Hé hoi, mede-pindakaasfans! Ik heb weer een recept voor je waarin de pindakaas de show steelt. Dit keer orzo met cannelinibonen en pindakaas. En yup, de traditionele Italiaanse koks zouden er hun wenkbrauwen bij optrekken. Maar dit is dus verrassend lekker! Deze orzo bevat lekker veel groenten, zit bomvol eiwitten en krijgt dankzij de pindakaas en kokosmelk een heerlijk romig tintje. Wat wil een mens nog meer? Niet voor niets noem je dit gerecht “Marry me orzo”. De saus zou volgens de bedenker zo goed zijn dat mensen ervoor willen trouwen. Tja, wie weet. Maar ook zonder trouwringen als dessert is het een heerlijk avondmaal.
Romige orzo met cannelinibonen
Wat deze orzo in mijn ogen zo lekker maakt, is de combinatie van knapperige groenten en chewy zongedroogde tomaatjes met een boterzachte saus waarin de orzo ronddobbert. Deze orzo heeft qua smaken meer weg van Indiase curry’s dan van Italiaanse culinaire klassiekers. Maar dat is juist een gevalletje best of both worlds als je het mij vraagt. Wél een heerlijk bord vol met Italiaanse pastamaaltijd (orzo mag dan de vorm van rijst hebben; het is gewoon volkoren pasta!), maar tegelijkertijd de romige smaken en saus van een pindacurry. Ook de kruiden hebben veel weg van de Indiase keuken. En de pindakaas? Tja, die maakt gewoon dit hele gerecht nog net iets beter.

Wat is marry me orzo?
Dit is geen clickbait recepttitel die ik zelf heb bedacht. Marry me-pasta is dus echt een ding. Niet eens een TikTok-hype, maar een Amerikaanse hit van jaren geleden! Het officiële gerecht heet Marry Me Chicken en bestaat uit kip in een superromige saus (met o.a. dikke room of kokosmelk). Het gerecht zou zó lekker zijn dat het tot een huwelijksaanzoek zou leiden. Dus als je nog een stille hint zoekt voor je geliefde, ga voor deze pasta 😉
Deze marry me orzo is een variatie op de Marry Me Chicken. Uiteraard zonder kip, aangezien ik vegan eet. Maar wel met zijdezachte cannelinibonen in plaats daarvan. Ook lekker! En de saus? Die is minstens zo romig als in het origineel. De kokosmelk maakt de saus lekker smeuïg en de pindakaas draagt daar natuurlijk ook aan bij. Een scheut bouillon erbij zorgt voor extra smaak en maakt de orzo nog net iets meer oplepelbaar dan hij van zichzelf al is.

Met welke groenten maak je deze marry me orzo?
Zelf maak ik deze orzo het liefst met rode puntpaprika’s (die smaken écht anders dan gewone paprika’s!), een flinke hand spinazie en zongedroogde tomaatjes. Verder roerde ik er voor extra bite en een fris tintje radijsjes doorheen. Geen must, maar wat mij betreft wel erg lekker!
Wil je graag meer groenten toevoegen aan dit gerecht? Dan kun je er eventueel (in stukjes gesneden) trostomaten of kleine tomaatjes doorheen roeren. Of ga voor tuinerwten uit de vriezer. Ook een goede toevoeging!

Recept marry me orzo met pindakaas
Klinkt een trouwwaardig recept jou ook als muziek in de oren? Nee hoor, grapje. Ik bedoel te zeggen: heb jij ook zo’n trek in een lekker romige orzo met een vleugje pindakaas en een heleboel romigheid? Maak dit recept dan heel makkelijk zelf:

Marry me orzo met cannelini-bonen en pindakaas
Equipment
- Kookpan
- Hapjespan
Ingrediënten
- 150 gram orzo
- 2 rode puntpaprika's
- 200 gram cannelinibonen (= uitlekgewicht, schoongespoeld)
- 100 ml kokosmelk
- 100 ml groentebouillon
- 50 gram spinazie
- 50 gram radijsjes (= optioneel)
- 5 zongedroogde tomaten
- ½ rode ui
- 2 el pindakaas
- 2 el sojasaus
- 2 tl oregano
- 1 tl gember (vers gesneden of uit een potje)
- 1 tl crispy chili-olie
- 4 teentjes knoflook
Als garnering:
- Pinda's
Instructies
- Snipper de rode ui en snijd daarnaast de puntpaprika's in reepjes. Hak ook de zongedroogde tomaatjes in stukjes.
- Breng een pan water aan de kook voor de orzo. Bereid de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit de ui, knoflook en gember aan in wat olijfolie in een hapjespan.
- Voeg dan de puntpaprika's toe aan de hapjespan. Roerbak 5 minuten. Doe dan de pindakaas, sojasaus, crispy chili-olie en oregano bij de pan. Schenk ook de kokosmelk en bouillon erbij. Laat zo'n 5 minuten pruttelen.
- Doe dan een handje spinazie, de cannelini-bonen en de zongedroogde tomaten bij de pan. Laat nog ongeveer 5 minuten op laag vuur pruttelen. Proef even of je nog peper en zout mist.
- Giet de orzo af en roer door de saus. Hak de radijsjes in dunne plakjes en roer die door de orzo. Serveer met fijngehakte pinda's.

Nog meer orzo-recepten
Ben je niet zo van de curry-orzo-combinaties? Of zoek je gewoon een meer traditioneel orzo-recept? Dan heb ik ook nog heel veel andere combinaties op mijn blog staan. Probeer ook deze eens:
- Vegan orzo met tomatensaus en paprika
- Orzo met paprika, harissa en linzen
- Mediterraanse orzo met aubergine en hummus
- Supersimpele orzo met tomaat
Wat is jouw favoriete orzo-recept?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Inkiekje #62 | Van IJ-hallen naar cocktailbar naar eindelijk VAKANTIE
Net voor onze vakantie ontdekte ik dat mijn filmrol zó vol staat dat ik met gemak na een week alweer een Inkiekje kon vullen. Het was dan ook een bruisende week. Of nou ja, bruisend voor mij als introvert met een voorliefde voor de granny lifestyle. Ik was op mijn 29e voor het eerst in mijn leven in een cocktailbar (waar het blijkbaar ook als niet-alcoholdrinker prima vertoeven is), telde de dagen af tot onze vakantie, verbaasde me over een onbenullig supermarktproduct waar ik me gek genoeg door liet verleiden, en beleefde het hoogtepunt van de afgelopen twee maanden: een bezoekje aan de IJ-hallen. Ik neem je graag mee: van IJ-hallen naar coctailbar naar vakantie (inclusief de nodige inpakstress die daar bij mij aan voorafgaat).
29x leuke dingen doen in Nederland (uitjes die mij verrasten!)
“Wat zullen we vandaag eens doen?” Dat is een vraag die ook ik mezelf regelmatig stel op een weekenddag zonder plannen. Gelukkig hoef je in Nederland nooit ver te reizen voor een leuke besteding van een vrije dag. Ben je uitgekeken op de lokale kinderboerderij en het monument aan de andere kant van het dorp? Dan staat er misschien een origineler idee voor je tussen deze 29 ideeën voor leuke dingen doen in Nederland. Stuk voor stuk uitstapjes die ik je zeker kan aanraden!
Hoop houden (als het tegenzit) – 9 tips voor meer sprankjes hoop
"The only way is up." Die woorden schreef ik mezelf een jaar of acht geleden. Ik was twintig. Mijn relatie was een tijdje geleden uitgegaan. Mijn hoofd zat vol met gedachten en mijn lijf vol gevoelens die ik liever kwijt dan rijk was. De anorexiastem die destijds in mijn hoofd zat, had me een mentaal en fysiek dieptepunt in gepraat. Ik vroeg me dagelijks af of er echt uitzicht zou zijn op betere tijden. Totdat er stapje voor stapje dat besefmoment kwam: je moet hoop houden. Ik probeerde te geloven dat het alleen beter kon worden. En inderdaad, stapje voor stapje ging ik merken dat er, zelfs als je onderaan de put zit sip te zijn, ergens een lichtje brand waaraan je je kunt optrekken. Daarom dit artikel. Van mij, voor jou. Voor als jij op een lastig punt zit en elk sprankje hoop kunt gebruiken.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…