leuker leven tips

Leuker leven – 22 dingen die vandaag het leukheidsgehalte verhogen

 • 27 oktober 2023
 • 2 Reacties

Ik ben gek op kleine stappen. Van die veranderingen die je zelfs vandaag nog kunt doorvoeren zonder alles te hoeven omgooien. Soms kan het voelen alsof je het stuur een radicale zwiep moet geven voordat je leven eindelijk een beetje leuker is. Niets is minder waar: met heel veel kleine stapjes maak je misschien nog wel meer verschil dan met één enorme stap die veel te groot en zenuwslopend is om daadwerkelijk te zetten. Het leukheidsgehalte van het leven gaat vaak schuil in de kleine dingen. Ik zal niet strooien met vogeltjes die fluiten en tulpen die bloeien (doen ze ook niet in de winter!). Wel met 22 lekker haalbare tips om je leven vandaag al iets leuker te maken.

Leuker leven gaat om kleine dingen

Natuurlijk kunnen grote mijlpalen je ook immens gelukkig maken. Ik denk graag terug aan hoe ik met een grote grijns mijn masterdiploma in ontvangst nam of aan het telefoontje waarin we hoorden dat hét droomhuis van ons zou worden. Ook dát is geluk. Maar de gemiddelde persoon zal niet wekelijks bedolven worden onder de grote mijlpalen (gelukkig maar, ik vind één verhuizing wel genoeg mijlpaal voor de komende 12 maanden!). Dus moet je het geluk veel meer zoeken in kleine dingen.

Geluk in kleine stappen zoeken heeft in mijn ogen twee mooie kanten:

 1. Kleine veranderingen doorvoeren kan elke dag. Je hoeft er de moed niet voor bij elkaar te rapen. Je hoeft ook niet al je uitstelgedrag en spanning aan de kant te schuiven om je eraan te wagen. Je durft die kleine veranderingen sneller aan, hopelijk vandaag al.
 2. Kleine gelukkig(er) makende stappen kun je elke dag zetten. Ja, zelfs op de meest rottige rotdagen. Dat is fijn: ze kunnen zelfs de allerergste baaldag een beetje minder zwaar maken.

Als je niet happy bent, is er één ding wat mij altijd helpt: uit de sleur komen. Dingen eens niet doen zoals je altijd al doet, maar eens lekker eigenwijs rechtsaf slaan in plaats van linksaf. Of een onbekende afslag nemen in plaats van altijd maar vooruit te rijden. Eén klein dingetje anders doen is soms al genoeg om je leven vandaag (en misschien ook morgen of overmorgen – als je het herhaalt) leuker te maken. Kijk eens wat het met jou doet!

22 mini-dingen voor een leuker leven

Wat een leuker leven inhoudt, zal voor iedereen anders zijn. De één is hard op zoek naar meer bruis en spanning, in de vorm van vaker de hort op gaan en het ’s avonds in een kekke glitteroutfit iets te laat maken. Voor de ander betekent een leuker leven juist stoppen met al die dingen buiten de deur en het jezelf vaker toestaan om op de bank te ploffen zonder een ik-moet-sociaal-doen-schuldgevoel. Het is allemaal dikke prima. Alleen jij weet wat jou blij maakt. Dus zoek vooral de tips uit dit rijtje uit waarvan je weet “Die maken mijn leven leuker”.

