Herfstinspiratie | 39 leuke activiteiten in het najaar

14 okt 2019 | Lifestyle | 22 reacties

leuke activiteiten in het najaar

De regen, gure wind en donkere avonden liegen er niet om: het najaar is officieel begonnen. Gelukkig hoef je je ook in het najaar absoluut niet te vervelen – of je nu een groot herfstliefhebber bent of niet. Zoek je nog een leuke activiteit om je op een herfstdag of in de herfstvakantie te vermaken? Ik bedacht voor mezelf en voor jou deze lijst met 39 leuke activiteiten in het najaar. Daarmee is van vervelen dit najaar vast geen sprake.

Leuke activiteiten in het najaar

 1. Bezoek een pompoenboerderij of appelboomgaard. Zoals ik al heel wat keren op mijn blog heb verkondigd, is appelboomgaard De Olmenhorst (vlak bij Lisse) echt een aanrader.
 2. Maak daarna meteen een heerlijke appeltaart. Met je zelf geplukte appeloogst of gewoon met je buit uit de supermarkt.
 3. Verdiep je in breien of haken en maak voor jezelf een mooie trui, een fijne sjaal of (als je echt ambitieus bent) een warme plaid.
 4. Bezoek de Japanse tuin op Landgoed Clingendael in Den Haag. Prachtig is het daar!
 5. Bekijk het theateraanbod bij jou in de buurt en bezoek een theatervoorstelling.
 6. Ga naar de rommelmarkt, bijvoorbeeld de IJ-hallen, om de leukste koopjes te scoren (zie hier mijn 6 tips voor gouden vondsten) of verkoop zelf je oude spullen.
 7. Hol een pompoen uit en maak daarmee een gezellige lantaarn voor in de tuin of om in huis te zetten. (De credits voor deze tip gaan overigens naar mijn vriend!)
 8. Maak je eigen soep. Verse soep uiteraard; daar komt geen Unox aan te pas. Pompoensoep is een heerlijke optie, maar verse tomatensoep of een wat stevigere bonensoep kan ook. In het laatste geval sta ik niet in voor eventuele hard werkende darmen.
 9. Maak een paar vrolijke herfstkaarten (zie bijvoorbeeld deze DIY voor kaarten maken met servetten).
 10. Of maak een gezellig herfststuk om op tafel te zetten, bijvoorbeeld met lampionnetjes en dennenappels.
amsterdamse grachten in de herfst fotografie
 1. Bezoek een mooi kasteel in Nederland of de tuinen rondom een kasteel. Ik vind zelf de tuinen rondom Kasteel de Haar prachtig.
 2. Huur een huisje (of een Airbnb) midden in het bos en breng daar een nacht door.
 3. Ga uitwaaien aan het strand. Ja, dat kan ook in het najaar! En vergeet daarna zeker niet een kop thee of warme chocolademelk te bestellen.
 4. Ga naar de dierentuin. Door de gekleurde blaadjes ziet het er daar nu vast extra mooi uit.
 5. Profiteer van de herfstsale en ga op zoek naar een warme winterjas waarmee jij dit jaar de najaarstemperaturen kunt trotseren.
 6. Geef je interieur een upgrade door een en ander wat sfeervoller te maken in huis. Een bezoekje aan de woonboulevard of een digitale zoektocht naar de juiste meubels of accessoires is een heerlijk tijdverdrijf.
 7. Boek een weekendje weg naar een mooie plek in eigen land. Bezoek bijvoorbeeld een stad die je nog niet kent of ga naar een natuurrijke provincie waar je haast nooit komt.
 8. Bestel een flinke pannenkoek in een pannenkoekenhuis. Of bak je eigen pannenkoeken (ook hierbij komen de lekkere appels goed van pas).
 9. Het cliché der clichés, maar wel leuk: maak een boswandeling. Trek je warme laarzen aan en baan je een weg tussen de bomen met vergeelde bladeren en de paddenstoelen.
 10. Of maak een fietstocht en verken de omgeving te fiets.
leuke activiteiten in het najaar
 1. Trakteer jezelf op een nieuw receptenboek en probeer daaruit een voor jou nieuw recept.
 2. Boek een bus- of treinticket naar een leuke Duitse stad. Wist je dat je hier geweldig kunt winkelen bij de Duitse drogist (zie mijn buit van vorig jaar)?
 3. Kijk in de bioscoop een van de vele leuke najaarsfilms.
 4. Geef je huis een groene make-over door een paar kamerplanten toe te voegen, bijvoorbeeld een van de planten die ik in dit artikel deelde.
 5. Maak een roadtrip in eigen land. Door de bossen, over de heide, naar een leuke stad, of een combinatie van die drie? Het kan allemaal.
 6. Bezoek de hunebedden in het mooie Drenthe.
 7. Ben je een fotografieliefhebber? Ga een keer ‘s ochtends vroeg de hort op om mooie kiekjes te maken, bijvoorbeeld van de zonsopkomst.
 8. Maak een wandeling of vaartocht door Amsterdam. Amsterdam is prachtig in de herfst. Bekijk dit artikel maar.
 9. Een ideale activiteit in het najaar, zeker als het regent: bezoek een mooi museum. In Amsterdam zijn het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum en het Moco Museum mijn favorieten.
 10. Ga naar IKEA. Gewoon omdat IKEA altijd een goed idee is (oké, behalve op een druilerige zondagmiddag).
leuke activiteiten in het najaar
 1. Zet een van je favoriete films ooit op. En dat mag gerust een keer of drie.
 2. Bezoek de herfst- en winter-Efteling. Need I say more?
 3. Mijn favoriet? Hang de toerist in eigen land uit. Ik deelde eerder al tips om leuke plekken te vinden. Zo ontdek je zelf heel wat leuke activiteiten in het najaar.
 4. Begin aan een nieuwe serie. Met Netflix, Videoland en het grote aanbod aan series op tv kun je sowieso iets vinden wat in jouw straatje past.
 5. Ben je een durfal zonder hoogtevrees? Bezoek een klimmuur of een survivalparcours.
 6. Kijk online oude afleveringen terug van gezellige Hollandse tv-programma’s, zoals Boer Zoekt Vrouw of Heel Holland Bakt.
 7. Smelt oude stompjes van kaarsen om tot nieuwe kaarsen. Dan heb je meteen iets sfeervols om in huis neer te zetten.
 8. Start je eigen blog. Je zult er geen spijt van krijgen! Lees ook mijn tips voor het beginnen van een blog.
 9. En als afsluiter van dit lijstje met leuke activiteiten in het najaar: doe inspiratie op voor je volgende zonvakantie en verlekker jezelf alvast aan de vele zonnige oorden. Het najaar duurt korter dan je denkt.

Heb jij nog tips voor activiteiten in het najaar?

Activiteiten in het najaar
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

22 Reacties

 1. Naomi

  Heerlijke tips! Amsterdam heb ik alleen in de zomer bezocht tot nu toe, maar eigenlijk zou dat in de herfst inderdaad ook eens moeten.

  Antwoord
 2. Sarah

  Wat een inspirerende lijst! Ik heb wel wat dingetjes onthouden om de komende tijd te kunnen doen. Zeker de Winter Efteling! Dat staat al jarenlang op mijn to-do lijstje maar is er nog steeds niet van gekomen! Toch maar eens werk van maken. Lijkt me zo gezellig!

  Antwoord
  • Romy

   Zeker doen! De Winter Efteling is echt ontzettend mooi. Ik vind de Efteling sowieso een prachtig park, maar in de winter ziet het er allemaal nog net wat magischer uit. De lichtshow ‘s avonds tijdens de Winter Efteling is ook erg mooi trouwens.

   Antwoord
 3. Darina

  Hele fijne tips! Ik heb zeker zin om van de natuur te gaan genieten nu de kleurtjes zo mooi zijn.

  Antwoord
 4. Sanne

  je weet me weer te inspireren! Ik vind dat ik wat vaker “iets” moet doen, maar toch komt het er vaak niet echt van. Met deze lijst kan ik dus wel eventjes vooruit. Kleine dingetjes zoals een appeltaart bakken of soep maken kunnen natuurlijk echt altijd. Een tripje in Nederland maken, zoals een kasteel bezoeken, dat wil ik dit najaar nog wel gaan plannen!

  Antwoord
  • Romy

   Leuk om te horen dat je wat inspiratie uit mijn lijstje kon halen! Eigenlijk is er genoeg te doen in Nederland in het najaar. Ik ben benieuwd voor welke uitjes (of andere herfstactiviteiten) je uiteindelijk kiest :)

   Antwoord
 5. Irene

  Super inspirerende lijst! Ik zou eigenlijk heel graag willen leren breien zodat ik zelf van die lekker warme vesten in elkaar kan flansen. Lijkt me zalig! En natuurlijk: appeltaart bakken moet er ook bij net zoals een bezoekje aan de Ikea. Altijd goed. Dat laatste gaan wij binnenkort ook nog eens doen ^^

  Antwoord
  • Romy

   Oeh leuk! Ik ben nu al benieuwd naar je nieuwe Ikea-aankopen. En inderdaad, wat zou het heerlijk zijn als je gewoon zelf een warm vest of een fijne trui kunt maken – precies zoals jij hem wilt.

   Antwoord
 6. Mariska

  De geur van appeltaart is inderdaad echt hemels, maar helaas heb ik geen oven en heb ik dat nog nooit gemaakt haha. Ben niet echt een keukenprinses. Maar, een goede waxmelt die er naar ruikt doet het ook goed :) Leuke lijstjes!

  Antwoord
  • Romy

   Absoluut! Geurkaarsjes met appeltaartgeur (of andere herfstgeuren) zijn ook een perfecte manier om helemaal in de herfststemming te komen.

   Antwoord
 7. Ilona Wielinga

  Heerlijk lijstje. Ik word zelf altijd blij van lange herfstwandelingen, of lekker een boek lezen onder een dekentje op de bank.

  Antwoord
 8. bychristiana

  Ik zei toevallig gisteren nog tegen Andre dat ik dit jaar weer naar kasteel de Haar wil, en dan als de kerstmarkt er is. Die schijnt wel erg leuk te zijn. Woensdag (overmorgen al, jeuj!!!) komt onze pup en ik kan ook niet wachten om lekker met haar naar het strand en het bos te gaan. Hopelijk hebben we dus ook af en toe een dag zonder regen;-)

  Antwoord
  • Romy

   Oh wat geweldig dat jullie puppy er inmiddels is. Ik ben ontzettend benieuwd naar haar. Hopelijk hebben jullie, ondanks de regen, al wat fijne tijd met haar kunnen doorbrengen.
   De kerstmarkt bij kasteel De Haar klinkt ook heel goed trouwens. Misschien ga ik daar ook maar eens een kijkje nemen dit jaar.

   Antwoord
 9. Els

  Haha, haken doe ik inderdaad ook veel. Lekker de TV aan, onder mijn dekentje op de bank zitten. Helaas kan ik nog steeds niet breien. Dat zou ik ook graag nog leren.

  Antwoord
  • Romy

   De combinatie van haken en tv kijken is volgens mij heerlijk, zeker op een druilerige herfstdag. Hopelijk kun je nog eens een breicursus volgen (of jezelf het breien aanleren). Volgens mij is dat ook echt een leuke bezigheid.

   Antwoord
 10. Maaike

  Heel handige en fijne tips <3

  Antwoord
 11. Suzanne

  Wat leuk om te lezen! Ik ben afgelopen week al naar Intratuin geweest om Kerst inspiratie op te doen, daarnaast ga ik shoppen voor mijn herfst garderobe & wil ik een grote schoonmaak houden!

  Antwoord
  • Romy

   Oeh leuk! De kerstspullen liggen volgens mij ook alweer (bijna) in de winkels, dus het is ook zeker een goed moment om daar alvast voor te gaan kijken.

   Antwoord
 12. Giovanna Jansen

  Wat een heerlijk lijstje! Ik heb helemaal zin gekregen in een boswandeling met erna een grote appelpannenkoek bij een pannenkoekenhuis. :)

  Antwoord
  • Romy

   Dat klinkt héérlijk! Die combinatie van wandelen en een pannenkoek is al helemaal niet verkeerd :)

   Antwoord
 13. Claire

  Ohhh wat een leuke date ideetjes ook! Ik wil nog steeds een huisje in het bos huren. Lijkt me heerlijk! Even geen gedoe van je smartphone en juist heerlijk wandelen, lezen bij de openhaard en lekker in bad :)

  Antwoord
  • Romy

   Precies! Ik kan al helemaal wegdromen bij het idee aan zo’n boshuisje alleen al :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs