“Chips, nog maar 10%!” Met mijn vorige telefoon heb ik regelmatig op de meest onhandige momenten batterijloos ergens gestaan. Een soort pech onderweg, maar dan anders. De batterij was zo belabberd dat soms Google Maps opeens niet meer wilde meewerken of dat mijn telefoon midden in een telefoongesprek (met daarvóór nog 35% batterij) uitviel. Dus toen ik drie jaar geleden mijn nieuwe toestel kreeg, had ik één voornemen: zo goed mogelijk voor mijn batterij zorgen. Als navigatiekneus is namelijk niets zo vervelend als ergens Google Maps-loos verzeild raken. Dit zijn 14 tips die ik toepas om de levensduur van mijn batterij te verlengen.
Levensduur batterij verlengen – mijn iPhone-struggles en ontdekkingen
Bij mij barstte de ellende los met mijn vorige smartphone. Heel blij was ik met mijn eerste Apple-apparaat, maar na een tijdje liep onze relatie de eerste deukjes op. Mijn batterij ging razendsnel leeg. Al na een tijdje hing mijn telefoon elke dag aan de oplader, terwijl mijn schermtijd best meeviel. Na 1,5 jaar viel mijn telefoon standaard uit op de meest onhandige tijdstippen. Als het batterijpercentage nog op 35% stond, hield mijn telefoon er alsnog opeens mee op. Na een tijdje durfde ik de deur niet meer uit zonder oplader en moest mijn batterij altijd voor minimaal 50% vol zitten. Kortom: gedoe!
Achteraf gaf ik Apple de schuld van mijn telefoonperikelen. iPhones zijn gewoon slecht, dacht ik (wat vloeken in de kerk is als je met een iPhone-fan samenwoont). Pas later ontdekte ik dat je zelf van alles kunt doen om de levensduur van je batterij te verlengen. Wat voor telefoon je ook hebt! Daarmee kun je 1) voorkomen dat je telefoonbatterij snel leeg is, en 2) langer met je telefoon doen. Dat is beter voor het milieu, scheelt (dure) stroom uit het stopcontact en bespaart je dus onhandige momenten waarop je compleet onbereikbaar of Google Maps-loos bent.
Dit zijn 14 tips die ik zelf (de één vaker dan de ander) gebruik om de levensduur van mijn batterij te verlengen.
1. Check waar je batterijduur aan opgaat
Ik ben iemand van de honderd tabjes. Op mijn laptop staan standaard zo’n 33 tabbladen geopend in mijn browser, maar ook op mijn telefoon kan ik er wat van. Ik sluit websites en apps vaak niet af na gebruik, maar open dan gewoon de volgende keer een nieuw tabje. Dat klinkt onschuldig, maar na een tijdje merkte ik dat dat al die tabjes bij elkaar heel veel batterij slurpten. Sindsdien sluit ik braaf apps af als ik er klaar mee ben.
Je kunt op je telefoon eenvoudig inzien waar jouw batterijverbruik aan opgaat. Op mijn Android-telefoon staat dat onder het kopje ‘Instellingen’. Daar kan ik precies zien hoeveel batterij elke app gebruikt. Soms staan er apps tussen die ik niet eens actief gebruik. Dan is dat een goede reden om een appschoonmaak te doen of om te checken of ik niet toch nog tabbladen te sluiten heb.
2. Inkopper: zet de batterijbesparing aan
Niet de meest originele tip, maar wel eentje met effect! Bijna elke telefoon heeft wel een speciale stand waarin je telefoon minder batterij verbruikt. Op mijn Android-telefoon heet dat ‘Batterijbesparing’. Apple noemt het volgens mij ‘Energiebesparingsmodus’. Hoe je het ook noemt, het is een handige optie om te kiezen als je minder snel door je volle batterij heen wilt zijn.
Die stand is uiteraard ook een fijne tip als je batterijpercentage akelig laag is terwijl je je telefoon echt nog even nodig hebt. Je batterij gaat dan langer mee dan je denkt.
3. Gebruik een officiële oplader, geen AliExpress-spul
Toen ik mijn iPhone-lader ooit op kantoor vergat, kocht ik snel een goedkope en merkloze lader bij GAMMA. Achteraf bleek dat niet zo’n slimme zet. Je kunt je telefoon het beste alleen opladen met officiële opladers van het merk zelf. Dus ook niet met spul van AliExpress of met de goedkope laadkabels die in elke supermarkt liggen.
