action3 1 2

Wat ik meeneem en achterlaat uit 2018?

 • 27 december 2018
 • 29 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Outfits

Zijn jullie mijn terugblikken al zat? Hopelijk niet! Ik heb er namelijk weer een voor je in petto. Onlangs ontving ik een geweldig mooie rugzak van Gaston Luga. Die rugzak inspireerde me om eens na te denken wat ik aan het einde van 2018 in mijn rugzak mee wil nemen naar volgend jaar en wat ik juist graag achterlaat in het afgelopen jaar. Dan heb ik het over wijze lessen en keuzes die ik graag vasthoud, maar ook over een aantal onhandige eigenschappen of trekjes die ik juist graag met een vuurpijl de lucht in schiet bij het inluiden van 2019. Welke dat zijn, lees je in dit artikel. En natuurlijk laat ik je ook graag mijn nieuwe rugzak zien!

rugzak gaston luga

Wat ik meeneem uit 2018?

 • Volwassenheid. Ik heb me altijd een laatbloeier gevoeld. Niets mis mee! Maar het bijzondere is dat ik me aan het einde van dit jaar voor het eerst écht volwassen voel. Vooral mijn baanwissel heeft heel wat volwassenheid in me aangewakkerd. Ik voel me geen klein meisje meer, maar eerder een volwassen vrouw die voor serieuze keuzes staat en die ook (denk ik) kán maken. De aankoop van mijn auto, de stap naar de KvK en de aankoop van mijn eerste huis en alles wat daarbij komt kijken, waren daar de beste voorbeelden van. Die volwassenheid neem ik graag mee naar 2019. Wel zo handig als ik straks energiecontracten en inboedelverzekeringen moet afsluiten!
 • Kennis over mezelf. Dit jaar heb ik heel wat geleerd over mezelf. Vooral door werk, maar ook door (leuke en minder leuke) persoonlijke ervaringen leerde ik wat wel en niet bij mij past, waar ik blij van word en ook wat ik waard ben. Ook weet ik beter waar ik goed in ben en wat juist mijn valkuilen zijn. Dat is zeker iets waar ik veel aan heb gehad en wat ik dan ook graag in mijn rugzak voor 2019 stop.
 • Werkplezier, ambitie en zakelijk inzicht. Het starten in mijn nieuwe baan en daarnaast als freelance tekstschrijver en blogger aan de slag gaan, heeft me zeker meer ambitieus gemaakt. Ik kijk dan ook terug op een jaar met heel veel werkplezier en mooie uitdagingen. Maar ook heeft mijn werk (en vooral het ondernemen) me meer zakelijk inzicht opgeleverd. Ik weet wat redelijke prijzen zijn en ga daar niet zomaar onder zitten, schroom niet meer om op opdrachten te pitchen, en weet daarnaast goed waar ik voor sta. Ik zal geen opdrachten aangaan die niet passen bij mij of bij wat ik wil uitdragen. In 2019 hoop ik met net zo veel plezier te werken en me zowel als ondernemer als in mijn vaste baan verder te ontwikkelen.
 • Een “Ik ben oké”-gevoel. Hoewel ik nog steeds geen bonk zelfvertrouwen op pootjes ben, sluit ik dit jaar wel af met een veel meer “oké”-gevoel over mezelf. Juist door de hectiek van het afgelopen jaar die ik heb doorstaan, durf ik meer te geloven dat ik heus wel wat aankan en best prima ben als persoon. Ook een assertiviteitscursus heeft daar aan bijgedragen. Dat eerste beetje “oké”-gevoel gooi ik dan ook graag in mijn rugzak vol benodigdheden voor 2019.
 • Reislust. Verder heeft 2018 mijn reislust een flinke oppepper gegeven. Na de vakantie met mijn moeder naar Italië (met Burano en Cinque Terre als hoogtepunten!) heb ik de zin om op vakantie te gaan en weekendjes weg te gaan weer helemaal te pakken. Ik kijk dan ook graag mijn ogen uit op blogs en Instagram-accounts waarop de prachtigste plekjes op aarde worden uitgelicht. Mijn reislust neem ik graag mee naar 2019. Ik hoop dat ik, zodra ik gesetteld ben in mijn eigen huisje, mijn nieuwe rugzak daadwerkelijk mee kan nemen naar mooie plekken in Europa.
rugzak gaston luga

Wat ik achterlaat in 2018?

 • Presentatie-angst. Presenteren is nooit mijn hobby geweest. Ik zit liever in de zaal aandachtig te luisteren naar anderen dan dat ik zelf in het middelpunt van de belangstelling sta te struikelen over woorden. Maar eind 2018 gaf ik twee presentaties en merkte ik dat die presentatie-angst helemaal niet zo groot en aanwezig meer is. Ik was alleen in mijn hoofd nog dat meisje dat te zacht praat en er niets van bakt, terwijl ik tijdens de presentatie luid genoeg sprak en er best een helder verhaal van kon maken. Mijn voormalige (?) presentatie-angst laat ik dan ook graag achter in 2018.
 • Grijze leggings. Jarenlang kon je mij uittekenen in een grijze legging onder mijn jurkjes en rokjes. Zelfs hartje zomer liep ik daar nog in rond. Echt heel fashionable was het niet, maar panty’s leken me maar ondingen en blote benen leken me te eng. In 2018 probeerde ik toch eens een panty en nu wil ik juist niet meer zonder. Ook blote benen (hoe wit ze ook zijn!) vond ik helemaal zo’n probleem niet meer. De leggings neem ik dan ook lekker niet mee naar 2019!
 • Overanalyseren. Ik had er in 2018 nogal eens een handje van om dingen achteraf te overanalyseren. Zo kan ik me weleens flink druk maken over hoe ik een bepaalde zin heb verwoord. Zou het niet net vervelend overkomen? Wat als ik iemand daarmee voor het hoofd stoot? En oh, ze zullen wel denken! Die eigenschap zou ik met alle liefde in de papierversnipperaar of allesvernietiger gooien! 
 • Druk, druk, druk. Het afgelopen jaar was een geweldig jaar waarin ik haast van mijlpaal naar mijlpaal leefde. Ik heb er volop van genoten. Maar één ding is ook zeker: dit jaar was ik drukker dan ooit. Dat vind ik niet erg, want ik ben graag een bezig bijtje en haal veel voldoening uit wat ik doe. Wel wil ik tussen de drukte door wat meer bewuste rustmomenten plannen. Mijn propvolle agenda verruil ik graag voor een exemplaar waarin het woord ‘rust’ iets vaker voorkomt.
 • Verplichtingen voelen die er niet zijn. Nee zeggen is nog altijd niet mijn grootste talent. Ik heb er weleens een handje van om me verplicht te voelen iets te doen wat eigenlijk helemaal niet per se “moet”. Ja zeggen tegen afspraken of verzoekjes die ik eigenlijk helemaal niet wil en kan aangaan bijvoorbeeld of mijn eigen agenda volledig aanpassen aan die van iemand anders. Die neigingen laat ik graag achter in 2018.
rugzak gaston luga

Mee naar 2019: mijn Gaston Luga-rugzak!

Wat ik sowieso niet achterlaat in 2018, is mijn nieuwe Gaston Luga-rugzak. Ik stond bijna te stuiteren van enthousiasme toen ik deze rugzak mocht uitzoeken. Mijn oude Eastpack (nog van de middelbare school!) was tot op het laatste draadje versleten, dus een nieuwe rugzak was meer dan welkom. Ik zocht een stijlvol maar toch praktisch exemplaar, en waar ik minimaal mijn laptop van 15″ in kwijt kan. Deze rugzak van Gaston Luga voldoet aan al die wensen. Na een uitgebreide scrolsessie door de webshop koos ik voor deze tijdloze en vrolijke rugzak in blauw en bruin: de Clässy Navy & Brown.

Leuk om te weten: Gaston Luga is een Zweeds tassenmerk uit Stockholm. De tassen van dit merk zijn gemaakt van vegan leer (pluspuntje!), canvas en metaal. In deze webshop zijn veel verschillende, mooie rugzakken te vinden. Ik kwam zelfs een paar roze modellen tegen. Mocht je nu zelf ook een leuke rugzak zoeken, dan krijg je met de code VAKERVROLIJK 15% korting op je aankoop bij Gaston Luga.

Ik ga in ieder geval het nieuwe jaar in met een rugzak propvol herinneringen en fijne lessen, maar hopelijk ook een paar minder fijne dingen (en grijze leggings) armer!

Wat neem jij mee uit 2018 en wat laat jij juist graag achter?

Ik heb de rugzak van Gaston Luga ontvangen voor een review.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 27 december 2018 op 6:44 am - Beantwoord

  Wat een tof idee om iets achter te laten in het oude jaar. Daar heb ik nog nooit over nagedacht. Fijn geschreven weer!

