Maak het jezelf niet moeilijk! | 7 dingen om mee te stoppen

maak het jezelf niet moeilijk

Niet makkelijk om toe te geven misschien, maar soms maken we het onszelf verrassend moeilijk. Ja, ook ik heb daar weleens een handje van. Soms zijn we zelf de boosdoener die onszelf flink dwarszitten om gelukkig te zijn. Dan zijn wij zelf degenen die de drempels te hoog leggen en die onszelf tot frustratie aan toe tot het uiterste pushen. Ho, roep jezelf een halt toe. Maak het jezelf niet moeilijk en stop met deze 7 dingen.

 • Alles (maar dan ook echt ALLES) willen. Je wilt altijd klaarstaan voor vriendinnen, zo hard werken dat je werkgever zwaar onder de indruk is, vrijwilligerswerk doen, dagelijks sporten en ook nog eens je huis blinkend schoon houden. Tja, je kunt het jezelf enorm lastig maken door té veel te willen. Met het maken van een keuze geef je jezelf de focus die je nodig hebt om een succes te maken van de dingen die jij écht graag wilt in plaats van je pijlen overal op te richten.
 • Streven naar “perfect” in plaats van “goed”. Perfectionisme is een eigenschap waarmee je je leven nogal moeilijk kunt maken. Als je eindeloos streeft naar een betere versie van jezelf en van naar betere resultaten, ervaar je nooit de voldoening die je verdient en leg je jezelf ook nog eens het onmogelijke op. Het is alsof je een hond verleidt met een stukje worst en die worst steeds wat verder weg trekt. Je blijft rennen en streven naar meer, beter of groter, terwijl je de definitie van “meer”, “beter” of “groter” ondertussen voortdurend bijstelt.
 • Jezelf keiharde deadlines opleggen voor grootse plannen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben helemaal voor duidelijke deadlines als het op taken aankomt die nu eenmaal moeten gebeuren. Maar als het gaat om bijvoorbeeld grootse dromen of flinke uitdagingen hoef je jezelf geen keiharde deadline op te leggen. Geef jezelf soms de tijd om dingen waar te maken en om er stap voor stap aan te werken. Daarmee maak je het voor jezelf een stuk makkelijker dan wanneer je gefrustreerd raakt als iets bijvoorbeeld niet na één maand is gelukt. Geduld is een schone zaak.
 • Leven naar de verwachtingen van anderen. Welke keuze je ook maakt en welke stap je ook zet, er is ongetwijfeld altijd wel iemand die daar wat van vindt. Mensen komen met goedbedoelde adviezen, wijze raad of soms gewoon ronduit ongewenste kritiek. Maar laat je daar niet door tegenhouden als jij andere plannen hebt. Zolang je iedereen tevreden wilt houden met wat je wel en niet doet, maak je het jezelf nogal ingewikkeld. Je kunt namelijk nooit voldoen aan ieders verwachtingen en bezorgt jezelf heel wat gepieker door dat wel te proberen.
 • Jezelf veroordelen om fouten. Wie iets net niet handig aanpakt (‘fout’ vind ik een groot woord!), kan daar boos om worden of gefrustreerd door raken. “Waarom maak ik altijd fouten?” of “Waarom doe ik het nooit eens goed?”, schiet er misschien zelfs door je hoofd. Met dat soort neerhalende gedachten kun je het jezelf flink lastig maken. Misschien zie je een volgend foutje zelfs wel als bevestiging: “Zie je wel: alles gaat mis!”. Dat terwijl je jezelf met een blik op de dingen die wél goed gaan, veel meer zelfvertrouwen geeft. Zie fouten liever als een leerschool. Dat maakt je leven een stuk luchtiger.
 • Leven met de rem erop. Heb jij weleens de neiging om eindeloos te wikken en te wegen, omdat deze ene beslissing de juiste beslissing móet zijn. Je bent bijvoorbeeld bang voor afkeuring of risico’s en legt jezelf daarom onnodig veel druk op. De keuze die je nu maakt, hoeft namelijk niet perfect te zijn. Vaak zijn de dingen nog wel omkeerbaar. Vaak weet je zelf ook wel dat als iets goed voelt, er helemaal voor gaan het beste is wat je kunt doen. Zoals ik al zei, dat hoeft niet in één keer met een enorme stap. Begin eens met een eerste stap. Doe het NU en blijf niet uitstellen.
 • De verantwoordelijkheid bij een ander leggen. Volgens mij is dit iets waar veel mensen (ook ik soms!) zich ongemerkt schuldig aan maken. Bijvoorbeeld door anderen jouw agenda propvol te laten plannen zonder in te grijpen, door keuzes te maken waarmee je vooral een ander een plezier doet, of door af te wachten totdat een ander op jou afkomt in plaats van andersom. Door jezelf afhankelijk op te stellen, maak je het jezelf aardig moeilijk. De ander kan namelijk nooit weten wat jij precies wilt. Dus wat nu als je het heft in eigen handen neemt?! Maak het jezelf niet moeilijk en maak je leven daarmee vele malen leuker.

Maak jij het jezelf weleens moeilijk?

Maak het jezelf niet moeilijk
Volg:
Deel:

22 Reacties

 1. 4 mei 2019 / 08:56

  Dat alles willen is iets waar ik de laatste tijd veel over na heb gedacht. Ik kan me soms niet helemaal aan de indruk onttrekken dat dat iets is waar sociale media ook een rol in spelen. Wij moeten dat perfecte leven van die ander. Het is iets wat me intrigeert. En iets waar ik voor mezelf ook mee wil stoppen, want ik trap ook in die valkuil.
  Naomi blogde over…De laatste weken op de basisschool

  • Romy
   Auteur
   6 mei 2019 / 07:40

   Ik denk inderdaad dat social media er een rol bij spelen dat we vaak alles willen. Je ziet heel wat mogelijkheden op social media voorbijkomen, waardoor je eigenlijk continu wordt geconfronteerd met wat je ook nog zou kunnen doen. Best lastig, omdat álles doen natuurlijk niet haalbaar is.

 2. 4 mei 2019 / 09:31

  Wat een mooi artikel. Ik ben zelf inmiddels bezig met therapie, omdat ik de lat altijd veel te hoog leg voor mezelf en constant kritiek op mezelf heb. Vaak wil ik te veel en wil ik het ook nog eens te goed hebben, wat tot een hoop teleurstellingen lijdt. Daarom ga ik er nu ook mee aan de slag, om anders te leren denken en het mezelf voortaan iets makkelijker te maken.

  • Romy
   Auteur
   6 mei 2019 / 07:40

   Wat ontzettend goed dat je in therapie bent gegaan om daaraan te werken! Met te hoge latten kun je het jezelf best lastig maken, dus echt heel goed dat je daar nu heel hard aan werkt.

  • Romy
   Auteur
   6 mei 2019 / 07:42

   Een beetje druk op jezelf uitoefenen en bepaalde doelen met deadline stellen is inderdaad wel handig als ondernemer. Zolang het niet zó ver gaat dat je jezelf voorbijloopt, is daar natuurlijk niets mis mee :)

 3. 4 mei 2019 / 11:05

  Wat een mooie en herkenbare lijst. Vooral nu met mijn zwangerschap vind ik sommige dingen erg lastig. Ik moet eerder een stap terug doen en luisteren naar mijn lichaam, iets wat deze bezige bij erg moeilijk vind. Een vrije dag? Ik ben dan eigenlijk liever productief dan dat ik weinig doe, maar de balans daarin ben ik aan het vinden. Zo heb ik gisteren weinig gedaan en wil ik dat proberen dit weekend door te zetten. Zit toch allemaal in mijn hoofd en is mijn gedachten…
  Saskia blogde over…Protected: Over alles maar (online) delen…

  • Romy
   Auteur
   6 mei 2019 / 07:44

   Het lijkt me ook best lastig om door je zwangerschap een stap terug te moeten doen qua bezigheden, terwijl je eigenlijk vooral graag lekker bezig bent. Goed dat je het tóch doet en naar je lichaam luistert. Hopelijk worden de gedachten dan vanzelf steeds een beetje minder <3

 4. 4 mei 2019 / 11:49

  Zonde he, hoe we onszelf soms zo in de weg kunnen zitten? Goed dat je er aandacht aan besteedt, want dit zijn punten waar veel mensen tegenaan lopen.

  ‘Leven met de rem erop’: ik herken het in de vorm van perfect voorbereid willen zijn en daardoor juist geblokkeerd raken. En ook dat mijn gevoel het eigenlijk heel goed weet. Gelukkig leer ik steeds beter naar mezelf te luisteren en daarnaar te handelen.

  • Romy
   Auteur
   6 mei 2019 / 07:45

   Inderdaad! Het is best wel zonde dat we het onszelf soms nogal lastig maken. Goed dat je regelmatig toch naar je gevoel luistert en daarnaar handelt. Niet altijd makkelijk, maar dat is wel wat je uiteindelijk het meest ver brengt.

 5. 4 mei 2019 / 13:46

  Goed artikel! Herkenbare punten, vooral leven naar de verwachting van een ander. zolang gedaan, maar nu kies ik echt voor mijzelf (zonder egoistisch te worden :))
  Darina blogde over…5 favorieten van de week #14

  • Romy
   Auteur
   6 mei 2019 / 07:46

   Wat goed zeg! En mooi gezegd: je kunt prima je eigen pad volgen en voor jezelf kiezen zonder egoïstisch te worden :) Het is juist belangrijk om aan jezelf te denken. Jij bent de enige die dat 100% van de tijd kan doen :)

 6. 4 mei 2019 / 14:23

  Ik ben echt iemand die alles wil, kwam ik laatst achter. Ach, het is al beter dan vroeger toen ik niets wilde hahah :p. Maar je hebt wel gelijk dat je soms keuzes moet maken. Als je alles daadwerkelijk tegelijk doet, doe je niets helemaal goed. Ik doe m’n best, maar vind het wel lastig om soms de focus slechts op één ding te leggen!
  Johanne blogde over…BSB, Italië & Bookie Book Books: hier heb ik zin an!

  • Romy
   Auteur
   6 mei 2019 / 07:47

   Haha, alles willen is inderdaad wel positiever dan niets willen. Maar een beetje veel is ‘alles’ wel :P Ik herken je struggles wel. Het is niet makkelijk om je maar op één of een paar dingen te kunnen richten als er eigenlijk van alles is waar je enthousiast van wordt. Toch brengt het je uiteindelijk wel het meest ver.

  • Romy
   Auteur
   6 mei 2019 / 07:48

   Dankjewel voor je mooie reactie! Ik kan me voorstellen dat ziek zijn je soms dwingt om beter naar jezelf te luisteren. Wat goed dat je dat nu meer doet, ook al is het niet altijd even makkelijk.

 7. 5 mei 2019 / 16:26

  Ik leg voor mezelf de lat heel vaak enorm hoog. Soms maak ik echt beslissingen om iedereen tevreden te houden. Maar vaak vergeet ik mezelf daarin. Soms laat ik dingen voor wat ze zijn om maar geen ruzie of discussie te krijgen. Maar dat betekent niet altijd dat ik uiteindelijk doe wat mij gelukkig maakt. Heel jammer. Dan heb ik het niet over grote beslissingen zoals mijn studie of een job. Dat is wel echt een keuze waarbij ik mezelf het gun om iets te kiezen wat mij gelukkig maakt. Soms zou ik wel eens uitstapjes laten of net een bepaald iets niet kopen omdat ik bang ben voor de mening van anderen. Soms draai en keer ik me wel eens om anderen tevreden te houden, waarvan ik achteraf altijd merk dat dat niet is wat ik wou. Ik kan geen concrete situaties noemen, omdat het vrij internet is. Dus ik weet dat ik heel vaag klink, maar ik denk dat mijn punt wel duidelijk is. Ik doe mezelf heel vaak onnodige stress aan, maar ik hoop daar door mijn psycholoog wel wat hulp in te krijgen. Want het leven dat ik nu leef, is geen leven. Leven in de mening van anderen, is een gevangenis voor jezelf. Geen vrij leven. Maar ik denk dat als ik binnenkort de hulp krijg die ik nodig heb, dat dat wel goed gaat komen. Stap voor stap!
  Nikita blogde over…Happy Moments | 7

  • Romy
   Auteur
   6 mei 2019 / 08:03

   Ik weet zeker dat het met de hulp van jouw psycholoog gaat goed komen om meer jouw eigen pad te volgen in plaats van vaak te luisteren naar de meningen van anderen. Je hebt alle recht om te doen en te kopen waar jij blij van wordt, wat een ander daar ook van vindt. Volgens mij ben je al hartstikke op de goede weg. Stap voor stap kom jij er wel :)

 8. 5 mei 2019 / 18:55

  Ik ben helaas enorm goed in het mezelf moeilijk maken. Mijn hoofd overstroomt (bijna) altijd met dingen die nog moeten doen die voor mijn gevoel echt heel belangrijk zijn (dat blijken ze nooit te zijn, als ik het een keer niet doe). Gelukkig word ik er langzaamaan een beetje beter in om los te laten dat mijn keuken niet altijd super schoon hoeft te zijn, en dat foutjes in mijn bullet journal ook niet het einde van de wereld zijn. Maar perfectionisme loslaten vind ik nog altijd ontzettend moeilijk.
  Anouk blogde over…4 Nadelen aan een menstruatiecup

 9. 5 mei 2019 / 21:09

  Goede punten weer! Vooral meer verantwoordelijkheid nemen helpt bij mij altijd erg veel. De meeste dingen doe ik wel aardig goed, maar niet altijd natuurlijk ;-)
  Lilian blogde over…Plannen afmaken | Hoe het gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge