adam10 1

Meer kleur dragen? Dat lukt met deze 7 tips!

 • 8 januari 2019
 • 30 Reacties
Categorieën: Outfits

Ik ben niet vies van “een beetje” kleur. Voor wie mijn blog al langer volgt, is dat vast geen geheim meer. Ik was ooit een grijs muisje in onopvallende kleding, maar tegenwoordig trek ik elke dag een kleurrijke outfit uit mijn kledingkast vol bontgekleurde items. Maar meer kleur dragen, hoe doe je dat? Die vraag kreeg ik van een aantal lezeressen. Hoera, daar vertel ik graag meer over. Nu ben ik natuurlijk geen styliste, maar ik deel graag hoe ik het heb aangepakt. Maak van je outfit een feestje! Dit zijn mijn 7 tips voor meer kleur dragen.

meer kleur dragen tips
Jurk van Miss Abeille Rouge, zie deze outfitpost.

1. Zoek kleuren die bij jou passen!

Ik geloof er niet in dat je bepaalde kleuren niet “kunt” dragen. Je moet vooral aantrekken wat jij leuk vindt. Wel heb ik gemerkt dat je altijd bepaalde kleuren hebt die je mooier staan dan andere kleuren. Ontdekken welke kleuren wel en niet bij je passen helpt je om meer gericht te zoeken. Ik kan bijvoorbeeld okergeel goed hebben, maar pastelroze is met mijn spierwitte huid (nee, ik doe niet aan zonnebanken!) dan weer niet heel flatterend. Als ik voor roze kies, ga ik daarom liever voor een meer warme tint als oudroze of ik combineer pastelroze met een donkerdere kleur.

Note: natuurlijk is het wel belangrijk dat je kleuren zelf mooi vindt. Trek bijvoorbeeld geen knalgroen aan als je helemaal niets hebt met groen, hoe mooi die kleur je ook staat.

meer kleur dragen tips

2. Combineer kleur met neutrale tinten

Meer kleur dragen hoeft echt niet te betekenen dat je outfit een bont kleurenpalet is. Zelf combineer ik vaak één item in een felle kleur met items die minder opvallend zijn. Bij een gekleurde jurk draag ik bijvoorbeeld vaak een neutraal jasje. En heb ik juist een minder opvallende jurk aan, dan draag ik daarbij het liefst een roze jasje om meer kleur aan mijn outfit te geven. Natuurlijk kun je ook voor één en al kleur staan. Leuk juist! Maar als je dat te heftig vindt, is een combinatie van kleurrijk met neutraal een uitstekende middenweg.

outfit met geel gestreept vest

3. Stippen, streepjes, bloemen? Draag patronen!

Vind je meer kleur dragen spannend? Kies dan voor vrolijke dessins in plaats van felgekleurde kleding. Iedere outfit krijgt een fleurig tintje als je voor een opvallend patroontje gaat. Ik houd bijvoorbeeld erg van polka dots (zoals bij deze blouse), bloemenprint (zie deze jurk) en ruitjes (check dit rokje). Het leuke is dat een patroontje ook kleding in neutrale kleuren een meer fleurige uitstraling kan geven. Zo draag ik bijna nooit zwarte kleding, maar kon ik deze zwarte top juist vanwege de mooie bloemenprint wel waarderen.

zelfverzekerd voelen door je outfit

4. Gebruik kleurrijke accenten

Draag je een keer een vrij kleurloze outfit? Geen nood! Aan iedere outfit kun je een vleugje kleur toevoegen. Trek bijvoorbeeld kleurrijke schoenen aan, neem een opvallende tas mee of speld een bijzondere opvallende broche op je kleurloze vestje. Zo combineerde ik een keer een vrij basic blouse en spijkerbroek met knalrode hakken. Zelfs van een donkere jas kun je nog een vrolijk geheel maken door hem bijvoorbeeld met een kleurrijke sjaal of een bijzondere muts te combineren.

meer kleur dragen tips
outfit blauwe jurk met bloemen

5. Probeer soms iets nieuws

Hét advies om meer kleur te dragen? Probeer gewoon eens wat! Je hebt vast wel kleding waarbij je denkt “Wat leuk, maar dit zou ik nooit dragen!”. Loop nu eens juist niet met een grote boog om dat ene kledingstuk heen, maar geef het een kans. Neem toch eens dat leuke kleurrijke jurkje mee de paskamer in of draag een andere kleur dan anders. Of combineer eens twee items die je normaal niet snel bij elkaar zou verwachten. Misschien is het inderdaad niets, maar het zou ook zomaar een geweldige combinatie kunnen zijn.

meer kleur dragen tips

6. Shop in je eigen kledingkast

Dacht je nu echt dat meer kleur dragen dé reden is om nu direct naar de winkel te rennen? Ha, dat hoeft niet per se! Kijk eerst eens wat je in de kast hebt hangen. Vaak hebben we een kast vol kledingstukken, maar trekken we uiteindelijk meestal een soortgelijke outfit aan. Gooi het eens over een andere boeg. Combineer die ene felgekleurde oh-ja-die-heb-ik-ook-nog-trui met je favoriete spijkerbroek. Of draag je lievelingsblouse met een opvallend jasje dat je haast nooit aantrekt. Laat je verrassen door wat je nog hebt hangen en stel er een verrassend leuke, kleurrijke outfit mee samen. Die strategie heeft mij al regelmatig leuke outfits opgeleverd.

meer kleur dragen tips

7. Ontdek je favoriete winkels met kleurrijke kleding

En ben je er nu toch van overtuigd dat je écht nieuwe kleding nodig hebt om meer kleur te dragen? Dan heb ik nog wel een paar shoptips. Ik heb al eerder 10 winkels gedeeld waar ik graag kleding koop. Mijn beste winkeltips voor kleurrijke kleding zijn:

 1. Top Vintage (een waar jurkenwalhalla!)
 2. Steps (prachtige jurken en rokken, maar wel wat prijzig!)
 3. Zalando (vooral de merken Anna Field en Dorothy Perkins vind ik mooi)

Maar ook bij de IJ-hallen of bij de kringloopwinkel slaag ik heel regelmatig voor leuke kleding waar je vaak bizar weinig voor betaalt. Qua budgetproof winkels weet ik bij Only het beste te slagen. Daar vind ik af en toe mooie kleurrijke truien, blouses en soms ook jurkjes.

Meer kleur dragen? Probeer het gewoon!

Wil jij ook meer kleur dragen? Geef het een kans! Ik vond het een paar jaar geleden ontzettend spannend om mijn grijze truien te laten liggen en een kleurrijke garderobe bij elkaar te sparen, maar ik zou nu niet meer anders willen. Niet alleen in het voorjaar na rokjesdag, maar het hele jaar door. Omdat het kan en omdat kleur mij vrolijk maakt! Twijfel jij nog of je wel meer kleur durft te dragen? Doe het gewoon! Het leven is te kort om alleen te fantaseren over hoe het zou staan.

Draag jij graag kleurrijke outfits?

tips voor meer kleur dragen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 8 januari 2019 op 7:13 am - Beantwoord

  Ik draag eigenlijk bijna altijd zwart met soms een accent kleur. Na mijn operaties is er wel meer kleur in mijn kast gekomen. Dus wie weet wat de toekomst brengt qua kleur in mijn garderobe

  • Romy 8 januari 2019 op 7:22 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je meer kleur bent gaan dragen na de operaties. En als je je prettig voelt in zwart, is dat ook prima toch?! Het belangrijkste is dat je draagt waar jij blij van wordt 🙂

 2. Nikita 8 januari 2019 op 7:22 am - Beantwoord

  Ik word automatisch door kleuren aangetrokken in de winkel. Als ik al iets zwart of grijs koop dan moet ik wel verliefd zijn op de print of quote die erop staat. Wit heb ik wel liggen, maar meestal met een printje of een tekening erop. Zo kocht ik afgelopen woensdag een zwarte trui met bloemenprint. De fleece binnenin is zo warm en zit zo goed. Ik moet toegeven, het deed gisteravond een beetje pijn toen ik mijn trui in de wasmand moest gooien. Hij zit zo goed! Mijn tante maakte de opmerking dat zij niet altijd bloemenprints koopt omdat ze niet wil dat haar kleerkast verandert in een bloementuin. Vond ik wel grappig, maar gelukkig hebben we allemaal een eigen mening! Ik vind bloemenprints enorm leuk. Jaarlijks komt er wel een items met bloemenprint nieuw in mijn kast terecht. Ik kan overigens ook enorm vrolijk worden als ik met zorg een toffe outfit heb gekozen of een combinatie heb ontdekt die eigenlijk supertof is. Mijn kledingstijl zal altijd een beetje schattig blijven denk ik, en ik vind dat ook niet erg. Dit is wie ik ben, en gelukkig ben ik dat steeds meer aan het aanvaarden 🙂 Ik heb voor bepaalde gelegenheden trouwens wel hemdjes en bloesjes die ik aankan. Er staat meestal wel een schattige print op, maar door mijn beleefdheid en volwassenheid laat ik bij veel mensen wel een volwassen indruk achter. Wat ik wil wel doen trouwens, is een quote over hoogsensitiviteit handletteren en die op een t-shirt laten drukken. Dat ontbreekt nog in mijn kast 🙂

  • Romy 8 januari 2019 op 7:26 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij zo’n eigen kledingstijl hebt en ook gek bent op bloemenprint en andere vrolijke printjes. Er is niets leuker dan een kledingstijl die geheel eigen is en waar jij je goed in voelt 🙂
   Jouw idee voor een T-shirt met een quote over hoogsensitiviteit klinkt trouwens geweldig. Ik ben nu al onwijs benieuwd naar het resultaat!

 3. Anouk 8 januari 2019 op 7:24 am - Beantwoord

  Ik ben dol op kleur, al moet ik eerlijk bekennen dat ik ook veel grijs draag (zwart dan weer zelden). Je kan mijn uittekenen in een neutrale broek met vrolijke trui in de winter (of dus een grijze)

  • Romy 8 januari 2019 op 7:27 pm - Beantwoord

   Niets mis met grijs, toch?! Het is maar net waar jij je goed bij voelt 🙂 Tof dat je ook regelmatig een vrolijke trui uit de kast pakt!

 4. bychristiana 8 januari 2019 op 7:55 am - Beantwoord

  Ja absoluut, ik draag heel graag kleur en ook printjes. Eigenlijk al van kleins af aan. Ik word er gewoon als het ware naar toe getrokken in de winkel. Wat ik wel probeer de laatste jaren is om iets makkelijker te combineren dingen te kopen. Soms zijn prints namelijk niet makkelijk met elkaar te combineren en als je zoiets dan wat vaker aantrekt, ben ik weer bang dat mensen zeggen ‘Oh kijk, daar heb je haar weer met die stippen jurk’ of iets in die trant;-)

 5. Yvonne 8 januari 2019 op 8:01 am - Beantwoord

  Jij bent inderdaad wel de kleurrijke kleding ambassadrice! Wat ik me nu dus afvraag… hoe is het zo gekomen dat je van kleurloos naar zo’n vrolijk voorkomen bent gegaan? 🙂

  • Romy 8 januari 2019 op 7:30 pm - Beantwoord

   Wat tof dat je altijd al gek bent geweest op kleuren en printjes! Basics die makkelijker te combineren zijn, zijn inderdaad ook heel fijn. Dat helpt alleen al om met minder items in je kledingkast meer leuke outfits te maken. En je kunt natuurlijk ook altijd zo’n basic item combineren met iets wat net iets meer opvalt 🙂

  • Romy 8 januari 2019 op 7:33 pm - Beantwoord

   Wat een leuke vraag! Daar moest ik stiekem zelf ook even over nadenken 😉
   Ik droeg altijd grijze kleding omdat ik vooral niet te veel wilde opvallen. Ik heb altijd al wel een voorliefde voor kleuren gehad, maar ben een tijdje erg onzeker over mijn lichaam geweest en durfde toen niet zo goed kleur te dragen. Na een tijdje merkte ik dat ik me eigenlijk heel fijn voelde in jurkjes. Dat begon met zwarte jurkjes, maar die vond ik niet zo handig in verband met eventuele kattenharen die daar nogal zichtbaar op zijn 😉 Volgens mij heb ik toen een keer een roze jurkje gekocht en ben ik zo langzaamaan steeds meer naar kleuren gaan neigen. Het is dus eigenlijk heel geleidelijk gegaan.

   • Yvonne 11 januari 2019 op 8:34 am - Beantwoord

    Hoe geleidelijk het ook is gegaan, toch vind ik het knap dat je daar zo je eigen weg in bent gegaan!

 6. Darina 8 januari 2019 op 8:29 am - Beantwoord

  Ik draag regelmatig kleur. Okergeel is een kleur die ik dit seizoen heb ontdekt en nu een van mijn favoriete kleuren is. Ik combineer de kleur wel met een neutrale kleur. Ik vind de outfits op de foto’s heel erg leuk!

  • Romy 8 januari 2019 op 8:47 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! En okergeel is inderdaad een prachtige kleur. Wat leek dat je die kleur sinds dit seizoen bent gaan dragen 🙂

 7. Shirley 8 januari 2019 op 9:22 am - Beantwoord

  Wat dit betreft ben ik het tegenovergestelde van jou. Ik draag veel zwart en donkere kleuren. En dat terwijl ik bij anderen kleur wel heel erg leuk vind. Ik raak de donkere kleur nooit zat, ik heb sommige van mijn jurkjes echt al jaren. Wie weet word ik toch ooit nog aangetrokken door kleur. Mijn moeder zei ooit dat zwart steeds minder mooi staat naarmate je ouder wordt, dan staat donkerblauw vaak mooier.

  • Romy 8 januari 2019 op 8:48 pm - Beantwoord

   Als jij blij wordt van donkere kleuren, is daar toch ook niets mis mee 🙂 Gewoon dragen waar je zelf blij van wordt! Donkerblauw vind ik ook een prachtige kleur. Ik weet zeker dat die kleur je ook erg mooi zal staan.

 8. Johanne 8 januari 2019 op 10:11 am - Beantwoord

  Oooh, mijn kledingkast is zo saai als ik naar al jouw mooie kleurrijke foto’s kijk. Ik droeg tot enkele jaren geleden enorm veel zwart en grijs en nog steeds voeren deze kleuren de boventoon in mijn kast. Wel probeer ik steeds meer kleur toe te voegen en heb ik inmiddels al een roze trui, gestreepte trui en bloemige jurkjes. Stap voor stap! 😉

  • Romy 8 januari 2019 op 8:50 pm - Beantwoord

   Leuk dat je al een paar kleurrijke items in je kast hebt hangen! Gewoon dragen waar jij je goed bij voelt met af en toe misschien (stap voor stap) een beetje extra kleur als je daar zin in hebt 🙂 Kleur gecombineerd met zwart en grijs kan ook prachtig staan. Een felgekleurde jurk in combinatie met een leather look-jasje is bijvoorbeeld juist heel tof.

 9. Audrey 8 januari 2019 op 10:37 am - Beantwoord

  Ik ben dol op kleur, ook in mijn kleding! Mijn enige probleem is dat ik in winkels wel heel vaak naar blauwtinten trek. Kobaltblauw, turquoise, alles wat daar tussen zit… Maar paars-, groen- en sommige roodtinten staan me ook mooi. En ik heb een geel shirtje dat ik eigenlijk vaker moet dragen. Ik baal wel echt dat okergeel mij totaal niet staat, want ik vind het een supermooie kleur!

