Gnocchi (je weet wel: die lekkere aardappelbolletjes!) zijn van oorsprong een Italiaans recept. Maar met een mediterraans tintje smaken ze nóg veel lekkerder. Deze mediterraanse gnocchi bak je in mediterraanse kruiden als paprikapoeder en oregano. En met de vegan bolognesesaus (inclusief veel groenten) smaakt het gerecht al helemaal heel lekker. De bolognesesaus barst van de eiwitten zonder dat daar vegan gehakt aan te pas komt. Zoek je nog een simpele maaltijd die je maar 25 minuten kost om te maken en die toch voedzaam en smakelijk is? Tover dan zeker zelf deze mediterraanse gnocchi op tafel.
Ga direct naar het recept.Hoe maak je mediterraanse gnocchi?
Meestal bak ik gnocchi alleen in een scheutje olijfolie krokant in een koekenpan. Maar voor deze mediterraanse gnocchi voeg ik er ook een schep kruiden aan toe. Je bakt de gnocchi in 1 el oregano, 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl kaneel en daarnaast een flinke scheut olijfolie. Na een minuut of 10 is de gnocchi lekker knapperig en heeft hij ook alle smaken opgenomen. Een heerlijke manier om gnocchi klaar te maken!
Sowieso is gnocchi extra lekker als je het bakt in plaats van kookt. Wanneer je gnocchi in een pan kookt, worden de gnocchibolletjes vaak erg zompig. Als je ze bakt, krijgen ze een krokant korstje in combinatie met een zachte binnenkant. Veel lekkerder!

Vegan bolognesesaus met walnoten en linzen
Deze gnocchi maak je nog veel lekkerder met de vegan bolognesesaus. Daar komt geen kant-en-klaar vegan gehakt uit de supermarkt aan te pas. In plaats daarvan gebruik je 2 pure ingrediënten: walnoten en linzen. Net als in mijn vegan spaghetti bolognese! De combinatie van walnoten en linzen bootst samen de structuur van gehakt na. Zacht met een lichte bite! Tegelijkertijd krijg je met de mix van linzen en walnoten meteen wat extra eiwitten binnen. Altijd mooi meegenomen!
Verder maak je de saus met rode paprika, tomatenpuree, tomatenblokjes, tahin en rozijnen. Die laatste twee zijn speciaal voor het mediterraanse tintje! Voor de smaak voeg ik daarnaast oregano, paprikapoeder, rode ui, knoflook en een scheutje sojasaus toe. Het resultaat is een heerlijk mediterraans-achtig gerecht met veel smaak en een smeuïge saus in combinatie met lekker krokante gnocchibolletjes.

Nog meer gnocchi-recepten
Heb jij de gnocchi-smaak al net zo erg te pakken als ik? Dan word je misschien ook enthousiast van deze recepten:

Recept mediterraanse gnocchi met vegan bolognese
Wil je deze heerlijke mediterraanse gnocchi zelf maken? In maar 25 minuten lukt dat je met dit recept:

Mediterraanse gnocchi met vegan bolognese
Equipment
- Hapjespan
- Koekenpan
Ingredients
Voor de gnocchi:
- 400 gram gnocchi
- 1 el oregano
- 1 tl paprikapoeder
- 1 el olijfolie
- ½ tl kaneel
Voor de vegan bolognesesaus:
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1½ rode paprika
- 100 gram linzen
- 80 gram walnoten
- ½ rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 el rozijnen
- 2 el sojasaus
- 2 el tomatenpuree
- 1 el tahin
- 1 el oregano
- 1 tl crispy chili-olie
- 1 tl paprikapoeder
Als garnering (optioneel):
- Pompoenpitten
- Amandelen
- Tomaatjes
Instructions
- Snipper de ui en snijd de paprika in blokjes. Hak daarnaast de walnoten in kleine stukjes.
- Fruit de ui en knoflook aan in een scheutje olijfolie. Voeg dan de tomatenpuree en paprika toe en bak die 5 minuten mee.
- Laat de linzen uitlekken en maak schoon. Voeg dan de tomatenblokjes, linzen, sojasaus, paprikapoeder, crispy chili-olie, tahin, oregano, rozijnen en walnoten toe aan de pan met paprika. Laat zo'n 10 minuten pruttelen.
- Meng ondertussen de gnocchi met de paprikapoeder, kaneel, oregano en olijfolie. Bak de gnocchi in ongeveer 10 minuten goudbruin in een koekenpan.
- Serveer de gnocchi met de vegan bolognesesaus en eventueel met pompoenpitten en amandelen.

Kun je de gnocchi ook vooraf maken?
Dat raad ik zelf niet aan, omdat de gnocchi dan wat zompig wordt en zijn knapperigheid verliest. Eventueel kun je wel de bolognesesaus vooraf maken en de gnocchi op het moment zelf bereiden. Maar op zich is de gnocchi niet ingewikkeld om lekker vers te maken. In 25 minuten heb je deze maaltijd al voor jezelf bereid.
Hoe maak jij het liefst vegan pastasaus?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Niet kunnen doorslapen: 11 tips tegen wakker liggen (van een ervaren wakkerligger)
Minutenlang schaapjes tellen. Voor de zoveelste keer een bezoek brengen aan het toilet. En omrollen of anders gaan liggen totdat het alweer lichter wordt buiten. Slaapproblemen zijn hels en ellendig. En ja, ik spreek uit ervaring! Al sinds mijn jeugd ben ik een belabberde slaper. Zowel met moeilijk doorslapen als niet kunnen doorslapen heb ik (ongewenst) jarenlange ervaring. Gelukkig heb ik wel gemerkt dat beter slapen écht mogelijk is, en dat kleine trucjes soms al kunnen helpen om het plafondstaren minder lang te laten duren. Specifiek als jij vaak 's nachts wakker wordt en dan niet zo snel de slaap opnieuw vat, is dit artikel voor jou. Dit zijn 11 fijne tips om eerder opnieuw in slaap te vallen als je midden in de nacht wakker ligt.
Blij Lijstje | Botanische foto's, baktalent & burgervoorraad
Ik blijf me erover verbazen hoe waardevol het is om bij fijne kleine dingen stil te staan. Zelfs als van alles lijkt tegen te zitten, zijn er nog kleine lichtpuntjes waar je je aan kunt optrekken. Juist daarom blijf ik blije lijstjes maken, zodat ik net wat langer dan alleen op het moment zelf kan genieten van soms piepkleine blijmakers. Zo werd ik onder andere blij van een fotoshoot tussen de planten, een verrassing van de buurvrouw, een overvolle koelkast en een actie waarmee ik mezelf als slechte navigeerder wist te verrassen.
Moeite met opstaan? 9 vroeg-opstaan-tips voor snooze-kampioenen
Denk jij ‘s ochtends maar één ding als de wekker gaat: “Wáár is die snooze-knop?”. Kijk je er totaal niet naar uit om de lakens van je af te slaan? Of zie je nu al op tegen die ene meeting die voor vandaag op de planning staat? I got you. Als student was dat jarenlang mijn eerste gedachte in de vroege ochtend, terwijl ik nu met plezier vroeg mijn bed uitkom. Wat ik kan, kun jij ook. Echt. Ik deel 9 tips voor als jij moeite met opstaan hebt.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…