jezelf het leven zuur maken

7 manieren om jezelf het leven zuur te maken

 • 15 oktober 2019
 • 18 Reacties
jezelf het leven zuur maken

Vaak zijn we er vooral van overtuigd dat andere mensen ons het leven zuur maken. Bijvoorbeeld die ene collega die dagelijks goed is voor heel wat ergernis, je buurvrouw die te veel herrie maakt of die ene vriendin die al te vaak over je grenzen is gegaan. Helaas kennen we bijna allemaal wel zulke energieslurpers, die het leven er inderdaad niet bepaald leuker op maken. Maar wist je dat we ook onszelf het leven flink zuur kunnen maken? Bijvoorbeeld met deze 7 gewoontes, die het proberen zeker niet waard zijn.

 1. Geen maat kunnen houden. Nee hoor, ik heb het nu niet over het aantal tassen dat aan je arm bungelt na een dag shoppen. Ik heb het over maat houden met verantwoordelijkheden en taken die je op je neemt. Misschien lijk je haast automatisch te veel op je bordje te krijgen. En dan heb ik het niet over de hoeveelheid overheerlijke pasta op je bord, maar over het aantal verplichtingen dat je aangaat. Weet dat ook jij heus het woord ‘nee’ over je lippen kunt krijgen. En besef dat alleen jij iets aan je overvolle agenda kunt doen. Jij bent de enige die er een stokje voor kan steken dat iedereen de taken en verantwoordelijkheden steeds bij jou dropt.
 2. Jezelf onnodig “straffen”. “Straffen” klinkt misschien alsof je jezelf naar een donker hoekje verbant met een dieet van droog brood en water. Maar er zijn ook andere manieren waarop je jezelf onbewust kunt “straffen”. Bijvoorbeeld als iemand je feedback geeft en jij vervolgens gaat geloven dat je “altijd alles fout doet”. Of als je je rot voelt en het jezelf daarna kwalijk neemt dat je niet al te productief was. Of wanneer je jezelf iets leuks niet gunt omdat iets anders niet liep zoals je wilde. In al die gevallen geldt dat je al genoeg op je bordje hebt gekregen. Die trap na van jezelf is dus zeker niet nodig.
 3. Meer bezig zijn met anderen dan met jezelf. Over iedere keuze die je maakt, zal iemand een oordeel hebben. Je kunt jezelf dan ook aardig het leven zuur maken door altijd rekening te houden met de belangen van anderen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je met meningen van anderen te maken krijgt. Of dat nu meningen zijn over de inrichting van je huis, over de melk die je je kind geeft of over levensbepalende keuzes – in al die gevallen kun je maar beter eerst naar jezelf kijken. Wat wil jij? Wat voelt voor jou goed? Je zult altijd mensen tegen het hoofd stoten. Het belangrijkste is dat je het goede doet voor jezelf.
 4. Voor alles en iedereen lief zijn. Door je boosheid altijd maar in te slikken en poeslief te blijven voor alles en iedereen, kun je het jezelf flink moeilijk maken. Mensen racen over je grenzen heen en je zelfvertrouwen zal er zeker geen boost van krijgen. Ondertussen voel je je misschien wel gebruikt door andere mensen en zit je hoofd vol frustraties. Hoe moeilijk ook, durf het aan te geven als iemand echt te ver gaat. Juist door een kleine frustratie op tijd uit te spreken, voorkom je dat het tot een flinke woede-uitbarsting komt. Geloof me: boos worden kun je leren, ook als jij daar voor je gevoel “niet de persoon voor bent”.
 5. Geloven dat je iets niet kunt. Niets zo funest voor het waarmaken van je dromen en doelen als geloven dat die hoopvolle gedachten in je hoofd onmogelijk werkelijkheid kunnen worden. Je kent ze wel: gedachten als “Die ene vacature is wel mijn droombaan, maar ik voldoe vast niet aan het profiel.” kunnen zomaar de kop opsteken. Maar door dat soort kansen direct te laten schieten, maak je het waarmaken van je dromen zélf onmogelijk. Bovendien kun je jezelf op die manier met heel wat frustratie opzadelen. Geef het op z’n minst een kans. Je kunt meer dan je denkt.
 6. Alles zelf willen oplossen. Zit je niet lekker in je vel? Of merk je dat je hoofd overloopt en dat je het allemaal niet meer aankunt? Ga dan niet afwachten totdat het vanzelf over gaat, maar vraag op tijd om hulp. Ik merk vaak dat mensen het een enorm ding vinden om bijvoorbeeld een psycholoog of coach in te schakelen. Of om gewoonweg iemand in je omgeving in vertrouwen te nemen. Maar geloof me, het is pas een groot ding als jij er iets groots van máákt. Denk niet dat jij die ene persoon bent die het allemaal wel alleen af kan (of hoeft te kunnen).
 7. Jaloers zijn op mensen die ALLES (lijken te) hebben. Als je met de vergelijkingsbril op naar anderen kijkt, lijken anderen het altijd beter voor elkaar te hebben dan jij. Misschien maakt dat je stikjaloers of ga je jezelf flink naar beneden praten. Waarom hebben zij alles en jij niets?! Verrassing: zij hebben niet alles en jij hebt niet niets. Grote kans dat die ene persoon met jouw droombaan zou willen dat ze, zoals jij, een mooi eigen plekje heeft. Met jezelf vergelijken maak je jouw leven en dat van een ander niet mooier. Kijk vooral naar wat jij hebt. En besef ook dat sommige dingen die jij als vanzelfsprekend ziet zo vanzelfsprekend nog niet zijn.

Maak jij je weleens schuldig aan een van deze punten?

Pinterest jezelf het leven zuur maken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Meaghan 15 oktober 2019 op 7:27 am - Beantwoord

  Punt 2, 5 en 6 zijn voor mij heel herkenbaar. Vooral punt 2 is soms echt een strugglepunt voor mij. Precies wat jij omschrijft is erg herkenbaar en daar kan ik me vaak rot om voelen. Wel goed dat je hier een blog over hebt geschreven, want het zijn hele sterke en herkenbare punten die je noemt. Dit is weer even een eyeopener voor mezelf dat het ook anders kan! Dankjewel! <3

  • Romy 19 oktober 2019 op 12:14 am - Beantwoord

   Wat een mooie woorden! Dank je wel daarvoor! <3 En ik vind het alleen maar prachtig om te horen dat je iets aan mijn artikel met punten hebt.

 2. Naomi 15 oktober 2019 op 9:21 am - Beantwoord

  Best confronterend om te zien dat ik me aan alle punten schuldig maakte, tot een jaar geleden. Maar ook wel fijn dat ik nu zie dat dat verandert. Mooi artikel!

  • Romy 19 oktober 2019 op 12:15 am - Beantwoord

   Je mag absoluut hartstikke trots zijn op de veranderingen die je zo te horen al in een jaar tijd hebt doorgemaakt. Soms lijkt het misschien op het moment zelf niet razendsnel vooruit te gaan, maar kun je achteraf wel over een lange periode zien dat je eigenlijk veel meer vooruit bent gegaan dan je denkt. Jij komt er wel – dat weet ik zeker!

 3. Iris 15 oktober 2019 op 10:41 am - Beantwoord

  Leuk geschreven en handig lijstje!

 4. Lianne 15 oktober 2019 op 10:50 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar, al die punten! Vooral 2, 4, 5 en 7 zijn punten waar ik nu nog steeds wel eens behoorlijk mee kan zitten. Gelukkig gaat dat de laatste jaren steeds beter. Haha, ik moest wel lachen om die titel, die is echt heel verraderlijk! Alsof je mensen 7 tips geeft om ze het leven zuur te maken 😉

  • Romy 15 oktober 2019 op 2:39 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je wat betreft die punten een mooie groei hebt doorgemaakt!
   Haha, de titel was precies zo bedoeld inderdaad om mensen extra aan het denken te zetten ?

 5. Lieke 15 oktober 2019 op 5:19 pm - Beantwoord

  “Die ene vacature is wel mijn droombaan, maar ik voldoe vast niet aan het profiel.” Dit. Dit is zó mij. Ik heb er echt een hekel aan, dat ik een sollicitatie niet de deur uit durf te sturen omdat ik van te voren al denk dat ik niet goed genoeg ben. Confronterende blogpost, maar wel heel realistisch voor velen denk ik!

  • Romy 19 oktober 2019 op 10:07 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar van een paar jaar geleden voor mij, het niet durven solliciteren op bepaalde vacatures. Maar geef het “gewoon” een kans. Je weet maar nooit wat het bedrijf zoekt. En soms geven ze juist de voorkeur aan jongere mensen, omdat die nog minder “vastgeroest” zitten in bepaalde aangeleerde patronen. Je weet maar nooit! 🙂

 6. Amy 15 oktober 2019 op 10:40 pm - Beantwoord

  Alles zelf willen oplossen is een herkenbaar punt. Voor mijzelf, maar ook voor mensen in mijn omgeving. Omdat we onszelf nogal snel ‘kwetsbaar’ voelen als we om hulp vragen. Gek genoeg denk je ook vaak bij ander ‘vraag nu eens om hulp’ terwijl je het zelf ook niet doet. Dat merk ik althans wel eens aan mijzelf..

  • Romy 19 oktober 2019 op 10:13 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar inderdaad dat je dingen soms beter bij anderen kunt zien dan bij jezelf. Hulp vragen vind ik zelf ook nog weleens lastig, terwijl ik het zelf juist fijn vind om anderen te helpen. Grote kans dus dat anderen het ook juist fijn vinden om mij te helpen als ik daar behoefte aan heb.

 7. Lisa 16 oktober 2019 op 7:16 am - Beantwoord

  Heerlijk herkenbaar lijstje weer en unieke titel. Nee zeggen lukt me steeds beter. Dus misschien nu punt 3, 4 of 6 gaan oppakken.

 8. bychristiana 16 oktober 2019 op 11:29 am - Beantwoord

  Geloven dat ik iets niet kan, dat kan ik dan wel dus heel erg goed;-) En dat belemmert me soms ook echt wel in dingen. Mezelf vergelijken met anderen doe ik ook wel eens, maar gelukkig ben ik niet jaloers, nooit geweest ook;-)

 9. Justine 16 oktober 2019 op 1:01 pm - Beantwoord

  Haha ik moest wel even lachen toen ik de titel zag. Klinkt net alsof het iets is dat de moeite is om te doen.. 😉
  Nee maar je hebt helemaal gelijk. Allemaal dingen die er langzaamaan in kunnen sluipen, maar je maakt het er echt niet leuker door voor jezelf. Goed om hier eens bewust mee bezig te zijn!

  • Romy 19 oktober 2019 op 10:27 am - Beantwoord

   Haha, ik had de titel precies zo bedoeld om lezers een beetje te prikkelen 😛
   Klopt, met deze dingen maak je het jezelf niet bepaald leuker.

 10. Zo simpel is dan geluk 17 oktober 2019 op 6:52 pm - Beantwoord

  Alles zelf willen oplossen is voor mij wel heel erg herkenbaar. Dat wil ik al van jongs af aan, haha.

 11. Nikita 18 oktober 2019 op 9:43 pm - Beantwoord

  Ik straf mezelf altijd door veel te hard voor mezelf te zijn. Vooral als er eens iets fout gaat. Ik kan mezelf daar echt dagen voor kleineren en blijven aan denken. Ik straf mezelf ook altijd door in anderen hun plaats te denken. Nog niet zo lang geleden zei m’n vertrouwenspersoon dat ik mezelf soms echt kwel door te denken in anderen hun plek. Hij heeft een punt want ik doe dat heel vaak. Uiteindelijk blijkt achteraf dat die persoon gewoon niet zo aan het denken was. Een mooi voorbeeld is als ik op mijn werk kassa aan het doen ben en mijn kassa blokkeert. Dat er dan mensen moeten wachten. Op zich kan ik daar niks aan doen, dat is nu eenmaal technologie. En toch beginnen de radartjes dan te draaien in mijn hoofd van ‘Oh nee, wat zal die mevrouw of die meneer nu denken’. En uitendelijk maak ik mezelf dan helemaal gek. Terwijl als ik me dan uiteindelijk verontschuldig (want dat vind ik dan wel zo netjes) ik een hele lieve reactie krijg dat ik daar niks aan kan doen en dat het kan gebeuren. Dus soms moet ik echt een keer de rem op die zelfkritiek van mij zetten.

  • Romy 19 oktober 2019 op 11:15 am - Beantwoord

   Dat is zeker een mooi inzicht dat het kassawerk je heeft opgeleverd. Soms kun je jezelf heel erg druk maken over iets voor een ander, terwijl die ander het helemaal niet zo’n probleem vindt. Zo’n reactie van iemand anders kan dan wel extra helpen om het voor jezelf een beetje te relativeren. Zo erg is het vaak niet 🙂

Recente blogs

Ruimte innemen voor jezelf – dat mag jij! (17 tips om dat te doen)

24 juli 2023|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Je struggles maar voor jezelf houden omdat je er anderen niet mee wilt "opzadelen". Het in een vergadering ergens totaal niet mee eens zijn, maar je lippen stijf op elkaar houden. Of tóch meegaan naar dat ene vriendenuitje waar je al drie weken van tevoren als een berg tegen opziet. Het zijn dingen die je misschien herkent als je ruimte innemen lastig vindt. Jezelf wegcijferen hoort er soms bij, maar zeker niet altijd. Dit artikel is een stok achter de deur voor jou (en ook een beetje voor mijzelf) om vaker ruimte in te nemen. Ook deel ik 17 tips om die ruimte te pakken. En nee hoor, daarvoor hoef je geen heuse hork te worden.

Vrolijk vertelsel | Hoe een vrouw in de supermarkt mij verraste

28 november 2019|Persoonlijk, Positiviteit|

Soms zit geluk in een piepklein hoekje. Juist daarom is het eigenlijk zonde als je kleine dingen net zo snel vergeet als dat ze gebeuren. Daarom wil ik wat vaker vrolijke vertelsels delen. Oftewel, positieve verhalen en anekdotes die het onthouden (méér dan) waard zijn. Vandaag mag een nogal nieuwsgierig kijkende vrouw uit de supermarkt het spits afbijten. Een verhaal over hoe een persoon je totaal kan verrassen en hoe een ontmoeting van een halve minuut je dag volledig kan maken.

Masterclass Ondernemen?! Dit is wat ik ervan vond!

14 maart 2018|Carrière en ondernemen|

Afgelopen zaterdag reisde ik samen met Lianne af naar het zuiden van het land. In het volledig roze Werkwarenhuis in Den Bosch woonden wij namelijk een Masterclass Ondernemen bij van Femke en Tedje. Deze twee gezellige Brabantse meiden deelden hun inspirerende verhaal over hoe zij op zzp-basis als content creator aan de slag zijn gegaan. De blogs van beide meiden volg ik al lange tijd en ik was razend benieuwd naar hun mooie en eerlijke verhaal. En ik hoopte stiekem nog iets nieuws op te steken over het bestaan als ondernemer. Was het echt wat, deze Masterclass Ondernemen? Ik vertel je er graag meer over.