ‘Grote Panda en Kleine Draak’ leest, ga je op in een verhaal over de reis van Grote Panda en Kleine Draak. Maar de pagina’s zijn ieder op zich ook al een prachtig verhaal. In elke twee zinnen gaat wel een levensles schuil. Maar dan op een luchtige manier zonder dat het voelt alsof er met de ene na de andere tegeltjeswijsheid wordt gestrooid. Het zijn mooie quotes die je even aan het denken zetten zonder dat het er te dik bovenop ligt, juist omdat ze zijn gebundeld in een prentenboek.

Bart en ik pakken het boek er allebei regelmatig bij om het op een willekeurige pagina open te slaan. Ik weet niet hoe, maar bijna altijd krijg ik dan een pagina voor mijn neus die précies de mooie wijsheid bevat waar ik op dat moment iets aan heb. Het is dan ook een boek dat je niet in één ruk uitleest en dan weglegt, maar dat je keer op keer uit de kast kunt trekken voor een hart onder de riem op papier.

Dit is hoe de auteur het boek zelf omschrijft in de flaptekst:

Twee geliefde vrienden, Grote Panda en Kleine Draak, reizen samen door de seizoenen van het jaar. Op hun weg zijn ze vaak verdwaald, en hoewel ze niet weten waar ze zijn, ontdekken ze veel mooie bezienswaardigheden die ze nooit zouden hebben gevonden als ze de juiste weg hadden gevolgd.

Samen onderzoeken ze de gedachten en emoties, ontberingen en geluk die ons allemaal verbinden. In de natuur leren ze hoe ze in het moment moeten leven, hoe ze vrede kunnen hebben met onzekerheid en hoe ze de kracht kunnen vinden om samen de obstakels van het leven te overwinnen.

Schrijver en kunstenaar James Norbury illustreerde de avonturen van Grote Panda & Kleine Draak, geïnspireerd door boeddhistische filosofie en spiritualiteit, om de ideeën te delen die hem door zijn moeilijkste tijden hebben geholpen, en hij hoopt dat ze jou ook kunnen helpen.

Via de onderstaande links (*affiliate links) kun je de boeken ‘Grote Panda en Kleine Draak’ en ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ bestellen als je ze nog niet in je boekenkast hebt staan:

Lees ook: Mijn mooiste lessen uit ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’.

6 mooie quotes uit ‘Grote Panda en Kleine Draak’

Zelf ken ik het boek ‘Grote Panda en Kleine Draak’ inmiddels van voor tot achter. Als ik vrolijk ben, maakt het boek me extra blij. Als ik me juist sip voel of als de moed me even in de schoenen zakt, dan is het boek juist mijn “Hup, kom op!”-zetje in de rug. Dit zijn na vele leessessies de 6 quotes uit het boek die ik zelf het prachtigst vind (en waar jij misschien ook iets aan hebt).

Grote Panda en Kleine Draak 3

1. “Er zijn van die dagen dat alleen al opstaan een overwinning is.”

Klinkt niet heel positief, ik weet het. Maar ik vind dit een mooie quote om op mindere dagen altijd in mijn oren te knopen. Soms kun je je op een rotdag een beetje mislukt voelen. Wat heb ik nu eigenlijk voor elkaar gekregen? Waarom heb ik niet 20 stappen gezet richting dat ene doel? Ik wil dat toch zo graag bereiken?! Waarom lijkt het iedereen voor de wind te gaan en kom ik voor geen meter vooruit? Tja, dat is hoe mijn hersenpan soms van nature werkt als ik me een keer wat minder voel. Op zulke momenten vind ik dit een fijn quote om mezelf in te prenten.

Het is oké om je stom te voelen. Er is niets mis met een keer toegeven aan dat rotgevoel. En je hoeft niet altijd maar keihard je doelen na te streven en grote stappen te zetten om op rap tempo je giga-takenlijst van begin tot eind afgevinkt te krijgen. Ook niet als het lijkt alsof je hele Instagram-volglijst het beter voor elkaar heeft dan jij. Besef dat het op mindere dagen soms ook al goed genoeg is wanneer je opstaat, je haar doet en een douche pakt. Punt. Geen schuldgevoel voor nodig! En bovendien: ook die “perfecte” Instagrammers hebben heus dit soort dagen.

Rust uit, neem je tijd en onthoud dat er morgen weer een dag is die hopelijk meer positiviteit brengt.

Grote Panda en Kleine Draak 7

2. “Als je te druk bent om naar de bloemen te kijken, moet je het juist doen.”

In het boek kwam ik ook deze quote tegen, die nogal goed samenvat waar ik weleens tegenaan loop:

‘Ik heb het nu even te druk om naar de bloemen te kijken,’ zei Kleine Draak.
‘Dan moet je het juist doen,’ zei Grote Panda.
‘En morgen zijn ze er misschien niet meer.’

Tegenwoordig is “Goed hoor, lekker druk!” een volledig geaccepteerd antwoord op de vraag “Hoe is het?”. Niet gek dus dat drukte soms haast de norm lijkt en dat veel mensen regelmatig klagen over volle agenda’s, drukke weken en een chronisch tijdtekort. En ik moet toegeven: ook ik heb weken waarin ik baal van iets te veel sociale dingen of van huishoudelijke taken waarin ik nul zin heb (toch jammer dat katten die niet van je kunnen overnemen…). Op zulke momenten zit ik soms zo in het druk zijn dat ik vergeet om te genieten van wat er allemaal is.

Op die momenten probeer ik mezelf deze quote in te prenten om weer even stil te staan bij mijn mooie werk, mijn lieve vriend, mijn fijne huis, mijn leuke kat, de toffe mensen om me heen, mijn goed gevulde koelkast… Ik besef door het verlies van meerdere mensen om me heen maar al te goed dat het niet vanzelfsprekend is dat de mensen om je heen er altijd zijn. Een extra goede reden om daar meer van te genieten! Oók op de momenten dat je voor je gevoel te druk bent om daar op en top bij te zijn. Misschien wel juist dan.

Iets doen waar je van kunt genieten en waar je door ontspant, lucht altijd op. En met een leger hoofd en een beter humeur gaat alles beter en sneller. Zelfs het helse jaarverslag mét prangende deadline schrijven of de grote keukenschoonmaak.

Dus: maak tijd voor de dingen en mensen die je blij maken. Blok er momenten voor in je agenda, push jezelf om de deur uit te gaan en leer om ‘nee’ te zeggen tegen dingen die minder belangrijk zijn of probeer te zien dat er altijd wat te schuiven valt.

Grote Panda en Kleine Draak 5

3. “Dit hadden we niet gevonden als we niet zo vaak de verkeerde weg waren ingeslagen”

Deze quote vat precies samen hoe ik erin probeer te staan als ik het even niet weet:

‘Wat een prachtige tuin,’ zei Kleine Draak.
Grote Panda knikte.
‘En die hadden we niet gevonden als we niet zo vaak de verkeerde weg waren ingeslagen.’

Er is niets mis met verkeerde keuzes maken, hard onderuit gaan en dan strompelend en met flinke schaafwonden verdergaan. Natuurlijk is dat vreselijk balen en soms ook pijnlijk. Het is altijd fijner als je direct het goede doet en merkt dat je op de juiste weg zit. Maar het mooie aan de verkeerde afslag nemen, is dat je daarna weet dat dit blijkbaar niet de goede weg was om in te rijden. Dus kun je de volgende keer aan die afslag voorbijgaan en ben je dan vele malen dichter bij de weg die je wél moet hebben.

Soms weet je niet meteen hoe je bij je doel kunt uitkomen of wat voor jou op dit moment het beste is. Dan is ontdekken wat je níet wilt al een prachtige eerste stap, die je ook verder helpt.

Wat ik mezelf ook vaak toespreek:

De verkeerde stap zetten is altijd nog beter dan stokstijf blijven staan en uit angst maar niets doen. Dan kom je er al helemaal nooit. Van een misstap of valpartij word je in elk geval iedere keer ietsje wijzer, waardoor je doel toch dichterbij komt.

Grote Panda en Kleine Draak 6

4. “Elke beslissing op je reis brengt je dichter bij of verder af van waar je heen wilt.”

Deze quote uit Grote Panda en Kleine Draak kun je hetzelfde interpreteren als de vorige uitspraak: elke stap die je zet, kan je dichter bij je droombestemming brengen. Maar ik interpreteer hem iets anders:

Besef dat elke beslissing die je maakt van belang kan zijn. Een kleine keuze die je nu maakt, kan een eerste belangrijke stap zijn in iets waarin je wilt groeien. Net zo goed kan een kleine stap waarmee je pleaset of tegen je gevoel ingaat, je (ook op de langere termijn) in de weg zitten bij je geluk.

Dit is iets wat ik – nog altijd een lichte pleaser – mezelf heel vaak inprent als ik voor een lastige mini-keuze sta.

Een recent was toen ik een uitnodiging ontving voor de VvE-vergadering op woensdagavond. Ik had alleen een enorm drukke week voor de boeg (inclusief een vervelende tandartsafspraak, een pittige coachsessie en een lange dag in Limburg). Dus als er iets was waar ik geen zin in had, dan is het wel de VvE-vergadering op één van mijn weinige vrije avonden. Nu kun je bij onze VvE ook een volmacht afgeven. Dan stem je wel mee, maar hoef je niet aanwezig te zijn. Dat zou mij een vrije avond opleveren én tijd geven om bij te komen van de andere afspraken. Maar ja, kon ik dat wel maken? Moest ik niet mijn grote verantwoordelijkheidsgevoel volgen en gewoon gaan?

Op dat moment realiseerde ik – mede dankzij deze quote – dat deze ene keuze gaat over méér dan alleen waar ik die 2 uur van mijn tijd in steek:

 1. Ik kan nu besluiten om te gaan. Niet omdat het moet (een volmacht is ook voldoende!) of omdat ik het wil, maar puur omdat ik geen weerstand kan bieden aan de pleasende stem in mij. Daarmee kies ik ervoor om aan het eind van de week moe te zijn én wint mijn pleasende stem terrein.
 2. Of ik kan besluiten om niet te gaan. Daarmee kies ik voor mezelf, wat zelfvertrouwen geeft, en kan ik met mijn volle aandacht bij de andere dingen zijn. Ik kan op woensdagavond bijtanken, voel me fijner én ik heb het gevoel dat ik zelf de regie heb over mijn agenda.

Het lijkt heel gewoon om maar “ja” te zeggen op iets wat niet past of wat je niet wilt (en wat totaal niet hoeft!). Maar besef dat veel van die kleine keuzes bij elkaar je doel (zelfvertrouwen, meer tijd voor jezelf, minder pleasen, een leuke hobby oppakken, etc.) verder van je vandaan brengen. Andersom kan die ene kleine keuze om vandaag wél te doen wat jou blij maakt, je ook veel meer brengen dan enkel twee uurtjes vrij: meer zelfvertrouwen, een gevoel van regie over je leven, opluchting, een beter humeur…

Grote Panda en Kleine Draak 9

5. “Weet je niet hoe je uit de put moet komen? Dan kom ik toch bij je zitten?”

Dat je niet alles alleen hoeft te doen, is één van de belangrijkste dingen die ik in mijn twintigerjaren ben gaan leren. Je bent niet alleen als je het moeilijk hebt. Je hoeft niet altijd in je eentje met de gedachten in je hoofd te kungfu-vechten. En je hoeft ook niet in je eentje uit de put te kruipen of lichtstralen te gaan zoeken als dat nu te pittig is. Er zijn mensen die je kunnen helpen. Als je maar aangeeft dat jij die helpende hand, dat luisterende oor of gewoonweg een arm om je schouder kunt gebruiken.

Daarover staat deze prachtige quote in het boek Grote Panda en Kleine Draak:

‘Ik weet niet hoe ik uit deze put moet komen,’ zei Kleine Draak.
Grote Panda glimlachte. ‘Dan kom ik toch bij je zitten.’

Als ik ergens mee zit en me een tikkeltje moedeloos afvraag hoe ik uit die situatie of emotie kan komen, is het dit ene ding wat mij helpt: aangeven dat ik iemands hulp kan gebruiken. Soms is dat in de vorm van een luisterend oor als ik ergens mee worstel. Soms een coach die me helpt om de antwoorden op lastige vragen te vinden. En soms gewoonweg iemand die wat taken kan overnemen waarvan ik dacht dat die per se op mijn bordje moesten liggen.

Uit de put komen lijkt misschien lastig. Maar weet: “the only way is up” én je hoeft het niet alleen te doen.

Grote Panda en Kleine Draak 2

6. “Naar iemand luisteren is een van de mooiste dingen die je voor een ander kunt doen.”

Ik vind het zelf heel heftig om mensen verdrietig te zien. Het liefst zou ik dan hun situaties uit het verleden oplossen, zorgen verhelpen, verdriet in de wind blazen en de hele oorzaak wegnemen… Maar ja, dat gaat zo makkelijk nog niet. Bovendien hoort verdriet er soms bij en laat niet elke situatie zich oplossen of sussen. Maar dat betekent niet dat jij als vriend, familielid of kennis nutteloos bent voor die persoon. Je kunt alsnog heel veel betekenen, alleen misschien op een andere manier dan je denkt.

Weet dat je niet altijd méér hoeft te doen dan een luisterend oor bieden. Vaak kun je nare situaties niet oplossen voor de ander en soms is verdriet te groot om het te relativeren. Of misschien is iemands leven te donker om een lichtje te kunnen zien. Probeer dan niet gefrustreerd te raken om het feit dat je “niets kunt”. Soms is enkel en alleen luisteren naar diegene en er gewoonweg zijn al het allermooiste en allerbelangrijkste wat je voor die persoon kunt doen.

Kende jij Grote Panda en Kleine Draak al? Zo ja, wat is jouw favoriete quote?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 9 mei 2023 op 9:00 am - Beantwoord

  Dit is zo niet mijn ding. Maar ik vind het wel altijd mooi dat anderen hier wel wat uithalen. Ik kijk echter naar de uitspraken en dan zie ik zoveel tegenstrijdigheden dan ik het dood-redeneer en er dus echt niks uit haal.
  Dat gezegd hebbende: niks mis mee om eens wat dieper in echt boeddhisme te duiken. Hoewel er ook veel niet mag, kan het je wel een bepaalde rust geven (eigenlijk is het best Calvinistisch, en dus Nederlands … Maar goed. Daar ga ik alweer.)

 2. Geke 9 mei 2023 op 9:12 am - Beantwoord

  Ik had het boek al zien liggen in de boekhandel maar toen toch gekozen voor ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. Maar ik denk dat deze er binnenkort ook nog zal bijkomen.
  Mede dankzij de mooie quotes die je eruit toont en hoe fijn je ze interpreteert. Dank je wel!

 3. Aukje 10 mei 2023 op 3:38 pm - Beantwoord

  Ik moet bekennen dat ik het boek in de kast heb staan, maar het nooit zo goed heb bekeken. Geen gek idee om dat toch eens te doen. 🙂

 4. Jan Heering 13 oktober 2023 op 8:36 am - Beantwoord

  Wat een leuk review. En mooie lessen eruit gehaald. Ik heb paar dagen geleden dit boek van Grote Panda en Kleine Draak in de boekhandel gezien en er in gekeken. Veel wijze lessen en diepe doordenkers staan erin. Ik wilde het ’s middags ophalen, op weg terug naar huis, maar ben het vergeten. Nu al spijt van. Toch maar even bestellen bij bol

Recente blogs

Romige havermout met abrikozen & amandelen (vegan)

12 november 2023|Recepten|

Op havermout raak ik nooit uitgekeken. Misschien jij ook niet! Je kunt het met alle fruitsoorten combineren en er de lekkerste voedzame ontbijtjes mee maken. Laatst kwam ik al dingen-bij-elkaar-gooiend tot een nieuw havermoutrecept waar ik zelf erg graag van eet: havermout met abrikozen. Deze havermout is lekker romig door de plantaardige kwark, heeft een goede bite door de abrikoos en smaakt tegelijkertijd heerlijk zoet. Als je net als ik dol bent op (gedroogde) abrikoos, dan kun je deze havermout met abrikozen vast waarderen. Je maakt 'm in 5 minuten en hij vult goed genoeg om de hele ochtend lekker vol van te zitten.

Een eerste glimp van onze nieuwe keuken (althans, van hoe die wordt!)

22 augustus 2023|Interieur|

We hebben dan misschien nog geen huissleutel én moeten nog even wachten totdat de aannemer klaarstaat om onze toekomstige benedenverdieping onder handen te nemen. In de tussentijd is één ding al wel af: het ontwerp voor onze gloednieuwe keuken. Zelfs al staat de keuken er nog niet, het is bij deze alvast benoemd tot mijn lievelingsplek van het nieuwe huis. We krijgen roze tegeltjes, heel veel opbergplek, een prachtig licht aanrechtblad en ook nog een leuk nisje om een paar plantjes of voorraadpotten op uit te stallen. Een glimp van de échte keuken kan ik je nog niet laten zien. Wel neem ik je graag mee in de eerste ontwerpen, onze keukenkeuzes en de moodboards die we allebei maakten (en die een wereld van verschil bleken).

Favorieten | Perfecte pasta, Kolibri-kussen & waanzinnige woonaanwinsten

19 mei 2021|Lifestyle|

Dat was lang geleden: mijn laatste editie van favorieten. Maar ik heb weer heel wat favorieten verzameld de afgelopen maanden. Genoeg om een heel artikel mee te vullen! Zo ontdekte ik een nieuwe app die een hoop dingen rondom maandelijkse feestjes een stuk inzichtelijker maakt. Verder ontdekte ik een prachtige podcast over rouw en vond ik na heel lang zoeken een reiniger die mijn huid wél kan verdragen. Dat en nog veel meer favorieten vind je terug in dit lijstje.