maak jij het jezelf moeilijk 2

Maak het jezelf niet moeilijk! | 7 dingen om mee te stoppen

 • 4 mei 2019
 • 22 Reacties

Niet makkelijk om toe te geven misschien, maar soms maken we het onszelf verrassend moeilijk. Ja, ook ik heb daar weleens een handje van. Soms zijn we zelf de boosdoener die onszelf flink dwarszitten om gelukkig te zijn. Dan zijn wij zelf degenen die de drempels te hoog leggen en die onszelf tot frustratie aan toe tot het uiterste pushen. Ho, roep jezelf een halt toe. Maak het jezelf niet moeilijk en stop met deze 7 dingen.

 • Alles (maar dan ook echt ALLES) willen. Je wilt altijd klaarstaan voor vriendinnen, zo hard werken dat je werkgever zwaar onder de indruk is, vrijwilligerswerk doen, dagelijks sporten en ook nog eens je huis blinkend schoon houden. Tja, je kunt het jezelf enorm lastig maken door té veel te willen. Met het maken van een keuze geef je jezelf de focus die je nodig hebt om een succes te maken van de dingen die jij écht graag wilt in plaats van je pijlen overal op te richten.
 • Streven naar “perfect” in plaats van “goed”. Perfectionisme is een eigenschap waarmee je je leven nogal moeilijk kunt maken. Als je eindeloos streeft naar een betere versie van jezelf en van naar betere resultaten, ervaar je nooit de voldoening die je verdient en leg je jezelf ook nog eens het onmogelijke op. Het is alsof je een hond verleidt met een stukje worst en die worst steeds wat verder weg trekt. Je blijft rennen en streven naar meer, beter of groter, terwijl je de definitie van “meer”, “beter” of “groter” ondertussen voortdurend bijstelt.
 • Jezelf keiharde deadlines opleggen voor grootse plannen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben helemaal voor duidelijke deadlines als het op taken aankomt die nu eenmaal moeten gebeuren. Maar als het gaat om bijvoorbeeld grootse dromen of flinke uitdagingen hoef je jezelf geen keiharde deadline op te leggen. Geef jezelf soms de tijd om dingen waar te maken en om er stap voor stap aan te werken. Daarmee maak je het voor jezelf een stuk makkelijker dan wanneer je gefrustreerd raakt als iets bijvoorbeeld niet na één maand is gelukt. Geduld is een schone zaak.
 • Leven naar de verwachtingen van anderen. Welke keuze je ook maakt en welke stap je ook zet, er is ongetwijfeld altijd wel iemand die daar wat van vindt. Mensen komen met goedbedoelde adviezen, wijze raad of soms gewoon ronduit ongewenste kritiek. Maar laat je daar niet door tegenhouden als jij andere plannen hebt. Zolang je iedereen tevreden wilt houden met wat je wel en niet doet, maak je het jezelf nogal ingewikkeld. Je kunt namelijk nooit voldoen aan ieders verwachtingen en bezorgt jezelf heel wat gepieker door dat wel te proberen.
 • Jezelf veroordelen om fouten. Wie iets net niet handig aanpakt (‘fout’ vind ik een groot woord!), kan daar boos om worden of gefrustreerd door raken. “Waarom maak ik altijd fouten?” of “Waarom doe ik het nooit eens goed?”, schiet er misschien zelfs door je hoofd. Met dat soort neerhalende gedachten kun je het jezelf flink lastig maken. Misschien zie je een volgend foutje zelfs wel als bevestiging: “Zie je wel: alles gaat mis!”. Dat terwijl je jezelf met een blik op de dingen die wél goed gaan, veel meer zelfvertrouwen geeft. Zie fouten liever als een leerschool. Dat maakt je leven een stuk luchtiger.
 • Leven met de rem erop. Heb jij weleens de neiging om eindeloos te wikken en te wegen, omdat deze ene beslissing de juiste beslissing móet zijn. Je bent bijvoorbeeld bang voor afkeuring of risico’s en legt jezelf daarom onnodig veel druk op. De keuze die je nu maakt, hoeft namelijk niet perfect te zijn. Vaak zijn de dingen nog wel omkeerbaar. Vaak weet je zelf ook wel dat als iets goed voelt, er helemaal voor gaan het beste is wat je kunt doen. Zoals ik al zei, dat hoeft niet in één keer met een enorme stap. Begin eens met een eerste stap. Doe het NU en blijf niet uitstellen.
 • De verantwoordelijkheid bij een ander leggen. Volgens mij is dit iets waar veel mensen (ook ik soms!) zich ongemerkt schuldig aan maken. Bijvoorbeeld door anderen jouw agenda propvol te laten plannen zonder in te grijpen, door keuzes te maken waarmee je vooral een ander een plezier doet, of door af te wachten totdat een ander op jou afkomt in plaats van andersom. Door jezelf afhankelijk op te stellen, maak je het jezelf aardig moeilijk. De ander kan namelijk nooit weten wat jij precies wilt. Dus wat nu als je het heft in eigen handen neemt?! Maak het jezelf niet moeilijk en maak je leven daarmee vele malen leuker.

Maak jij het jezelf weleens moeilijk?

Maak het jezelf niet moeilijk

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 4 mei 2019 op 8:56 am - Beantwoord

  Dat alles willen is iets waar ik de laatste tijd veel over na heb gedacht. Ik kan me soms niet helemaal aan de indruk onttrekken dat dat iets is waar sociale media ook een rol in spelen. Wij moeten dat perfecte leven van die ander. Het is iets wat me intrigeert. En iets waar ik voor mezelf ook mee wil stoppen, want ik trap ook in die valkuil.

  • Romy 6 mei 2019 op 7:40 am - Beantwoord

   Ik denk inderdaad dat social media er een rol bij spelen dat we vaak alles willen. Je ziet heel wat mogelijkheden op social media voorbijkomen, waardoor je eigenlijk continu wordt geconfronteerd met wat je ook nog zou kunnen doen. Best lastig, omdat álles doen natuurlijk niet haalbaar is.

 2. Ilona Wielinga 4 mei 2019 op 9:31 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel. Ik ben zelf inmiddels bezig met therapie, omdat ik de lat altijd veel te hoog leg voor mezelf en constant kritiek op mezelf heb. Vaak wil ik te veel en wil ik het ook nog eens te goed hebben, wat tot een hoop teleurstellingen lijdt. Daarom ga ik er nu ook mee aan de slag, om anders te leren denken en het mezelf voortaan iets makkelijker te maken.

  • Romy 6 mei 2019 op 7:40 am - Beantwoord

   Wat ontzettend goed dat je in therapie bent gegaan om daaraan te werken! Met te hoge latten kun je het jezelf best lastig maken, dus echt heel goed dat je daar nu heel hard aan werkt.

 3. Audrey 4 mei 2019 op 9:37 am - Beantwoord

  Ik doe het nog niet zo slecht als ik dit lijstje lees. Met de meeste dingen ben ik al gestopt of in elk geval is het flink minder. Mezelf veroordelen en leven met de rem erop zijn nu nog vooral mijn uitdagingen.

 4. Anna 4 mei 2019 op 10:09 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Streven naar perfectie en mezelf deadlines opleggen, dat herken ik helaas maar al te goed. Van de ene kant vind ik dat stom, maar anderzijds denk ik dat je dat ook nodig hebt als zelfstandig ondernemer.

  • Romy 6 mei 2019 op 7:42 am - Beantwoord

   Een beetje druk op jezelf uitoefenen en bepaalde doelen met deadline stellen is inderdaad wel handig als ondernemer. Zolang het niet zó ver gaat dat je jezelf voorbijloopt, is daar natuurlijk niets mis mee 🙂

 5. Saskia 4 mei 2019 op 11:05 am - Beantwoord

  Wat een mooie en herkenbare lijst. Vooral nu met mijn zwangerschap vind ik sommige dingen erg lastig. Ik moet eerder een stap terug doen en luisteren naar mijn lichaam, iets wat deze bezige bij erg moeilijk vind. Een vrije dag? Ik ben dan eigenlijk liever productief dan dat ik weinig doe, maar de balans daarin ben ik aan het vinden. Zo heb ik gisteren weinig gedaan en wil ik dat proberen dit weekend door te zetten. Zit toch allemaal in mijn hoofd en is mijn gedachten…

  • Romy 6 mei 2019 op 7:44 am - Beantwoord

   Het lijkt me ook best lastig om door je zwangerschap een stap terug te moeten doen qua bezigheden, terwijl je eigenlijk vooral graag lekker bezig bent. Goed dat je het tóch doet en naar je lichaam luistert. Hopelijk worden de gedachten dan vanzelf steeds een beetje minder <3

 6. Wendy Schuchmann 4 mei 2019 op 11:49 am - Beantwoord

  Zonde he, hoe we onszelf soms zo in de weg kunnen zitten? Goed dat je er aandacht aan besteedt, want dit zijn punten waar veel mensen tegenaan lopen.

  ‘Leven met de rem erop’: ik herken het in de vorm van perfect voorbereid willen zijn en daardoor juist geblokkeerd raken. En ook dat mijn gevoel het eigenlijk heel goed weet. Gelukkig leer ik steeds beter naar mezelf te luisteren en daarnaar te handelen.

  • Romy 6 mei 2019 op 7:45 am - Beantwoord

   Inderdaad! Het is best wel zonde dat we het onszelf soms nogal lastig maken. Goed dat je regelmatig toch naar je gevoel luistert en daarnaar handelt. Niet altijd makkelijk, maar dat is wel wat je uiteindelijk het meest ver brengt.

 7. Yvonne 4 mei 2019 op 1:21 pm - Beantwoord

  Alles willen: herkenbaar!!! Dat blijft denk ik ook wel de aard van het beestje… 🙂 Maar inderdaad, wel goed om jezelf daarin niet te gaan afstraffen.

 8. Darina 4 mei 2019 op 1:46 pm - Beantwoord

  Goed artikel! Herkenbare punten, vooral leven naar de verwachting van een ander. zolang gedaan, maar nu kies ik echt voor mijzelf (zonder egoistisch te worden :))

  • Romy 6 mei 2019 op 7:46 am - Beantwoord

   Wat goed zeg! En mooi gezegd: je kunt prima je eigen pad volgen en voor jezelf kiezen zonder egoïstisch te worden 🙂 Het is juist belangrijk om aan jezelf te denken. Jij bent de enige die dat 100% van de tijd kan doen 🙂

 9. Johanne 4 mei 2019 op 2:23 pm - Beantwoord

  Ik ben echt iemand die alles wil, kwam ik laatst achter. Ach, het is al beter dan vroeger toen ik niets wilde hahah :p. Maar je hebt wel gelijk dat je soms keuzes moet maken. Als je alles daadwerkelijk tegelijk doet, doe je niets helemaal goed. Ik doe m’n best, maar vind het wel lastig om soms de focus slechts op één ding te leggen!

  • Romy 6 mei 2019 op 7:47 am - Beantwoord

   Haha, alles willen is inderdaad wel positiever dan niets willen. Maar een beetje veel is ‘alles’ wel 😛 Ik herken je struggles wel. Het is niet makkelijk om je maar op één of een paar dingen te kunnen richten als er eigenlijk van alles is waar je enthousiast van wordt. Toch brengt het je uiteindelijk wel het meest ver.

 10. Zo simpel is dan geluk 4 mei 2019 op 6:24 pm - Beantwoord

  Ja, ook ik maak het mezelf wel eens moeilijk. Sinds ik chronisch ziek ben is dat noodgedwongen wel wat minder, maar nog steeds gebeurt het wel. Mooi artikel!

  • Romy 6 mei 2019 op 7:48 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! Ik kan me voorstellen dat ziek zijn je soms dwingt om beter naar jezelf te luisteren. Wat goed dat je dat nu meer doet, ook al is het niet altijd even makkelijk.

 11. Nikita 5 mei 2019 op 4:26 pm - Beantwoord

  Ik leg voor mezelf de lat heel vaak enorm hoog. Soms maak ik echt beslissingen om iedereen tevreden te houden. Maar vaak vergeet ik mezelf daarin. Soms laat ik dingen voor wat ze zijn om maar geen ruzie of discussie te krijgen. Maar dat betekent niet altijd dat ik uiteindelijk doe wat mij gelukkig maakt. Heel jammer. Dan heb ik het niet over grote beslissingen zoals mijn studie of een job. Dat is wel echt een keuze waarbij ik mezelf het gun om iets te kiezen wat mij gelukkig maakt. Soms zou ik wel eens uitstapjes laten of net een bepaald iets niet kopen omdat ik bang ben voor de mening van anderen. Soms draai en keer ik me wel eens om anderen tevreden te houden, waarvan ik achteraf altijd merk dat dat niet is wat ik wou. Ik kan geen concrete situaties noemen, omdat het vrij internet is. Dus ik weet dat ik heel vaag klink, maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is. Ik doe mezelf heel vaak onnodige stress aan, maar ik hoop daar door mijn psycholoog wel wat hulp in te krijgen. Want het leven dat ik nu leef, is geen leven. Leven in de mening van anderen, is een gevangenis voor jezelf. Geen vrij leven. Maar ik denk dat als ik binnenkort de hulp krijg die ik nodig heb, dat dat wel goed gaat komen. Stap voor stap!

  • Romy 6 mei 2019 op 8:03 am - Beantwoord

   Ik weet zeker dat het met de hulp van jouw psycholoog gaat goed komen om meer jouw eigen pad te volgen in plaats van vaak te luisteren naar de meningen van anderen. Je hebt alle recht om te doen en te kopen waar jij blij van wordt, wat een ander daar ook van vindt. Volgens mij ben je al hartstikke op de goede weg. Stap voor stap kom jij er wel 🙂

 12. Anouk 5 mei 2019 op 6:55 pm - Beantwoord

  Ik ben helaas enorm goed in het mezelf moeilijk maken. Mijn hoofd overstroomt (bijna) altijd met dingen die nog moeten doen die voor mijn gevoel echt heel belangrijk zijn (dat blijken ze nooit te zijn, als ik het een keer niet doe). Gelukkig word ik er langzaamaan een beetje beter in om los te laten dat mijn keuken niet altijd super schoon hoeft te zijn, en dat foutjes in mijn bullet journal ook niet het einde van de wereld zijn. Maar perfectionisme loslaten vind ik nog altijd ontzettend moeilijk.

 13. Lilian 5 mei 2019 op 9:09 pm - Beantwoord

  Goede punten weer! Vooral meer verantwoordelijkheid nemen helpt bij mij altijd erg veel. De meeste dingen doe ik wel aardig goed, maar niet altijd natuurlijk 😉

Recente blogs

Hoera, 2 jaar Vaker Vrolijk! | Mijn bloghoogtepunten

12 september 2018|Persoonlijk, Carrière en ondernemen|

Gisteren was het precies 2 jaar geleden dat ik besloot om van mijn fantasieën over een eigen blog werk te maken. Mijn eigen website Vaker Vrolijk was een feit en ik plaatste mijn allereerste artikel op het internet. Met dank aan mijn ouders en een paar trouwe fans onder mijn vriendinnen had ik nog een handjevol lezers ook. Toen kon ik nog niet bedenken dat ik 2 jaar en 730 artikelen later nog steeds met net zo veel plezier en passie zou bloggen. Toch is het echt zo! Om deze blogverjaardag te vieren, zet ik in dit artikel mijn bloghoogtepunten van het afgelopen jaar op een rij. Pak een glas champagne (of een kop thee) en feest gezellig mee!

Vaker Vrolijk in 2021 | Mijn blogjaar in vogelvlucht

31 december 2021|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Heb jij al de eerste hap genomen van een verrukkelijke oliebol of zit je inmiddels al aan nummer 10? Terwijl wij ons voorbereiden op een middag oliebollen bakken, blik ik graag terug op weer 365 dagen Vaker Vrolijk. 2021 was het jaar waarin mijn blog 5 jaar bestond en een nieuw jasje kreeg. En het jaar waarin ik me meer kwetsbaar opstelde, heel wat foto’s en schrijfsels de wereld in slingerde en ook de receptmaker in mezelf ontdekte. Kijk je mee naar een overzicht vol random feitjes, statistieken en mooie mijlpalen?

4 mooie lessen die ik leerde in 2019

30 december 2019|Persoonlijk|

2019 was een mooi jaar, maar ook een bewogen jaar. Er waren grote hoogtepunten en een paar keer ook verdrietige dieptepunten of kleine mental breakdowns. Een lijstje met dieptepunten en hormonale buien delen, leek me voor zowel jou als mij geen al te gezellig idee. Ik pak het liever vrolijk aan. Daarom deel ik in dit artikel 4 belangrijke lessen die ik het afgelopen jaar heb geleerd. Door soms te vallen, maar vooral door vaker dan soms weer overeind te krabbelen.