Als kind wist ik niet hoe snel ik de Bounty-repen tussen de andere chocola uit moest vissen. De combinatie van kokos en chocola was toen al groot favoriet bij mij. Daar is sindsdien niets in veranderd! Dat leek me een goede reden om eens een Bounty-achtig baksel te maken. Oftewel: een kokoscake met de smaak van chocola en uiteraard met kokosrasp erdoorheen. Het resultaat was nog lekkerder dan ik had gehoopt. Verwacht een zoete cake met een chocolade-tintje, gesmolten chocola bovenop en de heerlijke bite van kokos tussendoor. De cake is ook nog eens “a piece of cake” om te maken. Dit is het recept!

Kokoscake maar met een chocolade-tintje

In onze voorraadkast staat standaard een grote pot met kokosrasp. Dat spul gaat er ook nog eens sneller doorheen dan je misschien denkt. Zo roer ik graag kokosrasp door mijn havermout (bijvoorbeeld in deze havermout met kokos), vind ik het goed smaken op brownies en muffins én is het wat mij betreft een perfecte topping voor cake. Maar je kunt ook all the kokos-way gaan door kokosrasp ook dóór het beslag te roeren. Dat is hoe ik deze kokoscake heb gemaakt. En lekker dat het is! Zeker als je ook nog kokosmelk in plaats van andere plantaardige melk gebruikt. Dan is een intense kokossmaak gegarandeerd!

Op internet kwam ik veel recepten voor kokoscake tegen waarin kokos de enige smaakmaker is. Watertandend terugdenkend aan mijn Bounty-reep-momenten als kind (ik eet nu geen melkchocolade meer) had ik zin om het ietsje specialer aan te pakken. Deze kokoscake heeft dan ook een chocoladetintje. Ik roer een paar flinke eetlepels cacaopoeder door het beslag, zodat de cake een chocoladeachtige smaak krijgt. Daarnaast schenk ik na het bakken gesmolten chocolade over de kokoscake heen. Om twee redenen: voor de extra chocoladesmaak (hoe meer, hoe beter!) én omdat de kokosrasp daar goed in blijft “plakken”. Zo krijgt deze makkelijke kokoscake echt een Bounty-smaak.

makkelijke kokoscake 5

Kokoscake maken met een gezonder tintje

Deze kokoscake ziet er misschien uit als een ultieme suikerbom, maar dat valt mee. Ik vind het altijd lastig om gerechten het label “gezond” wel of niet te geven. Wat voor de één übergezond is, kan een ander juist weer totaal ongezond vinden. Dus aan die term waag ik me als niet-diëtist niet. Wel is dit een kokoscake met een gezonder tintje dan veel cake die je in de supermarkt vindt. Ik heb voor de basis onder andere bananen gebruikt. Die geven deze vegan cake een luchtig tintje en binden het beslag. En ze zitten nog vol met vitamines ook!

Daarnaast heb ik agavesiroop in plaats van suiker gebruikt. Ik roer niet eens heel veel agavesiroop door het beslag, aangezien de lepels kokosrasp het cakedeeg al een zoetig tintje geven. Ook de kokosmelk door het beslag helpt daarbij mee.

Zelf kan ik het niet laten om wat pure chocola over de gebakken cake te schenken. Wil je de cake gezonder maken? Laat de chocola dan weg. De cake is, los van de gesmolten chocolade bovenop, suikervrij.

makkelijke kokoscake 9

Andere kokos-recepten

Ben jij net als ik gek op alles met kokos? Op mijn blog heb ik uiteraard nog veel meer recepten met mijn eigen lievelingsingrediënt staan. Bekijk bijvoorbeeld ook deze recepten:

makkelijke kokoscake 4

Wat heb je nodig voor de kokoscake met chocola?

Voor deze kokoscake heb je twee handjes vol ingrediënten nodig. Omdat ik vaak glutenvrij bak vanwege Barts intolerantie, gebruik ik glutenvrije meelsoorten. De cake is dus zowel vegan als glutenvrij. Zo kunnen zoveel mogelijk mensen ervan genieten!

Dit is wat je nodig hebt om de kokoscake te maken:

  • Bananen. Hoe rijper, hoe beter! Banaan heeft een bindende werking in de kokoscake en geeft het recept tegelijkertijd een zoeter tintje.
  • Havermeel. Dit is een toegankelijke meelsoort die je goed kunt gebruiken voor glutenvrije baksels en die veel wegheeft van volkoren meel. Bak je glutenvrij vanwege een allergie of intolerantie? Dubbelcheck dan of het havermeel glutenvrij is. Dat is niet altijd het geval. Ik bestel vaak glutenvrij havermeel bij De Online Drogist en sla dan meteen een paar pakken in.
  • Amandelmeel. Deze meelsoort is ideaal voor cake, omdat het een meer zachte en smeuïge structuur geeft. De mix van havermeel en amandelmeel zorgt voor een heerlijk smeuïge en luchtige cake.
  • Kokosmelk. Vaak gebruik ik in baksels standaard plantaardige melk (zoals amandelmelk of sojamelk). Voor deze kokoscake gebruik ik bewust kokosmelk. Niet de kokosdrink uit het schap met plantaardige melk, maar echt de kokosmelk uit blik voor door een curry. Die heeft een intensere kokossmaak, wat heerlijk smaakt in deze cake.
  • Agavesiroop en vanille-extract. Die twee samen geven de kokoscake een zoeter tintje. Van vanille-extract heb je aan één theelepel al genoeg voor een subtiele vanillesmaak.
  • Bakpoeder. Cake moet in mijn ogen altijd een beetje luchtig zijn. Dat krijg je bij deze kokoscake voor elkaar door bakpoeder te gebruiken. Twee schepjes zijn genoeg voor de perfecte structuur.
  • Cacaopoeder. Voor hét Bounty-effect geef ik de cake een chocoladesmaak met een paar scheppen cacaopoeder. Dit is ideaal spul: je laat er baksels mee naar pure chocolade smaken zonder dat je daar hele chocoladerepen voor nodig hebt.
  • Kokosrasp. Dit roer ik mee door het beslag. Zelf gooi ik het even in de keukenmachine om de vezels iets fijner te malen, maar dat is zeker geen must. Bewaar wat extra kokosrasp voor bovenop de kokoscake. Gooi het in de vloeibare chocolade voor een heerlijke Bounty-bovenkant.
  • Pure chocola. Als je nog een reep hebt liggen, is het heerlijk om die te smelten en de gesmolten chocola over de muffins te schenken. Ook dit is geen moetje, maar ik kan je verzekeren dat extra chocola de kokoscake nóg lekkerder maakt.
makkelijke kokoscake 14

Hoe maak je deze makkelijke kokoscake?

Deze kokoscake is easy peasy om in elkaar te flansen. Zoals bijna al mijn cakerecepten maak je ook deze door simpelweg de natte ingrediënten te mengen, de droge erdoorheen te roeren en dan het geheel in een vorm te kieperen. Even de oven in en klaar! Deze makkelijke kokoscake is vegan en glutenvrij en is ook eenvoudig suikervrij te maken (door de pure chocolade bovenop de cake weg te laten).

makkelijke kokoscake

Makkelijke kokoscake met chocola (vegan & glutenvrij)

Romy
Deze makkelijke kokoscake heeft de smaak van Bounty-repen en een goddelijk chocolade-tintje. Bekijk hoe je deze simpele cake maakt in minder dan een uur. De cake is glutenvrij, vegan en eenvoudig suikervrij te maken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Oventijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bakrecepten, Nagerecht, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 9 porties

Equipment

  • Brownievorm van ongeveer 24 x 24 centimeter
  • Oven en bakpapier
  • Steelpan en schaaltje om de chocola te smelten
  • Optioneel: keukenmachine of blender

Ingrediënten
  

  • 125 gram amandelmeel
  • 115 gram havermeel
  • 3 bananen
  • 110 ml volvette kokosmelk (uit blik of uit een pakje)
  • 40 gram agavesiroop
  • 30 gram cacaopoeder
  • 2 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 3 el kokosrasp
  • Snufje zout

Optioneel voor bovenop de kokoscake:

  • 55 gram pure chocola om te smelten
  • Handje kokosrasp

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtstand). Bekleed de brownievorm met bakpapier en maak tijdens het voorverwarmen alvast het beslag voor de cake.
  • Gooi de bananen, de kokosmelk, het vanille-extract en de agavesiroop bij elkaar in een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine? Prak de bananen dan zo fijn mogelijk en roer met een lepel goed door of gebruik een staafmixer om de banaan fijn te maken.
  • Voeg vervolgens het amandelmeel en havermeel, het cacaopoeder, een snufje zout en de 3 eetlepels kokosrasp toe. Laat de keukenmachine het beslag mengen of roer met een lepel goed door totdat er geen klontjes meer te zien zijn.
  • Roer als laatste bakpoeder door het beslag en laat het beslag 5 minuten rusten, zodat het bakpoeder zijn werk kan doen.
  • Schep dan het beslag in de (met bakpapier beklede) bakvorm en verdeel het over de vorm. Schuif de cake voor 40 minuten in de oven. Prik na 40 minuten met een satéprikker in de cake. Zodra de satéprikker droog uit de cake komt, is hij klaar.
  • Laat de cake nog 10 minuten in de bakvorm afkoelen en haal dan uit de vorm. Smelt de pure chocolade au bain mairie (in een bakje in een pan met kokend water). Verdeel de gesmolten chocola over de cake en schuif de cake in de koelkast voor minimaal 1,5 uur. Dan kan de chocola stollen. Strooi na ongeveer 1 uur in de koelkast de kokosrasp over de chocoladesaus.
  • Snijd de cake in 9 stukjes en dan… aanvallen!
Trefwoord Banaan, Cake, Chocola, Chocoladecake, Chocoladetaart, Glutenvrij, Kokos, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
makkelijke kokoscake 15

Tips om de cake nóg lekkerder te maken

Wil je de kokoscake met chocola extra lekker maken? Roer dan wat fijngehakte noten (zoals pecannoten, walnoten of hazelnoten), rozijnen of gedroogd fruit door de cake. Ook kun je natuurlijk rijkelijk strooien met extra toppings, zoals vers fruit (frambozen, blauwe bessen, bramen of aardbeien), extra stukjes chocola, pure hagelslag, cacao nibs of noten. Of ga all the way qua kokos door bovenop de cake ook nog kokossnippers of stukjes kokosnoot te leggen. Maak er vooral jouw cakefeestje van om de kokoscake extra lekker te maken.

Houd jij ook zo van kokos of vind je er juist niet zoveel aan?

makkelijke kokoscake

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Katrien 27 augustus 2023 op 11:21 am - Beantwoord

    Lijkt me heerlijk! Ga ik binnenkort zeker eens uittesten.

    • Romy 27 augustus 2023 op 8:55 pm - Beantwoord

      Superleuk om te horen! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt 🙂

Beoordeling recept