Macrofotografie: mijn eerste uitprobeersels

Fotografie is voor mij eigenlijk een groot experiment. Jullie hebben al eerder over mijn vorderingen bij de fotografiecursus kunnen lezen, maar ik vind het ook heerlijk om zelf een beetje te ‘prutsen’ met mijn camera. Deze week liep ik een blokje om en ging ik met mijn nieuwe tweedehands macrolens (Canon 28-105 mm) aan de slag te gaan. Macrofotografie is voor mij nog helemaal nieuw; tot nu toe deed ik alles met mijn gewone lens en af en toe met een zoomlens. Vandaag laat ik mijn eerste uitprobeersels zien.

macrofotografie

Disclaimer?

Als ik mijn foto’s laat zien, krijg ik heel sterk de neiging om hier een enorm lange disclaimer op te nemen. Iets met dat ik geen professionele fotograaf was en niet eens de gebruiksaanwijzing van de lens heb gelezen. “Misschien heb ik het daarom wel helemaal ‘fout’ gedaan,” schoot er door mijn hoofd. Toen bedacht ik me dat fotografie vooral leuk moet zijn en dat er eigenlijk geen ‘fout’ bestaat. Daarom laat ik mijn foto’s met de nodige zenuwen en zonder ellenlange disclaimer zien. De foto’s voor zich laten spreken, noemen ze dat toch?

macrofotografie

macrofotografie

macrofotografie

macrofotografie

macrofotografie

macrofotografie

Conclusie

Ik vond macrofotografie echt wel een stuk lastiger dan ik dacht. Ik had af en toe best wel moeite om scherp te stellen en de wind zorgde ook voor een aantal bewogen foto’s. Toch ben ik zelf wel blij met het resultaat. Ik ben altijd dol op detailfoto’s en vind het ook een leuke zoektocht naar die paar mooie details in de natuur. Een blokje om lopen, wordt toch anders als je op zoek bent naar mooi fotomateriaal. Zelf ben ik vooral blij met de foto van de roos en de fuchsia, vooral omdat je op die laatste nog net een paar druppels regenwater ziet. De andere foto’s vind ik wat saai, maar dat komt waarschijnlijk ook door mijn liefde voor kleur. In ieder geval vind ik de macrolens een hele goede aankoop en weet ik zeker dat ik er nog veel plezier aan ga beleven. Zeker als ik de gebruiksaanwijzing er toch maar eens bij pak…

Doe jij weleens aan macrofotografie?

Volg:
Deel:
Alle foto's zijn gemaakt met de Canon EOS 1100D.

23 Reacties

  • Romy
   Auteur
   18 november 2016 / 10:31

   Wat lief, dankjewel! En ik denk ook dat het in de lente wel wat kleurrijker zal zijn.

 1. Svenja
  18 november 2016 / 09:30

  Wauw, die disclaimer is in mijn ogen zo niet nodig want je foto’s zijn stuk voor stuk pr-ach-tig geworden. Wat is de natuur toch mooi! Heerlijk om er op uit te trekken en mooie plaatjes te schieten <3

  • Romy
   Auteur
   18 november 2016 / 10:32

   Ah wat lief! Dankjewel! En de natuur is inderdaad prachtig, ook nu het wat kouder wordt :)

 2. Lieke - Life As Lieke
  18 november 2016 / 10:49

  Wauw wat een mooie foto`s, ik doe het je niet na ;) Vooral die roos en dat dennenblad vind ik heel mooi! <3

 3. 18 november 2016 / 11:57

  Eigenlijk niet. Ik druk gewoon op het plaatje van het fototoestel op mijn iPhone. Maar ik begrijp steeds beter dat er meer bij komt kijken.

 4. Mylene
  18 november 2016 / 13:17

  Ik vind macro’s schieten echt geweldig. Die druppels die je normaal niet ziet, worden dan opeens zo intens. En ik ben van mening dat je het het beste kunt leren door het gewoon te doen. Natuurlijk kun je veel leren uit boekjes, maar als je veel gaat fotograferen, kom je er vanzelf achter wat voor jou de beste manier is :D

  • Romy
   Auteur
   18 november 2016 / 14:06

   Ja, leuk is dat hè? Ik ben ook echt gek op details vastleggen op beeld! En ik ben het helemaal met je eens. Het feit dat ik geen gebruiksaanwijzingen lees, komt deels door mijn eigenwijsheid, maar ook deels doordat ik gewoon dol ben op lekker experimenteren. Dankjewel voor je reactie :)

  • Romy
   Auteur
   18 november 2016 / 15:26

   Dankjewel! Ja, lastig is het zeker, maar des te leuker is het als het resultaat uiteindelijk toch naar je zin is :)

 5. 18 november 2016 / 15:51

  Ze zijn echt heel mooi geworden! Ik heb een tweedehands Nikon die nog op batterijen werkt en daar zit wel een mooie inzoom mogelijkheid op, maar geen macrolens.
  Je hebt het heel mooi gedaan, ik zie eerlijk gezegd geen verschil met een “echte fotograaf”
  En ik vind dat iedereen een artistieke vrijheid moet hebben, dat maakt het juist zo leuk!

  • Romy
   Auteur
   18 november 2016 / 17:23

   Dankjewel voor je lieve reactie! En inderdaad, juist het stukje eigenheid maakt foto’s leuk. Dat is veel meer waard dan perfectie :)

 6. 18 november 2016 / 17:00

  Ik heb wel een lichte liefde voor macro-fotografie en hou van foto’s met scherpte diepte in. Je bent precies nog wat onzeker in het fotograferen (wat normaal is), maar dat is nergens voor nodig. Ik raad je aan om héél veel te oefenen en creatief te blijven in het nemen van je foto’s.

  • Romy
   Auteur
   18 november 2016 / 17:24

   Wat een mooi compliment! Dankjewel! En oefenen blijf ik zeker doen! Ik zie nu al uit naar de sneeuw die straks hopelijk gaat vallen ;) Die wil ik maar wat graag op camera vastleggen.

 7. 18 november 2016 / 22:50

  Wat ontzettend leuk dat je zo bezig bent met fotografie. Ik vind vooral de laatste foto van de fuchsia heel erg mooi, juist door die druppels water!

  • Romy
   Auteur
   19 november 2016 / 01:29

   Dankjewel!:) Die foto is ook mijn persoonlijke favoriet, inderdaad vooral door de druppeltjes.

 8. 18 november 2016 / 23:28

  Heel leuk dat je bezig bent met fotografie! Hele mooie natuur foto’s heb je gemaakt:)

 9. 20 november 2016 / 01:49

  Ben onder de indruk, vind het echt mooie foto’s!

  • Romy
   Auteur
   20 november 2016 / 10:10

   Wat een lieve reactie! Dankjewel!

 10. Renske
  20 november 2016 / 12:04

  Wauw! Ik vind jouw foto’s echt mooi! :-) Fotografie moet inderdaad vooral leuk blijven en daarbij zijn geen fouten mogelijk. Dat is in ieder geval mijn mening, haha.
  Renske blogde over…Sunday Baking Day | Snelle sinaasappeltaart

  • Romy
   Auteur
   20 november 2016 / 12:08

   Dankjewel voor je lieve compliment :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge