Op vakantie, wandelend tussen de heuvels bij Windsor Castle, drong het besef zich weer extra aan me op. Genieten moet je NU doen. Niet pas als dat grote tijdrovende project is afgerond of de tropenjaren met kinderen erop zitten. Ook al klinkt dit als een afgezaagde tegeltjeswijsheid die bij oma op het toilet pronkt, vergeet niet om elke dag te genieten. Niet alleen van de social-media-waardige mijlpalen in een mensenleven, maar ook van het alledaagse dat vaak bijzonderder is dan het lijkt. Omdat die kleine, fijne dingen een mooie dag een vrolijker randje geven en een pittige dag een silver lining kunnen bieden. Dit zijn 27 tips om meer te genieten van wat er vandaag is.
Meer genieten zonder voorwaarden
Soms laten we genieten samengaan met allerlei voorwaarden. Je kunt pas genieten van een goed boek als je al je werk hebt afgerond. Je wilt pas op de bank ploffen voor een nieuwe serie-aflevering zodra de berg was netjes gevouwen in stapeltjes van tien in je kledingkast ligt. Ook kan het soms lastig zijn om echt met je volle aandacht bij een mooi liedje te zijn als ondertussen je huis een puinhoop is en je hoofd een minstens zo grote chaos is van gedachten die alle kanten op schieten.
Oftewel: het lijkt soms alsof alle voorwaarden perfect moeten zijn om ergens 100% van te genieten. Alsof je in volledige rust met een boek op je Franse balkon moet zitten met enkel tjirpende vogels en een kabbelend beekje op de achtergrond voordat je inziet hoe mooi het leven is. Of alsof je pas met tevredenheid naar jezelf en je fijne woonplek kunt kijken zodra de huishoudelijke takenlijst tot op het laatste punt is afgewerkt.
Ik ben gaan inzien dat het zo niet werkt. Sowieso komt het niet bij iedereen dagelijks voor dat je hoofd met niets anders bezig is dan het Franse zonnebloemenveld voor je deur of de live vogelconcerten gevuld zijn. Dat zijn momenten die je moet creëren en die niet vanzelf tussen de wasmand en je volle mailbox door ontstaan. Maar genieten zit hem niet alleen daarin, maar ook juist in de kleine dingen. De dingen die er al zijn, maar waar je wel met je aandacht bij moet zijn. En de dingen die je zelf kunt creëren en waar je volledig in kunt opgaan, door niet continu van alles te moeten.
Leren om meer te genieten, draait voor mij om twee dingen:
- Minder moeten van jezelf, zodat er meer tijd overblijft om te genieten van dingen.
- Meer focussen op de kleine dingen die het leven zo mooi maken.
27 tips om meer te genieten (ook als niet alles fantastisch is)
Het leven hoeft niet gevuld te zijn met magische mijlpalen en Frans-balkon-momenten van pure zenheid om in de genietmodus te komen. Zoek het juist in het kleine. Dit zijn 27 tips om meer te genieten. Vandaag al. Zonder radicale ommezwaaien en spontane vakantieaanvragen.
- Maak elke dag 15 minuten geniettijd vrij. Ja, tijd is geld. En tijd kun je nuttig besteden. Maar besef dat tijd misschien wel het kostbaarste bezit is dat je hebt. Kijk eens op die manier naar tijd. Bewaar de genietmomenten niet voor die paar zeldzame momenten waarop niets hoeft, maar blok er bij voorbaat tijd voor in je agenda. Maak tijd om te genieten. Om te doen wat je het liefste doet. Al is het maar 15 minuten per dag. Laat er niets tussenkomen, ook niet dat ene mailtje dat nog je aandacht vraagt. Spreek met jezelf af dat genieten jouw enige taak voor dat moment is.
- Geef toe aan je spontane ideeën. Haal een ijsje bij de ijssalon als het water je in de mond loopt zodra je daar langs loopt. Voel je de behoefte om met iemand bij te kletsen? Denk niet te veel in bezwaren, maar probeer diegene te bellen. Ja, misschien komt het niet uit. Maar wat dan nog? Dan heb je het in elk geval geprobeerd. Snak je onder werktijd naar een wandeling? Ga een blokje om. In spontane plannen schuilen vaak de mooiste genietdingen.
- Ruik, proef, hoor, voel, zie en ervaar. Probeer eens met al je zintuigen op een plek te zijn. Wandel niet op rap tempo naar de bushalte, maar kijk en hoor eens wat er om je heen is. Zie je de mooie bloemen langs de stoep? Hoor je de krekels in alle vroegte geluid maken? Ook in de details die je pas ziet als je er tijd en zintuiglijke ruimte voor vrijmaakt, schuilt veel geluk.
- Besteed je geld bewust. Geld maakt op zich niet gelukkig, maar je kunt het wel zó besteden dat je van die besteding gelukkig wordt. Kijk kritisch naar de aankopen die je doet. Maken die je gelukkig? Word je hier over een jaar nog blij van? Voelt iets als een prachtige besteding van het geld waar je hard voor hebt gewerkt? Geef je geld niet uit aan impulsaankopen, maar juist aan dingen die je ontzettend graag in je huis, kledingkast en leven hebt. Minder spullen hebben geeft rust. En meer hebben van wat “joy sparkt”, maakt je blijer. Trakteer jezelf bijvoorbeeld wél op die dure top waar je dolgelukkig van wordt in plaats van drie tops in de sale te kopen die je om eerlijk te zijn maar “zo zo” vindt.
- Bonjour schuldgevoel over me-time weg. Als je tijd voor jezelf hebt, probeer dan echt in het moment te zijn. Zonder schuldgevoel. Zonder te denken over wat je nog meer had kunnen doen. Zonder je stom te voelen dat je nu even niet beschikbaar bent voor anderen die jouw hulp goed kunnen gebruiken. Je mag soms even van de wereld zijn en in je eigen bubbel kruipen. Dat heeft elk mens nodig en mag je onbeschaamd doen. Ook als drukbezette medewerker. Ook als ondernemer met een goedlopend bedrijf. Ook als ouder voor wie het gezin draaiende houden al een business op zich is.
- Zeg eens “nee” tegen iets wat niet goed voelt. Schreeuwt alles in jou “nee” als iemand een bepaald verzoek op je afvuurt? Luister dan naar dat onderbuikgevoel. Ga een keer niet mee naar een filmavondje, blijf thuis eten als je dat fijner vindt of zeg die spoedklus af omdat je het er nu niet bij kunt hebben. Je fijn voelen is kostbaarder dan de tijdelijke voldoening die het geeft als je een ander (tegen beter weten in) gaat pleasen.
- Spreek je uit over dingen die je dwarszitten. Laat de kostbare vrije ruimte in je hoofd niet opslokken door piekerdingen. Spreek kleine irritaties direct uit, zodat ze geen enorme frustraties worden. Zeg het als een opmerking je raakt in plaats van het uren door je hoofd te laten echoën. En stoort het je mateloos dat je elke ochtend een sok naast de wasmand vindt? Zeg er iets van voordat het 397 sokken later tot een uitbarsting komt. Zo wordt je hoofd minder in beslag genomen door frustraties en houd je meer ruimte over om te genieten.
- Hecht niet meer waarde dan nodig aan niet-constructieve kritiek. Laat je humeur niet beïnvloeden door kritiek waar je weinig mee kunt. Denk aan opmerkingen over je kleding, feedback over keuzes waar een ander niets mee te maken heeft of “Joh, zou jij niet eens…”-suggesties waar jij precies niets mee wilt. Haal uit opbouwende feedback waardevolle lessen. Maar laat vervelende feedback niet je dag bepalen. Besef dat die opmerkingen vaak meer zeggen over het humeur of de onzekerheid van de ander dan over jouzelf.
- Plan elke maand een bucketlist-ding in. Maak een bucketlist voor dingen die jij heel graag nog eens wilt doen. Zet daar niet alleen grootse dingen op, maar ook kleinere puntjes. Denk aan een taartje eten bij de nieuwe lunchroom op de hoek, een korte online workshop volgen, een mooi gebouw in je woonplaats van binnen bekijken of een gerecht proberen dat je nog nooit hebt gegeten. Kijk of je elke maand zoiets kunt inplannen en geniet daar volop van.
- Schrijf op waar je van hebt genoten. Maak bijvoorbeeld een lijstje met de kleine dingen die je die dag fijn vond. Of schrijf (puur voor jezelf) een kort (foto)verslag van een geslaagde vakantie. Of noteer nog eens in steekwoorden wat je het leukst vond aan een bijzondere mijlpaal. Puur zodat die mooie momenten niet direct plaatsmaken voor de waan van de dag, maar je er langer van nageniet.
- Luister aandachtig naar muziek. Zet iedere dag minimaal één nummer op waar je heel blij van wordt. Een nummer dat je acute dansneigingen bezorgt of waar je gewoon met een grote grijns naar luistert. Luister dan niet met een half oor, maar met volle aandacht naar elke noot van dat nummer.
- Speel vaker. Zonder te denken dat dat kinderachtig is. Stap weer eens op een schommel in de speeltuin om te zwieren zo hard als je kunt. Ga op in The Sims like no one is watching of rol een Twister-zeil uit en speel totdat je krom ligt van het lachen. Spelen helpt om je kinderlijke kant nooit volledig te verliezen.
- Doe eens niets in plaats van de tijd nuttig te doden. Grijp eens niet naar je telefoon als je wacht op de bus. Staar in stilte voor je uit terwijl het eten onder je neus staat te pruttelen. Wees in het moment en bedwing je neigingen om de tijd op te vullen.
- Vraag jezelf op fijne momenten af “Geniet ik nu echt?”. Stel jezelf die vraag wat vaker. Op een weekendochtend, als je op vakantie bent, als je met je kinderen of partner een spelletje speelt, als je tv kijkt of als je door je telefoon scrolt. Kijk vaker kritisch: doe je wel echt wat je leuk vindt én geniet je ten volle van de dingen die je leuk vindt? Zo niet, wat kun je anders doen om meer te genieten?
- Kijk opnieuw naar foto’s die je terugbrengen naar mooie momenten in je leven. Blader door albums of pak je filmrol van een fijne vakantie of bijzondere dag er opnieuw bij. Dat kan ook op mindere dagen helpen om je beter te voelen.
- Sta vaker stil. Letterlijk. Stop even tijdens een wandeling om te luisteren naar een zingende vogel of stop de podcast om in stilte van je autorit te genieten. Je ziet, merkt en geniet zoveel meer als je niet altijd op volle vaart en al multitaskend doordendert.
- Maak kleine rotdingen niet groter dan ze zijn. Zucht één keer over de langzaamrijder voor je, maar laat het je niet compleet opfokken tijdens de hele autorit. Baal even van het lege schap in de supermarkt, maar laat het een kwartier later ook weer van je schouders glijden. Je lost er niets mee op door je eraan te ergeren én je kunt er toch niets anders mee doen dan die dingen te accepteren óf (waar mogelijk) op te lossen.
- Stel jezelf regelmatig de vraag “Wat wil IK nu het liefst?”. Als je even niet rekening zou houden met ieder ander, welke keuze zou jij dan nu maken? Waar zou jij nu zijn? Wat zou jij nu doen? Kijk of je soms aan die behoeften kunt toegeven, bijvoorbeeld door een moment van rust in te lassen. Of je een keer tóch die ene film kunt kijken in plaats van de avond door te werken. Of zeg eens niet direct ‘Ja’ op verzoeken voor het weekend en kijk naar wat jij nu het liefst zou willen als weekendbesteding.
- Maak rotklusjes minder rot. Zet een leuke video op tijdens het was vouwen. Luister naar je favoriete uptempomuziek als je met een grote schoonmaak bezig bent. Zo worden saaie dingen haast leuk.
- Lach vaker om je bloopers. Maak er geen groter ding van dan het is als je een onhandige actie begaat. Lach erom en neem jezelf niet te serieus. Door er zelf een grapje van te maken, maak je het voor jezelf en anderen luchtiger en kun je snel weer verder.
- Maak niet overal een perfectionismeproject van. Brei een einde aan een project voordat je de puntjes op de puntjes op de ‘i’ hebt gezet. Het hoeft allemaal niet perfect te zijn. Je mag fouten maken, een keer een steekje laten vallen of dingen maken waar wellicht nog iets op aan te merken valt. Dat geeft meteen ruimte om meer te genieten van wat je doet én om te genieten van het leven in het algemeen.
- Laat de teugels vaker vieren. Niet altijd lopen dingen zoals gehoopt. Dat betekent niet meteen dat dingen in de soep zijn gelopen of dat je meer de controle moet houden. Sta open voor de verrassingen die het je kan brengen als het leven zijn eigen wending neemt. Als je zorgvuldig uitgestippelde plannen niet uitkomen en je ze durft los te laten, kunnen er andere mooie dingen voor in de plaats komen.
- Schrap negativiteitsbrengers vaker uit je leven. Zet niet dagelijks het NOS Nieuws op als je jezelf negatieve gebeurtenissen erg aantrekt. Kijk niet te veel naar dramatische documentaires als je van jezelf weet dat dat een wissel op je trekt. En zijn er mensen in je leven bij wie je het gevoel hebt hen veel te geven en er structureel veel negativiteit voor terug te krijgen? Kijk of je het contact kunt beperken.
- Ga soms op micro-avontuur. Doe dingen voor het eerst om jezelf te blijven uitdagen en steeds nieuwe ervaringen op te doen. Dat kan al zoiets kleins zijn als een nieuwe stad ontdekken, een andere route fietsen of vegetarische recepten proberen die je niet standaard op het weekmenu hebt staan.
- Doe iets voor een ander. Deel complimenten uit. Ook aan vreemden. Júist aan vreemden. Haal een keer boodschappen voor je buurvrouw of stuur spontaan een welgemeend appje aan een dierbare vriendin over hoe trots je op haar bent. Daar laat je anderen én jezelf door glunderen van oor tot oor.
- Kom van je stoel af. Voel je je rot? Kom in beweging, snuif de buitenlucht op en ervaar hoe een beetje wind en zon in je gezicht een mens goed kan doen.
- Zie het niet meteen als “slecht” wanneer je een rotdag hebt. Meer genieten betekent zeker niet dat je een grote glimlach moet acteren en moet doen alsof alles altijd koek en ei is. Laat de rotdagen er ook zijn. Baal soms. Praat over dingen waar je mee zit. Laat een traan om wat je verdriet doet. Meer genieten betekent vooral écht blij zijn als je blij bent. En dat vraagt soms ook om rollende tranen als er tranen opkomen. Of om boosheid als je de woede voelt opborrelen. Laat ook dat er zijn en maak je gevoelens niet meteen weg. Juist door ook niet blije momenten toe te laten, kun je op wél blije momenten meer oprecht genieten.
Meer genieten is niet zo groots
Je hoeft geen grote plannen in je agenda te plempen en radicale keuzes te maken om meer te genieten. Vaak zit het ‘m juist in kleine dingen. In mini-momenten voor jezelf pakken, in dingen doen met aandacht, in stoppen met multitasken of in vaker uitspreken wat er in je omgaat (of dat nu iets prachtigs positiefs of juist iets lastigs is).
Laat het kleine geluk niet door stress en volle agenda’s door je vingers glippen. Wees in het moment, sta erbij stil en geniet ervan. Vaak zal je zien dat de dingen die nu zo klein lijken later juist het grootste geluk blijken. Dus geniet er nu van, niet later. Het leven gaat sneller dan je denkt.
Wat zijn dingen waar jij intens van geniet?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Blij Lijstje #73 | Lente loading, lánge looprondjes & leren loslaten
Zodra de donkere dagen plaatsmaken voor straaltjes zonlicht en roze bloesem komt mijn glimlach sowieso extra vaak tevoorschijn. Maar de lente op komst was niet het enige waar ik de laatste tijd van ging glunderen. Zo werd ik ook vrolijk van vloerkleedverrassingen, maffe acties van onze viervoeter, een einde maken aan uitstelgedrag, geldboompjes in huis (maar dan zonder het geld), letterlijke heidagen en citroenvaasdiscussies. Dit is mijn Blije Lijstje vol vrolijke, fijne en soms vooral grappige momenten van vorige maand.
De eerste helft van 2021 zit erop – een terugblik
Voor mijn gevoel is het pas twee maanden geleden dat we oliebollen etend elkaar een gelukkig nieuwjaar wensten. Maar nee, in werkelijkheid zit de eerste helft van 2021 er alweer op. Dat leek me een mooi moment voor een terugblik midden in het jaar. Het was een half jaar met veel veranderingen. Ik deel vanaf dit half jaar mijn huis met vriendlief, ging van fanatiek doorwerken naar iets meer rust, en beleefde ondanks de lockdown fijne mini-avonturen. Dit is mijn eerlijke recap met ups en downs.
Te veel aan je hoofd? Probeer deze 8 tips!
Heb jij ook weleens het gevoel dat je hoofd uit zijn voegen barst? Dat de raderen in je hersenen alsmaar stroever gaan draaien, omdat je hersencapaciteit al door 1000 andere dingen wordt gekaapt? Of ga je door alle drukte door het leven als een ware chaoot terwijl je normaal juist gestructureerd bent? Dan heb je misschien wel te veel aan je hoofd. Werken, sporten, sociale verplichtingen, social media, sportclubjes, huishoudelijke taken... Het houdt maar niet op. Of toch wel? Dit zijn 8 tips voor als je te veel aan je hoofd hebt.
Yep. Met mate, want ik zou rustig een kilo chocola kunnen eten onder het mom ‘ ff genieten hoor ‘ , maar dat is logisch. Ik geniet zelf van die keren dat de hond een eigen route gaat wandelen en mij meetrekt. Hij heeft aan avontuurlijke natuur!
Meer genieten zonder voorwaarden. Amen.
Iets wat ik zeker vaker doe. Het is soms lastig dit vast te houden als mama zijnde. Ik kan niet zomaar alles ‘spontaan’ doen. Dus plan ik al uitjes en dergelijke van te voren zodat ik toch even wat me-time heb. Ook heb ik het lezen weer opgepakt en gaan de avonden mijn telefoon weer uit/stil. Maar ik wil ook aankomende week zoveel mogelijk lekker offline doorbrengen met mijn gezin. M. is zijn laatste week vrij en daar wil ik toch wel even van genieten.
Dankjewel Romy, voor alle mooie tips !
Ik ben het er helemaal mee eens ! Ik ga elke dag wandelen en zie nu overal mooie bloemen in de tuinen, waar ik voorbij kom.
Vanavond ga ik weer opnieuw genieten van de opname van een concert van André Rieu, wat ik vorig jaar rond deze tijd opgenomen heb en binnenkort van de recorder afgehaald wordt, dus 3 uur genieten van zijn prachtige muziek, heerlijk !!
Heel fijne tips! Iets dat we allen veel meer moeten doen. Of ten minste waar we vaker aan moeten herinnerd worden 🙂