unnamed file 1 1

5 levenslessen die ik leerde van mijn vader

 • 6 december 2016
 • 32 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

De band die ik met mijn vader heb, is heel bijzonder. We zijn aan de ene kant hetzelfde, maar aan de andere kant ook heel verschillend. Hij is bijvoorbeeld veel meer down to earth dan ik en een kei in relativeren. Ook is hij heerlijk opgeruimd, goed voorbereid en een positieveling in hart en nieren. Als klein meisje keek ik regelmatig op tegen mijn vader, maar nu zie ik hem vooral als de man van wie ik de nodige levenslessen heb geleerd. Vandaag deel ik de 5 belangrijkste levenslessen die ik meekreeg van mijn vader.

levenslessen vader

Kom uit die negatieve spiraal

Als er iemand is die altijd opgewekt en blij is, dan is het mijn vader wel. Als er iets vervelends gebeurt, weet hij toch altijd weer in een mum van tijd een glimlach op zijn gezicht te toveren. Zelf vind ik het soms nog best lastig om niet in een negatieve spiraal terecht te komen en de vervelende dingen naast me neer te leggen. Op zulke momenten leert mijn vader me om toch naar iets positiefs te kijken en niet mee te gaan in de negativiteit. Dankzij hem heb ik daar toch de nodige stappen in kunnen zetten.

Met hard werken kun je veel bereiken

Mijn vader is een echte workaholic. Hij staat vroeg op en komt ’s avonds weer laat terug uit zijn werk, om soms na het eten ook nog even door te gaan. Dat vindt hij niet erg, want hij kan echt genieten van zijn werk. In zijn leven heeft hij door hard te werken veel bereikt en hij zal altijd de lat net iets hoger leggen. Hij heeft mij ook gestimuleerd, zonder echt te pushen, om altijd volledig ergens voor te gaan en uitdagingen niet te vermijden. Als ik strubbelingen heb, hoor ik dan ook regelmatig mijn vader zeggen “Geef niet op, jij kunt dit!” en zet ik toch weer door. Dat pakt regelmatig goed uit. Voor deze les ben ik hem dan ook nog elke dag dankbaar.

Creëer je eigen genietmomentjes

Ondanks dat mijn vader veel werkt, weet hij ook elke dag weer een paar genietmomentjes in te bouwen. Hij zit ’s avonds bijvoorbeeld graag met een wijntje op de bank een quiz te kijken of gaat er in het weekend op uit om te fietsen. Dat is iets waar ik vaak wat meer moeite mee heb. Soms vergeet ik gewoon om even rust te nemen. Op zulke momenten wijst mijn vader me er weleens op dat ook hij zulke genietmomentjes voor zichzelf creëert. Daardoor realiseer ik me dan weer dat het juist goed is om niet 24/7 aan het werk te zijn.

levenslessen vader

Ga altijd goed voorbereid op pad

Als er een kampioenschap plannen zou bestaan, dan zou de eerste prijs zonder twijfel naar mijn vader gaan. Hij zit altijd al weken van tevoren Word-documentjes te maken met de highlights van een stad, de route van het station naar het appartement en zelfs de toegangsprijzen van de bekendste attracties. Hij leest reisgids na reisgids en zorgt ervoor dat hij altijd een goede plattegrond in zijn broekzak heeft zitten. Daar kan ik nog wat van leren. Vooral in vreemde steden loop ik regelmatig verkeerd of mis ik belangrijke gebouwen. Dankzij mijn vader probeer ik me nu toch iets meer voor te bereiden. Al is het alleen al om bij thuiskomst trots aan hem te kunnen vertellen dat ik het tegenwoordig ook in mijn eentje kan redden.

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

Mijn vader kan echt op de meest gekke momenten met een flauwe grap komen. Ik geef toe dat we daar niet altijd even hard om kunnen lachen als hijzelf, maar over het algemeen werkt het wel aanstekelijk. Door zijn instelling heb ik in ieder geval geleerd om het leven niet altijd serieus te nemen. Juist op momenten waarop je er even doorheen zit, kan het best fijn zijn om eens de grappige kant van iets in te zien. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Die positieve levensles probeer ik elke dag weer in mijn achterhoofd te houden.

Wat is jouw belangrijkste levensles?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Mariëlle 6 december 2016 op 9:26 am - Beantwoord

  Wat ontzettend mooi dat hij je deze levenslessen heeft geleerd en jij ze de rest van je leven kunt blijven toepassen 🙂 Ik denk dat ik mezelf levenslessen heb geleerd… Ik kan zo namelijk niets noemen vanuit mijn ouders haha!

  • Romy 6 december 2016 op 12:55 pm - Beantwoord

   Haha, dat is ook mooi, toch?! Dat je jezelf de belangrijkste lessen hebt geleerd 🙂

 2. Lieke - Life As Lieke 6 december 2016 op 10:22 am - Beantwoord

  Wat een mooie lessen, wauw! Een les vanuit mezelf; geniet van de kleine dingen, uit alle negatieve dingen kun je wel iets positiefs halen en inderdaad een dag niet gelachen is een dag niet geleefd 🙂

  • Romy 6 december 2016 op 12:54 pm - Beantwoord

   Die eerste les is ook mooi inderdaad! Soms vergeten we gewoon stil te staan bij kleine dingen, terwijl juist die soms zo waardevol zijn.

 3. Neelke 6 december 2016 op 10:36 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel is dit zeg! Prachtig geschreven. En ja, flauwe grapjes van vaders… 😮
  Liefs, Neelke

 4. Sofie 6 december 2016 op 11:03 am - Beantwoord

  Hoi! Ik neem hier voor het eerst een kijkje 🙂 Leuke positieve vibe heeft je blog.

  Over dit artikel: ik denk dat je vader dit erg fijn zal vinden om te lezen, als ouder hoop je denk ik toch dat je je kind waardevolle dingen kan meegeven in het leven. Moet een heel bijzonder gevoel zijn te lezen dat dat gelukt is.

  Groetjes, Sofie

  • Romy 6 december 2016 op 12:54 pm - Beantwoord

   Wat een lieve reactie! Dankjewel! Mijn vader heeft zijn taak als ouder zeker goed verricht. Ik ga straks ook even een kijkje nemen op jouw blog 🙂

 5. Papa 6 december 2016 op 11:08 am - Beantwoord

  Dank je wel, Romy!
  En dan heb ik meteen een idee voor 1 van je volgende blogs: wat heb je geleerd van je moeder?
  (Sorry, dit zul je wel weer een flauwe grap vinden, ha ha).

  • Romy 6 december 2016 op 12:53 pm - Beantwoord

   Haha, dankjewel voor de tip, pap! 🙂

 6. Julia 6 december 2016 op 11:23 am - Beantwoord

  Dear Romy,

  Indeed, you should count yourself lucky with your father!

  Your father is an Inspiration even to his colleagues. Apart from the things you mentioned, what I learned from him is:

  – Patience. No matter how difficult or stressful work gets your father always stays calm (and positive, as you mentioned).
  – Accuracy. He sets very high standards. I am always checking my work to make sure there are no mistakes.
  – Care for colleagues. A nice kind gesture goes a long way! Your father has a talent for poetry and always makes his colleagues happy with a thoughtful poem and gift for Sinterklaas. It is very much appreciated by the lucky few!

  I really miss working with him!

  • Romy 6 december 2016 op 12:52 pm - Beantwoord

   Hi Julia, Thank you so much for your comment! I truly appreciate it. I will show your comment to my dad tonight, as I’m sure he will feel flattered. I definitely count myself very lucky to have him as a dad.

 7. Claire 6 december 2016 op 12:55 pm - Beantwoord

  Wat een lief artikel! Als ik dit zo lees dan denk ik meteen aan mijn eigen vader 🙂

 8. Irene 6 december 2016 op 4:04 pm - Beantwoord

  Wat een leerzaam artikel! Mooi dat je vader zo mooi de balans kan vinden!

 9. Marjolijn 6 december 2016 op 5:25 pm - Beantwoord

  Hoi Romy,

  Wat een mooie levenslessen en wat fijn om zo’n vader te mogen hebben.
  Je vraagt wat onze belangrijkste levensles is. Ik heb er twee van mijn vader onthouden. ‘Tel je zegeningen’ en ‘Een leugentje om bestwil is ook een leugen’. Kortom: Blijf dankbaar, zuiver en oprecht dan volgt positiviteit vanzelf.

  • Romy 6 december 2016 op 10:34 pm - Beantwoord

   Wat een mooie lessen van je vader! Die eerste zou mijn vader zo ook gezegd kunnen hebben 🙂

 10. Beautyjuf 6 december 2016 op 6:06 pm - Beantwoord

  Wat een mooie levenslessen! Hartstikke lief dat je bij deze je vader in het zonnetje zet. Ik kan me indenken dat er een grote glimlach op zijn gezicht verscheen toen hij dit artikel las.

  • Romy 6 december 2016 op 10:34 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Mijn vader kwam inderdaad net met een grote glimlach thuis uit zijn werk 😉

 11. Sarah 6 december 2016 op 7:56 pm - Beantwoord

  Aw, wat een positief en lief artikel is dit! Heel erg mooie foto ook met je vader. Een levensles die ik geleerd heb is dat ik meer van de kleine dingen moet genieten 🙂

 12. Rebecca 6 december 2016 op 9:20 pm - Beantwoord

  Ik herken mijn vader wel een beetje in al deze puntjes. Hij is ook zeker een harde werken en zelfs nu op zijn 57e werkt hij nog ruim 60 uur in de week. Niet altijd goed, maar daardoor heb ik wel meegekregen om altijd door te gaan. Heel lief artikel dit, zal je paps trots op zijn!

 13. hillybillybeauty 6 december 2016 op 10:34 pm - Beantwoord

  Wat ontzettend lief om een blogpost over je vader te maken Romy! En zoals ik het lees een vader om trots op te zijn. Ik heb hem natuurlijk 1x gezien, maar toen ging hij ook fietsen volgens mij, haha.
  Ik heb van mijn vader zelfspot geleerd, gewoon om jezelf kunnen lachen en jezelf ook weleens wat minder serieus nemen. Ik merk dat ik daardoor ook beter met kritiek kan omgaan op zijn tijd.

  • Romy 6 december 2016 op 11:06 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Haha, dat sportieve zou ook nog iets kunnen zijn wat ik van mijn vader heb geleerd 😉
   Zelfspot is ook een goede les inderdaad! Heerlijk als je daardoor af en toe om jezelf kunt lachen en zeker als het je ook helpt om met kritiek te dealen!

 14. Miranda 7 december 2016 op 8:07 am - Beantwoord

  Ha die Romy,

  Zeer herkenbaar. Zo herken ik mijn broer ook. Ik ben niet zo’n computerfreak, maar leuke stukjes schrijf je.
  Ga zo door.

 15. Lifeaholic.nl 7 december 2016 op 8:17 pm - Beantwoord

  Wat een mooi en persoonlijk artikel! Ik weet zeker dat je vader erg blij is met dit bericht!

  • Romy 7 december 2016 op 11:30 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Mijn vader was inderdaad blij verrast toen hij mijn blog gisteren las 🙂

 16. Cynthia 7 december 2016 op 8:52 pm - Beantwoord

  Mooi, heerlijk dat je zo’n bijzondere band hebt met je vader! Mijn belangrijkste levensles is, dat hoe erg een situatie ook lijkt op het moment zelf er altijd hoop is!

 17. Mylene 8 december 2016 op 3:33 pm - Beantwoord

  Wat mooi dit zeg! Die genietmomentjes vind ik zelf ook heel erg belangrijk, dus daar kan ik me wel in vinden.

  • opa en oma Veul 9 december 2016 op 11:17 am - Beantwoord

   Romy, we zijn heel trots om dit te lezen over onze zoon en blij dat jij je vader zo waardeer. Mooi stuk geschreven. Ook jij kan hier trots op zijn. Groetjes opa en oma

 18. Amina 11 december 2016 op 5:01 pm - Beantwoord

  Hele goede levenslessen dit zeg en wat lief dat je je vader ook in een artikel op je blog in het zonnetje zet! Hier kun je later altijd op terugkijken! xxx?

 19. Vivian 18 december 2016 op 6:34 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel en bijzondere levenslessen! Je vader lijkt me er één uit duizenden 🙂

  • Romy 18 december 2016 op 10:03 pm - Beantwoord

   Wat lief! Dat is hij zeker weten 🙂

Recente blogs

Kringloopvondsten #14 : rode pumps, blauwe tas & mooie boeken

24 juli 2019|Lifestyle|

Vlak voor mijn vakantie was de maat vol: mijn kringloopkriebels bereikten een hoogtepunt en ik wilde hoe dan ook weer eens een rondje door de kringloopwinkel maken na een drukke periode. Ik ging onder andere met een vriendin naar een paar kringloopwinkels en bracht ook zelf twee kringloopbezoekjes in één week tijd. Ik kwam bepaald niet met een lege tas thuis en laat je met plezier mijn nieuwste kringloopaanwinsten zien. Met onder andere twee (volgens mij) mooie boeken, mijn nieuwe lievelingstas en pumps in een knalkleur.

Vaker Vrolijkheid #6: nieuwe kat, fotoshoot en leuke post

18 maart 2017|Persoonlijk|

Vorige week plaatste ik een XXL editie van Vaker Vrolijkheid op mijn blog. Dat was mijn manier om te vieren dat mijn blog alweer een half jaar bestond. Toch leek het me leuk om alsnog mijn gewone maandelijkse lijstje vol vrolijkheid online te zetten. Wat maakte mij de afgelopen maand blij? Met onder andere een nieuwe kat, een fotoshoot en mijn favoriete televisieprogramma.

IJ-hallen shoplog | Roze vazen, vintage jurk & meer

24 september 2019|Lifestyle|

Het was alweer een paar maanden geleden dat ik voor het laatst de IJ-hallen bezocht. Regenbuien, leuke afspraken of het huishouden - er kwam steeds wat tussendoor. Ik was dan ook nogal enthousiast toen ik ontdekte dat de IJ-hallen op mijn vrije zondagmiddag plaatsvonden. Ik kwam met een zware buit thuis dit keer dankzij een prachtige vaas die ik op de kop tikte. Ik laat je mijn nieuwe tweedehands aankopen voor in de kledingkast en voor mijn interieur met plezier zien.