Het leven is geen sprookje! (4 levenslessen)

Van prinsessen met meterslange haren tot eenhoorns en toverfeeën. Als kind las ik mijn sprookjesboek al van voor tot achter. En zo kwam het dat ik al op jonge leeftijd droomde van een hagelwitte prinsessenjurk, een prins op het witte paard en ‘happily ever after’-scenario’s. Dromen is geweldig en geloven in sprookjes is minstens zo fijn. Toch heeft het me het meeste gebracht om te beseffen dat het leven niet één groot sprookje is tussen de magische kastelen waar toverfeeën rondvliegen om je te hulp te schieten. Het leven is geen sprookje en dit zijn 4 lessen die ik daarvan heb geleerd.

het leven is geen sprookje

1. Je moet het zélf doen

In sprookjes zijn er mensen die je komen redden. Of dat nu een lieve toverfee, een knappe prins of een grappig dier met mensenstem is dat uit de lucht komt storten. Misschien hoop je ook in het echte leven wel op een reddende engel, bijvoorbeeld een droomprins of een beste vriendin, die jou uit een vervelende situatie komt redden. Maar uiteindelijk heb je alleen zelf de sleutel in handen. Iemand kan je handvatten aanreiken, tips geven of je hand vasthouden, maar het is jouw wereld waarin jij het moet redden. Ook als iemand anders wegvalt, moet jij je staande zien te houden. En daarom kun je soms het beste met beide benen op de grond naar je eigen situatie kijken. Wat kun JIJ veranderen om het beter te maken?

2. Dromen waarmaken is hard werken

In tegenstelling tot sommige prinsessen, kun je vaak niet jarenlang wachten totdat die ene droom vanzelf uitkomt. Vaak is je dromen waarmaken een kwestie van knetterhard werken. Droompaleizen staan er niet om zo in te trekken. Die droomprins ontmoet je misschien pas na de nodige mislukte dates en tientallen flauwe openingszinnen. Een droombaan doemt meestal niet met een magische plof uit het niets op, maar kost de nodige frustraties en moeite. Het leven is hard werken en je dromen waarmaken kan soms bloed, zweet en tranen kosten. Maar misschien maakt dat het uiteindelijk wel nóg mooier als uitkomt waar je zo hard voor hebt gevochten.

3. Jij bepaalt hoe je tegen klein leed aankijkt

In sprookjes lijkt (in ieder geval aan het eind) alles vlekkeloos te verlopen. Problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon en voor kleine ergernissen is in veel sprookjes geen plaats. In het echte leven is dat niet zo vanzelfsprekend. Je leeft niet in een sprookje, maar in een wereld waarin weleens dingen misgaan en je te maken krijgt met teleurstellingen en irritaties. Wel kun je de manier veranderen waarop jij naar die niet te veranderen situaties kijkt. Je kunt situaties omdenken of je schouders ophalen. Bijvoorbeeld als je gouden koets bus te laat komt, als je lekkage hebt of als op één dag werkelijk ALLES tegenzit. Probeer op zo’n moment je verwachtingen bij te stellen. Je leeft niet in een sprookjeswereld en soms zit het gewoon even niet mee. Morgen weer een dag!

4. Het leven zit vol magisch mooie momenten

Maar gelukkig zit het leven ook, net als sprookjes, vol met de nodige magische momenten. Er zijn geen elfjes die je spontaan verrassen met een avontuur, geen heldhaftige draken of pratende planten die je de dag van je leven bezorgen. Maar als je maar goed genoeg kijkt naar jouw leven, heeft elke dag wel iets magisch in zich. Juist omdat sprookjes niet bestaan, is het belangrijk dat je de momenten leert herkennen die ook jouw leven dat sprankje magie geven. Want wat er ook gebeurt en wat je ook meemaakt, magisch mooie momenten kunnen zich altijd voordoen, juist op de momenten waarop je ze het minst verwacht.

Het leven is geen sprookje, maar het kan wel een sprookje zijn.

Wat is het meest magische moment dat jij hebt meegemaakt?

Volg:
Deel:

32 Reacties

 1. 22 november 2017 / 06:12

  Dat het leven geen sprookje is, daar ben ik hard tegenaan gelopen. Maar dat besef en de kracht die ik eruit haalde was iets magisch. Het is idd hard werken en niemand kan het voor je doen maar het is het uiteindelijk wel allemaal waard.
  marije blogde over…Weekly Picture Wednesday: Week 46 – 2017

 2. Darina
  22 november 2017 / 06:28

  Een heel mooi artikel! Het leven is zeker niet altijd sprookjesachtig maar als je na hard werken je droom hebt waar gemaakt, dan is dat een heel magisch moment.
  Darina blogde over…Christian Dior Tentoonstelling in Parijs

 3. Maaike
  22 november 2017 / 08:06

  Het leven is inderdaad geen sprookje. Maar je moet wel je ogen open houden om de magische dingen te kunnen zien. En dat betekent soms inderdaad hard werken!
  Maaike blogde over…Wat zijn ‘cookies’ nou eigenlijk?

 4. 22 november 2017 / 08:04

  Je moet het zelf doen: echt zo waar! Ik probeer de laatste tijd om te denken. In oplossingen ipv balen over problemen. Merk dat het me heel veel goeds doet en dat de mensen om me heen daar ook profijt van hebben!
  Simone blogde over…Home Sneak Peek #2

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:11

   Wat goed dat je bewust bezig bent met omdenken en dat het je ook zoveel goed doet. Ik merk ook dat het me echt helpt om dat soort kleine ergernissen net iets positiever te bekijken :)

 5. Sija
  22 november 2017 / 09:40

  ”Je moet het zelf doen” is een hele goede inderdaad. Voor mij betekent dit ook dat je dus ook vooral moet doen wat jou gelukkig maakt en net wat een ander graag wil zien, want jij moet het ten slotte uitvoeren. Ik vind doelen behalen altijd een magisch moment, iets waar je hard voor hebt gewerkt zien slagen. Dat is een heerlijk gevoel! :) Liefs, Sija
  Sija blogde over…Something new..

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:11

   Helemaal mee eens! Het belangrijkste is dat jij blij bent met de keuzes die je maakt en met de dingen die je doet. Dat is écht geluk :)

 6. 22 november 2017 / 09:58

  Mooi geschreven en heel inspirerend! Ik vind het beeld van sprookjes altijd heel interessant; wat opvallend is, is dat de jongemannen er vaak op uit trekken (zelf hun lot gaan bepalen), en jongedames afwachtend zijn. Dat is inderdaad geen recept voor een tevreden leven.
  Ik sta niet fel in de gender-discussie, maar laatst zag ik toch een stukje stereotypering waar ik van schrok: een jongenspyjama met de tekst ‘I want to be a super hero’ en een meisjespyjama met de tekst ‘My Daddy is a super hero’. Ik denk dat het goed is om aan álle kinderen mee te geven dat zij zelf de drijvende kracht achter hun leven zijn.
  Josephine blogde over…Boeken met een victoriaans thema voor op je verlanglijstje

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:13

   Wat een interessant punt inderdaad! Zo had ik nog nooit naar sprookjes gekeken, maar je hebt zeker gelijk dat er een stukje genderstereotypering in sprookjes zit. Die tekst op pyjama’s vind ik best wel bizar, zeker dat dat anno 2017 nog steeds gebeurt. Ik denk inderdaad dat je zelfs kinderen al zou moeten meegeven dat iedereen zijn eigen ‘held’ kan zijn en het heft in eigen handen kan nemen.

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:15

   Mooi gezegd! Soms zijn dat soort cliché-uitspraken inderdaad aan de ene kant heel irritant, maar aan de andere kant eigenlijk helemaal waar ;)

 7. 22 november 2017 / 11:14

  Mooooi! Dit doet me een klein beetje denken aan The Subtle Art of Not Giving a F*ck. De boodschap daarin is ook eigenlijk (kort door de bocht): het leven is wat jij ervan maakt. Als jij ervoor kiest om verdrietig te zijn, dan is dat écht alleen jouw keuze. En alleen jij kunt ervoor kiezen om niet verdrietig te zijn. En dat je hard moet werken voor je dromen is absoluut waar. Ik lees de laatste tijd best veel over The Secret (die maakt blijkbaar weer een opmars) en er zijn heel veel mensen die geloven dat alleen ‘willen’ genoeg is om te bereiken wat jij wilt. Nou, dat geloof ik dus niet, maar ik geloof wel heel erg in onze eigen wilskracht. En dat als we echt iets willen, dat we dat kunnen bereiken door hard te werken (anders wil je het ook niet hard genoeg, lijkt me).
  Johanne blogde over…3 stappen die ik neem om een ochtendmens te worden

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:17

   Wat een mooie boodschap! Nu overtuig je me er nog meer van dat ik dat boek écht snel eens moet gaan lezen. Ik ben er zo nieuwsgierig naar.
   Wat betreft het effect van wilskracht, ben ik het helemaal met je eens. Je kunt dingen bereiken door het echt te willen en daar bovendien heel hard voor te gaan. Dat kan niemand anders voor je doen, maar kun je alleen zelf echt bereiken :)

 8. 22 november 2017 / 11:17

  Wat omschrijf jij alles toch goed! Het is inderdaad vaak hoe je ergens mee om gaat. Ik had laatst geen tijd om te ontbijten en moest ECHT weg. Ik besloot er toch nog heel snel een koffie in te gooien en die ging uiteraard over mijn mooie (witte) gebreide trui. Ik had alleen echt geen tijd om me om te kleden en besloot maar gewoon te gaan. Eenmaal in de auto was mijn motor twee keer afgeslagen (dat vind ik zo genant) en later op die dag stond ik in de winkel zonder pinpas. ALLES leek die dag zo kut, maar toch waren de leuke dingen van die dag mooier en beter dan al die stomme dingen. Normaal zou ik alleen de negatieve dingen onthouden, maar de middag zelf heb ik goed en gezellig doorgebracht en dat was fijn.
  Rebecca blogde over…Christmas sweater ★ Lush bathbomb review

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:19

   Dankjewel voor je mooie compliment! ♥ En wat goed dat je zelfs op zo’n rotdag toch nog naar de mooie dingen kon kijken. Het is inderdaad maar net waar je de focus op legt. Het is vaak heel verleidelijk om negatieve dingen uit te vergroten, terwijl je er vaak zelf meer aan hebt als je juist de aandacht verschuift naar het positieve. Want zelfs de ergste kutdag heeft nog wel wat moois in zich :)

 9. Rianne
  22 november 2017 / 12:58

  Het leven is inderdaad geen sprookje en helaas niet komt niet alles je aanwaaien. Maar ik merk zelf dat als je echt voor dingen gaat en je iets terugkrijgt voor de tijd en energie die je er in gestoken hebt, je wel een magisch gevoel kan krijgen! :)
  Rianne blogde over…Rie redt de wereld #3

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:24

   Wat mooi gezegd en zeker waar! Met hard werken kom je vaak al een heel eind en het geeft dan een extra fijn gevoel als je daarna het gewenste resultaat bereikt :)

 10. 22 november 2017 / 13:52

  Dit is zo herkenbaar en me op het lijf geschreven :-). Dat het leven geen sprookje is, check. Dat men met andere woorden eerst door het dal moet gaan voor men die hoge berg met prachtig panoramisch zicht bereikt, check. Zelf al verscheidene malen ondervonden. Toch voeg ik hier ook graag aan toe dat – door de magie niet te verliezen – dat harde knokken voor… (een goede gezondheid…fijne relaties…die droomjob… in die volgorde) draaglijker wordt. Of nog anders gezegd: vanzelfsprekende, kleine dingen – die met geen geld te koop zijn – nog willen, nog durven zien. Dat alles maakt het voor mij nog altijd de moeite waard.
  Hilde blogde over…DIY: vintage knutselen met Action

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:28

   Wat een mooie reactie! Dankjewel daarvoor :)
   Je hebt zeker gelijk dat juist de kleine magische dingen het harde werken helemaal waard maken. De kracht om kleine dingen te zien en te waarderen, kan helpen om het leven – ook op weg naar die mooie doelen – zoveel fijner te maken :)

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:28

   Mooie uitspraak! :) Helemaal raak!

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:30

   Dankjewel! En mooi om te horen dat je baaldagen steeds iets beter van je af kunt zetten. Soms hoort zo’n dag er nu eenmaal bij en dan is het fijn als je jezelf met een rustig avondje zonder koken en verplichtingen een beetje kunt ‘troosten’ :)

 11. 22 november 2017 / 17:51

  Weer zo’n goed artikel :-). Het leven is niet altijd leuk en het is hard werken. Maar hoe je ergens tegen aankijkt dat doe jezelf :-). Het leven heeft gelukkig heel veel mooie momenten :-).
  Els blogde over…Borduren #4: Kerstmis

 12. Nikita
  22 november 2017 / 19:58

  Men zegt altijd dat het leven geen sprookje is, en ergens is dat ook waar. Maar toch maak je dat sprookje echt wel een beetje zelf. Zoals jij al zei, je moet het zelf doen. Dat is iets wat ik heb geleerd. Vooral de afgelopen tijd. Mensen hebben het druk of hebben zorgen en als je dan iets goed doet krijg je niet altijd een complimentje of bedankje. En soms vind ik dat wel jammer. Ik ben niet zo’n iemand die alleen iets doet om iets terug te krijgen, maar een bedankje op zijn tijd is altijd fijn toch? Maar ik heb geleerd om mezelf complimenten te geven. Als mensen totaal niet waarderen wat ik doe of er geen oog voor hebben vertel ik mezelf dat ik het goed heb gedaan en geef mezelf een denkbeeldig schouderklopje. Of ik doe iets superleuks als beloning. Dan moet ik altijd denken aan een quote; ‘Sometimes you have to create your own sunshine’. En ook die quote kan je op veel manieren nemen en opvatten, maar ook zeker op deze manier. Ik denk ook wel dat het fijn is dat je moet vechten voor wat je wilt. Juist omdat je er zo voor hebt gevochten kan je trots zijn op jezelf en dat maakt dat overwinningsgevoel nog tien keer fantastischer. Het hangt voor een groot stuk af van jezelf maar soms kan je ook niet anders dan een tijdje somber zijn. Als het echt niet lukt.

  En trouwens, ik zeg altijd dat het leven nooit een compleet sprookje is. Maar als ik helemaal in mijn element ben en in de les of thuis aan het illustreren ben, dan denk ik daar compleet anders over. Dan voelt het leven als een sprookje, als een magisch sprookje. En dat is wat geluk met een mens doet :)
  Nikita blogde over…Hoe ik sociale media minderde

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:34

   Jezelf een compliment of schouderklopje geven op z’n tijd kan inderdaad heel waardevol zijn. Juist omdat, zoals jij ook al zegt, er niet altijd anderen zijn die dat kunnen doen. Dat is ook wel iets wat ik zelf in de loop der tijd heb geleerd. Het is fijn om soms genoeg aan jezelf te hebben in plaats van afhankelijk te zijn van je waardering van anderen. Met de quote ‘You have to create your own sunshine’ ben ik het dan ook helemaal eens :)
   Wat mooi om te horen trouwens dat jij wel steeds meer sprookjesachtige momenten in je leven hebt. Die kleine magische momenten kunnen inderdaad echt puur geluk zijn.

 13. yvonne
  22 november 2017 / 21:17

  En de prins op het witte paard bestaat niet ;-)

  • Romy
   Auteur
   22 november 2017 / 23:31

   Haha, zeker weten! Dat besef helpt op zich ook al om niet te hoge eisen te stellen :)

 14. 24 november 2017 / 16:40

  Magie zie ik in de kleinste dingen.
  Hoe mijn kinderen nog verwonderd zijn over een insect dat ze nog niet vaak hebben gezien.
  Of hoe heerlijk ze kunnen genieten van gewoon als gezin bij elkaar te zijn.

  Het leven is geen sprookje, maar er zitten overal sprookjesmomenten verstopt voor diegenen die ze wil weten te vinden!
  Kreanimo blogde over…Momenten dat een klant zijn koningskroon verliest!

  • Romy
   Auteur
   25 november 2017 / 00:05

   Heel mooi gezegd! Zeker met kinderen zijn er volgens mij genoeg kleine, magische momenten in een dag te ontdekken. En juist dat zijn de dingen die het leven zo bijzonder maken :)

 15. 26 november 2017 / 10:46

  Mooi artikel waar ik het zeker mee eens ben!
  Magische momenten zijn overal!

  Als ik moet kiezen uit een (groot) magisch moment uit mijn leven kies ik uiteraard mijn trouwdag, maar ook precies 1 jaar geleden de koop van onze droomwoning.

  Fijne Zondag!

  • Romy
   Auteur
   27 november 2017 / 09:46

   Wat een prachtige en magische momenten inderdaad! Ik kan me voorstellen dat je daar nog steeds met veel plezier aan terugdenkt :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge