lief voor je lijf

Lief voor je lijf | 5x Waarom je lijf wel wat liefde verdient?

 • 26 maart 2020
 • 26 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Besteed jij eigenlijk wel genoeg aandacht aan je lichaam? En dan bedoel ik niet door je vermoeide lijf vijf keer per week naar de sportschool te sleuren. Of door elke ochtend minutenlang te staren naar die ene rol, pukkel of bochel die er in jouw ogen niet thuis hoort. Nee, ik bedoel of je wel een beetje lief bent voor je lijf. Dit zijn 5 redenen waarom jouw lijf zo nu en dan wat liefde verdient.

1. Je lijf doet nogal veel voor je

Je lichaam is niet perfect. En de kans is groot dat je lijf het soms laat afweten als je eens een verkoudheid of blessure oploopt. Of als – zoals bij mij – je te brede voet voor de zoveelste keer niet in die prachtige ballerina’s past. Maar er is ook heel veel wat je lijf wél voor je doet. Zelfs als je lichaam niet perfect functioneert.

Zonder lichaam zou je niet kunnen lopen, eten, werken, knuffelen of praten. Je zou zelfs niets kunnen zien of ervaren van de mooie wereld om je heen. Ook ik sta er te weinig bij stil dat ik heel veel aan mijn lijf te danken heb. Al die keren dat ik niet goed voor mijn lichaam zorgde en het toch besloot op te knappen. Al die keren dat mijn lijf me binnen vier dagen van een verkoudheid afhielp… Soms lijkt het misschien haast vanzelfsprekend dat je lichaam doet wat het doet, maar dat is het zeker niet.

2. Je hebt maar één lichaam

Retourneren is niet mogelijk. Zo simpel is het. Je kunt je lichaam nu eenmaal niet inruilen voor een ander exemplaar. Je zult er je leven lang mee moeten doen, of je nu wilt of niet. Dan kun je er maar beter een beetje lief voor zijn. Door er voldoende en goed eten in te stoppen, door zo nu en dan voor pampus op de bank te liggen in plaats van tot het uiterste door te gaan en door niet over grenzen te gaan die je lichaam niet aankan. Alleen jij kunt ervoor zorgen dat jouw lichaam het zo goed mogelijk doet. En dat begint met goed zorgen voor jezelf.

3. Met liefde voor je lijf word je alleen maar mooier

Schoonheid gaat niet over sixpacks, volle lippen en gespierde billen. Het gaat veel meer over hoe jij je voelt van binnen en wat je uitstraalt. Als jij je lichaam vreselijk vindt en het liefst vooral verstopt, dan straal je dat dat ook uit. Alleen al door de nodige liefde in je lijf te stoppen, ga je je lichaam misschien wat meer waarderen. Dat is mijn ervaring in ieder geval. Want als jij je goed voelt en lekker in je vel zit, dan straal je dat ook aan de buitenkant uit.

Een paar dingen die je kunt doen om je lichaam liefde te geven:

 • Probeer een fijne vorm van beweging. Niet om jezelf flink af te matten, maar om juist je lijf de aandacht te geven die het nodig heeft. Ik ben zelf groot fan van pilates. Maar iets als yoga, wandelen, hardlopen of krachtoefeningen kan ook heel fijn zijn. Het belangrijkste: doe het omdat het goed voelt, niet alleen in de hoop jouw “droomlichaam” te creëren.
 • Draag kleding waarin je je goed voelt. Welke items halen jouw zelfvertrouwen weer op, zelf als je een off day hebt? Trek juist die items uit de kast. Draag kleuren als jou dat blij maakt, kies voor een vrouwelijke rok of doe eens wel die leren broek aan die je best gewaagd vindt. Als jij er maar in kunt stralen.
 • Koop fijne badkleding. Ik ben vast niet de enige die een bikini dragen echt wel een ding vindt. Dit jaar wil ik me weer eens aan een uitstapje naar het strand in badkleding wagen. Gewoon omdat ook mijn lijf gezien mag worden – perfect of niet. Goed zittende badkleding doet daarbij al heel veel. Daarom wil ik weer eens op zoek gaan naar een écht mooie bikini. Zelf vind ik een beugelbikini het fijnst, zoals de kleurrijke exemplaren die LASCANA verkoopt. Daarvan word ik zelfs een beetje enthousiast over de eerste bikinidag van dit jaar. En om de drempel iets lager te leggen, kan ik er natuurlijk ook gewoon een strandjurk overheen aantrekken. Altijd goed!
 • Kijk zo nu en dan met liefde in de spiegel. Wat vind jij wél mooi aan jezelf? Sta daar eens uitgebreid bij stil in plaats van te blijven kijken naar wat je liever anders zou zien. Zelfs als je niet over alles tevreden bent, is er vast nog genoeg wat je wél kunt waarderen. Bekijk ter inspiratie bijvoorbeeld dit lijstje met mijn positieve punten.
lief voor je lijf

4. Jouw lichaam is prachtig zoals het is

Ongetwijfeld kun je altijd wel een verbeterpunt aan je lijf opnoemen. Maar realiseer je je wel dat jouw lichaam al mooi is? Je hoeft er niet uit te zien zoals de modellen op tijdschriftcovers om prachtig te zijn. Sterker nog, die modellen zien er zelf vast ook niet uit zoals op de cover. Lang leve Photoshop! Je hoeft jezelf niet per se af te trainen in de sportschool om mooi te zijn. Ook spuitjes en filters zijn daar niet voor nodig. Of jij nu een spierwitte huid en sproetjes hebt of zongebruind bent en een wilde bos bruine haren hebt, dit is het lichaam dat blijkbaar bij jou hoort. Maakt dat je lichaam niet al goed genoeg zoals het is?

En onthoud: schoonheid is maar relatief. Om maar een voorbeeld te noemen: de een hoopt vurig sproetjes te krijgen, de ander wil haar sproeten liever arm dan rijk zijn. En waar de een haar krullenbos maar stom vindt, zou een ander met steil haar daar misschien een moord voor doen.

5. Je lichaam is niet meer dan een omhulsel

En laten we wel wezen: wat is je lichaam nu eigenlijk? Het is hoe jij eruitziet, maar je bent zo veel meer dan je lijf. Je bent een set van eigenschappen, ervaringen, keuzes, gedachten en nog veel meer. Dat alles wordt toevallig verpakt door een mooi omhulsel. Bij de een is dat omhulsel strak afgetraind, bij de ander zitten er iets meer vormen aan. Bij de een is de huid zongebruind, de ander is (zoals ik) eerder een melkfles op pootjes. Maar wat zegt dat alles over jou? Als jij een iets smallere of bredere versie van jezelf wordt, dan verandert dat niets aan wie je bent.

Dus waarom zou je je druk maken over het jasje dat jij aantrekt als het in werkelijkheid gaat om wat er onder het jasje schuilgaat? Geef je lichaam de aandacht die het verdient, maar leg er vooral niet meer kritische focus op dan nodig is.

lief voor je lijf

Zoals ik eerder in een gedichtje op mijn Instagram-account deelde:

Mooi zijn gaat niet over
slank of volumineus,
over sixpacks, dikke lippen
en de ideale neus.
Mooi zijn gaat niet over
dansende krullen,
Mooi zijn gaat vooral over
niet meer anders willen,
dan hoe je nu bent.

Wat kun jij wel waarderen aan jouw lijf?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 26 maart 2020 op 6:31 am - Beantwoord

  Een heel mooi artikel en prachtig gedicht. Het is heel belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Ik waardeer vooral het feit dat mijn lichaam snelt herstelt van kwaaltjes.

 2. Naomi 26 maart 2020 op 7:27 am - Beantwoord

  Zo’n mooi artikel! Het gedicht vind ik er ook één om heel goed te onthouden.

 3. Audrey 26 maart 2020 op 8:54 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik ben door de jaren heen ook wel veel meer van mijn lichaam gaan houden. Het geeft me tenslotte zoveel!

 4. Anna 26 maart 2020 op 9:17 am - Beantwoord

  Wauw wat een ontzettend waardevol artikel Romy! En zo waar! Goed voor je lichaam zorgen betekent ook dat je er lief voor moet zijn! Liefs

 5. Meaghan 26 maart 2020 op 9:21 am - Beantwoord

  Een heel mooi en fijn artikel Romy! Het is weer even een eyeopener voor mezelf dat ik mijn lichaam best wat meer liefde mag geven. De laatste jaren gaat dat steeds beter gelukkig en zijn er ook echt wel momenten dat ik mezelf heel mooi vind. Dit is nog steeds niet altijd, maar zeker stukken meer dan vroeger, toen ik nog heel onzeker over mijn lichaam was en een eetstoornis had. Maar ik ben mijn lichaam steeds meer gaan accepteren en omarmen. Mijn vriend heeft daar ook een hele grote bijdrage aan geleverd, aangezien hij van mij (en van mijn lichaam) houdt. Daardoor zag ik dus dat mijn lichaam niet iets afschuwelijks was, anders zou een ander persoon daar toch niet van kunnen houden? Echt een heel fijn artikel dit! Ik ga deze even opslaan en nog eens teruglezen in tijden dat ik weer eens onzeker ben over mezelf! Dankjewel! <3

  • Romy 7 april 2020 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je al zo’n grote ontwikkeling hebt doorgemaakt met het omarmen van je lichaam! Zo waardevol en belangrijk is dat – en ook hartstikke terecht, want je bent prachtig zoals je bent.
   Wel heel heftig om te horen waar je vandaan komt. Ik kan me voorstellen dat het niet makkelijk was om van die intense onzekerheid naar weer houden van je lichaam te gaan. Bij mij was er ook een periode waarin ik mijn lichaam vreselijk vond. Ik word er nu zelfs verdrietig van als ik eraan denk hoe ik toen met mijn lichaam omging. Gelukkig is dat nu heel anders dan toen en kan ik mijn lijf tegenwoordig veel meer waarderen. Een lichaam brengt je zo veel. Het is haast zonde als je er dan niet van houdt zoals het is <3

 6. Lianne 26 maart 2020 op 11:32 am - Beantwoord

  Mooie blog! Het doet mij soms pijn dat er zoveel reclame wordt gemaakt voor botox, fillers en dat soort dingen, en dat er jonge mensen zijn die zich daar echt door laten bezwijken. Je bent mooi zoals je bent, en helaas wordt dat veel te weinig benadrukt. Fijn dat jij dat met deze blog wel doet, want zo is het maar net!
  Natuurlijk zijn er ook zeker dingen aan mijn lichaam die ik niet mooi vindt, ik hou niet van mijn neus en ik heb nogal last van een foodbaby, waardoor ik me soms ook wel eens onzeker voel in een bikini. Maar ach, als dat alles is mag ik nog niet klagen. Er zijn zat dingen die ik wel mooi vind aan mijn lichaam, zoals mijn ogen en de kuiltjes in mijn wangen. Daar ben ik echt blij mee!

  • Romy 7 april 2020 op 11:53 pm - Beantwoord

   Ja heftig hè dat reclame voor bijvoorbeeld fillers haast de normaalste zaak van de wereld lijkt? Ik zag een keer op Instagram een influencer fillers promoten onder haar volgers tussen de 12 en 20 jaar. Zo heftig! Ik kreeg bijna de neiging om een boze reactie achter te laten.
   Net wat je zegt, je bent mooi zoals je bent! Enne, met jouw neus en buik is echt helemaal niets mis. Je bent een hartstikke mooie meid en hebt alle reden om heel blij te zijn met hoe je eruitziet <3

 7. Janne 26 maart 2020 op 11:43 am - Beantwoord

  Fijn artikel! Het kan best moeilijk zijn om je lijf te accepteren hoe het is, maar het is zeker de moeite waard, want je loopt er toch maar de hele dag mee rond.
  Ik ben op dit moment erg blij met hoe mijn lijf in staat is om kilometers achter elkaar hard te lopen. Ik heb vanochtend 10 km gelopen in het bos in de zon. Na een paar kilometer kom ik in een soort cadans en wordt mijn hoofd heel fijn leeg. Het hardlopen is voor mij nu dé manier om deze tijd door te komen. 🙂

  • Romy 7 april 2020 op 11:54 pm - Beantwoord

   Wat heerlijk dat je zo van het hardlopen kunt genieten. Juist nu is bewegen in de buitenlucht echt een fijne uitlaatklep. En natuurlijk heel mooi dat je lichaam zulke lange hardlooptochten aankan. Dat is inderdaad al een prestatie op zich waar je je lijf dankbaar voor mag zijn.

 8. Rosanne 26 maart 2020 op 11:45 am - Beantwoord

  Zo goed geschreven dit! En wat een mooi gedicht! Je hebt inderdaad maar één lichaam en daar moet je het mee doen. Je kan wel boos zijn op je lichaam, maar je kan het ook waarderen en mooi vinden.

 9. Rachel Kromdijk 26 maart 2020 op 12:04 pm - Beantwoord

  Wauw wat heb je weer een prachtig artikel geschreven Romy, een eyeopener voor veel vrouwen. Ik ga deze vanavond nog eens terug lezen en even tot me in laten werken..

 10. bychristiana 26 maart 2020 op 12:24 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven Romy! En zo waar. Zeker na mijn operatie kreeg ik dit besef heel erg. Ik vond dat mijn lijf me ZO in de steek gelaten had, en toen ik die pijn niet meer elke dag voelde was dat ZO intens verlossend en bijzonder, dat ik mijn lijf toen ook meer ben gaan waarderen. En zo een mooi en lief gedichtje ook;-)

  • Romy 7 april 2020 op 11:56 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je je lichaam na de operatie veel meer bent gaan waarderen! Ik kan me wel voorstellen dat ziek zijn niet echt bevorderend is voor hoe je naar je lijf kijkt. Des te mooier dus dat er in dat opzicht in positieve zin heel veel is veranderd.

 11. Saskia 26 maart 2020 op 1:30 pm - Beantwoord

  Wat een prachtig geschreven artikel! Echt de spijker op zijn kop. Nu na mijn zwangerschap was zelf liefde wel even een dingetje; maar ik kan alleen maar trots zijn op mijn lichaam. Het is een goed thuis geweest 9 maanden voor Noa en is wat dat betreft alweer aardig hersteld.

  • Romy 7 april 2020 op 11:57 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je nu juist trots kunt zijn op je lichaam! Je hebt helemaal gelijk: het feit dat je Noa 9 maanden hebt kunnen dragen, is al een goede reden om je lichaam te waarderen.

 12. Ilona Wielinga 26 maart 2020 op 1:36 pm - Beantwoord

  Wat een onwijs mooi artikel. Ik heb een tijdje geleden besloten om al mijn destructieve gewoontes aan de kant te zetten en lief voor mezelf te zijn. En dat gaat me best goed af en daar ben ik trots op. Want inderdaad; mijn lichaam doet zoveel voor mij en dan mag ik ook best lief zijn tegen mijn lichaam.

  • Romy 7 april 2020 op 11:58 pm - Beantwoord

   Wat prachtig dat je tot dat besef bent gekomen en dat je er hard aan werkt om liever te zijn voor jezelf. Dat is zo belangrijk, alleen al om een signaal naar jezelf toe af te geven dat je je lijf (en überhaupt jezelf) best wel wat waardering mag gunnen.
   Oprecht heel erg mooi welke stappen je allemaal zet!

 13. Daenelia 26 maart 2020 op 4:56 pm - Beantwoord

  Ik ben gewoon wel blij met mij lichaam. Ik zorg er redelijk goed voor. Verder maak ik me er niet zo druk over. Nu niet en vroeger ook niet. Ben geen typische vrouw, wat dat betreft. Hoe ik er uitzie is voor mij alleen belangrijk voor mezelf. Niet hoe een ander mij ziet. En soms is het dus helemaal niet belangrijk.
  Zou leuk zijn om deze zomer naar het strand te kunnen! Ik blijf hopen…

  • Romy 8 april 2020 op 12:00 am - Beantwoord

   Ja, laten we duimen dat een uitstapje naar het strand er deze zomer weer inzit. Ik heb ook nog steeds goede hoop.
   Juist fijn trouwens dat je je niet druk maakt over je lichaam! Als puber kon ik nogal onzeker zijn over mijn lijf. Ik ben al heel blij dat dat zo veel minder is geworden in de afgelopen jaren.

 14. Marloes 27 maart 2020 op 9:29 am - Beantwoord

  Wauwwauwwauw. Prachtig geschreven, Romy. Dat gedicht is ook echt heel mooi. Qua badkleding draag ik het liefst bikini’s, maar ik heb vorig najaar ook een badpak gekocht om eens af te wisselen. Nog geen kans gehad om ‘m te dragen, hopelijk dit jaar wel! Verder mag ik momenteel helaas niet hardlopen, maar des te meer geniet ik van wandelen. Heel blij dat ik dat wel kan. Momenteel waardeer ik het aan mijn lijf dat het goed heeft gereageerd op de eerste twee (van de zes) chemo’s. Ik was eerst echt boos op mijn lijf, omdat het ziek is geworden. Maar ik ben er trots op dat het wel hersteld van behandelingen op een goede manier.
  En ik vind mezelf er echt goed uitzien, dat vind ik helaas niet altijd.

  • Romy 8 april 2020 op 12:12 am - Beantwoord

   Jeetje, wat ontzettend mooi om te lezen hoe je ook nu nog je lijf kunt waarderen. Wat een heftig gevecht is je lichaam op dit moment aan het verzetten. Ik kan me voorstellen dat dat de relatie met je lichaam best dubbel maakt: je bent blij met hoe het reageert, maar ook boos dat het ziek is geworden. Heel veel respect voor jou en voor hoe je erin staat! En het is overigens helemaal terecht dat je vindt dat je er goed uitziet. Je bent prachtig <3

 15. Anna 27 maart 2020 op 10:15 am - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel Romy! Je hebt helemaal gelijk. We hebben maar een lichaam en daar moeten we het mee doen. Ik vind het soms ook wel bizar dat mijn lichaam bijvoorbeeld mijn keelontstekingen vrij snel opruimt en dat ik elke ochtend weer (een soort van :p) fris en fruitig wakker word. De laatste jaren heb ik ook echt geleerd hoe mijn lichaam in elkaar zit en wat het op bepaalde momenten nodig heeft. Op die manier lukt het me ook beter om mijn grenzen aan te geven, wat natuurlijk heel fijn is.

 16. Giovanna Jansen 27 maart 2020 op 11:27 am - Beantwoord

  Mooi artikel met waardevolle tips! En je gedicht is ook zeer treffend!

 17. johanna 27 maart 2020 op 3:30 pm - Beantwoord

  Goed geschreven. Ik persoonlijk vind heel belangrijk dat men begrijpt, dat alles wat je met of voor je lichaam doet een positieve of negative uitwerking op je lichaam en gezondheid hebt. Geluk en gezond zijn begint van binnen uit. Te vaak hoor ik nog, als ik iemand vraag (vooral Nederlandse….) of het wel handig is, zoveel paracetamol te nemen, dat het helpt. (ja, is symptoom oplossen!) Terwijl ik denk, dat je vanuit het lichaam moet denken, en niet je lichaam en gezondheid als noodlot moet zien. Preventie is het sleutelwoord. Maar begin daar wel mee, voor alles te slecht is. Gelukkig is hier het denken in alternatieve geneeswijzen , phytotherapie , homeopathie etc, veel verder en veel meer geaccepteerd. En dat maakt gelukkig.

  • Romy 14 april 2020 op 10:28 pm - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! Een goede gezondheid is inderdaad heel belangrijk voor je geluk en om goed in je vel te zitten. Juist doordat ik merkte hoe belangrijk gezondheid is voor je welzijn, ben ik ook steeds beter voor mijn lijf gaan zorgen.

Recente blogs

30x Als ik later groot ben, dan…

29 mei 2018|Persoonlijk|

Al van jongs af aan fantaseer ik over het moment dat ik "echt volwassen" ben. Later als ik groot ben... Dan zou ik vast een superwoman zijn die alles begrijpt en kan. Of nou ja, die illusie had ik ooit! Nu ik qua lengte ben uitgegroeid en dus technisch gezien groot ben, besef ik dat er nooit een moment komt van écht volwassen zijn. Daarom stelde ik een lijstje samen met een knipoog naar volwassenheid! Want als ik ooit groot ben, dan zal ik vast de volgende 30 dingen allemaal pico bello in orde hebben (ha, in mijn dromen dus!).

Stoppen met gekkenwerk? (5 tips!)

20 april 2018|Persoonlijke groei|

Zeg eens eerlijk: doe jij soms aan gekkenwerk? Komt het weleens voor dat jij eigenlijk te veel hooi op je vork neemt of jezelf iets te vaak verantwoordelijk voelt? Ha, dan kunnen we elkaar de hand schudden. Ik haal mezelf nog weleens iets te veel op de hals. Zo kan ik mijn werkmail op vrije dagen niet altijd met rust laten. En is er iemand jarig? Dan moet en zal ik zelf een kaart maken (ook als het al middernacht is!). Of komt iemand last-minute met een verzoekje? Dan laat ik daarvoor graag van alles uit mijn handen vallen. Niet altijd even handig, maar ik ben onderweg naar verbetering! Misschien helpen deze 5 tips ook jou bij stoppen met gekkenwerk.

“Je bent te lief” – Hoe herken je dat bij jezelf? (+ 7 tips tegen pleasen)

15 april 2024|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

"Je bent te lief!" Die paar woorden heb ik al vaker uit de mond van Bart of vriendinnen gehoord. En dan niet op de compliment-manier, maar om me erop te wijzen dat ik mijn grenzen soms best steviger mag aanzetten. Maar als je graag aardig bent voor anderen en daarom soms een beetje mee veert, is dat dan meteen te lief? Wanneer is te lief zijn pleasegedrag en wanneer is het gewoonweg aardig? Assertiever worden en vaker - op een aardige manier - zeggen wat ik vind of wil, is een thema waar ik de afgelopen 10 jaar vól in ben gedoken. Wereldkampioen assertief zijn ben ik zeker niet. Iemand met nogal wat vallen-en-opstaan-ervaring wel. Daarom wat signalen waaraan ik herken dat ik in de te-lief-modus schiet én 7 tips tegen onnodig pleasen.