“Verwacht er niet te veel van, hoor!” Het is een welbekende zin bij veel zenuwachtige cadeaugevers die zichzelf alvast willen indekken. Voor als jij op z’n minst een parelketting had verwacht in plaats van de USB-stick die je straks ietwat beteuterd uit het gouden inpakpapier haalt. Maar er zijn meer situaties waarin hoge verwachtingen tot frustratie of teleurstelling leiden. Bijvoorbeeld als het universum een stokje voor je doelen steekt of als je partner jouw ergernis over de slingerende onderbroeken niet ziet. Hoe kun je leven met minder verwachtingen? Dit zijn 6 helpende inzichten.
1. Leven met minder verwachtingen? Verwacht niet wat je niet kunt verwachten!
Het probleem met veel verwachtingen is dat ze wel in jouw hoofd zitten, maar niet in dat van een ander. Je kunt wel verwachten dat je vriendin jou aanvoelt en je spontaan een berichtje stuurt. Maar als zij niet weet wat je verwachting van haar is, kan ze daar ook moeilijk aan voldoen. Net zoals je vriend niet zonder meer kan weten dat je graag wil dat hij eens voor je kookt. Zeker niet als jij elke avond – met ingeslikte irritatie en een geacteerde glimlach – toch weer in die pan met pasta staat te roeren.
Vaak ga ik bij mezelf na: móet ik iets met mijn ergernis of kan ik het loslaten? Als het me echt hoog zit, spreek ik het uit. Is het meer een mug die in een olifant is getransformeerd, dan slik ik het in en accepteer ik dat de situatie nu eenmaal niet is zoals gehoopt.
Ook goed om jezelf af te vragen: is een verwachting reëel? Je kunt bijvoorbeeld wel honderd keer in films hebben gezien dat geliefden elkaar verrassen met een culinair hoogstandje. Maar als jouw vriend niet zo’n romanticus is én geen culinair talent heeft, is de kans vrij klein dat er morgen opeens een zevenganendiner op tafel staat. Geef in zo’n geval liever de hoop op. En als het écht belangrijk voor je is: neem dan het heft in eigen handen en spreek het uit.
2. Pin jezelf niet vast op keiharde deadlines
Als tiener deed ik vrolijk mee aan de “Ik wil voor mijn 25e”-uitspraken. Zo dacht ik rond mijn 23e wel op mezelf te wonen, had ik verwacht op mijn 25e moeder te worden en dacht ik ergens voor die tijd ook wel in een witte jurk aan het altaar te zijn verschenen. Al die dingen pakten anders uit. Gelukkig heb ik de zelf opgelegde deadlines al ergens voor die tijd laten varen.
Begrijp me niet verkeerd: het is heel mooi om dromen te hebben en daar concreet aan te werken. Maar jezelf daarbij keiharde tijdsdruk opleggen, is doodzonde. Jouw mooiste levensdoelen zijn niet hetzelfde als het to-do-lijstje dat je op een doordeweekse dag voor jezelf opstelt. Vink-vink-klaar. Hoppa, geslaagd voor het leven! Nee, het gaat veel meer om genieten van de weg ernaartoe. Daar mag je de tijd voor nemen.
Ook goed om te beseffen: de doelen die jij vandaag bedenkt, hoef je niet morgen nog steeds fantastisch te vinden. Je mag best doelen bijstellen of laten varen.
3. Jouw verwachtingen bepalen niet hoe alles loopt
Als rasechte controlfreak en lijstjesgek vind ik het maar wat fijn om te kunnen voorspellen hoe dingen lopen. Ik ben vast niet de enige. Toch? Door verwachtingen te hebben van bepaalde situaties, houd je het leven onder controle.
Tenminste, zo lijkt het. In werkelijkheid heb je die controle haast nooit. De realiteit houdt er vaak helemaal geen rekening mee of je iets verwacht of niet. Alleen al daarom kun je jezelf maar beter laten meevoeren door de stroom dan van alles uit te stippelen. Veel dingen in het leven lopen nu eenmaal anders dan gedacht. Durf daarom te leven met minder verwachtingen. Leer accepteren dat je niet overal controle over hebt. Je kunt je leven niet plannen. Helaas. Of gelukkig maar?
4. Bedenk dat plottwists soms een reden hebben
De verwachtingen die je hebt, zijn vaak gebaseerd op je beginsituatie. Maar dingen kunnen veranderen. Jij verandert. Je gedachten over je leven veranderen mee. Misschien komen er nare dingen op je pad, misschien juist wel prachtige dingen die ervoor zorgen dat je een eerder doel uit het oog verliest. Dus het is niet erg dat je niet voor je 30e een succesvol bedrijf hebt of dat je niet voor je 35e hebt uitgevonden wat jouw droombaan is. Dat hoort erbij. Sterker nog, soms levert het je juist veel op als dingen anders lopen. Een paar wijze lessen op z’n minst.
Zo vond ik het eerst lastig om in mijn eentje een huis te kopen, terwijl veel mensen om me heen toen net gingen samenwonen. Best confronterend, vond ik dat. Had ik achteraf gewild dat het anders was gelopen? Nee. Alleen wonen heeft me een zelfstandiger mens gemaakt. Ik geloof oprecht dat het een reden heeft dat juist ik eerst dit huis vond en toen pas de liefde.
5. Besef dat het ook mooier kan lopen dan verwacht
Het is niet alleen zo dat dingen in negatieve zin anders kunnen lopen dan je had gedacht. Soms word je juist positief verrast. Ik had bijvoorbeeld nooit verwacht nog eens via een datingsite mijn lieve vriend aan de haak te slaan. En als je me vier jaar geleden had verteld dat ik nu fulltime ondernemer zou zijn, had mijn pas afgestudeerde ik je ook voor gek verklaard. Juist door niet van alles te verwachten, stel je jezelf open voor dingen die nóg mooier uitpakken dan je had kunnen bedenken.
6. Droom en stel doelen, maar maak jezelf niet gek
Met dit alles wil ik niet zeggen dat dromen en doelen stellen geen goed plan is. Integendeel, ik ben ook gek op groots dromen en maak die dromen ook graag lekker concreet. Natuurlijk moet je in je dromen blijven geloven. Je kunt er maar beter op vertrouwen dat iets één groot succes wordt dan meteen te denken dat het toch uitloopt op een drama. Maar maak jezelf niet gek als jouw doel niet meteen werkelijkheid wordt.
Probeer te leven met minder verwachtingen. Accepteer het als je een keer struikelt of zelfs keihard naar beneden klettert. En accepteer het ook als je een doel naar beneden moet bijstellen. Dat betekent niet dat je hebt gefaald. Integendeel, je bent een stoer mens als je durft te erkennen dat jouw verwachting van toen niet meer matcht met de werkelijkheid van nu.
Heb jij weleens last van te hoge verwachtingen?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Lopen over vuur (did it!) en de verrassende les die ik daarvan leerde
Ja ja, afgelopen zondag deed ik iets wat zeker niet mijn gebruikelijke zondagmiddagactiviteit is. Ik was bij het 100% Lefwijf Event, waar alles draaide om afkomen van de kakelende stemmetjes in je hoofd en je zelfvertrouwen een dikke, vette boost geven. In dat kader stond er ook iets op het programma wat een kilometer of tien buiten mijn comfortzone ligt: een vuurloop. Je kreeg de kans om over hete kolen te lopen en zo letterlijk voor je dromen door het vuur te gaan. Het leerde me een belangrijke les, eentje uit totaal onverwachte hoek.
13 leuke dingen om te doen op een doordeweekse avond
Doordeweekse avonden, ik ben er dol op. Het heeft voor mij altijd iets magisch als ik aan het eind van de dag nog een paar uur kan indelen zoals ik wil. Oké, op een doordeweekse avond is het misschien niet zo handig om de disco of de kroeg in te duiken of om tot in de vroege uurtjes bij een vriendin op de bank te hangen. Gelukkig zijn er nog talloze andere leuke dingen om te doen op een doordeweekse avond (naast bloggen natuurlijk!). In dit artikel geef ik 13 ideeën waar ik zelf blij van word na een werkdag.
Voor als jij (net als ik) het liefst "de wereld zou redden"
Al als kind wilde ik het liefst de wereld beter maken. Helaas bleek al snel dat er geen pleister bestaat die alle wonden heelt. "Wereldverbeteraar" is geen beroep waar je zomaar even op kunt solliciteren. Ook met een superman-cape kom je geen stap verder met die ambitie. Al een tijdje worstelde ik met een voor mij belangrijke vraag. Wat kan ik bijdragen nu er van alles speelt in de wereld - en in MIJN wereld? En doet wat ik doe er eigenlijk wel toe?
Ik heb wel geleerd met de jaren om mijn verwachtingen soms bij te stellen en te accepteren dat dingen soms anders gaan, wat nog helemaal niet verkeerd hoeft te zijn.
Helder, maar het zet me aan het denken. Ik had jarenlang zelf geen verwachtingen, maar ik vulde de verwachtingen van anderen wel in. Ook niet goed.
Vooral het plannen is voor mij herkenbaar. Maar ja, het leven/collega’s/noem maar op houden zich vaak niet aan planningen. Datzelfde geldt voor perfectionisme. Ik ga graag voor perfect, maar heb gelukkig afgeleerd om dat ook van andere te vragen. Goed is ook goed genoeg. Meestal dan;).
Mooi artikel! Ik heb het eigenlijk met allerlei grote en kleine dingen, dat ik de neiging hebt te veel te verwachten. Best vermoeiend 😉
Lage verwachtingen hebben, helpt bij mij echt om achteraf enthousiaster te zijn. Zelfs met kleine dignen. Een boek waarvan ik geen hoge verwachtingen heb, weet me vaker te verrassen. Mijn vriend heeft dat inmiddels ook door en probeert soms mijn verwachtingen te temperen door nadat we iets besteld hebben in een restaurant bloedserieus iets te zeggen als: ‘Ik denk dat het niet zo goed gaat zijn.’ Haha! Ook mooi gezegd dat dingen mooier kunnen uitpakken dan je verwachtingen. Dat is iets waar ik niet vaak bij stilsta.
Hey Romy, bedankt voor je mooie woorden. Dit artikel raakt mij wel en ik ben er ook even stil van. Ook ik stel mijn hele leven al verwachtingen aan mezelf en daarbij ook, net als jij bij punt 2 noemt, stel ik strenge deadlines op. Voor levensjaar X moet ik dit en dat hebben bereikt en als ik dat niet heb bereikt, dan faal ik. Inmiddels ben ik 24 en zie ik net als jij ook wel in dat het onhaalbaar is om op mijn 22ste een huis te kopen en op mijn 25ste getrouwd te zijn. Dat is nu onhaalbaar en toen ik een aantal jaar geleden dat begon te merken, baalde ik daar wel enorm van. Aan de andere kant vond ik ook dat ik mijn doelen niet moest laten afhangen van een leeftijd en dat het allemaal op z’n tijd wel komt. Inmiddels heb ik die doelen ook wel bijgesteld en wat meer losgelaten, maar alsnog koppel ik er soms een datum of leeftijd aan, gewoon omdat ik iets zo graag wil. Maar net wat jij zegt, je kunt het helaas niet plannen en tot in detail uitstippelen en dat is voor mij als controlfreak soms best lastig. Vooral als iets anders loopt dan verwacht, kan ik flink balen. Deze tips die jij nu geeft zijn voor mij heel waardevol en ik kan er zeker nog wat van leren. Sowieso ben ik de laatste tijd heel erg bezig met werken aan mijn perfectionisme dat me soms in de weg zit en ik weet zeker dat die verwachtingen die ik altijd stel en heb ook onderdeel daarvan zijn.
Goed geschreven en ook hele mooie fotos. Ik houd van dat geel. Zo zonnig. Het probleem met verwachtingen is, dat je vooral teleurgesteld bent als ze niet uitkomen. Dan ga je automatisch minder verwachten, om jezelf tegen de teleurstelling te wapenen. En dat is ook niet goed. Er moet een balans zijn. Verwachtingen ja, maar haalbaar, of bijna haalbaar, zodat ze je aanmoedigen verder te gaan. Maar irreele verwachtingen, bv. van dingen waar je geen invloed op hebt, zijn zinloos. En verder als je bepaalde verwachtingen hebt, moet je er ook aan werken. Niets (of bijna niets) komt van zelf. Dus succes.
Als tiener heb je gewoon nog niet de levenservaring om realistische verwachtingen te hebben. En het is goed om te beseffen dat je verwachtingen en plannen ook 180 graden mogen omdraaien als je op een bepaald traject belandt.
Ik wilde nooit kinderen – ook al als tiener. Maar als ik mijn droomgozer gevonden had en die had wel kinderen gewild weet ik nog niet zo zeker of ik daaraan had vastgehouden. Hij had wel met overtuigende redenen moeten komen, want ik maak me al enorm zorgen over de jongste generatie die nu rondloopt en de toestand om ons heen.
(Mijn gozer wilde ook geen kinderen dus we hebben nu een chihuahua en twee katten. Logisch.)
Ik wil wel beargumenteren dat een kleine beetje verwachtingen hebben geen slecht ding is en juist heel goed is als onderdeel van self-care. Je mag verwachten dat je in een relatie als gelijke wordt behandeld, je mag verwachten dat je in een baan een normaal salaris verdient en niet 85% van wat een mannelijke collega verdient. Je mag verwachten dat je in een betaalbaar huis komt te wonen en je mag verwachten dat je de middelen hebt om gezonde maaltijden te bereiden.
Geef niet alle verwachtingen op.
Mooi artikel! Toevallig plaatste ik vandaag een post op Instagram over dat je met de tijd van gedachten verandert. De persoon die je 10 jaar geleden, vorig jaar of zelfs gisteren was, ben je nu niet meer en het is oké om nu andere keuzes te maken als die nu veel beter voelen. Het is maar goed ook dat het leven iets anders voor ons in petto heeft dan we vroeger altijd hoopten. Het leven zou anders ook maar saai zijn 🙂
Goeie tips! ‘Zoals verwacht loopt alles anders’ ;-). Ik heb gaande weg wel geleerd om verwachtingen bij te stellen en om sowieso te zorgen dat verwachtingen niet te hoog zijn. Minder verwachtingen hebben werkt veel relaxter dan alles onder controle te proberen te houden, weet ik uit ervaring. 😉
Wauw, wat heb je dit mooi verwoord! Een leven met minder verwachtingen is zo veel makkelijker voor jezelf, ik kan je er alles over vertellen. Het leven is niet te plannen en doet al helemaal niet wat jij in gedachte had. Mijn ‘dromen’ zijn meerdere keren in duigen gevallen en toch leef ik nu het mooiste leven wat ik me kan bedenken. Dat besef is vooral gekomen toen ik op mijn 17e ineens hoorde dat ik de ziekte van Hodgkin had. In mijn Havo-examenjaar, boem alles lag op zijn kop. Niet feesten en lol maken, maar wekelijks in het ziekenhuis voor een dosis chemotherapie. Nadat ik klaar was met alle behandelingen wist ik één ding zeker; het leven loopt altijd anders en dat bewees het vervolgens nog een paar keer. Géén kinderen kunnen krijgen door de chemo, vervolgens een stap naar het buitenland gemaakt om carrière te maken én toen toch ineens zwanger….. Zoals ik al zei het leven loopt altijd anders en is veel te mooi om je vast te houden aan hoge verwachtingen.
Nummer 5 vind ik wel heel mooi, bedenk dat het ook mooier kan lopen dan verwacht. Ik ben wel zo’n doemdenker namelijk ;-).
Mooi artikel! Ik denk dat je verwachting bijstellen en ook zo inschatten dat het klopt belangrijk is. Te hoge of juist te lage verwachtingen kunnen vervelend zijn. Al met al leer je hiermee omgaan.
Mooi artikel, waar ik mezelf wel in herken. Ik heb soms dat ik hetzelfde van een ander verwacht omdat ik het ook doe. Zoals bv in een job een taak die je beide moet doen op het einde van de dag en ik doe die vol overgave terwijl de ander het slordig doet en ik dan toch nog achter die z’n rug om de taak hervat. (ik moet dringend aan mezelf leren denken, niet?)