liever voor jezelf 7

Liever voor mezelf zijn | 9 dingen die ik nu anders doe

 • 20 augustus 2020
 • 16 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde

Liever voor mezelf zijn is een proces dat volgens mij nooit stopt. Ik ben nu al een heel stuk liever dan een paar jaar of zelfs een paar maanden geleden. Verbeterpuntjes zijn er altijd, maar in het kader van “lief zijn voor mezelf” focus ik me vandaag maar eens op de dingen die al verrassend goed (of beter) gaan. Dit zijn 9 dingen waarin ik de laatste tijd een stuk liever voor mezelf ben geworden.

1. Op de bank ploffen

Een paar jaar geleden kon ik me niet eens voorstellen dat ik spontaan op de bank zou neerploffen. Ik vloog veel liever het huis door of computerde mezelf vierkante ogen in plaats van dan dat ik op-de-bank-plof-tijd inplande. Sinds ik op mezelf woon, blijft de bank gelukkig niet meer ongebruikt. En nee, niet alleen omdat ik het zonde vind om mijn duurbetaalde bank te laten verstoffen. Ik merk dat ik beter kan toegeven aan moeheid, verdrietige momentjes of hormonale buien. Dan ga ik gerust wel midden op de dag even liggen. Luisteren naar mijn lichaam dus – wat ben ik blij dat ik dat tegenwoordig een stuk beter kan!

2. ‘Nee’ zeggen tegen werk

Zeker toen ik net begon met ondernemen, vond ik dat ik alles maar moest aannemen. Straks kom je zonder werk te zitten door die ene ‘nee’! De afgelopen tijd zeg ik gelukkig vaker ‘nee’. Zo weet ik inmiddels dat ik niet blij word van een interimklus voor 36 uur per week en dat ik ook ‘nee’ kan zeggen als een klus gewoon niet in mijn straatje past. Het kost me soms wel wat hoofdbreken, maar ik moet zeggen dat het me achteraf steeds veel heeft gebracht om ‘nee’ te zeggen. Niet alleen meer tijd en werkplezier, maar ook het besef dat mijn leven en mijn agenda niet alleen door anderen worden bepaald.

3. Verwenkwartiertjes

Ja, deze 15 minuutjes zijn me inmiddels heilig. Eén of twee keer per week gun ik mezelf een kwartiertje thuiswellness met alles erop en eraan. Oftewel, niet snel douchen en daarna hop hop hop kleding aan en mascara op. Nee, dan neem ik bewust de tijd voor een lekkere scrub, een flinke vinger crème, een fout maskertje met een of andere dierenprint en een scheut van mijn favoriete douchegel. Ook een grote lik van mijn favoriete body butter mag niet ontbreken. Daarna voel ik me aardig zen, en dan dus niet alleen door de intense mix van geuren.

Op dit moment gebruik ik trouwens de body butter hierboven van Suntribe Sunscreen. Deze is volledig natuurlijk (= geen schadelijke ingrediënten, geen parfum en geen conserveermiddelen) en hij ruikt ook nog eens heerlijk naar kokosnoot en argan (door natuurlijke geuren dus). Alle ingrediënten zijn dan ook veilig voor mens én milieu. Een feestje om te gebruiken op zondagochtend – en tja, eigenlijk gewoon altijd! Mijn huid wordt er heerlijk zacht van. Op hun site kun je trouwens meer lezen over het verhaal achter Suntribe Sunscreen.

4. To-do-lists opschorten

Begrijp me niet verkeerd: to-do-lists zijn op werkdagen mijn beste vriend. Vooral als het me lukt om ze volledig af te vinken natuurlijk. Maar de laatste tijd ben ik ook beter geworden in die lijstjes soms laten voor wat ze zijn. Soms omdat ik iets te ambitieus ben geweest bij het plannen van de taken voor de 24 uur die er in een dag zitten, soms omdat er simpelweg frisse tegenzin tussendoor komt fietsen. Eerder zou ik dan stug hebben doorgewerkt, maar nu kan ik in zo’n geval beter mijn laptop dichtklappen en een paar puntjes van dat ambitieuze lijstje schrappen. Of besluiten dat ik mijn sportmomentje van de week best naar morgen mag verschuiven.

5. Mezelf trakteren als ik in een niet-trakteer-bui ben

Als ik me verdrietig voel of een ik-doe-het-niet-goed-genoeg-bui heb, is mijn eerste idee nou niet bepaald om mezelf eens flink te trakteren. Tegenwoordig doe ik dat regelmatig lekker tegendraads wél. Dan kook ik bijvoorbeeld bewust een bordje troostvoer (a.k.a. een van mijn lievelingskostjes) als ik juist de neiging heb om snel wat simpels op tafel te zetten. Of bestel ik juist die avond de ene dure jurk die ik al heel lang wilde. Het kan echt helpen om die niet-goed-genoeg-gedachten lekker de deur te wijzen en in plaats daarvan jezelf juist iets lekkers, leuks of fijns te gunnen.

6. “Mag ik je even bellen?”

Ik vind het soms dus best lastig om tijd voor mezelf te vragen. Zeker als het is omdat ik me niet zo oké voel. Je kent het wel: het “Ja maar ik wil er anderen niet mee lastigvallen”-riedeltje, wat dus eigenlijk klinkklare onzin is. Ik vind het zelf bijvoorbeeld ook juist fijn als mensen bij me aankloppen als er iets is. Liever dat dan dat ik het vier maanden later hoor en nooit heb kunnen helpen. Vanuit die gedachte gooi ik er zelf ook wat vaker de woorden “Mag ik je even bellen?” uit. Nog een manier om liever naar mezelf te zijn: beseffen dat je het niet alleen hoeft te doen.

7. Investeren in dingen die ik mezelf waard vind

Als er iemand niet van het geld over de balk smijten is, ben ik het wel. Sterker nog, ik vind het soms best lastig om geld uit te geven aan dingen voor mezelf die ik niet keihard nodig heb. In het kader van liever voor mezelf zijn, probeer ik dat toch vaker te doen. Zo geef ik bewust geld uit aan bijvoorbeeld coaching of aan een online cursus. Ook vind ik dat ik best ietsje meer mag uitgeven aan dingen als goed zittend ondergoed of jurken die écht mooi vallen. Is het écht waard! Al is het maar als signaal naar jezelf dat jij beter verdient dan een afgedragen slipje.

liever voor mezelf zijn

8. De tijd nemen voordat ik wegga

Ik was tot een jaar geleden kampioen in dingen krap op elkaar plannen. Dan moest ik hard rennen om nog net aan de bus te halen, was ik weer eens mijn brood ergens vergeten of stond ik ergens zonder sleutels. Niet omdat ik chaotisch ben – denk ik – maar wel omdat ik dan als een soort kip zonder kop de deur uit rende. Tegenwoordig neem ik ruimer de tijd, zodat ik me niet meer hoef te haasten. Zo heb ik ook mijn leven gebeterd met zonnebrand opsmeren voordat ik ’s zomers ergens naartoe ga. Even een momentje voor mezelf om daarna rustig – en zonder te verbranden – op pad te kunnen.

Nadat ik eerder deze zomer per ongeluk een kreeftkleurige nek had opgelopen, plan ik nu weer trouw een smeermomentje in voordat ik de deur uit ga. Op dit moment smeer ik met de natuurlijke zonnebrandcrème van Suntribe Sunscreen. Die bevat enkel natuurlijke en veilige ingrediënten, en doet net zo goed zijn werk als synthetische zonnebrand. Blij mee! De zonnebrandcrème ruikt trouwens heerlijk naar kokosolie en cacao. Ook fijn: de tube is gemaakt van rietsuiker. Rietsuikerplantjes nemen CO2 op als ze groeien, wat de verpakking dus ook ietsje duurzamer maakt.

9. Alleentijd nemen

Het is niet gek om soms alleen te willen zijn. Ook niet als je bijvoorbeeld in je uppie dingen onderneemt waar veel mensen hun partner of beste vriend (al dan niet vrijwillig) mee naartoe sleuren. Ik probeer me daar niet veel meer van aan te trekken. Zo plan ik regelmatig avonden waarop ik precies kan doen waar ik zin in heb en hoef ik niet meer overal bij te zijn. Waar ik het eerst soms lastig vond om sociale dingen af te zeggen (“Ik zit al de hele dag alleen”, is het dan niet raar als ik ’s avonds ook nog tijd alleen wil?”), probeer ik de laatste tijd voor die gedachte mijn schouders op te halen. Dit ben ik. En ik mag best lief zijn voor mezelf.

Waarin ben jij liever voor jezelf geworden?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Suntribe Sunscreen. Dit beïnvloedt mijn mening over de producten niet.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 20 augustus 2020 op 8:23 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Ik ben ook veel liever voor mijzelf geworden. Ik gun mijzelf meer me-time en zeg vaker nee, zonder schuldgevoel. Het heeft me zoveel rust gebracht.

 2. Naomi 20 augustus 2020 op 8:40 am - Beantwoord

  Prachtige manieren om liever voor jezelf te zijn. Ik vind het idee van jezelf een rustmoment gunnen echt een goed idee. Ik voel me toch vaak ‘schuldig’ als ik voor mijn gevoel te lang onder de douche heb gestaan, terwijl het ook juist heel ontspannend is. Misschien dus voortaan juist af en toe bewust doen.

 3. Audrey 20 augustus 2020 op 9:04 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik vraag vooral meer hulp aan anderen nu. Daarin was ik eerst echt te streng voor mezelf.

 4. Geke 20 augustus 2020 op 10:00 am - Beantwoord

  Dank je wel voor deze mooie blog.
  Ik kan op alle puntjes nog wel wat beter voor mezelf zorgen maar er wordt aan gewerkt.

 5. Johanna 20 augustus 2020 op 12:06 pm - Beantwoord

  Leuke post. Alleentijd nemen is voor mij ook plicht. Verder ben ik er de laatste tijd ook steeds meer toe over gegaan, om mijn to-do-lijst een beetje meer opteschonen, en beter te bekijken. Iets waar ik geen zin in heb, moet misschien ook niet echt. Dus eraf! En verder dat op tijd weggaan, doe ik al heel lang, omdat ik geen zin heb om te hollen en/of de tram te missen. En de betere planning dan, geeft heel veel rust. Je vergeet dan ook minder. Enkele van de andere punten zijn nog “under construction”.
  De zin in punt 4 …omdat er simpelweg frisse tegenzin tussendoor komt fietsen… Vind ik erg mooi. Dat “frisse tegenzin” en vooral ook dat “fietsen” omdat je in de volgende zin ook sport noemt. Heel mooi. Je ziet waar je je geld mee verdient, en terecht.

 6. Lianne 20 augustus 2020 op 12:59 pm - Beantwoord

  Wat fijn dat je nu beter voor jezelf en je lichaam zorgt! Sommige dingen doe ik nu ook meer. Aan sommige dingen mag ik nog wel werken, maar ik ben allang blij dat ik vooral niet meer te streng voor mezelf, nee zeg als ik iets eigenlijk niet wil en dat ik dingen beter los kan laten.

 7. Noor 20 augustus 2020 op 2:47 pm - Beantwoord

  De zonnecreme ziet er goed uit. Alleen jammer dat er op de site niet staat hoeveel % zinkoxide het product bevat. Je bent namelijk pas beschermd bij minimum 17% zinkoxide.

 8. Saskia 20 augustus 2020 op 4:35 pm - Beantwoord

  Mooi artikel met hele fijne punten. Ik ben sowieso wat liever voor mezelf geworden. Niet alles hoeft meer en meer dingen mogen. Dan maar even een slordiger huis, maar wel fijn met Noa bezig geweest of een momentje gepakt voor mezelf.

 9. Zo simpel is dan geluk 20 augustus 2020 op 5:06 pm - Beantwoord

  Mooi om te lezen dat het je steeds beter lukt om lief voor jezelf te zijn!
  Zelf probeer ik dat ook door bijvoorbeeld genoeg rust momentjes te pakken.

 10. Maaike 20 augustus 2020 op 7:34 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar 😀 Ik ben ook wat liever voor mezelf geworden sinds een paar jaar. Ik gun mezelf wat meer rust en dan verplaats ik iets van een to do list naar de volgende dag, het loopt tenslotte niet weg.

 11. Anna 21 augustus 2020 op 11:37 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! En wat fijn om te lezen dat je nu liever bent voor jezelf dan een paar jaar geleden. Verbeterpunten zullen er altijd zijn, haha, dat herken ik maar al te goed :p. Ik kan er nu ook echt van genieten om op de bank te ploffen. En ik maak regelmatig tijd vrij voor wat me time :D.

 12. Anouk 21 augustus 2020 op 4:00 pm - Beantwoord

  Wat een mooie post, lief zijn voor mezelf heb ik echt nodig!

 13. bychristiana 22 augustus 2020 op 8:33 am - Beantwoord

  Mooi artikel, goed om eens bij dit soort dingen stil te staan. Als ik zo naar jouw lijstje kijk, denk ik dat ik het best goed doe, want punten zoals ‘op de bank ploffen’. ‘mezelf dingen gunnen’ en ‘alleentijd’, daar zorg ik altijd wel voor;-)

 14. Giovanna Jansen 23 augustus 2020 op 10:59 am - Beantwoord

  Mooi artikel met goede punten! De meeste punten pas ik wel al toe (het ‘nee’ zeggen tegen een klus heb ik de afgelopen weken nog gedaan, ondanks het grote bedrag dat ik ermee kon verdienen; de klus voelde niet goed), alleen punt 1 is voor mij nog wel een dingetje. Gewoon even niets doen en lekker op de bank ploffen blijft lastig. Hoewel ik mij een paar keer per week voorneem om die dag een uurtje lekker op de bank te duiken met een boek, zijn er altijd nog 101 dingen te doen die dag… Binnenkort heb ik vakantie, dus dan ga ik eens goed oefenen. 😉

 15. Els 24 augustus 2020 op 8:39 am - Beantwoord

  Als ik verdrietig ben, heb ik juist de behoefte om leuke dingen voor mijzelf/anderen te kopen :-). Dan denk ik vaak, ach, als ik daardoor weer iets gelukkiger wordt, vooruit koop maar ;-).

 16. Amber 1 september 2020 op 3:23 pm - Beantwoord

  Nummertje 6 is een hele mooie! Wat goed en fijn dat je die zo ontdekt hebt en steeds vaker toepast. Vind ik zelf ook heel erg moeilijk, maar het helpt eigenlijk altijd. Mooi <3

Recente blogs

Die goeie ouwe tijd | 15 jaar terug in de tijd

16 november 2017|Persoonlijk|

Inmiddels huppel ik alweer bijna 24,5 jaar rond op deze aardbol. Ik heb de opkomst van het internet meegemaakt, de Furby zien komen en gaan en heb me nog kostelijk vermaakt met Snake op mijn vaders telefoon. Bijna geëmotioneerd blik ik nog weleens terug op de tijden die zijn geweest en de rages waar ook ik enthousiast aan meedeed. Daarom leek het me leuk om eens 15 jaar terug in de tijd te gaan. Terug naar 2002. Terug naar toen ik 9 was en het de hoogtijdagen waren van de retro Gameboy en de hippe Flippo’s. Want wat hield mij 15 jaar geleden zoal bezig?

Volle agenda? 9 tips voor meer ruimte in je planning (en hoofd)

15 mei 2023|Lifestyle, Carrière en ondernemen, Zelfliefde|

Eén blik op de agenda zegt soms genoeg: dit wordt een volle week. Je vraagt je nu al af hoe je deze week doorkomt met een hele lading werk, allerlei praktische afspraken en het nodige sociaaldoenerij waar je bij nader inzien niet eens zoveel zin in hebt. Een verzoekje van een collega via e-mail, een uitnodiging voor een filmavondje via WhatsApp, en ook nog een reminder van de sportclub of je de ledenvergadering niet vergeet... voor je het weet is alle witruimte in je agenda vol gepend met dingen die moeten. Hoe zorg je dan voor ruimte in je hoofd? Dit zijn 9 tips waarmee ik - introverte ondernemer met uiteraard af en toe te veel hooi op de vork - een volle agenda (en een vol hoofd) voorkom.

Ontspannen na een drukke werkdag? Dat doe je zo! (9 tips)

7 mei 2019|Persoonlijke groei|

Drukke werkdagen hebben we allemaal weleens. Of misschien zelfs vaker dan weleens. Of je nu druk bent met van de ene afspraak naar de andere racen, met je propvolle mailbox wegwerken, met talloze opdrachten afhandelen of met op een andere manier tien ballen tegelijk in de lucht houden, het kost vaak heel wat energie. Ontspannen na een drukke werkdag is juist daarom essentieel. Maar hoe doe je dat als je de uitknop van je alsmaar malende hersenpan niet zomaar kunt vinden? Misschien helpen deze 9 tips je om te ontspannen na een drukke werkdag.