meer rust als introvert

Hoe ik meer rust creëer? 7 tips van een introvert!

 • 9 april 2021
 • 23 Reacties

Hoi, ik ben Romy en ik ben introvert! Jij ook? Dan herken je misschien wel dat je liever geen stortvloed aan prikkels over je heen gestort krijgt op een dag. En dat het soms wat overweldigend kan zijn als de telefoon de hele dag roodgloeiend staat of als je weekend volgepropt is met de ene na de andere sociale verplichting. Omdat ik heel lang vooral dacht dat ik mezelf “aanstelde” als introvert, ben ik nogal vaak over mijn grenzen heen gegaan. Gelukkig heb ik nu meer rust gekregen in mijn hoofd. Ik deel wat mij heeft geholpen. Zie hier: 7 tips van een introvert.

1. Minder telefoontjes

Een van mijn struggles als ondernemer was de afgelopen maanden de hoeveelheid telefoontjes. Voor mij is om de haverklap bellen niet mijn favoriete manier van geld verdienen. Ik ben aardig leeggezogen als ik bijvoorbeeld drie lange telefoongesprekken en twee spoedtelefoontjes op een dag heb gehad. Zeker als iemand ongepland belde en vervolgens anderhalf uur aan de lijn hing (helaas, een cursus ’telefoongesprekken op een nette manier afkappen’ had ik nog niet gevonden). Of als ik nét midden in een project zit.

Daarom heb ik de laatste maand zelf stappen gezet om minder tijd telefonerend (en überhaupt minder tijd op mijn telefoon) door te brengen. Kreeg ik zelf ook als een van de tips van een introvert te horen! Blijkt namelijk dat je voor die vele telefoontjes zelf een stokje kunt steken.

Deze dingen werpen bij mij hun vruchten af:

 • Ik neem niet meer standaard de telefoon op, maar kijk eerst wie er belt. Als ik bijvoorbeeld midden in een project zit en de beller niet iemand is voor wie ik nu iets spoedachtigs heb lopen, dan laat ik de telefoon overgaan en app ik of ik later kan terugbellen.
 • Als ik een belafspraak maak, geef ik vaak van tevoren aan hoeveel tijd ik ervoor heb vrijgemaakt. Dan kun je de tijd ook efficiënter gebruiken.
 • Als ik privé word gebeld terwijl ik aan het werk ben, laat ik mijn telefoon vaak overgaan. Alleen voor Bart en voor mijn ouders en mijn broertjes of als ik echt een belletje verwacht maak ik een uitzondering.
 • Als belangrijke mensen tussendoor bellen terwijl ik eigenlijk heel druk ben, dan geef ik vaak aan dat ik tot tijdstip X heb. Vijf minuten voordat het zo laat is, zeg ik nog een keer dat ik er echt vandoor moet.
 • Als het 6 uur is geweest, neem ik in principe geen werktelefoontjes meer op (tenzij ik met een spoedproject bezig ben). Anders geef je namelijk onbewust een signaal af dat je ook dan wel bereikbaar bent.
 • Notificaties uitzetten en af en toe het internet op mijn telefoon volledig uitschakelen is ook een aanrader.
 • Mijn favoriete tip om mijn telefoon minder te gebruiken: het ding buiten mijn gezichtsveld leggen. Scheelt enorm in telefoon-pak-neigingen!
 • Als een gesprek echt lang dreigt te duren, probeer ik het gesprek richting een bepaald doel te sturen. Grappig genoeg schreef ik een tijdje geleden voor een opdrachtgever een artikel over gesprekstechnieken om dat voor elkaar te krijgen. Sindsdien pas ik die technieken zelf ook toe. Als je bijvoorbeeld samenvat wat de ander zegt, kun je daarna gemakkelijker subtiel een stapje verdergaan in het gesprek. Bijvoorbeeld “Dus je hebt een mooie site met veel blogartikelen online staan. En over die blogartikelen belde je me, toch?! Hoe kan ik je daarbij helpen?”.

2. Oortjes in

Ik weet dat veel mensen zweren bij noise-cancelling headphones. Die heb ik zelf (nog) niet, maar goede oortjes heb ik gelukkig wel in de kast liggen. Ik heb ze niet dagelijks in, maar vind oortjes wel een uitkomst als de bouwvakkers voor mijn huis weer eens heel hard André Hazes hebben opstaan of als mijn bovenbuurjongen het volume van zijn supersonische Soundbars weer eens aan het uittesten is. Op zulke momenten is de zoekopdracht ‘Study Music’ in YouTube mijn redder in (geluids)nood. Handig tijdens het werk, maar ook als ik bijvoorbeeld een blog schrijf of gewoon in alle rust iets wil doen.

3. Las alleentijd in

Ook nu ik (parttime) samenwoon, probeer ik nog regelmatig tijd alleen te pakken. Dat is ook meteen een van mijn belangrijkste tips van een introvert: gun jezelf tijd voor jou alleen. Gelukkig staan Bart en ik daar hetzelfde in en vinden we het allebei fijn om, naast de tijd samen, ook dingen voor onszelf te doen. Voor mij zit ‘m dat bijvoorbeeld in blogartikelen schrijven, creatief bezig zijn, fotograferen of een rondje hardlopen. Dat soort momenten helpen me echt om op te laden.

Ik heb er het laatste jaar ook niet echt moeite meer mee om die tijd voor mezelf te nemen. Ik kan gerust aangeven dat ik niet kan afspreken op zondag omdat ik op zaterdag al veel drukke dingen gepland heb staan. Ik weet hoe goed dat me doet en vind het vandaaruit niet moeilijk meer om mezelf zoiets te gunnen.

meer rust als introvert

4. Opladen na een dag vol sociale dingen

In het pre-corona-tijdperk vond ik een weekend gevuld met van hot naar her racen voor sociale verplichtingen aardig slopend. Hoe leuk ik sociaal contact ook vind, ik heb na zo’n volle dag echt een moment nodig waarop ik geen rekening hoef te houden met “gezellig doen”.

Denk dat ik daarom ook nooit groot fan ben geweest van vrijmibo’s toen ik nog op kantoor werkte. Een proostmoment met thee in mijn hand, Bart naast me en de kat op schoot om een werkdag af te ronden, vind ik een stuk fijner. Hetzelfde heb ik trouwens als ik op een dag met allerlei mensen aan de lijn heb gehangen. Dan schreeuwt niet alleen mijn lege telefoon maar ook mijn volle hoofd om oplaadtijd.

Daarom probeer ik op avonden na een volle dag een moment zonder sociale dingen te plannen. Niet die avond ook nog bellen met een vriendin. Ook niet bij iemand gaan eten dan. Maar even alleen me, myself and I met als gezelschap hooguit Bart of een YouTuber op de achtergrond.

5. “Moet” niet meer van alles

Als ik terugkijk op de afgelopen jaren, ben ik eigenlijk heel lang over mijn grenzen heen gegaan. Dan plande ik zo drie afspraken op een dag, terwijl ik daar de puf helemaal niet voor had. Ik geef achteraf de schuld aan mijn hardnekkige Fear of Missing Out. Ik dacht dat je studententijd pas compleet zou zijn met feestjes, sleep-overs, af en toe een drankje te veel en anders op z’n minst een paar uitstapjes in het weekend. Wat voelde ik me dan suf als ik op maandag op de universiteit aankwam en mijn kamer opruimen mijn belangrijkste activiteit van het weekend was geweest. Terwijl ik het in het weekend zelf héérlijk vond, voelde het opeens alsof mijn weekend totaal mislukt en oersaai was.

Gelukkig heb ik dat idee van “moeten” al heel lang losgelaten. Ik vind het nu geen probleem meer als schilderen in het huis van mijn broertje mijn grootste sociale activiteit is. Dat is het mooie van vrije tijd: je bent volledig vrij in hoe je die tijd besteedt. Of jouw weekendplannen nou grandioos groot zijn of dat een ander ze eerder “suf” en “saai” vindt, het is lekker jouw weekend. Dus doe waar jij blij van wordt.

6. Tips van een introvert? Durf introvert te zijn!

Ook onmisbaar in het rijtje met tips van een introvert: accepteert dat je introvert bent. Denk niet dat je je over dingen heen moet zetten omdat dat nu eenmaal normaal is. Tuurlijk, je kunt niet onder elk drukke verjaardagsfeest of onder elke borrel uit. De hele wereld naar je hand zetten, kan niet. Maar andersom hoeft ook niet: jezelf aan de wereld aanpassen. Laat het idee los dat je dingen leuk moet vinden die “iedereen” leuk vindt. Dat je bijvoorbeeld net zo van small talk moet houden als je extraverte collega of vriendin. Of dat je net zo goed op anderen moet kunnen afstappen.

Er zijn in de wereld nu eenmaal meer mensen extravert dan introvert. De kans bestaat dus dat mensen om je heen andere behoeften hebben dan jij. Maar dat maakt niet dat jij moet veranderen. Wees trots op de mooie kanten die introvert zijn met zich meebrengt, net zoals extraverte mensen zo hun krachten hebben. Maak daar gebruik van en omarm wie je bent.

7. Zet de dingen soms meer naar jouw hand

Zoals ik al eerder zei bij een van de andere tips van een introvert, je kunt niet de hele wereld veranderen in één grote comfortabele bubbel waarin je nooit meer lastige of overprikkelende dingen hoeft aan te gaan.

Met soms buiten je comfortzone gaan is niet bepaald iets mis (juist goed om jezelf te ontwikkelen!). Maar je kunt wel kijken hoe je jouw dagen rustiger kunt maken en kleine dingen kunt aanpassen om meer aan jouw trekken (=rust) te komen. Dat zit ‘m soms al in kleine dingen. Bijvoorbeeld:

 • Verplicht jezelf niet om tot het eind te blijven bij een feestje, maar ga wat eerder weg als je het wel gezien hebt.
 • Vraag of je in plaats van met vijf vriendinnen tegelijk één op één kunt afspreken als je dat fijner vindt.
 • Stel voor om niet een hele groepsreis lang mee te gaan, maar om twee dagen te blijven logeren.
 • Kijk of je tijdens een familieweekend een eigen kamer of een eigen huisje (met je partner) kunt regelen.
 • Kijk of je op de terugweg van een uitje met anderen zelf met de auto naar huis kunt rijden in plaats van met z’n allen in de trein te zitten. Dan kun je er een oplaadmoment van maken.
 • Spreek niet meteen een hele dag af, maar een dagdeel. Soms helpt het al als je bijvoorbeeld twee uur voor lunchtijd of voor etenstijd afspreekt. Dan “moet” je wel op tijd weggaan.

Conclusie van deze tips van een introvert? De wereld kun je niet veranderen, jezelf ook niet. Maar je kunt er wel voor zorgen dat je de rust en oplaadtijd krijgt die jij persoonlijk nodig hebt. Daar mag je voor zorgen en dat ben je méér dan waard.

Hoe vind jij rust na een dag met veel afspraken?

tips van een introvert

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 9 april 2021 op 7:06 am - Beantwoord

  Hele fijne tips. Ik vind telefoongesprekken ook vaak slopend en een weekend vol afspraken zie je mij na de corona periode ook niet meer doen. Ik heb echt oplaadtijd nodig en gun mij deze ook. Als ik een drukke dag heb gehad, dan ga lezen, mediteren, wandelen of lekker schrijven.

 2. Daenelia 9 april 2021 op 9:04 am - Beantwoord

  Eigenlijk heel raar. Ik vind telefoongesprekken eigenlijk niet eens zo vervelend. Maar ik neem en nam sowieso nooit privé gesprekken aan tijdens werktijd. Dat is onprofessioneel. Heeft minder met introvert zijn te maken, hoor.
  Ik heb wel eens een zaterdagavond feestje afgezegd omdat ik de hele week, inclusief de zaterdag, gewerkt had. Prima reden, zou je zeggen. Raar dat degene die ik afbelde daar heel verbolgen over deed. Alsof ik een belediging haar kant op deed.
  Het is voor iedereen belangrijk om grenzen te bewaken en tijd voor jezelf te nemen.

  • Romy 19 april 2021 op 10:56 pm - Beantwoord

   Yes, dat laatste is zeker waar. Grenzen bewaken is altijd belangrijk, en die grenzen zullen voor de ene persoon ergens anders liggen dan voor de ander. Als je ze maar in de gaten houdt.
   Dat van de privégesprekken doe ik zelf alleen als ondernemer. Dat is dan misschien ook weer de valkuil van ondernemerschap. Mensen om je heen weten dat je niet verplicht van 9 tot 5 werkt, waardoor mensen om me heen ook eerder denken dat ik wel beschikbaar ben (terwijl ik ook gewoon om kantoortijden werk). Ook een goede oefeningen in grenzen aangeven dus 😉

 3. Audrey 9 april 2021 op 9:14 am - Beantwoord

  Mooie tips – en weer ook erg herkenbaar. Ik merk wel dat corona me heeft geholpen om mijn agenda leger te houden. Ik heb deze maand elk weekend iets staan (zaterdag of zondag dus), en ik merk dat dan in mijn hoofd automatisch al die weekends al geblokkeerd/vol zijn qua sociale dingen.

  • Romy 19 april 2021 op 10:54 pm - Beantwoord

   Slim dat je dat op die manier aanpakt! Een grens stellen aan wat je sociaal plant in een weekend, is ook iets wat mij enorm helpt om niet totaal uitgeblust op maandagmorgen aan het werk te gaan (blij dat het weekend er weer opzit :P).

 4. Guido Van Wambeke 9 april 2021 op 11:13 am - Beantwoord

  Inderdaad, zijn dit mooie tips, van en voor iemand die continue bewust is van het “moment van zijn”. De vraag is zijn we dat altijd, soms verlies je jezelf in een goed boek, muziek en wat een vrij mens zoal bezig houdt toch ? Soms ben je met het be-grijpen van een tekst bezig, of van je eigen denken, vormen van gedachten om ,uit te wisselen met je dierbaren enz. Het is in ieder geval een poging, om een greep zeezand in je hand vast te houden ? Toch bedankt hoor, en succes toegewenst, met al je moedige pogingen van “zijn” in tijde van corona…

  • Romy 19 april 2021 op 10:53 pm - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie reactie, Guido!

 5. Lianne 9 april 2021 op 12:20 pm - Beantwoord

  Dit zijn fijne tips en de meesten pas ik ook geregeld toe. Wat dat betreft doet corona toch iets goed voor introverte mensen!

 6. Johanna 9 april 2021 op 3:37 pm - Beantwoord

  Mooie tips. Gelukkig zijn veel al in uitvoering. Ik heb overigens 2 mobiele telefoons, met elk een eigen nummer. Privé en Zakelijk. Dat is een groot voordeel. Het ene nummer weten alleen mijn vrienden en de andere telefoon laat ik in het weekend en na werktijd gewoon liggen. Dus ik zie nooit “bij toevel” of iemand zakelijk heeft gebeld. Mijn klanten weten dat, en weten ook dat ik altijd reageer, maar niet binnen 5 seconde. Dat alleen reisen is ook zo iets. Ik doe dat graag, en probeer een “lift” ook altijd afteslaan. Ben liever alleen met een boek in de trein. En verder is je lijstje pure herkenning. Succes met het a.s. weekend voor jullie 3. (inkl. poes)

  • Romy 19 april 2021 op 10:52 pm - Beantwoord

   Slim zeg, die twee aparte telefoons! Ik hoor ook van veel mensen om me heen dat ze op die manier voorkomen dat ze steeds zakelijk worden gebeld. Gelukkig lijken mijn actiepunten voor minder bellen tot nu toe te werken. Maar wie weet komt die tweede telefoon er over een paar jaar nog eens van.

 7. Naomi 9 april 2021 op 4:55 pm - Beantwoord

  Dankjewel voor deze fijne tips! Vooral de tips qua telefoongesprekken kan ik nog veel van leren. Ik probeer bellen als het maar even kan te vermijden, maar met deze afspraken lijkt het al wat minder erg.
  En in het weekend van hot naar her rennen? Phoe, dat heb ik nooit gedaan en daar ben ik blij om. Inmiddels ben ik (gelukkig!) ook op het punt dat ik me daar niet meer voor ga verontschuldigen, maar dat ik gewoon zeg dat ik dat fijn vind.

  • Romy 19 april 2021 op 10:51 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je op dat punt bent beland! Jezelf de rust gunnen en niet meer alles moeten, kan al enorm schelen om minder snel overprikkeld of gestrest te zijn.

 8. Evelyne - Gouden Momenten 9 april 2021 op 9:30 pm - Beantwoord

  Ik ben geen fan van de online infomomenten alsook het moeten telefoneren naar iemand buiten mijn familie. Voor mij is telefoneren heel slopend omwille van mijn gehoorprobleem. Dus eigenlijk is het nu een kleine hel voor mij nu alles via online gesprekken en telefoongesprekken moet en kan ik daar echt hoofdpijn van krijgen.

  • Romy 19 april 2021 op 10:50 pm - Beantwoord

   Ah wat lastig inderdaad! Ik snap heel goed dat mensen vooral online spreken dan totaal niet fijn is. Laten we hopen dat er daarin snel weer wat meer mogelijk is om offline af te spreken.

 9. Simone 10 april 2021 op 1:06 pm - Beantwoord

  Ik ben niet zo heel erg introvert. Maar soms vind ik het wel fijn om me eventjes af te kunnen zonderen. Dat doe ik dan met een film of serie op netflix op de laptop met oortjes in. Of een fijn muziekje. Of even Sims spelen. Ik ben verder altijd wel iemand die slecht alleen kan zijn. Al gaat dat wel steeds beter, maar ik vind het gezelliger met iemand om mij heen 🙂

 10. Els 11 april 2021 op 2:06 pm - Beantwoord

  Hele goede tips. Ik vind alleen tijd echt heel fijn. Echt even alleen in het hoekje van de bank, TV aan en haken. Heeeeeerlijk!

 11. Saskia 12 april 2021 op 9:37 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips voor introverte mensen! Ik ben zelf niet zo erg introvert dus is het niet echt op mij van topassing. Hoewel ik wel eens hoor dat mijn hobby’s dan wél weer erg introvert zijn alleen ik als persoon niet… Een extraverte introvert? Ofzo haha.

  • Romy 19 april 2021 op 10:44 pm - Beantwoord

   Haha, volgens mij bestaat dat wel, “een extraverte introvert”. Ach welk labeltje je er ook op plakt, als je maar doet waar jij blij van wordt, toch? 🙂

 12. Meaghan 13 april 2021 op 9:07 pm - Beantwoord

  Dankjewel voor deze fijne tips. Hier heb ik als introvert zeker iets aan. Een aantal pas ik al toe, maar vooral tip 2, 6 en 7 zijn voor mij punten die ik vaker zou kunnen toepassen als het allemaal even te veel is. De overige tips pas ik al toe in het dagelijks leven en voor mij is dat echt een verademing. Eigenlijk vind ik het soms wel lekker dat we in lockdown zitten, aangezien er veel minder verplichte sociale gelegenheden zijn en ik dus vaker voor mezelf kan kiezen. Ik hoop dit na de lockdown ook voort te zetten en daarin ook meer voor mezelf op te komen.

  • Romy 19 april 2021 op 10:37 pm - Beantwoord

   Hier eigenlijk hetzelfde in deze coronaperiode. Ik vind het best fijn dat ik door corona sowieso minder sociale verplichtingen heb in mijn weekenden. Ik ben vastbesloten daar na corona werk van te blijven maken. Corona heeft me wel echt laten zien dat ik toch wat meer rust nodig heb dan ik altijd dacht.

 13. Giovanna Jansen 15 april 2021 op 12:43 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Dat van die goede oortjes moet ik ook nog eens achteraan. Er wordt hier in de buurt regelmatig verbouwt of gerenoveerd en dat leidt behoorlijk af…

 14. Anouk 18 april 2021 op 10:44 am - Beantwoord

  Ik heb sinds een paar weken noice cancelling oordopjes en het is écht zo fantastisch als iedereen zegt. Het maakt de hele wereld zo lekker zacht.

 15. Saskia 21 april 2021 op 10:06 am - Beantwoord

  Mooie tips in dit artikel! Ik ben sowieso wat meer rust gaan pakken en geef eerder mijn grenzen aan, nu ook als mama. Het hoeft even allemaal niet ‘zo perfect’ en dan maar even wat meer tijd voor mezelf en een rommeliger huis.

Recente blogs

De cadeautjes van het leven | 25 voorbeelden

26 juli 2019|Positiviteit|

“Pff, wat een hitte!”, “Was het maar weer winter!” en “Echt niet te doen, dit!”. De extreme warmte van de afgelopen dagen heeft al tot de nodige frustraties en klaagpartijen geleid. Geloof me: toen mijn straat gisteren even een stroomstoring had, zat ik ook niet vrolijk lachend de laatste minuten stroom van mijn laptop te verbruiken. Daarom vond ik het tijd om er wat positiviteit tegenaan te gooien. Gewoon omdat er soms zomaar opeens dingen gebeuren die wél heel leuk zijn. Dingen die toevallig heel goed uitpakken of je totaal verrassen. De kleine cadeautjes van het leven dus. Dit zijn daar 25 voorbeelden van.

Pasta met paprikasaus (vegetarisch + veel verstopte groenten)

9 december 2021|Recepten|

Nu we niet meer om het najaar heen kunnen, had ik zin in een herfst/winterachtige pasta. Een pastarecept met een oranje kleurtje en een warme smaak leek me wel wat. Zo kwam ik op het idee voor deze pasta met paprikasaus, champignons en wortel. Oh ja, en met een heerlijke lading kaas! Het is een supersimpele pasta waar je zo een flinke pan van maakt en hij smaakt verrukkelijk. Ook een slimme manier om je kinderen zonder dat ze het merken groenten te laten eten trouwens!

Vega-review | Ekoplaza vleesvervangers en héél goede namaakkip

28 januari 2022|Lifestyle, Groen doen|

Nieuwe vleesvervangers in het schap blijven bij mij niet lang veilig. Eén blik op een voor mij onbekende vleesvervanger of hij ligt alweer in mijn mandje. We komen de laatste tijd vaker bij Ekoplaza voor bio-boodschappen en er ging een wereld voor me open toen ik daar een heleboel Ekoplaza vleesvervangers tegenkwam. Je snapt: daarvan moesten er een aantal mee. Daarnaast proefde ik een bonenburger en verrekt goede namaakkip voor het eerst. Ik laat je weten welke vleesvervangers wat mij betreft het meenemen waard zijn. En welke niet zo.