Stof tot nadenken | De magie van eerste keren

14 mei 2018 | Persoonlijke groei | 36 reacties

Eerste keren zijn eigenlijk iets magisch. Je herinnert je vast nog wel je eerste dag als brugpieper op de middelbare school, even later je eerste zoen en daarna misschien je eerste vakantie zonder ouders. Maar naast dat soort grote mijlpalen kunnen ook kleine eerste keren bijzonder fijn zijn, als je erbij stilstaat. Daar werd ik me vorige week van bewust toen we tijdens een sessie op het werk een doordenkvraag kregen voorgeschoteld: “Wanneer deed jij voor het laatst iets voor het eerst?”. Die vraag inspireerde me om dit artikel te schrijven. Graag wil ik ook jou inspireren om weer eens iets voor het eerst te doen. Een piepklein babystapje of juist iets groots, dat is aan jou.

laatste keer iets voor het eerst

Jouw laatste eerste keer?

“Wat was de laatste keer dat jij iets voor de eerste keer deed?” Die vraag geeft vast genoeg stof tot nadenken. Wanneer probeerde jij voor het laatst iets nieuws, stapte je buiten je comfortzone of besloot je iets te leren wat je tot dan toe nog niet kon? Misschien heb je wel voor het eerst een bloedstollende thriller gelezen, terwijl je normaal voor luchtige chicklits kiest. Of wellicht heb je voor het eerst een bepaald gerecht gemaakt, een nieuwe plek in je omgeving bezocht, een nieuwe sport geprobeerd of een rokje gedragen in plaats van een broek. Sta eens 5 minuten stil bij deze vraag. Maak desnoods een lijstje met kleine en grote eerste keren en laat tot je doordringen wat je hebt bedacht.

De kracht van iets nieuws proberen

Mijn laatste eerste keer is dat ik voor het allereerst als niet-keukenprinses een Knorr-wereldgerecht heb weten klaar te maken. Geen enorme prestatie, zeker geen culinair hoogstandje en ook niet iets wat ik op mijn cv als succes zal bijschrijven. Maar het was wel iets nieuws en uitdagends en ik heb er wat van opgestoken. En dat geldt ongetwijfeld ook voor jouw eerste keer. Een eerste keer zorgt ervoor dat je buiten je comfortzone gaat, uitgedaagd wordt, kunt leren van fouten, maar wellicht ook successen kunt vieren. Zo gaf mijn goed gelukte miegerecht me het vertrouwen in mijn eigen bescheiden kookkunsten én zorgde het ervoor dat ik eens geen AVG’tje op tafel zette.

Anders dan anders

Eerste keren zijn een mooi fenomeen. Ze zorgen ervoor dat niet iedere dag hetzelfde is en dat je regelmatig iets spannends en nieuws op je bordje krijgt. Soms letterlijk (zoals met mijn Knorr-maaltijd), maar in de meeste gevallen natuurlijk figuurlijk. Of je nu kiest voor een route naar je werk die je voor het eerst neemt of in de kantine op het werk voor het eerst die vreemd uitziende soep eens probeert, iets anders dan anders kan verrassend leuk zijn. Maar ook nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe sporten proberen, nieuwe programma’s kijken en nieuwe gebieden ontdekken kan je een geweldige verrassing, een onvergetelijke ervaring of een nieuwe voorliefde bezorgen.

laatste keer iets voor het eerst

Na stap 1 komt nog een stap 1

De voorbeelden die ik tot nu toe noemde, zijn allemaal klein. Maar je kunt die eerste keren ook groter zien. Als het bijvoorbeeld niet lekker loopt op je werk, kun je besluiten om daar voor het eerst iets van te zeggen. Heb je het gevoel vastgeroest te zitten in patronen? Zet dan eens één voorzichtige stap uit die routines. En wil je een plek voor jezelf hebben, maar is een huis nog geen optie? Begin dan eens met een keer een weekend alleen op stap of zelf met kokkerellen aan de slag gaan. Er is altijd wel iets wat jij kunt doen op weg naar jouw doel. Iedere eerste stap is er een. En gaat het niet meteen goed? Dan zet je die stap 1 toch gewoon opnieuw!

Wanneer is jouw volgende eerste keer?

Geïnspireerd door deze mooie sessie besloot ik na te denken over mijn volgende eerste keer. Want hoe mooi zou het zijn als je jezelf regelmatig aan een eerste keer waagt? Misschien zet ik mijn beginnende kooktalent daarom binnenkort maar eens in voor de taco’s van Knorr. Maar daarnaast zijn er nog veel meer eerste keren die ik wel zie zitten. Denk aan:

 • voor het eerst een bikini aantrekken naar het strand
 • voor het eerst zelf met de auto naar het buitenland rijden
 • voor het eerst Toscane bezoeken
 • voor het eerst een privacyverklaring schrijven voor mijn blog (ha, inmiddels bijna gelukt!)
 • voor het eerst mezelf trakteren op een kop verse muntthee op kantoor
 • voor het eerste een dansles volgen

Eerste keren, nieuwe dingen en voorzichtige eerste babystapjes kunnen je frisse energie geven en de uitdaging bieden die je zoekt. Ik kan dan ook niet wachten op de eerste keer die vandaag bij mij op de planning staat: mij inschrijven bij de Kamer van Koophandel als blogger en freelance tekstschrijver (naast mijn baan). Mijn knikkende knietjes en ik zijn er klaar voor om die spannende stap naar het ondernemerschap vandaag voor het allereerst te zetten.

Wat was de laatste keer dat jij iets voor het eerst deed?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

36 Reacties

 1. Darina

  Mooi artikel! Ik ben dit jaar voor het eerst écht voor mijzelf opgekomen. Het was eng maar ik pluk er nu de vruchten van :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed dat je, ondanks dat je het spannend vond, voor jezelf bent opgekomen! Dat kan je zoveel goeds brengen :)

   Antwoord
 2. Nikita

  Mijn laatste eerste keer was vorige week woensdag. Ik had een hele middag ontwerp gehad en tijdens de tussentijdse jury waar ik een paar weken terug over vertelde (die overigens heel goed ging) had mijn leerkracht een volledig nieuwe optie voor het logo dat we moesten ontwerpen gezien. Dus ik had mijn logo volledig aangepast en ze wilde hem nog beter proberen te maken (om te helpen, zie ik ook niet negatief) en na twee minuten proberen zei ze dat ze mijn versie stiekem toch leuker vond. Dat is nog nooit voorgevallen in grafisch ontwerp en dat maakte me toch wel trots! En ik heb voor het eerst een kaartje waarvan ik vond dat hij niet perfect was afgegeven. Ik kon er mij kennende aan blijven werken, er zou altijd iets zijn. Maar mama was heel blij met haar kaartje gisteren. Dus het komt goed! :)

  Eerste keren zijn gewoon magisch, en zeker als het eerste keren zijn waarvan je nooit dacht er de moed of het lef voor te hebben. Als je ze ineens toch klaarspeelt, dan ben je zo trots. En Romy, ik ben ook geen keukenprinses hoor. Ons rookalarm zingt dikwijls vrolijk als ik sta te koken haha. Mooi artikel! Eentje die inderdaad denkstof oplevert, maar op een goede manier

  Antwoord
  • Romy

   Wat een prachtige eerste keer! Op dat mooie compliment mag je absoluut trots zijn. En supergoed dat je een misschien niet perfect kaartje toch aan je moeder hebt gegeven. Ik weet zeker dat het een prachtige kaart zal zijn geworden :)
   Je hebt zeker gelijk dat eerste keren vooral heel speciaal zijn als je iets doet waarvan je nooit had verwacht het te kunnen en durven doen. Dat soort eerste stappen zijn altijd spannend, maar ze kunnen de mooiste dingen opleveren :)

   Antwoord
 3. Shirley

  Wat leuk dat je de stap gaat zetten. Een mooie mijlpaal! Ik heb gisteren voor het eerst een taalreis geboekt. Ik vind het best spannend, een hele week Frans leren en praten. Hopelijk kan ik het bijbenen, haha.

  Antwoord
  • Romy

   Wat gaaf, die taalreis! Volgens mij is er geen betere manier om een taal te leren dan jezelf er een tijdje volledig in te laten onderdompelen tijdens zo’n reis :)

   Antwoord
 4. Iris - Thebeautymagazine.nl

  Leuk artikel! Ik heb gelijk zin om weer wat nieuws te gaan ondernemen. Momenteel doe ik namelijk niets “voor de eerste keer”. Best jammer. Dus ik ga er eens over nadenken :D

  Antwoord
  • Romy

   Leuk om te horen dat ik je aan het denken heb gezet met mijn artikel. Ik ben benieuwd wat jouw volgende eerste keer wordt :)

   Antwoord
 5. evelien

  Wat een mooi artikel! Het zet mij helemaal tot nadenken, vandaag ga ik voor het eerst een ‘echt’ contract tekenen voor mijn toekomstige werkplek. <3
  Liefs,
  Evelien

  Antwoord
  • Romy

   Wat een prachtige eerste stap! Hopelijk ga je een heel leuke tijd tegemoet op je allereerste werkplek waarvoor je een echt contract hebt moeten tekenen :)

   Antwoord
 6. Anna

  Wat een mooi en inspirerend artikel! Toevallig ben ik afgelopen weekend voor het eerst naar Vlieland geweest met mijn vriend, maar het zou ook leuk zijn om in het dagelijks leven wat meer het avontuur op te zoeken.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Eerste keren zijn inderdaad zo mooi en ik zou ze zelf ook graag nóg vaker meemaken :) Wat leuk dat je voor het eerst naar Vlieland bent geweest trouwens! Ik ben zelf twee keer op Texel geweest, maar zou ook nog graag eens voor het eerst de andere Waddeneilanden willen bezoeken :)

   Antwoord
 7. Anna

  Voor het eerst alleen in een auto rijden, precies een maand geleden. Toch wel een kleine overwinning! En daarna vervolgens alleen op een onbekende weg rijden etc, ja autorijden heeft me de laatste maand heel wat mijlpalen opgeleverd! Liefs

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat een mooie overwinning inderdaad! Een spannende eerste keer waar je zeker trots op mag zijn :) Ik herinner me ook nog goed mijn eerste autorit alleen en daarna mijn eerste autorit alleen op de snelweg. Ik voelde me zó trots toen het allemaal gelukt was :)

   Antwoord
 8. Els

  Goed geschreven! Mooi dat je het ook klein ziet! Laatst ben ik ook voor mezelf opgekomen in een ongemakkelijke situatie. Was best trots :-).

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed en dapper dat je toch voor jezelf bent opgekomen in die situatie! Heel belangrijk, maar best spannend en juist daarom zeker iets om trots op te zijn :)

   Antwoord
 9. marije

  Het schrijven van de privacy verklaring voor mijn werk was voor mij ook wel een dingetje waar ik ontzettend trots op ben en eigenlijk de eerste keer was dat ik zoiets deed

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed dat het is gelukt met de privacyverklaring! Ik vond het ook best een uitdaging, maar ben blij dat ik het toch zelf heb kunnen doen en dat het is gelukt :)

   Antwoord
 10. Loes

  Poeh, ik zou eigenlijk niet weten wanneer ik voor het laatst iets voor het eerst deed! Misschien voor het eerst een youtube video plaatsen? Mijn eerst volgende eerste keer gaat denk ik mijn eerste bezoek aan Azie zijn!

  Antwoord
  • Romy

   Voor het eerst een YouTube-video maken is alleen al een superknappe eerste stap! Dat doe ik je niet snel na met mijn (video)cameravrees ;)
   En wat gaaf trouwens dat je voor het eerst naar Azië gaat! Ik ben nu al heel benieuwd naar je reisverhalen.

   Antwoord
 11. Johanne

  Aaah, wat een mooie inzichten! En spannennnnnd, heel veel succes met je inschrijving. Zal straks zo echt voelen als je dat papiertje in handen hebt! Mijn allerlaatste eerste keer is niet meteen een hele positieve ervaring, maar dat was toch echt mijn eerste Belastingaangifte als ondernemer. Dramatisch. Wat een uitstelgedrag heb ik vertoond. Ik moet mijn privacyverklaring ook nog schrijven, dus dat is ook een mooie eerste, haha. Heb het afgelopen jaar toch wel veel mooie en spannende eerste keren gehad, nu ik er zo bij nadenk. Sta er alleen te weinig bij stil, want euhm…ik leef mijn leven soms veel te snel. Zonde!

  Antwoord
  • Romy

   Op zich al hartstikke knap dat je het uiteindelijk tóch hebt gedaan met die eerste Belastingaangifte als zzp’er! Dat lijkt mij namelijk ook nog wel een ding straks, haha. Ik kan me voorstellen dat je 10.000 leukere taken weet te bedenken dan dat ;)
   Je mag zeker vaker stilstaan bij al die spannende eerste keren die je hebt gehad dit jaar! Alle reden om trots te zijn op jezelf en daar mag je best regelmatig met gepaste trots aan terugdenken :)

   Antwoord
 12. Eline

  Wat leuk om jouw “goede voornemens” op dit gebied te lezen en wat goed dat je er ook direct mee aan de slag bent gegaan!
  Het kan soms zo goed zijn om gewoon eens iets nieuws te doen, met een aanhanger rijden bijvoorbeeld. De eerste keer was een jaar of drie geleden met mijn vader ernaast in auto, om aanwijzingen te geven, en een zenuwachtige Eline achter het stuur. Inmiddels durf ik gewoon zelf met aanhanger de (snel)weg op.

  Elke keer dat je wat nieuw probeert wordt je wereld weer een stukje groter :)

  Antwoord
  • Romy

   Met je laatste zin ben ik het helemaal eens! Met elke eerste keer verbreed je je horizon een beetje en dat kan je zo veel mooie dingen opleveren. Wat stoer trouwens dat je inmiddels zelf met een aanhanger kunt rijden! Dat lijkt me nog best een uitdaging, maar eigenlijk is het met kleine stapjes en de nodige aanwijzingen waarschijnlijk prima stap voor stap te leren :)

   Antwoord
 13. Anja - Minimalist Dutchie

  Hey Romy, ik dacht dat ik jou al volgde, maar het blijkt niet zo te zijn. Dus je gaat mijn lees-lijst in hoor! Erg leuke blog, keep it up! Zonnige groetjes uit Rotterdam!

  Antwoord
  • Romy

   Wat een lieve en enthousiaste reactie! Dankjewel! :) Ik word helemaal blij van je berichtje.

   Antwoord
 14. Patricia (Mommy Stories)

  Wat een mooi artikel en zeker stof tot nadenken. Ik ga er eens goed over nadenken. Eerste keer totaal andere make-up look nemen? Heb namelijk altijd dezelfde ?

  Antwoord
  • Romy

   Dat klinkt als een mooi idee voor een eerste keer :) Ik ben heel benieuwd naar je make-uplook die anders dan anders is!

   Antwoord
 15. Lianne

  Wat een mooi en inspirerend artikel! Zo goed om hier eens bij stil te staan. Ik ging laatst voor de eerste keer schrijven in een café in Alkmaar, zo leuk! Zo leuk dat jij ook zo’n fijne stappen hebt gezet door zelf een maaltijd te koken, naar de KvK te gaan en een bikini te dragen naar het strand <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel! Eerste keren zijn soms zo waardevol! En wat gaaf dat je voor het eerst in een Alkmaars café bent gaan schrijven :) Ik kan me voorstellen dat dat echt genieten was.
   Dankje voor je lieve reactie! De stap van de bikini daadwerkelijk dragen moet ik nog zetten, maar stap 1 is in ieder geval dat ik de bikini in huis heb gehaald ;)

   Antwoord
 16. Daenelia

  Spoiler alert: er komt een leeftijd waaropje echt alles al een keer gedaan hebt, wat je redelijkerwijs ooit zult doen of willen doen. Ik draag vandaag voor het eerst een jurkje … DEZE ZOMER. Want mijn eerste jurkje droeg ik natuurlijk toen ik nog geen 3 maanden was, geloof ik. Er zijn ook zat eerste keren die ik nooit zal ervaren: ik zal nooit voor het eerst gaan bungie-jumpen. Echt niet, tenzij ik van een brug word geduwd. En dat is dan weer geen eerste keer, want ik ben al eens ergens vanaf geduwd: het zwembad in, door de zweminstructrice (b!tch).
  Eerste keren zijn voor mij ook niet bijzonder. Pas als ik iets vaker doe, wordt het speciaal voor mij. Een eerste keer kan ook de enige keer zijn dat je iets doet. Ik richt me meer op opbouwen en verder kijken, en minder naar nieuwigheden. Dat hoort denk ik ook meer bij mijn leeftijd. Mijn eerste keren zijn al lang niet meer mijn eerste-eerste keren, snap je?
  En trek die bikini aan, het is prachtig weer! Ga lekker op het balkon of in de tuin zitten, desnoods eerst met een t-shirt er over heen, tot je je lekker voelt. Vergeet je niet in te smeren: de zon brandt heet.

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat de eerste keren niet je hele leven blijven komen. Maar een eerste keer deze zomer vind ik vaak al een leuke mijlpaal op zich ? Sommige eerste keren zie ik mezelf overigens ook niet meemaken. Daaronder valt bungeejumpen in ieder geval en een reis naar de Noordpool zie ik zo snel ook niet gebeuren ?
   Je hebt zeker gelijk dat dingen soms bijzonderder worden als je ze vaker kunt doen, zeker als je de meeste allereerste keren al ooit hebt meegemaakt. Zolang je maar dingen hebt om van te genieten, of dat nu eerste keren zijn of zoveelste keren ? Dat is het belangrijkste.

   Antwoord
 17. Odetta

  Op een camping de vakantie doorbrengen.
  Oké het was best wel luxueus, we hadden een stacaravan gehuurd.
  Ik heb namelijk een luchtmatrastrauma, de keren dat ik op een luchtmatras sliep, eindigde ik iedere keer tegen de ochtend gelijk met de grond en dat ligt niet echt geweldig lekker.
  Er was een café-restaurant en een grote supermarkt op loopafstand bij de camping.
  Ik vond het heerlijk ontspannend.

  Antwoord
  • Romy

   Je hebt groot gelijk om voor een wat luxere camping te kiezen. Vakantie moet ook niet té primitief zijn, vind ik zelf altijd :) En zo te horen hebben jullie een meer dan geslaagde tijd gehad op deze camping. Heerlijk!

   Antwoord
 18. Laurine

  Heel leuk artikel. Het is zeker iets om bij stil te staan, want wat is er leuker dan dingen voor de eerste keer doen? Afgelopen vrijdag deed ik het laatst iets voor de eerste keer, namelijk naar een galabal gaan! :D

  Antwoord
  • Romy

   Wat gaaf dat je voor het eerst naar een galabal bent geweest! Dat is ook een leuke eerste keer :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs