glutenvrije muffins

Recept snelle mango-muffins met kokos (glutenvrij & lactosevrij)

 • 5 juli 2022
 • 1 Reactie
Categorieën: Recepten
glutenvrije muffins

Wil je in 35 minuten een lekkere en gezonde snack voor jezelf hebben (en misschien voor iemand anders aan wie je er één wilt afstaan)? Wie weet veroveren deze mango-muffins een plekje in je zoetigheid-liefhebbende hart. Ze hebben een heerlijke smaak van vanille, mango en kokos, en zijn daarmee een perfect zomers tussendoortje. Lekker luchtig en zoet! Tegelijkertijd zijn ze gezond genoeg om ook bij het ontbijt of bij de lunch te kunnen eten. Geen stevige muffins, maar lekker luchtig en daarmee perfect voor een zomerse dag om je drang naar zoet te stillen. 

Mango-muffins: een snack voor elke mangoliefhebber

Wie mij een beetje kent, weet dat mango mijn lievelingsfruit is. Banaan komt vlak daarna op de tweede plek. Maar mango is echt zo’n fruitsoort waarvan ik eindeloos bakjes kan leegeten. Wij hebben dan ook altijd een zak diepvriesmango van 750 gram in de vriezer klaarliggen. En ja, die gaat gerust binnen een week op! 

Meestal eet ik mango in een smoothie bowl of als topping op mijn sojakwark. Maar ik bedacht laatst dat ik deze tropische vrucht ook prima in een baksel kan verwerken. Uiteraard kon ik dat idee niet lang laten rusten. Twee dagen later al stond ik roerend in een deeg-met-mango-mengsel. 

De mango-muffins pakten zo lekker uit dat ik ze wel móest delen op de blog. Alleen de foto’s dan, niet de muffins zelf. Die waren een paar dagen later al allemaal in mijn buik beland (vooruit, Bart had er ook twee op). 

lactosevrije muffins

Mango en kokos = dé zomerse match

Als je weet dat ik heel lang elke dag mango-kokosthee dronk, dan zal het je niet verbazen dat ik mango en kokos een geslaagde combinatie vind. Beide hebben wat tropisch en ze smaken samen al helemaal heerlijk zoet. Deze mango-muffins bevatten daarom zowel kokos als mango. In de muffins heb ik namelijk kokoskwark verwerkt, met een heel subtiele (zeker niet overheersende!) kokossmaak. 

De echte kokosliefhebber kan ook nog wat kokosrasp of kokossnippers over de muffins strooien. Wat mij betreft maakt dat ze helemaal perfect. Maar als jij het wel genoeg kokos vindt zo, kun je in plaats van de kokosrasp ook voor nootjes, extra stukjes verse mango of chocola (want chocola is áltijd goed!) kiezen. 

De combinatie van mango en kokos is in deze muffins in elk geval verrukkelijk. Ik gebruikte daarnaast een theelepel vanille-extract in de muffins, waardoor ze nog iets zoeter smaken. 

bakken in de zomer

Luchtig, zoet en smaakvol

Kwark in muffins verwerken is niet heel gebruikelijk. Maar als ik muffins lekker luchtig wil maken, is dit toch echt mijn go-to ingrediënt. Ik roerde 125 gram kokoskwark door de muffins, waardoor het deeg in de oven extra luchtig werd. Deze mango-muffins zijn daardoor minder compact dan veel andere glutenvrije muffins. Ze vullen goed, maar het is zeker niet zo dat je na het eten van één muffin bommetje vol zit.

Lekkere trek gekregen? Na 40 minuten (inclusief wachten op de oven) staan deze vrolijke zomerse cakejes in de muffinvorm op je te wachten. Zo maak je ze:

glutenvrije muffins

Snelle mango-muffins met kokos (glutenvrij & lactosevrij)

Romy
Zoek je een lekker zoet en zomers tussendoortje? Probeer deze mango-muffins eens. Ze smaken heerlijk zoet naar mango, kokos en vanille, en zijn supersnel en simpel te maken. Oh ja, en door de ingrediënten ook nog gezond genoeg om mee te ontbijten of lunchen. Perfect toch?
Voorbereidingstijd 10 min
Bereidingstijd 30 min
Totale tijd 40 min
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Porties 6 muffins

Equipment

 • Metalen muffinvorm
 • 6 papieren muffinvormpjes
 • Oven
 • Keukenmachine of blender

Ingrediënten
  

 • 100 gram amandelmeel
 • 100 gram havermout (evt. glutenvrij)
 • 2 eieren
 • 100 gram mango (mag uit de diepvries)
 • 1 banaan
 • 100 gram kokoskwark (bijvoorbeeld van Lidl- of AH-huismerk)
 • 1 tl vanille-extract
 • 2 el agavesiroop (of honing of ahornsiroop)
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 snufje zout

Optioneel als topping:

 • Kokosrasp of kokossnippers
 • Extra mango voor de topping

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 • Maal de havermout fijn met een keukenmachine of blender, zodat er fijn havermeel ontstaat.
 • Prak de banaan en doe deze samen met het gemaakte havermeel en met het amandelmeel in een kom.
 • Klop de twee eieren in een aparte kom los met een garde. Schenk het eimengsel samen met de kokoskwark, het vanille-extract, de agavesiroop en het snufje zout door het meel met banaan. Roer goed door totdat je een vloeibaar beslag hebt.
 • Snijd de mango in kleine stukjes (van ongeveer 5 mm breed). Roer de mango door het muffinbeslag heen.
 • Voeg als laatste ook het bakpoeder toe en roer nogmaals goed door.
 • Zet de papieren muffinvormpjes in de metalen muffinvorm. Verdeel het beslag over de 6 vormpjes.
 • Zet de muffinvorm in de oven en laat daar zo’n 30 minuten staan. Check na 25 minuten of de muffins al gaar zijn. Zodra je een satéprikker droog uit de muffins kunt halen, zijn ze klaar.
 • Laat de muffins daarna nog zo’n 10 minuten in de metalen vorm afkoelen op een rooster, zodat het overtollige vocht kan verdampen. Daarna is het tijd om je tanden erin te zetten. Eens zien of je het bij één mango-muffin kunt houden 😉

Notities

Tip: voor deze mango-muffins kun je zowel verse als diepvriesmango gebruiken. Laat wel de mango van tevoren ontdooien, zodat de mango-blokjes niet te vochtig meer zijn. Ik maakte de muffins zelf met ontdooide stukjes diepvriesmango en dat ging perfect.
Trefwoord bananenmuffins, havermoutmuffins, mango, ontbijtmuffins

Verfrissende mango-muffins voor de zomer

mango-muffins

Zelf eet ik deze mango-muffins graag bij mijn ontbijt of lunch. De ingrediënten zijn hartstikke gezond, dus waarom zou je er niet de dag mee beginnen? Het kan echt mijn dag maken als ik weet dat er ‘s ochtends vroeg of bij de lunch een muffin op me staat te wachten. Ik heb meerdere muffinrecepten die ik regelmatig maak. Van al die varianten zijn deze mango-muffins mijn favoriet voor de warmere weken.

Bewaar ze in een bakje in de koelkast, dan heb je een verse en verfrissende snack op een warme dag. Zelfs hartje zomer zullen ze nog goed smaken! Dan zou ik ze alleen wel ‘s ochtends vroeg maken, zodat je niet met je klotsende oksels op een hete zomerdag ook nog met de oven in de weer hoeft te zijn. 

Ben jij nou niet zo’n mangoliefhebber als ik? Muffinvariaties zijn er genoeg! Deze varianten deelde ik bijvoorbeeld al eerder hier op de blog:

Ben jij ook zo dol op mango?

111
blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 5 juli 2022 op 9:03 am - Beantwoord

  Zeker lekkere trek gekregen. Het ziet er weer heerlijk uit!

Rating recept
Recente blogs

55 écht originele vragen om aan je vriendin te stellen

8 april 2018|Lifestyle|

Met vriendinnen doe ik niets liever dan gezellig kletsen. Met een kop thee erbij in een koffietentje of gewoon gezellig thuis op de bank. Aan gespreksonderwerpen gelukkig meestal geen gebrek! Zit je nu toch een keer zonder inspiratie voor een gespreksonderwerp? Of valt het gesprek opeens ongemakkelijk stil? Met deze 55 vragen om aan je vriendin te stellen, zit je voorlopig niet om leuke, mooie, diepzinnige of juist grappige gespreksonderwerpen verlegen.

Gift guide | 24 leuke Valentijnscadeaus voor jezelf

4 februari 2018|Lifestyle|

Valentijnsdag mag dan een geweldig commerciële dag zijn, maar stiekem heb ik een enorm zwak voor deze dag van romantische clichés. Dus ja, ook voor lieve briefjes, kaarten met hartjes of welk knalroze Valentijnscadeau dan ook. Maar wat doe je op Valentijnsdag als je geen geliefde hebt? Of als jouw partner Valentijnsdag eigenlijk maar onzin vindt? Dan heb je misschien wel de perfecte reden om jezelf te verwennen met een (Valentijns)cadeau. In dit artikel zet ik daarom 24 Valentijnscadeaus voor jezelf op een rijtje. Maar uiteraard kun je met deze cadeaus ook je vriendin, je moeder of een andere dierbare vrouw verrassen.

Van digibeet naar lege mobielbatterij + winactie

2 november 2016|Lifestyle|

Tot drie jaar terug was ik een echte digibeet. Iedereen was al aan het pingen, appen en mobiel bankieren, terwijl ik nog met mijn mobiel type koelkast zonder internet rondliep. Maar toen kocht ik mijn huidige telefoon. Een telefoon waarmee ik niet eens goede foto's kan maken en waarop ik hooguit vijf apps heb staan. Toch is mijn simpele telefoon me wel heel dierbaar. Ik word elke dag weer vrolijk van talloze foto's op Instagram, maak alleen nog maar afspraken via WhatsApp en ben dolblij met de Hotmail outlook app. Tja, in deze 24/7-cultuur is mijn mobiel soms mijn beste vriend. Vandaag deel ik 4 redenen waarom en geef ik iets leuks weg voor jouw eigen telefoon.

Ga naar de bovenkant