De opladers van AliExpress voldoen vaak niet aan de Europese veiligheidseisen, dus het is in meer opzichten geen goed idee om die uit China te laten overkomen. Je telefoon kan door zo’n kabel bijvoorbeeld te lang doorladen of er kan te veel spanning op je telefoon komen te staan. Geen dingen waar de gemiddelde telefoonbatterij blij van wordt!
4. Zet je helderheid lager
Eerder had ik mijn telefoon standaard op z’n helderst aanstaan. Kon je tenminste alles goed zien! Maar na een tijdje ontdekte ik dat een iets minder fel scherm veel fijner is voor je ogen. Bovendien gaat je batterij een stuk langer mee als je de helderheid terugschroeft naar bijvoorbeeld 40 of 50%. En ja hoor, je kunt alles dan nog steeds prima zien. Als je een keer wat meer licht nodig hebt (bijvoorbeeld om een foto te bewerken), kun je het scherm altijd nog alleen daarvoor tijdelijk wat lichter zetten.
5. Zet overbodige pushmeldingen uit
Daar heb je dubbel voordeel van: je batterij gaat langer mee (omdat je scherm niet steeds oplicht) en je wordt niet elke 10 minuten afgeleid door een totaal onbelangrijke notificatie. Ik ontvang zelf maar voor heel weinig apps pushmeldingen op mijn telefoon en dat bevalt uitstekend. Zo krijg ik geen meldingen voor Instagram (ook niet voor DM’s) of voor Facebook, Vinted of Twitter. Ik kan daar de meldingen alleen zien als ik de apps zelf open.
Daarmee voorkom je dat je langer in een app verstrikt raakt dan je bedoeling was, omdat je simpelweg niet steeds te horen krijgt dat er alweer een potentieel leuk berichtje, een niet-boeiende nieuwsbrief of een foto van je neefje in de familieapp te zien is. Scheelt tijd en scheelt batterijverbruik!
6. Vervang waar nodig je batterij (een nieuwe telefoon is niet altijd nodig!)
Ik doe zelf altijd zo lang mogelijk met mijn telefoons. Ik ben niet iemand die na 1,5 jaar alweer een nieuw toestel met nieuwere snufjes wilt, maar maak liever wat langer gebruik van mijn toestel. Gelukkig hoef je ook niet bij de eerste batterij-issues naar de telefoonwinkel te rennen voor de nieuwste van de nieuwste telefoon. Repareren is een veel duurzamere en goedkopere optie.
Recent ontdekte ik een winkel die daar heel handig mee is: ThePhoneLab. Zij zijn gespecialiseerd in telefoon-, tablet- en laptopreparaties. Zo kun je daar je oude batterij laten vervangen of repareren, zodat die er daarna weer tegenaan kan. Veel reparaties zijn al binnen een half uur gepiept. Denk aan batterijvervangingen, schermreparaties en camerareparaties. Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor een iPhone- of Samsung-reparatie, maar ook voor andere merken (zoals Motorola (waar mijn telefoon van is!) of OPPO of OnePlus). De specialisten werken meestal met originele onderdelen en er zijn winkels op meerdere plekken in Nederland (zoals ThePhoneLab in Haarlem, Utrecht, Amsterdam, Alkmaar en Den Haag)
Je bent vaak voor een paar tientjes al klaar. De prijs voor het vervangen van bijvoorbeeld je Samsung-batterij begint bij € 30, terwijl het aanschaffen van een nieuw toestelkan oplopen tot € 1.000 of meer. Ook heb je na de reparatie nog een tijdje plezier van je telefoon mét een langere batterijduur. Dat scheelt telefoonfrustraties, de aanschaf van een nieuwe telefoon en elektronisch afval. Ook onze aardbol wordt er blij van als mobieltjes niet te snel afgeschreven in de prullenbak belanden. Dus: een aanrader om de levensduur van je batterij te verlengen, maar ook om überhaupt minder snel van telefoon te wisselen.