 1. Sta een kwartier eerder op, zodat je 15 minuten extra op een dag hebt om te gebruiken voor iets waar je heel veel zin in hebt maar nooit aan toekomt. Dat kan van alles zijn. Van een taal leren tot een cursus volgen tot deze bananenmuffins maken voor het ontbijt.
 2. Zeg vandaag één keer ‘nee’ op iets waarbij alles in je roept “Hè bah, helemaal geen zin in!”, maar waarop je normaal uit plichtsbesef ‘ja’ zou zeggen. Of dat nu je vriendin ophalen op een Duits vliegveld is of de vaatwasser uitruimen of een spoedverzoekje van een luie collega.
 3. Fiets, loop of rijd een andere route dan anders naar je werk, naar de winkels of naar huis. Zelfs als je ergens al 25 jaar woont, kun je op die manier nog nieuwe plekken ontdekken.
 4. Daag jezelf uit om tijdens het wandelen 3 mooie natuurfoto’s te maken, zodat je automatisch extra veel aandacht hebt voor de mooie kleine dingen om je heen. Of dat nu de lentebloemen zijn, de geel kleurende herfstbladeren of ijzel op de grassprieten.
 5. Laat je mailbox en WhatsApp een tijdje links liggen. Ben jij iemand die normaal elk binnenkomend bericht snel van een reactie wil voorzien? Gun jezelf vandaag een langere reactietijd. Kijk bijvoorbeeld of je vandaag maar drie keer je mailbox kunt checken in plaats van elk half uur, of dat je je appjes alleen ’s avonds beantwoordt. Ontdek hoeveel rust het je geeft (en hoeveel tijd het je kan besparen).
 6. Kijk ’s ochtends kritisch naar je agenda voor die dag. Hoe blij word je ervan? Wat móet en wil je absoluut doen? Waar zie je tegenop? Wat kun je doen om voor jezelf meer lucht in te bouwen of om wél iets te hebben om naar uit te kijken?
 7. Zet een wekker om ergens vandaag 15 minuten tijd voor jezelf te nemen. Kies ’s ochtends om welke tijd dat is en neem dat kwartier ook echt om iets te doen waar je blij van wordt. Bepaal van tevoren wat je gaat doen, maar voel je ook vrij om op dat moment iets anders te doen als je daar meer zin in hebt. Maar hoe dan ook, neem die tijd én geniet er ten volle van. Geen schuldgevoel graag.
 8. Maak elke dag een dansje door de kamer. Dit is mijn persoonlijke favoriete manier om mezelf uit de mineur te trekken en me iets fijner te voelen. Zet het nummer op dat als eerste in je opkomt en gooi je haren, heupen, armen en wat je maar wilt los (oké, houd je romp liever vast – die is best handig om heel te houden – maar verder shake it baby!).
Lees ook: 37 mindful momenten om te leven in het hier en nu
leuker leven tips 2
De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Marissa Zandvliet.
 1. Schrijf de 10 (of meer) dingen op die jij het aller-allerliefst ooit wil doen. Kies één van die dingen uit en bedenk drie kleine eerste stappen die je richting dat doel kunt zetten. De stappen mogen piepklein zijn. Zo heb ik laatst voor mezelf het doel gesteld dat ik heel graag een artikel voor een tijdschrift wil schrijven. Mijn eerste stap was me inlezen in hoe je een goede pitch schrijft, mijn tweede stap is namen en contactgegevens opzoeken van de redacteuren van die tijdschriften. Zo klein kan het zijn! Maar met al die kleine stapjes ga je alsnog langzaam maar zeker richting jouw droomdoel.
 2. Doe ’s avonds alvast iets waar jij elke ochtend tegen opziet. Of dat nu het ontbijt maken is (tip: overnight oats zijn hét ontbijt dat ’s ochtends gewoon op je staat te wachten en geen verlepte boterham is!) of met een slaperig hoofd je outfit uitzoeken of een douche nemen. Verplaats het naar de avond ervoor, zodat je niet je dag met iets vervelends start.
 3. Start je ochtend met een 5-minuten-pauze. Deze tip leerde ik laatst van iemand en ik vond hem – zeker voor mij als haastig persoon – zo mooi dat ik hem nu zelf toepas. Spring niet meteen uit je bed en ga ook niet geërgerd snoozen zodra je wekker is gegaan. Kijk eens of je 5 minuten kunt blijven liggen om te bedenken hoe je dag eruitziet, waar je zin in hebt en wat je vandaag hoopt te doen om de dag leuker te maken. Zelf start ik de dag graag met één mini-doel dat ik sowieso wil volbrengen. Dat zijn zeker geen grootse, serieuze doelen, maar kleine dingen als ‘Ik wil vandaag sowieso 10 minuten yoga doen’ of ‘Ik wil vandaag, wat er ook gebeurt, de rust bewaken tijdens mijn werkdag’. Jezelf van dat doel bewust zijn en het zo nodig opschrijven, helpt om er meer naar te leven op een dag.
 4. Vraag je vaker af ‘Goh, is dit voor mij?’. Als je, zoals ik, nogal snel de neiging hebt om dingen op je te nemen, leer jezelf dan aan om niet direct in actie te komen. Stel jezelf eerst één vraag: “Goh, is dit voor mij?”. Dat is bijvoorbeeld een prima vraag voordat jij de vaatwasser voor de zoveelste keer uitruimt, voordat je je opoffert om dan maar het cadeautje voor de jarige uit de groepsapp te kopen (omdat niemand anders toehapt) of voordat jij besluit luizenpluis-ouder te worden op school. Niet alles hoeft op jouw bordje te belanden. Kijk wat er gebeurt wanneer jij je niet altijd als eerste geroepen voelt te reageren. Je zult merken dat de wereld ook dan wel doorgaat.
 5. Las “Mij niet bellen”-tijden in. Klinkt misschien radicaal. Maar ik heb voor mezelf de gewoonte in het leven geroepen om tijdens lunchtijd en voor 9 uur ’s ochtends in principe nooit te bellen voor werk. Mij geeft het ontzettend veel rust als ik de dag rustig opstart en als ik weet dat ik in alle rust mijn broodje kan eten. Daarom ben ik hier altijd vrij strikt in. Zo erg zullen anderen het niet vinden. Ik communiceer niet naar anderen toe “Om half 1 bel ik nooit, hoor!”. Ik stel gewoon een ander tijdstip voor en geef bij belletjes rond de lunch aan dat ik later terugbel. Niemand die daar gek van opkijkt.
 6. Doe vaker iets wat je als kind al graag deed. Of dat nu heel hoog en fanatiek schommelen is of beslag likken van de lepel of een hele zondag in pyjama doorbrengen. Ga eens bij jezelf na waar je als kind van genoot. Kun je één van die gewoonten opnieuw inbouwen (én er net zo van genieten als toen)?
 7. Maak suffe, saaie en stomme dingen leuker door ze te combineren. Werkt uiteraard niet bij alles goed! Van administratie combineren met thrillerseries kijken wordt mij boekhouding niet beter. Maar ik doe dit wel bij veel andere dingen. Zo combineer ik klussen in huis graag met podcasts luisteren, kijk ik regelmatig YouTube-video’s als ik mijn SD-kaart leegmaak of fotomappen orden, en zet ik een luisterboek aan als ik het huis schrob. Stiekem zie ik er daardoor zelfs weleens naar uit om dat soort minder fantastische klussen op te knappen.
Lees ook: 7 Nederlandse podcasts die mijn leven een beetje veranderden
leuker leven tips
 1. Las een “Dag, werkdag!”-ritueel in. Zeker als je, zoals ik, thuiswerkt, is dat best fijn. Doe iets om je werkdag bewust af te sluiten, zodat je niet met werk nog in je hoofd gaat koken of aan de avond begint. Ik ga zelf bijvoorbeeld graag wandelen of hardlopen aan het eind van de werkdag of zet even een YouTube-video aan. Daarmee maak ik mijn hoofd leeg en kan ik rondvliegende gedachtenflodders beter loslaten.
 2. Schrijf de losse eindjes op papier. Dit is mijn favoriete ding om te doen als de niet zo trotse bezitter van een vaak vol hoofd. Aan het eind van de werkdag maak ik alvast mijn to-do-list voor de volgende dag en schrijf ik dingen op die zijn blijven liggen. Denk aan een e-mail die ik nog wil beantwoorden of feedback op een tekst die ik wil verwerken. Ook voor het slapengaan noteer ik nog een keer alles (maar dan ook echt ALLES) wat in me opkomt. Vaak zijn dat appjes die ik nog wil sturen of een pakketje dat retour afzender mag. Zodra die dingen op papier staan, kan ik het loslaten en ga ik rustiger naar bed.
 3. Eindig de dag met dankbaarheid. Dat klinkt misschien afgezaagd, maar het is superfijn om te doen. Sluit de dag niet af met Instagram voor je neus op je telefoon in bed, maar met een dankbaarheidslijstje. Noteer 3 dingen (meer mag!) die je die dag een glimlach bezorgden en sta daar nog eens bewust bij stil.
 4. Minder met social media. Ik deelde eerder al 11 tips om te minderen met social media. Als je worstelt met een chronisch tijdgebrek, is dit een goed startpunt. Kijk of je bijvoorbeeld een kwartier minder op je telefoon kunt zitten op een dag. Stel je voor hoeveel tijd dat je in een week – laat staan in een maand – oplevert. Je voorkomt er ook nog eens sociale vergelijking en negatieve gedachten mee. Plus: je leeft meer in het moment als je telefoon vaker in je tas zit.
 5. Lees meer boeken. Jarenlang riep ik dat ik geen tijd had om te lezen. Dit jaar ben ik er tijd voor gaan máken (en gestart met luisterboeken – dikke tip!). Opeens lees ik zonder moeite één of twee boeken per maand. Mij geeft het ontzettend veel plezier om in nieuwe onderwerpen te duiken, mooie zelfhulpboeken te lezen of via een roman in de wereld van een ander te verdwijnen. Als je het fijn vindt om soms even aan je eigen leven te ontsnappen (maar dan op een gezonde manier), dan is lezen iets heel fijns om te doen. Bovendien is het een goede manier om je gedachten te stoppen als je – net als ik – een alsmaar nutteloze hersenscheten producerende breinpartij hebt.
 6. Plan afspraakloze tijd in voor jezelf. Als introvert ga ik niet zo lekker op propvolle weken. Ik heb dan ook altijd behoefte aan avonden voor mezelf en kan vrije tijd in het weekend ook wel waarderen. Vroeger had ik daar lak aan en plande ik alles gewoon vol (“zo hoort dat” als je in de bloei van je leven zit – dacht ik). Tegenwoordig ben ik er beter in om wél momenten te blokken. Als ik bijvoorbeeld twee avonden iets heb staan, kan ik beter nee zeggen wanneer er een verzoek komt voor een derde avond. Kijk eens voor jezelf op wat voor ritme qua afspraken/vrije tijd jij lekker gaat en probeer je daaraan te houden. Het kan je zomaar een hoop meer rust opleveren.
 7. Maak je eigen ‘leuker leven’-lijst. Als je heel eerlijk naar jezelf kijkt, weet je vaak zelf ook wel wat jouw leven leuker maakt. Zou dat meer tijd voor jezelf zijn? Of juist meer afspraken met anderen? Minder chaos om je heen of juist extra reuring? Vaker spontaan dingen ondernemen of juist dingen meer in een planning gieten? Ga er regelmatig 5 minuten voor zitten om te bedenken “Wat zou mijn leven nu leuker maken?”. Bedenk één of een paar heel kleine dingen. Wat zou jou nu helpen? Waar heb jij zin in? Waar kijk je enorm naar uit? Denk niet in problemen en onmogelijkheden. Denk in kleine veranderingen. Ook al zijn er altijd beren op de weg, er zijn ook altijd mini-stappen die je wél kunt zetten.

Wat is nu iets wat jouw leven leuker maakt?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 27 oktober 2023 op 8:47 am - Beantwoord

  Zo’n kwartiertje inplannen voor tijd voor jezelf vind ik echt een heel goed idee. Want ondanks dat ik niet werk en hele dagen thuis ben, merk ik dat de dagen zich vullen met ‘moetjes’. Ook al zijn dat vooral dingen die van mezelf moeten, het zijn geen dingen waar ik van tot rust kom. Dat kwartiertje inplannen ga ik dus goed onthouden.

 2. Daenelia 27 oktober 2023 op 10:10 am - Beantwoord

  Is het heel erg om te zeggen dat mijn leven al leuk genoeg is? 😉 Als ik nog meer tijd ga steken in leuke dingen kom ik niet meer toe aan zaken die ik echt moet doen! Maar goed, ik vind dan ook heel veel ‘moetjes’ gewoon leuk: wandelen met de hond (moet), bijvoorbeeld. Of zelfs boodschappen doen.
  En ik maak ‘moetjes’ leuk als ik er geen zin in heb. Strijken wordt een feestje als ik daar mijn favo sitcom bij aanzet. Heerlijk.

Recente blogs

Zomaar 12 producten die al een tijdje op mijn wishlist staan

9 september 2021|Lifestyle|

Heel veel spullen koop ik eigenlijk niet. Maar zo af en toe kom ik iets tegen waarbij ik acuut denk "Wauw, dat móet ik hebben!". Meestal ren ik dan bewust niet meteen naar de (web)winkel, maar stel ik de aankoop even uit. Om er goed over na te denken én om me nog meer op die ene aankoop te verheugen. Zo heb ik altijd wel bepaalde producten die al heel lang op mijn "Dit wil ik"-lijstje staan in afwachting van of ik er ook echt de portemonnee voor ga trekken. Een aantal daarvan heb ik in dit artikel verzameld.

Review GreenBook | Mijn ervaringen met een duurzaam notitieboek

21 maart 2018|Lifestyle|

Ieder jaar weer begin ik met een nieuwe agenda. Maar ook ieder jaar weer moet ik op 31 december concluderen dat ik mijn agenda nauwelijks heb gebruikt. Werkafspraken staan in Outlook en privéafspraken probeer ik te onthouden. Verder schrijf ik notitieboekjes vol met to-do-lists, houd ik in losse Word-bestanden allerlei lijstjes bij voor mijn blog en krabbel ik zo nu en dan wat gezellige quotes op losse papiertjes. Zou GreenBook (een duurzaam notitieboek) dé uitkomst zijn voor meer orde en rust? En voor vrolijk gekrabbel zonder perfectionisme? In deze review van GreenBook vertel ik je of het iets voor mij is.

Juli 2019 | Tv-opnames, Antwerpen, Pippa's debuut & beugeladvies?

31 juli 2019|Persoonlijk|

Vandaag is het de laatste dag van juli. Hoe dan?! Van mij mag het nog wel even zomer blijven. Oké, zonder de extreme hittegolfdagen graag, maar verder geniet ik zeker van dit seizoen. De laatste dag van juli betekent ook dat mijn laatste vakantiedag er alweer op zit. Ik heb er twee fijne weken vakantie op zitten, beleefde een dagje Antwerpen, kreeg een tv-ploeg over de vloer (echt waar!) en genoot van een diner in een voor mijn doen nogal chic restaurant. Dat en meer lees je in mijn maandoverzicht in (iets meer dan) steekwoorden.