27 leuke dingen om te doen in de kerstvakantie

Kerst en daarmee ook de kerstvakantie is weer in aantocht. De kerstliedjes zijn al wekenlang op de radio te horen, mijn Instagramfeed wordt volgespamd met mooie kerstbomen en in de reclamefolders proberen de kerstlekkernijen je naar de winkel te trekken. Veel mensen hebben rond de kerstperiode wel een paar dagen vrij of anders, zoals ik, in ieder geval twee lange weekenden vrij. Heb jij nog inspiratie nodig voor leuke dingen om te doen in de kerstvakantie of op je vrije dag? Ik deel 27 leuke dingen om te doen in de kerstvakantie.

leuke dingen om te doen in de kerstvakantie

27 leuke dingen om te doen in de kerstvakantie

 1. Ga schaatsen op een kunstijsbaan, bijvoorbeeld op het Museumplein. Om daarna natuurlijk af te sluiten met een kop thee of warme chocolademelk.
 2. Bezoek een willekeurige Nederlandse stad waarvan je weet dat die in de kersttijd wordt omgetoverd tot een lichtjesparadijs met de mooiste etalages (bijvoorbeeld Amsterdam, Haarlem of Den Haag).
 3. Maak een typisch winters bakrecept. Op Iris’ blog kwam ik bijvoorbeeld dit recept voor (ongetwijfeld heerlijke) Nutella-koekjes tegen.
 4. Ga tegen een actieprijs naar een buitenlandse stad. Zo ging ik vorig jaar voor € 35 met de Thalys naar Parijs. Houd dus zeker eens de aanbiedingen in de gaten van bijvoorbeeld de Thalys, NS en Flixbussen.
 5. Kijk een gezellige film vanuit jouw ‘thuisbioscoop’ (of vanaf de bank die daarvoor moet doorgaan). Soms gaat er niets boven bankhangen en de deur niet uit hoeven.
 6. Pak je notitieboekje erbij en maak lijstjes. Wat zijn je doelen voor volgend jaar? Wat waren je mooiste momenten van het afgelopen jaar? Wat staat er op je bucketlist? Krabbel die boekjes vol!
 7. Begin met een grote opruiming. Wat nou voorjaarsschoonmaak? Je kunt het jaar ook gewoon direct beginnen of eindigen met een opgeruimd huis. Zie ook mijn artikel met opruimtips.
 8. Koop een paar bollen wol en een stel breinaalden, bekijk een YouTube-tutorial en maak je eigen sjaal. Of – voor wie heel ambitieus is – brei een warme plaid, waaronder je de rest van de winter kunt wegkruipen.
 9. Maak last-minute zelf kerstkaarten (of nieuwjaarskaarten) voor een paar dierbaren die wel een zelfgemaakte verrassing verdienen.
 10. Bezoek de Winter Efteling. Zelfs ik, als echte koukleum, vond dit pretpark in de winter de moeite meer dan waard. En aan koek- en zopietentjes (en chocolademelk en glühwein) in het hele park geen gebrek! Gratis tip: via Het Land van ANWB kun je kaartjes met korting bestellen.
 11. Sla je slag op de kerstafdeling. Haast je de dag na kerst naar het winkelcentrum en sla in de sale alvast de mooiste kerstdecoratie voor volgend jaar in.
 12. Lees een boek of tijdschrift dat al heel lang op de stapel ligt. Nu is het moment om dat mooie boek – het liefst in één keer – helemaal uit te lezen.
 13. Neem de leukste kerstfilms op en kijk die gezellig na kerst nog eens terug. Of zoek een leuke kerstfilm op Netflix op.
 14. Maak een mooie nailart met de nagellakflesjes die je nog in huis hebt liggen. Iets met glitters voor kerst of juist iets fleurigs om jezelf op te beuren op de winterse dagen. Ook zonder nagellaktalent zijn er genoeg opties.
 15. Maak een enorme legpuzzel. Hoe meer stukjes, hoe beter! Bij de kringloopwinkel zijn deze puzzels vaak al voor een paar euro te vinden.
 16. Bezoek het Amsterdam Light Festival en geniet vanuit een rondvaardboot van alle lichtjes en kunstwerken langs de grachten.
 17. Helemaal niets! Zet je favoriete kerstmuziek op, trek je foute kersttrui uit de kast en haal je kerstmake-up en alle speciale winterse verzorgingsproducten maar weer tevoorschijn. Tijd voor een pamperdag!
 18. Begin met hardlopen. Voor wie alvast een begin wil maken met zijn goede voornemens! Het begin is koud, maar achteraf voel je je ongetwijfeld geweldig.
 19. Maak een scrapbook met je favoriete foto’s van het afgelopen jaar. Inspiratie nodig? Lees dan mijn tips over beginnen met scrapbooken.
 20. Ga een weekend weg in eigen land. Na een druk jaar kun je vast wel twee dagen genieten gebruiken. In een hutje op de hei of juist in een gezellige Nederlandse stad? Alles kan!
 21. Bezoek een leuk café met goede terrasverwarmers. Hoe leuk is het om in december tussen de sfeervolle verlichting nog warm buiten te kunnen zitten?!
 22. Nodig een vriend(in) uit voor een voor- of na-kerstdiner. Maak samen een voorproefje voor het kerstdiner of kokkerel iets lekkers in elkaar van wat is overgebleven na het kerstdiner.
 23. Maak iemand blij met jouw spullen. Maak via het Leger des Heils, een Blijf-van-mijn-lijfhuis of de Voedselbank iemand blij met bijvoorbeeld boeken, kleding of etenswaren die jij niet meer nodig hebt.
 24. Pimp jouw agenda voor volgend jaar. Zoek de mooiste agenda voor volgend jaar uit en vul die met inspirerende quotes, leuke stickers of je dierbaarste foto’s. Zo begin je het nieuwe jaar goed.
 25. Of begin een bullet journal en richt die in voor het nieuwe jaar. Dat kan ook zonder tekentalent, bijvoorbeeld door creatief te zijn met washi tape.
 26.  Bedenk een paar doelen voor het nieuwe jaar, waarmee je straks aan de slag kunt gaan.
 27. En als afsluiter van dit lijstje met leuke dingen om te doen in de kerstvakantie? Denk alvast na over jouw zomervakantie naar een zonnig oord. Als zomermens kan ik in ieder geval niet vroeg genoeg beginnen met fantaseren over blote armen en zonnestralen…

Wat ga jij voor leuke dingen doen in de kerstvakantie?

Volg:
Deel:

53 Reacties

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 17:23

   Oh wat heerlijk! Geniet ervan! En goede tip van die kerstmarkt! Leuk om zoiets te doen op tweede kerstdag!

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 17:24

   Wat heerlijk dat je dit jaar wel kerstvakantie hebt! Echt een fijn vooruitzicht ?

 1. 18 december 2017 / 07:56

  Wat een fijn lijstje! Ik heb ook zin om weer een weekendje weg of een stedentripje te gaan doen : D
  En wat leuk dat je mijn Nutella koekjes genoemd hebt. Ze zijn echt heerlijk en zó gemakkelijk om te maken!
  Iris blogde over…It’s almost the wonderfull time of the year

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:46

   Wat een heerlijk vooruitzicht! Succes met de laatste loodjes en alle drukte deze week! Daarna lekker genieten van twe weken vrij :)

 2. 18 december 2017 / 08:39

  Wat een fijn lijstje, en wat actief! Niets doen (of in ieder geval niet zo veel plannen) is iets waar ik in ieder geval op wil letten. Maar verder verheug ik me vooral op samenzijn met de familie, lezen en lekkere hapjes maken en eten. :-)
  Josephine blogde over…Victoriaans Kerstrecept: Gingerbread cookies maken

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:41

   Zo te horen ga je een heerlijke kerstperiode tegemoet. En even ontspannen en niet al te veel plannen, is zeker een goed plan :)

 3. danielle
  18 december 2017 / 09:42

  Ah wat een fijn lijstje. Ik hoop mezelf volgende week kerstvakantie te kunnen “geven” maar ik zal sowieso wel wat moeten werken en ik wil eindelijk mijn blog weer een beetje oppakken! Dat is er de afgelopen tijd echt bij in geschoten.

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:47

   Wat een leuk vooruitzicht dat je het bloggen weer wilt oppakken en toch een beetje vakantie hebt volgende week. Geniet ervan, tussen het werken door! :)

 4. 18 december 2017 / 09:06

  Mijn vriend heeft volgende week een weekje vrij, tijd voor leuke dingen dus! Jouw lijstje kan daar goed bij helpen, hihi. Wij willen naar een leuke stad gaan, waarschijnlijk Amsterdam. Uiteten en ergens lunchen staat ook nog op de planning! Verder lekker relaxen en wat uitgebreider koken enzo. :)
  Sandra blogde over…Photo Diary #130 | Sneeuw, uiteten & het houdt niet op

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:43

   Wat heerlijk dat je vriend volgende week vrij is! Geniet er alvast lekker van! Zo te horen hebben jullie genoeg leuke plannen :)

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:45

   Zo fijn dat je na de drukke weken met je studie eindelijk van twee weken vrij kunt genieten, op het werken na dan ;) Hopelijk kun je je vriend overtuigen dat de kerstvakantie hét moment is om samen te gaan schaatsen :)

 5. Simone
  18 december 2017 / 09:31

  Wat een leuke ideeën! Ik heb een ‘soort van’ vakantie. Vorige week was mijn laatste werkweek en nu zijn mijn vakantiedagen ingegaan. Maar per volgend jaar zoek ik dus weer een nieuwe job. Het voelt ook niet echt als vakantie trouwens. Het is eerder onwennig en vervelend dat ik weer thuis zit.
  Simone blogde over…5 ideeën wat je kunt doen met Kerst

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:47

   Ik kan me goed voorstellen dat je situatie een beetje dubbel voelt en dat het niet echt als vakantie voelt. Toen ik vorig jaar een baan zocht, vond ik het ook vaak vervelend als mensen vergeleken met vakantie. Ik wilde juist niets liever dan aan het werk gaan en was hele dagen bezig met solliciteren. Hopelijk vind je volgend jaar snel een leuke nieuwe uitdaging en kun je toch een beetje van de kerstdagen genieten :)

 6. Bente
  18 december 2017 / 10:16

  Handige lijst! Ik heb zelf heerlijk vrij tussen kerst en oud en nieuw dus daar ga ik enorm van genieten :). Hier in de buurt hebben we ook nog iets leuks: in een dorp in de buurt versiert bijna een hele straat uitbundig zijn tuin/huis met kerstversiering, daar wil ik dit jaar doorheen rijden (een bekende attractie hier ;))
  Bente blogde over…Verrassing! Wij krijgen een….!

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:49

   Wat heerlijk dat je de dagen tussen kerst en Oud & Nieuw vrij bent. Geniet er alvast lekker van! Wat leuk dat de hele straat uitgebreid is versierd met kerstversiering. Ik kan me voorstellen dat dat op zich al een feestje is om doorheen te rijden :)

 7. 18 december 2017 / 11:16

  Ik heb een super drukke kerstvakantie voor de boeg, mede doordat tentamens een paar weken er na meteen starten (aaah….) Maar ik wil ook een beetje relaxen. Ik ben zelf een planfanaat dus ik ga zeker mijn agenda en planners pimpen.

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:50

   Wat balen dat de tentamens precies na de vakantie zijn gepland! Ik kan me voorstellen dat je kerstvakantie dan niet helemaal is wat je ervan had gehoopt. Hopelijk kun je toch een beetje genieten, in ieder geval van het pimpen van je agenda en planners :)

 8. Charel
  18 december 2017 / 12:06

  Aan de grote schoonmaak/opruiming ben ik al begonnen, heerlijk joh haha
  Charel blogde over…Cadeautips 1

 9. 18 december 2017 / 12:07

  Ik heb het inmiddels al honderd keer verkondigd geloof ik hahah, maar ik ben soort van vrij met kerst. Of iig, Eerste Kerstdag werk ik niet en dan vieren we gezellig met iedereen Sinterklaas (ja logischhh), Tweede Kerstdag hoop ik eigenlijk wel te werken. Net als de woensdag erop. En die donderdag vertrekkken we lekker een weekje naar Spanje waar ik wel een beetje ga werken, maar je snapt dat ik me niet ga uitsloven ;-)
  Johanne blogde over…Hoe je vooral níet (voor het eerst) moet verhuizen als volwassene

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:51

   Wat een heerlijke vooruitzichten! Haha, Sinterklaas vieren met kerst? Moet kunnen, toch?! Geniet van je weekje in de zon! Het werken is in ieder geval al een stuk fijner wanneer je dat onder de Spaanse zon doet ;)

 10. Nikita
  18 december 2017 / 12:49

  Ik heb twee volle vrije weken. Maar die ga ik niet allemaal luierend op mijn bed doorbrengen, anders word ik gek denk ik haha. Ik ga een paar keer schaatsen, kerstmarktjes doen, shoppen en veel lezen en bijkomen van het trimester dat erop zit. Want ik ben momenteel door mijn energie, die laatste examentjes lukken nog wel maar ik ben moe. Maar nog eventjes doorbijten! Dan is de rust en het mooie rapport achteraf des te leuker!
  Nikita blogde over…Ondanks alles …

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:55

   Wat heerlijk dat je na deze drukke periode kunt genieten van twee weken vrij. Ik geef je groot gelijk dat je heel wat leuke dingen op de planning hebt staan voor je kerstvakantie. Ik vind ook niets fijner dan lekker profiteren van de vrijheid die ik op die dagen heb :) Geniet er alvast van!

 11. Dorine
  18 december 2017 / 12:59

  Leuk lijstje! Ik bezocht gisteren Deventer. Dickensfestijn. Het is mijn woonplaats maar ik was er nog nooit geweest. Aanrader.

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:56

   Wat leuk dat je naar het Dickensfestijn bent geweest! Ik heb daar inderdaad al veel goede verhalen over gehoord en ben er erg benieuwd naar. Helemaal leuk als dat dan ook nog eens in je eigen woonplaats plaatsvindt :)

 12. Anne - YouStyle.nl
  18 december 2017 / 13:52

  Goede tips! Ik ga altijd winkelen in de Kerstperiode. Al die kerstfeer en cadeauverpakkingen zorgen er helemaal voor dat ik in de shopping mood kom haha :P Maar jouw tips zijn beter! (en beter voor de portemonnee)

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:58

   Dat is jammer! Ik werk zelf ook de hele periode tussen kerst en Oud & Nieuw gewoon, maar vind het lange weekend ook al heerlijk :) Hopelijk kun je deze winter ook een fijne dag in de Winter Efteling doorbrengen. Ik vind het daar ook zó gaaf!

 13. 18 december 2017 / 15:06

  Wat een fijn lijstje! Ik kijk heel erg uit naar Kerst. Zelf ga ik een soort ‘Kerstvakantie’ vieren bij mijn ouders. Een week niet hoeven koken, wassen, boodschappen doen en afwassen voelt dan ook al als een vakantie, hahaha :p Genieten! Ik heb ook heel erg zin om een winterse legpuzzel te maken, love it. Al fantaseer ik stiekem alweer over op vakantie gaan in het voorjaar… :-)
  Anna blogde over…20 dingen waar ik de afgelopen tijd blij van werd!

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:59

   Dat klinkt als een heerlijke week! Ik kan me voorstellen dat er niets fijner is dan weer even echt ‘het kind’ zijn als je normaal op jezelf woont :) Geniet van je week!

 14. 18 december 2017 / 15:40

  Die opruiming, dat doen wij altijd in de laatste dagen van het jaar. Er wordt hier ontzettend veel weggegooid :-) En Anna en ik gaan eerste kerstdag film kijken inderdaad. Terwijl papa kookt hihi.
  Lilian blogde over…Minimalisme: Zo raak je je boeken kwijt

  • Romy
   Auteur
   18 december 2017 / 23:59

   Goed plan om aan het einde van het jaar al flink op te ruimen! Ik vind het ook zo fijn om het jaar opgeruimd af te sluiten :) Geniet van je kerstdagen! Zo te horen heb je leuke plannen en een fijne taakverdeling, haha ;)

 15. 18 december 2017 / 16:17

  Haha, ik moet echt dringend mijn vakantiefoto’s in boeken beginnen plakken. Ik heb in een crea-bea-vlaag van waanzin ooit 400 foto’s geprint en nu liggen ze daar want ik ben helaas helemaal niet zo crea-bea, hahaha!
  Sam – singlereadytomingleblog blogde over…100% balanced

  • Romy
   Auteur
   19 december 2017 / 00:01

   Haha, ik herken die creabeavlaag wel een beetje. Soms heb je de wildste creatieve plannen, maar is het daadwerkelijk uitvoeren weer een stapje te ver ;) Als je even niet in de creabeamood bent, kun je ook altijd de foto’s gewoon inplakken in een mooi boek van Hema met wat washitape erbij. Dat ziet er leuk uit, maar je bent er niet al te veel tijd aan kwijt :)

  • Romy
   Auteur
   19 december 2017 / 00:02

   Wat een fijn vooruitzicht! Ik ben benieuwd naar jouw doelen voor het nieuwe jaar :)

 16. 18 december 2017 / 20:21

  Oh hier kan ik weer heel wat inspiratie uit halen. Voor lijstjes en notities zal ik m’n BuJo nog eens moeten aanspreken :-). Puntje 9 is hier alvast afgevinkt. En fotoboeken, wow, daar loop ik wel wat in achter dus ja…leuk! Hier in België hebben we ook zo’n light festival maar dan in de Antwerpse zoo. Echt mooi hé. Zo’n filmmarathon op een luie zondagmiddag met fleece dekentje en een lekker kopje thee daar ben ik ook wel altijd voor te vinden.
  Hilde blogde over…Zelfgemaakte kerstkaarten

  • Romy
   Auteur
   19 december 2017 / 00:02

   Leuk om te horen dat ik je heb kunnen inspireren met mijn ideeënlijstje :) Dat Light Festival in België klinkt echt heel tof. Wat bijzonder dat dat in de dierentuin wordt georganiseerd.

 17. 18 december 2017 / 20:22

  De Winter Efteling is echt fantastisch! Ik vierde er vorig jaar Nieuwjaar en dat was nogal een belevenis. Het gaat me nog lang bijblijven!

  • Romy
   Auteur
   19 december 2017 / 00:03

   Oh wat gaaf! Het lijkt mij ook heel tof om de jaarwisseling in de Efteling te vieren :) Dat zou ik ooit nog wel willen doen.

 18. 18 december 2017 / 20:59

  Ik heb al lang geen kerstvakantie meer. Ik werk nl al heel lang in de zorgsector en daar houden ze geen vakantie ;) Met de feestdagen ben ik gelukkig wel vrij dit jaar, alleen op Tweede Kerstdag moet ik terug aan de slag. Dat is helaas geen officiële feestdag meer bij ons.. Daar gaat mijn extra lang weekend, haha. Maar goed, op Kerstavond zijn we gezellig thuis voor de buis, op Kerstdag gaan we uit eten met de broer van mijn papa en gaan we daarna nog een bezoekje brengen aan oma en opa in het rusthuis (die sinds een maand daar vertoeven) en ja, Tweede Kerstdag terug aan de slag. Op Oudjaar ga ik bij vrienden thuis lekker Teppanyaki eten :)
  Evelyne blogde over…Mijn 365daysofphotography-project | week#50

  • Romy
   Auteur
   19 december 2017 / 00:04

   Wat jammer dat je met kerst gewoon moet werken en ook op tweede kerstdag een dienst hebt. Maar zo te horen heb je wel leuke plannen voor kerst en voor Oudjaarsavond. Dat is ook al heel wat waard :)

  • Romy
   Auteur
   19 december 2017 / 00:04

   Goed plan om lekker rust te nemen met kerst! Ik heb zelf ook geen kerstvakantie, maar ga ook lekker genieten van de vrije dagen op Eerste en Tweede Kerstdag en met Nieuwjaar :)

 19. 21 december 2017 / 10:03

  Super leuk lijstje!
  Ik heb zoals je weet vanaf vandaag vakantie<33333 GENIETEN TEN TOP!
  Ik had al een artikel geschreven over de dingen die we willen gaan doen. Misschien komt er weinig van… Probeer zoveel mogelijk mijn rust te pakken van afgelopen drukke maanden. Te beginnen met vandaag! Fijne dag

  • Romy
   Auteur
   22 december 2017 / 07:23

   Wat heerlijk dat je nu echt vakantie hebt en even kunt uitrusten. Ik hoop dat je lekker kunt genieten van alle rust na de afgelopen maanden. Maak er iets moois van! ♥

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge