Ben jij gek op allerlei soorten noten én op taart? Dan móet je een keer notentaart proberen. Deze makkelijke notentaart maak je met gekarameliseerde noten, een stevige bodem, een vleugje zoetigheid én een klein scheutje chocola. Klinkt dat als iets waar jij graag bij de koffie je vorkje in prikt? Lees hieronder hoe je deze notentaart heel makkelijk zelf maakt. Binnen een uur is de taart al klaar om zoveel stukjes van te snijden als je maar wilt!
Notentaart met karamelsaus
Notentaart is één van de simpelste taarten die er bestaat. Je hoeft eigenlijk alleen een taartbodem te maken, roert dan een hele berg noten door een flinke scheut karamelsaus en schept die vervolgens op de taartbodem. De bodem bak je eerst apart 20 minuten en daarna schuif je de taart in zijn geheel nog eens 15 minuten de oven in. Kind kan de was doen! Ik vind notentaart zelf één van de allerlekkerste taarten die er bestaat. Je hebt het snel gemaakt én het is ook nog een relatief gezond taartje. Noten bevatten veel gezonde voedingsstoffen en zijn natuurlijk een stuk gezonder dan een slagroomvulling of een complete chocolademoussetaart (alhoewel ik die laatste regelmatig ook niet kan weerstaan – een leven zonder chocola is geen leven!).
Wat deze notentaart zo lekker maakt, zijn het karamellaagje en het scheutje chocoladesaus bovenop. Voor de karamelsaus mix ik ahornsiroop met (gesmolten) kokosolie, vanille-extract en kaneel. Een lekker zoet sausje dus, zonder dat je er geraffineerde suiker voor nodig hebt! Die saus verwarm ik kort in een pannetje om dan de noten erdoorheen te roeren. Zo krijg je verrukkelijke gekarameliseerde noten met een zoet laagje. Ook maakt de karamelsaus de bodem wat zachter (maar niet té zacht). Het is haast amandelspijs-achtig.
Daarnaast is de chocoladesaus bovenop wat mij betreft een onmisbare toevoeging. Noten en chocola zijn een match made in culi-heaven. Je hoeft er alleen een stukje pure chocoladereep au bain mairie voor te smelten. Drizzle dan met een lepel over de taart voor een verrukkelijk extraatje.
Tip: bak de taartbodem blind
Typerend voor deze notentaart is dat je de notenvulling minder lang bakt dan de taartbodem. Noten kun je beter niet te lang in de oven zetten, omdat ze dan kunnen verbranden. Tegelijkertijd heeft de taartbodem wel best een tijdje nodig om een gezonde gouden gloed te krijgen en goed stevig te worden. Daarom schuif ik de taartbodem eerst al 20 minuten zonder notenvulling in de oven. Daarna schep ik de notenvulling erin en bak ik de taart nog 15 minuten.
Bij dit recept is een gouden tip om de taartbodem blind te bakken. Dat betekent uiteraard niet dat je met je ogen dicht wat in pannen roert (dat levert gevaarlijke taferelen op en zou ik zeker niet aanraden!). Wel betekent het dat je de taartbodem afdekt met bakpapier en er een blindbakvulling op legt tijdens het bakken. Blind bakken voorkomt dat de taartbodem veel dikker wordt, waardoor je minder plek hebt voor de vulling en een heel dikke taartkorst krijgt. Ik gebruik zelf droge rijst of droge linzen of bonen als blindbakvulling. Blind bakken doe je als volgt:
- Verspreid het taartdeeg over de taartvorm en druk stevig aan.
- Prik met een vork op diverse plekken gaatjes in de taartbodem.
- Leg dan een stuk bakpapier op de taartbodem. Verspreid over het bakpapier een blindbakvulling (zoals blindbakbonen, ongekookte rijst, droge linzen of droge bonen – let op: na het gebruik als blindbakvulling kun je de rijst, linzen, bonen, etc. niet nog eens klaarmaken.)
- Haal het bakpapier en de blindbakvulling eraf als de taartbodem klaar is. Vul dan met de vulling naar keuze.
Zie: niet moeilijk, wel heel handig om van je notentaart écht een succes te maken.
Welke noten gebruik je voor de notentaart?
Het fijne aan notentaart is dat je nog eens van je grote voorraad noten afkomt. Of ben ik de enige die noten soms iets te enthousiast in kiloverpakkingen inkoopt? Maar ook als je gewoon van noten houdt, is dit een ideaal taartje om te maken. Je kunt ook nog eens precies de noten gebruiken die jij lekker vindt. Zelf gebruik ik een mix van walnoten, pecannoten en amandelen, samen met – voor het vrolijke tintje – een paar pistachenoten. Maar als jij andere noten lekkerder vindt, kun je natuurlijk prima variëren. Zo smaken hazelnoten, macadamianoten of cashewnoten er ook heel lekker bij. En ben je pindafan? Dan kun je ook gerust pinda’s door de notentaart gooien.
Het recept voor de notentaart
Heb je trek in een stukje taart dat niet eens echt ongezond is? Probeer deze vegan en glutenvrije notentaart. Je hebt er razendsnel een flinke taart van gemaakt. En mocht je de taart niet in twee dagen op krijgen, dan is dat ook geen probleem. De taart blijft in de koelkast zeker nog 4 dagen houdbaar. En in uiterste noot (pardon, nood!) kun je de taart ook nog in stukjes invriezen. Maar ik kan je zeggen: dit taartje is zo lekker dat je er met visite of andere enthousiaste mee-eters niet snel stukjes van zult overhouden 😉
Dit is het recept voor de notentaart:
Makkelijke notentaart met karamel en chocola (vegan!)
Equipment
- Quichevorm of bakvorm van ongeveer 30 cm doorsnee
- Bakpapier
- Blindbak-vulling zoals ongekookte rijst, droge bonen, droge linzen of blindbakbonen
- Oven
- steelpan
Ingrediënten
Voor de taartbodem:
- 150 gram havermeel evt. glutenvrij
- 90 gram amandelmeel
- 60 gram kokosolie gesmolten
- 60 gram ahornsiroop
- 1 tl kaneel
- 1 el lijnzaad
- 3 el water
- Snufje zout
- Plantaardige margarine om de bakvorm in te vetten
Voor de notenvulling:
- 275 gram noten naar keuze (ik gebruik pecannoten, walnoten en amandelen)
- 100 gram ahornsiroop
- 40 gram kokosolie
- 1 tl vanille-extract
- ½ tl kaneel
Voor de versiering:
- 45 gram pure chocola
Instructies
- Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand). Maak ondertussen het deeg voor de taartbodem.
- Zorg ervoor dat de kokosolie gesmolten is en roer dan de havermeel, amandelmeel, kokosolie, ahornsiroop en een snufje zout goed door met een lepel (of met de keukenmachine).
- Meng 1 eetlepel lijnzaad met 3 eetlepels water en roer goed door. Dit is de vervanger voor ei in het recept. Roer dit prutje vervolgens door het beslag.
- Vet de bakvorm in met plantaardige margarine en verdeel het deeg goed over de bodem en randen. Druk goed aan, zodat je straks een mooie bodem krijgt. Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taart.
- Leg bakpapier over de bakvorm heen en verspreid de blindbakvulling (bijvoorbeeld ongekookte rijst of gedroogde bonen) over het bakpapier in de bakvorm. Schuif de taartbodem dan voor 20 minuten in de voorverwarmde oven, zodat de taartbodem alvast lichtbruin kleurt.
- Begin in de laatste 10 minuten oventijd met het maken van de notenvulling. Doe hiervoor de kokosolie, de ahornsiroop, het vanille-extract en een halve theelepel kaneel in een steelpan. Laat smelten en roer dan de noten door de karamelsaus. Laat nog ongeveer 3 minuten staan, terwijl je ondertussen goed doorroert.
- Haal na 20 minuten de taartbodem uit de oven. Verwijder het bakpapier met de blindbakvulling en verspreid het noten-karamelmengsel over de bodem. Schuif de taart dan opnieuw 15 minuten in de oven.
- Laat de taart daarna minimaal 15 minuten afkoelen. Smelt vervolgens de pure chocolade au bain mairie en "drizzle" over de taart. Laat de taart nog 30-60 minuten afkoelen en snijd dan aan. Dan is hij op z'n stevigst en kun je er goede stukken van snijden.
Notities
Makkelijk maar lekker? Meer taartrecepten!
Een lekkere taart hoeft niet altijd een ingewikkeld hoogstandje te zijn. Ook makkelijke taarten kunnen verrassend lekker zijn. Dit zijn nog 5 simpele taartrecepten waar je zeker niet van af proeft dat je ze supersnel kunt maken.
- Vegan dadeltaart met Oreo’s
- Vegan amandeltaart met appel
- Vegan pompoentaart met pecannoten
- Chocolademuffins met Oreo’s
- Kokoscake met chocola (Bounty-stijl)
Wat is jouw favoriete recept voor een simpele taart?
Oooooh, dit ziet er heerlijk uit. Ik zou willen dat je een taartenwinkeltje in Breda begon!