meer gedaan krijgen in minder tijd

Meer gedaan krijgen in minder tijd? 11 tips!

 • 22 mei 2019
 • 27 Reacties

Meer gedaan krijgen in minder tijd? Dat is een leuke uitdaging die ik graag aanga. Of het nu is op het werk, op een freelance dag, in het huishouden of gewoon op een vrije dag waarop ik heel wat gedaan wil krijgen, het maakt mij altijd blij om lekker efficiënt bezig te zijn. Kun jij ook wel wat meer tijd in een dag gebruiken, maar is je pakketje met jouw 10 extra bestelde uren voor de volgende dag nog niet bezorgd? Dan helpen deze 11 tips je misschien om meer gedaan te krijgen in minder tijd.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Meer gedaan krijgen in minder tijd begint met een heldere planning. Zorg ervoor dat je al aan het begin van de dag (of week) weet wat je wilt doen. Daarmee voorkom je dat je je laat leiden door je mailbox of bijvoorbeeld door de vieze tafel die je tijdens het stofzuigen opeens opmerkt. Dat geeft mij in ieder geval veel rust en zorgt ervoor dat ik me op mijn taken kan focussen in plaats van als een kop zonder kop van het ene in het andere te rollen.

2. Switch niet steeds tussen taken

Switchen tussen taken kost vaak nogal wat tijd en energie, zo blijkt bijvoorbeeld uit dit artikel. Multitasken is niet bepaald efficiënt. Vaak kun je juist meer gedaan krijgen in minder tijd door langere tijd aan één taak te zitten. Nog zoiets: wanneer je meerdere projecten hebt lopen met ieder een paar subtaken, is het vaak handig om achter elkaar de subtaken van één project te doen in plaats van steeds te wisselen. Dan hoef je er niet steeds opnieuw weer in te komen.

3. Werk naar doelen toe

Iets wat ik zelf heb geleerd, is dat het vaak efficiënter is om te werken totdat een bepaald doel is bereikt in plaats van tot een bepaald tijdstip te werken. Dat betekent dat ik soms gerust iets langer doorga om bijvoorbeeld een tekst voor een freelance opdracht af te maken. Ik weet van mezelf dat dat efficiënter werkt dan wanneer ik stipt om 6 uur mijn laptop dichtklap en de volgende dag even kwijt ben waar ik ook alweer was gebleven.

Zo concreet mogelijke doelen stellen om te bereiken, werkt dan ook heel fijn. Een doel als ’twee blogartikelen schrijven en foto’s daarbij maken’ is bijvoorbeeld veel eenvoudiger af te vinken dan een algemeen doel als ‘aan mijn blog werken’.

4. Vergeet niet te pauzeren

Niemand presteert optimaal door urenlang achter elkaar door te denderen. Ik merk zelf bijvoorbeeld dat ik nogal vaak last heb van de after-lunch dip wanneer ik aan één stuk door werk. Tussen 2 uur en half 3 komt er dan nauwelijks iets uit mijn handen zonder pauze. Vaak kun je het beste elk uur een korte pauze nemen en tijdens de lunch een wat langere pauze. Al zijn de korte pauzes maar vijf minuten die je bij het koffiezetapparaat met een plastic bekertje met flauwe koffie doorbrengt. Merk je dat je inkakt? Maak dan een ommetje buiten. Frisse lucht kan je soms goed doen.

5. Zorg voor voldoende vocht en voeding

Vrees niet: ik ben geen voedingsgoeroe die je tarweshakes, gifgroene smoothies en rechtsomgedraaide yoghurt wil aanbevelen. Ik wil alleen maar zeggen dat je echt meer gedaan krijgt in minder tijd door ervoor te zorgen dat je regelmatig wat eet en drinkt. Vocht is heel belangrijk om niet uit te drogen en ook een kleine energie-aanvulling in de vorm van eten heb je regelmatig nodig. Elke paar uur iets eten als een stuk fruit of een ander tussendoortje is wel zo fijn voor je suikerspiegel.

6. Beperk afleiding

Deze tip is vast geen eye-opener, maar vond ik wel het vermelden waard. Meer gedaan krijgen in minder tijd betekent immers ook dat je niet voortdurend afgeleid raakt door dingen om je heen. Of dat nu de kat is die om aaitjes en snoepjes komt bedelen, je telefoon die oplicht omdat je favoriete groepsapp net nu spitsuur heeft, of misschien wel het andere tabblad op je computer dat “Open mij!” lijkt te schreeuwen -vervelend is het zeker. Probeer alle afleiding zoveel mogelijk te beperken. Leg je telefoon buiten handbereik, sluit tabbladen, zoek een stille en rustige werkplek op en werk zo nodig met oortjes in of een koptelefoon op.

» Meer tips nodig? Lees mijn artikel ‘Snel afgeleid? | 9 tips om minder snel afgeleid te raken’.

tips voor meer gedaan krijgen in minder tijd

7. Ga efficiënt om met verplichtingen

Vaak is het verrassend leuk om te kijken hoe je bepaalde verplichtingen kunt combineren door wat te schuiven in je agenda. Zo loop ik vaak direct als ik terugkom van mijn werk even langs de supermarkt. Scheelt toch een kwartier! Als ik een afspraak heb op een bepaalde locatie, probeer ik het altijd zo te plannen dat ik een andere afspraak daar in de buurt ook op die dag heb. Dat bespaart weer wat tijd. Ook ben ik zelf fan van mijn reistijd efficiënt gebruiken. Ik zit elke dag vrij lang in de bus en gebruik die tijd graag om bijvoorbeeld te bloggen of mail te beantwoorden. Zo gaat de busrit sneller én benut ik de tijd optimaal.

8. Begin gewoon ergens

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om eerst een volledig perfect plan uit te denken, vaak is het veel handiger om gewoon te beginnen. Het leven is immers niet te plannen. Vaak is het zonde om urenlang te twijfelen hoe je iets wilt aanpakken of om je druk te maken over wat er gebeurt als het niet goed uitpakt. Stop met uitstellen of je druk maken en start met doen. Begin gewoon ergens. Je komt er vanzelf wel. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor dit blogartikel. Ik ben gewoon begonnen met schrijven, had op een gegeven moment wel héél veel woorden op papier staan en ben daarna gaan schrappen. Werkt prima!

9. Maak bewuste keuzes

Meer gedaan krijgen in minder tijd betekent niet dat je jezelf voorbij moet lopen. Integendeel, van oververmoeidheid wordt immers niemand productiever. Maak liever bewuste keuzes en stel prioriteiten. Maak op je planning onderscheid tussen taken die NU moeten en taken die ook een andere keer gedaan kunnen worden. Geef je grenzen aan wanneer iemand een afspraak wil plannen terwijl jij al met een propvolle dagplanning zit. Slimme keuzes maken en niet álles willen is al een belangrijke eerste stap.

10. Orde, orde en nog eens orde!

Iets wat mij enorm helpt, is om de orde te bewaken. In de breedste zin van het woord. Zo voorkom je namelijk dat je tijd verliest met zoeken of dat je steeds afgeleid raakt doordat je dingen kwijt bent. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:

 • Sla je bestanden op in logische mappen met een duidelijke structuur.
 • Zorg voor een opgeruimde werkplek.
 • Scan belangrijke documenten in en sla ze op, zodat je die documenten ook buitenshuis kunt openen.
 • Creëer structuur in je mailbox. Verdeel e-mails over mappen of sla ze op je computer zelf op.

11. Werk met routines

Ten slotte kan het helpen om sommige dingen voor de verandering op de automatische piloot te doen. Stel bijvoorbeeld standaardmails op als je regelmatig dezelfde soorten antwoorden moet versturen. Of gebruik een vaste ochtendroutine inclusief een ontbijtje waar je niet lang over na hoeft te denken als je ’s ochtends bijna standaard in tijdnood zit. Dat soort routines kunnen je veel tijd besparen.

Meer weten over meer gedaan krijgen in minder tijd?

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan ook eens onderstaande artikelen:

Meer gedaan krijgen in minder tijd, hoe doe jij dat?

Meer gedaan krijgen in minder tijd Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 22 mei 2019 op 6:24 am - Beantwoord

  Goede tips. Ik werk af en toe met to do lijstjes die ik prioriteer en vooral taken combineren scheelt mij een hoop tijd.

 2. Femke 22 mei 2019 op 6:50 am - Beantwoord

  Het begin maken is altijd een ding he. Mij helpt het om op te schrijven wat ik moet doen en dan ga ik na wat het meeste prioriteit heeft. Juist als ik ergens geen zin in heb probeer ik mezelf te motiveren door te zeggen, doe het nou maar want dan ben je er vanaf. Goed jezelf bij die taak houden en niet teveel switchen is dan handig (al is enige flexibiliteit hierin wel fijn).,

  • Romy 24 mei 2019 op 7:11 am - Beantwoord

   Helemaal waar! Vaak valt het uiteindelijk wel mee als je toch een begin maakt en jezelf daarvoor motiveert. En dan kun je daarna mooi dingen doen waar je wél blij van wordt.

 3. Naomi 22 mei 2019 op 7:24 am - Beantwoord

  Heel veel herkenbare punten voor mij. Ik dacht echt altijd dat het handig was om veel tegelijk te doen, maar dat heb ik wel afgeleerd. Ik trap er nog wel eens in (vooral met huishouden), maar het werkt inderdaad veel beter om één ding tegelijk te doen. Ik betrapte mezelf er pas op dat ik hardop tegen mezelf zei toen ik de was aan ’t opvouwen was en tussendoor ineens ook bedacht dat ik de vuilniszakken nog naar de container moest brengen: “Nee, je was de was aan het opvouwen.” Blijkbaar is ’t een dingetje nog;). En die pauze…dat vind ik een lastige. Ik heb na een pauze vaak heel veel tijd nodig om er weer in te komen. Daarom nam ik nooit pauze, maar daar knap je ook echt niet van op. Ik moet daar nog even iets goeds op vinden.

  • Romy 24 mei 2019 op 7:14 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je beschrijft. Ik moet mezelf ook weleens “streng” toespreken als ik bijvoorbeeld op de computer weer eens de behoefte voel om snel iets op te zoeken. Hopelijk wordt het bij ons beiden ooit een echt automatisme om dat niet te doen 😉
   Lastig inderdaad als je na een pauze moeite hebt om er weer in te komen. Misschien helpt het als je pauze neemt nadat je iets (een hele taak of een onderdeel ervan) hebt afgerond en als je dan voor de pauze opschrijft wat je daarna wilt gaan doen. Dan kun je op een soort lijstje terugvallen 🙂

 4. Anouk 22 mei 2019 op 8:57 am - Beantwoord

  Voor mij is een goede planning en genoeg pauze heel belangrijk. Ik merk dat ik na een uur of 3 niet meer zo productief ben, dus ik vind het ook fijn om sochtends de inspannende dingen te doen (studeren) en in de middag meer routine dingen (bijvoorbeeld stofzuigen)

  • Romy 24 mei 2019 op 7:59 am - Beantwoord

   Wat goed dat je je zo bewust bent van jouw productieve momenten en daar handig op inspeelt. Zo’n verdeling helpt dan inderdaad al om meer gedaan te krijgen. Ik weet van mezelf dat ik na de lunch altijd een soort dipje heb en probeer daar ook rekening mee te houden. Als ik om die tijd bijvoorbeeld een overleg plan, heb ik al veel minder last van de dip dan wanneer ik om die tijd aan een lang verslag werk.

 5. evelien 22 mei 2019 op 8:58 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel!
  Ik probeer zo veel mogelijk afleidingen te verminderen (telefoon etc), en ik maak graag to-do lijstjes. Zo hou ik zoveel mogelijk overzicht.

  Liefs, Evelien

 6. Irene 22 mei 2019 op 9:02 am - Beantwoord

  Fijne tips Romy! Ik werk ook vaak met lijstjes. Ik merk dat ik wel heel vaak switch tussen twee verschillende taken. Of dan ben ik met iets bezig, schiet me ineens iets anders te binnen wat dan ‘maar 2 minuutjes’ duurt dus dat wil ik er dan snel even tussen doen maar het loopt meestal toch uit waardoor mijn eerste werk gewoon blijft liggen en het achteraf dubbel moeilijk is om dat weer op te pakken. Vooral in het huishouden eigenlijk. Maar het is ook geen ramp als het daar iets minder vlotjes gaat. Haha 😀

  • Romy 24 mei 2019 op 8:00 am - Beantwoord

   Herkenbaar inderdaad wat je beschrijft. Soms denk je even snel iets tussendoor te doen, maar gaat er toch net wat meer tijd in zitten. Ik heb die neiging ook weleens, maar merk steeds meer dat ik er echt baat bij heb om dat soort taken tussendoor toch uit te stellen. Vaak haalt het me best wel een tijdje uit mijn concentratie anders 😉

 7. Rachel 22 mei 2019 op 9:33 am - Beantwoord

  Wat een mega handige tips,, ik ben echt een plan muts maar ik switch soms teveel van taken.
  Wat jij hier ook boven benoemt, dat is mijn valkuil
  Zoals vandaag ben ik vrij en wil ik van alles doen, maar ik ga eerst maar mijn prioriteiten doen en dan de rest

  • Romy 24 mei 2019 op 8:02 am - Beantwoord

   Switchen is soms ook best wel verleidelijk, terwijl het eigenlijk vaak niet zo efficiënt werkt. Prioriteitenlijstjes kunnen juist in dat soort situaties wel heel goed helpen om je wat meer te focussen 🙂

 8. Odetta 22 mei 2019 op 9:33 am - Beantwoord

  Op mijn werk zet ik eerst koffie voordat ik de vaatwasser uitruim. Tijdens het uitruimen loopt de koffie in de kan. Verder neem ik in het begin van de werkdag de agenda door om eventuele verrassingen te voorkomen. en bekijk ik wie ik nog moet terugbellen. Ik heb op mijn werk veel structuur doordat het meeste gepland is en ik vast zit aan protocollen.
  Thuis ben ik helaas een stuk losser en inderdaad mijn grootste valkuil is afleiding en gebrek aan structuur.. Niet zozeer door de telefoon, want ik heb nog geen smartphone. Verder probeer ik wel zoveel mogelijk te combineren. Een wasje draaien en tijdens het wasje draaien ondertussen de was opvouwen. Probeer al vooruit te denken wat ik de komende 2 dagen ga koken of ik kook gewoon voor 2 dagen zodat er een makkelijke dag wat het eten betreft komt. Koken vind ik namelijk niet altijd heel erg leuk om te doen. Ik maak het liefste eenpansgerechten. Ook ik ben een type die wanneer ik vrij ben, vergeet te eten.

  • Romy 24 mei 2019 op 8:04 am - Beantwoord

   Dat klinkt als een heel gestructureerde werkdag. Netjes hoor! Ik kan me zo voorstellen dat een duidelijke planning en de protocollen waarmee je werkt daar ook al bij helpen.
   Slim dat je tijdens het wassen alvast een ander wasje opvouwt en in één keer voor meerdere dagen koken is inderdaad ook handig. Ik wil ook nog een keer proberen om daar wat efficiënter mee om te gaan in plaats van elke dag te koken, maar moet daar nog een keer wat handigheid in vinden 😉

 9. Anna 22 mei 2019 op 9:51 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik merk dat ik doorgaans best snel afgeleid ben, heel irritant! Hoewel ik achter mijn laptop zit, merk ik dat ik het heel fijn vind om muziek vanaf mijn iPod te beluisteren. Alsof ik me dan pas écht kan concentreren, haha. Wat ik inderdaad ook fijn vind is aan één doel/taak werken, in plaats van meerdere tegelijk.

