1 jaar ondernemer

Eigenaardigheden heb ik genoeg (en dat is oké) – deze bijvoorbeeld!

 • 17 november 2022
 • 6 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde

“Kun je een lijstje maken van alles wat jij eigenaardig vindt aan jezelf?” Die vraag kreeg ik eens van een businesscoach. Niet omdat hij wilde dat ik zou strooien met compleet willekeurige feitjes over mezelf (doe ik met dit artikel lekker toch!). Wel om me te laten inzien dat je ook de gekke kanten aan jezelf er mag laten zijn. Je hoeft je niet te schamen. Vooruit, misschien een pietsie in sommige gevallen. Maar nooit zó erg dat je erdoor gaat twijfelen aan jezelf. Al die eigenaardigheden bij elkaar maken jou anders dan de perfecte keurslijven waarin niemand op deze wereldbol zal passen. Dus wees jezelf! Voilà, een deel van de lijst deel ik hier. Zonder schaamte. Ook deze stukjes gekkigheid typeren mij!

 • Ik kan me compleet verliezen in hobby’s of interesses. Als ik iets leuk vind, dan duik ik er volledig in en laat ik niet meer los. Iets een beetje doen is er bij mij niet echt bij.
 • Ik verander in een mega-stresskip twee dagen voordat we op vakantie gaan. Ook al heb ik mijn koffer al een dag van tevoren ingepakt in de gang staan, ik heb altijd een to-do-list van hier tot Tokio (huis spic en span maken, SD-kaart legen, etc.) voordat we op stap gaan. Op de dag van aankomst ben ik dan ook meestal een energieloze vaatdoek.
 • Als er wat te besparen valt, ben ik een gelukkig mens. Ik ben geen koopjesjager qua kleding, maar pak het qua boodschappen wel aardig fanatiek aan en ben helemaal trots als ik een tientje heb uitgespaard. Daarom vind ik Too Good To Go en de Albert Heijn Overblijvers Box ook zo geweldig.
 • Ik gooi o-ve-ral pindakaas in. In sojakwark, in avondeten, op brood, in baksels, in mijn havermout… Ik kan weinig bedenken wat ik niet lekker vind met een schep pindakaas erdoorheen.
 • Ik ben thuis stronteigenwijs. Bart kan wel drie keer tegen me zeggen dat ik de pompoen beter met een ander mes kan snijden, maar ik moet en zal het op mijn manier doen. Overigens komt het ook vaak genoeg voor dat ik hem later alsnog gelijk geef. Bijvoorbeeld die keer dat ik een regenjas meenemen niet nodig vond en daarna als een verzopen kat thuiskwam.
 • Mijn apparaatkennis is nul. Ik ben te eigenwijs om handleidingen door te lezen. Is op zich niet erg, zou je denken. Maar nu ben ik net een persoon die van zichzelf vrij weinig inzicht heeft in hoe alle functies van een apparaat werken. Zo ontdekte ik pas na een half jaar dankzij Bart dat mijn stofzuiger wel degelijk een uitknop had, leerde ik laatst na drie jaar werken met een statief dat er een draaiknop op zit en krijg ik dingen soms niet op elkaar geklikt omdat ik niet doorheb dat ze andersom horen. Blij dat ik een technische wederhelft aan de haak heb geslagen!
 • Ik heb een enorme aversie voor het bruine puntje van bananen. Daarom snijd ik het kontje van een banaan altijd ruim af. Hoef ik dat enge bruine stipje niet in zijn ene oog aan te kijken! Toen Bart me laatst vroeg wat ik erger zou vinden – het bruine banaanpuntje zien of doucheputjes schoonmaken – hield ik wijselijk mijn mond. Dat eerste dus.

Grappige sketches en blooperfilmpjes vind ik vaak helemaal niet zo grappig als de persoon die ze me doorstuurt. Alleen om kattenfilmpjes lig ik wel altijd dubbel.

 • Ik moet standaard huilen als ik in de media iets zie of lees over overleden huisdieren, maar kan wel zonder tranen naar crimeseries kijken.
 • Ik vind gewone Hollandse boterhammen lekkerder dan veel bijzondere broodjes. Mij maak je blijer met een stapel broodjes met pindakaas dan met een hard triangelbroodje of een croissant. Nee, ik snap het zelf ook niet!
 • Boodschappen doen is een van mijn lievelingsuitstapjes. Mij maak je heel gelukkig als je me loslaat in een supermarkt, vooral als er nieuwe producten te bekennen zijn.
 • Op Pinterest eindeloos door recepten scrollen waar ik uiteindelijk vaak nooit iets mee doe, is een van mijn favoriete manieren om te ontspannen.
 • Ik sorteer mijn boeken op kleur, draai potjes altijd met het etiket naar voren en heb een strakke kastindeling voor onze voorraad. Verkeerde potjes in verkeerde mandjes plaats ik dan ook als de wiedeweerga terug op de juiste plek.
 • Ik ben een ster in namen onthouden en kan zelfs alle 60 6vwo-leerlingen van de middelbare school nog bij naam noemen (laatst getest met een schoolfoto, beetje creepy wel!).
 • Ik kan specifieke kleine geluiden niet uitstaan en krijg daar vuist-bal-neigingen van. Krakende chipszakken en klikken met een balpen vind ik de ergste.
 • Ik móet ’s avonds twee keer naar het toilet voordat ik ga slapen. Als ik dat niet doe, voelt het alsof mijn blaas alweer vol zit, terwijl dat theoretisch onmogelijk is.

Je hoeft niet normaal te zijn. Jezelf zijn is goed genoeg.

eigenaardigheden 2
De foto’s in dit artikel zijn (op iets meer lente-achtige dagen) gemaakt door Blooming Picture.
 • Ik beantwoord appjes bijna altijd via Web WhatsApp, omdat ik een hekel heb aan lange berichten typen op mijn telefoon.
 • Zwangerschapsaankondigingen en Q&A’s op YouTube vind ik reuze-interessant om te kijken, terwijl ik zelf helemaal geen rammelende eierstokken of Project Baby-plannen heb op dit moment.
 • Doordat ik dat soort video’s kijk, heb ik allerlei random kennis over babykwaaltjes, opvoeden en zwangerschappen. Zo weet ik precies uit te leggen wat reflux en verborgen reflux zijn en wat typische eerste-trimester-kwaaltjes zijn.
 • Ik lig regelmatig wakker omdat mijn hoofd ’s avonds in een ideeënmachine verandert en dan met allerlei leuke plannen op de proppen komt waar je op de gemiddelde dinsdagavond om kwart voor 12 niet zoveel mee kunt.
 • Na 16 jaar geen vlees eten staat de geur van vlees me enorm tegen. Ik zal er overigens nooit iets van zeggen, want iedereen mag daarin eigen keuzes maken.
 • Ik ben niet zo snel boos te krijgen. Maar als mensen iets zeggen in de trant van “Jou komt ook alles aanwaaien (wat in de verste verte nooit zo is geweest in mijn leven!) ontploft er in mij wel ergens een klein bommetje.
 • Ik vind tv kijken wel leuk, maar het liefst niet langer dan een uur. Dan word ik er slaperig van, verlies ik mijn concentratie en krijg ik de kontkriebels om op te staan en iets anders te doen.

Op vakantie sneak ik altijd wat boodschappen uit Nederland mee. Ik ben zo gehecht aan onder andere Nederlands brood, pindakaas en mijn AH-huismerk-thee dat ik mijn vakantie niet zonder dat alles kan starten.

 • Mijn lievelingsdagen zijn de weekenddagen waarop ik nul plannen heb. Overigens vul ik die dagen vaak wel tot de nok met leuke aanrommelen-in-huis-dingen (koken, kasten opnieuw ordenen, bloggen, fotograferen), maar ik laad daar net zo van op als iemand anders van met een boek op de bank zitten.
 • Als ik een afspraak met mezelf heb ik gemaakt, dan ben ik daar heel strikt (soms iets te?) in. Zo zal ik niet snel het stoffen laten zitten, een week niet hardlopen of werktaken voor me uit schuiven.
 • In andere auto’s dan die van mij rijden vind ik bepaald geen pretje. Ik ben dan als de dood dat er iets kapotgaat, terwijl ik nog nooit in mijn leven ergens tegenaan ben gereden.
 • Mijn ene been is iets langer dan de andere.
 • Autorijden zonder podcast vind ik maar saai. Ik moet altijd iets te luisteren heb als ik in mijn eentje achter het stuur zit.
 • Ik weet van al mijn kledingstukken nog precies waar en wanneer (ongeveer!) ik het heb gekocht.
 • Ik heb de neiging om op te komen voor de underdog als ik op internet haatcomments over een tv-persoonlijkheid zie.
 • Doordat mijn teenbotjes uitsteken, pas ik maar in heel weinig schoenen. En als ik ze pas, dan slijten schoenen helaas razendsnel op de plek van dat knobbeltje.
 • Ik onthoud geen huisnummers, maar plekken waar mensen wonen. Die strategie is alleen niet altijd waterdicht, zo bleek toen ik een keer bij de buren van een vriendin aanbelde omdat ik haar huis dacht te herkennen.
 • Enge tv moet ik gedoseerd kijken en sowieso met iemand anders erbij. Anders ben ik acuut bang voor terroristische aanvallen, enge mannen in mijn huis of moordenaars die om de hoek staan. Ik kan nooit zo goed inzien dat “het maar tv is”.
 • Ik heb een ding met voornamen en volg een geboortekaartjesbedrijf op Instagram enkel en alleen voor hun namenpolls.
 • Ik houd helemaal niet zo van hotelontbijtjes als de meeste mensen, omdat ik dan mijn geliefde havermout mis.
 • Ik heb een fanatieke inwendige klok die ervoor zorgt dat ik altijd rond dezelfde tijd wakker ben. Bij zomer- en wintertijd moet ik dan ook een week wennen aan de tijdsverschuiving.
 • Ik heb iets met het getal ’11’. Heel vaak als ik random op de klok kijk ’s ochtends, is het 11.11 uur. Dat schijnt iets spiritueels te zijn, maar ik heb me er nooit zo in verdiept en vind het vooral een leuke toevalligheid.
 • En – als ik er nog een tijd over nadenk – heb ik er waarschijnlijk zo nóg 100 eigenaardigheden bij.

Het ding is: we hebben allemaal eigenaardigheden. Grote en kleine. Dat is niet slecht. Het is soms hooguit anders. Een tikkie gek af en toe. Maar we zijn allemaal een beetje gek, en dat maakt ons mensen nu juist zo leuk. Eenheidsworst – dat zou pas saai en slecht zijn!

Wat is een eigenaardigheid aan jou?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 17 november 2022 op 9:07 am - Beantwoord

  Geweldige lijst! Die van huizen in plaats van huisnummers onthouden vind ik echt heerlijk! Ik onthoud geen straatnamen in het dorp, maar weet alleen wat een bepaalde straat is door de mensen die er wonen. Dus als iemand het heeft over de Huppeldepupstraat, moet ik altijd even vragen wie daar wonen en dan weet ik ook waar het over gaat;).

 2. Janne 17 november 2022 op 9:19 am - Beantwoord

  Herkenbaar van die Hollandse boterhammen! Je maakt mij het blijst met een volkoren tijgerboterham, allerlei hippe broden met zuurdesem of pitten zijn ook niet aan mij besteed. Zeker als ik gestrest ben of me niet lekker voel, krijg ik raar brood gewoon niet weg.

  Een van mijn eigenaardigheden: ik ben totaal niet preuts (vind het prima om in de sauna in m’n blootje te lopen) maar krijg de zenuwen van shirtjes/bloesjes met een decolleté. Geef mij maar coltruien desnoods!
  Een andere: mijn favoriete thee is Lapsang Souchong, gerookte zwarte thee. Helaas kan ik die alleen thuis drinken want de rest van de wereld kent het niet of vindt het maar raar spul.

 3. Daenelia 17 november 2022 op 9:49 am - Beantwoord

  Tuurlijk is het fijn dat ieder individue een reeks eigen eigenaardigheden heeft 🙂 En het gekke is: je deelt die eigenaardigheden vaak met meer mensen dan je denkt. Lapsang souchong is ook een van mijn favo thee’s, en ik drink die regelmatig. Ik drink dan ook geen thee buiten de deur, want dat is 9 van de 10x gewoon slootwater.
  Ik ben trouwens ook slecht met huisnummers onthouden. Vaak onthou ik wel de straatnaam waar iemand woont, maar dan ontglipt het nummer me. Gek genoeg weet ik dus nog wel het telefoonnummer van het adres waar we woonden toen ik klein was … maar het huisnummer ben ik vaak even kwijt (daar moet ik langer naar zoeken … is maar 3 cijfers, telefoonnummer is 6 cijfers, uit de tijd dat we nog draaischijf-telefoons hadden 😉 )

 4. Jenn 17 november 2022 op 10:19 am - Beantwoord

  Heerlijk lijstje. Dat beenlengteverschil hebben trouwens best veel mensen, maar de meesten merken dat helemaal niet.

 5. Rianne 17 november 2022 op 11:11 am - Beantwoord

  Ik schijn idd ook 1cm verschil ongeveer in beenlengte te hebben. Tenminste op de basisschool is dat toen eens gemeten, wie weet dat het inmiddels wel gelijk is nu ik tegen de 40 loop 🙂 Verder denk ik de dagen in kleuren, daarom haal ik dinsdag en zaterdag altijd door elkaar want die zijn in mijn hoofd allebei oranje van kleur. Dinsdag is wel iets helderder oranje van kleur dan de zaterdag, maar toch haal ik ze door elkaar. Mocht je het willen weten: De maandag is lichtblauw, de woensdag groen, donderdag paars, vrijdag weer blauw (en toch haal ik maandag en vrijdag niet door elkaar) en zondag is wit.
  Verder heb ik altijd moeite met rechts en links. Ik weet wel precies wat welke kant is, maar als je tegen mij zegt je moet naar links dan kan ik nooit direct reageren, maar moet ik altijd in mijn hoofd eerst denken links… ohja dat is die kant op. Op de één of andere manier zit daar een vertraging in met het actief reageren en gaan daar altijd een paar seconden langer overheen voor ik de juiste kant op kan navigeren 🙂 Mijn rijleraar wees daarom gelukkig altijd met zijn hand gelijk mee welke kant hij op bedoelde, dan ging het reageren sneller haha 🙂 wel zo handig in de auto.

 6. Audrey 17 november 2022 op 2:16 pm - Beantwoord

  Herkenbaar, die voornamentic! Ik heb echt heeeeel veel eigenaardigheden, maar die vind ik ongeschikt voor de online eeuwigheid. Eentje is wel dat ik boeken eigenlijk moet uitlezen van mezelf. Dat zou ik echt af moeten leren.

Recente blogs

27 leuke dingen om te doen in de kerstvakantie

18 december 2017|Lifestyle|

Kerst en daarmee ook de kerstvakantie is weer in aantocht. De kerstliedjes zijn al wekenlang op de radio te horen, mijn Instagramfeed wordt volgespamd met mooie kerstbomen en in de reclamefolders proberen de kerstlekkernijen je naar de winkel te trekken. Veel mensen hebben rond de kerstperiode wel een paar dagen vrij of anders, zoals ik, in ieder geval twee lange weekenden vrij. Heb jij nog inspiratie nodig voor leuke dingen om te doen in de kerstvakantie of op je vrije dag? Ik deel 25 leuke dingen om te doen in de kerstvakantie.

Vleesvervangers in de test #6 (met 2 burgers die je móet proeven)

22 december 2020|Groen doen, Lifestyle|

Vega-reviews zijn zeker weten een van mijn favoriete artikelen om aan te werken. Vooral het proefgedeelte vind ik bepaald geen straf. Ik ben vast niet de enige die bij elk supermarktbezoekje weer hoopvol voor het vega-schap staat in de hoop een paar nieuwe vega-burgers te ontdekken. En ja hoor, dat is weer gelukt! Hieronder vertel ik je goudeerlijk voor welke vleesvervangers de eerste keer proeven ook de laatste keer was en welke ik wél een succes vond.

Dag huis, dag bijzonder hoofdstuk (nou ja, binnenkort!)

13 november 2023|Persoonlijk|

Over minder dan twee maanden hebben we een nieuwe voordeur. En dat uiteraard niet alleen: achter die nieuwe voordeur gaat ook een nieuwe woning schuil. En een nieuw hoofdstuk waarvan ik nog geen idee heb wat het allemaal gaat brengen. Ik kijk er ontiegelijk naar uit, maar zie er soms ook tegenop. Niet tegen het nieuwe hoofdstuk; daar heb ik onwijs veel zin in. Wel tegen een hoofdstuk afsluiten. Afscheid nemen van vijf jaar van mijn leven en de plek die bij de periode hoorde. Voor de één is een huis maar een verzameling bakstenen. Voor mij was dit huis een avontuur dat me een ander mens maakte. Daarom alvast een ongecensureerde, niet geheel emotieloze terugblik op mijn fijne plekkie.