Soms denk ik terug aan hoe het dagelijks leven er járen geleden uitzag. In de periode waarin je nog per vijf personen één computer op zolder had staan en waarin mobiele telefoons niet bestonden. En ook de tijd waarin internet een luxe goed was en waarin encyclopedieën, boeken en wijze grootmoeders dé bron van informatie waren. Dat alles heeft eigenlijk wel wat, maar soms ben ik toch blij dat ik NU leef. Dit zijn 9 dingen die ik stiekem wel fijn vind aan het digitale tijdperk waarin we leven.

 1. Geen geklungel met kaarten en wegen zoeken. Hoe deden mensen dat vroeger met wegenkaarten in de auto? In ieder geval zonder ruzie te krijgen met hun bijrijder die de kaart net verkeerd om hield? Ik zou niet weten wat ik in de auto zonder TomTom of navigatie op mijn telefoon zou moeten met mijn gebrek aan richtingsgevoel.
 2. Huizen zoeken en binnenkijken. Mijn huizenzoektocht vond ik mét toegang tot internet al een uitdaging. Laat staan als ik niet dagelijks het huizenaanbod op Funda zou zien verschijnen en dagelijks langs drie makelaarskantoren zou moeten fietsen om de advertenties in de etalage te inspecteren. Lang leve Funda!
 3. Professionals zoeken. Er was een tijd waarin je de Gouden Gids erbij moest pakken om een loodgieter, fysiotherapeut, monteur of welke professional dan ook te vinden. Geen reviews en extra informatie beschikbaar! Juist nu ik volop met klussen bezig ben, ben ik blij dat je professionals tegenwoordig gewoon via internet kunt opsporen. Voor het schilderwerk bij mijn deuren kon ik simpelweg een advertentie op Werkspot plaatsen. Een dag later had ik mijn schilder gevonden en twee dagen later stond hij al mijn deuren te schilderen.
 4. Dé vacature vinden. Vroeger moest je voor vacatures de krant doorspitten. Je stuurde een brief per post en moest dan maar afwachten wanneer je een reactie per brief terug zou krijgen. Hoe handig is het dat je tegenwoordig gewoon via sites als Indeed en Villamedia vacatures op de voet kan volgen. En digitaal solliciteren gaat toch een stuk makkelijker!
 5. Recepten in overvloede. Hoewel een mooi kookboek ook wel wat heeft, zeker met jaloersmakende foto’s erbij, vind ik het stiekem ideaal dat ik mijn favoriete recepten gewoon op een Pinterest-bord kan verzamelen. Op internet heb je miljoenen recepten tot je beschikking, waardoor een gebrek aan inspiratie er niet snel meer bij is. Nadeel is dat die enorme hoeveelheid opties voor avondmaaltjes en lunchideeën je ook de nodige keuzestress kan bezorgen. #luxeprobleem
 6. Foto’s maken zoveel als je wilt! Ik herinner me nog dat ik als kind een wegwerpcamera meenam op vakantie naar Tenerife. Ik moest héél goed nadenken over waar ik mijn fotorolletje met 20 foto’s aan zou “opmaken” om daarna een week lang in spanning te zitten of de foto’s zouden zijn gelukt. Hoewel dat zeker wel zijn charme had, ben ik toch blij dat ik tegenwoordig onbeperkt foto’s kan maken met mijn camera. Ik kom van een weekendje weg gerust terug met een paar honderd foto’s, dus met één rolletje zou ik het zeker niet redden.
 7. Waar ben je? Hoe deden mensen dat vroeger als ze pech hadden met de auto, de busoverstap hadden gemist of de weg naar Verweggistan in plaats van Amsterdam hadden gepakt? Ik ben toch blij dat er voor dat soort situaties een mobiele telefoon bestaat.
 8. Google als adviesbaak. Het komt regelmatig voor dat ik dringend behoefte heb aan de nodige informatie of tips van een expert. Of het nu gaat om wat ik moet doen tegen een koortslip, het verwijderen van verfresten van je laminaat of de beste tips voor een stedentrip naar een Zuid-Europese stad, Google is al jarenlang mijn beste vriend.
 9. En hoe had ik dan moeten bloggen? En hoe zou ik zonder het digitale tijdperk überhaupt Vaker Vrolijk kunnen runnen? Dan was Vaker Vrolijk misschien wel bij een schriftje met wat krabbels gebleven. Hoe jammer zou het zijn als ik al die artikelen niet kon delen met jou, lieve lezer!
fijn aan het digitale tijdperk
fijn aan het digitale tijdperk