 2. Marije 27 december 2018 op 8:28 am - Beantwoord

  Mooie reflectie en goed om na te denken over wat je wilt achterlaten

 3. Mariëlle 27 december 2018 op 8:45 am - Beantwoord

  Wat een grappige link met de rugzak, ze zeggen toch dat we allemaal wel een rugzakje hebben hihi! Jij hebt er ook een mooi artikel van gemaakt Romy. Veel punten klinken heel herkenbaar. Ik wens je een geweldig 2019 🙂

  • Romy 27 december 2018 op 5:45 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment en voor je nieuwjaarswens! <3 Ik wens jou ook alvast een heel mooi 2019 toe.

 4. bychristiana 27 december 2018 op 9:15 am - Beantwoord

  Alleen jij kan een nieuwe rugtas op zo’n mooie manier in een artikel verwerken. Prachtig, die achterliggende gedachte! Ik herken me eigenlijk in alle vijf jouw punten, en dan met name het derde punt over werkplezier, ambitie en zakelijk inzicht. Ik durf nu werkgerelateerd ook veel meer voor mezelf op te komen en dat heb ik het afgelopen jaar dan ook op mijn werk en Behind the scenes via mijn blog gedaan. En verder heb ik leuke nieuwe plannen die ook blog-gerelateerd zijn, morgen heb ik een spannende afspraak daarover;-) ambitie en plannen genoeg in ieder geval!

  • Romy 27 december 2018 op 5:46 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! En wat mooi om te horen dat jij je ook herkent in mijn derde punt uit dit lijstje. Supergoed dat je ook qua werk veel beter voor jezelf durft op te komen! Ik ben nu al heel benieuwd naar je blogplannen én naar de spannende afspraak die je morgen hebt 🙂 Zet hem op alvast!

 5. Darina 27 december 2018 op 9:17 am - Beantwoord

  Een mooie link naar de prachtige rugzak die je hebt uitgekozen. Ik denk dat ik het overanalyseren ook achterlaat in 2018. Het kost veel energie en het heeft me nergens gebracht.

  • Romy 27 december 2018 op 5:47 pm - Beantwoord

   Dat klinkt als een heel goed plan! Het leven is volgens mij een stuk leuker en eenvoudiger zonder het overanalyseren 🙂

 6. Wendy Schuchmann 27 december 2018 op 9:37 am - Beantwoord

  Wat een leuk idee om de goede dingen uit 2018 in je nieuwe rugzak mee te nemen naar 2019!

  In mijn wandelrugzak neem ik mee: natuurwandelingen, mijn nieuwe studies, ambities, spiritualiteit en persoonlijke groei.

  Wat ik eruit gooi: piekeren, oude overtuigingen en te veel rekening houden met anderen.

 7. Lianne 27 december 2018 op 10:32 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Hopelijk heb je fijne feestdagen gehad <3 Mooie dingen die je wilt meenemen en supergoed wat je allemaal wilt achterlaten. Ik wil ook graag mijn volwassenheid en groei meenemen, en mijn onzekerheid en nare gevoelens achterlaten.

  • Romy 27 december 2018 op 5:48 pm - Beantwoord

   Wat een mooi lijstje met waardevolle dingen om mee te nemen naar 2019! En ik kan me voorstellen dat je de andere 3 dingen die je opnoemt, graag achterlaat in 2018.

  • Romy 27 december 2018 op 5:50 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! En jij noemt ook mooie dingen op om mee te nemen uit 2018. Hopelijk kun je de nare onzekerheid en vervelende gevoelens inderdaad in 2018 achter je laten. Zonder die twee dingen en met jouw persoonlijke groei van het afgelopen jaar ga je ongetwijfeld een prachtig 2019 tegemoet 🙂

 8. Mariska 27 december 2018 op 10:37 am - Beantwoord

  Leuk artikel zo met de rugzak als voorbeeld. Volwassenheid is zeker een goede om mee te nemen 🙂

 9. Irene 27 december 2018 op 10:44 am - Beantwoord

  Wat leuk om er op die manier naar te kijken! Ik neem naar 2019 vooral mijn tevredenheid over mezelf mee (dat uit zich dan op verschillende vlakken). En in 2018 laat ik mijn onzekerheid over mijn kunnen op het werk achter 🙂 Super mooie rugzak heb je mogen uitkiezen trouwens! Zou ook nog iets voor mijn vriend en mij zijn! 😀

  • Romy 27 december 2018 op 5:53 pm - Beantwoord

   Thanks! Ik ben ook helemaal blij met mijn nieuwe rugtas 🙂
   Wat mooi dat jij het afgelopen jaar meer tevreden over jezelf bent geworden! Dat is heel wat waard 🙂 Hopelijk kun je in 2019 ook je onzekerheid over je werk achter je laten, want volgens mij is die nergens voor nodig.

 10. Femke 27 december 2018 op 11:12 am - Beantwoord

  Mooie terugblik. Vooral om de grijze legging moest ik wel lachen. Herkenbaar want ik liep vroeger altijd met een zwarte hahaha! Op wat mooie reisjes in 2019 dan! Enne, die rugzak vind ik in het zwart heel leuk maar dit is helemaal jouw ding met die kleurtjes. Leuk!

  • Romy 27 december 2018 op 5:54 pm - Beantwoord

   Haha, gelukkig ben ik niet de enige die een voorliefde voor niet al te charmante leggings had 😉
   In het zwart is de rugzak ook heel gaaf 🙂 Ik heb ook nog overwogen om die te kiezen, maar vond uiteindelijk dit kleurrijke exemplaar nóg leuker.

 11. Daniëlle 27 december 2018 op 12:04 pm - Beantwoord

  Wat een mooie terugblik! Wat heeft 2018 jou mooie dingen gebracht, en wat fijn dat je dingen als presentatieangst nu eindelijk achter je kan laten!

  • Romy 27 december 2018 op 5:55 pm - Beantwoord

   2018 was absoluut een heel mooi jaar, waar ik onwijs dankbaar voor ben 🙂 Ik hoop dat ik de presentatie-angst voorgoed in 2018 kan achterlaten.

 12. Simone 27 december 2018 op 1:23 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Daarnaast ook nog eens een hele toffe rugzak. Ik hoop dan ik mijn onzekerheid achter kan laten in 2018 en in 2019 wat zekerder ben over mijn bedrijf.

 13. Zo simpel is dan geluk 27 december 2018 op 3:45 pm - Beantwoord

  Mooi de rugzak!
  Zo leuk dat je de panty helemaal hebt gevonden. Ik heb juist een hekel aan die dingen, haha. Mooi om te lezen dat je jezelf op verschillende punten hebt ontwikkeld afgelopen jaar!

  • Romy 27 december 2018 op 5:56 pm - Beantwoord

   Wat een mooi doel voor 2019! Ik hoop dat je dat kunt verwezenlijken en inderdaad met meer zelfvertrouwen, ook over je bedrijf, het komende jaar ingaat 🙂

  • Romy 27 december 2018 op 5:58 pm - Beantwoord

   Haha, het was wel even een zoektocht naar de juiste panty, maar inmiddels heb ik een paar merken panty’s gevonden die het bij mij langer dan één keer dragen uithouden 😉
   Dankjewel voor je reactie! 🙂 Ik ben ook zeker blij met wat dit jaar me heeft gebracht.

 14. Nikita 27 december 2018 op 11:38 pm - Beantwoord

  Ik kan je met heel veel trots zeggen, dat ik puntje vier ook meeneem <3
  Het is nog steeds een strijd, maar ik merk dat ik mezelf een beetje begin te omarmen. Gisteren was ik zo trots toen ik een hele namiddag (met pauzes tussenin) vier uurtjes kalm heb gestudeerd. Wat ik achter wil laten in 2018 is zelfhaat, hard zijn voor mezelf, mezelf verwaarlozen en mezelf pijn doen. Het is tijd dat we vriendjes worden. Wat ik ook meeneem naar 2018 is mijn veranderende kledingstijl. Ik ben volwassen aan het worden en daardoor verandert mijn kledingstijl mee. Het betekent niet dat ik me ineens grijs en grauw en chique ga kleden. En mijn stijl blijft nog steeds een beetje kinderlijk (ik val voor bloemenprints en schattige dieren, thats me!), maar ik merk dat mijn kledingkast steeds meer als 'Nikita' voelt. Ook daarbij horen shortjes, mooie jeansbroeken en toffe bloesjes. Maar ook net mijn t-shirt die ik kocht voor het goede doel van mijn vorige school (de tekst is een grappig dingetje dat je snapt als je daar hebt gezeten, vanwege de straatnaam) en mijn jeansbroek met scheuren.

  Ik ken mezelf goed, ik heb zelfkennis. En dat wil ik ook zeker meenemen. Maar ik ben mezelf een beetje kwijtgeraakt en de afgelopen jaren heb ik vooral gevolgd wat een ander wil en verwacht. Omdat ik daar rust in vond, als een ander mij accepteerde. Dan was ik niet slecht of gek of raar. Maar het is juist ik die mezelf moet zijn en mijn leven moet vormen. Nu ik ga leren omgaan met mezelf, ga ik hopelijk die dikke muur die ik tussen mezelf heb gezet leren afbreken. En terug ontdekken wie dat meisje is achter die muur. Ik ben enorm benieuwd om haar te ontmoeten 🙂

  • Romy 28 december 2018 op 10:04 am - Beantwoord

   Wat heb je dat onwijs mooi verwoord! Je neemt heel waardevolle dingen mee uit 2018 en ik hoop dat je volgend jaar steeds meer een beetje jezelf durft te zijn. Het zou zo mooi zijn als je jezelf kunt accepteren zoals je bent en ook jezelf durft te zijn. Anderen zullen daar altijd meningen over hebben, maar je bent echt goed zoals je bent 🙂
   Ik hoop dat je jezelf in 2019 opnieuw zult vinden, maar het klinkt alsof je echt al heel erg op de goede weg bent.

 15. Johanne 28 december 2018 op 12:27 pm - Beantwoord

  Mooohooooie tas! En heerlijk verwerkt in je artikel. Chapeau ;-).

  Weet je wat grappig is, ik kan me je ook eigenlijk niet meer voorstellen met grijze leggings. Je kledingstijl was al hartstikke leuk, maar je hebt dit jaar echt super mooie outfits gemaakt.

  Ik hoop vooral mijn onzekerheden en angsten achter te kunnen laten in 2018. Merk dat ik er toch wel een beetje moe van ben geworden. Dus de komende dagen nog even goed uitrusten en hopelijk vol frisse moed en met meer zekerheid het nieuwe jaar in!

  • Romy 28 december 2018 op 8:55 pm - Beantwoord

   Wat een lieve complimenten, zowel over mijn artikel als over mijn outfits! Ik word er helemaal blij van 🙂 Dankjewel!

   Wat kan onzekerheid toch vervelend zijn! Ik snap dat je daar zelf ook moe van wordt. Hopelijk lukt het je om die onzekerheid grotendeels achter te laten in het afgelopen jaar. Pas goed op jezelf de laatste dagen van dit jaar en hopelijk wordt het nieuwe jaar qua zelfvertrouwen mooier dan 2018 🙂

 16. Inge | Monsieur Mango 29 december 2018 op 4:23 pm - Beantwoord

  Ooh wat een mooi idee om zo terug te blikken op het jaar. Misschien dat ik dit ook overneem. 🙂
  De tas is heel erg mooi en Zweden is natuurlijk altijd goed 😉 Fijn ook dat de tas geen echt leer bevat maar vegan leer! <3

  • Romy 29 december 2018 op 7:17 pm - Beantwoord

   Superleuk om te horen! Dankjewel voor je lieve reactie! 🙂
   Ik ben ook helemaal blij met de tas. En zo fijn inderdaad dat de klep van de tas wel de kwaliteit van leer heeft, maar niet van dierlijk leer is gemaakt 🙂

Recente blogs

Mijn favoriete hoekjes in ons kleurrijke huis (die ik straks best wel ga missen)

11 juli 2023|Interieur|

Verhuizen betekent straks wonen op een prachtige nieuwe plek in een heel fijn huis. Maar verhuizen betekent ook afscheid nemen van een andere, minstens zo fijne plek. Want eerlijk is eerlijk, de afgelopen week rolden er een paar tranen over mijn wang bij het invullen van de verkoopvragenlijst voor dit huis. Het blijft een beetje bitterzoet om straks een 'Te koop'-bord aan het raam te hangen en nooit meer in sommige hoekjes te zitten. Gelukkig zitten de herinneringen niet tussen de muren, maar in mijn hoofd én in de duizenden foto's die ik van dit huis heb. Daarom leek het me mooi om als ode aan dit fijne appartement mijn lievelingshoekjes van dit huis te delen.

14 dingen die ik ooit stellig beweerde, maar waar ik op teruggekomen ben

12 oktober 2023|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Soms ben je er heilig van overtuigd dat je iets echt nóóit zal doen. Dat bepaalde dingen niets voor jou zijn, dat je toekomst op een specifieke manier moet verlopen of dat je altijd X of Y moet doen om gezellig bij de groep te horen. Veel van die mij-niet-gezien-dingen zal je wellicht echt nooit gaan doen. Zo sta ik nog steeds vierkant achter mijn bewering dat ik niet twee weken in een tent ga kamperen, dat bungeejumpen voor mij niet zo nodig hoeft en dat ik niet over een glazen vloer ga lopen. Maar op sommige beweringen die ik ooit deed, moet ik toch terugkomen. Deze 14 bijvoorbeeld!