5 levenslessen die ik leerde van mijn vader

6 dec 2016 | Persoonlijke groei | 32 reacties

De band die ik met mijn vader heb, is heel bijzonder. We zijn aan de ene kant hetzelfde, maar aan de andere kant ook heel verschillend. Hij is bijvoorbeeld veel meer down to earth dan ik en een kei in relativeren. Ook is hij heerlijk opgeruimd, goed voorbereid en een positieveling in hart en nieren. Als klein meisje keek ik regelmatig op tegen mijn vader, maar nu zie ik hem vooral als de man van wie ik de nodige levenslessen heb geleerd. Vandaag deel ik de 5 belangrijkste levenslessen die ik meekreeg van mijn vader.

levenslessen vader

Kom uit die negatieve spiraal

Als er iemand is die altijd opgewekt en blij is, dan is het mijn vader wel. Als er iets vervelends gebeurt, weet hij toch altijd weer in een mum van tijd een glimlach op zijn gezicht te toveren. Zelf vind ik het soms nog best lastig om niet in een negatieve spiraal terecht te komen en de vervelende dingen naast me neer te leggen. Op zulke momenten leert mijn vader me om toch naar iets positiefs te kijken en niet mee te gaan in de negativiteit. Dankzij hem heb ik daar toch de nodige stappen in kunnen zetten.

Met hard werken kun je veel bereiken

Mijn vader is een echte workaholic. Hij staat vroeg op en komt ‘s avonds weer laat terug uit zijn werk, om soms na het eten ook nog even door te gaan. Dat vindt hij niet erg, want hij kan echt genieten van zijn werk. In zijn leven heeft hij door hard te werken veel bereikt en hij zal altijd de lat net iets hoger leggen. Hij heeft mij ook gestimuleerd, zonder echt te pushen, om altijd volledig ergens voor te gaan en uitdagingen niet te vermijden. Als ik strubbelingen heb, hoor ik dan ook regelmatig mijn vader zeggen “Geef niet op, jij kunt dit!” en zet ik toch weer door. Dat pakt regelmatig goed uit. Voor deze les ben ik hem dan ook nog elke dag dankbaar.

Creëer je eigen genietmomentjes

Ondanks dat mijn vader veel werkt, weet hij ook elke dag weer een paar genietmomentjes in te bouwen. Hij zit ‘s avonds bijvoorbeeld graag met een wijntje op de bank een quiz te kijken of gaat er in het weekend op uit om te fietsen. Dat is iets waar ik vaak wat meer moeite mee heb. Soms vergeet ik gewoon om even rust te nemen. Op zulke momenten wijst mijn vader me er weleens op dat ook hij zulke genietmomentjes voor zichzelf creëert. Daardoor realiseer ik me dan weer dat het juist goed is om niet 24/7 aan het werk te zijn.

levenslessen vader

Ga altijd goed voorbereid op pad

Als er een kampioenschap plannen zou bestaan, dan zou de eerste prijs zonder twijfel naar mijn vader gaan. Hij zit altijd al weken van tevoren Word-documentjes te maken met de highlights van een stad, de route van het station naar het appartement en zelfs de toegangsprijzen van de bekendste attracties. Hij leest reisgids na reisgids en zorgt ervoor dat hij altijd een goede plattegrond in zijn broekzak heeft zitten. Daar kan ik nog wat van leren. Vooral in vreemde steden loop ik regelmatig verkeerd of mis ik belangrijke gebouwen. Dankzij mijn vader probeer ik me nu toch iets meer voor te bereiden. Al is het alleen al om bij thuiskomst trots aan hem te kunnen vertellen dat ik het tegenwoordig ook in mijn eentje kan redden.

Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd

Mijn vader kan echt op de meest gekke momenten met een flauwe grap komen. Ik geef toe dat we daar niet altijd even hard om kunnen lachen als hijzelf, maar over het algemeen werkt het wel aanstekelijk. Door zijn instelling heb ik in ieder geval geleerd om het leven niet altijd serieus te nemen. Juist op momenten waarop je er even doorheen zit, kan het best fijn zijn om eens de grappige kant van iets in te zien. Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd. Die positieve levensles probeer ik elke dag weer in mijn achterhoofd te houden.

Wat is jouw belangrijkste levensles?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

32 Reacties

 1. Mariëlle

  Wat ontzettend mooi dat hij je deze levenslessen heeft geleerd en jij ze de rest van je leven kunt blijven toepassen :) Ik denk dat ik mezelf levenslessen heb geleerd… Ik kan zo namelijk niets noemen vanuit mijn ouders haha!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, dat is ook mooi, toch?! Dat je jezelf de belangrijkste lessen hebt geleerd :)

   Antwoord
 2. Neelke

  Wat een mooi artikel is dit zeg! Prachtig geschreven. En ja, flauwe grapjes van vaders… :o
  Liefs, Neelke

  Antwoord
 3. Sofie

  Hoi! Ik neem hier voor het eerst een kijkje :-) Leuke positieve vibe heeft je blog.

  Over dit artikel: ik denk dat je vader dit erg fijn zal vinden om te lezen, als ouder hoop je denk ik toch dat je je kind waardevolle dingen kan meegeven in het leven. Moet een heel bijzonder gevoel zijn te lezen dat dat gelukt is.

  Groetjes, Sofie

  Antwoord
  • Romy

   Wat een lieve reactie! Dankjewel! Mijn vader heeft zijn taak als ouder zeker goed verricht. Ik ga straks ook even een kijkje nemen op jouw blog :)

   Antwoord
 4. Papa

  Dank je wel, Romy!
  En dan heb ik meteen een idee voor 1 van je volgende blogs: wat heb je geleerd van je moeder?
  (Sorry, dit zul je wel weer een flauwe grap vinden, ha ha).

  Antwoord
  • Romy

   Haha, dankjewel voor de tip, pap! :)

   Antwoord
 5. Lieke - Life As Lieke

  Wat een mooie lessen, wauw! Een les vanuit mezelf; geniet van de kleine dingen, uit alle negatieve dingen kun je wel iets positiefs halen en inderdaad een dag niet gelachen is een dag niet geleefd :)

  Antwoord
  • Romy

   Die eerste les is ook mooi inderdaad! Soms vergeten we gewoon stil te staan bij kleine dingen, terwijl juist die soms zo waardevol zijn.

   Antwoord
 6. Julia

  Dear Romy,

  Indeed, you should count yourself lucky with your father!

  Your father is an Inspiration even to his colleagues. Apart from the things you mentioned, what I learned from him is:

  – Patience. No matter how difficult or stressful work gets your father always stays calm (and positive, as you mentioned).
  – Accuracy. He sets very high standards. I am always checking my work to make sure there are no mistakes.
  – Care for colleagues. A nice kind gesture goes a long way! Your father has a talent for poetry and always makes his colleagues happy with a thoughtful poem and gift for Sinterklaas. It is very much appreciated by the lucky few!

  I really miss working with him!

  Antwoord
  • Romy

   Hi Julia, Thank you so much for your comment! I truly appreciate it. I will show your comment to my dad tonight, as I’m sure he will feel flattered. I definitely count myself very lucky to have him as a dad.

   Antwoord
 7. Claire

  Wat een lief artikel! Als ik dit zo lees dan denk ik meteen aan mijn eigen vader :)

  Antwoord
 8. Irene

  Wat een leerzaam artikel! Mooi dat je vader zo mooi de balans kan vinden!

  Antwoord
 9. Marjolijn

  Hoi Romy,

  Wat een mooie levenslessen en wat fijn om zo’n vader te mogen hebben.
  Je vraagt wat onze belangrijkste levensles is. Ik heb er twee van mijn vader onthouden. ‘Tel je zegeningen’ en ‘Een leugentje om bestwil is ook een leugen’. Kortom: Blijf dankbaar, zuiver en oprecht dan volgt positiviteit vanzelf.

  Antwoord
  • Romy

   Wat een mooie lessen van je vader! Die eerste zou mijn vader zo ook gezegd kunnen hebben :)

   Antwoord
 10. Beautyjuf

  Wat een mooie levenslessen! Hartstikke lief dat je bij deze je vader in het zonnetje zet. Ik kan me indenken dat er een grote glimlach op zijn gezicht verscheen toen hij dit artikel las.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Mijn vader kwam inderdaad net met een grote glimlach thuis uit zijn werk ;)

   Antwoord
 11. Sarah

  Aw, wat een positief en lief artikel is dit! Heel erg mooie foto ook met je vader. Een levensles die ik geleerd heb is dat ik meer van de kleine dingen moet genieten :)

  Antwoord
 12. Rebecca

  Ik herken mijn vader wel een beetje in al deze puntjes. Hij is ook zeker een harde werken en zelfs nu op zijn 57e werkt hij nog ruim 60 uur in de week. Niet altijd goed, maar daardoor heb ik wel meegekregen om altijd door te gaan. Heel lief artikel dit, zal je paps trots op zijn!

  Antwoord
 13. hillybillybeauty

  Wat ontzettend lief om een blogpost over je vader te maken Romy! En zoals ik het lees een vader om trots op te zijn. Ik heb hem natuurlijk 1x gezien, maar toen ging hij ook fietsen volgens mij, haha.
  Ik heb van mijn vader zelfspot geleerd, gewoon om jezelf kunnen lachen en jezelf ook weleens wat minder serieus nemen. Ik merk dat ik daardoor ook beter met kritiek kan omgaan op zijn tijd.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! Haha, dat sportieve zou ook nog iets kunnen zijn wat ik van mijn vader heb geleerd ;)
   Zelfspot is ook een goede les inderdaad! Heerlijk als je daardoor af en toe om jezelf kunt lachen en zeker als het je ook helpt om met kritiek te dealen!

   Antwoord
 14. Miranda

  Ha die Romy,

  Zeer herkenbaar. Zo herken ik mijn broer ook. Ik ben niet zo’n computerfreak, maar leuke stukjes schrijf je.
  Ga zo door.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie :)

   Antwoord
 15. Cynthia

  Mooi, heerlijk dat je zo’n bijzondere band hebt met je vader! Mijn belangrijkste levensles is, dat hoe erg een situatie ook lijkt op het moment zelf er altijd hoop is!

  Antwoord
 16. Lifeaholic.nl

  Wat een mooi en persoonlijk artikel! Ik weet zeker dat je vader erg blij is met dit bericht!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Mijn vader was inderdaad blij verrast toen hij mijn blog gisteren las :)

   Antwoord
 17. Mylene

  Wat mooi dit zeg! Die genietmomentjes vind ik zelf ook heel erg belangrijk, dus daar kan ik me wel in vinden.

  Antwoord
  • opa en oma Veul

   Romy, we zijn heel trots om dit te lezen over onze zoon en blij dat jij je vader zo waardeer. Mooi stuk geschreven. Ook jij kan hier trots op zijn. Groetjes opa en oma

   Antwoord
   • Romy

    Wat een lieve reactie! Dankuwel :)

    Antwoord
 18. Amina

  Hele goede levenslessen dit zeg en wat lief dat je je vader ook in een artikel op je blog in het zonnetje zet! Hier kun je later altijd op terugkijken! xxx?

  Antwoord
 19. Vivian

  Wat een mooi artikel en bijzondere levenslessen! Je vader lijkt me er één uit duizenden :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief! Dat is hij zeker weten :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs