Jarenlang was ik ervan overtuigd dat het groene-vinger-gen aan mij voorbij was gegaan. Nadat ik ooit als kind mijn cactus had laten verzuipen (een waar trauma!), was ik er zeker van: planten waren niet voor mij weggelegd. Maar ik had het mis! Wat een half jaar geleden begon met één pannenkoekenplant, is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling van 18 planten die er nog allemaal verrassend florissant uitzien. De truc? Zoek makkelijke kamerplanten uit die niet al te veel verzorging nodig hebben. Dit zijn 7 makkelijke kamerplanten die ik je zeker kan aanraden.

Een paar tips voor planten verzorgen

Het handige is dat je als plantenmoeder je groene kroost steeds wat beter leert kennen. Een paar trucs die bij mij goed helpen om mijn kamerplanten in leven te houden:

 1. Bewaar de aanwijzingen op het kaartje bij de plant, zodat je precies weet wat een plant qua verzorging (plantenvoeding en water) nodig heeft.
 2. Zoek goed uit hoeveel licht een plant nodig heeft en zet iedere plant op een plek met voldoende (maar ook niet te veel) licht. Veel planten hebben een lichte plek nodig, dus donkere hoekjes of plekken op hoge kasten zijn vaak niet ideaal.
 3. Ontwikkel je eigen plantenroutine. Ga bijvoorbeeld twee keer per week een rondje langs alle planten die water nodig hebben. Met zo’n routine zal je je planten minder snel vergeten.
 4. Zet je planten in het zicht. Ook dat helpt om ze in je wekelijkse plantenroutine mee te nemen. Ik spreek uit ervaring: een van mijn planten heeft het moeten begeven, omdat hij in mijn slaapkamer stond en ik daar nooit met de gieter kwam.
 5. Google is je beste vriend als je plant “raar” doet. Gele blaadjes? Bladeren die gaan hangen? Zoek op internet de symptomen van je plant op en de oplossing ligt binnen handbereik.
plank met accessoires

Of kies voor kunstplanten!

En vind je het nu echt een uitdaging om planten te levend te houden? Dan zijn kunstplanten altijd nog een optie. Die van Maxifleur zien er levensecht uit (ik ben helemaal weg van hun bonsaiboompjes!). Zo kun je je huis alsnog opfleuren met planten zonder bang te hoeven zijn dat jouw niet-zo-groene vingers je planten fataal worden.

Ik heb zelf stiekem ook een paar kunstplanten in huis staan, onder andere de monsterabladeren hierboven. Hartstikke nep, maar minstens zo leuk als echte! En je hebt er al helemaal geen omkijken naar.

7 makkelijke kamerplanten die je wél in leven houdt

Maar als je voor echte planten kiest, kies dan dus voor makkelijke kamerplanten. Dit zijn 7 makkelijke kamerplanten waarmee ik goede ervaringen heb en waar echt heel weinig bij mis kan gaan.

calathea zebrina kamerplant
calathea zebrina

1. Calathea Zebrina

Een plant die zelf zijn behoeften aangeeft? Kijk, daar houd ik van. De Calathea Zebrina vind ik dan ook de makkelijkste kamerplant van allemaal. Als hij verlegen zit om een extra scheut water, laat hij heel sip zijn bladeren hangen. Als ik hem dan op een extra ronde met de gieter heb getrakteerd, ziet hij er binnen een mum van tijd alweer springlevend uit. Extra leuk is dat de plant zijn bladeren ’s avonds sluit.

Verzorging: 1-2x per week water, 1x per maand plantenvoeding, kan ook op een halflichte plek staan.

pannenkoekenplant
pannenkoekenplant

2. Pilea Peperomiodes

Daar is-ie weer: de pannenkoekenplant. Deze mag niet in mijn lijstje met makkelijke kamerplanten ontbreken. De aankoop van deze plant betekende mijn vuurdoop als plantenmoeder. Al na een paar weken kreeg de plant baby’s (maakt dat mij een plantenoma?), waarvan er inmiddels zelfs al één tot een nieuwe plant is uitgegroeid bij een vriendin thuis. Nog altijd groeit mijn pannenkoekenplant als kool en blijft hij er nieuwe bladeren bij krijgen. En qua verzorging is hij dus supermakkelijk. Ik steek mijn vinger twee keer per week even in de aarde om te checken of de aarde nog nat is. Is dat niet zo? Dan geef ik hem een extra scheut water.

