unnamed file 3 3

5 levenslessen die ik leerde van mijn moeder

 • 5 januari 2017
 • 30 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Een tijdje geleden schreef ik over de levenslessen die ik heb geleerd van mijn vader. Dat deed ik al met in het achterhoofd om ook eens eenzelfde artikel over mijn moeder te schrijven. Als er een vrouw is van wie ik veel heb geleerd, dan is zij het namelijk wel. Er gaat geen dag voorbij dat we niet met elkaar praten en er is niemand die mij zo goed aanvoelt als zij. Al van jongs af aan heb ik regelmatig wijze lessen geleerd van mijn moeder. Om mijn moeder eens in het zonnetje te zetten én om haar wijze woorden met jullie te delen, volgen vandaag 5 levenslessen die ze mij heeft meegegeven.

levenslessen van mijn moeder

Ieder huisje heeft zijn kruisje

Mijn moeder heeft me altijd geleerd dat je zelf nooit de enige bent met problemen of zorgen. Zelfs achter de voordeur van op het oog perfecte gezinnen komen vaak ruzies, problemen of ergere dingen voor. Zeker eerder in mijn puberteit had ik weleens het idee dat ik de enige was die niet altijd 100% vrolijk was en in rozengeur en maneschijn leefde. Ik dacht dat het bij iedereen om me heen allemaal perfect verliep en dat ik daar de uitzondering op was. Door mijn moeder zie ik nu in dat anderen vaak ook maar de schijn ophouden en dat je nooit de enige bent die met dingen worstelt.

Een mens lijdt het meest van het lijden dat hij vreest

Ook deze wijze les past in het rijtje met de oud-Hollandse spreekwoorden die nog net niet op een tegeltje bij ons in het toilet hangen. Ik heb regelmatig angsten voor dingen die nog moeten gebeuren. Dan ben ik bijvoorbeeld van tevoren heel bang dat ik een freelance opdracht nooit aan zou kunnen. Mijn moeder heeft me in dat soort situaties altijd geleerd dat je vaak meer last hebt van de angst die je van tevoren hebt dan van de situatie zelf. Uiteindelijk komt het vaak wel op zijn pootjes terecht en is een uitdaging helemaal niet zo eng als je verwachtte. Dit spreekwoord heeft mijn moeder zelf van mijn oma overgenomen en ik zou hem ook graag ooit aan mijn eigen kinderen doorgeven.

Laat je door tegenslag niet uit het veld slaan

Als er iets is waar ik bewondering voor heb bij mijn moeder, dan is dat wel haar enorme doorzettingsvermogen en kracht. Mijn moeders lichaam heeft haar helaas regelmatig in de steek gelaten, maar ondanks dat is ze nooit bij de pakken neer gaan zitten. Ze is hoofdredactrice, vrijwilligster en overblijfmoeder en doet al die dingen met onwijs veel toewijding en plezier. Van haar heb ik geleerd dat je je nooit op je kop moet laten zitten en dat er altijd mogelijkheden zijn om iets van het leven te maken. Zelf laat ik nog weleens mijn kop hangen en dan moet ik regelmatig denken aan hoe mijn moeder alles ondanks tegenslagen voor elkaar heeft gebokst.

Wees gewoon jezelf

Mijn moeder is vaak heerlijk zichzelf. Als klein kind kon ik het niet altijd even waarderen als ze in de kamer op Abba stond te dansen of net de verkeerde flauwe opmerking maakte. Inmiddels kijk ik daar wel anders naar en vind ik het vooral ontzettend leuk dat mijn moeder 100% zichzelf is. Ze heeft mij altijd geleerd dat het vooral belangrijk is om te zijn wie jij wil zijn en je niet te laten leiden door wat anderen vinden. Heb je niet altijd het hoogste woord? Prima, waarom zou je?! Heb je geen standaard kledingstijl? Alleen maar leuk! Zelf ben ik het dankzij mijn moeder ook echt gaan waarderen als iemand niet met de massa meeloopt, maar vooral zijn eigen pad volgt.

Volg je hart

De belangrijkste levensles die ik van mijn moeder heb geleerd, heb ik tot het einde bewaard. Last but not least. Mijn moeder heeft net als ik een grote passie voor taal en schrijven en ze heeft mij ook altijd gestimuleerd om daar iets mee te gaan doen. In al mijn twijfels over een studie en later over een baan heeft ze me vooral vrij gelaten en gezegd dat ik de keuze moest maken waar ik me goed bij voelde. Volg je hart en dan komt het vanzelf goed. Je kunt beter iets doen waar je je goed bij voelt dan een te rationele afweging maken. Nog steeds ben ik haar elke dag dankbaar dat ik de belangrijkste keuzes in mijn leven daadwerkelijk vanuit mijn hart in plaats van met mijn hoofd heb kunnen maken.

Wat zijn de belangrijkste levenslessen die jouw moeder je heeft bijgebracht?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 5 januari 2017 op 8:26 am - Beantwoord

  Wauw wat mooi! De tweede vind ik echt dat mensen zich daar meer bewust van moeten zijn. Ook ik hoor. Af en toe heb ik ook wel eens dingen waar ik heel onzeker over ben, of ik het wel kan. Zonde om door dit gevoel je kansen te laten liggen. Ik heb van mijn moeder geleerd dat je eigen geluk voorop gaat.

  • Romy 5 januari 2017 op 11:16 am - Beantwoord

   Wat een mooie levensles! Mijn moeder zegt ook vaak dat anderen vanzelf gelukkig worden als jij dat ook bent. In die zin is je eigen geluk eigenlijk het belangrijkste 🙂

 2. Iris 5 januari 2017 op 8:57 am - Beantwoord

  Wat een mooie levenslessen! Je moeder heeft helemaal gelijk! Gewoon genieten, jezelf zijn en je niet uit het veld laten slaan 😀

 3. Mariëlle 5 januari 2017 op 10:09 am - Beantwoord

  Wat een mooie foto en wat een mooie levenslessen!! Ik kan zo eigenlijk geen dingen noemen die ik heb meegkregen, maar super mooi hoor!

 4. Irene 5 januari 2017 op 11:10 am - Beantwoord

  Wauw wat een topmoeder heb jij! Wat fijn dat je zoveel van haar kunt leren!

 5. Josephine 5 januari 2017 op 11:42 am - Beantwoord

  Wat een mooie foto van jou en je moeder, heel leuk om te zien! Lief dat je jouw moeder zo in het zonnetje zet – en je hebt blijkbaar veel nuttige tips van haar meegekregen. Ik kan er ook wel wat mee. 🙂

  Ik ben eigenlijk benieuwd of je moeder zich in het rijtje herkent? Volgens mij zou mijn moeder best wel schrikken van zo’n lijstje op internet, haha. Zo van: “Heb ik dat gezegd?!” 🙂

  Van mijn moeder heb ik geleerd dat je niet mee hoeft te rennen met wat nu weer in de mode is; jezelf blijven is goed genoeg, en uiteindelijk ook het prettigst. Maar dit heeft ze vooral voorgeleefd, want ze is niet zo van de tegeltjeswijsheden.

  • Romy 5 januari 2017 op 12:08 pm - Beantwoord

   Haha, mijn moeder vond het heel leuk om vanochtend te lezen juist. Volgens mij herkende ze zich er wel in.
   Wat een mooie les heb jij van je moeder geleerd, ondanks dat het niet echt een tegeltjeswijsheid was 😉 Het is inderdaad zo belangrijk om trouw te blijven aan je eigen stijl.

 6. Sylvia 5 januari 2017 op 11:46 am - Beantwoord

  Wat een mooie en leerzame lessen. Inderdaad ieder huisje heeft zijn kruisje en veel mensen houden gewoon de schijn op. Niemand is perfect en dat geeft ook niet. Wat wel jammer is dat maar weinig mensen hun echte “ik” laten zien en dat is gewoon jammer.

  De belangrijkste levenslessen die ik heb geleerd is behandel iedereen zoals je zelf behandeld wilt worden. En respect moet je verdienen. Spreken mij voorzich denk ik?

  • Romy 5 januari 2017 op 12:09 pm - Beantwoord

   Dat zijn ook twee mooie en wijze lessen inderdaad 🙂

 7. Lieke - Life as Lieke 5 januari 2017 op 12:01 pm - Beantwoord

  Wat een mooie lessen!

 8. Astrid 5 januari 2017 op 12:28 pm - Beantwoord

  Wat een mooi ene wijze levenslessen. Ik heb ook van mijn ouders meegekregen dat ik niet de enige ben die problemen heeft.

 9. Marlous 5 januari 2017 op 1:04 pm - Beantwoord

  Wat een mooi en interessant artikel. Ik ga mijn moeder ook eens om haar levenslessen vragen!

  • Romy 5 januari 2017 op 11:11 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd waar jouw moeder mee komt 🙂

 10. Sarah 5 januari 2017 op 1:22 pm - Beantwoord

  Dat zijn echt hele mooie levenslessen. Vooral die tweede! Ik ben namelijk ook altijd aan het stressen om hetgeen nog moet komen, en dan denk ik ook altijd aan die levensles. Oeh, en super mooie foto heb je weer bij dit artikel geplaatst!! 🙂

  • Romy 5 januari 2017 op 11:12 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 De foto is al van een tijdje geleden, maar ik vind hem zelf ook zo leuk. Wat fijn dat ‘Ieder huisje heeft zijn kruisje’ jou ook houvast biedt.

 11. nancy 5 januari 2017 op 1:32 pm - Beantwoord

  Nou van zo’n wijze vrouw kun je alleen maar opgroeien tot een mooi gelukkig persoon! En wat lijk je op je moeder! Mooie foto.

  • Romy 5 januari 2017 op 11:12 pm - Beantwoord

   Wat lief! Dankjewel! En we krijgen inderdaad regelmatig te horen dat we veel op elkaar lijken 🙂

 12. Denise 5 januari 2017 op 4:48 pm - Beantwoord

  Hele mooie levenslessen van je moeder! Vooral de tweede les vind ik erg mooi, en had ik gewild dat mijn ouders dat tegen mij hadden gezegd. Wat lijk je trouwens veel op je moeder! Hele leuke foto samen.

  • Romy 5 januari 2017 op 11:13 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Er zijn inderdaad regelmatig mensen die zeggen dat we zoveel op elkaar lijken 🙂 De tweede les is van dit rijtje ook wel degene waar ik in mijn leven heel veel aan heb gehad.

 13. Sara | MevrouwMiauw 5 januari 2017 op 7:17 pm - Beantwoord

  Wat een ontzettend leuk en heel erg persoonlijk artikel is dit. Ik heb nooit op deze manier nagedacht over wat ik van mijn moeder mee heb gekregen, maar het is wel heel erg leuk om dat te doen. Ik weet zeker dat je moeder dit artikel glunderend van trots heeft gelezen. Want wauw, wat heeft ze je fijne levenslessen meegegeven. Jullie klinken als een heel hecht en mooi team samen.

  • Romy 5 januari 2017 op 11:14 pm - Beantwoord

   Mijn moeder was inderdaad erg blij en trots toen ze dit artikel vandaag als verrassing op mijn blog tegenkwam 🙂 Ik vond het ook heel leuk om hier eens over na te denken. Het is leuk om eens stil te staan bij hoe je beide ouders je eigenlijk hele verschillende dingen meegeven.

 14. Lorenza 6 januari 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Wat ontzettend mooi. Het laat me nadenken over welke lessen ik leerde van mijn ouders. Fijn artikel!

 15. Vivian 7 januari 2017 op 6:22 pm - Beantwoord

  Vooral die eerste twee zou mijn eigen moeder zo gezegd kunnen hebben, maar sowieso herken ik veel van mijn moeder in wat jij beschrijft over jouw moeder!

 16. Irene | Tussenmarsenjupiter.be 8 januari 2017 op 12:40 am - Beantwoord

  Wat een mooie dingen heb je meegekregen van je mama. Ik vind het altijd zo bijzonder om te lezen wat mensen leren van hun ouders. Mijn mama heeft me denk ik nooit echt bewust dingen geleerd of meegegeven. Maar nu ik er zo even over nadenk, heb ik wel iets geleerd van haar. Bijvoorbeeld dat als je maar genoeg inzet toont en blijft gaan, je er uiteindelijk wel komt. En ook dat je achtergrond niet van heel veel belang is maar eerder wie en wat je nu bent en doet.

  • Romy 8 januari 2017 op 2:33 am - Beantwoord

   Dat zijn twee hele mooie en belangrijke dingen die je van haar hebt geleerd. Ik vind het inderdaad ook heel mooi om eens stil te staan bij wat voor verschillende dingen mensen van hun ouders meekrijgen.

 17. bwrites 10 januari 2017 op 3:08 pm - Beantwoord

  Wat mooi om te lezen!

 18. Hilly Nicolay 8 juli 2018 op 7:49 pm - Beantwoord

  Ze is vast trots op je dat je al die levenslessen meeneemt door je leven.

  Leuke foto!

Recente blogs

Geen tijd? Nou, voor deze 9 dingen wil ik tijd máken!

29 juni 2018|Lifestyle|

"Vrije tijd, wat is dat?" Een opmerking die wel vaker uit mijn mond floept. Maar, zoals mijn hardwerkende-maar-ook-tijd-voor-ontspanning-nemende vader me regelmatig toefluistert: "Voor sommige dingen moet je gewoon tijd máken!". En ik moet toegeven: gelijk heeft hij! Er is één goede manier om toch toe te komen aan de dingen waar je blij van wordt, en dat is door van die dingen, naast je verplichtingen, een prioriteit van te maken. Om daarmee te beginnen, besloot ik alvast 9 dingen op een rij te zetten waarvoor ik meer tijd wil vrijmaken. Tijd voor actie! Doe je mee? 

Vaker Vrolijk jaaroverzicht 2022 | Een recap van mijn blogjaar

30 december 2022|Persoonlijk, Carrière en ondernemen|

Terwijl wij vandaag nog een verlaat kerstdiner hebben, wordt de zin in oliebollen steeds groter. Oudejaarsconferences, Jip en Janneke-champagne en melancholisch terugblikken op het afgelopen jaar - kom maar door! Maar voordat ik aan de sterretjes en het gefrituurd lekkers ga, werp ik eerst een blik op 2022 als blogjaar. Welke artikelen waren het populairst? Wat waren mijn bijzonderste blogbelevenissen? Via welke bijzondere zoektermen kwamen mensen op mijn site uit? Wat zijn grappige random feitjes over dit blogjaar? En heb ik nog plannen voor het nieuwe blogjaar? Spoiler: zeker, lekker blijven schrijven vooral.

Rood haar: hoe is het om een ginger te zijn?

3 oktober 2016|Persoonlijk|

“Hé, vuurtoren!” of “Stoplicht, wanneer spring je op groen?” Als roodharige kun je de gekste opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgen. Gelukkig is het bij mij nooit echt verder gekomen dan “Ginger!”, wat ik niet eens echt een scheldwoord vind. De een heeft blonde lokken, de ander bruine krullen en weer een ander heeft een prachtig zwart afrokapsel. Maar ik ben ooit geboren met een hoofd vol rood haar. Vind ik dat erg? Nee! Mooi rood is niet lelijk, toch? Ik ben er inmiddels juist trots op dat ik tot de 1-2% van de wereldbevolking behoor die roodharig is. Benieuwd hoe het is om met rood haar door het leven te gaan? Vandaag vertel ik je er alles over.