Lief voor je lijf | 5x Waarom je lijf wel wat liefde verdient?

lief voor je lijf

Besteed jij eigenlijk wel genoeg aandacht aan je lichaam? En dan bedoel ik niet door je vermoeide lijf vijf keer per week naar de sportschool te sleuren. Of door elke ochtend minutenlang te staren naar die ene rol, pukkel of bochel die er in jouw ogen niet thuis hoort. Nee, ik bedoel of je wel een beetje lief bent voor je lijf. Dit zijn 5 redenen waarom jouw lijf zo nu en dan wat liefde verdient.

1. Je lijf doet nogal veel voor je

Je lichaam is niet perfect. En de kans is groot dat je lijf het soms laat afweten als je eens een verkoudheid of blessure oploopt. Of als – zoals bij mij – je te brede voet voor de zoveelste keer niet in die prachtige ballerina’s past. Maar er is ook heel veel wat je lijf wél voor je doet. Zelfs als je lichaam niet perfect functioneert.

Zonder lichaam zou je niet kunnen lopen, eten, werken, knuffelen of praten. Je zou zelfs niets kunnen zien of ervaren van de mooie wereld om je heen. Ook ik sta er te weinig bij stil dat ik heel veel aan mijn lijf te danken heb. Al die keren dat ik niet goed voor mijn lichaam zorgde en het toch besloot op te knappen. Al die keren dat mijn lijf me binnen vier dagen van een verkoudheid afhielp… Soms lijkt het misschien haast vanzelfsprekend dat je lichaam doet wat het doet, maar dat is het zeker niet.

2. Je hebt maar één lichaam

Retourneren is niet mogelijk. Zo simpel is het. Je kunt je lichaam nu eenmaal niet inruilen voor een ander exemplaar. Je zult er je leven lang mee moeten doen, of je nu wilt of niet. Dan kun je er maar beter een beetje lief voor zijn. Door er voldoende en goed eten in te stoppen, door zo nu en dan voor pampus op de bank te liggen in plaats van tot het uiterste door te gaan en door niet over grenzen te gaan die je lichaam niet aankan. Alleen jij kunt ervoor zorgen dat jouw lichaam het zo goed mogelijk doet. En dat begint met goed zorgen voor jezelf.

3. Met liefde voor je lijf word je alleen maar mooier

Schoonheid gaat niet over sixpacks, volle lippen en gespierde billen. Het gaat veel meer over hoe jij je voelt van binnen en wat je uitstraalt. Als jij je lichaam vreselijk vindt en het liefst vooral verstopt, dan straal je dat dat ook uit. Alleen al door de nodige liefde in je lijf te stoppen, ga je je lichaam misschien wat meer waarderen. Dat is mijn ervaring in ieder geval. Want als jij je goed voelt en lekker in je vel zit, dan straal je dat ook aan de buitenkant uit.

Een paar dingen die je kunt doen om je lichaam liefde te geven:

