leuke dingen doen in nederland 3

29x leuke dingen doen in Nederland (uitjes die mij verrasten!)

 • 4 januari 2022
 • 14 Reacties
Categorieën: Op reis

“Wat zullen we vandaag eens doen?” Dat is een vraag die ook ik mezelf regelmatig stel op een weekenddag zonder plannen. Gelukkig hoef je in Nederland nooit ver te reizen voor een leuke besteding van een vrije dag. Ben je uitgekeken op de lokale kinderboerderij en het monument aan de andere kant van het dorp? Dan staat er misschien een origineler idee voor je tussen deze 29 ideeën voor leuke dingen doen in Nederland. Stuk voor stuk uitstapjes die ik je zeker kan aanraden!

Leuke dingen doen in Nederland

Misschien ligt het aan mijn achtergrond als neerlandica, maar ik merk dat ik een voorvechter ben geworden voor ons eigen kikkerlandje. Natuurlijk is een vakantie naar Barbados of een weekend weg naar een altijd zonnige Spaanse stad ook fantastisch. Maar vergis je niet: ook binnen onze landsgrenzen is genoeg leuks te ontdekken.

Ik ben er inmiddels aan verslaafd geraakt om leuke en originele uitjes te bedenken in eigen land. En dan niet alleen het Van Gogh Museum waar je in lange rijen tussen de vele mede-toeristen staat of de clichétip om überhaupt een dagje Amsterdam te doen. Daar kom je vast zelf ook al wel op. Nee, er zijn hier zoveel natuurgebieden, activiteiten, musea en andere plekken die minder bekend, maar wel fantastisch leuk zijn.

Daarom ben ik in mijn fotoarchieven gaan graven op zoek naar mijn eigen favoriete uitjes in Nederland. Wil jij op je nog niet volgeplande dag leuke dingen doen in Nederland? Wie weet is een van deze 29 dingen ook voor jou een perfecte besteding van je vrije dag.

Mijn 29 favoriete uitjes in eigen land

Van vuurtorens kijken op Texel tot rodelen in Limburg – in dit lijstje deel ik een heleboel inspiratie voor leuke dingen doen in Nederland. En dan (juist) niet alleen in de Randstad, want Nederland is veel meer dan dát kleine dichtbevolkte gebied.

1. Van vestingsteden hebben we er nogal wat in Nederland. Wij hebben op vakantie meerdere leuke vestingsstadjes bezocht en vonden het fantastisch om daar rond te wandelen, de kleine boetiekjes te bezoeken en de omgeving te verkennen. Vooral Heusden en Woudrichem zijn ons bijgebleven. Maar ook in andere delen van Nederland vind je mooie vestingsteden.

2. Indoor skydiven. Als je niet bang bent voor een heleboel windkracht en grote hoogte, is dit misschien helemaal jouw ding. Heel eerlijk gezegd was het mij iets te spannend, zo merkte ik terwijl ik in de luchttunnel heel hard pogingen deed om te blijven zweven. Maar als je een grotere durfal bent dan ik, dan is het vast een aanrader. Je kunt het zowel in Roosendaal als in Utrecht doen.

3. Ik dacht altijd dat je rodelbanen alleen in de Oostenrijkse bergen kon vinden. Maar ook in het puntje van Nederland, in Valkenburg, kun je rodelen. En als je toch daar bent kun je eventueel ook tokkelen bij het Drielandenpunt. Wel spannend, maar absoluut een once in a lifetime-kans. Ik ben zelf geen enorme held, maar vond tokkelen wel fantastisch om te doen.

4. Wandel bij de Posbank. Van alle stukjes Nederland waar ik heb gewandeld, is dit absoluut één van de mooiste. Vooral in het voorjaar en najaar (zeker in de bloeiperiode van de heide) is het er prachtig. Trek wel je wandelschoenen aan, want je kunt er flinke stukken lopen in een heuvelachtig landschap. Tip voor als je daarna een hapje wilt eten: Me & Mrs. P is een heerlijk restaurant in Velp (met vegan en glutenvrije opties).

e-chopper tour hotel maashof|shoppen bij dm kaldenkirchen|e-chopper tour in limburg|e-chopper tour in limburg|bossen bij venlo|bossen bij venlo|hotel maashof in venlo|ontbijt hotel maashof venlo|review hotel maashof venlo|review hotel maashof venlo|e-chopper tour venlo|shoppen bij dm in duitsland|restaurant hotel maashof|e-chopper tour venlo|

5. Toer rond op een e-chopper. Wij deden dit twee jaar geleden en vonden het een heel gave ervaring. Een e-chopper is een soort brommer, maar dan geluidsloos en beter voor het milieu (want: elektrisch!). Het duurde even voordat ik dit snelle voertuig onder de knie had. Maar toen dat eenmaal het geval was, was het fantastisch om met de wind in mijn haren door het landschap te razen. Bij restaurant en partycentrum Het Schwarzwald in Twente kun je een e-chopper tour boeken door de mooie omgeving daar. Vanaf maart zijn de tours weer te boeken, eventueel inclusief iets lekkers vooraf of een barbecue. Een onvergetelijk uitstapje voor als je de omgeving anders dan op de fiets wilt verkennen.

6. Bijzondere dieren spotten zonder daarvoor naar de dierentuin te gaan? Dat kan (met een beetje geluk) in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Huur een witte fiets om nog meer te kunnen zien van dit park en vergeet ook zeker je camera niet. Je kunt het park ingaan bij Hoenderloo, Schaarsbergen en Otterlo. Ook als de dieren wegblijven, is het er overigens goed vertoeven met prachtige landschappen, heel veel bos en oneindig veel rust.

7. Beleef de magie van De Efteling. Het Sprookjesbos vind ik ook op 28-jarige leeftijd nog iets bijzonders hebben. Een groot fan van pretparken ben ik niet, maar De Efteling heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart. Een mooi park waar je zeker niet alleen blij van wordt als achtbaanheld. De Winter Efteling vind ik persoonlijk al helemaal bijzonder.

8. Rijd rond in een Volkswagenbus. Een van mijn favoriete ervaringen met Bart samen! Het rijden in zo’n oude auto met een enorme versnellingspook was al een bijzondere ervaring op zich, maar via die auto de mooie omgeving van de Betuwe verkennen was al helemaal bijzonder.

9. Waan je in de tropen bij de Hortus Botanicus in Leiden. Hier vind je bloemen, vlinders en insecten waarvoor je normaal naar exotische oorden zou moeten afreizen. Ik vind het altijd zo’n fijne plek om rond te lopen. Overigens heb ik in de Botanische Tuin in Leiden ook de professionele foto’s voor mijn zakelijke site laten maken.

leuke dingen doen in Nederland

Nog meer leuke dingen doen in Nederland?

10. Hang de toerist uit bij de molens van Kinderdijk. Die zag ik dit jaar voor het eerst in het echt in plaats van op een Google-plaatje. Een typisch Hollands plaatje! Ik kan je zeker aanraden om te wandelen bij Kinderdijk. De molens bekijken op zich is geen dagvullende activiteit, maar in combinatie met een wandeling door het mooie polderlandschap is het zeker een leuke dagtrip.

11. Waan je in een sprookje bij Kasteel de Haar in Haarzuilens. Het kasteel heb ik van binnen nooit bewonderd, maar de tuinen eromheen zijn in elk geval zeer de moeite waard. Je kunt er prachtig wandelen in een idyllisch kasteelpark. Vooral in de lente, zomer en herfst is het er onwijs mooi. En wil je ook wat over de geschiedenis van het kasteel te weten komen? Boek dan ook een kaartje voor in het kasteel.

12. Beproef je geluk bij de kringloopboulevard in Alkmaar. In deze straat vind je zes kringloopwinkels naast elkaar. Een waar walhalla voor liefhebbers van tweedehands vondsten! Je bent er zeker een paar uur zoet en loopt met een beetje mazzel met goed gevulde tassen vol met mooie pareltjes voor weinig de deur uit. Lees ook de blog van Mirjam voor meer info over deze kringloopstraat.

leuke dingen doen in Nederland 10

13. Maak de oversteek voor een dag (of twee) naar Texel. De vaartocht met de boot is al goed voor een echt buitenlandgevoel. Op Texel ben ik nu drie keer geweest en ik blijf het een fijne plek vinden. Er zijn genoeg leuke dingen te doen op Texel: je kunt er uitwaaien aan het strand, rijden langs de weilanden, wegzwijmelen bij de lieve zeehonden in Ecomare, vuurtorens bekijken en thee of cocktails drinken in strandtentjes tussen de duinen. Een compleet andere wereld, terwijl je toch echt in Nederland bent!

14. Wandel door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Over duinen gesproken: dit gebied is zonder twijfel mijn meest favoriete wandelgebied in Nederland. De Waterleidingduinen hebben alles: graslandschap, duinen, zand, heuvels, bos. Ook wandelen er veel dieren rond, zoals herten en – als je geluk hebt – een vos. Mooi om doorheen te wandelen, maar ook om prachtige natuurfoto’s te maken.

leuke dingen doen in Nederland

15. Ontdek de bijzondere Moerbruggenroute door het landschap bij Den Bosch. Van alle wandelingen die ik in deze pandemietijd heb gemaakt, is de Moerbruggenroute me het meest bijgebleven. Je kunt hier prachtig lopen door een natuurrijke omgeving en loopt ook nog eens kilometers lang over allerlei bruggen. Het (letterlijke) hoogtepunt is de grote Moerputtenbrug van een paar honderd meter lang. 

17. Snuif de zilte zeelucht op bij de Scheveningense boulevard. De mooie pier in Scheveningen blijft mijn favoriete stukje strand in Nederland. Fijn om te wandelen, te flaneren, terrasjes te pakken of te doen waar je maar zin in hebt. Oh ja, een musical bezoeken bij Circustheater Scheveningen is ook een perfecte afsluiting van een dag strand.

mountainbiken

18. Ga mountainbiken bij de Hilversumse hei, in Brabant, in Limburg, op de Veluwe of waar je maar wilt. Ook als je denkt dat er in jou geen waaghals schuilgaat, is een mountainbike het proberen waard. Ik heb er – met mijn nul jaar mountainbike-ervaring – alsnog heel erg van genoten. Het geeft een enorme kick om met hoge snelheid heuvel op heuvel af te racen. En na een paar heuvels oefenen, heb je die heuvelproof fiets zo onder de knie.

19. Trakteer jezelf op een heerlijk taartje in een kattencafé. Eten van een smakelijke delicatesse terwijl je omgeven wordt door katten – hoe leuk is dat! Als je net zo’n kattenvrouwtje bent als ik, moet je hier absoluut eens geweest zijn. Er zijn kattencafés verspreid door heel Nederland. Persoonlijk kan ik je in elk geval Kattencafé Kopjes in Amsterdam van harte aanraden.

20. Vervang een duurbetaalde vaartocht in Venetië door varen in Giethoorn. Dichterbij huis en een stuk goedkoper! In Giethoorn vaar je rond tussen de mooie idyllische huisjes en het vele groen. Vanaf de fluisterboot en al wandelend door het landschap kun je veel moois van dit dorp vlak bij Meppel zien. Absoluut een van de leuke dingen in Nederland die ik graag eens zou overdoen.

21. Volg een workshop natuurfotografie of een fotografiewandeling. Ik deed dat in Tilburg, maar zou ook graag nog eens met mijn camera naar een ander natuurgebied vertrekken. Via Google kun je veel toffe workshops ontdekken. Van vossenfotografie tot zonsopkomst fotograferen. Lijkt me heel gaaf en ik zou er met liefde vroeg mijn bed voor uit komen!

22. Scoor een heleboel tweedehands vondsten bij de IJ-hallen in Amsterdam. Buiten coronatijd om is dit mijn favoriete uitstapje in eigen omgeving. Met honderden kraampjes is de kans klein dat je met lege handen weggaat. Vooral in de zomer, als alle kraampjes buiten zijn opgesteld, is het fantastisch om hier rond te lopen op zoek naar een nieuwe outfit waarin nog niet half Nederland rondloopt.

23. Schommel op grote hoogte bij de A’DAM Lookout. Je kijkt daar vanaf een schommel op het dak uit over het IJ en het mooie Amsterdam. Ook het schommelen op zich is fantastisch en meteen een mooie manier om je hoogtevrees te overwinnen. Bij mij werkte het!

leuke dingen doen in Nederland

24.Vul een lege mand met fruit in een pluktuin of appelboomgaard. Die vind je verspreid over heel Nederland. Ik ben zelf vooral graag te vinden bij appelboomgaard De Olmenhorst. Vanaf september is de boomgaard weer geopend.

25. Doe aan geitenyoga in Amsterdam. Toegegeven: dit heb ik helaas nog niet kunnen doen, omdat er plots heel veel aanmeldingen waren. Maar zodra het weer kan, ben ik de eerste die vrijwillig op een yogamatje gaat liggen tussen de mekkerende geiten die over je heen hollen. Lijkt mij als dierenliefhebber geweldig! De geitenkeutels om me heen neem ik dan voor lief. Daar is de douche voor uitgevonden.

26. Ga een dag naar Leeuwarden of Groningen. Twee minder bekende steden omdat ze een eind bij de Randstad vandaan liggen, maar wel héél gaaf om naartoe te gaan. Beide steden hebben mij blij verrast, en je kunt je er zeker een weekend lang goed vermaken. Absoluut een plekje waard in deze ideeënlijst voor leuke dingen doen in Nederland!

27. Ga met de trein naar de andere kant van het land. Prik een stad op de landkaart, stippel je route uit en koop een goedkope dagkaart voor de trein. Altijd leuk om nieuwe plekken te ontdekken! Of dat nu Groningen, Maastricht, Vlissingen, Den Helder, Amsterdam of een andere plek is waar jij niet dagelijks komt.

28. Bewonder de hunnebedden in het mooie Drenthe met eigen ogen, zodat je ze niet meer alleen uit je oude geschiedenisboeken kent. Zoek online een wandelroute uit of loop een stuk van de Hunebed Highway. Die loopt langs maar liefst 47 van de 52 hunebedden die Drenthe rijk is.

29. Overwin je hoogtevrees bij een indoor klimmuur. Klim (gezekerd en wel) naar grote hoogten en geniet daarna vooral van de heerlijk ontspannende afdaling. Klimmuren vind je in heel Nederland, voor jong en oud.

Leuke dingen doen in Nederland – plannen genoeg!

Ik moet zeggen: bij het samenstellen van dit lijstje barstte ik zelf ook weer van de ideeën voor leuke dingen doen in Nederland dit jaar. Ik stond er ook weer bij stil dat ik nog heel veel plannen heb voor dingen die ik nog nooit heb gedaan. Zo zou ik graag een keer een workshop pottenbakken volgen, een huskytocht in Nederland maken (ja, dat kan in Limburg!), paardrijden langs het strand of meer verkennen van het mooie Zeeland en Friesland – twee provincies waar ik zelf nog nauwelijks ben geweest.

Heb jij nog tips voor leuke dingen doen in Nederland? Laat het me vooral weten! Hoe meer ideeën, hoe beter. Dan ga ik me komend jaar zéker niet vervelen, ook niet binnen onze landsgrenzen.

Dus: wat zijn jouw beste ideeën voor originele uitjes in Nederland?

Dit artikel is geschreven samen met Het Schwarzwald.

leuke dingen om te doen in Nederland

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Audrey 4 januari 2022 op 10:08 am - Beantwoord

  Nederland heeft zoveel tofs te bieden! Hoewel ik voor een tripje Texel natuurlijk wel meer dan 1/2 dagen zou uittrekken om voor mij praktische redenen 😉 Ik zou eigenlijk ook veel vaker voor een paar uurtjes naar Zuid-Limburg moeten gaan. Zoveel moois binnen een uur rijden voor mij! Het bergdorpje Vijlen inclusief het boscafé Het Hijgend Hert is echt de moeite waard.

  De Waterleidingduinen ga ik ook onthouden!

  • Romy 5 januari 2022 op 9:39 pm - Beantwoord

   Haha, ik snap dat Texel dan voor een middagje wat te ambitieus is 😉
   Grappig trouwens, wij zijn op vakantie in Vaals ook precies naar dat boscafé en het dorpje Vijlen geweest (was onderdeel van een ANWB-wandeling). Een prachtige omgeving inderdaad!

 2. Naomi 4 januari 2022 op 10:39 am - Beantwoord

  Er is zeker genoeg leuks te doen in ons mooie landje! Ik heb ooit een middagje op een e-chopper gezeten en ga dat zeker nog eens doen. Nu ik het hier weer zie staan, bedenk ik dat ik dat ook best snel weer eens moet doen. Was zó leuk;).

 3. Meaghan 4 januari 2022 op 10:48 am - Beantwoord

  Inderdaad hele leuke dingen! Nederland heeft ook zo veel te bieden en de uitjes die je beschrijft zijn zelfs in de lockdown nog prima te doen. Ik moet er echt wat vaker op uit gaan, maar het komt er steeds niet van. Dit artikel inspireert me wel om iets leuks te plannen en echt weer even naar een andere omgeving te gaan! Ik denk dat ik binnenkort maar eens iets ga plannen. 🙂

  • Romy 6 januari 2022 op 10:14 pm - Beantwoord

   Superleuk om dat te horen! Inderdaad, zelfs in lockdowntijd is er nog best veel mogelijk 🙂 Ik ben heel benieuwd waar je eerste uitje naartoe zal gaan.

 4. Ilona Wielinga 4 januari 2022 op 11:06 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje! Ik ga zelf zaterdag een weekje naar de Lutte, even genieten van de natuur, een dagje duitsland en lekker wandelen en fietsen. Zo’n e-chopper is overigens ook wel echt een heel leuk idee!

  • Romy 6 januari 2022 op 10:13 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk, veel plezier daar! Enne, als je de kans krijgt, is een e-chopper tour echt een aanrader 🙂

 5. Darina 4 januari 2022 op 1:19 pm - Beantwoord

  Een heel mooi lijstje. Ik ben gek op Texel, vind het zo’n mooi eiland en kom er altijd tot rust.

 6. Simone 4 januari 2022 op 2:18 pm - Beantwoord

  Dat zijn inderdaad hele leuke dingen om te doen. Al laat ik indoor skydiven liever aan me voorbij gaan hoor haha!

 7. Elke 5 januari 2022 op 8:41 am - Beantwoord

  Superleuk! Zelf ben ik op alle Waddeneilanden geweest, behalve Texel. Een weekendje weg daarheen staat sinds kort op de planning!

  Mijn tips: het Waterloopbos in Marknesse, een bezoek aan Schiermonnikoog (een prachtig klein eiland met amper auto’s, ik kom er zelf ieder jaar), dagje naar hanzesteden zoals Deventer, Zutphen of Zwolle en daar een stadswandeling doen van de VVV. Of in een Friese stad een fluisterbootje huren en eropuit (is net weer even anders dan Giethoorn). Of een wandeling door Nationaal Park Dwingelderveld.

  • Romy 6 januari 2022 op 10:13 pm - Beantwoord

   Wat een leuke tips allemaal, dank je wel! Vooral dat Nationale Park en een fluisterbootje in Friesland lijkt me erg leuk.

 8. Mirjam Hart 5 januari 2022 op 9:43 pm - Beantwoord

  Hé wat leuk dat je de kringloopboulevard noemt als tip. Bedankt voor je linkje. Zelf ben ik ook groot van de WinterEfteling. Of iets dichter bij huis: Sprookjeswinterland Enkhuizen. Kinderdijk staat nog hoog op ons to do lijstje.

  • Romy 6 januari 2022 op 9:57 pm - Beantwoord

   Graag gedaan 🙂 Jij bedankt voor het toffe artikel daarover!
   Sprookjeswonderland ken ik nog van lang geleden. Dat is inderdaad ook een prachtig park, al ben ik er volgens mij al een jaar of 18 niet geweest. Benieuwd hoe het er nu uitziet!

 9. Giovanna Jansen 11 januari 2022 op 4:58 pm - Beantwoord

  Leuk lijstje! En toevallig heb ik in de afgelopen (bijna) 2 jaar (coronatijd) best een hoop van die dingen ook gedaan, zoals naar de Veluwe, naar een aantal hunebedden in Drenthe, Kinderdijk (lang gekoesterde wens), met een bootje door Giethoorn. Andere ideeën neem ik mee om dit jaar te doen. 🙂 Alleen, die geitenyoga? Ik loop er nog niet warm voor… 😉
  Mijn tips: fietsen of wandelen door Nationaal Park Kennermerland, fietsen om het Lauwersmeer, fietsen op Schiermonnikoog (meteen na de boot kun je een goede stadsfiets of elektrische fiets huren), de botanische tuin De kruidhof in Buitenhof of de hortus in Haren zijn ook aanraders (bezocht ik afgelopen september).

Recente blogs

Zoete kikkererwtencurry met mango & veel groenten

9 augustus 2023|Recepten|

Er lag al een tijdje een kilozak mango in onze vriezer waar ik iets mee moest. Opeens wist ik het: een mangocurry zou het worden! Deze kikkererwtencurry is dan ook een lekker zomerse variant op de traditionele Indiase curry's. Door de flinke hoeveelheid mango krijgt hij een zoet en tropisch tintje. Verder barst de curry van de groenten en gooi je er uiteraard een flinke hoeveelheid kikkererwten in. Het heet niet voor niets kikkererwtencurry! Dus heb je zin in curry, maar dan op een andere manier dan met de traditionele Indiase currypasta's? Dan is dit recept misschien het tropische feestje op je bord dat je zoekt.

Kringloopvondsten #14 : rode pumps, blauwe tas & mooie boeken

24 juli 2019|Lifestyle|

Vlak voor mijn vakantie was de maat vol: mijn kringloopkriebels bereikten een hoogtepunt en ik wilde hoe dan ook weer eens een rondje door de kringloopwinkel maken na een drukke periode. Ik ging onder andere met een vriendin naar een paar kringloopwinkels en bracht ook zelf twee kringloopbezoekjes in één week tijd. Ik kwam bepaald niet met een lege tas thuis en laat je met plezier mijn nieuwste kringloopaanwinsten zien. Met onder andere twee (volgens mij) mooie boeken, mijn nieuwe lievelingstas en pumps in een knalkleur.

Blij Lijstje #38 | Pe(pe)rongeluk, puppy-overload & plantenparadijs

2 juli 2021|Persoonlijk|

Sommige producten kun je beter niet met elkaar verwarren. Gelukkig bleek een verpeste maaltijd onverwachts goed uit te pakken. Nog blijer werd ik van mijn auto die een plekje op Funda wist te veroveren, van het ongeplande plantenparadijs dat ooit een hobbykamer was en van een abrupte manoeuvre om een parade van eendjes te redden. Dat en nog veel meer vrolijke momenten heb ik weer verzameld op een Blij Lijstje.