lusteloos gevoel 3

Lusteloos gevoel: hoe wordt dat snel minder? (9 tips)

  • 27 augustus 2024
  • 2 Reacties
Categorieën: Positiviteit, Zelfliefde

Wat je ook probeert, je bent niet vooruit te branden. Je to-do-list lijkt voor geen meter op te schieten. En daar voel je je dan weer nóg vervelender door. Waarom lukt het nou niet gewoon? De reden: je voelt je moe, hebt nergens zin in en het voelt al als een prestatie als je je voeten in schone sokken hebt gestoken en je pyjama voor een charmanter kloffie hebt ingeruild. Kortom: je voelt je lusteloos. Ik had er laatst 2 weken lang last van. Mijn eerste reactie was: “Hup hup, schop onder de kont en door!”. Maar na een tijdje merkte ik dat dát niet altijd de truc is om van het lusteloze gevoel af te komen. Soms werkt remmen en reflecteren beter. Dit zijn nog 9 tips die ik zelf leerde over afkomen van lusteloosheid.

Lusteloos gevoel: wat is dat?

Laatst kwam het bij mij opeens opzetten. Er was geen drama en ik had niets te klagen. Ik had genoeg leuke dingen omhanden en het leven voelde allesbehalve zwaar. Maar opeens leek het alsof alle energie uit me was gezogen. Normaal ben ik een stuiterende energiebal en krijg ik veel gedaan op een dag. Maar nu had ik nergens zin in, schoot het met die takenlijst een stuk minder op dan eerst en had ik elke ochtend moeite om onder de dekens vandaan te kruipen. “Kan ik deze dag nog cancellen?”, schoot er even door mijn hoofd als de wekker ging, terwijl ik normaal een ochtendmens ben dat direct aan staat.

Klinkt dat herkenbaar? Arme jij. Soms heb je er een dag last van, soms een paar weken, soms langere tijd. Soms met een duidelijke reden, soms heb je (zoals ik) geen flauw idee waarom dit gevoel zich zo aan je opdringt.

Hoe een lusteloos gevoel eruitziet? Zoiets, in elk geval bij mij:

  • Je hebt nergens zin in.
  • Ook dingen waar je normaal veel plezier aan beleeft, vind je nu nauwelijks interessant.
  • Je voelt je vermoeid, sloom en alles erop en eraan.
  • Je voelt je misschien somber of neerslachtig.
  • Je productiviteit is een neerwaartse spiraal. Je concentratie is er niet veel beter op.
  • Misschien heb je last van hoofdpijn of andere lichamelijke klachten.
  • Het kost je veel moeite om uit bed te komen.
  • Überhaupt vind je het lastig om met dingen te starten of om gemotiveerd te blijven.
lusteloos gevoel 5

9 tips voor als je je lusteloos voelt

Dat nare lusteloze gevoel past wat mij betreft 100% in het “liever kwijt dan rijk”-hokje. En tuurlijk, soms ligt de oorzaak bij een huisartsbezoek, een vitamine D-stootkuur of een grotere ommezwaai in je leven. Maar dit zijn 9 tips die ik zelf als eerste toepas als eens in het jaar zo’n vlaag van lusteloosheid me overvalt.

1. Onderzoek waar het lusteloze gevoel vandaan kan komen

Een lusteloze dag hebben we allemaal weleens. Zo’n dag waarop je niet vooruit te branden bent en niet veel verder komt dan 3 serieafleveringen bingen en de ellendige taak op je to-do-list zo vaak uitstellen als maar kan. Maar als het lusteloze gevoel langere tijd aanhoudt, is het belangrijk om uit te zoeken waar het vandaan kan komen.

Ik heb bijvoorbeeld ooit een lusteloze periode gehad, waarin ik me vaak afvroeg “Wat er toch met me aan de hand was?” en het uiteindelijk een vitamine D-tekort bleek te zijn. Lesson learnt: laat in ieder geval je bloedwaarden checken. Ook kan natuurlijk meespelen dat je menstruatie toeslaat en zijn sporen achterlaat op je energieniveau. Of misschien heb je langere tijd te veel stress gehad of steven je zelfs af op overspannenheid of een burn-out. Ook het tegenovergestelde – een bore-out (als je al lange tijd te weinig uitgedaagd wordt op het werk) – kan meespelen.

Oftewel: er kan van alles aan de hand zijn. Ga niet – zoals mijn neiging vaak was – meteen Mr. Google om advies vragen. Voor je het weet, heb je jezelf met de meest vreselijke aandoeningen gediagnosticeerd die in werkelijkheid nauwelijks voorkomen. Maak je je echt zorgen of neemt het lusteloze gevoel ernstige vormen aan? Ga dan naar de huisarts.

Maar je kunt ook eerst zelf reflecteren op wat er mogelijk speelt. Dat kan al door een week lang bij te houden wanneer je je precies lusteloos en moe voelt. Op welke momenten van de dag was dat? Wat had je vlak daarvoor gedaan? Hoeveel had je die dag ontspannen? Wat voor leuke dingen had je gedaan of waren die er nauwelijks? Misschien kun je daar patronen in ontdekken. Voel je je bijvoorbeeld vaak lusteloos na het werk? Wat heb je op een werkdag gedaan waardoor je je lusteloos voelt? Had je genoeg rust genomen? Of misschien juist te veel rust? Kijk of je er wijzer van wordt.

2. Gooi de hup-hup-mentaliteit de deur uit en pak wél je rust

Als ik er even de puf niet meer voor heb, dan is mijn eerste reactie vaak “Niet piepen, gewoon door!”. En ja, dat doorzettingsvermogen komt in veel situaties goed van pas. Als ik even nul zin heb om me op mijn boekhouding te storten, is het best fijn als mijn volwassen stemmetje me tot de orde roept, zodat de Belastingdienst alsnog de cijfers op tijd ontvangt. Maar als je je al lusteloos voelt, dan maak je het er soms alleen maar erger op door te blijven pushen. Dan mag de peper soms even uit je kont en mag je ook weleens lief zijn voor jezelf en toegeven aan het “Ik heb er de kracht niet meer voor”-gevoel.

Lees ook: Je down voelen? 5 liefdevolle tips om jezelf bij elkaar te rapen.

Vorige week had ik een dag waarop ik niet vooruit te branden was. Hoe hard ik het ook probeerde, er kwam al de hele ochtend weinig uit mijn handen. Opeens besefte ik dat ik ook heel even kon stoppen met mezelf vooruit blijven duwen totdat het wél zou lukken. Het wilde gewoon niet, en dat is soms ook oké. Ik klapte mijn laptop dicht, wandelde een blokje om en warmde mijn gezonde maaltijd van gisteren op als makkelijke lunch. En het belangrijkste: ik sprak met mezelf af dat het oké was als ik nog maar één taak af zou krijgen. En verrek, precies toen ik mezelf de rust gunde en even uit het blijven pushen stapte, kwamen de zin, energie en creativiteit vanzelf.

Die ervaring liet me inzien dat het soms goed is om juist toe te geven aan het lamlendig zijn en niet meer kunnen. Uiteraard niet 7 dagen per week en ook niet elke ochtend als je wekker gaat en je bed veel aantrekkelijker lijkt dan de bureaustoel op kantoor. Maar wel als je al een tijdje hebt geprobeerd en het gewoon echt niet meer wil. Geef dan toe aan de vermoeidheid, pak je rust en stop met waar je mee bezig was. Over het algemeen word je niet veel productiever van naar een knipperende cursor staren in de hoop dat de inspiratie vanzelf opborrelt. Afstappen van wat je aan het doen was werkt beter om er daarna met frisse energie tegenaan te kunnen.

lusteloos gevoel 4

3. Zorg dat je elke dag buitenlucht opsnuift

Dat is niet alleen goed voor de welbekende dosis vitamine D. Het zorgt ook voor nieuwe energie. Zeker ’s winters moet ik mezelf soms hardhandig naar buiten schoppen als het na een kantoordag al pikdonker, koud en guur is. Maar zelfs dan kan buitenlucht je goed doen. De wind voelen waaien door je haren is soms al alles wat je nodig hebt om je weer energieker te voelen. Mij helpt het in ieder geval altijd om even achter mijn bureau en tussen de muren vandaan te komen en mezelf – desnoods met flinke tegenzin – naar buiten te slepen.

Voel je tijdens het werk een flinke inkakker of zit je totaal gedemotiveerd achter je computerscherm? Maak dan een mini-wandeling in plaats van te blijven staren naar je scherm in de hoop dat de inspiratie en energie zich vanzelf aandienen. Vaak is naar een wit scherm turen allesbehalve inspirerend en komt je energie ook niet spontaan terug als je maar vurig blijft hopen dat hij zich weer laat zien. Juist als je jezelf uit de “Nu móet er iets uit mijn handen komen”-modus haalt, verdwijnt de frustratie en komen de nieuwe ideeën vanzelf.

4. Kruip niet té veel in je eigen bubbel

Mijn eerste neiging als ik me niet top voel, is om me nog meer af te zonderen. Als introvert tank ik dan ook meer bij van alleen zijn dan van een groot gezelschap. Maar de valkuil is dan dat ik te veel in mijn eigen bubbel blijf hangen. En tja, meestal voel je je er niet beter op als je met niemand deelt hoe je je voelt, wat er door je hoofd gaat of waar je behoefte aan hebt.

Dus pak je alleentijd als je die nodig hebt, maar waak er ook voor dat je een verdrietige, eenzame kluizenaar wordt. Bel een lieve vriend op, ga langs bij een familielid of praat erover met je huisarts of een andere professional.

Denk in ieder geval niet dat je in je eentje de lusteloosheid hoeft op te lossen. Je voelt je misschien eenzaam, maar je bent nooit alleen. Als je zelf maar om de hulp of het luisterende oor vraagt dat je nodig hebt. Geef aan waar je behoefte aan hebt. Is dat een fijn gesprek, wat afleiding, een kort belletje of iets leuks doen samen? Laat het weten. Je zult merken dat mensen er graag voor je zijn, als jij het maar aangeeft.

lusteloos gevoel 2

5. Laat niet alles en iedereen voorgaan op jou

Je bent geen supermens en dat hoef je ook niet te zijn of worden. Juist als je de energie al uit je kleine teen moet halen, is het belangrijk dat je niet alles en iedereen een plek boven jou geeft op de prioriteitenlijst.

Je hoeft niet net zo fanatiek klaar te staan voor je collega in tijdnood als je anders zou doen. Het is niet “omdat dat nu eenmaal traditie is” een must om ook deze vrijdagavond aan te schuiven bij je vriendinnengroep. En als je door je energiegebrek die ene taak niet afkrijgt die je had beloofd, dan hoeft dat niet altijd in jouw nadeel te werken in de vorm van overwerk. Je mag ook eerlijk aangeven dat het morgen wordt in plaats van vandaag. Ook mag je best een vriendenavond overslaan. Of een keer ‘nee’ zeggen tegen je collega.

Als niet alles lukt omdat dingen uitlopen, je energie opraakt of er iets anders speelt, laat het dan niet altijd in JOUW nadeel werken. Stop met jezelf zien als een supermens dat hoe dan ook alle ballen moet hooghouden. Je mag er best één (of twee zelfs) laten vallen als het even niet gaat. En komen er vragen of verzoeken bij die je nu echt even niet redt? Wees eerlijk en laat weten dat het later wordt of niet gaat lukken.

6. Snoep niet af van je slaap

“Oh, dan sta ik wel om 6 uur op!”, was vaak mijn eerste gedachte als ik de dag ervoor niet alles gedaan had gekregen wat ik wilde. En hoewel die fanatieke houding soms best een strak plan is om drukke dagen goed door te komen, is uren afsnoepen van je slaap meestal niet de slimste oplossing voor lusteloosheid. Het werkt eerder nóg meer lusteloosheid in de hand als je de nachten korter maakt of tot diep in de nacht blijft scrollen. Dus zorg juist nu dat je genoeg slaap krijgt. Zet je wekker niet overdreven vroeg als dat niet nodig is en ga ook niet overdreven laat naar bed. Maak van slaap juist je top-prio.

Als je in jouw wakkere uren niet alles gedaan krijgt, kijk dan wat je tijdens je wakkertijd kunt schrappen. Denk aan bepaalde werktaken, huishoudelijke klusjes die minder perfect mogen, vriendenuitstapjes waar je tegen opziet, Netflix-tijd of onnodige social-media-scrolsessies. Zie het als een gegeven dat je nu eenmaal 7-8 uur slaap per nacht nodig hebt en doe het met de tijd die je dan over hebt. Maar ga niet schrappen in slaap. Onderaan de streep krijg je dan vaak niet écht meer werk gedaan. Van slaaptekort krijg je eerder nog grotere middagdipjes en opstartproblemen. Je maakt dus misschien wel meer uren, maar zit ook vermoeider en minder productief achter je PC.

Lees ook: Niet kunnen slapen door piekeren ’s nachts? 9 tips.

lusteloos gevoel

7. Geef jezelf soms een klein beetje peper in je kont

Over het algemeen geloof ik helemaal in lief voor jezelf zijn. Als je al vermoeid en energieloos bent, hoef je jezelf niet ook nog streng toe te spreken om alsnog van alles gedaan te krijgen. Maar voor één enkel ding is een peper in je kont soms wél fijn: om je aan het bewegen te krijgen. Als ik me lusteloos voel, is mijn eerste neiging om vooral de bankaardappel uit te hangen die lekker languit ligt. Maar daar voel je je meestal niet op slag energieker door. Daarom geef ik mezelf op zulke momenten toch een peper in mijn kont om in actie te komen. Bewegen klinkt niet heel aanlokkelijk als je energie ver te zoeken is. Maar het kan je energie juist een flinke positieve optater geven.

Probeer een rondje te hardlopen, doe een mini-yogasessie of sleep jezelf met lichte tegenzin naar de sportschool. Je gaat er misschien futloos naartoe, maar de kans is groot dat je er een stuk energieker vandaan komt. En heb je echt nauwelijks energie? Dan kun je altijd nog een laagdrempelige pilates-sessie thuis doen. YouTube staat er vol mee! Zo rek je wel je spieren op, maar zonder dat het overfanatiek wordt.

8. Doe iets wat je wél een mini-glimlach bezorgt

Misschien is het even lastig om dingen te vinden die je stralend blij maken. Dat is oké. Maar leg de lat iets lager: zijn er activiteiten waar je ook maar een piepklein beetje blij van wordt? Iets waar je ’s ochtends al naar kunt uitkijken en wat zelfs de saaiste werkdag nog een klein beetje leuk maakt? Dat kan al een aflevering van je lievelingsserie zijn of een blokje om door je favoriete park of het vooruitzicht dat vanavond je geliefde risotto weer op tafel staat. Of misschien kun je tussen de to-do’s door 10 pagina’s uit je lievelingsboek lezen.

Wat het ook is, maak er tijd voor en geniet er zoveel van als je maar kunt. Juist nu zijn het de kleine dingen die je dag minder ellendig en energieslurpend maken.

lusteloos gevoel 3

9. Vergeet je regelmaat en ritme niet

En als laatste dé tip die voor mij werkt als een tierelier: gooi vooral niet je ritme overboord. Probeer vast te houden aan hoe je dagen er anders ook uitzien. Ga niet opeens eindeloos uitslapen of juist de avond oneindig oprekken. Verruil niet opeens je gezonde maaltijd voor een kant-en-klaar-prutje omdat het erbij inschiet. En sla nou niet meteen je wekelijkse sportrondje af. Probeer juist die dingen erin te houden, zodat je niet dieper wordt meegesleurd in de spiraal van lamlendigheid.

Ritme en regelmaat kunnen helpen om jezelf weer bij elkaar te rapen en de positiviteit en energie aan te zwengelen. Bovendien hoef je minder keuzes te maken en jezelf minder te motiveren als je vasthoudt aan je bekende ritme. Als je weet dat vrijdagmiddag je sportmiddag is, dan hoef je niet steeds te bedenken “Goh, zal ik eigenlijk gaan sporten of niet?”. Dan dóe je het gewoon en is dat geen breinbreker meer. Bovendien geeft ritme een gezonde structuur aan je dag. Het beschermt je tegen niet zo handige ongezonde gewoontes en weerhoudt je ervan om volledig in het “Ik voel me ellendig”-gevoel mee te gaan.

Dus voel je je lusteloos? Wees dan zeker lief en mild voor jezelf. Maar probeer ook een klein beetje het leven dat je in het pre-lusteloze tijdperk had vol te houden. Al is het maar om te voorkomen dat het straks nóg lastiger wordt om jezelf weer bij elkaar te rapen.

Wat doe jij als je je lusteloos voelt? Heb je nog een tip die jou dan helpt?

lusteloos gevoel tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 27 augustus 2024 op 8:33 am - Beantwoord

    Je hebt gelijk: (als het niet medisch is, of reactie op iets groots en naars) soms heb je gewoon zo’n dag, zo’n week en zelfs … zo’n maand. (Hoewel, als het een maand duurt, dan moet je toch even naar hulp buiten jezelf zoeken, denk ik.)
    Ik noem het niet lusteloos, want dat vind ik veel te zwaar klinken. ‘Blegh’ is hoe wij het noemen. En de beste stap die je kunt nemen is: accepteren. En voor mij werkt het dan het beste om … toch gewoon verder te gaan, maar op een langzamer tempo.
    Want daar staat tegenover dat ik ook wel eens periodes heb waarin alles supersnel en makkelijk gaat. Waarbij ik lol heb, energie, en toch niet gehaast ben. En ‘blegh’ kan heel snel veranderen in ‘Yay’ zonder dat ik er iets speciaals voor doe.

  2. Maaike 1 september 2024 op 12:37 am - Beantwoord

    Oh, dit is helaas heel herkenbaar voor mij. Wat mij goed helpt is om te focussen op de dingen die wel goed gaan. En terug naar de basis, de belangrijkste dingen wel doen, zoals goed eten en persoonlijke hygiëne.

Recente blogs

Outfit | Vandaag is geel (met mijn nieuwe vest)!

30 september 2018|Outfits|

Ik ben gek op alles wat roze is, maar in de herfst moet roze die eerste plek absoluut delen met okergeel. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat mijn hart sneller ging kloppen toen ik in de etalage bij Only iets met okergeel én roze en blauw zag. Eenmaal de winkel in gesneld, werd ik natuurlijk direct verliefd op het mooie vest waarvan ik zojuist een glimp had opgevangen. Inmiddels heb ik het vest al volop gedragen, dus vond ik het hoog tijd om het vest in een volledig gele outfit te laten zien. Inclusief mijn nieuwe oorbellen!

13 dingen waar ik te ongeduldig voor ben

16 februari 2022|Persoonlijk|

Vastlopende computers. Handleidingen van een pagina of twintig. Of videotutorials waarvoor je een half uur (!) aandachtig (!) naar een schermpje moet turen. Het zijn een paar dingen waarvoor ik alleen met veel moeite het geduld kan opbrengen. Hoewel ik het redelijk goed verborgen houd voor anderen, is geduld absoluut geen eigenschap waarin ik uitblink. Soms ook tot mijn eigen frustratie, hoor. Voor deze dingen ben ik gewoon te ongeduldig.

Van deze 15 dingen word ik enthousiast!

7 november 2018|Persoonlijk|

Thee, altijd een goed idee! Zeker sinds verschillende merken de theelabels hebben voorzien van leuke vragen. Laatst trof ik bij mijn eerste kop thee in de ochtend een wel héél vrolijke vraag aan: "Waar word jij enthousiast van?". Enthousiast geworden door die vraag sloeg ik aan het nadenken. Voordat ik het wist, had ik een wel heel lang lijstje met dingen op papier neergepend. Een goed teken! Daarom deel ik graag vol enthousiasme mijn lijstje met 15 dingen waar ik altijd enthousiast van word.