unnamed file 73 1

Macrofotografie: mijn eerste uitprobeersels

 • 18 november 2016
 • 23 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Fotografie is voor mij eigenlijk een groot experiment. Jullie hebben al eerder over mijn vorderingen bij de fotografiecursus kunnen lezen, maar ik vind het ook heerlijk om zelf een beetje te ‘prutsen’ met mijn camera. Deze week liep ik een blokje om en ging ik met mijn nieuwe tweedehands macrolens (Canon 28-105 mm) aan de slag te gaan. Macrofotografie is voor mij nog helemaal nieuw; tot nu toe deed ik alles met mijn gewone lens en af en toe met een zoomlens. Vandaag laat ik mijn eerste uitprobeersels zien.

macrofotografie

Disclaimer?

Als ik mijn foto’s laat zien, krijg ik heel sterk de neiging om hier een enorm lange disclaimer op te nemen. Iets met dat ik geen professionele fotograaf was en niet eens de gebruiksaanwijzing van de lens heb gelezen. “Misschien heb ik het daarom wel helemaal ‘fout’ gedaan,” schoot er door mijn hoofd. Toen bedacht ik me dat fotografie vooral leuk moet zijn en dat er eigenlijk geen ‘fout’ bestaat. Daarom laat ik mijn foto’s met de nodige zenuwen en zonder ellenlange disclaimer zien. De foto’s voor zich laten spreken, noemen ze dat toch?

macrofotografie

macrofotografie

macrofotografie

macrofotografie

macrofotografie

macrofotografie

Conclusie

Ik vond macrofotografie echt wel een stuk lastiger dan ik dacht. Ik had af en toe best wel moeite om scherp te stellen en de wind zorgde ook voor een aantal bewogen foto’s. Toch ben ik zelf wel blij met het resultaat. Ik ben altijd dol op detailfoto’s en vind het ook een leuke zoektocht naar die paar mooie details in de natuur. Een blokje om lopen, wordt toch anders als je op zoek bent naar mooi fotomateriaal. Zelf ben ik vooral blij met de foto van de roos en de fuchsia, vooral omdat je op die laatste nog net een paar druppels regenwater ziet. De andere foto’s vind ik wat saai, maar dat komt waarschijnlijk ook door mijn liefde voor kleur. In ieder geval vind ik de macrolens een hele goede aankoop en weet ik zeker dat ik er nog veel plezier aan ga beleven. Zeker als ik de gebruiksaanwijzing er toch maar eens bij pak…

Doe jij weleens aan macrofotografie?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Kirsten 18 november 2016 op 9:16 am - Beantwoord

  In de lente zal het wellicht wat makkelijker zijn om veel kleur op beeld vast te leggen 🙂 Ze zijn echt mooi hoor!

  • Romy 18 november 2016 op 10:31 am - Beantwoord

   Wat lief, dankjewel! En ik denk ook dat het in de lente wel wat kleurrijker zal zijn.

 2. Svenja 18 november 2016 op 9:30 am - Beantwoord

  Wauw, die disclaimer is in mijn ogen zo niet nodig want je foto’s zijn stuk voor stuk pr-ach-tig geworden. Wat is de natuur toch mooi! Heerlijk om er op uit te trekken en mooie plaatjes te schieten <3

  • Romy 18 november 2016 op 10:32 am - Beantwoord

   Ah wat lief! Dankjewel! En de natuur is inderdaad prachtig, ook nu het wat kouder wordt 🙂

 3. Lieke - Life As Lieke 18 november 2016 op 10:49 am - Beantwoord

  Wauw wat een mooie foto`s, ik doe het je niet na 😉 Vooral die roos en dat dennenblad vind ik heel mooi! <3

 4. Vlijtig Liesje 18 november 2016 op 11:57 am - Beantwoord

  Eigenlijk niet. Ik druk gewoon op het plaatje van het fototoestel op mijn iPhone. Maar ik begrijp steeds beter dat er meer bij komt kijken.

 5. Mylene 18 november 2016 op 1:17 pm - Beantwoord

  Ik vind macro’s schieten echt geweldig. Die druppels die je normaal niet ziet, worden dan opeens zo intens. En ik ben van mening dat je het het beste kunt leren door het gewoon te doen. Natuurlijk kun je veel leren uit boekjes, maar als je veel gaat fotograferen, kom je er vanzelf achter wat voor jou de beste manier is 😀

  • Romy 18 november 2016 op 2:06 pm - Beantwoord

   Ja, leuk is dat hè? Ik ben ook echt gek op details vastleggen op beeld! En ik ben het helemaal met je eens. Het feit dat ik geen gebruiksaanwijzingen lees, komt deels door mijn eigenwijsheid, maar ook deels doordat ik gewoon dol ben op lekker experimenteren. Dankjewel voor je reactie 🙂

 6. Marsha 18 november 2016 op 2:33 pm - Beantwoord

  Mooie foto’s heb je gemaakt hoor. Vooral die laatste vind ik mooi. Ik vind macrofotografie ook erg lstig.

  • Romy 18 november 2016 op 3:26 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, lastig is het zeker, maar des te leuker is het als het resultaat uiteindelijk toch naar je zin is 🙂

 7. Babs 18 november 2016 op 3:51 pm - Beantwoord

  Ze zijn echt heel mooi geworden! Ik heb een tweedehands Nikon die nog op batterijen werkt en daar zit wel een mooie inzoom mogelijkheid op, maar geen macrolens.
  Je hebt het heel mooi gedaan, ik zie eerlijk gezegd geen verschil met een “echte fotograaf”
  En ik vind dat iedereen een artistieke vrijheid moet hebben, dat maakt het juist zo leuk!

  • Romy 18 november 2016 op 5:23 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! En inderdaad, juist het stukje eigenheid maakt foto’s leuk. Dat is veel meer waard dan perfectie 🙂

 8. Evelyne 18 november 2016 op 5:00 pm - Beantwoord

  Ik heb wel een lichte liefde voor macro-fotografie en hou van foto’s met scherpte diepte in. Je bent precies nog wat onzeker in het fotograferen (wat normaal is), maar dat is nergens voor nodig. Ik raad je aan om héél veel te oefenen en creatief te blijven in het nemen van je foto’s.

  • Romy 18 november 2016 op 5:24 pm - Beantwoord

   Wat een mooi compliment! Dankjewel! En oefenen blijf ik zeker doen! Ik zie nu al uit naar de sneeuw die straks hopelijk gaat vallen 😉 Die wil ik maar wat graag op camera vastleggen.

 9. Sara | MevrouwMiauw 18 november 2016 op 10:50 pm - Beantwoord

  Wat ontzettend leuk dat je zo bezig bent met fotografie. Ik vind vooral de laatste foto van de fuchsia heel erg mooi, juist door die druppels water!

  • Romy 19 november 2016 op 1:29 am - Beantwoord

   Dankjewel!:) Die foto is ook mijn persoonlijke favoriet, inderdaad vooral door de druppeltjes.

 10. Laura 18 november 2016 op 11:28 pm - Beantwoord

  Heel leuk dat je bezig bent met fotografie! Hele mooie natuur foto’s heb je gemaakt:)

 11. Mariska 20 november 2016 op 1:49 am - Beantwoord

  Ben onder de indruk, vind het echt mooie foto’s!

 12. Renske 20 november 2016 op 12:04 pm - Beantwoord

  Wauw! Ik vind jouw foto’s echt mooi! 🙂 Fotografie moet inderdaad vooral leuk blijven en daarbij zijn geen fouten mogelijk. Dat is in ieder geval mijn mening, haha.

  • Romy 20 november 2016 op 12:08 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment 🙂

Recente blogs

Mijn favoriete fotogenieke items voor blogfoto's

17 februari 2017|Lifestyle|

Een van de leukste, maar ook meest uitdagende dingen aan bloggen, vind ik blogfoto's maken. Vooral bij psychologische artikelen is het niet altijd makkelijk om te bedenken wat ik op de foto zal zetten. Maar laat dat het nu zo leuk maken om dan toch weer met een idee te komen. Sinds ik aan het bloggen ben, heb ik langzaamaan een klein bergje fotogenieke items voor blogfoto's om me heen verzameld. Ik vond dat mijn favoriete items wel een plekje in de spotlights verdienen. Daarom zet ik in dit artikel een aantal items in het zonnetje die ik vaak op de foto zet voor mijn blog.

Meer energie – 15 tips waar geen cafeïneshot voor nodig is

17 december 2021|Zelfliefde|

Een after-lunch dip hebben we allemaal weleens. Een dag waarop je niet vooruit te branden bent ook. Maar hoe krijg je meer energie als je je al langere tijd futloos voelt? Een caffeïneshot of je schouders er tóch onder zetten, is dan niet altijd dé oplossing. Eerder denderde ik altijd maar door als ik met een energietekort kampte. Tegenwoordig ben ik daarin milder voor mezelf. Dit zijn 15 tips voor meer energie die ik toepas als mijn batterij leeg is.

Nieuwe kleur op de muur: Flexa Rich Butterscotch

14 oktober 2020|Interieur|

De één zweet peentjes voorafgaand aan een mega-belangrijke presentatie. Een ander waagt zijn leven aan een bungeejumpkoord. En ik? Ik deed ook iets spannends: mijn muur een ander kleurtje geven. Zaterdag moest het gebeuren. In onze verfoutfits en met kwasten, rollers en afdekzeil in de aanslag waren Bart en ik er klaar voor. Voortaan zou de muur achter mijn bank niet meer lichtblauw zijn, maar de kleur Flexa Rich Butterscotch krijgen. Gelukkig beviel de kleur me in het echt net zo goed als in de pot. Oftewel: geen retourtje GAMMA, wél een blogartikel om je de kleur te laten zien!