unnamed file 11 3

5 tips om iets liever voor jezelf te zijn

 • 28 december 2016
 • 34 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Hé jij daar, ben jij net als ik ook weleens kritisch op jezelf? Wil je altijd graag aan de verwachtingen van anderen voldoen? Leg je de lat regelmatig net iets te hoog? En ben je een tikkeltje gefrustreerd als iets niet gaat zoals je had gewild? Dan zou het best fijn zijn als je eens iets liever voor jezelf kunt zijn. In dit artikel deel ik 5 tips die mij helpen om mijn innerlijke criticus zo af en toe de mond te snoeren.

liever voor jezelf tips engel

Stel haalbare doelen

Iets waar ook ik mezelf regelmatig schuldig aan maak, is dat ik de lat voor mezelf wel erg hoog leg. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van blijven dromen en jezelf blijven ontwikkelen. Daar horen nu eenmaal ook doelen en hoge latten bij. Er is echter een verschil tussen jezelf stapje voor stapje ontwikkelen en jezelf onmogelijke doelen opleggen. In het verleden wilde ik bijvoorbeeld op één dag een enorme waslijst aan taken hebben verricht. Niet gek dat ik aan het einde van zo’n dag niet alleen doodmoe was, maar ook nog eens boos op mezelf dat ik niet alles had kunnen doen. Ga bij jezelf na wat realistisch is om in een dag, een week of een maand te doen en pas je doelen daarop aan. Het voelt zoveel beter als je achter een handjevol realistische doelen een vinkje kunt zetten..

Kijk naar jezelf zoals een vriendin dat doet

Dit is een wijze raad die ik in mijn leven vaker te horen heb gekregen. Natuurlijk krijg ik ook weleens van anderen kritiek, maar mijn grootste criticus ben ik nog steeds zelf. Het kan op zo’n moment helpen om eens naar de situatie te kijken vanuit de ogen van een vriendin. Wat zou zij tegen jou zeggen als je jouw verhaal aan haar vertelt? Zou ze net zo kritisch kijken naar jou als jijzelf? Of zou ze een arm om je heen slaan en zeggen dat het wel meevalt en dat je niet zo kritisch hoeft te zijn? In mijn geval is het meestal het laatste. Door even in de schoenen van iemand anders te gaan staan, kan ik soms net iets beter uitzoomen en vanuit een ander perspectief naar de situatie kijken.

Analyseer je fouten

Oké, ik geef toe dat die innerlijke criticus in mij soms ook wel gelijk heeft. Soms had ik een situatie inderdaad net iets handiger kunnen aanpakken of was een opmerking niet helemaal op zijn plaats. In plaats van jezelf rot te voelen over wat je verkeerd hebt gedaan, kun je in situatie ook eens kritisch reflecteren op je eigen handelen. Wat heb je verkeerd aangepakt? Hoe wil je het een volgende keer anders aanpakken? Fouten zijn er immers om van te leren. Juist door elke fout als een leerschool te zien, kun je jezelf ontwikkelen als mens.

Onderneem dingen in je eentje

Iets liever voor jezelf zijn, betekent ook dat je jezelf soms eens trakteert op een leuk dagje weg of op iets lekkers. Natuurlijk is het gezellig om dingen met anderen te ondernemen, maar probeer eens zelf op stap te gaan en er in je eentje iets leuks van te maken. Trakteer jezelf op de chai latte waar je al zo lang naar hunkert of duik met een tijdschrift op de bank. Door dat soort genietmomenten voor jezelf te creëren, geef je aan jezelf het signaal af dat je het waard bent om zoiets te doen. Ook dat kan bijdragen aan een goed gevoel over jezelf. Ben je inspiratieloos over wat je in je eentje kunt doen? Bekijk dan eens deze lijst met 30 dingen die je kunt doen als je alleen bent.

Maak een lijst met je positieve eigenschappen

Ook dit is een tip die ik zelf weleens heb gekregen als ik te kritisch was voor mezelf. Meestal richten we ons op de negatieve eigenschappen of punten aan onszelf en vergroten we die uit. Maar wat nu als je in plaats daarvan eens de focus legt op alles wat je wel goed kunt of wat van jou een mooier mens maakt? Koop een mooi notitieboekje en schrijf daarin eens elke avond voor het slapengaan waar je trots op bent of wat je die dag goed hebt gedaan. Op het moment dat je innerlijke criticus naar boven komt, kun je dat boekje er eens bij pakken om dat negatieve stemmetje een beetje te temmen.

Wat is jouw manier om liever voor jezelf te zijn?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Susan 28 december 2016 op 9:28 am - Beantwoord

  Goede tips!

 2. evelien 28 december 2016 op 9:40 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips <3
  Ik vind dingen ondernemen in mijn eentje ook altijd erg fijn, en helemaal niet erg!
  En bewust zijn van de positieve dingen aan jezelf is ook altijd erg belangrijk.
  Liefs,
  Evelien

 3. Claire 28 december 2016 op 10:08 am - Beantwoord

  Goeie tips! Soms kan ik ook een paar dagen in een negatieve spiraal zitten door schoolstress en dan ben ik ook totaal niet lief voor mezelf. Zo stom eigenlijk dat we van die enorme verwachtingen van onszelf hebben! Ik ga je tips gebruiken als ik weer eens in een dip zit.

 4. Aneta 28 december 2016 op 10:11 am - Beantwoord

  Wat een mooie wijze lessen. Een van de mooiste vind ik kijken naar je jezelf zoals een vriendin dat zou doen. En wat je zegt, realistisch blijven is een van de dingen die je moet toepassen om je doelen te kunnen behalen. Mensen leggen de lat zo hoog voor zich zelf af en toe. Mijn manier om lief voor mijzelf ge zijn is accepteren wie ik ben, wat ik doe en hoe ik denk.

  • Romy 28 december 2016 op 6:57 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je op die manier lief kunt zijn voor jezelf! Zelfacceptatie is ook nog best een dingetje, maar het is zo fijn als je op dat gebied stappen weet te zetten 🙂

 5. Josephine 28 december 2016 op 10:27 am - Beantwoord

  Mijn eerste reactie op jouw afsluitende vraag was: Chocola! Maar dat bedoel je vast niet. 😉 Ik probeer soms te denken: vind ik deze fout over twee weken nog zo erg? Als het antwoord ‘nee’ is, weet ik dat ik in ieder geval niet in het moment moet blijven hangen. Toch vind ik zelfkritiek niet verkeerd, als het je tenminste niet blokkeert in je dagelijks leven.

  Van jouw tips vind ik “kijk naar jezelf zoals een vriendin dat doet” de mooiste.

 6. Rebecca 28 december 2016 op 10:46 am - Beantwoord

  Vooral het punt van dingen met jezelf ondernemen is heel goed. Je hebt dan even helemaal niemand en zo zie je hoeveel je eigenlijk aan kan 🙂

 7. Anne-Marije 28 december 2016 op 12:13 pm - Beantwoord

  Ik heb vaak dat iets totaal niet lukt als ik te kritisch ben. Dan stop ik er mee en slaap ik er een nachtje over hoe het beter kan. Heel vaak als ik dan de volgende dag er weer met frisse moed mee start, lukt het opeens veel beter! Ik stop gewoon even, en ik doe iets leuks of iets fijns en dan lukt het later vast beter.
  Maar jij hebt ook goede tips! Ik ga die ook eens uitproberen…

 8. Lieke - Life as Lieke 28 december 2016 op 12:16 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips! Ik ga regelmatig even alleen de stad in of een rondje lopen, heerlijk! 🙂

 9. Dineke 28 december 2016 op 1:14 pm - Beantwoord

  Wauw, dat eerste herken ik zo! Voor vandaag heb ik ook echt weer een waslijst aan taken. Eigenlijk veel te veel ook… En wanneer het mij niet gelukt is voel ik mij nutteloos en ben ik hartstikke teleurgesteld in mijzelf. Fijne tips! Dank je wel!

 10. Yanine 28 december 2016 op 1:24 pm - Beantwoord

  Goede tips, de meeste probeer ik al wel toe te passen, maar dat is nog best wel lastig, vooral wanneer iets toch anders verloopt dan gewenst… ;p .

 11. Inge 28 december 2016 op 1:47 pm - Beantwoord

  Oeh ik vind het nog best lastig hoor. Ik ben ook nog steeds heel kritisch op mijzelf en kan boos worden als dingen niet lukken. Op tweede kerstdag had ik geluk dat ik gebruik kon maken van de Lush sale. Ik heb toen voor het eerst echt dingetjes voor mijzelf gekocht, gewoon omdat ik ook wel eens iets voor mijzelf mag kopen. 🙂

  • Romy 28 december 2016 op 6:58 pm - Beantwoord

   Haha, chocola is ook een hele concrete manier om lief te zijn voor jezelf natuurlijk 😉 Jouw vraag is zeker ook een goede tip om in het achterhoofd te houden. Vaak lijkt iets op het moment zelf een heel ding, maar is het op lange termijn eigenlijk helemaal niet zo erg. Ik ben zelf zo iemand die regelmatig doorslaat in zelfkritiek, maar een beetje zelfkritiek is inderdaad niet per definitie slecht.

  • Romy 28 december 2016 op 6:59 pm - Beantwoord

   Dat is ook een goede tip inderdaad! Soms moet je iets even laten bezinken om uit je kritische visie te komen en kun je er dan realistischer naar kijken of gaat iets opeens een stuk beter. Fijn om te horen dat je misschien iets met mijn tips kunt 🙂

  • Romy 28 december 2016 op 7:00 pm - Beantwoord

   Wat vervelend om te horen dat je jezelf voor vandaag zoveel dingen had opgelegd. Ik hoop dat je iets met mijn tips kunt en dat het gelukt is om een paar taken te schrappen en iets liever voor jezelf te zijn 🙂

  • Romy 28 december 2016 op 7:01 pm - Beantwoord

   Wat een fijne manier om lief te zijn voor jezelf! Vorige week heb ik dat ook gedaan met een luchtje dat ik graag wilde. Heerlijk om jezelf op die manier even te verwennen 🙂

 12. Benthe 28 december 2016 op 2:53 pm - Beantwoord

  Zo belangrijk dit! Bedankt voor de goede tips ?

 13. Vlijtig Liesje 28 december 2016 op 4:01 pm - Beantwoord

  Als ik mezelf een ‘break’ geef. Dus niet zo streng ben voor mezelf en lekker op de bank ga liggen met een zak chips!

  • Romy 28 december 2016 op 7:01 pm - Beantwoord

   Dat is inderdaad ook een fijne manier om lief te zijn voor jezelf! Soms kan het iets heel simpels zijn en is het gewoon fijn om even niets te hoeven.

 14. Bettie 28 december 2016 op 4:43 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik ben niet zo streng meer voor mezelf. Als ik behoefte heb aan een halfuurtje rust/powernapje dan doe ik dat gewoon. Dus eigenlijk goed voor mezelf zorgen.

  • Romy 28 december 2016 op 7:02 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat dat je regelmatig lukt! Alleen al even uitrusten en niets hoeven te doen, is ook een ideale manier om lief te zijn voor jezelf.

 15. Sara | MevrouwMiauw 28 december 2016 op 6:21 pm - Beantwoord

  Mooi lijstje weer! Ik vind de “onderneem dingen met jezelf” een hele leuke en waardevolle tip. Ik vind het echt heerlijk om soms eventjes in mijn eentje iets te doen waar ik van kan genieten. Echt leuk dat je deze, misschien niet zo voor de hand liggende, tip hebt verwerkt in dit fijne artikel.

  • Romy 28 december 2016 op 7:04 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Zelf dingen ondernemen is ook iets wat ik echt zelf heb geleerd de afgelopen jaren en wat me vaak onwijs helpt. Juist door soms alleen te zijn, leer je jezelf als persoon ook steeds een beetje meer waarderen 🙂 Fijn om te horen dat jij daar ook zo van kunt genieten!

 16. Mariska 28 december 2016 op 8:49 pm - Beantwoord

  Zelf dingen ondernemen is inderdaad wel heel fijn, vind ik tenminste 🙂 en ook vooral denken aan de positieve en kleine dingen waar je blij van wordt.

 17. Denise 28 december 2016 op 9:51 pm - Beantwoord

  Fijne tips. Het lat niet te hoog leggen is heel begrijpelijk. Ik had voor gisteren zoveel dingen staan in mijn agenda en van de acht dingen die erin stonden, heb ik er drie niet kunnen doen. Dan baal ik enorm, maar heb deze mee kunnen nemen naar vandaag en daarom voel ik me er niet meer zo ‘slecht’ over. Naar jezelf kijken zoals een vriendin dat doet heb ik nog nooit gehoord, maar dat ga ik doen! Dankjewel voor de tip!

  • Romy 29 december 2016 op 1:02 am - Beantwoord

   Wat goed dat je je doelen hebt weten te verplaatsen en daardoor ook dat nare gevoel een beetje kon kwijtraken. Soms kun je beter kijken naar alle dingen die wel zijn gelukt dan waar je niet aan toe bent gekomen, zeker als je agenda ook wel erg vol stond 😉 Fijn dat je iets met mijn tip kunt 🙂

 18. Charel 28 december 2016 op 10:47 pm - Beantwoord

  Bedankt voor je goede en lieve tips Romy! je hebt zulke goede ideeën hier kan ik zeker wat aan hebben xx

 19. Sabine 28 december 2016 op 11:30 pm - Beantwoord

  Wat n goede tips!

 20. Saskia 29 december 2016 op 4:53 pm - Beantwoord

  Hele fijne tips! Ik ben de laatste jaren zeker erg blij met het pad dat ik bewandel en sta hier vaak bij stil. Liever voor jezelf zijn is af en toe best nog lastig maar ik denk dat ik op de goede weg ben. Goed artikel 🙂

 21. Irene | Tussenmarsenjupiter 29 december 2016 op 6:07 pm - Beantwoord

  Fijne tips! 🙂 Vooral die dat je je eigen positieve eigenschappen eens moet opsommen. Vroeger was ik mij daar ook totaal niet van bewust en tegenwoordig wel! Ik kan soms denken: ‘Ik ben wél een leuk mens!’. En dan voel ik me beter 😀

  • Romy 29 december 2016 op 7:59 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat dat je echt kan helpen! En je hebt helemaal gelijk: je bént een leuk mens 🙂

 22. Vivian 29 december 2016 op 9:26 pm - Beantwoord

  Goeie punten inderdaad! Ik ontdek ook steeds meer hoe belangrijk het is om jezelf te behandelen alsof je je eigen beste vriendin bent, want in feite moet je dat ook zijn. En als je daaraan kunt toegeven, dan heb je iets heel bijzonders voor elkaar, denk ik!

Recente blogs

Lichaamsliefde | Zo ben ik dit jaar liever voor mijn lijf geworden

27 november 2020|Persoonlijk, Zelfliefde|

Heel wat jaren heb ik mijn lichaam vooral totaal genegeerd. Ik zag het als een nutteloze verpakking van wie ik echt was. En vooral als een verpakking die niet voldeed aan de hoge standaarden die ik in mijn hoofd had. De afgelopen jaren veranderde dat gelukkig door hard te werken aan mezelf. Niet zozeer werken aan mijn lijf, maar vooral werken aan mijn visie op dat lijf van mij. Eindelijk kan ik zeggen dat ik blij ben met mijn lichaam en er zelfs dankbaar voor ben. Een fijne overwinning! En daar hebben deze 5 stappen me in het bijzonder bij geholpen.

14 dingen die ik ooit stellig beweerde, maar waar ik op teruggekomen ben

12 oktober 2023|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Soms ben je er heilig van overtuigd dat je iets echt nóóit zal doen. Dat bepaalde dingen niets voor jou zijn, dat je toekomst op een specifieke manier moet verlopen of dat je altijd X of Y moet doen om gezellig bij de groep te horen. Veel van die mij-niet-gezien-dingen zal je wellicht echt nooit gaan doen. Zo sta ik nog steeds vierkant achter mijn bewering dat ik niet twee weken in een tent ga kamperen, dat bungeejumpen voor mij niet zo nodig hoeft en dat ik niet over een glazen vloer ga lopen. Maar op sommige beweringen die ik ooit deed, moet ik toch terugkomen. Deze 14 bijvoorbeeld!

De maand van… | Juli 2017

1 augustus 2017|Persoonlijk|

Wauw, het is gewoon augustus. Au-gus-tus. Oké, laat ik dit maandoverzicht voor de verandering verder eens niet met het cliché ‘De tijd vliegt’ beginnen. Een ander cliché: het weer. Juli 2017 gaat niet bepaald de boeken in als een tropische zomermaand. Mij hoor je op zich niet klagen, maar een paar graden warmer zou wel leuk zijn. Maar genoeg daarover, wat heb ik zoal gedaan in juli? En how’s life? Juli 2017 was onder andere de maand waarin ik hielp om een stel zevenjarigen in het gareel te houden en de maand van de vuurdoop van mijn bucketlist-tas. Dit en meer lees je in dit maandoverzicht.