9 mooie levenslessen die ik door verhuizen leerde

 • 30 april 2019
 • 17 Reacties
lessen die ik leerde van verhuizen

Na een verhuizing ben je niet alleen een huis en heel wat nieuwe meubels rijker, maar ook zeker wel een paar nuttige lessen voor het leven. Ik in ieder geval wel. En dan heb ik het niet over welke kwaliteit verf goed is en hoe je een dubbelwandige oven moet schoonmaken, maar over levenslessen waar je in het leven ook zonder verhuisperikelen wat mee kunt. Sommige daarvan leerde ik met een glimlach, andere juist doordat dingen niet vlekkeloos verliepen. Dit zijn 9 levenslessen die mijn verhuizing me leerde.

 • Rust is in drukke periodes hard nodig. Op nummer 1 meteen de belangrijkste les: niemand kan functioneren zonder ergens een moment van rust in te lassen. Eerlijk gezegd ben ik mezelf tijdens de verhuizing een paar keer nogal voorbij gelopen. Ik had een duidelijke planning voor ogen en een dag rustig aan doen, paste daar niet in. Inmiddels ben ik daar wel van teruggekomen. Juist in drukke periodes is een rustmoment een harde levensbehoefte, of je nu in een verhuizing zit of andere verplichtingen hebt.
 • Accepteer dat je niet overal controle over hebt. Soms is het (mede) afhankelijk van andere mensen of omstandigheden hoe dingen lopen. Het beste wat je kunt doen is accepteren dat de controle niet altijd in jouw handen ligt. Ik was voor veel dingen afhankelijk van levertijden, werktijden, het weer of belangrijke verplichtingen waar ik nul invloed op had. Af en toe baalde ik als als iets niet verliep zoals gepland, maar het heeft me achteraf wel geleerd om de controlfreak in mij vaker los te laten.
 • Laat je niet uit het veld slaan. Iedereen die verhuist, komt wel een (paar) keer voor vervelende verrassingen te staan. Ook ik kan daarover meepraten. Ik denk dat de verhuizing me juist door die punten heeft geleerd om rechtop te blijven staan. Er komen nu eenmaal teleurstellingen om de hoek kijken. Soms moet je je schouders ophalen en beseffen dat het ook na een teleurstelling wel weer goed komt.
 • Durf om hulp te vragen. Om hulp vragen met verhuizen vond en vind ik best wel een ding. Na een tijdje boden een paar vrienden spontaan aan om te helpen, en merkte ik dat een paar extra helpende handen toch wel heel fijn is. Zo heb ik dagenlang zelf zitten klungelen om mijn luxaflex, die vast zaten, naar beneden te krijgen. Een vriend wist dat binnen 5 minuten te fiksen. Soms is het zo verkeerd niet om om hulp te vragen. En dat geldt ook zeker voor andere situaties.
 • Neem soms de tijd. Geduld is niet mijn sterkste eigenschap en dat is met verhuizen weleens lastig. Inmiddels besef ik dat tijd nemen soms heel waardevol is (mits je de tijd hebt natuurlijk). Ik heb de luxe dat ik geen deadline heb waarop ik bij mijn ouders weg moet. Daardoor kan ik de tijd nemen om mijn spullen een plekje te geven en dat geeft me veel rust. Ook in het verdere leven is geduld soms een schone zaak. Door jezelf – waar mogelijk – de tijd te gunnen die je nodig hebt, kun je jezelf heel wat stress besparen. Respect voor iedereen die binnen een weekend moet verhuizen overigens!
lessen die ik leerde van verhuizen
 • Je hoeft jezelf niet te bewijzen. Net als voor eigenlijk alles in het leven geldt, is ook een verhuizing geen aaneenschakeling van prestaties die je vol trots aan anderen moet laten zien. Je hoeft niet te bewijzen dat je het heus wel razendsnel, heel goed en volledig zelf kunt doen. Ik heb bijvoorbeeld het schilderen van deuren uitbesteed om mezelf een week extra werk en de nodige frustratie te besparen. Dat vond ik eerst wel een ding, maar inmiddels besef ik dat daar niks mis mee is. Je doet dingen voor jezelf, niet om te laten zien wat je wel niet kunt.
 • Je mag je eigen pad volgen. Bijna iedereen heeft wel een mening over belangrijke keuzes die je maakt. Zo ook over verhuiskeuzes. Iedereen pakt zoiets natuurlijk anders aan. De een knapt alles zelf op, een ander laat veel dingen doen. De een neemt maanden de tijd om het op te knappen, een ander trekt direct in het huis. En als je het ene doet, zullen er altijd mensen zijn die het andere doen en die wat van jouw manier vinden. Laat je er daardoor niet van weerhouden om jouw ding te doen. Het belangrijkste is dat je je eigen plan trekt. Niet alleen bij een verhuizing, maar bij elke keuze die je maakt.
 • Je kunt meer dan je denkt! Nooit geweten dat een verhuizing ook goed kan zijn om je zelfvertrouwen een kleine boost te geven. Dat varieert van het vertrouwen krijgen dat muren verven ook jou prima lukt tot flink voor jezelf opkomen als een elektricien slecht werk aflevert of als een leverancier zijn afspraken niet nakomt. Ook al vind je dingen spannend en zijn ze volledig nieuw, je kunt écht meer dan je van tevoren misschien wel dacht.
 • De weg is belangrijker dan de bestemming. Het klussen aan mijn woning en stap voor stap alles meer eigen maken, is eigenlijk al een prachtig proces op zich. Het is een proces van afscheid nemen van thuis-thuis en van langzaamaan een eigen plek creëren. Hoe mooi is het om daar met het uitpakken van elke doos en met het aanbrengen van elke lik verf een kleine stap in te zetten. Dat is voor mij belangrijker dan het eindresultaat. En zo werkt het met veel dingen in het leven. Het gaat niet om het doel wat je bereikt, maar vooral om alles wat je leert door daarnaartoe te werken. Inclusief de strubbelingen!

Wat is de belangrijkste les die jij de afgelopen tijd hebt geleerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Karin 30 april 2019 op 7:12 am - Beantwoord

  Voor mij was het een heel praktische: je hebt meer troep dan je denkt, hahaha!

  Ik vind het erg leuk om je blogs hierover te lezen, doet me denken aan toen ik voor het eerst op mezelf ging wonen. Dat was anti-kraak (in een voormalig GGZ ziekenhuis!) en toen mocht ik helaas niks veranderen/verven/klussen/aan de muur op hangen. Toen ik verhuisde naar mijn eerste “echte” appartementje heb ik toen meteen alles naar mijn smaak veranderd 😀

  • Romy 30 april 2019 op 2:14 pm - Beantwoord

   Ik snap dat je juist daarom graag in je eerste echte appartement alles helemaal naar jouw smaak wilde inrichten. Het is toch wel fijn om zelf de kleuren op de muur en andere interieurkeuzes te kunnen maken ?

 2. Meaghan 30 april 2019 op 7:42 am - Beantwoord

  Mooie blog met nieuwe perspectieven voor jezelf! Echt leuk om te lezen wat je allemaal leerde door het verhuizen. Het lijkt me ook niet altijd een makkelijk proces, vooral wanneer dingen niet helemaal gaan zoals je wilt. Wat goed dat je toch jezelf rust kan gunnen en dat je voor jezelf kunt opkomen als personeel slecht werk heeft geleverd waar je totaal niet tevreden over bent. Alleen maar heel goed! Zo zie je maar weer dat zelfs een verhuizing een groot leer- en ontwikkelmoment is waar je alleen maar een beter mens van kan worden!
  Mijn belangrijkste les van afgelopen tijd is dat het geen zin heeft om allerlei rommel te bewaren omdat het zogezegd emotionele waarde of een herinnering heeft, terwijl ik er nooit naar omkijk. Op een gegeven moment zitten je kasten en opslagplekjes vol met die troep, gewoon om het maar weg te stoppen omdat je het niet weg kan gooien. Bij mij is afgelopen Pasen de grote schoonmaak in mijn kamer aan de gang geweest en al dat soort spullen heb ik weggedaan en gedoneerd aan de kringloopwinkel. Soms deed het ‘pijn’ om afscheid te nemen van bepaalde spullen, maar achteraf voelde het ook wel weer lekker dat ik nu weer een opgeruimde kamer heb met veel kastruimte. En ik weet dat ik die spullen toch nooit meer zou gebruiken! Het voelt goed om het dan toch te doneren aan andere mensen die er wellicht nog wel plezier uit kunnen halen.

  • Romy 1 mei 2019 op 12:24 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! Ik vond het inderdaad ook wel heel bijzonder dat een verhuizing toch heel wat leermomenten met zich meebrengt, ook voor je persoonlijke leven.
   Wat goed dat jij flink hebt opgeruimd en daarbij ook afscheid hebt genomen van sommige spullen. Het is niet altijd makkelijk om sommige dingen weg te doen, maar het levert je uiteindelijk wel een opgeruimde kamer op. En de gedachte dat je er iemand anders blij mee maakt via de kringloopwinkel, is natuurlijk ook een fijne opsteker 🙂

 3. Darina 30 april 2019 op 8:50 am - Beantwoord

  Mooi om te lezen dat verhuizen je weer nieuwe lessen heeft gegeven. Verhuizen lijkt mij ontzettend stressvol. Dus rust pakken is ook zeker belangrijk. Mijn belangrijkste les van de afgelopen tijd is dat je niet altijd de controle over dingen kunt hebben.

  • Romy 30 april 2019 op 2:16 pm - Beantwoord

   Verhuizen levert inderdaad wel wat stress op, dus regelmatig rust pakken is zeker belangrijk. Mooi om jouw les van de afgelopen tijd te horen!

 4. Naomi 30 april 2019 op 9:12 am - Beantwoord

  Mooie lessen! Jouw eerste les ben ik ook hard mee bezig, maar ik vind het nog een taaie…

  • Romy 30 april 2019 op 4:46 pm - Beantwoord

   Goed om te horen dat je in ieder geval bezig bent met meer rust pakken. Makkelijk is het zeker niet, maar het is al heel wat dat je er in ieder geval aan werkt! ?

 5. Lianne 30 april 2019 op 10:03 am - Beantwoord

  Mooie lessen! Fijn dat je daar zoveel dingen van hebt geleerd! Ik vind het ook moeilijk om hulp te vragen en ik zou het liefst alles dingen zelf willen doen. Niet alleen met verhuizen of verbouwen, maar bij meer dingen vind ik dat toch best wel een ding. Fijn dat je deze tips overal op kunt toepassen!

  • Romy 1 mei 2019 op 12:31 am - Beantwoord

   Hulp vragen is inderdaad niet altijd makkelijk, of het nu gaat om verhuizen/verbouwen of om iets anders. Vaak zijn mensen echt wel bereid om je te helpen en is een helpende hand ook voor jezelf een hele opluchting, maar de stap om daarom te vragen kan soms inderdaad best lastig zijn.

 6. Els 30 april 2019 op 10:37 am - Beantwoord

  Je hebt in een korte tijd veel geleerd ;-). Ik vind rust nemen op zijn tijd ook heel belangrijk. Ik vind het fijn om een dag echt niks te doen. Helaas de komende maand best een drukke maand.

  • Romy 1 mei 2019 op 12:33 am - Beantwoord

   Haha, een verhuizing is zeker een leerzame ervaring op zich 😉 Het is inderdaad op z’n tijd heel fijn om even niets te doen. Hopelijk kun jij na deze drukke maand ook weer wat meer ontspannen.

 7. Saskia 2 mei 2019 op 12:09 pm - Beantwoord

  Mooie doelen die zeker overeenkomen met onze verhuis lessen die we hebben geleerd 🙂

 8. Nikita 2 mei 2019 op 12:44 pm - Beantwoord

  Iedere ervaring leert je lessen, dat is net het mooie aan ervaringen in het leven. Ook de slechte. Ik heb heel veel geleerd uit mijn halfjaartje hogeschool, juist omdat het zo’n lastige periode was. Maar ik heb er wel een paar inzichten uitgetrokken die voor de rest van mijn leven belangrijk kunnen zijn. Gelukkig maar! Jouw lessen herken ik ook, maar sommige heb ik het afgelopen halfjaar ook getrokken. Maar ik denk dat ik de les van bewijsdrang nog wel het beste heb ervaren. Je hoeft jezelf niet te bewijzen voor een ander, maar je moet juist doen wat jou gelukkig maakt. En als dat rustig klussen tot je huisje woonklaar is is, dan is dat jouw keuze. Tenslotte ben jij wel degene die met de consequenties van je keuze moet leven en niet die ander. Mooie lessen! Lessen waar je voor de rest van je leven iets aan hebt 🙂

  • Romy 4 mei 2019 op 7:29 pm - Beantwoord

   Mooi gezegd inderdaad: je moet altijd zelf leven met de consequenties van jouw keuzes. Alleen al daarom is het belangrijk om het te doen op jouw manier en jezelf niet naar anderen toe te bewijzen. Mooi om te horen dat het half jaar op de hogeschool jou ook veel heeft geleerd. Soms leer je ook juist van minder fijne dingen achteraf heel veel.

 9. Haydée 3 mei 2019 op 5:17 pm - Beantwoord

  Ik vond verhuizen best een intensieve bezigheid. Het klopt helemaal wat je schrijft, soms moet je ook even rust nemen. Ik heb een week verlof genomen om op mijn gemak te verhuizen. En inderdaad: hulp komt heel goed van pas, dat heb ik ook gemerkt!

  • Romy 5 mei 2019 op 10:14 am - Beantwoord

   Dat zeker! Verhuizen kost heel wat tijd en energie. Ik heb zelf wel twee weken vrij genomen in maart om te verven, maar merkte al snel dat er toch wat meer werk dan twee weken in ging zitten 😛 Gelukkig scheelt wat fijne hulp van anderen heel erg 🙂

Recente blogs

Stoppen met leven op de automatische piloot? 7 tips!

30 april 2018|Persoonlijke groei|

Zit jij elke dag om 9 uur klaar aan hetzelfde bureau in hetzelfde kantoor? Nadat je dezelfde standaard route naar je werk hebt gereden? En nadat je om precies dezelfde tijd bent opgestaan en dezelfde havermout en bosbessen hebt gegeten als gisteren, eergisteren en de dag daarvoor? Voor sommigen is dat helemaal prima, maar er zijn ook mensen die aardig de kriebels krijgen van leven op de automatische piloot. Ook ik ben soms blij als de automatische piloot even wegvliegt. Daarom zet ik 7 tips op een rij om je leven, ook met sleur, een positieve wending te geven.

Onzeker over je uiterlijk | 11 tips om blijer in de spiegel te kijken

2 maart 2023|Zelfliefde, Positiviteit|

Een taille die smaller zou mogen, borsten die je liever een maat groter had gezien of knieën die je überhaupt niet mooi genoeg vindt om jezelf in een kort rokje te hijsen. Hoe prachtig je ook bent, de kans bestaat dat je weleens onzeker over je uiterlijk bent. Tja, we worden doodgegooid met gephotoshopte beelden, tips voor strenge sportschoolregimes, crèmes die wonderen beloven of anders op z'n minst de onzekerheden van anderen. Voor je het weet ben je zelf ook aan het twijfelen over je spiegelbeeld. Je weet dat je meer bent dan wat je in de badkamerspiegel ziet. Toch knaagt er iets. Hoe fijn zou het zijn als dat knagende "iets" niet elke dag aan je hoofd zeurt? Dit zijn 11 tips om die onzekerheid te temmen.

9 impulsieve acties die verrassend goed uitpakten (over muurverf & studieswitches)

4 maart 2021|Persoonlijk|

Met een spontane verrassingsreis zou je mij geen plezier doen. Impulsaankopen doe ik niet aan. En over de gemiddelde investering voor mijn bedrijf denk ik ook wel tien keer na. Hoe gecontroleerd dat ook klinkt, ik kan in sommige situaties best impulsief uit de hoek komen. Meestal vooral op momenten dat ik op en neer spring van enthousiasme en écht niet één dag langer kan wachten. Gelukkig pakt het vaak wel goed uit *even afkloppen*. Dit zijn 9 impulsieve acties die me uiteindelijk veel fijns opleverden.