  • Romy 8 januari 2019 op 8:52 pm - Beantwoord

   Blauw is ook absoluut een schitterende kleur, dus ik geef je groot gelijk 🙂 Wat betreft de andere kleuren, misschien kun je eens juist bewust bij de kledingrekken met die kleuren in de winkels gaan kijken. Wie weet hangt er iets leuks tussen en ben je zelf ook blij verrast door hoe andere kleuren dan blauw jou staan. Op die manier heb ik mijn nieuwe voorliefde voor okergeel ook ontdekt 😉

 10. Anna 8 januari 2019 op 10:46 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Ik ben zelf ook dol op prints en kleur, dus ik kan me erg goed vinden in al je tips! De laatste tijd ben ik helemaal fan van ton sur ton (tinten die veel op elkaar lijken en mooi in elkaar overlopen). Zo droeg ik laatst een bruine broek met een warmroze trui, ik vond het eigenlijk verrassend mooi!

  • Romy 8 januari 2019 op 8:53 pm - Beantwoord

   Wat tof dat je ook zo graag printjes en kleur draagt! Ik vind jouw outfits ook altijd zo mooi 🙂 Ton sûr ton vind ik ook prachtig. Op die manier kun je ook prima veel kleuren dragen zonder dat het een té druk geheel wordt.

 11. Hermien - KouweKleren 8 januari 2019 op 11:02 am - Beantwoord

  Mooi gedaan, dit artikel! Heel veel bruikbare tips en leuk dat je echt laat zien welke keuzes jij maakt en wat jij allemaal uitprobeert. Ik probeer met een kleinere, goed onderling te combineren kledingkast te doen en eerst was ik bang dat je dan eigenlijk altijd voor neutraal moet gaan. Niks van waar gelukkig! Ik houd op zich wel van minimalistische outfits, maar juist ook van een opvallende, kleurrijke print. Die items zijn inderdaad vaak goed tweedehands te vinden, extra leuk.

  • Romy 8 januari 2019 op 8:56 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je leuke, enthousiaste reactie! 🙂
   Ik vind het op mijn beurt heel inspirerend hoe jij met een kleinere kledingkast toch zo veel toffe outfits weet samen te stellen. En je hebt helemaal gelijk, daarbij kunnen printjes en opvallende kleuren juist heel leuk staan! Dat heb jij wel bewezen 🙂

 12. Lianne 8 januari 2019 op 11:55 am - Beantwoord

  Ik hou ook van kleur en probeer toch altijd iets kleurrijks bij mijn outfit aan te trekken. Die tip die je geeft over neutrale tinten doe ik altijd wel. Vind ik ook net iets mooier staan, anders zou ik al helemaal een clown worden, haha! Als ik gewoon een kantoorbaan zou hebben, zou dat iets makkelijker gaan, maar helaas moet ik soms toch gaan voor iets ‘saaiers’ omdat het gewoon makkelijk is. Bij mijn donkere haar is het voordeel dat mij eigenlijk alles wel staat, alleen houd ik niet zo van oranje, geel of groen. Toch wil ik net als jij een keer buiten mijn comfortzone treden en dit jaar toch één keer in de winkel iets passen met die kleuren. Misschien staat het inderdaad zoals jij zegt wel supertof!

  • Romy 8 januari 2019 op 9:00 pm - Beantwoord

   Superleuk dat jij ook regelmatig kleur draagt! Ik weet zeker dat de kleuren die jij noemt je ook verrassend goed zullen staan. Ik denk dat geel of groenblauw je bijvoorbeeld ook heel mooi staat. Ik heb beide kleuren pas sinds 1,5 jaar ook in de kast en was er eerst nooit zo kapot van, maar was blij verrast toen ik eens een gele en groenblauwe jurk aantrok 🙂 Dus ik zeg: doen! Oranje is de enige kleur die ik echt nooit draag (vanwege mijn oranje haar ;)), maar ik denk dat die kleur je ook zeker wel mooi zal staan.

   Opvallende outfits zijn inderdaad niet altijd handig naar werk als je geen kantoorbaan hebt, maar dat is wel des te meer reden om in het weekend of op vrije dagen wél iets aan te trekken waar je echt blij van wordt 🙂

 13. Irene 8 januari 2019 op 8:47 pm - Beantwoord

  Ik heb periodes dat ik mega basic gekleed ga en dan heb ik periodes dat ik net heel kleurrijk of in zotte printjes gekleed ga maar ik moet ook altijd een beetje een drempel over. Uiteindelijk voel ik me wel altijd heel fijn in mijn kleren maar ik heb het gevoel dat veel mensen daar nog niet zo goed mee om kunnen ofzo :p

  • Romy 9 januari 2019 op 8:20 am - Beantwoord

   Je ziet inderdaad niet heel veel felle kleuren en gekke printjes in het straatbeeld, maar volgens mij maakt dat het juist zo leuk als jij wél dat soort dingen draagt 🙂 Ik kan me voorstellen dat mensen er soms “iets” van vinden als je felle kleuren draagt, maar er zullen ongetwijfeld ook genoeg mensen zijn die juist heel enthousiast zijn dat jij draagt wat jij leuk vindt.

 14. Giovanna Jansen 9 januari 2019 op 10:46 am - Beantwoord

  Ik kan mij jou absoluut niet als (voorheen) grijze muis voorstellen. Al die vrolijke kleurtjes en designs passen zo goed bij jou!
  Maar ik voel mij nu wel een beetje een grijze muis als ik naar mijn eigen kledingkast kijk haha. ?
  Morgen gaan we shoppen, en ik neem je kledingadviezen zeker mee. Wie weet waar ik daardoor mee thuis ga komen.

  • Romy 9 januari 2019 op 10:02 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je mijn adviezen gaat gebruiken als je morgen kleding gaat shoppen! Grijs of zwart kan je ook geweldig staan, hoor 🙂 Maar een beetje kleur op z’n tijd is ook hartstikke leuk. Ik ben heel benieuwd waar je mee zult thuis komen van het shoppen morgen.

Recente blogs

Een half jaar 2023 zit erop – dit waren mijn 32 hoogtepunten!

6 juli 2023|Persoonlijk|

De eerste helft van 2023 is alweer om. Soms voelt het alsof de krokussen pas net boven het gras uit zijn gekomen, terwijl het toch echt al hartje zomer is (oké, op die paar verdwaalde stormen na!). Dat leek me een goed moment voor een terugblik op 2023 deel 1. Er gebeurde een hoop in zes maanden tijd. Ik had leuke uitjes op de planning staan naar allerlei plekken in het land, we kozen onze nieuwe plek om te wonen, ik verruilde de twintigerjaren voor de big 30, we kochten een huis, ik gaf voor het eerst een training en zo was er nog meer. Dit was mijn eerste helft van 2023 in 32 kleine en grote hoogtepunten.

Blij Lijstje #68 | Boeken verslinden, bouwen, buren-hapjes & krimpvrije mortel

3 oktober 2023|Positiviteit, Persoonlijk|

Al behang schrapend en naar woonwinkels rijdend verslond ik de afgelopen weken luisterboeken alsof mijn leven ervan afhing. Wat een feest is dat! Maar er was meer waar ik blij van werd dan alleen de woorden die uit mijn telefoonspeaker kwamen. Zo had ik een bijzonder boeiend gesprek met een vloerlegger, startte ik met een leuk businesscoachings-traject, mochten we een 'Verkocht'-sticker over ons 'Te koop'-bord plakken, kwam ik een te gek koopje tegen bij de IJ-hallen en bleek Marktplaats na lange tijd van negeren nu toch weer mijn beste vriend. Dit is mijn Blije Lijstje van afgelopen tijd!

Review: Boho Green Make-Up vegan nagellak

26 mei 2017|Lifestyle, Groen doen|

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Mariëlle van de webshop SoloBioMooi. SoloBioMooi is gespecialiseerd in biologische cosmetica en verkoopt ook veel vegan en natuurlijke producten. Al neuzend in hun webwinkel viel mijn oog op de felgekleurde nagellak van het merk Boho Green Make-Up. Aangezien ik nog niet eerder vegan nagellak had gebruikt en wel zin had in een kleurtje op mijn nagels, leek het me leuk om de Boho Green Make-Up vegan nagella