7. Leg je telefoon niet in de volle zon of in de kou
Je telefoon wordt niet heel blij van een stralende zon in zijn gezicht of juist van extreme kou (geef hem eens ongelijk!). Zo legde ik in de hittegolf mijn telefoon weleens op de autostoel naast me. Dat vond mijn telefoon geen goed idee! De batterij begaf het al snel, waardoor mijn grote vriend de richtingaanwijzer (Google Maps) me ook in de steek liet. Sindsdien let ik altijd op dat ik mijn telefoon niet op hete plekken leg (dus ook niet in de vensterbank in de volle zon). Bij temperaturen boven de 35 graden schijnt je batterijduur permanent achteruit te gaan. Ook heel koude temperaturen zijn niet zo best. Gelukkig had ik ook geen plannen om mijn telefoon in de koelkast te laten creperen 😉
8. Blijf tussen de 20 en 80% om de levensduur van je batterij te verlengen
Ik dacht altijd dat het goed was om je telefoon tot de volle 100% op te laden en zover mogelijk tot het gaatje (de 0%) te laten leeglopen. Niet dus, zo kreeg ik van ThePhoneLab te horen. Het beste is om je telefoon opnieuw op te laden als de batterij rond de 20% ligt en om je telefoon ook niet maximaal op te laden. Zo’n 80% is beter dan je telefoon de volle 100% voeding toedienen. Als je niet de volledige capaciteit gebruikt, slijt de batterij minder snel.
Iets waar ik zelf ook op let, is dat ik mijn telefoon op tijd uit de lader haal. Je verbruikt onnodig stroom door je telefoon de hele nacht aan de lader te laten hangen. Bovendien zit je dan al snel op 100% (omdat jij langer slaapt dan dat je telefoon aan het infuus moet hangen), terwijl dat niet het beste is voor je batterij. En ook niet voor de energierekening!
9. Kies voor ‘Geoptimaliseerd opladen’
Nooit geweten dat mijn telefoon die optie had totdat iemand me deze tip gaf! Je kunt je telefoon op een batterijvriendelijke manier opladen door (bij Android) te kiezen voor ‘Aangepast opladen’. Als ik Barts iPhone mag geloven, heet het bij Apple-telefoons ‘Geoptimaliseerd opladen’. Dit zorgt ervoor dat het opladen zo min mogelijk schade aanricht aan je batterij.
10. Laat je telefoonscherm snel uitgaan
Als het goed is, sluit je telefoonscherm automatisch af als je je telefoon links laat liggen (zo niet, dan ligt hier je eerste batterijbesparingskans!). Hoe lang het duurt voordat je telefoonscherm uitgaat, kun je zelf instellen. Zet die tijd vrij kort als je je batterij langer wilt meegaan. Elke seconde dat je telefoon ongebruikt aanstaat, gaat van je batterijtijd af. Ik had zelf ooit 30 seconden als standaard, maar heb dat nu teruggeschroefd naar 15 seconden.
11. Lees de batterij-reviews voordat je een telefoon koopt
Ik zal me niet wagen aan de Apple/Android-discussie. Die voer ik hier thuis met Bart al regelmatig. Maar laten we het erop houden dat ik zelf heb gemerkt dat de batterij van de ene telefoon een stuk sneller achteruitgaat dan die van de andere telefoon. Mijn oude telefoonbatterij was al na twee jaar hard aan vervanging toe; mijn huidige batterij werkt na 3 jaar nog steeds als een zonnetje. Dus check van tevoren online reviews over de batterijkwaliteiten van een telefoon voordat je ‘m aanschaft. Het draait niet alleen om de beste camera’s en indrukwekkende telefoondesigns; het is ook fijn als je batterij een tijdje meegaat.
12. Laat GPS, wifi en 4G niet áltijd draaien
Zelf ben ik daar vooral mee gestopt zodat ik ’s nachts niet door notificaties wordt gestoord. Door in de nacht mijn 4G en wifi uit te schakelen, kan ik nog wel gebeld worden, maar verstoren nachtelijke appjes in gezellige groepsapps niet meer mijn nachtrust. Dat scheelt! Maar er is nog een reden om je telefoon soms deels uit te zetten: veel functies die je standaard aan hebt staan, slurpen heel wat batterij.
Laat bijvoorbeeld Google Maps niet openstaan, omdat die anders continu je locatie bepaalt. De GPS-chip is (als ik het AD mag geloven) de grootste energieslurper. Je deelt dan eigenlijk voortdurend je locatie, wat én 4G én batterij slurpt. Handig om die app even uit te zetten dus. Scheelt ook weer wat privacygevoelige informatie die je ongemerkt met de datamensen van Google deelt!
Zet ook bluetooth of je wifi-hotspot uit als je daar niets mee doet. En overweeg zelfs om wifi of 4G een enkele keer uit te schakelen. En als je dat niet durft (want FOMO en bereikbaar willen zijn), doe het dan ’s nachts. Al slapend heb je toch weinig aan internetbereik.
13. Maak je telefoon regelmatig schoon
Uiteraard niet met een allesreinigingsdoekje. Daar wordt je aanrecht wel, maar je telefoon niet zo blij van. Ik leerde via internet dat je telefoon een grotere stofmagneet is dan je denkt. Ongemerkt zitten allerlei andere gaatjes en kiertjes in je telefoon soms vol met stof. Ook niet zo goed voor de batterij! Je kunt dat stof weghalen met een tandenborstel (uiteraard eentje die je niet van plan bent daarna in je mond te stoppen). Zo kun je zelfs bij de kleinste kiertjes komen en kan het stof niet op de batterij gaan zitten. Ook dat is goed om de levensduur van je batterij te verlengen.
Liever niet zelf aan de schoonmaak met alle pietepeuterige telefoononderdelen? Je kunt ook een expert zo’n schoonmaak laten doen (ThePhoneLab doet dat bijvoorbeeld gratis voor je).
14. Kalibreer je batterij (had ik dat maar eerder geweten!)
Ten slotte kwam ik laatst een tip tegen die ik sowieso had moeten toepassen bij mijn iPhone. Waarschijnlijk was het hele probleem dat mijn batterij niet het goede percentage aangaf. Daar is blijkbaar iets aan te doen: je batterij kalibreren. Je telefoon kan dan beter inschatten hoeveel batterijduur je nog hebt.
Kalibreren doe je als volgt:
- Laat je telefoon één keer leeglopen tot de 0%, zodat hij vanzelf uitvalt.
- Start je telefoon op, waarna hij zichzelf opnieuw vanzelf uitschakelt (omdat je geen batterij meer hebt).
- Laad je telefoon aan het stopcontact één keer op tot 100%.
- Wacht nog 60-90 minuten nadat je telefoon 100% is opgeladen met je telefoon uit de oplader halen.
- Je batterij is gekalibreerd.
Dat kalibreren is niet iets wat je standaard eens in de zoveel tijd moet doen om de levensduur van je batterij te verlengen. Maar als je problemen hebt zoals ik met mijn oude iPhone, dan is het zeker het proberen waard.
Herken jij mijn lege-batterij-perikelen of heb jij hier nooit echt problemen mee gehad?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
7 tips voor vroeg opstaan (ook voor niet-vroege vogels)
Al zolang ik me kan herinneren, ben ik een vroege vogel. Als kind al vond ik het een ware uitdaging om tot acht uur te moeten "uitslapen". En nog steeds vindt mijn biologische klok het, zelfs in het weekend, vaak tussen half acht en half negen wel mooi geweest. Opstaan vóór zeven uur vind ik dan weer een minder groot feest. Hoe ik dan toch fris en fruitig mijn bed uitkom? Dit zijn 7 tips voor vroeg opstaan waarmee ik mezelf 's ochtends, ook vér voor mijn ideale bedtijd, toch nog enigszins vrolijk mijn bed uit krijg.
Ik ben introvert | 5 dingen die ik daarover leerde
Dus. Ik ben introvert. Ik ben zo iemand die niet heel gelukkig wordt van grote verjaardagsfeesten, die liever naar huis glipt voordat de leuke netwerkborrel start en die ook niet heel veel energie haalt uit een bomvol weekend met tig afspraken. En nee, ik ben niet sociaal gestoord. Niet bepaald verlegen ook. En - volgens mij - ook niet saai. Ik ben introvert. En sinds ik dat weet, is er een wereld voor me opengegaan. Dit zijn de belangrijkste dingen die ik leerde (en ging accepteren) over introvert zijn.
Inkiekje #92 | Vier jaar samen, visgraatkeuzes & ons huis in de verkoop
De afgelopen twee weken zaten zo vol met mijlpalen dat we er eentje zowaar vergaten. We waren vier jaar samen en kwamen daar allebei pas de dag ervoor achter. Niet heel gek, want tegelijkertijd gebeurde er nogal wat: een fotograaf zette ons appartement op de foto én ons huis verscheen op Funda. Nu er ook nog een 'te koop'-bord aan de gevel hangt, is het al helemaal officieel. We gaan dit fijne plekje straks echt verlaten, en dat besef ging niet zonder een paar traantjes. Gelukkig waren er ook leuke verhuisvoorbereidingen. Zo hakten we een visgraatknoop door, hadden we een giga-lachbui toen we met de complete katteninboedel en strijkplank op de gang moesten wachten (iets met de Funda-foto's) en spotten we de eerste heide. Kiek maar mee!