Verzorging: 1-2x per week water geven, ongeveer 1x per maand plantenvoeding.

oxalis triangularis geluksklaver
oxalis triangularis geluksklaver

3. Oxalis Triangularis (geluksklaver)

De geluksklaver kreeg ik cadeau van mijn oom en tante toen ze voor het eerst mijn nieuwe woning kwamen bewonderen. Hij doet het nog steeds verrassend goed. Ook dit vind ik een geweldig leuk én makkelijk plantje. De truc is simpel: geef hem veel water. En dan bedoel ik echt bijna dagelijks. Dan groeit de plant als kool en blijft hij maar nieuwe bloemetjes krijgen. Een grappig detail is dat de klaverblaadjes en bloemen in het donker inklappen om de volgende dag opnieuw open te gaan. Een heel vrolijk gezicht!

Verzorging: 6-7x per week water geven en op een lichte plek neerzetten.

makkelijke kamerplanten aloe vera

4. Aloe vera

Ook een makkie qua verzorging is de aloe vera. Deze plant heeft dan weer juist heel weinig water nodig. Ik geef hem ongeveer één keer per twee/drie weken een flinke scheut water en daar redt hij het prima mee. Hij krijgt er regelmatig nieuwe bladeren bij. Ook vind ik het gewoonweg een prachtige plant om bijvoorbeeld op tafel te hebben staan. Zeker in een fleurig potje. Als je wel houdt van een experiment, zou je een keer een blad kunnen opensnijden om er aloe vera-gel uit te halen. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar de gel schijnt voor veel dingen goed te zijn.

Verzorging: 1x per 2-3 weken water geven.

makkelijke kamerplanten

5. Vetplantjes (o.a. Haworthia)

Vergeet je snel om planten water te geven? Dan zijn vetplantjes ideaal. Die kunnen het vaak gerust een maand zonder water overleven. Het enige waar je op moet letten, is dat je je vetplant 1) niet helemaal uit het oog verliest, en 2) hem niet té veel water geeft. Daarnaast kan er vrij weinig misgaan. Deze vetplant (Haworthia genaamd) heb ik voor mijn gevoel totaal verwaarloosd, want hij krijgt nauwelijks water. Toch staat hij er nogal levend bij. Een ideaal plantje dus!

Verzorging: 1x per maand of zelfs minder vaak water geven (verschilt per plant)

begonia malculata

6. Begonia Malculata (stippenplant)

Deze vrolijke plant met polka dots was mijn tweede groene aanwinst. Inmiddels is hij flink gegroeid en heb ik hem tot mijn spijt zelfs moeten snoeien. Een makkelijke kamerplant qua verzorging is dit ding dus zeker. Hij krijgt heel regelmatig nieuwe bladeren en soms zelfs kleine witte bloemen. En dat met maar een klein beetje water (ongeveer een keer per week), en zo nu en dan wat extra voeding. Wel is het belangrijk dat je de plant op een lichte plek (maar niet in direct zonlicht!) zet. Dan doet hij het het beste.

Deze plant groeit overigens nogal snel. Soms zelfs iets té snel. Ik heb die van mij al een keer moeten snoeien. Je zou de plant ook kunnen stekken als hij uit zijn voegen groeit. Misschien dat ik dat binnenkort met deze uitleg van Mama Botanica eens ga proberen!

Verzorging: 1x per week water geven en soms wat extra plantenvoeding.

7. Yucca elephantipes (palmlelie)

Deze makkelijke kamerplant heb ik stiekem pas sinds een week in huis staan. Toch vind ik dat hij een plekje in dit overzicht verdient. Ik was op slag verliefd op deze palmlelie met zijn grote stam en felgekleurde bladeren. Een mooie groene aanwinst om de tropen mee in huis te halen! De plant doet het met weinig aandacht uitstekend. Hij is al tevreden met een plek met veel zonlicht of halfschaduw en regelmatig een scheut water. Ook handig is dat deze palmlelie niet torenhoog wordt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat hij binnen een paar maanden tot het plafond reikt.

Verzorging: 2x per week een beetje water geven.

Makkelijke kamerplanten – nogal verslavend!

Ik moet je wel voor één ding waarschuwen: makkelijke kamerplanten én kunstplanten zijn nogal verslavend. Ik spreek uit ervaring. Geef het een kans, haal een paar (neppe of echte) planten in huis en verbaas jezelf. Voor je het weet heb je binnen een half jaar, net als ik, ongemerkt een hele plantenfamilie in je woonkamer staan.

Ben jij goed in planten verzorgen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Saskia 12 januari 2020 op 7:45 am - Beantwoord

  Ik was totaal geen planten moeder, maar sinds een aantal jaren doen mijn planten het ineens goed… Helemaal blij mee, want heb steeds meer groen in huis. Eens in de zoveel tijd verpot ik de stekjes samen met mijn moeder en heb ik weer nieuwe planten kindjes 🙂

  • Romy 15 januari 2020 op 11:08 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk! Gaat er toch nog een echte plantenmoeder in je schuil! En al helemaal leuk natuurlijk als je er nog stekjes bij krijgt ook!

 2. Naomi 12 januari 2020 op 8:22 am - Beantwoord

  Ik blijf vol bewondering kijken naar je plantenavonturen. Ik had afgelopen vrijdag weer een verzopen plant die niet te redden was. Ging dus in de afvalbak en ja, die gaat vervangen worden door ‘nep’, want ik heb de hoop opgegeven dat ik ooit een plant in leven ga houden. Maar ja, ik wil niet ‘nep nep’, dus ik ben blij met je link. Ik ga er zeker weten even kijken.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:07 pm - Beantwoord

   Ik moet eerlijk bekennen dat er bij mij ook weleens planten gesneuveld zijn, hoor 😉 Ook eerder door verzuiping dan door verwaarlozing – oeps! Maar ik merk dat je met de keuze voor de juiste plant echt meer kunt dan je denkt. Als je geneigd bent planten te verzuipen, zou je de geluksklaver eens kunnen proberen. Die vindt het juist fijn om veel water te krijgen!

 3. Mara 12 januari 2020 op 9:43 am - Beantwoord

  Mijn pannenkoekenplantje is nog steeds geen volle bos helaas. Paar nieuwe an de bovenkant maar dan verliest ie weer de onderste.

  En als ik dan eens een leuke plant heb of een mooie bak vol cactussen dan graven de katten ze uit zucht..

  • Romy 15 januari 2020 op 11:10 pm - Beantwoord

   Hmm, katten en planten blijft een uitdaging! Ik heb mazzel dat Pippa de planten zelf met rust laat (alleen de aarde vindt ze nog weleens leuk). Mijn pannenkoekenplant begint trouwens ook de afgelopen weken soms de onderste bladeren te verliezen, terwijl er bovenaan wel steeds nieuwe bladeren bij komen. Ach, met de blaadjes die ervoor terugkomen ziet het er toch nog redelijk vol uit.

 4. Audrey 12 januari 2020 op 9:55 am - Beantwoord

  Er zitfen echt hele leuke bij! Ik vind plantenvoeding zo’n gedoe, dus die geluksklaver is wel wat voor mij denk ik! Water geef ik eerder te veel dan te weinig volgens mij.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:10 pm - Beantwoord

   Dan is de geluksklaver zeker ideaal! Ik ben zelf ook iemand die nogal snel te veel water geeft, dus ik ben blij dat de klaver dat wel kan waarderen.

 5. Katrien 12 januari 2020 op 10:24 am - Beantwoord

  Mooie plantencollectie! Ik probeer ook heel zorgvuldig met mijn planten om te gaan en dat lukt behoorlijk goed. Op vaste dagen water geven en er een leuk ontspannen momentje van maken. Stekken doe ik af en toe ook, heerlijke bezigheid, heel erg ontspannend én bijzonder om te ontdekken hoe de wortels van een plant eruit zien.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:12 pm - Beantwoord

   Inderdaad, planten stekken en verzorgen kan al een ontspannende bezigheid op zich zijn. Ik had nooit verwacht het nog eens leuk te gaan vinden om uitgebreid met planten (verzorgen, kopen, stekken, etc.) bezig te zijn.

 6. Darina 12 januari 2020 op 10:33 am - Beantwoord

  Een hele mooie plantencollectie heb je! Ik heb een Monstera, een sanseveria en een pannenkoekplant en tot nu toe leven ze nog steeds :). Ik geef ze op vaste dagen water en ik ben er ook erg trots op hoe mooi ze zijn.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:13 pm - Beantwoord

   Wat goed bezig! Zo te horen heb jij je ook ontpopt tot een echte plantenmoeder. De monstera vind ik zelf ook prachtig trouwens. Het is dat hij erg groot kan worden en ik daar op dit moment helaas geen ruimte voor heb, maar in een volgend huis zou een monstera echt niet mogen ontbreken.

 7. bychristiana 12 januari 2020 op 10:39 am - Beantwoord

  Ik blijk dus best een goede plantenmoeder, haha;-) Heel soms gaat het bij mij mis met een vetplant. Jawel! Die geef ik dan toch iets te veel water, maar over het algemeen gedijen de plantjes hier erg goed. Ik heb ze dan ook overal staan, zelfs op het toilet. Ik heb toevallig gisteren nog een Chinees lantaarntje ‘ontward’. Die bleek dus nog veel langer te zijn dan hij leek;-) Net als jij heb ik trouwens ook een plantenroutine. Dat is echt heel handig!

  • Romy 15 januari 2020 op 11:15 pm - Beantwoord

   Grappig, ik heb dus eigenlijk hetzelfde als jij. Juist planten die heel weinig water nodig hebben, vind ik nog weleens lastig in leven te houden. Doe mij maar planten die veel water kunnen waarderen en het meteen aangeven als ze te weinig krijgen 😉
   Wat knap trouwens dat je ook op het toilet de planten in leven houdt! Ik zou daar ook nog wel een plant willen neerzetten, maar moet me er nog een keer in verdiepen welke planten daar nu precies goed in leven blijven.

 8. Anouk 12 januari 2020 op 1:21 pm - Beantwoord

  Ik ben niet heel goed in planten verzorgen. Ik heb een vergelijkbaar trauma met een verzopen vetplant toen ik 9 was. Mijn pannenkoekenplanten doen het wel heel goed.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:16 pm - Beantwoord

   Plantentrauma of niet, ik weet zeker dat je beter bent in planten verzorgen dan je denkt 🙂 Oefening baart kunst kan ik inmiddels zeggen.

 9. Irene 12 januari 2020 op 1:34 pm - Beantwoord

  Wij hebben best veel planten en de meesten doen het héél goed op een keer per week water. Onze avocadoplant laat het ook altijd zien als ie water nodig heeft en dat is dan het moment dat we rest ook water geven. Ik vind monstera’s ook nog makkelijke planten om in leven te houden en om baby’s van te laten groeien.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:19 pm - Beantwoord

   De monstera staat ook heel hoog op mijn lijst. Zo mooi vind ik die! Het is dat hij nogal groot kan worden en ik daar nu geen plek voor heb, maar anders zou ik hem zeker in huis willen halen.
   Wat goed trouwens dat je je avocadoplant in leven weet te houden! Dat lijkt mij dan weer best een lastige plant.

 10. Jorinde 12 januari 2020 op 3:07 pm - Beantwoord

  Vroeger kon ik nog geen cactus in leven houden, maar de afgelopen jaren is dit 180 graden veranderd. Mijn pannenkoekenplanten hebben inmiddels al heel wat stekjes voortgebracht en ook andere planten heb ik al een aantal jaren (in leven kunnen houden). Vind planten zo mooi in huis! Mijn doel is nog om een avocadoplant te laten groeien vanuit een pit.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

   Wauw, wat knap dat je de afgelopen jaren je plantenskills zo hebt verbeterd! Planten in huis staan inderdaad zo gezellig en vrolijk. Ik zou me ook geen huis zonder planten meer kunnen voorstellen.

 11. Els 12 januari 2020 op 3:22 pm - Beantwoord

  Zelf vetplanten krijg ik hier dood :-). Gelukkig hebben we er nu twee in huis, die zelf aangeven wanneer ze water nodig hebben. Erg fijn is dat ;-).

  • Romy 15 januari 2020 op 11:21 pm - Beantwoord

   Haha, inderdaad altijd fijn als een plant zelf aangeeft wat hij nodig heeft!

 12. Lien 12 januari 2020 op 4:29 pm - Beantwoord

  Dit artikel komt goed van pas voor mij, want ik blijf het moeilijk vinden om te weten hoeveel water/licht een plant moet hebben

 13. Geke 12 januari 2020 op 7:29 pm - Beantwoord

  Ik vind mijn planten buiten veel makkelijker dan die binnen. We hebben nogal een droge lucht en dat vinden sommige planten niet zo fijn.
  Vooral Ficussen (benjamina), die doen het hier wel supergoed. Ik heb ook een zwak voor Lithops (levend steentje), maar heb er ook al eens eentje vermoord helaas, door inderdaad, teveel water.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:23 pm - Beantwoord

   Oh echt? Wat goed om te horen dat buitenplanten goed te verzorgen zijn. Ik heb nu helaas geen tuin en mijn balkons zijn niet heel groot, maar als ik ooit een toekomstig huis met tuin zou hebben zou ik zeker een paar mooie buitenplanten willen neerzetten.

 14. Lilian Visser 12 januari 2020 op 8:40 pm - Beantwoord

  Ik heb een man gevonden die heel goed is met planten. Nou moet ik wel zeggen dat we vooral dol zijn op cactussen en die hebben gelukkig ook niet zo heel veel verzorging nodig 😉 Alle planten hier in huis worden overigens altijd absurd groot omdat mijn man ze zo goed verzorgd. Ze ontgroeien ons huis soms zelfs.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:27 pm - Beantwoord

   Haha, een man vinden die planten goed kan verzorgen is natuurlijk ook een goede strategie 😉 Wat knap dat hij ze zo goed in leven houdt, ook al betekent dat soms een iets te grote plant. Dat probleem heb ik overigens met mijn stippenplant. Die is ook al bijna zijn plek ontgroeid.

 15. Amy 13 januari 2020 op 11:13 am - Beantwoord

  Leuk, zo’n overzichtje van jouw plantjes. Ik heb een pannenkoekenplant die het echt totaal niet doet. Heb hem als stekje van mijn zusje gekregen, maar hoewel het ding wel ietsjes groeit blijft hij bijzonder klein. Heb hem al in een grotere pot gezet, maar het mag niet baten. Ik zal hem eens plantenvoeding geven in plaats van alleen water, kijken wat dat doet.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:54 pm - Beantwoord

   Hmm, wat gek dat je pannenkoekenplant niet al te goed groeit. Ik heb geen idee waar dat aan zou kunnen liggen, zeker niet als hij verder geen dorre bladeren heeft. Je zou eens kunnen googelen. Op websites als Mama Botanica staan best wel wat plantentips per plant. Misschien heb je daar wat aan.

 16. Giovanna Jansen 13 januari 2020 op 12:20 pm - Beantwoord

  Goeie tips! En mooie planten heb je! Wij hebben ook een paar pilea’s (dat wil zeggen een pilea en de kinderen ervan ;-)) en sinds kort weer een (baby) calthea. Die hadden we eerst ook maar die had na jaren zijn beste tijd gehad. Ik vind van de calthea ook zo leuk dat hij ’s avonds zijn bladeren sluit. Met dat geritsel is het dan zo gezellig ’s avonds. Ik hou wel van een levendige plant. 🙂

  • Romy 15 januari 2020 op 11:51 pm - Beantwoord

   Ja, de calathea is echt een gezellige plant, hè?! Het is ook een van mijn favorieten. Een wat kleinere calathea staat ook nog op mijn lijstje trouwens. Ik blijf de bladeren van bijna alle planten uit de calatheafamilie zo mooi vinden.

 17. Jessica J. 13 januari 2020 op 1:12 pm - Beantwoord

  Ik beken dat ik niet bijzonder goed ben wat betreft plantenroutines. Aan m’n koffieplant zie ik dat het tijd is voor een waterronde, want die laat z’n blaadjes dan ook hangen. Arm ding.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:50 pm - Beantwoord

   Haha, wel heel fijn dat je plant zelf aangeeft dat hij wat meer water kan gebruiken 😉 Dat maakt het al iets makkelijker om hem toch in leven te houden.

 18. Simone 13 januari 2020 op 1:44 pm - Beantwoord

  Ik ben dol op planten! Veel van dit lijstje heb ik dan ook thuis haha. De stippenplant vind ik ook heel leuk, die heb ik nog niet haha!

  • Romy 15 januari 2020 op 11:49 pm - Beantwoord

   Ha wat leuk dat je ook heel wat van deze planten hebt! De stippenplant is wat mij betreft ook echt een aanrader. Alhoewel hij dus wel kan groeien als kool, soms zelfs iets té snel 😉

 19. Maaike 13 januari 2020 op 11:58 pm - Beantwoord

  Ik heb meestal geen klik met planten, haha, wel met mijn geldboom. Ik geef de plant liefde, maar de plant heeft er geen zin in. Daarnaast moet ik goed uitkijken met mijn kat of het geen giftige planten zijn.

  • Romy 15 januari 2020 op 11:55 pm - Beantwoord

   Planten kopen is inderdaad wat meer een uitdaging met een kat in huis. Maar op zich zijn er best wel wat planten veilig gelukkig. Het verschilt ook per kat hoe ze met planten omgaan. Pippa zit bijvoorbeeld bijna alleen maar aan de aarde, niet aan de plant zelf. Alleen aan mijn pannenkoekenplant heeft ze ooit geknaagd, maar dat kon gelukkig geen kwaad.

 20. Lisa 15 januari 2020 op 8:10 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik heb een plant op een kast en die vergeet ik inderdaad regelmatig water te geven. Kan er gelukkig wel tegen. Af en toe afscheid nemen van een plant hoort er bij.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:39 pm - Beantwoord

   Yes klopt! Ik houd me ook maar vast aan de gedachte dat hopelijk elke plantenmoeder weleens een plant laat doodgaan. Ik moet toegeven dat ik nu ook een plant heb die redelijk op sterven ligt 😉

 21. Hermien - KouweKleren 15 januari 2020 op 4:23 pm - Beantwoord

  Die klaver vind ik heel leuk, wat een mooi cadeau voor een nieuw huis ook. Prachtig bedacht! Ik ben ook fan van Yucca’s, maar die durf ik niet aan omdat ze nogal giftig zijn en mijn kat vrij vraatzuchtig als het op planten aankomt.

  • Romy 20 januari 2020 op 11:46 pm - Beantwoord

   Goed dat je het zegt dat de Yucca erg giftig is. Gelukkig blijft Pippa netjes van de plant zelf af en zit ze alleen soms met haar pootje in de aarde, maar ik houd die plant (en Pippa) voor de zekerheid even goed in de gaten.