Handige gadgets voor je telefoon

Ook bestaan er natuurlijk vele telefoonaccessoires om je van allerlei gemakken te voorzien. Van Smartphonehoesjes.nl ontving ik een aantal telefoon accessoires en een fleurig telefoonhoesje met botanische print. Vooral blij ben ik met de telefoonhouder voor in mijn auto, die me vast nog vaak zal vergezellen onderweg naar onbekende bestemmingen. En de selfiestick die ik kreeg, vind ik stiekem geweldig handig voor tripjes alleen als ik tóch mezelf op de mooie bestemming wil vereeuwigen. Bij Smartphonehoesjes.nl kun je ook nog eens bijvoorbeeld een iPhone Xs Max hoesje ontwerpen of een iPad hoes uitzoeken waar jij vrolijk van wordt. Altijd handig om je telefoon en andere onmisbare technische gadgets goed te beschermen!

Of was vroeger toch alles beter?

Goed, de keerzijde van het huidige digitale tijdperk is natuurlijk dat je vroeger niet kon verdwalen in de eindeloze doolhof die het internet heet. Er waren geen social media waar je je hoogtepunten “moest” delen, waardoor je volop offline kon genieten. En bij mensen langsgaan op de koffie (of thee) is toch wel bijzonderder dan iemand snel een appje sturen. Soms verlang ik heus terug naar die tijd, maar over het algemeen ben ik toch heel blij met de technische snufjes die we nu binnen handbereik hebben.

Wat vind jij fijn aan het digitale tijdperk waarin we leven?

digitale tijdperk

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 26 maart 2019 op 6:25 am - Beantwoord

  Ik ben heel blij met de digitale mogelijkheden die we nu hebben, soms is het zoveel makkelijker. Maar ik merk ook wel dat ik de laatste tijd al minder “behoefte” heb aan social media.

 2. Naomi 26 maart 2019 op 7:10 am - Beantwoord

  Het digitale tijdperk vond ik fantastisch. Dat vind ik nog steeds. Maar met name van sociale media ga ik steeds meer de nadelen inzien. Het geluid van mijn telefoon staat vaan uit. Geen piepjes. Ik wil niet altijd bereikbaar zijn. Dat realiseer ik me nog niet zo heel lang, maar ik merk dat af en toe even onbereikbaar zijn voor mij heel belangrijk is. Meldingen van sociale media staan bij mij overigens sowieso uit. Alleen mail, blog en WhatsApp geven een melding op mijn hoofdscherm. Verder niet. Lekker rustig.

  • Romy 28 maart 2019 op 9:02 am - Beantwoord

   Sociale media hebben inderdaad ook een keerzijde. Goed dat je een aantal meldingen hebt uitstaan om op die manier meer rust voor jezelf te creëren. Ik ontvang zelf ook geen meldingen van Instagram, Facebook en Pinterest, alleen als ik de apps zelf open. Wel zo fijn! Anders denk ik dat ik steeds afgeleid zou raken.

 3. chucky1012 26 maart 2019 op 7:16 am - Beantwoord

  Ben o zo blij met deze digitale tijdperk 😉
  Zou nooit meer zonder kunnen……
  Mensen die veel ouder zijn weten niet meer dan dat ze zonder kunnen….
  Leg ze dit maar eens uit en sommigen begrijpen het niet.
  Vroeger liep men van R’dam naar Groningen om te gaan werken en het gezin van eten te kunnen voorzien dmv bonnen….
  Men wist niet beter.
  Als je die mensen een mobiele telefoon geeft dat éénvoudig werkt willen ze het niet.

  Een fijne dag 😉

  • Romy 28 maart 2019 op 9:03 am - Beantwoord

   Bijzonder hè hoe het in dat opzicht uitmaakt wanneer je bent geboren. Ik denk ook dat mensen de niet beter weten prima zonder digitale snufjes kunnen leven. Maar als je de digitale mogelijkheden eenmaal kent en ermee bent opgegroeid… 😉 Ik ben in ieder geval maar wat blij met de mogelijkheden die ik nu heb.

 4. Anouk 26 maart 2019 op 7:27 am - Beantwoord

  Ik ben heel blij dat voor studie projecten in een groepje gewoon een app groep hebt. Via mail was al niet ideaal, maar met gewoon afspraken in een agenda weet je het al helemaal niet als iemand ziek of te laat is. En alles wat jij al hebt kan ik me helemaal bij aansluiten!

  • Romy 28 maart 2019 op 9:04 am - Beantwoord

   Groepsapps zijn inderdaad ideaal! Het is nog best lastig om met een hele groep af te spreken als je niet eenvoudig contact kunt hebben. Ik weet nog dat ik dat soort dingen op de middelbare school via mail deed. Dan moest je altijd maar afwachten of mensen nog op tijd hun e-mail checkten 😉

 5. Karin 26 maart 2019 op 7:38 am - Beantwoord

  Ik ben nog opgegroeid zonder pc, al was mijn moeder wel een van de eerste in het dorp die een computer had. Ik vind het bijzonder dat ik dat heb meegemaakt 🙂
  Maar ik kan inderdaad ook niet meer zonder internet. Een collega van me heeft bewust geen smartphone en vroeg of ik ook zonder zou kunnen. Als het moet kan ik het wel, maar ik vind het zo onpraktisch! Ik kan dan niet zien of de trein vertraging heeft, wat het weer wordt, waar een bepaald adres is… En al die random vragen aan Wikipedia! Een tijdje terug vond ik ook vakantieherrinneringen van heel lang geleden, en daar zaten allemaal geprinte kaarten bij want toen kon ik mijn telefoon niet gebruiken in het buitenland!

  Maar eigenlijk is het gek: ons leven zou een stuk efficiënter moeten zijn geworden door internet en smartphones, maar ik heb het idee dat men juist minder tijd heeft voor alles.
  Leuk artikel, Romy, het zet me wel aan het denken! 😀

  • Romy 28 maart 2019 op 8:59 pm - Beantwoord

   Inderdaad heel bijzonder dat je nog weet hoe het is om zonder computer op te groeien! Ik herinner me ook nog dat wij, toen ik een jaar of vijf was, een computer kregen. Daar mocht ik dan één keer per week iets op doen. Vaak typte ik dan verhalen in Word. Dat vond ik zó leuk en bijzonder om te kunnen doen. Best wel bizar als ik me realiseer dat ik nu dagelijks véél meer tijd dan dat op de computer zit.
   Wat je zegt, een smartphone is vooral heel praktisch. Je gebruikt je telefoon toch uiteindelijk voor meer dingen dan je soms denkt.

   Je laatste toevoeging is wel helemaal waar trouwens. Ik vermoed dat mensen een jaar of 20 geleden wel een iets betere concentratie hebben dan wij nu in de tijd van de smartphones, notificaties en apps 😉

 6. Marije 26 maart 2019 op 7:39 am - Beantwoord

  Hoewel ik door alle digitale ontwikkelingen heel veel makkelijker kan leven, zoals bijvoorbeeld door thuiswerken, zijn er nog genoeg momenten waarop ik verlang naar de tijd voor het digitale tijdperk. Je staat tegenwoordig 24 uur per dag aan en bent altijd maar bereikbaar.

  • Romy 28 maart 2019 op 9:01 pm - Beantwoord

   De niet-digitale tijd heeft inderdaad ook wel wat. Je had toen in ieder geval meer tijd en minder verplichtingen (appjes beantwoorden en dergelijke), vermoed ik zo.

 7. Anna 26 maart 2019 op 7:46 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel, zo herkenbaar dit, haha 😀 Op reis gaan met een kaart heeft ook wel weer wat, zo deden mijn ouders het altijd toen ik nog klein was. Maar eenvoudig is het niet 😉

  • Romy 28 maart 2019 op 9:01 pm - Beantwoord

   Haha, reizen met een kaart wekt inderdaad ook wel fijne nostalgische gevoelens op. Maar een uitdaging lijkt het me zeker 😉

 8. Shirley 26 maart 2019 op 8:17 am - Beantwoord

  Ik ben heel blij met het digitale tijdperk. Laatst bedacht ik me ook hoe saai alleen wonen toen was. Ik verveel me nooit, maar dat is mede dankzij Netflix, WhatsApp en internet. Vroeger had je echt een hobby nodig. Maar waarschijnlijk was de kans om als vrouw alleen te wonen sowieso al klein en hadden we een man nodig… vind ik een gek idee.

