lichte slaper 4

Lichte slaper? 11 tips om niet overal wakker van te worden!

 • 25 april 2023
 • 6 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Een lichte slaper kun je mij zeker noemen. Tot twee jaar geleden werd ik van elk wissewasje wakker. Als Bart ’s nachts naar het toilet ging, zat ik al rechtop in bed (terwijl de lieve jongen nog zo zijn best deed om op zijn tenen naar de wc te lopen). En ’s zomers waren het vaak de musjes die me iets eerder dan de bedoeling was wakker kwetterden. Tja, alert zijn is best handig, maar niet per se op het moment dat je gewoon in dromenland wilt zijn. Daarom ben ik sinds twee jaar dingen gaan veranderen waardoor ik nu wél door Barts nachtelijke toiletbezoekjes heen slaap en niet meer van alles wakker word. Dit zijn 11 tips van mij voor andere lichte slapers.

Wanneer ben je een lichte slaper?

Lichte slapers worden ’s nachts makkelijker wakker ven hebben vaak ook meer moeite om daarna weer in slaap te vallen. Vaak is geluid de boosdoener die lichte slapers uit hun slaap haalt. Je kunt bijvoorbeeld niet slapen vanwege snurkende bedgenoten, kunt de geluiden van je bovenburen minder goed uitstaan of hebt zelfs last van kleine geluiden als een langsrijdende auto.

Iedereen wordt weleens wakker ’s nachts (door de overgang tussen slaapfases), maar dat is vaak onbewust. Je zit dan niet rechtop in bed, maar valt zo weer in slaap. Als je wel regelmatig opschrikt van geluiden, licht of andere prikkels, dan ben je waarschijnlijk een lichte slaper.

Zelf schaar ik mezelf al vanaf mijn jeugd in de categorie ‘lichte slapers’. Ik herinner me nog dat ik als kind van tien jaar ’s nachts standaard de tikkende klok in mijn kledingkast verstopte. Ik kon het geluid van die klok absoluut niet uitstaan en sliep er, hoe moe ik ook was, niet doorheen. Op slaapfeestjes stond ik vaak al om vijf uur naast mijn bed. Er was altijd wel iemand die geluid maakte of naar het toilet ging. Ik zat dan rechtovereind in mijn slaapzak en kon niet meer in slaap komen. Nog steeds heb ik daar last van. Hoe zachtjes Bart ook ’s nachts naar de wc sluipt, ik schrok er altijd van op. Na een nachtmerrie kom ik vaak slecht in slaap en ik ben ook vroeger wakker als het ’s ochtends eerder licht is buiten.

Symptomen van een lichte slaper

Volgens het internet zijn dit de belangrijkste symptomen om te checken of jij een lichte slaper bent:

 • Je wordt relatief snel wakker van geluid (denk aan snurken, geluid van buren, huilende kinderen, langsrijdend verkeer, etc.).
 • Je bent je meer bewust van je dromen en beleeft ze vaak intenser. (Je droomt niet méér dan anderen, maar herinnert je vaak wel dromen beter en hebt bijvoorbeeld vaker last van nachtmerries.)
 • Je bent regelmatig moe of wordt moe wakker, omdat je nachten niet zo goed zijn.
 • Je vindt het lastig om opnieuw in slaap te vallen als je wakker wordt. Daardoor slaap je misschien ook minder dan je nodig hebt.
 • Je bent vaak over het algemeen wat alerter (ook overdag). Dit kan ook samenhangen met onder meer hoogsensitiviteit (gevoeligheid voor prikkels).
lichte slaper

Waarom slaap ik zo licht?

Dat vroeg ik mezelf ook af toen ik laatst om 4.00 uur ’s nachts voor de zoveelste keer wakker in bed lag, met waarschijnlijk een piepklein geluidje als oorzaak. Ik las online dat het onder andere een rol kan spelen dat je biologische klok verstoord wordt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je vaak uitslaapt, weinig daglicht ziet tijdens de donkere maanden, als je overdag de gordijnen dicht laat en daardoor daglicht mist of als je ’s avonds laat nog achter de laptop of tv zit. Daar is overigens geen duidelijk bewijs voor, maar het zijn een paar mogelijke verklaringen uit onderzoek van het RIVM.

Een andere mogelijke verklaring voor licht slapen is dat jouw diepe slaap minder lang duurt dan bij mensen die wel doorslapen. Je hebt namelijk drie slaapfases: lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Tijdens de diepe slaap ben je het minst gevoelig voor prikkels. In de andere slaapfases is de kans simpelweg groter dat je wakker wordt.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt verder dat sommige mensen (de goede doorslapers) geluid beter kunnen blokkeren tijdens hun slaap. Deze mensen produceren meer hersengolven ’s nachts, wat ervoor zorgt dat je minder snel wakker wordt van geluid. De trillingen van de hersengolven blokkeren namelijk prikkels. Bij mensen met minder hersenactiviteit en dus minder trillingen, komen geluiden meer ongefilterd binnen. Dat maakt het lastiger om door dingen heen te slapen.

11 tips voor lichte slapers

Leuk hoor, die verklaringen! Maar echt veel kun je er natuurlijk niet mee als jij gefrustreerd om drie uur ’s nachts rechtop in je bed zit. Daarom ben ik zelf de laatste jaren volop op ontdekkingstocht gegaan hoe ik beter kon slapen. Voor mij als lichte slaper helpen deze 11 tips goed om zowel beter door te slapen als sneller in slaap te vallen.

1. Neem oordopjes op maat (écht: DOEN!)

Dit is meteen mijn allergrootste tip voor lichte slapers. Ik heb heel lang getwijfeld of dit wel iets voor mij zou zijn. Ik was bang door mijn wekker heen te slapen. En zo’n oordopje kan toch niet lekker liggen als zijslaper? Maar toen Bart en ik net samenwoonden, merkte ik dat ik van werkelijk alles ’s nachts wakker werd en dan ook niet meer in slaap kwam. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben ik toch voor oordopjes naar Beter Horen gegaan. De standaard oortjes van de drogist vielen bij mij steeds uit mijn oren, dus ik wilde iets hebben wat goed paste en meer geluid tegenhield.

Sinds ik oordopjes op maat heb, kan ik niet vaak genoeg tegen mensen met slaapproblemen zeggen dat dit een mega-uitkomst kan zijn.

Sindsdien kan ik zelfs door feestjes van de bovenburen heen slapen, hoor ik het niet als Bart naar de wc gaat en val ik ook op vakantieadressen makkelijker in slaap. Van alle bezwaren die ik van tevoren had, zijn er maar weinig uitgekomen. Ja, mijn lichaamstemperatuur is ’s nachts wat hoger. En het is soms vervelend dat je jezelf harder hoort ademen. Maar ik slaap er zeker één uur per nacht langer door, word ’s ochtends gewoon nog wakker van de wekker (die hoor je er prima doorheen!) en ben er helemaal aan gewend geraakt.

Mocht je nog twijfelen, ik vertel (ongesponsord overigens!) in een ander artikel meer over mijn ervaring met oordopjes op maat.

2. Maak van je slaapkamer een fijne slaapplek

Als ik op een plek slaap die fijn voelt, heb ik er al minder last van dat ik ’s nachts steeds wakker word. Als je gevoelig bent voor de ruimte waarin je bent, dan herken je dat misschien wel. Een goede slaapplek creëren zit ‘m voor mij vaak al in kleine dingen. Sowieso vind ik het belangrijk dat een matras goed ligt en dat ik onder een fijn en zacht dekbed slaap van een stof die niet te snel kreukelt. Een vrolijk dekbedovertrek helpt uiteraard ook mee om snel in slaap te komen 😉

Daarnaast zorg ik altijd voor dit soort dingen:

 • Wij zetten zo goed als nooit de verwarming aan op de slaapkamer, zodat het koel blijft. (Als we hem aanzetten, is dat om te voorkomen dat de verwarmingsbuizen bevriezen.) Een koele slaapkamer schijnt voor iedereen beter te zijn, maar het helpt mij ook tegen nachtelijke zweetbuien (zeker als ik een nachtmerrie heb).
 • Ik investeer altijd in een goed hoofdkussen en vervang dat ook eens in de vier jaar. Ga het liefst even proefliggen op een kussen voordat je het koopt of laat iemand meekijken naar wat past bij jouw slaaphouding.
 • Wij laten de slaapkamer overdag luchten (ook ’s winters), zodat het niet benauwd wordt en je veel frisse lucht hebt.
 • Ik heb verder niet te veel spullen in de slaapkamer staan. Zo heb ik niet te veel prikkels om me heen als ik ga slapen of wakker word.
lichte slaper 2

3. Maak je kamer goed donker

Zelf slaap ik alleen goed als het pikdonker is. Ik slaap daarom ook het liefst aan de niet-raamkant, met mijn hoofd naar de muur toe. Daarnaast hebben wij zowel donkere gordijnen als luxaflex die bijna al het licht tegenhouden. We hadden een tijdje een lantaarnpaal pal voor de slaapkamer, maar dankzij de luxaflex had ik zelfs daar geen last van. In een volgend huis zou ik misschien zelfs extra verduisterende gordijnen nemen. Dat werkt al helemaal goed, ook als je bijvoorbeeld een lantaarnpaal voor je raam hebt.

4. Eet en drink niet meer vlak voor het slapengaan

Zelf eet ik na het avondeten meestal niets meer en ik probeer na half negen ook niets meer te drinken. Als ik dat wel doe, heb ik sowieso ’s nachts een abonnement op het toilet. Omdat ik lastig in slaap kom, heb ik liever dat ik niet te vaak ’s nachts mijn bed uit hoef te gaan. Daarom is dit een kleine aanpassing die mij helpt om beter door te slapen.

Overigens las ik online dat het verteren van eten je ook uit je slaap kan houden. Je darmen zijn dan hard aan het werk, wat kan betekenen dat je iets lichter slaapt.

5. Kijk geen enge series (als je daar slecht tegen kunt)

Misschien is dit een heel persoonlijke tip, maar ik ben hiermee gestart omdat ik bijna standaard nachtmerries krijg van spannende series die ik ’s avonds kijk. Nachtmerries zijn voor mij één van de belangrijkste redenen, naast geluid, als ik midden in de nacht wakker word. En dan badend in het zweet, rillend in bed en soms zelfs Bart wakker schreeuwend over enge wezens die in mijn hand bijten (sorry Bart voor alle rolberoertes die dat je al heeft bezorgd!).

Ik weet van mezelf dat ik én gevoelig ben voor nachtmerries én niet zo best kan tegen spannende thrillers kijken voor het slapengaan. Daarom heb ik – met enige pijn in het hart – afscheid genomen van Flikken Maastricht kijken na tien uur of andere enge series bingewatchen voor het slapengaan. Die series kijk ik liever wat vroeger op de dag, zodat de spannende beelden alweer uit mijn hoofd zijn als ik ’s avonds naar bed ga.

6. Voorkom piekeren in de avonduren

In mijn slaap pieker ik uiteraard niet. Maar als ik dan wakker word van bijvoorbeeld geluid, val ik minder makkelijk opnieuw in slaap als er veel gepieker door mijn hoofd heen gaat. Daarom probeer ik nachtelijke piekersessies zoveel mogelijk te voorkomen. Ik schreef er al eens een artikel over met tips:

Lees ook: Niet kunnen slapen door piekeren ’s nachts? 9 anti-piekertips

Wat mij het meeste helpt om gepieker tegen te gaan voor het in slaap vallen of bij het wakker worden:

 • Praat over waar je mee zit. Gooi dingen eruit voordat je gaat slapen. Als ik bijvoorbeeld opeens aan het piekeren sla over een vervelende opmerking van iemand, dan heb ik het er vaak kort over met Bart. Al na vijf minuten voel ik me een stuk rustiger, omdat hij iets beter is in relativeren dan ik.
 • Leg een notitieboekje naast je bed, waarin je piekergedachten kunt opschrijven. Als je die gedachten op papier zet, kun je het ook beter uit je hoofd laten gaan.
 • Ga niet vlak voor het slapengaan e-mails beantwoorden of appjes checken. Zet liever je notificaties van tevoren uit, zodat je niet wakker ligt van een binnenkomend berichtje waar je toch niets mee kunt. (Dat hoeft trouwens niet eens te zijn omdat het een vervelend bericht is. Het kan ook zijn dat iemand iets van je vraagt en jij direct in de “Dit moet ik morgen meteen gaan doen!”-modus schiet. Dat wil je niet om twaalf uur ’s nachts.)
 • Maak aan het einde van de werkdag een to-do-list voor de volgende dag. Ook voor privé-taken. Dan hoef je daar niet ’s avonds in de bed nog over te malen.
 • Kijk minder nieuws of andere dingen die je aan het piekeren maken. Gooi overbodige ellende uit je leven, bijvoorbeeld door minder vaak de NOS-app te checken en je niet te veel te omringen met energieslurpende mensen.
lichte slaper 5

7. Zet ’s nachts je internet uit

Ik weet niet onder welke steen ik daarvóór heb geleefd, maar voorheen liet ik ’s nachts altijd mijn telefoongeluid gewoon aanstaan. Inclusief alle notificaties voor WhatsApp en e-mail. Het gevolg was dat ik regelmatig wakker schrok als er een nieuwsbrief binnenkwam of als een nachtbraker onder mijn vrienden om drie uur ’s nachts een bericht stuurde. Sinds twee jaar pak ik dat anders aan.

Op mijn telefoon zet ik standaard ’s nachts wifi en 4G uit, waardoor ik alle notificaties pas ’s ochtends binnenkrijg. Ik word er dus niet wakker van.

Tegelijkertijd ben ik voor spoedgevallen wel telefonisch bereikbaar, wat ik zelf ook een fijn idee vind.

8. Maak je niet druk over niet kunnen slapen

Daar ging het bij mij regelmatig mis. Als ik dan om vier uur klaarwakker in bed lag, ging ik er enorm over stressen dat ik niet in slaap kon vallen. Dat op zich was alweer een reden om te piekeren. Want als ik niet slaap, dan verschijn ik morgen zeker als een halve zombie bij die ene klant op kantoor! Ik prentte mezelf dan zo vaak in “Ik moet in slaap vallen” dat ik uiteraard alleen maar nog meer wakker lag.

Op een gegeven moment gaf iemand me de tip om me daar minder druk over te maken. Bedenk dat er kersverse ouders zijn die een half jaar lang nachtelijke perikelen hebben met een huilbaby. Ook zij staan nog overeind (al zal het wel met een iets korter lontje, wat grotere wallen en soms de handen in het haar zijn). Dan maakt die ene nacht van jou echt niet uit!

Stap even uit bed, ga een boekje lezen, knuffel met je kat of doe een korte meditatie. Doe iets wat jou rustig maakt en geef er gewoon aan toe dat slapen even niet lukt. Probeer het daarna nog een keer, maar dan zonder de druk dat je móet slapen.

9. Probeer een verzwaringsdeken

Naast de oordopjes vind ik ook dit een echte life-saver. Ik slaap nu bijna twee jaar onder een verzwaringsdeken (in de lente, herfst en winter) en kan niet meer zonder. Een verzwaringsdeken is speciaal bedoeld voor mensen die onrustig slapen, een lichte slaper zijn of veel last hebben van prikkels of piekeren ’s nachts. Het is een deken van ongeveer 10% van je lichaamsgewicht die dus wat extra druk geeft als je slaapt. Dat kan een rustgevend effect hebben. Vergelijk het met inbakerdoeken bij baby’s. Je ligt wat meer ingestopt en in je eigen cocon. Voor mij maakt het absoluut verschil. Ik woel minder in mijn slaap, slaap vaster en heb ook minder vervelende dromen.

Zo’n deken is wel een flinke uitgave (rond de € 150). Ik zou er ook niet één kopen als je het snel warm hebt ’s nachts of als je juist liever zo min mogelijk gewicht op je hebt liggen. Maar als je daar geen last van hebt, is het wat mij betreft het proberen waard.

Lees in een ander artikel meer over mijn ervaring met een verzwaringsdeken.

lichte slaper 4

10. Sport niet vlak voor het slapengaan

Dat sporten de adrenaline door je lichaam laat gieren, is algemeen bekend. Laat adrenaline nu net geen handig hormoon zijn als je naar bed wilt gaan. Daarom kun je beter niet vlak voor het slapen nog je hardloopschoenen aantrekken of jezelf afmatten in de sportschool. Doe dat al iets eerder op de avond, zodat de adrenaline alvast kan zakken.

Voorheen deed ik weleens work-outs een uur voor het slapengaan. Dat voelde superproductief en goed. Het probleem was alleen dat ik daarna vaak energie voor tien had als ik in bed kroop. Die adrenaline kan ook ’s nachts nog een beetje doorwerken, terwijl je juist tot rust wil komen. Sinds ik dat weet, sport ik net voor of na het eten. Dan heb ik genoeg tijd om in de relaxmodus te komen.

11. Zorg voor een slaapritme

Iedereen heeft weer een ander slaapritme. De ene persoon móet 8 uur per nacht slapen om goed te functioneren. Ikzelf heb aan 7 uur slaap vaak al voldoende. Waar de één om tien uur in bed wil leggen en al vroeg uit de veren is, heeft de ander liever meer aan zijn avond en gaat later naar bed. Het is goed om je eigen slaapritme te ontdekken en daar ook aan toe te geven. Kijk of je elke dag rond dezelfde tijd naar bed kunt gaan en rond dezelfde tijd kunt opstaan. Experimenteer er ook eens mee of het slaapritme dat je hebt wel echt bij je past, bijvoorbeeld door eens wat eerder of juist later naar bed te gaan.

Als je een partner hebt, ben je misschien geneigd om tegelijk naar bed te gaan. Maar is dat wel een slaapritme dat bij jou past of lig je eigenlijk een uur eerder in bed dan voor jou goed werkt? Of ga je misschien juist door je moeheid heen en lig je er pas een uur later in dan eigenlijk zou horen? Ook een verstoord ritme kan maken dat je eerder wakker bent of moeilijk in slaap komt.

Kijk vooral wat voor jou werkt en probeer daarin een ritme te vinden. Dat helpt niet alleen om aan voldoende slaap te komen, maar ook om je kwaliteit van slaap te verbeteren. Zo word je als lichte slaper hopelijk meer uitgerust en na minder tussenstops ’s ochtends wakker.

Ben jij een lichte slaper? Zo ja, welke tips helpen jou?

1 17
lichte slaper 5

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Liesbeth 25 april 2023 op 9:05 am - Beantwoord

  Nou dit bericht komt net op het moment dat ik een nacht heb gehad met amper 4h slaap…ik ben zelf ook hoogsensitief en waardoor ik tijdens stressmomenten meer last heb van mijn angsten en piekergedachten. Noem me gerust een een controle freak en het pakketje is klaar om tijdens onverwachte nieuwe situaties ( zeker stressvolle situaties) plots niet meer mijn 8h slaap die ik normaal kan vinden, helemaal kwijt te zijn.
  Je tips zijn allemaal aanraders.
  Zo keek ik een tijdje terug vaak telbare keren ( 10-20 per dag) de nieuws berichten online..
  Nu heb ik geleerd om dit maar, hou je vast, maar 2 dagen per week Max een 2 keer per dag te controleren.
  Dit maakt zo een verschil. En belangrijk nieuws komt altijd wel naar je toe als het nodig is ( via man, radio in auto..) ik mis het zelfs helemaal niet en merk nu de rust die het me heeft..
  Zo krijg ik minder prikkels …net zoals dat ik ook geen “enge”, agressieve tv programma’s /films bekijk..
  Ik pas ondertussen ook al jouw tips van hierboven toe met uitzondering van de oordopjes. Met de kinderen in huis ( toch al 16-20j) vind ik het moeilijk om dit te doen. Stel dat ze roepen tijdens de nacht dat er iets is, en zo heb ik nog wat controle 🙂 of ze na het uitgaan op tijd thuiskomen.

  • Romy 5 mei 2023 op 11:25 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je veel dingen bent gaan proberen om je nachtrust te verbeteren! Minder nieuws kijken kan inderdaad al een enorm verschil maken. Het bespaart mij ook heel veel piekergedachten dat ik niet meer standaard het NOS-nieuws (inclusief nogal wat narigheid) aanzet.
   Enne, groot gelijk dat je de oordopjes laat voor wat ze zijn. Wie weet komen die er ooit in als de kinderen het huis uit zijn 🙂

 2. Daenelia 25 april 2023 op 9:30 am - Beantwoord

  Ik heb ook niet echt lekker doorgeslapen vannacht, maar ik ben geen lichte slaper. Ik slaap rustig door een onweerstorm heen, de kat kan over me heen lopen (of blijkbaar met zijn pootje mijn gezicht aaien): ik lig echt in coma. Maar er zijn nachten dat ik gewoon 5x wakker wordt. En dan wel vaak weer inslaap. Dat heb ik, denk ik, ook getraind. Ik was het zat om om 3 uur wakker te worden en dan pas een uur voor de wekker weer in slaap te vallen (errug he?). Dus ik ben dingen gaan proberen: schaapjes tellen, sommen in mijn hoofd doen, radio/tv aanzetten, boek lezen (op papier!), in ritme denken (dat kan ik zo snel niet uitleggen). Wat 100% werkt is in de trein, bus of auto zitten, maar dat doe je niet om 3 uur ’s nachts.
  Mijn meest succesvolle methode is aan iets denken wat ik heel graag wil doen. Echt heel graag. Iets waar ik zo nu voor uit bed zou stappen. Bijvoorbeeld mijn opgeslagen spel uitspelen op de computer. En dan bedenk ik de strategie en .. voor ik het weet slaap ik. Zo frustrerend, want ik weet zeker dat ik dan iets briljants bedacht heb, wat me na de nacht ontschiet!
  Wat zeker een tip is: push die dwanggedachtes weg. Niet ‘oh, als ik nu niet slaap, dan ben ik morgen moe, en ik heb twee gesprekken en een plugin die ik moet installeren en, en, en!’ Voor die gedachtes kun je een tegengedachte ontwikkelen die bij je past.
  Wakker liggen zie ik nu dus niet als probleem. En dat helpt.
  Wat niet betekent dat ik dus altijd 100% lekker slaap 🙂
  … en als mijn kat dan toch om 4 uur in de gordijnen in de woonkamer hangt of de hond overgeeft: daar word ik dus wel wakker van, en mijn lichtslapende gozer slaapt door dat soort dingen heen.

  • Romy 5 mei 2023 op 11:23 pm - Beantwoord

   Goede tips allemaal! Aan iets leuks denken werkt voor mij ook altijd heel goed. Meestal zijn dat dan receptideeën waar ik heel veel zin in heb. Ik moet alleen altijd opletten dat ik er niet zó in opga dat ze me juist uit mijn slaap houden, haha. Dun lijntje 😉
   En inderdaad, niet te veel piekeren over de gevolgen als je een keer slecht slaapt! Dat scheelt al een heleboel. Ik probeer me altijd in te prenten dat er jonge ouders zijn die een jaar lang (!) maar een paar uur per nacht slapen en die ook nog redelijk prima functioneren. Dan moet dat voor ieder ander mens ook best prima lukken na één slechte nacht.

 3. Saskia 25 april 2023 op 1:22 pm - Beantwoord

  Leuk artikel met fijne tips. Ik las de titel en dacht: neem vooral geen kinderen haha. Sommige tips zijn helaas voor moeder niet (meer) toe te passen. Ik slaap juist nu ik mama ben een stuk onrustiger en wordt echt van elk geluidje wakker. ‘Is er iets met Noa? Moet ik wat doen?’ hopelijk is dit ook een fase 😉

  • Romy 5 mei 2023 op 11:21 pm - Beantwoord

   Ik kan me goed voorstellen dat nachtrust als ouder sowieso nog iets meer een dingetje is, zeker met kleine kinderen. Ik duim met je mee dat het een fase is en dat die alertheid er snel weer uit is 🙂 Lijkt mij ook nog best een uitdaging trouwens als we hopelijk over een aantal jaar kinderen hebben! Ik denk dat ik die oordopjes er maar inhoud (ik word door oordopjes heen nog steeds wakker van harde geluiden, wekkers, etc., maar het haalt wel de enorme alertheid eruit).

Recente blogs

Room Tour | Een inkijkje in mijn hobbykamer

22 januari 2020|Interieur|

Deze virtuele rondleiding door mijn hobbykamer heeft even op zich laten wachten. Iets meer dan een half jaar om precies te zijn. Het duurde dan ook even voordat ik mijn hobbykamer helemaal "af" heb verklaard. Inmiddels hangt en staat alles, zijn de lades netjes ingeruimd en ziet mijn boekenkast er toonbaar genoeg uit om je een uitgebreid inkijkje te geven. Ik laat je met veel plezier mijn hobbykamer / kantoor / rommelkamer zien.

Blij Lijstje #65 | Pittige potjes, podcastopnames en een potje blij van verhuisvoorpret

8 juni 2023|Persoonlijk, Positiviteit|

Potverdikkie, dat waren me de weken wel. Oké sorry, ik zal ophouden met mijn enthousiasme over deze pot-titel. Maar feit blijft dat er veel was om over te glimlachen de laatste weken, ook tussen het papierengeregel en het overenthousiaste verjaardagstaarten bakken door. Zo werd ik blij toen we verlost waren van dat ene ellendige veel te pittige potje, ging ik een stuk buiten mijn comfortzone door in een podcast te verschijnen en waren er veel glimlachmomentjes rondom de verhuizing. Daarnaast liep ik een blauwtje op een verjaardag, maar dan op een net even andere manier, en werd ik gelukkig van een onverwacht volle kast met chocola. Goed, alle blijmakers verzamelen! Dat doe ik weer op dit Blije Lijstje.

Canon 50mm F/1.8 lens | Waarom ik daar zo blij mee ben!

5 mei 2018|Lifestyle|

Niets dan lovende woorden over een product? Er zijn niet veel producten waarvan ik vind dat ze dat verdienen. Maar daar maak ik graag één uitzondering op. En wel voor mijn Canon 50mm F/1.8-lens! Iets meer dan een jaar geleden arriveerde er een pakketje bij mij thuis met daarin de zogenaamde "Nifty fifty"-lens. En iets meer dan een jaar later zijn die lens en ik absoluut onafscheidelijk. Bijna al mijn foto’s maak ik met deze lens en ik ben laaiend enthousiast. Daarom zet ik vandaag mijn favoriete fotografie-accessoire in het zonnetje. Om deze 6 redenen zou ik niet meer zonder mijn Canon 50mm F/1.8-lens kunnen.