15 bijzonder leuke dingen om te doen in Amsterdam

18 feb 2018 | Op reis | 40 reacties

De toerist uithangen in eigen hoofdstad, daar houd ik wel van. Al mijn hele leven woon ik onder de rook van Amsterdam. Als kind vond ik het er vaak maar druk en chaotisch, maar ben nu steeds meer de charme van de stad gaan zien. Ik studeerde in Amsterdam, ik werk in Amsterdam en ook voor afspraken na het werk ben ik vaak in Amsterdam te vinden. Inmiddels heb ik dan ook al heel wat leuke dingen om te doen in Amsterdam kunnen ontdekken. Wil jij ook een dagje Amsterdam doen? Of gewoon iets nieuws ontdekken als toerist in eigen hoofdstad? Ik zet 15 leuke dingen om te doen in Amsterdam op een rij.

leuke dingen om te doen in amsterdam

Deze 15 leuke dingen om te doen in Amsterdam heb ik al eens met veel plezier gedaan:

 • The A’DAM Lookout is de perfecte plek voor een mooi uitzicht over de hele stad. De echte durfals kunnen ook nog eens op het dak van de A’DAM toren in een schommel stappen, waardoor je letterlijk over het randje heen kijkt naar de miniatuurstad onder je voeten. Echt goedkoop is de entree inclusief schommel niet, maar dan ben je wel een ervaring (en wellicht ook een flinke hoogtevreesoverwinning) rijker.
 • Een bezoek aan het Rijksmuseum mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje met leuke dingen om te doen in Amsterdam. Zelf als niet zo fanatieke museumbezoeker kon ik me hier uren vermaken en heb ik met bewondering alle schilderijen bekeken. Het Van Goghmuseum is ook zeker een aanrader overigens. En ben je klaar bij de musea? Dan mag een foto voor het woord ‘Iamsterdam’ natuurlijk niet ontbreken.
 • ARTIS is toch wel mijn favoriete Nederlandse dierentuin, al is het alleen al omdat ik het idee van een dierentuin midden in de stad zo bijzonder vind. Naast veel verschillende dieren, leuke shows en interessante demonstraties, is ook de vlindertuin in ARTIS erg mooi om te zien.

leuke dingen om te doen in amsterdam leuke dingen om te doen in amsterdam

 • Café Blond (aan de Ferdinand Bolstraat in De Pijp) is mijn favoriete hotspot in Amsterdam. Als groot liefhebber van Blond Amsterdam drink ik hier graag verse muntthee uit een vrolijke Blond Amsterdam-mok om vervolgens in het Blond-walhalla (aka de winkel met Blond Amsterdam-spullen en roze muren) rond te neuzen. Check ook dit artikel op mijn blog voor een kijkje in Café Blond.
 • Bezoek een komedieshow bij De Kleine Komedie, vlak bij Waterlooplein. Er treden regelmatig leuke cabaretiers op, de kaartjes voor voorstellingen zijn er heel betaalbaar en je zit in een heel mooie en sfeervolle zaal. Ook zijn er na afloop van de voorstelling genoeg leuke tentjes om iets te drinken.
 • Het De La Mar Theater is mijn favoriete theater om voorstellingen of musicals te bekijken. Niet alleen is het een prachtig theater inclusief schitterende kroonluchters en indrukwekkende portretten, maar ook zijn er veel verschillende soorten voorstellingen. Daarnaast is de locatie (bij Leidseplein) perfect bereikbaar en zijn de tickets een stuk goedkoper dan in grote musicaltheaters.
 • Het Vondelpark is wat mij betreft het Nederlandse Central Park. Ook al is het een stuk kleiner dan zijn New Yorkse tegenhanger, ik vind het een minstens zo gezellige groene plek midden in de stad. Zeker in de zomer kun je er fijn picknicken, luieren of barbecuen op een zwoele zomeravond. Ook een aanrader is trouwens Vondelpark3, een restaurant midden in het Vondelpark. Met ook voor vegetariërs en veganisten genoeg opties!

held op sokken

 • The Amsterdam Dungeon was voor mij als held op sokken soms wel iets té spannend, maar toch heb ik er zeker een geslaagde anderhalf uur beleefd. Ben je niet bang voor een levensecht spookhuis met acteurs die ook jou als bezoeker bij de gruwelijke taferelen uit de geschiedenis betrekken, inclusief geweldig acteerwerk? Dan kan ik je een bezoekje aan The Amsterdam Dungeon zeker aanraden.
 • Wandelen langs de grachten blijft toch wel een van mijn favoriete dingen om te doen in Amsterdam. Ik krijg de neiging om als een toerist foto’s te maken van elke mooie gevel, elk fotogeniek bruggetje en natuurlijk de prachtige grachten zelf wanneer ik door de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht loop. Als ik hier ben, blijft mijn camera dan ook bijna nooit thuis.
 • De IJ-hallen vind je in Amsterdam-Noord, op ongeveer een kwartier rijden met de bus vanaf Amsterdam Centraal. Deze tweedehands markt met naar eigen zeggen zo’n 750 kraampjes behoort wat mij betreft zeker tot de leuke dingen om te doen in Amsterdam voor wie van tweedehands winkelen houdt! Ik heb er vooral qua kleding al heel wat pronkstukken kunnen vinden. Op hun site kun je lezen wanneer deze markt plaatsvindt. Ook geef ik je graag 10 tips voor hoe jij de mooiste koopjes scoort.
 • Pathé Tuschinski is de enige bioscoop die ik ken die al een belevenis op zich is. Deze bioscoop is gebouwd in 1921 en ziet er van buiten door alle pracht en praal niet eens uit als een bioscoop. Ook de mooie en soms wel heel groots opgezette theaterachtige zalen maken een film kijken nog net iets meer een belevenis.
 • Fietsen door Amsterdam blijft voor mij toch wel iets magisch hebben. Amsterdam is de perfecte fietsstad als je niet bang bent voor wat chaos in het verkeer hier en daar. Een fietstochtje door Amsterdam geeft mij altijd het ultieme ‘Ik ben typisch Nederlandse’-gevoel. Zelf ga ik gewoon op mijn eigen fiets, maar een leenfiets is natuurlijk ook een optie.

leuke dingen om te doen in amsterdam

 • Amsterdam Centraal en vooral het plein voor het station zijn voor mij de ultieme plaats om de toerist uit te hangen, zoals je op de foto hierboven ook wel kunt zien. Het is er altijd enorm druk, maar je vindt er ook veel mooie gebouwen en op loopafstand veel leuke (winkel)straten, een opstapplaats voor een rondvaart en natuurlijk tramhaltes vanaf waar je door de hele stad kunt reizen.
 • Leidseplein en Rembrandtplein zijn mijn favoriete plekken om een terrasje te pakken. Dankzij de terrasverwarmers kun je er zelfs in de winter tussen alle mensen genieten van een drankje. Ook als je geen zin hebt om een avond te swingen op discomuziek of liever thee drinkt dan een cocktail, kun je hier leuke tentjes vinden.
 • Het Amsterdamse Bos bevindt zich natuurlijk een stuk buiten de stad, maar is zeker de moeite waard. Bij de kanovijver kun je ‘s zomers zwemmen, kanoeën of gewoon gezellig picknicken of luieren. Ook een wandeling door het bos (met of zonder hond) blijft leuk. En voor de sportievelingen is een rondje hardlopen door het bos natuurlijk perfect.

En dan heb ik nog lang niet alle leuke dingen om te doen in Amsterdam genoemd. Deze dingen zou ik zelf graag nog eens willen doen in onze hoofdstad:

 • Tassenmuseum Hendrikje
 • De Hortus Botanicus (botanische tuinen naast Artis)
 • Het Anne Frank Huis
 • Paleis op de Dam
 • Wandeling door De Jordaan
 • Winkelen in de 9 Straatjes (bijvoorbeeld bij Juffrouw Splinter en Mint Mini Mall)
 • Het Begijnhof
 • Body Worlds

Heb jij nog een aanvulling op mijn leuke dingen om te doen in Amsterdam?

 

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

40 Reacties

 1. Marije

  Wandelen of met de tram door Amsterdam os heerlijk. Ik vond het spiegelkwartier met de kunst galleries geweldig en de albert cuyp markt. Maar ook dim sum op de chinese boot bij CS of op de Gelderse kade

  Antwoord
  • Romy

   Alleen al met de tram door de stad heen reizen is inderdaad een feestje. Ik vind het zo leuk om op die manier in de leukste straatjes van Amsterdam te komen. De Albert Cuypmarkt wil ik ook weer eens heen en het Spiegelkwartier lijkt me ook prachtig.

   Antwoord
 2. Darina

  Gisteren was ik een dagje in Amsterdam en heb door het Spiegelkwartier gestruind, de 9 straatjes en langs de grachten. Amsterdam vind ik een heerlijke en inspirerende stad waar ik heel graag kom.

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk dat je gisteren een dagje Amsterdam hebt gedaan. Zo te horen heb je een paar van de mooise plekken van de stad kunnen bekijken :)

   Antwoord
 3. Maaike

  Toen ik nog in Utrecht woonde ging ik regelmatig een dagje naar Amsterdam. Al kan natuurlijk niks tegen de gezelligheid van Utrecht op ?. Maar nu ik in het Noorden woon kom ik nog maar zelden in de grote steden. Maar ik vind wel dat je een leuke en gevarieerde lijst hebt gemaakt! Het rijksmuseum is wel een museum waar ik graag nog eens naar toe zou willen gaan.

  Antwoord
  • Romy

   Vanaf het hoge noorden is Amsterdam inderdaad wel een eindje reizen. Toch is een bezoekje aan het Rijksmuseum de reis zeker wel waard, wat mij betreft :)
   Utrecht is trouwens wel mijn tweede favoriete stad, na Amsterdam. Daar kom ik ook graag, alhoewel ik de laatste tijd toch het meeste in Amsterdam te vinden was.

   Antwoord
 4. Neverdullmoments

  Heeeel erg leuk lijstje! Voor mensen die Amsterdam niet kennen is dit echt een top overzicht om er even bij te pakken!

  Aanvullingen: slenteren over de Albert Cuypmarkt, eten (lunch/brunch/high tea/diner) in het donker bij Ctaste, een kaasproeverij aan de gracht, wandelen op het Begijnhof, een bezoekje aan de openbare bibliotheek in Amsterdam, Nemo (leuk met kinderen), een opera bij het Stopera en een concert bij het Concertgebouw!

  Antwoord
  • Romy

   Superleuke aanvullingen op mijn lijstje! Je noemt een paar plekken op die ik ook héél graag nog een keer zou willen bezoeken in Amsterdam. Volgens mij heb ik de komende jaren genoeg redenen voor nog heel wat dagjes Amsterdam :)

   Antwoord
 5. Hennie

  Ik pak ook altijd de Kalverstraat even mee. Plus de/het Begijnenhof? Het Conservatorium hotel is ook een bezoekje waard, vooral om te zien hoe prachtig het is. En de Bijenkorf. Ondanks dat er meerdere vestigingen zijn, vind ik die in Amsterdam wel De Bijenkorf.

  Antwoord
  • Romy

   Ja, de grote Bijenkorf is wel echt hét warenhuis van Nederland. De Kalverstraat kom ik zelf ook graag en het Begijnhof ben ik ook heel benieuwd naar. Dat lijkt me toch wel een bijzonder stukje Amsterdam.

   Antwoord
 6. Sija

  Ik zou ook nog graag de botanische tuinen willen bezoeken! Het lijkt me geweldig om daar te fotograferen. Wat een leuk lijstje heb je gemaakt Romy!

  Antwoord
  • Romy

   Absoluut! Ik zou ook heel graag in de lente mooie foto’s willen maken bij de Hortus Botanicus. Volgens mij is het er heel erg mooi en ik vind het ook leuk dat de tuinen echt midden in de stad zitten.

   Antwoord
 7. Anna

  Wat een leuke post! Ik vind Amsterdam altijd maar eng druk. Maar door dit artikel krijg ik toch wel zin om een paar dingen te bezoeken! Liefs

  Antwoord
 8. Mirthe

  Leuke post! Ik vind in Amsterdam juist de wat meer buiten het centrum gelegen buurten leuk. Ik kom graag bij de NDSM werf met Pllek en Noorderlicht, bij Cafe de Ceuvel ook in Noord, de Hallen, de Pijp rondom het Sarphatipark en de Albert Cuyp en boven alles Amsterdam Oost waar ik 3 jaar heb gewoond, de cafes en winkels in de Javastraat, het prachtige Park Frankendael en koffietentjes daar in de buurt :)

  Antwoord
  • Romy

   Oeh, je geeft me heel wat inspiratie voor nog meer leuke plekken om in Amsterdam te bezoeken! Zelf kom ik meestal in het centrum van de stad, maar ik zou zeker wat vaker ook een aantal andere wijken willen ontdekken. De Pijp vind ik sowieso heel gezellig en volgens mij zijn er in Oost ook heel wat leuke plekjes :)

   Antwoord
 9. Sam - singlereadytomingleblog

  Ik was heel erg onder de indruk van het Anne Frankhuis toen ik in Amsterdam was. En verder vond ik het gewoon zo’n leuke stad om gewoon door te wandelen, zeker als de zon schijnt, dan zijn die grachten éxtra mooi, vind ik :)

  Antwoord
  • Romy

   Zeker weten! In de zomer zijn de grachten echt prachtig. Dan vind ik het ook heerlijk om daarlangs te lopen :) Het Anne Frank Huis staat bij mij ook hoog op mijn lijstje. Op een zonnige dag zou ik daar zelfs fietsend heen kunnen vanaf mijn huis, maar toch ben ik er nog nooit geweest. Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen!

   Antwoord
 10. Loes

  Zoveel leuke dingen om te doen! Ik heb echt zin om weer een keer naar A’dam te gaan. En Cafe Blond moet ik zeker eens bezoeken, want ik ben ook groot Blond Amsterdam fan!

  Antwoord
  • Romy

   Café Blond is echt heel erg leuk, zeker als je van Blond Amsterdam houdt natuurlijk. Als je bijvoorbeeld naar het Rijksmuseum gaat, is Café Blond op loopafstand, dus je zou het altijd met een museumbezoekje (of een dag winkelen) kunnen combineren :)

   Antwoord
 11. Edith-Sofia

  Leuk artikel! Ik ben gek op Amsterdam. Ik heb er een tijdje gewoond tijdens mijn studie en heb een super tijd gehad. Ik mis het elke dag nog.

  Antwoord
  • Romy

   Wat gaaf dat je een tijdje in Amsterdam hebt gewoond! Ik heb er zelf wel gestudeerd, maar niet gewoond en ben ook juist tijdens mijn studietijd de stad heel erg gaan waarderen :)

   Antwoord
 12. Irene

  Ik zou heel graag eens naar de IJ-hallen gaan maar wij wonen nu niet bepaald dichtbij dus dat moet dan gecombineerd worden met een weekendje denk ik :p

  Antwoord
  • Romy

   Genoeg reden om eens een leuk weekend Amsterdam te doen, lijkt me :) Er zijn genoeg leuke dingen om je in Amsterdam zeker wel een weekend te vermaken :)

   Antwoord
 13. Mei Qi

  Super leuke post!! Ik wil ook nog graag eens naar de IJ-Hallen

  Antwoord
 14. Nesrin

  Dit Arnhems Meisje is vaak in Amsterdam. Ik houd van Amsterdam! Cafe Blond moet ik nog meemaken en staat hier op het 2 do lijstje.

  Antwoord
 15. Talitha

  Naar de IJ-hallen vanaf Centraal is nog veel leuker, makkelijker én goedkoper (want gewoon gratis) met de pont naar de NDSM-werf :) Ik moet zeggen dat ik zelf niet vaak in het centrum te vinden ben, wat mij betreft zit de echte charme van Amsterdam in buurten als De Pijp en Oud West. Toeristische pleinen als Leidse en Rembrandt vind ik veel minder gezellig. Maarrrr de grachten en de straatjes in het centrum zijn wél de allermooiste van de stad, dat zeker!
  Oh, en CORPUS is trouwens niet in Amsterdam, maar in Leiden ;)

  Antwoord
  • Romy

   Goed punt! De pont kan natuurlijk ook :) Dat ga ik zelf de volgende keer ook maar eens doen als ik naar de IJ-hallen ga.
   Leuk om te horen dat jij juist vaak op de minder toeristische plekken komt. Daar zijn nog heel wat buurten die ik ook eens zou willen verkennen en ontdekken.
   Dankje voor de tip van CORPUS trouwens! Oeps, ik was in de war met Body Worlds in Amsterdam ;) Ik heb het meteen aangepast.

   Antwoord
 16. Evelyne

  Op een dag wil ik Amsterdam eens bezoeken. Mssn een idee voor een volgend citytripje :)

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan je een bezoekje aan Amsterdam zeker aanraden. Je zult je er vast en zeker goed vermaken :)

   Antwoord
 17. Saskia

  Ja Amsterdam is een fijne plek om te bezoeken. Dat Blond café wil ik ook zeker nog eens heen<3
  En naar dat leuke Engelse Thee winkeltje, moet nodig weer Engelse thee hebben! hihi.

  Antwoord
  • Romy

   Oh, dat winkeltje klinkt leuk! Dat kende ik nog niet, maar je maakt me nieuwsgierig als theeliefhebber :)

   Antwoord
 18. Liese

  De laatste keer dat ik in Amsterdam was, een weekend in september of oktober, was het me er te druk in het centrum. De tocht naar en het bezoek aan het EYE was dan ook een verademing voor me (bij warm weer of wanneer het water niet zo woelig is, ook een mooie plek om iets te drinken). Verder ook leuk: het uitzicht vanop NEMO!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk dat je naar EYE bent geweest! Daar wil ik ook nog wel een keer naartoe gaan. Bovenop het dak van NEMO ben ik weleens geweest. Vanaf daar heb je inderdaad een prachtig uitzicht over de stad :)

   Antwoord
 19. Anna

  Wat een leuk artikel! Ik ben al een tijdje niet meer in Amsterdam geweest, hopelijk komt daar binnenkort verandering in. Tassenmuseum Hendrikje is echt onwijs leuk, daar ben ik ook eens geweest. Hortus Botanicus wil ik zeker nog eens bezoeken. Fietsen door Amsterdam is altijd chaos, zeker nu al die toeristen ook fietsen huren!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, fietsen door Amsterdam is inderdaad altijd een flinke uitdaging. Ik moet altijd wel lachen om de toeristen die bijvoorbeeld continu voor de grap bellen of niet weten hoe de rem werkt ;)
   Het Tassenmuseum lijkt mij ook echt heel leuk. VOlgens mij is dat het perfecte vriendinnenuitje :)

   Antwoord
 20. Jenn

  Het Anne Frank Huis is zeker de moeite waard! Leuke tips verder, ga ik zeker onthouden voor als ik weer een keer in Amsterdam ben.

  Antwoord
  • Romy

   Leuk om te horen dat je iets aan mijn tips hebt! Het Anne Frank Huis zou ik ook heel graag nog eens bezoeken ?

   Antwoord
 21. Vivian

  Ik houhou hou hou hou van Amsterdam <3 Café Blond lijkt me leuk om eens te bezoeken, maar verder vind ik het altijd vooral fijn om gewoon lekker door de stad te struinen!

  Antwoord
 22. Manon Vorstenbosch

  Ik ga over 1,5 week naar de Hortus, wil ik al zo lang!
  Ben heel benieuwd!
  Heerlijk een dagje voor mezelf :)

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs