De was moet nog gedaan worden. Waar zijn die belangrijke papieren ook alweer gebleven? En oh ja, vooral niet vergeten om vandaag nieuwe brood te kopen. De auto moet ook nog bij de garage opgehaald worden. En tot overmaat van ramp zit de deadline van morgen ook nog in je nek te hijgen. Oftewel, chaos! Als je een hoofd vol gedachten hebt, is de rust, reinheid en regelmaat soms ver te zoeken. Ook mijn hoofd loopt weleens over. Dan weet ik: ik moet iets doen om weer orde in de chaos te krijgen. Maar hoe?! Deze 9 tips werken bij mij goed voor meer orde in de chaos.
1. Adem in, adem uit!
Even uitrusten is misschien wel het laatste waar je aan denkt als je hoofd gevuld is met tientallen taken die je nog moet afwerken. Eerst het werk afmaken, dan rust. Maar nee, een rustmoment kan je juist helpen om overzicht te krijgen. Begin niet als een kip zonder kop aan alle ongeordende flarden van taken in je hoofd te werken, maar zet eerst even rustig op een rij wat er nu precies moet gebeuren. Adem in, adem uit. Zo kun je daarna met iets meer rust en energie aan de slag gaan.
2. Maak een lijstje
Dat brengt me bij punt 2: lijstjes maken. Nu ik er zo over nadenk, is dat mijn favoriete tip voor bijna alle problemen. Maar dat terzijde, ik ben nu eenmaal een lijstjesmeisje. Misschien voelt het alsof je het MEGA-druk hebt, maar blijkt dat je in feite alleen drie kleine taken hebt. Ook rondvliegende gedachten over boodschappen en de was kun je maar beter snel uit je hoofd krijgen door ze te noteren. Hoe groot de chaos daadwerkelijk is, zie je pas door de chaos te ontleden in taken. Het liefst zo concreet mogelijk. Dus niet ‘Ik moet nog het hele huis schoonmaken’, maar concreet aangeven wat die enorme schoonmaak dan precies inhoudt.
3. Verdeel je taken in een realistische planning
Goed, een lijstje van alles wat moet gebeuren, is niet hetzelfde als je to do list voor vandaag. Nee, ook niet als je wel houdt van een ambitieuze uitdaging in timemanagement. Geloof me, ik ben er ook al tientallen keren ingestonken. Maak op basis van je lijstje een realistische planning. Pak je agenda erbij, bepaal op welk dagdeel je iedere taak wilt gaan doen en vergeet niet om ook kleine pauzes en leuke dingen in te plannen. Want een realistische planning moet natuurlijk wel echt realistisch zijn.
» Lees hier meer tips voor realistisch plannen.
4. Zoek momenten van totale rust
Als je net als ik een echte denker bent, dan maakt je brein in periodes van drukte misschien wel overuren. Niet bepaald bevorderlijk voor orde in de chaos! Misschien lijkt je takenlijst zich door die vele gedachten zelfs wel vanzelf uit te breiden.
De uitknop voor je overactieve grijze massa vinden is geen makkie. Wel lukt het al een stuk beter als je bewust rustmomenten pakt. Ik – meestal allergisch voor alles wat ook maar een beetje naar “zweverig” neigt – ben de laatste tijd vaker met ontspanningsoefeningen aan de slag gegaan. Gewoon vijf tot tien minuten op bed liggen met mijn ogen dicht en bewust letten op mijn ademhaling. En mijn focus dáárop leggen in plaats van op willekeurige gedachten. Dat helpt echt. Ik merk dat ik daardoor minder snel van mijn hoofd een chaos laat maken.
5. Vraag om hulp
Ben je echt alle orde in de chaos kwijt? Kun je het niet meer aan? Besef dat ook dat een conclusie is. Je mag om hulp vragen als je het niet meer trekt. Vraag of iemand een taak van je kan overnemen. Of vraag om een extra paar ogen bij een vraagstuk waar je niet uitkomt. En heb je het idee dat je er flink doorheen zit? Weet ook dan dat je er niet alleen voor staat en schakel op tijd een hulpverlener in of neem een dierbare in vertrouwen.

6. Een. Taak. Tegelijk.
Met een hoofd vol taken is mijn eerste neiging vaak om als een kip zonder kop alles tegelijk te willen doen. Wat zal ik zeggen? Probeer vooral niet in die valkuil te trappen. Begin met de taak die je op de planning had staan en laat je niet door allerlei tussendoor komende verzoekjes afleiden. Valt je tijdens het thuiswerken op dat de keuken nog een poetsbeurt kan gebruiken? Schrijf het op, maar pak niet à la minute de poetsdoek erbij.
7. Stoorzenders? Weg ermee!
Je weet vast wel wat meestal jouw grootste afleiders zijn. Voor de een is dat de telefoon met zijn beruchte apps, voor de ander is het de goedgevulde koelkast, en voor weer een ander is de stapel papier op de hoek van het bureau de ultieme stoorzender. Wees je bewust van jouw bronnen van afleiding en werk die zoveel mogelijk weg. De telefoon kan best een paar uur in je tas blijven en die stapel papieren kun je prima naar een andere hoek wegbonjouren. Ook een koptelefoon of oortjes beschermen je tegen de nodige stoorzenders.
8. Zorg voor oplaadmomenten
Met werkdagen van 12 uur krijg je misschien wel veel gedaan. Maar één ding is zeker: de chaos in je hoofd zal er niet minder van worden als je continu áán staat. Zorg daarom ook voor momenten waarop je je energieniveau oplaadt. Net als je telefoon met zijn langzaamaan leeglopende batterij, mag jij jezelf ook best zo nu en dan een nieuwe lading energie toedienen. Bijvoorbeeld door activiteiten op te pakken waarvan jij oplaadt. Doe iets waarbij je niet je volledige hersencapaciteit nodig hebt. Een film kijken bijvoorbeeld. Of een spelletje spelen of iets lekkers koken.
9. Begin!
En als laatste tip voor meer ode in de chaos: maak “gewoon” ergens een begin en voorkom uitstelgedrag. Blijf je niet druk maken over de enorme chaos en je ellenlange takenlijst, maar begin met het afwerken van die flinke lijst. De lijst wordt niet vanzelf korter. Alleen door aan de slag te gaan, kun je merken dat het misschien wel meevalt. En alleen zo kun je de chaos in je hoofd terugdringen.
Hoe zorg jij voor meer orde in de chaos?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Mijn struggles met 'de perfecte Instagram feed'
Toen ik begon met bloggen, besloot ik dat een eigen Instagram-account niet mocht ontbreken. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor fotograferen en dit leek me de perfecte manier om me nog meer met foto's bezig te houden. Inmiddels speur dagelijks naar Instagram-waardige plekjes of naar items in de kleuren van mijn Instagram feed. Toch merk ik dat Instagram ook een keerzijde heeft. Zo zag ik de mooiste feeds bij anderen voorbijkomen en dacht ik alleen nog maar "Dat wil ik ook!". Maar is zo'n perfecte Instagram feed eigenlijk wel echt belangrijk? Vandaag vertel ik je meer over mijn struggles voor die perfecte feed.
Bucketlist-moment: dé tas van mijn eerste salaris
Na een maand hard werken beleefde ik een klein magisch moment. Mijn allereerste échte salaris was bijgeboekt. In plaats van dat besef even te laten doordringen, greep ik direct naar mijn apparaatje voor internetbankieren. Net toen ik op het punt stond om mijn salaris in één keer op mijn spaarrekening te storten, drong er alleen toch weer iets tot me door. Oh ja, mijn bucketlist! Ik fantaseerde al jaren van het moment waarop ik van mijn eerste salaris iets moois zou kopen voor mezelf. Iets waar ik mezelf anders nooit op zou trakteren. En dat is wat ik dus deed! Maak kennis met de tas die ik van mijn eerste zuurverdiende centjes kocht.
10 dingen waar ik me niet (meer) voor schaam
Schaamte maakt, net als alcohol, meer kapot dan je lief is. Ik heb me jarenlang geschaamd. Voor van alles. Voor mijn verlegenheid, mijn eigenwijze kant, onbenullige gewoontes, mijn introvert zijn. Maar met dat alles ben ik gelukkig mooi klaar. Al een paar jaar. Wat is het fijn om jezelf te zijn, zonder zoveel schaamte en gedachten. Gewoon jezelf, met al wat je bent. Dit zijn 10 dingen waar ik me niet meer voor schaam. En waar jij - als je ze herkent - je ook absoluut niet voor zou moeten generen.
Goede tips! In dit soort situaties maak ik altijd een prioriteitslijstje en zorg ik voor voldoende rustmomenten tussendoor. Maar vaak helpt een goede planning ook heel veel.
Fijne, concrete tips! Allemaal herkenbaar voor mij. Het moeilijkst vind ik om rust te pakken als ik chaos heb. Het liefst zou ik dan namelijk mijn lijstje in één keer helemaal af willen strepen en dus maar doorgaan, doorgaan, doorgaan. Uiteindelijk kom je jezelf dan nog een keer tegen, dus dat is niet handig, maar het is nog een leerproces;).
Lastig is dat ook! Als je een hele lijst vol plannen hebt, is het niet makkelijk om die te laten voor wat het is. Terwijl de chaos vaak juist minder wordt door het lijstje even te laten rusten en alles voor jezelf op een rij te zetten. Maar inderdaad is dat helaas makkelijker gezegd dan gedaan.
Ik kan alles onderschrijven. Elke tip heb ik toegepast. Voor mij is het belangrijk dat ik mijn taak in kleine brokjes verdeel. Niet willen dat een ding in een keer afgehandeld is. Ik kijk ernaar en bedenk de aanpak. Soms is dat elke dag een uurtje met iets bezig zijn. Op een gegeven moment wordt de chaos overzichtelijker en dan pas wordt het leuk, dan komt een einde inzicht. Het is voor mij makkelijk om in tijds lokken te werken. Ik kan me Max een uur met een rot klus bezig zijn. Maar ik leg mezelf wel op er elke dag wat mee te zien, want 2 x een half uur is ook een uur. Succes allemaal.
Wat een goede, gestructureerde manier van werken! Dingen in blokjes opsplitsen is inderdaad een goede om het behapbaar te maken.
Ik ben ook van de lijstjes! Ik kan haast niet zonder, want anders wordt mijn hoofd zó vol!
Super fijne tips! Die eerste twee zijn echt lifesavers en standaard mijn eerste actiepunten als ik merk dat ik ‘het’ niet meer de baas ben, wat het dan ook moge zijn. Ademen helpt echt heel erg. Als ik zenuwachtig ben bijvoorbeeld doe ik ook altijd ademhalingsoefeningen. Als je het moeilijk vindt om je ademhaling onder controle te krijgen vind ik dit gifje wel een goeie hulp: http://gph.is/2cBwk7G
Superhandig zeg, dat gifje! Die ga ik even opslaan, want ik adem van nature vaak veel te snel. Goed dat jij ook met ademhalingsoefeningen bezig bent. Daar kun je zeker in drukke tijden zo veel baat bij hebben.
Ik heb zelf weleens de neiging om als een gek aan alles tegelijk te willen beginnen, waardoor ik overweldigd raak en uitstel, maar door dat uitstellen wordt het probleem natuurlijk alleen maar groter. Rustig blijven, lijstje maken en afstrepen, dus. ?
Precies! Lijstjes maken en orde creëren is vaak zo veel handiger dan alles tegelijk willen doen. Wel lastig soms om niet aan dat laatste toe te geven. Bij mij zijn lijstjes in ieder geval altijd een goede eerste stap 🙂
Lijstjes maken is echt mijn favoriete ding om orde op zaken te stellen. Vooral omdat het afstrepen zoveel voldoening geeft. Zolang in- en uitademen als op het gifje van Irene lukt me trouwens niet. Kan ik astma daar de schuld van geven of moet ik nog op zoek naar mijn inner zen?
Lijstjes zijn gewoon altijd goed, toch?! En het afstrepen is inderdaad het leukste aspect van lijstjes.
Met zo lang inademen als op het gifje heb ik (zonder astma) ook moeite trouwens. Dus ik denk niet dat je per se nieuwe zenoefeningen hoeft te gaan doen 😉
Wauw wat een fijne tips! Ik heb precies last van de stoorzenders die jij noemt haha. Zelfs nu ik achter mijn laptop zit denk ik aan de was of dingen die ik nog moet doen. Ook begin ik vaak halsoverkop aan dingen omdat het af MOET terwijl ik er misschien geen energie voor heb. Ik bewaar dit artikel even onder mijn favorieten, dankjewel voor de goede tips.
Ah wat fijn dat je iets hebt aan mijn tips 🙂 Lastig zijn die stoorzenders ook, hè?! En soms mag je best toegeven aan je gebrek aan energie. De was loopt natuurlijk niet zomaar weg 😉
Heel fijne tips! Een goede reminder om hier weer meer bewust mee bezig te zijn. Ik begin alvast een lijstje te maken ;-).
Goed bezig! Lijstjes zijn sowieso een goede eerste stap voor (bijna) alles 😉
Wat een fijn lijstje! Het helpt mij inderdaad altijd heel goed om even in alle rust een lijstje te maken, en dit vervolgens in mijn planning weg te zetten. Zo is het ook direct uit mijn hoofd en heb ik een mooi overzicht, werkt voor mij toch wel het prettigst.
Precies! Het is alleen al fijn om gedachten uit je hoofd te kunnen zetten en op papier te hebben staan. Dat geeft al wat meer rust in je hoofd.
Handige tips! Ik vind het fijn om alles even op papier te zetten en eventueel de stappen die ik moet doen uit te schrijven en simpelweg te beginnen.
Fijne tips! Ik maak ook graag lijstjes om orde te scheppen. Ook (in huis) opruimen schept orde in de chaos (in mijn hoofd). ?
Als ik chaos ondervind zijn lijstjes ook mijn beste vriend. Ik ben niet zo’n groot lijstjesmeisje als jij, maar wel op momenten van drukte. Als er in een middag op het werk in een helse drukte heel veel moet gebeuren dan maak ik zelf ook een lijstje op. Zo vergeet ik niks en kan ik afstrepen. En dat vind ik fijn. Uiteindelijk krijg ik dan het gevoel van rust en controle terug en dat is genoeg om alles in orde te krijgen. Thuis doe ik dat ook. En als ik te veel stress heb dan schrap ik een paar dingen van mijn planning en neem ik rust. Ik gebruik sinds kort Google Agenda en die maakt door kleurtjes duidelijk hoeveel afspraken ik heb gepland. En dat maakt snel duidelijk hoe vol mijn dag is. Heel confronterend, maar ook heel handig. Ik merkte trouwens dat ik op mijn vrije dagen ook chaos in mijn hoofd kreeg door een woordje; MOETEN. Ik MOET een boek uitlezen, ik MOET een tekening maken, ik MOET bloggen. Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf; Nikita, jij moet niks. Het enige wat je echt MOET op je vrije dagen, is rusten en energie opdoen. En hoe je dat doet? Dat speelt geen enkele rol.
Wat zijn lijstjes toch fijn, hè?! Al is het maar vanwege het kunnen afstrepen van de punten op je lijstje 🙂 Ik vind trouwens je beide tips ontzettend goed. Zowel het stoppen met ‘moeten’ (want inderdaad, je moet op een vrije dag eigenlijk niets) als je tip van Google Agenda. Ik heb wel een account op Google Agenda, maar moet daar misschien toch eens wat meer gebruik van gaan maken en de verschillende opties goed bekijken.
oplaadmoment zijn voor mij heel belangrijk, en dan niet 10 minuten maar minstens een uur en het liefst een dagdeel. Ik merk steeds meer dat ik dat echt nodig heb. Lijstjes zijn groot favoriet, alles wat op papier staat hoef ik lekker niet meer te onthouden.
Heel goed dat je bewust oplaadmomenten plant en daarin ook goed naar jezelf luistert wat jij daarin nodig hebt. Je voelt vaak zelf het beste aan hoe zo’n oplaadmoment er voor jou uit moet zien.
Stoorzenders wegwerken is voor mij een heel belangrijke! Omdat ik voor de blog deels vanuit huis werk, ligt afleiding hier constant op de loer. Zo is het voor mij altijd heel belangrijk dat het allemaal netjes en opgeruimd is om me heen als ik met opdrachten / artikelen aan de slag ga, anders raak ik hierdoor dus echt afgeleid. Ik kan dus niet werken met rommel om me heen, maar ook niet ontspannen met rommel om me heen. Wat voor dag ik dus ook heb, ik begin vaak met een opruimsessie;-)
Heel handig dat je van jezelf weet dat het eerst opgeruimd moet zijn voordat je aan de slag kunt gaan. Een opruimsessie van tevoren vind ik zelf ook altijd een ‘must’. Anders blijf ik me storen aan de troepjes om me heen en zijn mijn gedachten meer bij de troep dan bij mijn werk 😉