Masterclass Ondernemen?! Dit is wat ik ervan vond!

Afgelopen zaterdag reisde ik samen met Lianne af naar het zuiden van het land. In het volledig roze Werkwarenhuis in Den Bosch woonden wij namelijk een Masterclass Ondernemen bij van Femke en Tedje. Deze twee gezellige Brabantse meiden deelden hun inspirerende verhaal over hoe zij op zzp-basis als content creator aan de slag zijn gegaan. De blogs van beide meiden volg ik al lange tijd en ik was razend benieuwd naar hun mooie en eerlijke verhaal. En ik hoopte stiekem nog iets nieuws op te steken over het bestaan als ondernemer. Was het echt wat, deze Masterclass Ondernemen? Ik vertel je er graag meer over.

ervaring masterclass onderneming femke en tedje

Een Masterclass Ondernemen, waarom eigenlijk?

Misschien lijkt het wat tegenstrijdig dat ik met een vast contract in loondienst voor 36 uur per week een masterclass bijwoon voor zzp’ers. Toch spoken er al tijden ideeën door mijn hoofd om, naast mijn baan, mijn naam te registreren bij de Kamer van Koophandel voor freelance opdrachten. Daar zou ik mijn blog onder laten vallen en het zou me de kans geven om op freelance basis voor opdrachtgevers te schrijven. Een stiekeme kleine-meisjesdroom waarvan ik al tijden denk dat ik er eens iets mee moet gaan doen. Ik kan alleen nog wel wat inspiratie en praktische tips gebruiken. Precies daarom was ik dit weekend in het roze Werkwarenhuis te vinden!

Roze Bossche bollen en inspirerende verhalen

Bij binnenkomst werden Lianne en ik direct begroet door Femke en Tedje en door vele enthousiaste en ambitieuze meiden. Op de bar stonden de roze Bossche bollen al voor iedereen klaar. De 2,5 uur (inclusief een korte pauze) die de workshop duurde, vloog voorbij. Aandachtig luisterden we naar inspirerende verhalen en mooie lessen. Of je nu een eigen onderneming wilt beginnen of niet, ik vond het alleen al heel inspirerend om te horen hoe Tedje en Femke hun grote passie voor schrijven achterna zijn gegaan door voor zichzelf te beginnen. Dat alles ondanks mensen die het hen afraadden en ondanks de praktische bezwaren. Een prachtige les, ook voor niet-ondernemers (in spe)!

Maar ook: de kwartaalaangifte en pensioenen

Maar Femke en Tedje belichtten ook de minder leuke kanten van ondernemen. Eigen pensioenopbouw, gedetailleerde urenoverzichten bijhouden en het feest dat de kwartaalaangifte heet bijvoorbeeld. Misschien geen dingen waar je direct aan denkt als je fantaseert over vrijheid en je eigen tijd indelen, maar toch horen ze ook bij de harde realiteit van werken voor jezelf. Tips voor deze zaken, maar ook andere praktische informatie kwam tijdens de Masterclass Ondernemen aan bod. Wat zijn bijvoorbeeld goede tarieven? Wanneer heb je recht op belastingaftrek? En hoe regel je dat met je pensioen? Allemaal vragen waar ik na afloop een duidelijk antwoord op had!

“Droom groot, begin klein”

Om half vijf ging ik met een notitieboekje vol aantekeningen en frisse motivatie weer naar huis. De dag inspireerde me om te geloven dat je dromen werkelijkheid kunnen worden en dat je je nooit moeten laten tegenhouden door welk praktisch bezwaar of door welke sceptische opmerking dan ook. En dat alleen al maakte deze middag in het zuiden des lands tot een succes. Ook motiveerde de dag me nóg meer om concreet over mijn stap naar de KvK na te denken. Wat dat betreft heeft de middag zeker het zzp-virus (voor een paar uur per week dan!) in mij aangewakkerd. De mooiste boodschap die ik meeneem? “Droom groot. Begin klein.” Zo is het maar net!

Een aanrader?

Mocht je plannen hebben om als zzp’er te beginnen, dan is deze Masterclass Ondernemen zeker een aanrader. Al is het alleen al om een echte motivatieboost te krijgen, ook van de vele andere aanwezige meiden die in hetzelfde schuitje zitten. Maar ook als je gewoon zin hebt in een inspirerende middag over je dromen achternajagen en je hart volgen, kan dit een mooie en inspirerende middag zijn. Met een welverdiende compliment voor Femke en Tedje voor hun fijne en enthousiaste manier van presenteren. Ik doe het ze niet na!

Voor een toegangskaartje voor de workshop betaalde ik €45,-. Op zaterdag 14 april 2018 wordt de Masterclass Ondernemen nog eens herhaald, ook in het Werkwarenhuis. Femke en Tedje (en natuurlijk ook Lianne!), dankjulliewel voor de geslaagde dag!

Heb jij wel eens overwogen om voor jezelf te beginnen?

Volg:
Deel:

51 Reacties

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:13

      Wat leuk dat je misschien ook wilt freelancen! Zo’n workshop is wat mij betreft echt een aanrader :) Ik heb er alleen al veel praktische informatie door opgestoken.

  1. 14 maart 2018 / 07:05

    Tof als je de stap gaat zetten. Proberen kan altijd. Ik heb aan het einde en na mijn studie gefreelancet. Ik schreef vooral vpor tijdschriften en een aantal commerciële opdrachtgevers. Het lastige vond ik dat jezelf verkopen een vak appart is en daar ben ik niet heel goed in. Ik was tien pas 19/20 jaar en ik zou het nu heel anders aanpakken. Voordeel was dat ik maar ongeveer 1000 euro per maand verdiende en dus amper belasting hoefde te betalen, haha. Uiteindelijk had ik een jaar na mijn afstuderen een baan in loondienst.
    Shirley blogde over…Boeken om wel/niet te lezen

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:20

      Wat gaaf dat je na je studie een tijdje als freelancer hebt gewerkt! Ik vind het eigenlijk wel heel knap dat je op die jonge leeftijd toch al wel genoeg opdrachtgevers had om zo’n bedrag bij elkaar te sparen.
      Mezelf verkopen lijkt mij ook wel het lastigste onderdeel van freelancen trouwens. Solliciteren is niet mijn grootste hobby om die reden ;) Je hebt toch steeds weer de kans om afgewezen te worden. Aan de andere kant denk ik wel dat jezelf verkopen ook iets is waar je langzaamaan in kunt groeien. Tenminste daar hoop ik maar op ;)

  2. 14 maart 2018 / 07:14

    Wat goed dat ze hier ook de “andere kant van het ondernemen meenemen. Ik ben bij de masterclass van Annie van Wonderen geweest. Ook erg interessant maar miste dit stukje wel een beetje . De prijs is ook zeker goed te doen. Juist voor de beginnende ondernemer.
    Sylvia – alovelyadventure blogde over…De leukste badkleding zomer 2018

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:23

      Inderdaad! Ik vond het ook juist wel goed dat tijdens de workshop ook de mindere kanten van ondernemen aan bod kwamen. Ik denk dat ondernemen voor veel mensen als een droom klinkt, terwijl het echt niet een en al vrijheid blijheid is. Ik vond dat Femke en Tedje het goed in perspectief wisten te zetten zonder hun enthousiasme te verliezen.
      Wel gaaf trouwens dat je bij de masterclass van Annic van Wonderen bent geweest. Ik vind haar ook echt een inspirerende vrouw :) Maar ik snap dat het jammer is als ze iets te veel één kant (de positieve) belicht.

  3. 14 maart 2018 / 07:29

    Wat gaaf dat je hier naartoe bent geweest en wat een mooie, eerlijke review heb je erover geschreven. Respect voor je werkdrive, freelancen naast 36 uur! Ik denk wel dat het helemaal bij jou past, go for it!
    Neverdullmoments blogde over…VIP behandeling

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:23

      Wat lief, zo’n enthousiaste en motiverende reactie! Dankjewel :)

  4. 14 maart 2018 / 07:58

    Wat een toffe workshop! Klinkt heel leerzaam en vooral inspirerend. Wat superleuk dat je erover nadenkt om te gaan freelancen. Met jouw enthousiasme en inzet moet dat vast goedkomen 😊
    Marloes blogde over…Een kijkje in ons weekmenu

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:24

      Lief dat je dat zegt! Inspirerend was het zeker en ik hoop ook echt dat ik hier snel werk van kan maken :) Ik heb er in ieder geval echt zin in om me hierin te verdiepen.

  5. 14 maart 2018 / 08:50

    Lijkt me super inspirerend! Ben blij verrast met de prijs en dat je er dan zoveel informatie voor krijgt, ook ivm je pensioen enz, is alleen maar mooi meegenomen. Ik zie jou wel freelancen en als je het zelf graag wilt, zou ik er zeker voor gaan!
    Irene blogde over…Mijn favoriete foto’s.

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:25

      Ja, de prijs valt echt mee! Het was toch een vrij uitgebreide masterclass en ik heb er veel van opgestoken :) Ik wil er nu dan ook zeker voor gaan om van mijn plannen werk te maken.

  6. 14 maart 2018 / 08:51

    Dat klinkt ontzettend gaaf! Ik kan me voorstellen dat het een leuke uitdaging is om je blog en andere zelfgeschreven teksten in een bedrijfje onder te brengen. Voor mij is het niet haalbaar i.v.m. mijn energie, maar het klinkt enorm gaaf, zo veel creatieve vrijheid. Ik ben benieuwd of je (nu of later) die stap zult maken!
    Josephine blogde over…De rol van de vrouw in de 19e eeuw

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:31

      Ik vind het zelf alleen al heel leuk om te fantaseren en na te denken over de mogelijkheden als zzp’er. En omdat ik hiernaast een vaste baan heb, is het voor mij ook een minder grote stap (financieel gezien) dan wanneer je al je inkomen uit je eigen onderneming zou moeten halen. Daardoor heb ik eigenlijk niets te verliezen en is het zeker een leuke uitdaging. Hopelijk kan ik binnenkort echt de daad bij het woord voegen en hier werk van gaan maken :)

  7. 14 maart 2018 / 09:14

    Klinkt erg interessant en inspirerend, en goed dat ze het ook over de minder leuke kant hadden! Hier in België is het alleen niet zo simpel om je bij de KvK te registreren… Ach, voorlopig vind ik het nog niet nodig, maar wie weet in de toekomst. :-)
    Jessica J. blogde over…MSL #94 • Nieuwe lay-out en tafel vol Chinees

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:32

      Ik las inderdaad een keer op de blog van Sofie (Tussen dromen en leven) dat een KvK-registratie in België nog best lastig is, net als bijverdienen met je blog. Dan boffen we in Nederland toch wel met hoe het hier geregeld is ;)
      Toch zou het wel tof zijn als je misschien ooit in de toekomst de stap kunt zetten. Wie weet is de wetgeving dan wel iets versoepeld in België :)

  8. 14 maart 2018 / 09:24

    Klinkt als een leuke, interessante en inspirerende workshop! Heel leuk dat er roze Bossche Bollen waren, hahah :) Nu wil/kan ik nog niet voor mezelf beginnen, maar toch hoop ik dit over een paar jaar wel te kunnen.
    Mevrouw Marloes blogde over…Granola | De basis

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:33

      Wat gaaf dat je plannen hebt om over een paar jaar misschien voor jezelf te beginnen! Toch een heel gaaf vooruitzicht voor na je studie :)

  9. 14 maart 2018 / 09:36

    Super leuk dat je er was en wat fijn om te horen dat je er zoveel aan hebt gehad! Nog even een klein dingetje: de volgende masterclass is op 14 april, niet op 15 april! :-)

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:33

      Oeps, dankje voor de tip! Ik heb de datum meteen aangepast in mijn artikel :)

  10. 14 maart 2018 / 10:05

    Aaah dit klinkt als een hele geslaagde middag!
    Als ik dit zo hoor wordt ik toch ook wel weer heel nieuwsgierig hoor! Helemaal omdat je vaak alleen de leuke kanten hoort maar de minder leuke kanten van het zzp’er zijn achterwegen wordt gelaten. Goed dat Femke en Tedje hier dan wel aandacht aan besteden. En voor die prijs is het denk ik ook nog wel de moeite waard, wie weet als ik de moed bij elkaar heb geschrapen dat ik ook de stap neem.

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:35

      Ja, het was echt een inspirerende en ook nuttige dag! Ik vond de prijs best meevallen voor de grote hoeveelheid informatie die je krijgt en dan is het ook nog eens gewoon echt een inspirerende en gezellige dag met zoveel creatieve en ambitieuze meiden :) Ik vond het zeker de moeite waard en ben blij dat ik ben gegaan.

  11. 14 maart 2018 / 10:43

    Jij ook bedankt voor de leuke middag! Fijn dat het je heeft geïnspireerd om echt te gaan voor die droom als freelancer! Ik weet nu ook dat ik er hard naartoe wil werken om fulltime te gaan ondernemen, lijkt me niks mooier dan elke dag doen wat je leuk vindt en fulltime met je passie bezig kunnen zijn! Dat ‘droom groot, begin klein’ ben ik al volop mee bezig! En ja, die locatie was zo leuk hè? :)

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:36

      Zo mooi om te horen dat de masterclass jou ook zo veel inspiratie heeft gegeven en je dromen en passie alleen maar nog meer heeft aangewakkerd :) Supergoed dat je al de eerste stappen hebt gezet op weg naar je droom en nu volop bezig bent met onder andere je eigen site. You go girl! En ik hoop heel hard dat jij je over een tijdje ook fulltime op je allergrootste droom (schrijven!) kunt storten ♥

  12. 14 maart 2018 / 10:54

    Zo leuk om te lezen! Ik wilde hier namelijk ook naartoe, jammer dat het zover weg was haha. Voor mij wordt het dan toch wel een erg prijzig dagje! :p Wat betreft je KvK inschrijving, gewoon doen! Het kost maar 50 euro en dat heb je er volgens mij zo al uit, als ik hoor hoe enthousiast je bent over freelance werken naast je baan.
    Anna blogde over…Outfit | De herontdekking van mijn geruite broek!

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 19:37

      De KvK-inschrijving wil ik zeker gaan regelen binnenkort. Ik wil hoe dan ook graag aan de slag, al zou het alleen al voor mijn blog zijn, en met voordelen als zelfstandigenaftrek heb je die € 50 er inderdaad zo uit :)

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 21:00

      Oeh, ik kan me voorstellen dat zo’n eerste belastingaangifte spannend is! Het financiële aspect lijkt mij ook echt het spannendst aan zzp’er zijn. Dat is trouwens wel iets waar ze bij de masterclass een paar fijne praktische tips over gaven. Die inside information over bijvoorbeeld het achterhouden van geld en het wel of niet aannemen van een boekhouder vond ik zelf wel fijn, ook al zal dat voor mij niet heel erg spelen als ik er maar een paar uur per week aan zou besteden ;)

  13. 14 maart 2018 / 14:37

    Ik weet niet of ik er inhoudelijk veel van op zou steken (omdat ik al jaren ZZP’er ben), maar lijkt me alleen al heerlijk om een middagje door te brengen met allemaal ambitieuze meiden met creatieve ideeën. Dat levert al genoeg op :-) Leuk dat jullie het zo naar je zin hebben gehad en ik ben benieuwd wanneer de dromen groter worden ;-)
    Lilian blogde over…4 x facebook inzetten voor je webwinkel

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 21:02

      Zeker weten! Het is alleen al inspirerend en gezellig om eens met andere meiden te sparren die dezelfde ambities en leuke plannen hebben. Ik vind het zo stoer trouwens dat je al jaren volledig zzp’er bent. Zelf kan ik daar echt veel bewondering voor hebben :)

  14. 14 maart 2018 / 16:38

    Oeh dat klinkt zeker interessant! Ik zit er ook al een tijd over na te denken om me bij KvK in te schrijven. Maar vind het op de een of andere manier toch een enge stap, haha. Fijn dat je veel had aan de Masterclass :)
    Kim blogde over…Afgestudeerd. En nu?

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 21:05

      Wat gaaf dat je ook overweegt om je bij de KvK in te schrijven. De inschrijving op zich schijnt niet zo spannend te zijn, maar de kwartaalaangifte en dergelijke zijn natuurlijk wel een ding. Ik snap dat je het met dat in het achterhoofd wel een enge stap vond.
      Ik vond het in ieder geval fijn om hier ook wat praktische informatie te krijgen, juist als je echt aan het begin staat en twijfelt of je wel of niet zzp’er wordt. Juist dan is het ideaal om de voors en tegens te kunnen afwegen :)

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 21:06

      Precies! Ik weet zeker dat ik die stap wel kan zetten, zeker omdat ik niet al te groots denk en het voor nu gewoon heel klein voor me zie :) Het lijkt me alleen al een geweldig gevoel om op deze manier te proeven aan het ondernemersschap.

  15. 14 maart 2018 / 19:12

    Klinkt heel leerrijk! Ik weet nog niet wat ik later ga doen of hoe. Dat zie ik vanzelf wel, maar als ik nadenk over freelancer en die dingen, dan lijkt freelance illustrator me wel heel leuk. Deze blogpost is anders wat je normaal schrijft, maar dit is ook interessant en kan tot nadenken leiden. Het gaat hier wel over je toekomst ;)
    Nikita blogde over…Hoe bevalt het blogleven mij?

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 21:07

      Wat leuk dat je mijn artikel met plezier hebt gelezen, ondanks dat het misschien wat verder van je af staat :) Ik vind het in ieder geval zelf een leuk onderwerp om over na te denken. Een baan als freelance illustrator klinkt heel tof trouwens en is volgens mij helemaal jou. Ik ben heel benieuwd in wat voor baan jij uiteindelijk (hopelijk met veel plezier) aan de slag gaat :)

  16. 14 maart 2018 / 20:01

    Waauw, klinkt tof! Ik heb hier wel al eens over gemijmerd, maar nog nooit luidop over gepraat. Stiekem is het wel een droom om iets voor mezelf te doen, maar ik ben veel te onzeker denk ik om die stap ooit echt te gaan wagen. En ook zit ik momenteel nog met te veel andere dingen in mijn hoofd om mij net daarop te gaan focussen. Maar wie weet.. ooit :) Dromen mag, niet? ;)
    Evelyne blogde over…Inspirerende quotes van het moment

    • Romy
      Auteur
      14 maart 2018 / 21:09

      Wat onwijs mooi dat je alleen al in deze reactie uitspreekt dat voor jezelf beginnen toch stiekem wel jouw droom zou zijn :) Natuurlijk komt er dan al snel onzekerheid om de hoek kijken, maar ik weet zeker dat je meer kunt dan je denkt, zeker als die grote droom er echt wel is. Hopelijk durf je ooit toch die ene spannende stap te zetten :)

  17. 14 maart 2018 / 23:02

    Het klinkt zeker interessant maar of ik er zelf wat mee zou doen. Ik vind het allemaal maar lastig dat zzp’ers gebeuren, er komt zoveel bij kijken! (ik zou best interesse hebben namelijk om mijn blog én om mezelf als fotograaf ‘aan te melden’ bij de kvk)
    Dinja blogde over…Stappenplan voor Pasen

    • Romy
      Auteur
      15 maart 2018 / 18:49

      Wat gaaf dat je jezelf misschien wel ooit als zzp’er zou willen inschrijven! Aan de slag gaan als fotografeer klinkt ook hartstikke tof en is volgens mij heel goed met een blog te combineren :) Het is inderdaad wel een grote drempel volgens mij om voor jezelf te beginnen. Juist daarom vond ik zo’n workshop wel fijn, omdat ik nu een beter beeld heb van wat er precies bij komt kijken en wat ook de leuke kanten van ondernemen zijn.

  18. 15 maart 2018 / 10:39

    Wauw klinkt super interessant! Ik zit er de laatste tijd ook over na te denken om me in te schrijven bij de KvK. Lijkt me leuk om af en toe een freelance opdracht te doen. Het enige nadeel vind ik dan inderdaad de administratie en de belastingdingetjes.. maar zou dan ik wel een boekhouder inhuren haha. Ben benieuwd wanneer je je in gaat schrijven. Als je dat gaat doen, wil je er dan een blog over schrijven? :)
    Claire blogde over…Review: VeggieWorld 2018 in de Jaarbeurs Utrecht

    • Romy
      Auteur
      16 maart 2018 / 00:19

      Wat gaaf dat je je misschien ook wilt inschrijven bij de KvK! Superleuk als je die stap zet en het is meteen een mooie manier om een portfolio op te bouwen en op een leuke manier bij te verdienen :) Haha, die administratie en belastingdingen lijken mij ook niet echt een feest! Ik heb de mazzel dat mijn vader daar nogal in thuis is en het zelfs leuk vindt om zich met belastingaangiftes bezig te houden. Dan kan ik er in ieder geval samen met hem naar kijken :)
      Ik heb nu nog geen concrete afspraak bij de KvK om me in te schrijven, omdat ik eerst nog even wil uitzoeken hoe het precies zit in combinatie met mijn baan (wat mag wel/wat niet, etc.). Maar als het zover komt, dan ga ik er zeker iets over schrijven op mijn blog :)

    • Romy
      Auteur
      18 maart 2018 / 23:27

      Dat vond ik ook echt een mooie boodschap om mee te nemen na de workshop :) Of je nu als zzp’er wilt werken of niet, een klein begin maken aan je grote dromen is altijd een mooie manier om ze te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge