Barcelona10 6

5 (niet cliché) levenslessen die ik leerde van Disneyfilms

 • 26 oktober 2017
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Van Doornroosje tot Tarzan en van Frank & Frey tot Knorretje. Boven mijn bed heb ik inmiddels een plank vol met Disney-dvd’s staan. Ik ga dan ook maar al te graag 1,5 uur op in een getekende sprookjeswereld van glazen muiltjes, pratende konijnen en prinsen op witte paarden. Bijkomend voordeel is dat je van Disney-films vaak ongemerkt ook nog heel wat levenslessen kunt opsteken. Wees gerust, dit wordt geen artikel met cheesy quotes. Ik laat de Hakuna Matata’s en Let it góóóó’s even buiten beschouwing. Wel wil ik graag stilstaan bij 5 mooie lessen over het leven die je van Disney-films kunt leren.

levenslessen disney-films

Aan elke nare situatie komt een eind

De hoofdpersonages uit Disney-films hebben het vaak niet meteen goed voor elkaar. Dat varieert van grote narigheid (opgroeien met een nare stiefmoeder) tot kleine issues (met je hoofd vastzitten in een honingpot). Maar Disney-films leren je dat het altijd beter kan worden. Je hoeft niet voor altijd te blijven in een vervelende baan of bij degene met wie je een relatie hebt. Ook een donkere periode hoeft niet eindeloos te duren. En ben je een grijs muisje? Dan kun je alsnog uitgroeien tot een prachtige prinses. Het leven kan zoveel meer voor je in petto hebben dan je misschien denkt. Oké, oké. Als je droomt van een zeemeerminstaart of een rol als Disney-koningin, dan moet ik je waarschijnlijk teleurstellen. Maar er zijn zoveel mooie andere dingen die wél op je pad kunnen komen.

Omarm het kind in jezelf

Peter Pan blijft als Disney-figuur voor altijd kind, maar ook talloze andere Disney-films halen het kind in mij naar boven. Ik kijk dan ook met een grote glimlach hoe Mowgli door de jungle rollebolt, hoe Simba nog heel naïef op de savanne speelt en hoe de Aristokatten-kindjes zich vooral niet druk maken over het grotemensenleven. Juist dat kinderlijke leven laat soms ook zien hoe geweldig leuk het leven is als je soms het kind in je naar boven haalt. Ook op volwassen leeftijd hoeft het niet allemaal serieus en verantwoordelijk te zijn. Een gek dansje, een mooie reis of een ogenschijnlijk onrealistische droom achternajagen, zijn juist de dingen die je leven vrolijk(er) maken.

Fouten maken mag

Het leven van een Disneyfiguur gaat eigenlijk nooit zonder slag of stoot. Net als ieder mens, begaan ook Disneyfiguren de nodige misstappen. Zo doet Simba dingen die zijn vader hem heeft verboden en raakt hij daardoor in de problemen. Zo zit het ook in het echte leven. Soms maak je keuzes die later minder positief uitpakken. Misschien kies je voor vrienden die niet het beste in je naar boven halen, maak je een studie- of werkgerelateerde keuze waar je niet blij mee bent of bega je een eenmalige misstap. Maar net als Simba heb je er zoveel meer aan om te leren van wat er misging dan om jezelf te veroordelen. Zie het verleden als een leerschool en ga dóór.

levenslessen disney-films

Blijf trouw aan jezelf

Als kind sprak ik altijd van ‘goeieriken’ en ‘slechteriken’ en die kun je in Disney-films zeker tegenkomen. Van bontliefhebster Cruela de Vil tot de boze heks uit Sneeuwwitje, menig Disney-figuur krijgt te maken met iemand die niet zo lief, leuk en aardig is. Maar het mooie is dat de hoofdpersonages, juist door zich niet tot dat niveau te verlagen, uiteindelijk de toekomst krijgen waarop ze hadden gehoopt. De zogenaamde slechterik brengt het er daarentegen meestal minder goed van af. Oftewel, grof gezegd: karma is a bitch. Blijf trouw aan jezelf, blijf lief en verlaag je niet tot het niveau van sommige anderen. Dan zullen de mensen vanzelf zien wat jij waard bent.

Happily ever after? 

Laat ik toch stiekem eindigen met misschien wel het allergrootste Disney-cliché. En ze leefden nog lang en gelukkig… In Disney-films is de afloop altijd goed. De films eindigen met droomhuwelijken, mooie jurken en perfect passende glazen muiltjes. Allemaal leuk en aardig, maar helaas is het echte leven geen sprookjesboek dat je op een willekeurig moment kunt dichtslaan. Wel laten Disney-films je zien dat ook jou iets moois te wachten kan staan. Dat gebeurt alleen niet met een toverfee of een zoengrage prins die onverwachts op zijn paard langs jouw rijtjeshuis galoppeert. Wel kun jij jouw eigen leven vormgeven. Begin gewoon ergens en grijp jouw toverstafje. Verander dingen, ga een avontuur aan en besef dat jij die sleutel (of het magische zand) in handen hebt. Het leven is geen Disney-sprookje, maar je kunt er wel iets héél moois van maken.

Wat is jouw favoriete Disneycliché?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Yvonne 26 oktober 2017 op 6:12 am - Beantwoord

  Wat leuk beschreven haha. Ik denk dat mijn favoriete cliche is: dat er overal wel wat moois uite te halen valt. Overal het positieve van in zien. Al lukt dat bij mezelf niet altijd meteen maar, vaak wel achteraf.

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:29 am - Beantwoord

   Wat een mooi cliché inderdaad! En al helemaal erg mooi als je je daar na een situatie vaak wel bewust van kunt zijn 🙂

 2. marije 26 oktober 2017 op 6:17 am - Beantwoord

  Mooie omschrijvingen!

  Ik merkte vooral aan de laatste Disney film, Vaiana, dat ze nu ook echt bezig zijn met woman empowerment. Een sterke vrouw die de wereld aan kan. Dat vond ik een hele mooie ontwikkeling.

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:30 am - Beantwoord

   Vaiana heb ik nog niet gezien, maar er zijn inderdaad ook een aantal andere Disneyfilms waarin de kracht van vrouwen wordt getoond. Heel mooi dat dat ook in een Disneyfilm al zo naar voren komt 🙂

 3. Sandra 26 oktober 2017 op 6:42 am - Beantwoord

  Dit is echt leuk verzonnen zeg! Ik vind ze allemaal heel mooi eigenlijk. Heb nog nooit op deze manier stil gestaan bij Disney films trouwens. Grappig om nu een andere kijk te krijgen op films die ik vroeger heb gezien! ‘Blijf trouw aan jezelf’ is denk ik mijn favoriet van deze vijf. 🙂

 4. Darina 26 oktober 2017 op 7:01 am - Beantwoord

  Een heel origineel artikel! Ik denk dat een hele belangrijke levensles is om trouw te blijven aan jezelf…

 5. Veronique 26 oktober 2017 op 7:36 am - Beantwoord

  Leuk artikel!
  Ik vind het heerlijk om te zien dat er altijd plek is voor liefde. Van een prins tot aan de fee van assepoester.

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:31 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je leuke reactie 🙂 Ik vond het zelf ook erg leuk om eens op deze manier naar Disneyfilms te kijken. Er zit soms zoveel meer in zo’n film dan je in eerste instantie denkt 🙂

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:32 am - Beantwoord

   Wat een mooie levensles ook! De liefde en dat je die altijd kunt bereiken, is inderdaad ook iets wat echt centraal staat in Disneyfilms.

 6. Anne-Wil 26 oktober 2017 op 7:36 am - Beantwoord

  Ik ben zoooo dol op Disney! En ik vind dat je iets heel moois gehaald hebt uit het ‘happily ever after’, want dat wordt toch vaak door een negatieve bril bekeken. Mooie blog!

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:32 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie compliment 🙂

 7. Lesley 26 oktober 2017 op 7:57 am - Beantwoord

  Zeker waar allemaal! Dat vind ik het mooie aan Disney. Elk verhaal heeft een achterliggende diepere gedachte. Soms wel meer dan een trouwens. Dat maakt het ook voor volwassenen leuk. Ilove iT. Kan niet kiezen welke favoriet is ☺️☺️

 8. Josephine 26 oktober 2017 op 8:30 am - Beantwoord

  Haha, wat een leuke insteek! Zo heb ik nog niet eerder naar Disneyfilms gekeken. Stiekem vond ik ze inderdaad best wel cliché, hoewel ik The Lion King wel heel bijzonder vind.

  Er is één film die ik qua humor wat scherper vind, en dat is Keizer Kuzco. Briljant! Mijn beste tips dus: Laat je spinaziequiche niet te lang in de oven staan – en ken je voegwoorden. 😛

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:34 am - Beantwoord

   Ja, zeker weten! Het is eigenlijk heel bijzonder dat Disneyfilms zowel voor kinderen als voor volwassenen zo leuk zijn en de mooie boodschappen in de films dragen daar zeker aan bij 🙂 Ik vind Disneyfilms kijken ook nog steeds echt genieten.

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:35 am - Beantwoord

   Je maakt me nu wel heel nieuwsgierig naar Keizer Kuzco. Ik heb die film al ooit tweedehands kunnen kopen voor mijn verzameling, maar heb hem nog nooit gezien. Dat wil ik nu toch echt snel eens gaan doen. Die tip klinkt in ieder geval hilarisch, haha.

 9. Maaike 26 oktober 2017 op 9:00 am - Beantwoord

  Bijzondere insteek van een artikel! Ik kijk eigenlijk vrij weinig Disney films, dus een echt voorbeeld kan ik niet noemen. Maar dat je trouw moet zijn aan jezelf vind ik wel een goed. Karma kan inderdaad een bitch zijn. En verlaag jezelf niet tot het slechte niveau van een ander. Modder gooien heeft zelden tot een oplossing geleid.

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:37 am - Beantwoord

   Mooi gezegd! Ik vond dat eigenlijk ook wel een heel mooie les, zeker om via Disneyfilms al aan kinderen mee te geven. Soms is het verleidelijk om bijvoorbeeld heel naar te reageren als iemand anders vervelend doet, maar eigenlijk kun je maar het beste jezelf blijven en het laten gaan.

 10. Madelon 26 oktober 2017 op 9:36 am - Beantwoord

  Oh wat een leuk artikel! Ik ben een ontzettende Disney-fan, dus van ieder Disney-artikel word ik wel blij. Maar als ik toch een echt cliché moet noemen waar ik blij van word, is het toch wel de boodschap dat liefde en vriendschap sterker zijn dan haat haha!

 11. Liese 26 oktober 2017 op 10:19 am - Beantwoord

  Wat grappig 🙂 op ‘latere leeftijd’ begin ik meer en meer de thema’s durf dingen doen, ga op avontuur én blijf jezelf als boodschap zien!

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:38 am - Beantwoord

   Superleuk dat jij ook zo’n Disneyfan bent! Ik werd ook helemaal blij van alleen al het zoeken naar Disneyquotes en door mijn dvd’s heen gaan om dit artikel te schrijven 🙂 En wat een mooie boodschap noem je! Heel erg mooi eigenlijk dat die boodschap in bijna elke Disney-film wel sterk naar voren komt.

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:39 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je juist nu die achterliggende boodschap zo goed uit de films kunt halen. Het is inderdaad wel grappig dat je als kind vaak gewoon een verhaal ziet en daar later de echte boodschap uit leert af te leiden 🙂

 12. Jessica J. 26 oktober 2017 op 10:59 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Erg originele insteek. 🙂 Ik vind ‘blijf trouw aan jezelf’ de beste uit dit rijtje. Zo waar!

 13. EmilyLotus 26 oktober 2017 op 1:56 pm - Beantwoord

  Wat leuk gevonden! 🙂
  Fijn om ook iets anders te lezen dan ‘disney films leren je dat een man je komt redden’.

 14. Kirsten 26 oktober 2017 op 1:59 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Zo had ik Disneyfilms nog nooit bekeken, maar eigenlijk zijn het vijf prachtige lessen die je hier opnoemt 🙂 Het is denk ik net daarom dat de films ook stiekem (of iets minder stiekem haha) erg leuk blijven voor volwassenen. Je ontdekt altijd nieuwe dingen en de verhalen kunnen je echt aan het denken zetten.

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:41 am - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Die verborgen lessen maken Disneyfilms eigenlijk leuk voor alle leeftijden. Er zit zoveel meer achter dan je als kind soms denkt 🙂

 15. Mevrouw Marloes 26 oktober 2017 op 4:50 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Ik kijk ze nog steeds heel graag:)

 16. Nikita 26 oktober 2017 op 7:22 pm - Beantwoord

  Zelf ben ik geen Disney-fanaat. Ik haat het niet, maar ik heb ook geen specifieke voorliefde voor Disney-films. Wel weet ik dat ik als kind gek was op de film ‘Lady & The Tramp’. Die film was er altijd en als mijn ouders op een regenachtige dag vroegen welke tekenfilm ik wou zien, was dit altijd het antwoord. Elke keer weer. En ik had als klein meisje de Cocker Spaniël uit de film als knuffeltje, dat ben ik toen verloren op de bus. En ik was er het hart van in. Een paar jaar later zag ik bijna exact dezelfde knuffel in de winkel en heb hem toen ook gekregen van mama. En sindsdien, sinds die dag slaap ik nog altijd met mijn knuffeltje 🙂 Als twintig-jarige. Vraag je mij te slapen zonder, dan lukt dat niet. Dat is iets van mijn jeugd dat altijd mee moet. Eigenlijk ook wel schattig.

  Dat stukje van blijf trouw aan jezelf raakt me wel. Ik ga niet de klager uithangen, maar ik heb het op sociaal gebied niet altijd makkelijk gehad in mijn leven. Onzekerheid maar ook zeker pesten en misbruik maken van mijn karakter. En veel mensen worden na zo’n periode hard en gevoelloos. Maar ik ben altijd zacht gebleven. Ondanks alles ben ik altijd dat lieve en gevoelige meisje gebleven dat ik toen was. Ja natuurlijk, ik laat niet meer zomaar over me heen lopen en ik kom voor mezelf op. Maar ik ben altijd die optimist gebleven die het leven met twee handen aanpakt. En ondanks de mensen mij al zo vaak gekwetst hebben, ben ik altijd vriendelijk en lief gebleven en altijd het beste blijven wensen voor mijn medemens. Dat vind ik een van de mooiste dingen in die hele evolutie in mijn eigen leven. Dat is zeker iets waar ik enorm trots op ben!

  Disney heeft een enorme sprookjeswereld, en sommige dingen kunnen waar worden. Maar sommige dingen kunnen ook gewoon fantasie blijven. Maar soms is het ook fijn om je eventjes te verliezen in een Disney-film en je weer kinds te voelen. Ik moet die film van Lady & The Tramp dringend nog eens terugkijken, dan weet ik zeker dat ik me weer 5 jaar zal voelen 🙂

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:46 am - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat Lady and the Tramp echt een mooie jeugdherinnering is die je nog elke dag koestert met het schattige knuffeltje.
   Ik vind het echt ontzettend mooi en knap hoe jij, ondanks alle hele nare dingen die je hebt meegemaakt en de nare mensen die in je leven zijn gekomen, altijd trouw bent gebleven aan je lieve en positieve zelf. Ik kan me voorstellen dat dat nog niet makkelijk is, maar uiteindelijk heeft het je volgens mij zoveel meer gebracht dan wanneer je je tot hun niveau zou hebben verlaagt. Je mag hier oprecht ontzettend trots op zijn! <3

 17. Neverdullmoments 26 oktober 2017 op 9:20 pm - Beantwoord

  Wat leuk dit! Heerlijk die levenslessen inderdaad. Ik vind het ook altijd heel leuk om de (woord)grapjes nu te horen die ik vroeger helemaal niet in de gaten had. Super leuk voor volwassenen dus ook!;)

  • Romy 27 oktober 2017 op 6:44 am - Beantwoord

   Ja, die Disney-woordgrappen blijven ook erg leuk! Eigenlijk is het best knap van de makers dat de films echt voor elke leeftijd leuk zijn, doordat er zoveel meer achter zit dan wat je ziet als kind.

 18. Bianca 26 oktober 2017 op 9:27 pm - Beantwoord

  Leuk artikel en helemaal waar 🙂

 19. Jenn 27 oktober 2017 op 11:15 am - Beantwoord

  Mooi om te lezen! Ik ben nog altijd gek op Disneyfilms 🙂

 20. Vivian 11 november 2017 op 12:06 pm - Beantwoord

  Ik sluit me hier helemaal bij aan! Een van de redenen waarom ik heel graag Disneyfilms kijk, is vanwege de mooie wijsheden en lessen en boodschappen die erin zitten. Ook over het waarmaken van je dromen, buiten je comfortzone treden, dat ware liefde niet altijd van een romantische love interest hoeft te komen, Er is altijd wel iets moois uit te halen wat op jou van toepassing is en dat vind ik zo mooi <3

  • Romy 11 november 2017 op 9:52 pm - Beantwoord

   Helemaal waar! Er zitten zoveel mooie levenslessen in Disneyfilms en dat is nog maar een van de vele redenen die deze films zo geweldig maakt om te kijken ♥

Recente blogs

Meer zelfcompassie (zelfs als je even baalt van jezelf) – 9 tips

22 februari 2024|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Hoe vaak betrap jij jezelf erop dat je een berg aan zelfkritiek over jezelf heen stort? Hoe vaak focus jij op dingen die je niet aanspreken in je spiegelbeeld? Hoe vaak zit jij er vier uur later nog mee dat je baas die ene tekst van jouw hand écht ondermaats vond? Zelfcompassie is het tegenovergestelde van jezelf een (onterechte) trap na geven. Maar ja, zelfcompassie klinkt meteen zo gezapig en met een hoog jezelf-pamperen-met-een-maskertje-en-chocola-gehalte. Nee hoor, echte zelfcompassie gaat daar niet over. En zelfcompassie is ook nog eens heel belangrijk. Voor je levensplezier, voor je zelfvertrouwen én om juist je fouten onder ogen te komen. Dit zijn 9 tips die mij helpen om meer zelfcompassie te voelen.

Kleur in je interieur | Zo heb ik dat aangepakt (9 tips)

22 augustus 2019|Interieur|

Dat mijn interieur niet zwart-wit zou zijn, was voor veel mensen in mijn omgeving geen verrassing. Toch krijg ik regelmatig reacties van mensen à la “Kleur in huis, dat je dat durft!”. Nou ja, voor mij is het geen kwestie van durven. Het zou niet echt aanvoelen als mijn thuis als ik in een huis met enkel witte muren, een grijze bank en zwarte accessoires zou wonen. En als jij ook kleur in huis zou willen, dan is dat een kwestie van gewoon doen. En van misschien wat handige tips daarbij gebruiken. Daarom deel ik 9 tips voor meer kleur in je interieur, op basis van mijn eigen ervaring.

Outfit | Dé okergele winterjas die ik mezelf cadeau deed

13 november 2019|Outfits|

Al twee maanden geleden kwam ik hem tegen. Online leek hij me met een haast flirterige blik aan te staren. Dé winterjas in dé kleur. Snel klikte ik de artikelpagina weg. Te duur. Niet per se nodig. Ik kon vast een goedkopere versie vinden. Maar na twee maanden spookte de bewuste jas nog steeds door mijn hoofd. Een mooier exemplaar kon ik nergens anders vinden. Nadat ik advies had ingewonnen bij mijn collega, mijn vriend, mijn ouders en een vriendin (tja, ik ga niet over één nacht ijs), wist ik het zeker: ik moest het laatste exemplaar van de okergele winterjas bemachtigen. Ik laat je mijn nu al geliefde nieuwe jas vol trots zien.