  • Romy 24 mei 2019 op 8:05 am - Beantwoord

   Haha, grappig dat die gewoonte je zo goed helpt om om je beter te concentreren. En inderdaad, focus is key 🙂

 10. Saskia 22 mei 2019 op 10:33 am - Beantwoord

  Voor mij is een goede maar ook flexibele planning belangrijk. Genoeg pauze tussendoor en focussen op 1 ding. Zowel bij taken die moeten worden gedaan als ontspanning probeer ik dit toe te passen, heerlijk!

  • Romy 24 mei 2019 op 8:07 am - Beantwoord

   Zeker een goed punt! Ook bij ontspannen is het inderdaad belangrijk om even alleen met die ontspannende activiteit bezig te zijn. Het is zonde als je ondertussen allerlei andere dingen doet en daardoor nog steeds niet echt kunt ontspannen.

 11. Madelon 22 mei 2019 op 10:41 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik werk vaak met to-do lijstjes maar probeer altijd te focussen op twee belangrijke taken die echt moeten gebeuren, zodat ik gestrest raak door mijn lange to-do lijst. En kleine taken gewoon zo snel mogelijk oppakken. Taken combineren is ook een goede! Als ik water opzet voor thee ga ik ondertussen altijd een beetje opruimen in de keuken, totdat de waterkoker klaar is. Klinkt misschien heel sullig en kort, maar ik krijg toch vaak meer gedaan in die tijd dan ik dacht!

  • Romy 24 mei 2019 op 8:09 am - Beantwoord

   Zeker een goede! Je hebt helemaal gelijk dat je in zo’n korte tijd vaak nog wat gedaan kunt krijgen. Ik doe dat ook vaak als de waterkoker aan staat. Scheelt toch weer een paar minuten 🙂

 12. Simone 22 mei 2019 op 12:26 pm - Beantwoord

  Wat een goede en fijne tips. Vooral pauze nemen, daar moet ik echt op letten. Ik ben geneigd de hele dag achter mijn bureau te blijven zitten door de hoge werkdruk maar merk dat ik hier niet perse mee door gedaan krijg.

  • Romy 24 mei 2019 op 8:10 am - Beantwoord

   De hele dag doorwerken is inderdaad wel verleidelijk, zeker als je veel te doen hebt. Ik heb het ook echt moeten afleren om in drukke periodes continu te willen doorgaan. Maar ik merk wel dat een korte pauze op zo’n dag echt helpt om weer met frisse energie en meer productiviteit aan de slag te gaan daarna.

 13. Daenelia 22 mei 2019 op 6:21 pm - Beantwoord

  Wat is het verschil tussen multitasken en taken combineren?
  Sommige tips werken niet voor mij (maar ik ben dan ook superproductief! XD). Ik krijg energie van veel verschillende taken naast elkaar/tegelijk uit te voeren. Ik moet ook wel, anders verkoop ik de hele dag alleen maar ‘nee’ aan collega’s die iets nodig hebben. Ik wordt heel hangerig als ik weinig te doen heb en dan wordt mijn productiviteit alleen maar lager, gek genoeg. Ik ben ook niet echt snel afgeleid. Maar … ik ben wel heel goed in procrastineren (is dat wel een nederlands woord??). Maar omdat ik dus lekker doorwerk onder tijdsdruk, kom ik daar wel mee weg, meestal.

  • Romy 24 mei 2019 op 8:31 am - Beantwoord

   Ik heb de kopjes van die twee tips niet heel handig geformuleerd, maar de tips zijn wel wezenlijk verschillend 😉 Multitasken houdt in dat je switcht tussen taken die volle aandacht verdienen. Met taken combineren bedoelde ik meer dat je efficiënt indeelt wat je wanneer doet. Op de route naar huis boodschappen doen, gaat bijvoorbeeld prima en kan heel handig zijn.
   Overigens kan het inderdaad zeker kloppen dat je productiviteit juist omhoog gaat van veel dingen te doen hebben. Ik weet van mezelf dat ik er niet tegen kan om één dag lang aan maar één stuk te werken. Ik vind het niet fijn om honderd dingen door elkaar te doen, maar met een goede planning meerdere dingen achter elkaar doen geeft mij ook meer energie dan 8 uur lang aan hetzelfde werken. Met ‘procrastineren’ bedoel je volgens mij ‘voor je uit schuiven’ 😉 Inderdaad wel verleidelijk om te doen soms, zeker als een bepaalde taak niet je favoriet is. Ik geloof dat ik die neiging nogal eens heb met bijvoorbeeld administratieve dingen waar ik echt even in moet duiken. Oeps!

 14. Silke 23 mei 2019 op 11:08 am - Beantwoord

  Oh die combi van 1 en 8 is echt heel goed! Enerzijds die voorbereiding en planning, maar soms kan ik me daar ook blind op staren en dan moet ik ook gewoon beginnen. Meestal luister ik dan naar mijn gevoel en doe gewoon iets waar ik op dat moment het meeste zin in heb. Soms kan dat ook een pauze zijn of van omgeving wisselen waardoor het daarna weer lukt. Ben het helemaal met je eens dat ook pauzes echt nodig zijn 🙂 Goede tips! 🙂

  • Romy 25 mei 2019 op 12:14 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je fijne reactie! En inderdaad goed om soms gewoon te beginnen met wat je het leukste (of in ieder geval het minst erg) vindt. Daarmee kom je al een heel eind 🙂

 15. Giovanna Jansen 25 mei 2019 op 10:19 am - Beantwoord

  Ook hier weer hele fijne tips!
  Werken met routines spreekt mij wel aan, zelfde klussen/handelingen meer op routine doen bespaart tijd en nadenkwerk.

Recente blogs

New in: Katy Perry Royal Revolution parfum

25 september 2016|Lifestyle|

Vorige week schreef ik nog over mijn geliefde Killer Queen parfum van Katy Perry, maar helaas spoot ik gisteren de allerlaatste druppel uit het mooie rode flesje in mijn nek. Het was dus hoog tijd om weer een nieuw flesje parfum uit te zoeken bij de drogist. Na lang wikken en wegen, snuffen en snuiven koos ik wederom voor een parfum van Katy Perry, maar dit maal de Royal Revolution in een prachtig blauw flesje. Waarom ik voor dit parfum koos? Dat laat ik je vandaag weten.

Geloven in jezelf | Jij kunt het wél!

7 januari 2018|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Oké, je kunt misschien niet zonder vleugels vliegen, een marathon lopen met een gebroken been of reizen naar de maan. Maar heb je een andere mooie droom of een prachtig doel en ben jij zelf jouw enige hobbel op de weg? Omdat je niet gelooft dat je het kunt? Of omdat je bang bent om te falen? Een baan vinden bijvoorbeeld, de wereld rondreizen, op jezelf wonen of misschien een grote angst aangaan? Dan wil ik je graag motiveren om te geloven in jezelf. Ik wil je iets zeggen en je moed inspreken. Jij kunt het namelijk wél!

Vaker Vrolijkheid #4 Hollandse luchten, Gijp en een lekke fiets

15 januari 2017|Persoonlijk|

Elke maand stel ik voor de rubriek Vaker Vrolijkheid een lijstje samen met dingen waar ik blij van werd. Ook deze maand staat er weer een overzichtje klaar. Natuurlijk waren Parijs en Barcelona twee hoogtepunten van de afgelopen tijd, maar er was meer. Zo kreeg ik ook een harige bezoeker in de nacht, genoot ik van de Hollandse luchten en was ik nog net op tijd voor Oud & Nieuw. Ben je benieuwd naar deze en nog meer blije momenten en ben je klaar voor een flinke dosis vrolijkheid? Lees dan snel verder.