Dat kalibreren wist ik niet, maar fijne tip. De rest pas ik wel ongeveer allemaal al toe en ik merk dat ik nu een telefoon heb die na bijna vijf jaar nog steeds een hele dag (en langer) met een volle accu kan doen. Dat heb ik bij eerdere telefoons nooit gehad. Nu denk/dacht ik altijd dat dat lag aan het merk, maar misschien ligt het dus ook een beetje aan mezelf;). (Ik had altijd Samsung en heb nu een Huawei)
Goed bezig! Wat fijn dat je telefoon na al die tijd nog steeds lang met de accu doet! Hier hetzelfde verhaal 🙂 Ik heb zelf toevallig ook niet één van de grote merken (een Motorola) en merk grappig genoeg veel verschil met de batterij van mijn veel duurdere iPhone een paar jaar geleden. Maar inderdaad, zal vast deels aan het merk, deels aan onszelf liggen 😉
Yup. En zelf zet ik standaard locatie (op android) uit. Nergens voor nodig als ik lekker thuis zit en het delen van mijn locatie onnodig is. Het gaat alleen aan als ik een app gebruik die locatiebepaling nodig heeft (GPS, zoals je zegt). Mijn telefoon is ook al oud en ik wil hem vervangen, maar niet omdat de batterij snel leeg is, want dat werkt dus nog uitstekend. Je moet toch minstens vijf of 6 jaar met je telefoon kunnen doen. Minstens. Onze wegwerp- en vervangmaatschappij moet echt duurzamer worden. Wacht, ik zal mijn zeepkistje weer opbergen …
Vroeger zette ik mijn telefoon ook nog wel eens echt ‘hard’ uit. Ik zou willen dat dat weer standaard was, maar helaas vermoed ik dat het aan en uitzetten van je telefoon ook niet bevorderlijk is voor de levensduur.
Je hebt helemaal gelijk: ik verbaas me er soms ook over hoe snel telefoons verruild worden. Na twee jaar zou een telefoon nog prima moeten werken (eventueel na een reparatie). Mijn telefoon is volgend jaar waarschijnlijk wel aan vervanging toe, maar ik ben blij dat ik er dan toch vier jaar mee heb gedaan.
Enne, slim om je locatiebepaling dan uit te zetten! Ik schrok toen ik op Google Maps laatst een melding kreeg “In deze winkel was je op datum X ook”. Ook qua privacy wel fijn om niet altijd je locatie te delen.
Oh joh! Wat een handige tips. Ik probeer altijd op het letten met opladen en laat hem nooit te lang in de ladder hangen. Heb wel al jaren mijn notificaties uitstaan, maar niet zo zeer vanwege batterij, maar meer vanwege de afleiding. 😉
Voor de concentratie is minder notificaties aanzetten ook altijd een goed idee inderdaad 😀
Dat voortdurende opladen is echt een van de hoofdredenen waarom ik geen smartphone wil. Mijn intussen bijna 15 jaar oude Sony-Ericsson doet -als ik geen urenlange telefoongesprekken heb – minstens een week met een oplaadbeurt. In die jaren is de batterij één keer vervangen.
Internet heb ik niet vandoen als ik van huis ben (rust! en als er iets dringend is moeten ze maar bellen), en thuis heb ik mijn pc.
Oké, soms mis ik het vb om treinuren op te zoeken (vertragingen) maar zo vaak is dat niet. Dus zolang het kan doe ik het met mijn oude telefoon.
Wauw, een week zonder opladen? Dat klinkt wel echt fantastisch. Groot gelijk dat je zolang als het kan lekker met deze telefoon doet 🙂
Ik had het vroeger ook altijd dat mijn telefoon accu super snel stuk ging, achteraf denk ik door goedkope oplaadkabeltjes. Sinds ik voorzichtiger ben met mijn spullen (aka geen puber meer) gaat de lader langer mee en mijn telefoonaccu ook. Mijn man wordt trouwens helemaal tureluurs van mijn telefoon die na 30sec het scherm op zwart zet, maar anders vergeet ik het en stond ie soms uren aan haha