buitenplaats beekhuizen 3

43 leuke activiteiten in de herfst (die je niet op elk lijstje tegenkomt)

 • 6 oktober 2022
 • 6 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Dat je boswandelingen kunt maken langs de gele bomen, hoef ik je vast niet te vertellen. Dat je de keuken in kunt duiken om een heerlijk geurende appeltaart te maken, was je waarschijnlijk ook niet onbekend. Maar er is nog veel meer leuks wat je in het herfstseizoen kunt doen tussen het appeltaart eten en lange wandelingen maken door. Dit zijn 43 leuke activiteiten in de herfst waar je misschien niet direct aan denkt. Er zitten zowel herfstactiviteiten voor buiten als voor binnen bij, want het is in de herfst natuurlijk niet elke dag stralend weer.

Activiteiten in de herfst (voor binnen)

Er zijn van die herfstdagen dat het weer niet bepaald uitnodigt om je wandelschoenen aan te trekken voor een wandeling door het bos. Wat doe je dan? Ik ben zelf dól op wat aanrommelen in huis, dus die druilerige dagen vind ik meestal eerder een goed excuus om binnen te blijven dan één grote straf. Voor deze activiteiten in de herfst hoef je de deur niet uit:

 1. Stort je op je vakantiefotoboek. Nu het geen terrasjesweer meer is, heb je daar vast extra tijd voor. Ga door je tropische vakantiefoto’s heen en maak nú dat digitale fotoboek. Dan kom je er niet bij de volgende zomervakantie achter dat je nog vijf vakantiealbums te maken hebt!
 2. Verdiep je in recepten voor warme havermout. Als je denkt dat havermout maar een saai goedje is, daar kom je na een paar recepten misschien op terug. Probeer deze havermout met appel uit de oven maar eens. Het smaakt naar echte appeltaart, maar dan in een gezonde versie om te serveren als ontbijt. Ook havermout met peer, chocoladehavermout of warme havermoutpap met koek- en speculaaskruiden smaakt fantastisch. Struin het internet af op zoek naar ontbijtideeën. Dan gaat er een wereld voor je open. Zo ging dat vorige herfst ook bij mij 😉
 3. Geef jezelf een manicure. Of een pedicure. Of allebei. Neem jij weleens echt de tijd om van je nagels kleurrijke kunstwerkjes te maken? Ik vind de herfst een goede reden om vaker mijn nagels van een kleurtje te voorzien en mijn nagellakvoorraad niet meer vooral stof te laten verzamelen. Ik overweeg trouwens om voor die nagellaksessies een elektrische vijl te kopen. Kost weinig, scheelt een hoop gedoe! Mijn nagels vijlen vind ik altijd maar een vervelend en tijdrovend karwei. Bovendien pak ik het schijnbaar totaal verkeerd aan door twee kanten op te vijlen. Misschien toch maar eens in zo’n apparaat investeren! Mocht je ook benieuwd zijn, op Mercat.nl staat een top 5 met de beste elektrische vijl. Maar voordat ik mijn hart aan een exemplaar verlies, eerst maar weer mijn nagellakpotjes tevoorschijn halen.
 4. Ontdek hoe je zelf vleesvervangers maakt. Linzenburgers maken is niet zo moeilijk als ik altijd dacht. Champignonburgers smaken ook verrassend lekker. En met liefde gemaakt bonenburgers zijn ook veel lekkerder dan kant-en-klare vega-schijven uit de supermarkt. Ik dacht altijd dat dit veel te ingewikkeld zou zijn, maar ontdek nu dat zelfgemaakte vleesvervangers binnen een kwartier gemaakt kunnen zijn. Als je maar een goed recept vindt. Misschien een leuke herfstactiviteit: daag je uit om zelf tot het perfecte linzenburger-recept te komen.
activiteiten in de herfst
 1. Houd een online herfstschoonmaak. Wat nou voorjaarsschoonmaak? Ook in de herfst kun je de bezem door je huis, hoofd en digitale omgevingen halen. Een goed moment om door je Instagram-lijst, telefooncontacten, Outlook-adressenboek, Facebook-vrienden en andere digitale plekken heen te gaan. Word je nog steeds blij van iedereen die daartussen staat? Misschien is het tijd om Piet die je nog kent van de studie maar al tien jaar niet hebt gesproken van je volglijst te schrappen.
 2. Leer loslaten. Ze zeggen dat de herfst het seizoen is van loslaten. Zoals de bomen hun bladeren laten vallen, zo kun jij ook dingen loslaten die je niet meer blij maken. Dat doe je uiteraard niet op één regenachtige herfstmiddag. Maar het is een mooi project dat al kan beginnen met één simpel lijstje. Waar steek je veel tijd in, terwijl het je niet gelukkig maakt? Welke hardnekkige gedachten wil je uit je hoofd kieperen? Zijn er mensen die je veel energie kosten, terwijl ze je weinig teruggeven? Maak een plan om die dingen, mensen of gedachten meer los te laten.
 3. Haal Rummikub uit de kast of stof je oude Monopoly-spel af. Dit is hét jaargetijde voor uren durende bordspellen.
 4. Knutsel met kastanjes. Op Pinterest zie ik al maandenlang de meest leuke knutselprojecten verschijnen. Kastanjes die je omtovert tot kerstballen, een herfstkrans, schattige poppetjes. Ja ja, knutselen met kastanjes is echt niet alleen iets voor in de kleuterklas. Toen ik deze blog van Mama Kletst zag, wist ik niet hoe snel ik een paar kastanjes moest rapen. Ik denk dat het de hartkrans wordt!
 5. Maak je eigen herfsttafereel. Koop een glazen pot en een lang snoer met lichtjes. Raap dennenappels, eikels en kastanjes in het bos voor erbij, en maak daarmee een leuk stukje voor op de salontafel. Je kunt zo’n herfststukje vast ook kopen voor een tientje. Maar zelf maken is leuker en goedkoper.
 6. Organiseer een filmavond. Kijk drie films van Harry Potter achter elkaar, trommel vrienden op voor een Disney-filmrondje of zwijmel weg bij een paar romcoms die je al zo vaak hebt gezien dat je het hele scenario wel kunt dromen. Zelfgemaakte popcorn, chips of chocolaatjes erbij en kijken maar!
 7. Ga chocoladefonduen. Waar andere mensen wild zijn van kaasfonduen, lijkt mij dit persoonlijk veel lekkerder. Doop alles in een dikke klont chocola. Kan niet anders dan een geslaagde middag worden!
activiteiten in de herfst
 1. Maak soep. Pompoensoep, bloemkoolsoep, courgettesoep, linzensoep – waar je maar zin in hebt! Zo kom je van restjes groenten af en heb je meteen iets lekkers om je brood van de lunch in te dippen.
 2. Organiseer je eigen high tea. Leef je een middag lang uit op bijzondere hapjes, mini-sandwiches en zoetigheid. Serveer er koffie en thee bij en leg alles zo kunstig mogelijk neer op een etagère. Trommel een paar mensen op en eet je vol aan hapjes.
 3. Maak je kast herfstklaar. Schuif de zomerkleding naar achteren en haal de warme truien er weer bij. Nu je toch je kast aan het opruimen bent: ga ook meteen eens kritisch door je kleding heen. Zijn er items die je te koop kunt aanbieden via Marktplaats, Vinted of Appel & Ei? En kun je met vergeten kledingstukken nieuwe outfitcombinaties bedenken? Daag jezelf uit om tot 10 unieke combinaties te komen die je nog nooit hebt gedragen.
 4. Begin alvast met kerstkaarten maken. Heb je zin om die zelf te maken dit jaar? Begin er op tijd mee, zodat de kaarten je niet in november al de neus uitkomen. Koop een paar setjes papier en decoratie bij Action en stort je op de decemberkaarten.
 5. Brei een sjaal voor de winter. Ook zonder uitgebreide brei-ervaring is een sjaal geen heel ingewikkeld project. Tenminste, dat heb ik me laten vertellen door mijn lieve oma. Koop een paar bollen wol en maak daarmee jouw persoonlijke nekverwarmer voor de winter.
activiteiten in de herfst
 1. Koop alvast een agenda voor volgend jaar. De jaaragenda’s liggen weer in de winkel. Als je er nu al één koopt, heb je zeker weten genoeg tijd om die klaar te maken voor het nieuwe jaar.
 2. Orden je voorraadkast. Stop ingrediënten in weckpotten en schrijf met etiketten op wat in elke pot zit. Dit is al een paar jaar een grote droom van de structuurjunkie in mij (Bart ziet me alweer aankomen…). Misschien deze herfst maar eens werk van maken! Als liefhebber van een opgeruimd huis is dit typisch een van de activiteiten in de herfst waar ik reikhalzend naar uitzie.
 3. Start met de voorbereidingen voor Sinterklaas. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn in plaats van last-minute te hopen dat bol.com jouw cadeautje nog op tijd bezorgt. Maak plannen voor hoe je Sinterklaas viert, stuur de Lootjestrekker alvast rond en verdiep je in jouw wensenlijstje voor 5 december. Dan wordt dat geen stresswerk. Wat betreft het verlanglijstje, door een vriendin ontdekte ik de app Lijstje.nl. Superhandig! Hierin kun je het hele jaar door spullen toevoegen die je nodig hebt of zou willen. Eens goed broeden op je Sint-lijstje is ook al een van de leuke activiteiten in de herfst op zich trouwens.
 4. Maak goede voornemens of doelen voor het nieuwe jaar, en start er stiekem nu alvast aan. Want waarom kun je pas op 1 januari beginnen aan iets wat je heel graag wilt. Zet alvast stap 1, 2, 3. Dan hoef je niet de hele decembermaand tegen een radicale ommezwaai op de eerste dag van het nieuwe jaar aan te hikken.
 5. Volg een workshop. Leer pindakaas maken bij De Pindakaaswinkel, maak je eigen servies bij een workshop pottenbakken, schrijf je in voor een kookworkshop of boek een kleurconsult om te ontdekken welke kleuren kleding het beste bij jou passen. Wat je ook doet, nieuwe dingen leren en ontdekken is altijd een goed idee!
thee9
 1. Kijk een serie terug waar je jaren geleden fan van was. Begin helemaal opnieuw en ontdek of je er nog net zo enthousiast van werd als toen. Als ik voor mezelf spreek, kan ik zeggen: ja, de beste series vervelen nooit (behalve Baantjer; daar vond ik járen later nog maar weinig spannends aan!).
 2. Geef een muur in huis een andere kleur. Een spannend interieurproject waarmee je voor een paar tientjes een complete make-over realiseert. En pakt het toch niet zo uit als je hoopte? Dan heb je er zo een nieuwe kleur overheen geverfd en ben je niet veel meer dan die paar tientjes kwijt.
 3. Leef je uit op een pan risotto. Dat is mijn ultieme zen-gerecht. Je staat er even voor in de keuken, maar hoeft in feite niets meer te doen dan in een pan roeren. Dat levert mij een rustig hoofd én een heerlijke maaltijd op. Mijn eigen favoriete risotto is deze pompoenrisotto. Een typisch herfstgerecht ook nog!
 4. Koop een kookboek en daag jezelf uit om daar minimaal vijf gerechten uit te maken. Mijn ervaring is dat kookboeken de perfecte inspiratie zijn om iets totaal anders te koken of bakken dan waar je zelf op zou komen.
 5. Duik volledig in een eigenschap of patroon van jezelf waar je meer over wilt weten. Verdiep je bijvoorbeeld in hoogsensitiviteit, pleasen, introvert zijn, extravert zijn, jezelf op de tweede (of honderdste) plek zetten of andere neigingen. Lees er boeken over, kijk TED-talks of luister naar podcasts en word zo steeds wijzer over jezelf.
 6. Maak zelf kunst voor aan de muur. Leer hoe je kunt aquarellen, kijk tutorials om collages te maken of verdiep je via Pinterest en YouTube in andere vormen van kunst maken. Creëer zo iets unieks om op te hangen.
activiteiten in de herfst

Activiteiten in de herfst (voor buiten)

Je weet het maar nooit met de herfst. Soms laat de najaarszon zich van zijn beste kant zien en is het juist doodzonde om alleen maar met een dekentje op de bank te zitten. Dit zijn leuke activiteiten in de herfst voor als het wél buitenweer is:

 1. Ga naar de IJ-hallen. Daar kun je ook in de herfst de geweldigste vintage vondsten opduikelen. Trek wel een extra dikke jas aan en doe je (zelf gebreide?) sjaal om, want het tocht flink in de hal. Máár, daar krijg je dan wel – als het goed is – toffe tweedehands koopjes voor terug.
 2. Bezoek een pompoenboerderij. Enigszins cliché, ik geef het toe. Maar het is wel weer wat totaal anders dan een appelboomgaard of een perenpluktuin. Zoek online naar een pompoen-hotspot bij jou in de buurt en neem een paar joekels van kompoenen mee naar huis. En als je toch al in dit herfstcliché bent getrapt: pompoenen uithollen, pompoensoep maken en de oven aanzetten voor een pompoencake (net even anders dan die standaard appeltaart) zijn ook perfecte herfstactiviteiten.
 3. Houd een autopicknick. Dat deden wij ooit bij gebrek aan goed weer en het bleek verrassend romantisch en kneuterig. Klap de autostoelen in, neem een mand vol hapjes mee en ga in de kofferbak zitten om alles op te eten.
 4. Maak een lijst van restaurants of lunchtentjes in Nederland waar je nog eens wilt eten en vink er deze herfst een paar af. Mijn allergrootste favorieten zijn Bloem in Amsterdam (tegenover Artis) en Me & Mrs. P in Arnhem.
 5. Bezoek een museum waar je al lange tijd eens heen wilt en breng je dag door tussen de prachtige kunstwerken. Een perfecte activiteit in de herfst voor als het regent.
 6. Organiseer een kledingruil. Dit wil ik al zó lang eens doen. Spreek met een paar vrienden af dat jullie allemaal kledingstukken inbrengen die je niet meer draagt. Bij de kledingruil show je die items aan de anderen en neemt ieder mee wat hij of zij mooi vindt. Zo geef je je kledingkast een flinke opfrisser zonder dat je er geld aan kwijt bent.
 7. Ga op visite bij de buren. De mensen die pal naast je wonen, zie je over het algemeen helemaal niet zo vaak. Ja, in het trappenhuis of bij het weggaan. Maar ga je wel eens uitgebreid bij ze op de koffie? Misschien een leuke herfstactiviteit waarmee je jezelf en de mensen van de deur naast je gelukkig maakt.
buitenplaats beekhuizen 9
 1. Ga een dagje naar een stad net over de Duitse of Belgische grens. Dankzij de trein of FlixBus kun je vrij snel in onwijs leuke steden zijn om die voor een dag te ontdekken. Mijn favorieten zijn Aken en Keulen (in Duitsland) en Brugge en Antwerpen (in België).
 2. Maak een regenwandeling (of dans in de regen). Wie zegt dat regen vies, nat en vervelend is? Het kan enorm opluchten om in een goede regenjas en met je laarzen aan een kleine wandeling te maken of – als je wilt – een enkele pirouette te draaien. Ik vind het op regenachtige dagen fijn om alsnog 20 minuten te lopen. Extra voordeel: als je terugkomt van het wandelen, waardeer je het cocoonen-met-een-dekentje-op-de-bank-fenomeen nóg meer.
 3. Boek een natuurhuisje voor één nacht. Dat is sinds dit jaar een van mijn favoriete activiteiten in de herfst. Ik kan je Buitenplaats Beekhuizen in Velp, waar wij een houten huisje boekten, enorm aanraden. Hier konden we tot in de late uurtjes staren naar de sterrenhemel, sliepen we tussen de dieren en zaten we midden op de Veluwe. Ga via Google of Natuurhuisje.nl op zoek naar jouw droomplek in het mooie herfstlandschap en boek een nacht weg.
 4. Ga uitwaaien op het strand. Misschien een tikkeltje fris, maar wel heel fijn! Trek je warmste jas aan en trakteer jezelf naderhand op een warme kop thee, koffie of chocolademelk als beloning voor de inspanning.
 5. Verdiep je in natuurfotografie. Kijk YouTube-video’s of volg Instagram-accounts over dit onderwerp (zoals die van Fotografille) en oefen met de geleerde tips. De herfst is hét moment om prachtige foto’s te maken van de wereld om ons heen. Of het nu gaat om foto’s van paddenstoelen, herfstbladeren, weerspiegelingen of van bijzondere dieren – er is veel moois om vast te leggen.
Olmenhorst2
 1. Loop een bijzondere natuurroute. Boswandelingen kun je overal maken. Maar er bestaan ook extra speciale routes waarbij je nog meer van de mooie natuur kunt opsnuiven. Kijk rond op de ANWB-site naar leuke routes bij jou in de buurt. Of je nu 5 kilometer wilt lopen of zin hebt in een flink rondje van bijna een hele dag, er zijn voor elke wandelaar (en in elk stukje Nederland) routes te vinden.
 2. Plan een IKEA-bezoek als dagtripje. Nooit verkeerd om hier een paar uur rond te lopen! Het levert je meteen leuke inspiratie op om je huis in herfstsferen te brengen (een fijne herfstactiviteit op zich!). Bovendien: over appeltaart gesproken… die smaakt hier errug lekker!
 3. Boek een massage, ga naar de schoonheidsspecialist of laat jezelf ergens anders onder handen nemen. Als je je maar als herboren voelt na afloopt.
 4. Maak jouw eigen bucketlist van activiteiten in de herfst voor dit jaar. En maak een plan om er minimaal 5 (maar het liefst alle herfstactiviteiten van jouw lijst!) af te vinken. Dan kan deze herfst niet anders dan fijn worden.

Wat zijn jouw favoriete activiteiten in de herfst?

1 12

leuke herfstactiviteiten

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 6 oktober 2022 op 6:38 am - Beantwoord

  Heerlijke tips! Nu krijg ik spontaan zin om naar de Ikea te gaan, om in de regen te wandelen én om na die wandeling heerlijk met een boek onder een dekentje te kruipen.

 2. Darina 6 oktober 2022 op 8:06 am - Beantwoord

  Een heel fijn lijstje met tips. In de herfst hou ik van boswandelingen maken, mijn kleding uitzoeken voor het nieuwe seizoen, nieuwe plannen maken, loslaten (daar doe ik nu een fijne meditatie voor) en heerlijk lezen of een serie kijken op de bank (met deken!) en een grote pot (herfst) thee.

 3. Daenelia 6 oktober 2022 op 9:14 am - Beantwoord

  Je weet, ik vind dit soort lijstjes eigenlijk helemaal niks. Maar het is goed voor je site, dus top gedaan.
  Waarom moet je in de herfst nou speciaal iets herfstigs doen en hoe kwalificeer je dat het voor de herfst is?
  Wij doen niet echt specifiek iets. Behalve dat we op Halloween een griezelige dungeons and dragons sessie plannen.

 4. Johanna 6 oktober 2022 op 9:30 am - Beantwoord

  Leuke tips. Maar een veel te lange lijst voor 1 herfst. Een paar tips was ik toch al van plan. Dus wie weet… wat er nog gedaan wordt. Jij succes met het afwerken van de lijst!

 5. Geke 6 oktober 2022 op 1:47 pm - Beantwoord

  Dat is een boel inspiratie!
  Zelf heb ik binnenkort een maand vakantie en ga ik vooral in de tuin werken. Een nieuwe border aanleggen en bloembollen planten, daar is het nu de ideale tijd voor.

 6. Simone 8 oktober 2022 op 10:16 am - Beantwoord

  Haha, toevallig ook een artikel met tips online gezet voor de herfst. Jouw lijstje is ook erg leuk en goed voor de inspiratie!

Recente blogs

Dit zijn mijn plannen voor de zomer!

25 juni 2017|Persoonlijk|

De zomer is nu officieel begonnen. Hét seizoen van hoge temperaturen, verkoelende drankjes en zwoele zomeravonden bij een kampvuur. De zomer is vooral door de lange dagen toch wel een van mijn favoriete seizoenen. Ook omdat ik nu al talloze plannen heb om de komende drie maanden uit te voeren. Ik ga dan wel voorlopig nog niet op vakantie, maar er is ook in Nederland gelukkig genoeg te doen. Vandaag zet ik voor mezelf op een rijtje wat ik dit seizoen allemaal wil gaan doen. Laat het genieten beginnen en laat de zonneschijn maar komen!

Vegan dadeltaart met Oreo’s en chocola (maar 5 ingrediënten)

8 april 2023|Recepten|

Laatst had ik op vrijdagavond een spontaan creatief idee. Ik was er zó enthousiast over dat ik op zaterdagochtend om 7 uur stuiterend mijn bed uitkwam. Dadeltaart ken je misschien al wel: een lekker zoete taart met stukjes koek tussendoor! Maar ik bedacht iets nóg lekkerders: dadeltaart met Oreo's en chocola. Drie van mijn lievelingsdingen bij elkaar (Oreo's, dadels en chocola) en dat dan in een taartvorm gegoten... Geloof me: het is nog lekkerder dan het al klinkt. Deze vegan dadeltaart maak je zonder oven en je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig. Supersimpel en snel dus, en daarmee een perfecte taart voor als je snel iets op een feestje wilt serveren! Ik verklap je het recept graag.

De maand van… | November 2017

1 december 2017|Persoonlijk|

Hoe zit het met jou? Ben jij al klaar voor de laatste maand van het jaar? Vanaf vandaag moeten we er toch echt aan geloven. Maar voordat het officieel tijd is voor Sinterklaascadeaus, een huis vol kerstversiering en oliebollen met poedersuiker, heb ik eerst nog mijn maandoverzicht van november voor je klaarstaan. Wat is me zoal bijgebleven van de afgelopen maand? Ik ging onder andere naar de musical, kon een punt van mijn 25 before 25-lijst afvinken en besteedde mijn vrije uurtjes op Funda. Lees snel verder voor een kijkje in mijn maand november 2017.