 • Probeer een fijne vorm van beweging. Niet om jezelf flink af te matten, maar om juist je lijf de aandacht te geven die het nodig heeft. Ik ben zelf groot fan van pilates. Maar iets als yoga, wandelen, hardlopen of krachtoefeningen kan ook heel fijn zijn. Het belangrijkste: doe het omdat het goed voelt, niet alleen in de hoop jouw “droomlichaam” te creëren.
 • Draag kleding waarin je je goed voelt. Welke items halen jouw zelfvertrouwen weer op, zelf als je een off day hebt? Trek juist die items uit de kast. Draag kleuren als jou dat blij maakt, kies voor een vrouwelijke rok of doe eens wel die leren broek aan die je best gewaagd vindt. Als jij er maar in kunt stralen.
 • Koop fijne badkleding. Ik ben vast niet de enige die een bikini dragen echt wel een ding vindt. Dit jaar wil ik me weer eens aan een uitstapje naar het strand in badkleding wagen. Gewoon omdat ook mijn lijf gezien mag worden – perfect of niet. Goed zittende badkleding doet daarbij al heel veel. Daarom wil ik weer eens op zoek gaan naar een écht mooie bikini. Zelf vind ik een beugelbikini het fijnst, zoals de kleurrijke exemplaren die LASCANA verkoopt. Daarvan word ik zelfs een beetje enthousiast over de eerste bikinidag van dit jaar. En om de drempel iets lager te leggen, kan ik er natuurlijk ook gewoon een strandjurk overheen aantrekken. Altijd goed!
 • Kijk zo nu en dan met liefde in de spiegel. Wat vind jij wél mooi aan jezelf? Sta daar eens uitgebreid bij stil in plaats van te blijven kijken naar wat je liever anders zou zien. Zelfs als je niet over alles tevreden bent, is er vast nog genoeg wat je wél kunt waarderen. Bekijk ter inspiratie bijvoorbeeld dit lijstje met mijn positieve punten.
lief voor je lijf

4. Jouw lichaam is prachtig zoals het is

Ongetwijfeld kun je altijd wel een verbeterpunt aan je lijf opnoemen. Maar realiseer je je wel dat jouw lichaam al mooi is? Je hoeft er niet uit te zien zoals de modellen op tijdschriftcovers om prachtig te zijn. Sterker nog, die modellen zien er zelf vast ook niet uit zoals op de cover. Lang leve Photoshop! Je hoeft jezelf niet per se af te trainen in de sportschool om mooi te zijn. Ook spuitjes en filters zijn daar niet voor nodig. Of jij nu een spierwitte huid en sproetjes hebt of zongebruind bent en een wilde bos bruine haren hebt, dit is het lichaam dat blijkbaar bij jou hoort. Maakt dat je lichaam niet al goed genoeg zoals het is?

En onthoud: schoonheid is maar relatief. Om maar een voorbeeld te noemen: de een hoopt vurig sproetjes te krijgen, de ander wil haar sproeten liever arm dan rijk zijn. En waar de een haar krullenbos maar stom vindt, zou een ander met steil haar daar misschien een moord voor doen.

5. Je lichaam is niet meer dan een omhulsel

En laten we wel wezen: wat is je lichaam nu eigenlijk? Het is hoe jij eruitziet, maar je bent zo veel meer dan je lijf. Je bent een set van eigenschappen, ervaringen, keuzes, gedachten en nog veel meer. Dat alles wordt toevallig verpakt door een mooi omhulsel. Bij de een is dat omhulsel strak afgetraind, bij de ander zitten er iets meer vormen aan. Bij de een is de huid zongebruind, de ander is (zoals ik) eerder een melkfles op pootjes. Maar wat zegt dat alles over jou? Als jij een iets smallere of bredere versie van jezelf wordt, dan verandert dat niets aan wie je bent.

Dus waarom zou je je druk maken over het jasje dat jij aantrekt als het in werkelijkheid gaat om wat er onder het jasje schuilgaat? Geef je lichaam de aandacht die het verdient, maar leg er vooral niet meer kritische focus op dan nodig is.

lief voor je lijf

Zoals ik eerder in een gedichtje op mijn Instagram-account deelde:

Mooi zijn gaat niet over
slank of volumineus,
over sixpacks, dikke lippen
en de ideale neus.
Mooi zijn gaat niet over
dansende krullen,
Mooi zijn gaat vooral over
niet meer anders willen,
dan hoe je nu bent.

Wat kun jij wel waarderen aan jouw lijf?

Volg:
Deel:

17 Reacties

 1. 26 maart 2020 / 06:31

  Een heel mooi artikel en prachtig gedicht. Het is heel belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Ik waardeer vooral het feit dat mijn lichaam snelt herstelt van kwaaltjes.
  Darina blogde over…Review handcrèmes van l’Occitane

 2. 26 maart 2020 / 07:27

  Zo’n mooi artikel! Het gedicht vind ik er ook één om heel goed te onthouden.
  Naomi blogde over…Kledingcrisis

 3. 26 maart 2020 / 09:17

  Wauw wat een ontzettend waardevol artikel Romy! En zo waar! Goed voor je lichaam zorgen betekent ook dat je er lief voor moet zijn! Liefs
  Anna blogde over…06. Q&A and Frozen II 🎙

 4. 26 maart 2020 / 09:21

  Een heel mooi en fijn artikel Romy! Het is weer even een eyeopener voor mezelf dat ik mijn lichaam best wat meer liefde mag geven. De laatste jaren gaat dat steeds beter gelukkig en zijn er ook echt wel momenten dat ik mezelf heel mooi vind. Dit is nog steeds niet altijd, maar zeker stukken meer dan vroeger, toen ik nog heel onzeker over mijn lichaam was en een eetstoornis had. Maar ik ben mijn lichaam steeds meer gaan accepteren en omarmen. Mijn vriend heeft daar ook een hele grote bijdrage aan geleverd, aangezien hij van mij (en van mijn lichaam) houdt. Daardoor zag ik dus dat mijn lichaam niet iets afschuwelijks was, anders zou een ander persoon daar toch niet van kunnen houden? Echt een heel fijn artikel dit! Ik ga deze even opslaan en nog eens teruglezen in tijden dat ik weer eens onzeker ben over mezelf! Dankjewel! <3
  Meaghan blogde over…Studie en COVID-19 | Onverwachts mijn laatste mastercollege gehad?

 5. 26 maart 2020 / 11:32

  Mooie blog! Het doet mij soms pijn dat er zoveel reclame wordt gemaakt voor botox, fillers en dat soort dingen, en dat er jonge mensen zijn die zich daar echt door laten bezwijken. Je bent mooi zoals je bent, en helaas wordt dat veel te weinig benadrukt. Fijn dat jij dat met deze blog wel doet, want zo is het maar net!
  Natuurlijk zijn er ook zeker dingen aan mijn lichaam die ik niet mooi vindt, ik hou niet van mijn neus en ik heb nogal last van een foodbaby, waardoor ik me soms ook wel eens onzeker voel in een bikini. Maar ach, als dat alles is mag ik nog niet klagen. Er zijn zat dingen die ik wel mooi vind aan mijn lichaam, zoals mijn ogen en de kuiltjes in mijn wangen. Daar ben ik echt blij mee!

 6. Janne
  26 maart 2020 / 11:43

  Fijn artikel! Het kan best moeilijk zijn om je lijf te accepteren hoe het is, maar het is zeker de moeite waard, want je loopt er toch maar de hele dag mee rond.
  Ik ben op dit moment erg blij met hoe mijn lijf in staat is om kilometers achter elkaar hard te lopen. Ik heb vanochtend 10 km gelopen in het bos in de zon. Na een paar kilometer kom ik in een soort cadans en wordt mijn hoofd heel fijn leeg. Het hardlopen is voor mij nu dé manier om deze tijd door te komen. :)

 7. 26 maart 2020 / 12:04

  Wauw wat heb je weer een prachtig artikel geschreven Romy, een eyeopener voor veel vrouwen. Ik ga deze vanavond nog eens terug lezen en even tot me in laten werken..

 8. 26 maart 2020 / 12:24

  Mooi geschreven Romy! En zo waar. Zeker na mijn operatie kreeg ik dit besef heel erg. Ik vond dat mijn lijf me ZO in de steek gelaten had, en toen ik die pijn niet meer elke dag voelde was dat ZO intens verlossend en bijzonder, dat ik mijn lijf toen ook meer ben gaan waarderen. En zo een mooi en lief gedichtje ook;-)

 9. 26 maart 2020 / 13:30

  Wat een prachtig geschreven artikel! Echt de spijker op zijn kop. Nu na mijn zwangerschap was zelf liefde wel even een dingetje; maar ik kan alleen maar trots zijn op mijn lichaam. Het is een goed thuis geweest 9 maanden voor Noa en is wat dat betreft alweer aardig hersteld.

 10. 26 maart 2020 / 13:36

  Wat een onwijs mooi artikel. Ik heb een tijdje geleden besloten om al mijn destructieve gewoontes aan de kant te zetten en lief voor mezelf te zijn. En dat gaat me best goed af en daar ben ik trots op. Want inderdaad; mijn lichaam doet zoveel voor mij en dan mag ik ook best lief zijn tegen mijn lichaam.
  Ilona Wielinga blogde over…De vrouw achter de labels

 11. 26 maart 2020 / 16:56

  Ik ben gewoon wel blij met mij lichaam. Ik zorg er redelijk goed voor. Verder maak ik me er niet zo druk over. Nu niet en vroeger ook niet. Ben geen typische vrouw, wat dat betreft. Hoe ik er uitzie is voor mij alleen belangrijk voor mezelf. Niet hoe een ander mij ziet. En soms is het dus helemaal niet belangrijk.
  Zou leuk zijn om deze zomer naar het strand te kunnen! Ik blijf hopen…
  Daenelia blogde over…The chihuahua raised by two cats

 12. 27 maart 2020 / 09:29

  Wauwwauwwauw. Prachtig geschreven, Romy. Dat gedicht is ook echt heel mooi. Qua badkleding draag ik het liefst bikini’s, maar ik heb vorig najaar ook een badpak gekocht om eens af te wisselen. Nog geen kans gehad om ‘m te dragen, hopelijk dit jaar wel! Verder mag ik momenteel helaas niet hardlopen, maar des te meer geniet ik van wandelen. Heel blij dat ik dat wel kan. Momenteel waardeer ik het aan mijn lijf dat het goed heeft gereageerd op de eerste twee (van de zes) chemo’s. Ik was eerst echt boos op mijn lijf, omdat het ziek is geworden. Maar ik ben er trots op dat het wel hersteld van behandelingen op een goede manier.
  En ik vind mezelf er echt goed uitzien, dat vind ik helaas niet altijd.
  Marloes blogde over…Vegetarische/veganistische Turkse pizza

 13. 27 maart 2020 / 10:15

  Wat een prachtig artikel Romy! Je hebt helemaal gelijk. We hebben maar een lichaam en daar moeten we het mee doen. Ik vind het soms ook wel bizar dat mijn lichaam bijvoorbeeld mijn keelontstekingen vrij snel opruimt en dat ik elke ochtend weer (een soort van :p) fris en fruitig wakker word. De laatste jaren heb ik ook echt geleerd hoe mijn lichaam in elkaar zit en wat het op bepaalde momenten nodig heeft. Op die manier lukt het me ook beter om mijn grenzen aan te geven, wat natuurlijk heel fijn is.
  Anna blogde over…Review | Lancôme en Clinique huidverzorging voor de zomer!

 14. johanna
  27 maart 2020 / 15:30

  Goed geschreven. Ik persoonlijk vind heel belangrijk dat men begrijpt, dat alles wat je met of voor je lichaam doet een positieve of negative uitwerking op je lichaam en gezondheid hebt. Geluk en gezond zijn begint van binnen uit. Te vaak hoor ik nog, als ik iemand vraag (vooral Nederlandse….) of het wel handig is, zoveel paracetamol te nemen, dat het helpt. (ja, is symptoom oplossen!) Terwijl ik denk, dat je vanuit het lichaam moet denken, en niet je lichaam en gezondheid als noodlot moet zien. Preventie is het sleutelwoord. Maar begin daar wel mee, voor alles te slecht is. Gelukkig is hier het denken in alternatieve geneeswijzen , phytotherapie , homeopathie etc, veel verder en veel meer geaccepteerd. En dat maakt gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge