lichter leven 2

Lichter leven | 15 tips om het leven luchtiger te maken

 • 9 december 2020
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Lichter leven – dat kunnen we allemaal soms wel gebruiken. Nee hoor, ik heb het niet over hoe je kilo’s kunt kwijtraken. Ik heb het over hoe je luchtiger in het leven staat, dingen loslaat en met een leger hoofd de dag begint en eindigt. Mij – als bezig bijtje met meestal flink het tempo erin – lukt dat gelukkig steeds ietsje beter. En wat ik kan, kun jij ook! Deze 15 met-beide-benen-op-de-grond-tips helpen mij bij lichter leven.

1. Minder met nieuws

Het nieuws is over het algemeen niet iets om vrolijk van te worden (nieuwsberichten over pasgeboren panda’s daargelaten). Daarom ben ik bewust minder nieuws gaan kijken. Niet meer elk half uur de NOS-app verversen, maar gewoon één keer per dag de NOS-site bekijken, één journaal per dag kijken en soms wat losse artikelen lezen. Ook als je het nieuws niet op de voet volgt, kun je nog prima op de hoogte blijven van wat er in de wereld gebeurt.

2. Ontvolg

Over het algemeen ben ik helemaal vóór de ongefilterde realiteit, maar in sommige gevallen zijn Instagram-filters hartstikke fijn. Namelijk als je de accounts die je volgt eens filtert op wie je wel of niet energie geven. Ga kritisch door je volglijst. Aan wie erger je je of wiens foto’s scrol je standaard voorbij. Ontvolg diegene, zodat je alleen nog meldingen te zien krijgt waar jij oprecht blij van wordt.

3. Zoek positieve media op

Gelukkig is er naast negatief nieuws ook nog veel positiviteit. Ja, ook in de media. Lichter leven betekent voor mij ook mezelf meer te omringen met positiviteit. In plaats van me elke dag blind te staren op negatieve nieuwsberichten, focus ik me liever op berichten waar ik wél positieve energie uit haal. Ik ben een podcastjunkie, verslind zelfhulpboeken en lees graag andere blogs. Juist als ik een keer een rotdag heb, geeft het me veel energie om die positiviteit op te zoeken.

4. Lichter leven? “Moet” minder!

Als mijn leven en hoofd een tikkeltje vol zitten, dan komt dat meestal doordat ik één woord iets te vaak zeg: “Ja!”. Mijn leven is een stuk lichter geworden (en mijn agenda wat leger) sinds ik niet elk afspraakvoorstel meer zie als iets waar ik onmogelijk onderuit kan. Als de buurvrouw voorstelt om koffie te gaan drinken, dan hoeft dat niet binnen één week. Je hoeft ook niet die gratis proefopdracht op te pakken, ook niet “als het een hele eer is”. En als iemand vindt dat bepaald vrijwilligerswerk echt wat voor jou is, dan mag je alsnog ‘nee’ zeggen omdat het niet past.

Nu zie ik een voorstel meer als een suggestie. Il moet wat minder. Lukt een bepaalde dag niet? Dan geef ik het eerlijk aan en doe ik een ander voorstel. Vind de ander trouwens vaak ook helemaal niet erg.

5. Probeer minder te oordelen

Natuurlijk is dit veel makkelijker gezegd dan gedaan. Ik oordeel ook nog vaker dan ik zou willen. Maar ik doe het wel al minder dan eerst. Dat heb ik zeker door corona wel geleerd (een situatie waarin veel mensen toch hun eigen pad trekken of eigen ideeën hebben). De vraag die ik mezelf vaak stel, is “Verandert het iets aan de situatie als ik over een persoon of ding oordeel?”. Vaak is het antwoord ‘nee’. In zo’n geval probeer ik mijn frustratie in te slikken en me er niet meer over opwinden. Over kleine irritaties die ik toch niet kan verhelpen, praat ik meestal bewust niet met anderen (want: zonde van mijn energie en die van de ander!). Liever focus ik me op wat ik wél zelf kan veranderen.

lichter leven tips

6. Langzamer graag!

Vaak gaan de dagen razendsnel aan ons voorbij. Bij mij wel in ieder geval. Het ene moment zit je nog je ontbijt – met een half oog op een YouTube-video – naar binnen te werken, het volgende moment knip je alweer je nachtlampje uit. Lichter leven gaat voor mij ook over mijn tempo ietsje verlagen. Niet op het nippertje afspraken halen en van elke dag een race tegen je to-do-list maken, maar dingen met aandacht doen. En ietsje trager dus. Neem bewust de tijd voor je ontbijt, kijk met aandacht naar de tv, en focus je in de auto op het rijden en niet op de afspraak waar je naartoe gaat.

7. Notificaties uit!

Door een foutje van mezelf (tijdens een wifi-storing video’s kijken en daarmee mijn hele internetbundel erdoorheen jagen – oeps!) heb ik nu tijdelijk geen data. Ik moet zeggen dat ik het verrassend rustig vind om tijdens een wandeling of onderweg geen notificaties meer te ontvangen voor werkmails, appjes of planten die ik moet water geven (yup, daar heb ik een app voor). Dat wil ik er zeker ook inhouden zodra ik weer data heb. Sowieso heb ik de notificaties voor alle social media uitstaan op mijn telefoon. Scheelt tientallen prikkels op een dag!

8. Move that body

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar op een werkdag breng ik nogal wat uren met mijn kont op een stoel door. Mijn hoofd draait op volle toeren. En mijn lichaam? Tsja, dat ietsje minder. Sinds een tijdje neem ik daarom elk uur een moment om achter mijn schermen vandaan te kruipen en mijn lijf wat beweging te geven. Soms is dat in de vorm van een geïmproviseerd (niet Instagram-waardig) dansje op vrolijke muziek, soms in de vorm van een wandeling en soms gewoon in de vorm van een paar rek-en-strekoefeningen. Dé manier om tijdelijk de uitknop van mijn hoofd te vinden!

9. Praat over wat je dwarszit

Heel veel credits naar Bart, want sinds ik hem ken ben ik veel meer over mijn gevoelens en gedachten gaan praten. En inderdaad, alleen al door iets uit te spreken, voel ik me vaak haast een paar kilo lichter. Misschien wel dé manier om lichter te leven. Dus blijf niet zitten met wat je dwarszit. Neem iemand in vertrouwen en praat erover. Ja, ook als het maar iets heel kleins en onbenulligs lijkt. Want hoe langer je er zelf mee blijft zitten, hoe groter dat kleine ding kan worden.

10. Wandel jezelf licht

Nee hoor, niet qua gewicht. Maar je kunt jezelf wel lichter in je hoofd wandelen. Tot een jaar of vijf geleden pakte ik altijd de fiets. Vond ik lekker snel en efficiënt. Nu ben ik wandelen meer gaan waarderen – juist omdat het minder snel en efficiënt is. Wandelen dwingt je door het lage tempo om niet overal razendsnel voorbij te gaan, maar echt in het moment te zijn. Je hebt meer oog voor de mooie dingen om je heen in plaats van met je blik op oneindig van A naar B te sjezen. Kan het je zeker aanraden!

lichter leven tips

11. Maak je eigen Fuck It List

Lichter leven gaat over ballast loslaten. Oftewel: beseffen dat je minder emotionele en mentale bagage hoeft mee te zeulen dan je misschien denkt. Maak voor jezelf een Fuck It List waarop je 10 dingen schrijft waar je je vanaf morgen niet meer druk over wilt maken. Bijvoorbeeld over wat anderen vinden van je kleding, over je gewicht of over hoe perfect je Instagram-foto’s wel of niet zijn. Kijk elke dag een keer naar de lijst en blijf jezelf eraan herinneren. Zo kun je die dingen daadwerkelijk minder prominent in je leven maken.

12. Verzamel lichtpuntjes

Doe elke dag iets waar je blij van wordt. Laatst deelde ik daarvoor al 29 creatieve ideeën. Ik bedenk bewust elke dag iets wat voor mij een lichtpuntje kan zijn – zowel op fijne als op mindere dagen. Zo tover ik op een off-day vaak iets extra lekkers op tafel of ga ik wat eerder naar bed om uit mijn favoriete boek te lezen. Het zijn maar kleine dingen, maar die hebben soms wel een groots effect op je humeur.

13. Neem alleentijd

Geef jezelf regelmatig een middag of avond vrij van anderen. Niets kluizenaarachtigs aan! Soms is alleen zijn precies wat je nodig hebt. Samenzijn met anderen kost toch de nodige energie. Ja, ook als het fijn is. Je moet rekening houden met anderen, bent misschien bezig met wat je wel of niet kunt zeggen en volgt het gesprek op de voet. Gun jezelf dan ook momenten om in je eigen schulp te kruipen en gewoon in je uppie iets te doen. Zet daarvoor desnoods je koptelefoon op als je een kamer met iemand anders deelt.

Lees ook mijn artikel over introvert zijn en wat ik daarover leerde.

14. Gun jezelf een dag vrij

Hoe geweldig leuk je je werk ook vindt, iedereen heeft op zijn tijd een dag vrij nodig (note to self: ja, ook ik!). Of beter nog: een paar dagen vrij. Pas als je even loskomt uit je dagelijkse patronen, kun je stilstaan. Ben je gelukkig? Wat zou je anders willen? En wat is er nog meer in het leven dan alle verplichtingen waar je je dagelijks mee bezighoudt? Eén dag vrij kan je daarin al zo veel geven. En nee hoor, daarvoor hoef je niet meteen op retreat naar een tropisch eiland of een hutje op de hei met sauna te boeken. Thuis cocoonen is ook al een mini-vakantie.

15. Lichter leven? Laat de dag los!

Een tijd lang viel ik elke avond met mijn telefoon naast me in slaap. Ietwat gestrest en me soms afvragend hoe het toch kon dat ik maar niet in slaap viel. Duh, had misschien iets te maken met alle drukte van de dag die nog door mijn hoofd ging. Sinds een paar maanden neem ik bewust de tijd om de dag rustig te eindigen.

Dat betekent voor mij:

 • Als ik naar mijn slaapkamer ga, zet ik het internet op mijn telefoon uit.
 • Standaard staat mijn telefoon op nachtmodus, waardoor ik geen blauw licht meer heb.
 • Ik neem de tijd voor mijn huidverzorging in de badkamer.
 • In bed lees ik nog een paar pagina’s uit een fijn boek.
 • Heb ik last van losse flodders? Dan noteer ik die in een notitieboekje. Zijn ze mooi mijn hoofd uit!
 • Verder leg ik mijn handen op mijn buik en adem ik bewust 5 minuten naar mijn buik toe. Werkt voor mij als een tierelier. Ik val daarna als een blok in slaap.

Heb jij nog een tip voor lichter leven?

luchtiger in het leven staan

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Meaghan 9 december 2020 op 9:41 am - Beantwoord

  Fijne tips! Vooral minder nieuws kijken, wandelen, alleentijd en praten willen voor mij altijd helpen. Hahaha misschien ga ik ook wel een keer een Fuck It list maken. Dat heb ik nog nooit gedaan, maar wellicht lucht dat ook enorm op!

  • Romy 12 december 2020 op 12:18 am - Beantwoord

   Leuk! Ik kan je zo’n lijstje zeker aanraden. Ik vond het heerlijk om zoiets eens op te stellen 🙂

 2. Darina 9 december 2020 op 10:05 am - Beantwoord

  Een heel inspirerend artikel waar ik echt wel tips uit ga halen, want dat heb ik wel nodig momenteel. Wandelen doe ik ontzettend veel en werkt ook heel goed. En die fuck it list ga ik ook maken, ik denk dat het heel erg zal opluchten 🙂

 3. Audrey 9 december 2020 op 10:20 am - Beantwoord

  Mooie tips weer! Mij helpt rustig de tijd nemen voor dingen en bewust een ding tegelijk doen heel erg. Bijvoorbeeld knuffelen met je huisdier zonder met een half oog naar een scherm te staren, maar echt even samen zijn.

 4. Janne 9 december 2020 op 10:23 am - Beantwoord

  Er met iemand over praten is een goede, maar het is dan wel de moeite waard om eens te kijken naar op welke manier je het doet. Iets van je af praten is fijn, maar in de ellende blijven hangen helpt niet. Bij sommige mensen kan ik mijn hart luchten en daarna door met iets leukers, bij andere mensen gaat het gesprek al snel over meer en andere vervelende dingen en nog meer gedoe, waardoor je niet eindigt met een lichter gevoel. Ik denk dat het het belangrijkst is dat je je emoties en gedachten even kwijt kunt en dat je daarna jezelf stimuleert om verder te kijken.

  Ik heb mijn mobiele data trouwens altijd uit staan. Als ik buitenshuis ben en merk dat ik internet nodig heb voor iets, dan zet ik de data bewust even aan. Dat komt niet heel vaak voor, mede doordat ik een offline navigatie-app heb (Osmand) en mensen me kennen als iemand die niet supersnel d’r appjes leest 🙂

  • Romy 12 december 2020 op 12:16 am - Beantwoord

   Goed punt inderdaad! Ik herken wel wat je zegt en denk dat ik inderdaad ook mijn hart het liefst lucht bij mensen die me daarna positief stimuleren. Wat dat betreft ben ik gelukkig gezegend met fijne mensen om me heen die bijna allemaal wel die instelling hebben 🙂
   Slim idee trouwens om je data gewoon altijd uit te zetten. Ik doe dat nu ook als ik even buiten wandel of boodschappen doe. Zo fijn om dan echt even in het moment te zijn.

 5. Haydée 9 december 2020 op 10:26 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik ben ook aan het denken om een paar Instagramaccounts te ontvolgen. Ik vind ze nochtans super interessant en ik leer graag bij over de thema’s die ze aanstippen. Maar ik merk dat ik er de laatste tijd enorm somber van word, want er komen al wat zware topics aan bod. Een pauze inlassen is daarom misschien geen slecht idee.

  • Romy 12 december 2020 op 12:14 am - Beantwoord

   Goed idee inderdaad om die accounts (eventueel tijdelijk) te ontvolgen. Volgens mij kun je ook aanvinken dat je accounts wel volgt, maar niet in je overzicht te zien krijgt. Dan kun je er gewoon naar kijken op het moment dat je daar wél behoefte aan hebt.

 6. Anouk 9 december 2020 op 10:39 am - Beantwoord

  Goede tips, ik pas er al heel veel toe. Als HSP raak ik heel snel overprikkeld dus alle meldingen op mijn telefoon staan standaard uit behalve whatsapp en telegram en zelfs die staan op stil. Mijn mobiel mag al zeker 1.5 jaar niet meer mee naar bed en dat bevalt zo goed, ik slaap veel beter merk ik als ik even lees ipv even door insta scroll voor ik ga slapen!

  • Romy 12 december 2020 op 12:12 am - Beantwoord

   Dat is nog eens een goede gewoonte! Kan me voorstellen dat dat superveel extra rust geeft.

 7. Naomi 9 december 2020 op 11:12 am - Beantwoord

  Wat een heerlijke en herkenbare tips! Vooral het niet meer volgen van het nieuws en het wandelen herken ik. Meldingen op mijn telefoon staan trouwens altijd uit. Alleen WhatsApp komt bovenin te staan, maar zonder trilling of geluid. Bevalt me prima!

  • Romy 12 december 2020 op 12:11 am - Beantwoord

   Best slim om het op die manier te doen met je notificaties! Ik heb mijn Instagram-notificaties weer uitgezet en wil een paar andere apps ook weer uitzetten. Bizar hoeveel rust die paar piepjes op een dag minder kunnen geven 🙂

 8. Daenelia 9 december 2020 op 11:37 am - Beantwoord

  Ik kan heel cru een gigantische manier geven om lichter te leven op dit moment, maar daar is niemand bij gebaat. Laat ik me maar aansluiten bij die notificaties. De enige notificaties die ik heb aanstaan is voor mijn agenda en dan alleen voor de afspraken en taken die ik niet wil en mag vergeten. Zo staat er standaard een notificatie voor de middagwandeling met de hond. Het is goed om me daaraan te herinneren als ik hard bezig ben met mijn werk (ook ondernemer nu. Yay.).
  Maar … niet iedereen is in staat om lichter te leven en zaken maar te laten liggen omdat je je anders gestresst voelt. Soms zijn er zaken in je leven die niet kunnen blijven liggen en je prioriteitenlijst is één op één je to do lijst. En dan moet je maar gewoon even buffelen en van een prinsesje een werkpaardje worden.
  Hup. Ik ga ook weer aan de slag. I’ll sleep when I’m dead, people. 😛

 9. johanna 9 december 2020 op 12:18 pm - Beantwoord

  Een hele goede post weer! Hoe veel werk jij in je blog steekt, ongelovelijk. Enige van deze punten kan ik goed gebruiken. Dus de post wordt bewaard en op een later moment nog eens bekeken. Ik heb een mobielabo zonder internet (ja..dat was eens..) en dat is heel rustig onderweg. Thuis leg ik hem natuurlijk aan de wifi. Dus missen doe ik niets, alleen reageer ik niet direkt. Maar dat weten mijn contacten.

  • Romy 12 december 2020 op 12:07 am - Beantwoord

   Mooi om te horen dat je iets aan het artikel hebt en thanks voor je lieve compliment!
   Best slim trouwens om geen internetabonnement te nemen. Ik had dat een paar jaar geleden ook en moet zeggen dat ik het de afgelopen 1,5 week ook wel heerlijk rustig vond om weer eens zonder data te zitten. Sowieso is niet à la minute reageren altijd een goed idee.

 10. Lilian Visser 9 december 2020 op 2:30 pm - Beantwoord

  Hele mooie tips en volgens mij doe ik die best goed. Of moet ik zeggen, heb ik dit geleerd omdat ik er niet zo goed in was 🙂 Ik heb vanmorgen een uur gewandeld met Anna op de hei in de mist. Nummer 1 vind ik nog wel eens lastig, ook omdat ik veel dingen zoals politiek en hoe mensen dingen beslissen vaak interessant vind. Maar ik lees geen achterklap meer 😉

  • Romy 12 december 2020 op 12:04 am - Beantwoord

   Wat heerlijk, zo’n uitgebreide wandeling ’s ochtends! En zeker op de mooie hei natuurlijk!

 11. Justine 9 december 2020 op 9:14 pm - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje met waardevolle tips! Dat minder nieuws kijken doe ik ook. Merk dat het inderdaad een hele opluchting is om die negativiteit (want het is vaak slecht nieuws..) niet actief op te zoeken. Ik las laatst ook dat het schijnbaar heel erg kan helpen om de eerste 20 minuten van je dag je telefoon niet op te pakken of te gebruiken. Dat zou ik ook wel eens willen proberen!

  • Romy 12 december 2020 op 12:03 am - Beantwoord

   Oeh, dat klinkt inderdaad als een goede tip! Ik had laatst een keer per ongeluk mijn data uitstaan ’s ochtends na het opstaan en moet zeggen dat dat eigenlijk best lekker was.

 12. Evelyne - Gouden Momenten 9 december 2020 op 10:28 pm - Beantwoord

  Puntje 9 is bij mij van zeer groot belang om lichter te gaan leven.

 13. Ellen 10 december 2020 op 4:14 pm - Beantwoord

  We nemen onze smartphone (of andere elektronische toestellen) nooit mee de slaapkamer in. Die leggen we ’s nachts in de dressing. We hebben wel een vaste telefoonlijn met een toestel in de woonkamer en eentje in de slaapkamer (kostte amper meer dan 1 enkel toestel aankopen). Zo zijn we ook ’s nachts bereikbaar voor noodgevallen (enkel de naaste familie en enkele close vrienden hebben ons vaste nummer).

  Verder lukt het me steeds beter (en probeer ik er nog beter in te worden) om los te laten wat anderen van me vinden. Wat je ook doet, beslist of kiest, er zullen altijd mensen zijn die er iets van vinden of een andere mening hebben. Je zal nooit voor iedereen goed kunnen doen, dus kan je maar beter doen wat voor jou goed voelt.

  • Romy 12 december 2020 op 12:02 am - Beantwoord

   Wat slim, die losse vaste telefoon! En heel mooi dat je de meningen van anderen steeds wat beter kunt loslaten. Je hebt helemaal gelijk: uiteindelijk zullen mensen altijd wel wat vinden. De enige voor wie je het altijd goed kunt doen, ben jij zelf.

 14. Maaike 10 december 2020 op 11:42 pm - Beantwoord

  Aww heel fijne tips! Dat fuck it lijstje klinkt erg goed 😀

 15. Giovanna Jansen 11 december 2020 op 12:59 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Zo belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en dingen los te laten!

 16. Zo simpel is dan geluk 12 december 2020 op 3:15 pm - Beantwoord

  Vroeger had ik altijd een hekel aan wandelen, maar nu kan ik er echt van genieten! Behalve als het regent, haha.

 17. Anna 14 december 2020 op 3:20 pm - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Ik zou ook weleens wat vaker vrij mogen nemen. De laatste tijd zet ik ’s avonds de WiFi op mijn telefoon uit en dat geeft al zoveel meer rust!

 18. Saskia 21 december 2020 op 2:07 pm - Beantwoord

  Fijne tips, een hoop doe ik al. Notificaties staan altijd eigenlijk al uit en probeer zo min mogelijk op social media te zitten en wat ik volg is leuk. Deze vakantie wil ik een grote opruiming maken. Lijkt me heerlijk!

Recente blogs

Echt waar?! | 10x "Dat had ik nóóit achter jou gezocht!"

20 oktober 2018|Persoonlijk|

Vaak hebben mensen wel een bepaald beeld van je. Noem het hokjesdenken, vooroordelen of gewoon afgaan op een eerste indruk. En dat is eigenlijk niet per se iets negatiefs. Het is toch best leuk als mensen je verrassen met onverwachte karaktertrekken of interesses die je nooit achter hen zou hebben gezocht. Het leven zou maar saai zijn als je eerste indruk van iemand altijd meteen alles zegt. Daarom deel ik vandaag 10 dingen waarvan ik regelmatig te horen krijg "Dat had ik nou nooit achter jou gezocht!".

Stevig in je schoenen staan (ook in spannende situaties) – 9 simpele tips

29 augustus 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Je wilt wel "nee" zeggen tegen je baas, maar krijgt die drie letters er met geen mogelijkheid uit geperst. Je zou willen dat je die stomme allesbehalve constructieve feedback van je kunt afzetten, maar voelt de tranen direct opkomen. En dan zijn er ook nog eens zoveel meningen. Als je vroeg weggaat van een verjaardag, ben je saai. Blijf je te lang plakken, dan is het ook niet goed. Als je een taartje eet, word je gewezen op hoeveel suiker daar wel niet in zit. En laat je hetzelfde taartje staan, dan krijg je juist een bezorgde blik van je tante of het wel goed met je gaat. Hoe kun je dan toch stevig in je schoenen staan en schraap je je zelfvertrouwen opnieuw bij elkaar?

Van hersenbloeding naar Hoofdgerechten | Mijn broer schreef een kookboek

6 juli 2022|Groen doen, Lifestyle|

Zoals het een echte #fangirl betaamt, kon ik niet wachten totdat dit boek van de persen zou rollen. Vanwaar fangirl? Nou, het kookboek ‘Hoofdgerechten’ is geschreven door mijn broer Joeri. Als grote zus ben je sowieso trots op je broer. Maar dat Joeri dit kookboek geheel zelf heeft ontwikkeld, is al helemaal iets waar ik om glunder van trots. Joeri kreeg een maand nadat hij Nederlands kampioen BMX’en werd uit het niets een hersenbloeding. Zijn leven bestond in één keer niet meer uit dagelijks stunten op zijn bmx-fiets, maar uit stapje voor stapje herstellen in een revalidatiecentrum. Gelukkig maakte zijn fietsliefde plaats voor een nieuwe passie: koken. Die passie leidde tot dit fantastische vega-kookboek met verrassende, duurzame én gezonde maaltijden. Ik geef je graag een inkijkje.