  • Romy 28 maart 2019 op 9:03 pm - Beantwoord

   Best wel interessant om daarbij stil te staan. Nu je het zegt, ben ik best wel blij dat ik straks alle digitale toepassingen tot mijn beschikking heb als ik alleen woon. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet goed zou weten hoe ik me elke dag zonder telefoon, computer, Uitzending Gemist en andere handige dingen zou moeten vermaken 😉

 9. Irene 26 maart 2019 op 8:23 am - Beantwoord

  Oh vooral dat kaartlezen! Ik snap echt niet hoe mensen dat deden! En als je dan alleen in de auto zat en je moest ergens heen … Ik kan ten eerste al niet goed kaartlezen en mijn richtingsgevoel is ook al onderontwikkeld. Maar misschien dat dat net allemaal beter zou gaan als we geen internet hadden en niet anders konden? Alleszins ben ik ook wel blij met dit digitale tijdperk! Ik vind het zo handig! Bijvoorbeeld ook dat je gewoon overschrijvingen kan doen vanop je telefoon in plaats van dat je daarvoor telkens naar de bank moet.

  • Romy 28 maart 2019 op 9:07 pm - Beantwoord

   Daar zit ook wel weer wat in. Nu ik gewend ben om alle navigatie via Google Maps te doen (ook mijn persoonlijke navigatieskills zijn zwaar onderontwikkeld ;)), ben ik alleen al daardoor niet meer gewend om me er zelf nog in te verdiepen. Ach ja, zonder Google Maps zou ik nu (letterlijk en figuurlijk) niet ver meer komen, vrees ik, haha.
   Inderdaad, digitale overboekingen kunnen doen zijn ook wel héél handig. Ik ka me haast niet meer voorstellen dat je daarvoor ooit naar een bankkantoor moest gaan.

 10. Liset - Beautydagboek 26 maart 2019 op 8:51 am - Beantwoord

  Oh, dit is zo’n leuk artikel! Ik ben ook het opgegroeid in het niet-digitale tijdperk en het was toen gewoon roeien met de riemen die je had. Je maakte afspraken over hoe laat je ergens was en dan was je er ook, haha. Of je stond soms een kwartier te wachten op iemand! En als je de bus miste of per ongeluk ergens anders uitstapte, belde je met je familie in een telefooncel (met zo’n kaart!) of belde je bij een huis aan of je even mocht bellen…whahaha! Dat kun je je nu echt niet meer voorstellen.

  • Romy 28 maart 2019 op 9:10 pm - Beantwoord

   Haha, vooral die telefooncel…daar kan ik me nu inderdaad niets meer bij voorstellen. Ach, je werd er in die tijd wel creatief van. Zoals je zegt, uiteindelijk roei je altijd met de riemen die je hebt. Wie weet is er over 20 jaar nóg veel meer mogelijk dan nu en vragen we ons dan weer af hoe we sommige dingen nu doen zoals we ze doen 😉

 11. Lizzy 26 maart 2019 op 8:54 am - Beantwoord

  Ja, ik ben ook heel blij met het digitale tijdperk! Ik zie er ook veel nadelen in, maar probeer steeds meer het internet op een manier te gebruiken die goed bij mij past (dus bijvoorbeeld geen social media, maar wel bloggen). En de praktische kanten van internet, zoals nooit de weg kwijt raken of met verre vrienden Skypen, is natuurlijk ook fantastisch!

  • Romy 28 maart 2019 op 9:11 pm - Beantwoord

   Inderdaad, het is geweldig dat het internet ook mensen ver weg een stuk dichterbij brengt. Goed dat je wel bewust omgaat met de digitale mogelijkheden. Sociale media kunnen inderdaad ook veel nadelen hebben, dus het is altijd belangrijk om daarin te doen wat goed is voor jou en waar jij gelukkig van wordt.

 12. Jessica J. 26 maart 2019 op 8:56 am - Beantwoord

  Ik weet nog dat ik met vrienden meereed naar een festival in Duitsland – in 2007, als ik de line-ups bekijk – en we gewapend waren met afgedrukte Mappy-kaarten, haha! Eén verkeerde afslag en bam, verdwaald. ? Ik ben inderdaad ook erg blij dat ik in dit digitale tijdperk leef, maar aan de andere kant draaien we soms wel door in de andere richting. Daar ben ik me zelf ook erg bewust van, in ieder geval.

  • Romy 28 maart 2019 op 9:13 pm - Beantwoord

   Haha, ik krijg gewoon met terugwerkende kracht medelijden met jullie. Wat een gedoe zal het met die geprinte kaarten zijn geweest 😉
   Maar zeker waar wat je zegt over het doordraaien in de andere richting. Vooral in social media kun je ook té ver gaan door daar meer je focus op te leggen dan op je offline leven. Daar had je dan weer al die jaren geleden geen last van.

 13. Ilona Wielinga 26 maart 2019 op 9:19 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Aan de ene kant vind ik het heerlijk in het digitale tijdperk te leven, ik kan makkelijker contact houden met vriendinnen die in het buitenland wonen en ik kan mijn creatieve ei echt kwijt in het animeren en illustreren. Ik vind het echter ook heerlijk om er af en toe op uit te gaan zonder digitale apparatuur (behalve mijn camera dan, moet mijn polaroid nog steeds weer werkend zien te krijgen). Gewoon lekker rondstruinen zonder gestoord te worden. En ik vind gewone kaarten zoveel fijner dan digitale kaarten, op een of andere manier kan ik de weg ook beter vinden op een papieren kaart dan via Google Maps, haha.

  • Romy 28 maart 2019 op 9:18 pm - Beantwoord

   Het klopt inderdaad dat het digitale tijdperk zowel voor- als nadelen heeft. Altijd contact kunnen hebben met dierbaren is wel heel fijn, maar de continue bereikbaarheid en notificaties kunnen ook een flinke valkuil zijn. Grappig dat je gewone kaarten juist fijner vindt dan navigatie-apps. Ik ben daar echt totaal niet handig mee, haha.

 14. Saskia 26 maart 2019 op 10:16 am - Beantwoord

  Het is in ieder geval een stuk makkelijker allemaal tegenwoordig. Maar heeft ook zeker zijn nadelen, IEDEREEN zit tegenwoordig op z’n smartphone en een praatje is er niet bij. De meeste zijn verslaafd eraan. Ik probeer dan ook genoeg offline momenten te hebben, maar ben ook zeker blij dat het digitale tijdperk er eentje is waarin ik opgroei.

  • Romy 28 maart 2019 op 9:19 pm - Beantwoord

   Onwijs goed en inspirerend dat je regelmatig een momentje offline neemt! Juist die momenten zijn heel belangrijk, veel belangrijker dan de momenten die je online deelt. In die zin hebben smartphones inderdaad wel voor- en nadelen.

 15. Audrey 26 maart 2019 op 11:02 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar allemaal! Zonder digitale kaarten of TomTom zou ik inderdaad ook echt verloren zijn. En alles kunnen googelen is ook zo heerlijk, kan me geen leven zonder meer voorstellen.

 16. Johanne 26 maart 2019 op 1:39 pm - Beantwoord

  Ik vind het digitale tijdperk heerlijk! Vooral om jouw reden nummer 1. Zonder Google Maps op mijn telefoon kwam ik nergens omdat ik niet zou durven rijden op gevoel/bewegwijzering op de wegen/met kaart. Maar ik merk ook, net als velen boven mij, dat er flink wat nadelen aan kleven. Ik ben een beetje social media-moe. En probeer me daar daarom ook niet meer zo druk om te maken. Maar het is precies wat je je zegt: hoe zouden we anders ooit kunnen bloggen? En in ons coconnetje kunnen leven vanuit huis een zakelijk bestaan opbouwen? Dat vind ik zeker het fijne eraan!

  • Romy 29 maart 2019 op 7:39 am - Beantwoord

   Met navigeren heb ik precies hetzelfde probleem als jij. Op gevoel ergens naartoe rijden werkt bij mij haast nooit. Als mijn gevoel zegt dat ik links moet, is het standaard rechts 😉
   Social media en de online wereld hebben inderdaad ook wel nadelen. Goed dat je je niet verplicht voelt actief te zijn op social media. Soms kan het al veel rust geven om dat even op een lager pitje te zetten. Maar de mogelijkheden die de online wereld ons als bloggers en ondernemers biedt, zijn inderdaad wel verrassend fijn.

 17. Yvonne 26 maart 2019 op 1:49 pm - Beantwoord

  Google is je beste vriend! 😀 En overal foto’s van maken. IDEAAL. Ik heb dit al vanaf mijn eerste iPhone veel gedaan en werd toen nog weleens raar aangekeken door mensen. Nu is het zo gewoon!

 18. Evelyne 26 maart 2019 op 3:40 pm - Beantwoord

  Het digitale tijdperk, ik zou me geen meer zonder kunnen voorstellen. Men zou mij nu verslaafd kunnen noemen, maar in feite is het de schuld van de maatschappij. Hadden zij dit niet allemaal uitgevonden zaten we misschien nog steeds met een fotorolletje van maximum 20 foto’s in onze camera. Neenee, ik ben stiekem blij dat ik in het digitale tijdperk leef. Een gsm is absolute noodzaak voor mij. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand zonder de deur uitgaat. Ik denk altijd, er zou maar eens iets moeten gebeuren en je kan niemand bereiken, zelfs de hulpdiensten niet. Ik zie mij al staan met een stok en rookpluim HAHA

  • Romy 29 maart 2019 op 7:41 am - Beantwoord

   Haha, precies! Ik krijg ook al angst van het idee alleen dat ik zonder telefoon de deur uit zou gaan. Vooral het idee dat er misschien iets gebeurt en dat je dan niet bereikbaar bent. Maar ook voor ons als fotografieliefhebbers zijn de digitale mogelijkheden toch wel héél fijn. Een rolletje voor 20 foto’s om het een paar weken mee te doen, hoe dan?!

 19. Nikita 26 maart 2019 op 7:43 pm - Beantwoord

  Op zich ben ik wel blij met het digitale tijdperk. Ik zou de afgelopen tijd niet doorstaan hebben zonder dat ik af en toe eventjes raad kon gaan vragen bij mijn vertrouwenspersoon. Natuurlijk heb ik ook struggles met mijn online leven, ook omdat ik weet dat ik vroeger me het niet aantrok als ik een hele zomer buiten zat te lezen. Maar nu iedereen deelt dat ze op een terrasje zitten of naar concerten gaan, dan voel ik me wel eens schuldig dat ik gewoon zit te lezen. Eigenlijk echt onzin. En natuurlijk ben ik ook blij dat ik kan bloggen. Mijn blog (en de reacties) geven veel herkenbaarheid en opluchting 🙂

  • Romy 29 maart 2019 op 7:45 am - Beantwoord

   Prachtig om te horen dat het contact met je vertrouwenspersoon en je blog je zo veel fijne dingen heeft opgeleverd. Waar zouden we toch zijn zonder blogs?! 🙂
   Het is wel lastig wat vooral social media soms met je kunnen doen. Er zijn ongetwijfeld nog veel meer mensen dan jij die ook graag in de zomer buiten gaan lezen, maar die dat misschien niet delen op social media. Je bent niet de enige, ook al lijkt het misschien zo. En zelfs al zou je de enige zijn, dan nog zegt dat niets over of je het wel of niet goed doet. Je bent goed zoals je bent <3

 20. Geke 26 maart 2019 op 8:10 pm - Beantwoord

  Voor mij is de balans ook overwegend positief.
  Zeker gps, dat scheelt zoveel ruzie in de auto want het was uiteraard altijd mijn fout als we verkeerd reden (in mannenlogica). Ook het digitale fototoestel scheelt veel stress en geld. Niet meer die dure ontwikkeling moeten laten doen van wie weet hoeveel mislukte foto’s 🙂
  Het internet als bron van info en raam op de wereld.

  Maar helaas toch ook schaduwkanten. Haatboodschappen die nu zo makkelijk hun weg vinden en te pas maar vooral te onpas uitgespuwd worden voor de hele wereld.

  Ik ga trouwens ook nog smartphone-loos door het leven. Ik kan bellen en smsen en dat is genoeg voor mij als ik ergens heen ga. Ik wil niet de hele tijd bereikbaar zijn en mezelf constant verliezen in zo’n schermpje.

  • Romy 29 maart 2019 op 7:47 am - Beantwoord

   Hoeveel ruzies zal GPS stelletjes inderdaad al niet hebben bespaard 😉 Samen kaart lezen is volgens mij haast vanzelf goed voor een discussie, haha.
   Alhoewel onder andere het bestaan van negatieve reacties op internet inderdaad een keerzijde is van het digitale tijdperk, ben ik met veel digitale mogelijkheden van nu toch wel heel blij.
   Wat goed trouwens dat je nog zonder smartphone door het leven gaat! Een mooie, weloverwogen keuze zo te horen!

 21. bychristiana 27 maart 2019 op 8:06 am - Beantwoord

  Inderdaad het feit dat alles (en iedereen) een stuk bereikbaarder is, dat vind ik ook zo makkelijk. Wij zijn thuis volop bezig met allerlei grote en kleine klussen, en het zoeken naar klusjesmannen en het vergelijken van prijzen is allemaal zo makkelijk online. En natuurlijk dat je eindeloos foto’s kan maken is ideaal. Ik weet nog dat je dan vroeger terug kwam van vakantie en vol spanning naar de kruidvat ging om je foto’s van een rolletje af te laten drukken. Dan moest je maar afwachten of daar inderdaad iets leuks tussen zat;-) Haha, hoe DEDEN die mensen dat honderd jaar geleden toch allemaal?!

  • Romy 29 maart 2019 op 7:55 am - Beantwoord

   Haha, inderdaad! Ik kan me niet meer voorstellen dat mensen toen zonder internet en zonder digitale camera’s leefden. Nu met verhuizen merk ik ook voor hoeveel dingen het internet haast een must is. Hoe konden mensen ooit klussers vinden zonder sites als Werkspot en Marktplaats?! 😉 Ik ben in ieder geval blij dat die sites tegenwoordig bestaan.

 22. Odetta 27 maart 2019 op 11:21 am - Beantwoord

  Het navigatiesysteem! Volgens mij red dit heel veel relaties. Google voor het zoeken van informatie, alhoewel dat er ook veel mensen niet beseffen dat je heel veel nuttige informatie kunt vinden, omdat ze te gemakkelijk zijn. Maar ik kom uit de opzoekgeneratie als was het toen maar via een encyclopedie. En het onderhouden van contacten.
  Maar wat als we ooit problemen krijgen dat er niets meer werkt? Want soms is het wel heel erg eng hoe afhankelijk wij gemaakt zijn van het digitale tijdperk. Hoe creatief zijn de mensen dan nog?
  Vroeger hadden wij telefooncellen en praatpalen langs de snelweg.

  • Romy 29 maart 2019 op 8:14 am - Beantwoord

   Goede punten, waar ik me stuk voor stuk ook in kan vinden! Het onderhouden van contacten, zeker met mensen die niet naast de deur wonen, is dankzij de digitale mogelijkheden toch wel een stuk makkelijker. Ideaal!
   Ik herken wel wat je zegt. Het feit dat we afhankelijk zijn van veel digitale mogelijkheden, kan ook wel een beetje eng zijn. En verslavingen aan social media en smartphones liggen nu ook opeens op de loer. Dat had waarschijnlijk niemand zich 15 jaar geleden kunnen voorstellen.

 23. evelien 28 maart 2019 op 9:32 am - Beantwoord

  Het is toch wel fijn dat we van alle mogelijkheden voorzien zijn!
  Ik denk er ook weleens over na hoe het zou zijn als je met de trein/bus/tram moet reizen zonder internet, met de handige apps die er allemaal zijn vind ik het ook al een gedoe haha!
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 29 maart 2019 op 8:34 am - Beantwoord

   Haha, inderdaad! Ik vrees dat ik regelmatig in de verkeerde tram of bus zou zitten op nieuwe plekken als ik geen telefoon bij me had 😉

 24. Mariska 31 maart 2019 op 5:02 pm - Beantwoord

  Met mijn zusje had ik het er nog over toen we afgelopen vrijdag naar Bocholt in Duitsland gingen, dat iedereen het altijd met stratenboeken deed en wij nu heel makkelijk navigatie op telefoon aanhebben. Heel erg gek, maar zo makkelijk!

  • Romy 2 april 2019 op 9:02 am - Beantwoord

   Inderdaad wel een bijzonder besef dat navigeren ooit met stratenboeken en plattegronden ging. Dan ben ik toch blij dat dat nu allemaal iets eenvoudiger is 😉