meer tijd voor jezelf

Meer tijd voor jezelf – zo maak je tijd vrij! (10 tips)

  • 9 februari 2021
  • 12 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Een snelle blik op je agenda zegt genoeg. Je week zit propvol en met een weekend vol huishoudelijke klussen voor de boeg zou je niet weten waar je die paar yoga-oefeningen of het volgende hoofdstuk van je boek tussendoor moet plannen. En zo verschuift de tijd voor jezelf opnieuw naar volgende week. Het is mij ook vaak overkomen, maar gaat de laatste tijd een stuk beter. Omdat ik vast niet de enige met de volle-agenda-valkuil ben, verzamelde ik 10 tips voor meer tijd voor jezelf.

Jij hebt wél de controle over je tijd

Ik ken het probleem heel goed. Het lijkt alsof je agenda bepalend is voor wat je doet in een week. Maar in werkelijkheid heb jij nog altijd zelf de controle over wat je met je tijd doet.

Als iemand anders er een verzoekje tussen propt dat helemaal niet in jouw planning en volle hoofd past, dan kun je daar iets van zeggen in plaats van het er tegensputterend tussen te wurmen. Jij kunt besluiten dat de projecten die je jezelf op de hals hebt gehaald niet vandaag maar volgende week af moeten. Tijd voor jezelf lijkt er misschien niet te zijn, maar kun je wel bewust vrijmaken. Voor mij is dat bewustzijn al stap 1. Want alles wat zijn weg naar mijn agenda heeft gevonden, heb ik daar zelf in gezet. De leuke dingen én de “moetjes”.

Waarom meer tijd voor jezelf maken?

Tijd voor leuke dingen zal niemand komen aanwaaien. Het huishouden, werk, opvoeding van kinderen, boodschappen doen en allerlei andere verplichtingen lopen altijd door. Dus nee, er komt niet opeens een moment waarop je denkt “Ik verveel me dood! Wat zal ik eens doen?”. Wel kun jij ervoor kiezen om aan de ratrace van de “moetjes” te ontsnappen en jezelf dat moment te gunnen.

Dat heeft de nodige voordelen:

  • Als je dingen doet waar jij van oplaadt, kun je de “moetjes” ook met frisse energie en plezier oppakken.
  • Je hebt meer rust in je hoofd en kunt daardoor beter dealen met de te lange vergadering, je frustrerende collega of andere alledaagse irritaties.
  • Je hebt meer grip op je agenda.
  • Het geeft je de tijd om dingen te doen die passen bij jouw stip op de horizon.

Helaas kan niemand anders tijd voor jezelf maken dan jij. Dat is op zich een voordeel, want je bepaalt volledig zelf wat je met die tijd doet en wanneer je het plant. Maar het heeft ook een nadeel: je moet het wel “even” doen. Bij dat “even” doen helpen deze 10 tips je verder.

1. Vervroeg je bedtijd

Mijn belangrijkste tactiek om meer me-time over te houden, is eerder mijn bed opzoeken. Scheelt niet alleen vermoeide ogen de volgende dag, maar geeft je ook een extra moment om iets leuks voor jezelf te doen. Zolang ik in de woonkamer zit, zijn er altijd wel dingen die moeten gebeuren. Van piepende vaatwassers tot plantjes die water nodig hebben. In de slaapkamer heb ik die afleiding niet, waardoor ik wél tijd neem voor mezelf. In mijn geval is dat in de vorm van een fijn avondritueel, een boek lezen en soms iets schrijven.

Lees ook: 15 tips om beter te slapen.

2. Notificaties uit!

Ik ben vast niet de enige bij wie de beruchte smartphone een niet graag geziene tijdslurper is. Ik ken mezelf inmiddels: als ik “even” iets wil opzoeken op Instagram, ben ik voordat ik het weet alweer verzeild geraakt in grappige plaatjes en mooie interieurfoto’s.

Tijd maken voor fijne dingen doe ik dan ook door social media op sommige momenten links te laten liggen. Ik heb met mezelf afgesproken om alleen ’s ochtends en ’s avonds een keer (of vooruit: twee keer) langs de foto’s in mijn Insta-feed te scrollen. Daarnaast heb ik al mijn notificaties voor Instagram, Facebook, Pinterest en Twitter uitstaan. Ik kijk er alleen op bepaalde momenten naar. Scheelt zo een half uur per dag!

In een ander artikel deel ik mijn beste tips om te minderen met je telefoongebruik. Een paar technische instellingen aanpassen kunnen echt al wonderen doen. Wist je bijvoorbeeld dat je kunt instellen dat je alleen tussen bepaalde tijden op een app als Instagram of Pinterest kunt? En dat je die ene iets te fanatieke groepsapp kunt dempen?

Alvast één tip: gebruik social media alleen op je laptop om tijd op je smartphone te beperken (en om efficiënter social media te gebruiken). Vooral Instagram op de computer, Web WhatsApp en de app Later vind ik een aanrader.

3. Maak het jezelf makkelijker

Als ik heel eerlijk kijk naar mijn agenda, dan is heus niet alles wat daarin staat echt een “moetje”. Je “moet” vaak minder dan je denkt. Als je kritisch kijkt, heb je vaak wel wat speling in de dingen die je doet. Niet alles moet echt en sommige dingen mogen vast een tikkeltje minder perfect.

Een paar voorbeelden uit mijn eigen leven:

  • Heb je voorgesteld om vandaag een opdracht op te leveren, maar is dat toch wat krap? Geef het eerlijk aan en vraag of morgen ook oké is.
  • Moet je echt vandaag je hele huis stofzuigen? Of is het niet erg als dat kleine beetje stof tot morgen blijft liggen?
  • Als je je vriendin belt om te vragen hoe het gaat, kun je ook aangeven dat je het kort moet houden.
  • Gasten te eten krijgen betekent niet meteen dat je iets spectaculairs op tafel moet zetten. Een gewone roerbakschotel is prima.
  • Als een call uitloopt, kun je prima zeggen dat je een maximale eindtijd hebt.
  • Moet je echt naar de winkel om een mooie verjaardagskaart uit te zoeken? Of kun je ook gewoon naar Greetz.nl gaan?
  • Vervang een echte afspraak door een belafspraak of een meeting in Teams of Zoom. Scheelt reistijd!

Je ziet: vaak heb je veel meer speling in de dingen die je “moet” doen, als je maar bereid bent om milder te zijn voor jezelf.

4. Begin de dag met een Miracle Morning

Het boek Miracle Morning (*affiliate link) heb ik zelf nog niet gelezen (staat op mijn leeslijst waar ik gelukkig eindelijk een begin aan heb gemaakt!), maar er is me één tip bijgebleven uit de recensies die ik heb gelezen (onder andere bij Groene Meisjes):

Doe elke ochtend iets waar je blij van wordt.

Sta op tijd op en neem de tijd om dat ene ding elke ochtend trouw te gaan doen. Al is het maar een kwartiertje. Dat kan inhouden dat je elke dag een X aantal pagina’s leest, een aflevering van een leuke serie kijkt, een hoofdstuk schrijft, een wandeling maakt of wat yoga-oefeningen doet. Het voordeel van direct starten met die leuke activiteit is ook dat het niet door alle andere taken gedurende de dag steeds wat verder naar onderen op je to-do-list verplaatst.

En vind je het nu drie keer niks om om zes uur ’s ochtends op een yogamat te zitten? Nergens voor nodig! Ik deel wat tips om op jouw manier een Miracle Morning-routine te creëren. En dat kan ook prima zonder bij dag en dauw je bed uit te komen! Begin met simpelweg iets eerder opstaan. 15 minuten? Een half uur? Moet lukken, toch?!

5. Zet een wekker

Nee, niet om op tijd op te staan. Ik bedoel een wekker om jezelf te herinneren aan dat waar je tijd voor wilt maken. Soms heb je een subtiele reminder nodig om tussen je dagelijkse beslommeringen door dat ene leuke ding niet te vergeten. Daarvoor is de wekkerfunctie op je telefoon best handig. Bedenk voor jezelf een moment dat jou goed uitkomt en stel je wekker in als herinnering voor dat tijdstip. Spreek met jezelf af om op dat tijdstip ook echt andere dingen te staken.

tijd voor jezelf nemen

6. Maak het klein

Het klinkt misschien als een enorm ding om tijd vrij te maken voor leuke dingen. Zeker als je agenda al uit zijn voegen barst van de verplichtingen. Maar hoeveel is nu eigenlijk een kwartier op 24 uur? Als ik naar mezelf kijk, breng ik zonder er erg in te hebben vaak genoeg een kwartier scrollend door Pinterest door. Dan moet het toch ook geen probleem zijn om diezelfde hoeveelheid tijd te steken in iets waar je écht blij van wordt? Je hoeft echt niet meteen úren met een boek op de bank te zitten. Begin klein en maak het zo concreet en haalbaar dat je er vandaag nog mee aan de slag kunt.

7. Besef: gaten in je agenda ontstaan niet zomaar

Sinds ik ondernemer ben, besef ik veel meer dat druk zijn een kwestie is van keuzes maken. Als een kip zonder kop deadlines halen is een keuze. Net zoals het een keuze is om te zeggen dat dat niet gaat, om jezelf vrij te geven en om niet op alles ‘ja’ te zeggen.

Vrije tijd ontstaat niet zomaar. Als ik bijvoorbeeld met een vriendin heb afgesproken en die afspraak niet doorgaat, dan heb ik technisch gezien 4 uur van mijn tijd over. Puntje bij paaltje raken die 4 uur alleen toch wel volgepland met extra huishoudelijke taken of andere “moetjes”. Zit ik opeens mijn voorraadkast op te ruimen. Er zal dus nooit zomaar een gat in je agenda ontstaan, tenzij jij dat gat daar pontificaal neerzet. Maak tijd vrij en plan dat gat zelf in.

8. Plan een uitloopuur

Over gaten in je agenda gesproken, het is sowieso aan te raden om die standaard in te lassen. Dat is meteen iets wat bij mij soms fout gaat. Dan plan ik op zich een redelijke workload op mijn dag, maar komen er plotseling twee telefoontjes tussendoor. Oef, dan verschuift meteen álles.

Een tip die ik laatst kreeg: plan elke dag een uur extra in voor onvoorziene dingen. Dan kom je ook niet in de penarie als er een keer een niet zo snelle beller aan de lijn hangt of als de buurvrouw iets te lang blijft plakken voor een voor-de-voordeur-onderonsje.

9. Zorg voor een stok achter de deur

Een tip die voor mij persoonlijk heel goed helpt, is om een extra stimulans te creëren om meer tijd voor mezelf te maken. Dat kan al zoiets simpels zijn als een vriendin of jullie (als bloglezers) vertellen over een leuk project dat ik wil oppakken. Simpelweg omdat dat uitspreken al extra motivatie geeft. Als je je doelen niet voor je houdt, is de kans kleiner dat je ze laat varen.

Ook een abonnement nemen kan helpen. Zo heb ik laatst een abonnement genomen op online meditaties. Ik weet van mezelf dat meditatie er altijd bij in zal schieten als ik het van mijn agenda af laat hangen. Maar doordat ik dat abonnement heb genomen en daarvoor betaal, moet ik van mezelf wel twee keer per week meedoen en heb ik daarvoor gezette tijden. Werkt als een trein!

10. Accepteer dat je dingen zult missen

Keuzes maken betekent ook dat je voor sommige dingen bewust niet kiest. Als jij zondagavond omdoopt tot jouw relaxtijd, dan zal je om die reden misschien niet aanschuiven bij de filmavond van je vriendenclub of zie je je Instagram-volgersaantallen wat dalen. Net zoals je ongetwijfeld leuke projecten moet laten lopen als je een dag minder wilt werken.

Het voordeel daarvan is dat je bewust voor jezelf kiest. Het nadeel is dat je misschien anderen teleurstelt of zelf last krijgt van Fear of Missing Out. Accepteer dat dat zo is en houd toch vast aan jouw moment plannen (tenzij de andere plannen leuk genoeg zijn om je alleentijd te laten sneuvelen natuurlijk). Alleen dan kun je voorkomen dat jouw zorgvuldig geplande agenda-gaatjes zichzelf alsnog opvullen.

Wat helpt jou om meer tijd voor jezelf te maken?

meer tijd voor jezelf maken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Saskia 9 februari 2021 op 8:46 am - Beantwoord

    Ik ben meer en meer offline zoals je weet en probeer meer tijd voor mezelf vrij te maken. dat ik mijn eigen tijd kan indelen gaat niet helemaal op met een hummeltje thuis. Daardoor koester ik de momentjes dat hij op bed ligt en ik even mama-af ben 😉 Ik geniet van series, films of een goed boek met een mok thee. Of ik blog eventjes wat.

  2. Darina 9 februari 2021 op 10:02 am - Beantwoord

    Ik was nooit echt van het plannen, maar nu doe ik dit wel meer en het geeft me rust. Ik maak per week een schema en vooral op mijn vaste vrije dag, houd ik me aan dat schema voor schrijftijd en blogtijd. Het geeft veel meer rust en ik krijg zo veel meer gedaan.

  3. Daenelia 9 februari 2021 op 11:07 am - Beantwoord

    Als ik denk aan hoe mijn ouders hun dag indeelden, en hoe mijn grootouders dat deden, dan lijkt het alsof ze dat deden zonder agenda. Maar dat is niet zo. Ook mijn oma deelde haar dag duidelijk in. Veel daarvan was gewoonte, bijvoorbeeld het thee moment in de ochtend, hoe laat ze aan het avondeten begon, maar ze plande ook in wanneer ze boodschappen deed en wanneer ze sociale contacten onderhield. Mijn moeder bijvoorbeeld belde haar vader op gezette tijden op de dagen dat ze hem niet zag. En er waren terugkerende sociale afspraken. Wij, en de generatie na mij, denkt maar dat alles spontaan moet kunnen en dat je alles moet kunnen doen en nergens nee tegen kunt zeggen. BS!
    Routine (zo noem ik wat jij noemt miracle morning) is gewoon heel prettig. En natuurlijk kun je er af en toe van afwijken als er iets tussendoor komt. Maar de truc is om een routine te bedenken die flexibel in tijd is. Ik douche ook niet elke ochtend exact 10 minuten: soms is het 5 en soms sta ik er net iets te lang onder… En een stukje lezen kan dus ook 10 bladzijde zijn, of 5 minuten of een hoofdstuk. Zelfs de hond uitlaten is flexibel voor mij (voor de hond geld wel dat hij ‘alles’ gedaan moet hebben, maar als ik dan nog twee straten verder wil lopen dan doen we dat).
    Andersom is flexibel ook goed: als ik ergens een uur voor hebt ingepland en het zit tegen, dan zeg ik net zo makkelijk dat de rest morgen wel komt. Of dat ik er juist zo lekker mee bezig ben dat ik iets anders afzeg. Planning hoeft niet rigide te zijn. Sterker nog, daar heb je niets aan en is alleen maar frustrerend.

  4. Janne 9 februari 2021 op 11:28 am - Beantwoord

    Ik heb meer tijd voor mezelf omdat ik in het weekend niet uitslaap. Mijn ervaring is dat ik me niet uitgeruster ga voelen als ik langer in bed blijf liggen en juist die uurtjes tussen 8 en 11 op een stille zondagochtend zijn MIJN uurtjes. Het kan zelfs best dat het energie oplevert om eerder op te staan, want leuke en fijne dingen doen kan heel wat energie opleveren.

  5. Laurine 9 februari 2021 op 12:15 pm - Beantwoord

    Dat doe ik ook, elke ochtend iets voor mezelf doen. De dag meteen beginnen met iets wat je leuk vind, hoe hectisch of chaotisch de dag dan later misschien verloopt waardoor je geen tijd meer voor jezelf vindt, dan heb je dat momentje tenminste voor jezelf gehad en dat kan niemand je dan meer afpakken.

  6. Evelyne - Gouden Momenten 9 februari 2021 op 12:24 pm - Beantwoord

    Tijd voor mezelf heb ik nodig en probeer ik heel bewust te nemen. Zoals een relaxerend bad op zijn tijd, tv kijken en jawel zelfs blogs schrijven en lezen hoort in de categorie Me-time 😉 Heel mooi artikel!

  7. Bychristiana 9 februari 2021 op 2:21 pm - Beantwoord

    Ik denk dat het vooral gaat om het woord ‘maken’. We hebben allemaal (maar) 24 uur in een dag en tijd voor jezelf moet je dus maken danwel nemen. Ik heb daar ook heel erg de behoefte aan. Wat ik in de avond ook regelmatig doe is mijn telefoon gewoon boven laten liggen als ik lekker op de bank een film zit te kijken of een boek lees. Anders ga ik steeds maar op die telefoon kijken en echt ontspannend is dat ook niet natuurlijk.

  8. Lotte 9 februari 2021 op 3:21 pm - Beantwoord

    Wat een fijne tips. 🙂 Heel herkenbaar dat ik inderdaad wél tijd heb om 15 minuten op Instagram te scrollen, maar dan ineens geen tijd had om te sporten of om yoga te doen. Soms is het natuurlijk wel prima om eventjes hersenloos wat tijd te doden, maar vaak is het ook wel zonde. Goed om daar meer op te gaan letten!

  9. Naomi 9 februari 2021 op 4:10 pm - Beantwoord

    Wat een prachtige tips! Ik doe er een aantal al. Wat je zegt over dat gat in je agenda inplannen, vind ik heel belangrijk. Ik moet er voor mezelf nog wel een lesje bij doen: ik plan dat gat wel in, maar dat ‘gat’ is ook het allereerst wat ik schrap als er nog iets anders moet. En dat is niet slim. Dat gat is net zo’n belangrijke afspraak als ál die andere afspraken.

  10. Giovanna Jansen 9 februari 2021 op 7:07 pm - Beantwoord

    Mooie tips! Zo belangrijk om meer tijd voor jezelf in te plannen. Sommige doe ik al en sommige vergeet ik weer te doen, dus een reminder is altijd goed! Heel goed boek trouwens, Miracle Morning, hoewel het mij nog niet echt lukt om ook echt zo elke dag te starten. Maar zeker een aanrader om te lezen.

  11. Noor 9 februari 2021 op 8:21 pm - Beantwoord

    Mijn gsm ligt standaard boven, vind het een beetje raar om mijn gsm mee te nemen als ik tv kijk of mijn tanden poets. Net voor het slapen gaan check ik eventuele berichten en zet dan de wifi uit.

    Voor de rest gebruik ik geen laptop in het weekend omdat ik dat voor mijn werk heel veel gebruik. Wil mijn ogen even rust geven

  12. Anna 10 februari 2021 op 11:20 am - Beantwoord

    Wat een fijne tips! Ik wil ook eens gaan proberen om ‘me time’ in te plannen. Nu denk ik steeds: ik doe het wel straks, als ik klaar ben. Maar inderdaad, soms lopen dingen uit of gewoon heel anders dan gepland en dan schiet het er weer bij in..

Recente blogs

Van hersenbloeding naar Hoofdgerechten | Mijn broer schreef een kookboek

6 juli 2022|Groen doen, Lifestyle|

Zoals het een echte #fangirl betaamt, kon ik niet wachten totdat dit boek van de persen zou rollen. Vanwaar fangirl? Nou, het kookboek ‘Hoofdgerechten’ is geschreven door mijn broer Joeri. Als grote zus ben je sowieso trots op je broer. Maar dat Joeri dit kookboek geheel zelf heeft ontwikkeld, is al helemaal iets waar ik om glunder van trots. Joeri kreeg een maand nadat hij Nederlands kampioen BMX’en werd uit het niets een hersenbloeding. Zijn leven bestond in één keer niet meer uit dagelijks stunten op zijn bmx-fiets, maar uit stapje voor stapje herstellen in een revalidatiecentrum. Gelukkig maakte zijn fietsliefde plaats voor een nieuwe passie: koken. Die passie leidde tot dit fantastische vega-kookboek met verrassende, duurzame én gezonde maaltijden. Ik geef je graag een inkijkje.

Je blogplezier vasthouden? Mijn 7 beste tips!

27 november 2018|Lifestyle|

Het is alweer ruim 2 jaar geleden dat ik besloot om mijn eerste stappen op het wereldwijde web te wagen. Toen had ik niet kunnen verwachten dat ik bloggen na al die tijd nog met net zo veel plezier zou doen. Toch kruip ik nog steeds iedere keer met dezelfde glimlach achter mijn laptop om mijn hersenspinsels en woordenbrijen op het digitale papier te knallen. Hoe ik mijn blogplezier behoud en hoe jij dat ook voor elkaar krijgt? Met deze 7 handige tips kun jij hopelijk je blogplezier vasthouden. Of je nu net begint of al een tijdje aan het bloggen bent.

Vegan & glutenvrije kruidkoekmuffins met rozijnen

9 februari 2025|Recepten|

Ook al zit Sinterklaas alweer een tijdje in Spanje, ik kan kruidkoek niet vaak genoeg uit de kast te halen. Maar dit keer geen gewone kruidkoek om in dikke plakken aan te snijden. Nee, dit keer maakte ik kruidkoekmuffins. Oftewel: de smaken en textuur van kruidkoek, maar dan in muffinvorm. En lekker dat dat is! Zo heb je altijd een eenpersoonsportie bij de hand en heb je ook een feestelijke Sinterklaas-snack om bij de pepernoten te serveren. En oh ja, de kruidkoekmuffins zijn vegan, glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers. Dus als het goed is, kunnen zoveel mogelijk mensen een vorkje meeprikken.

Ga naar de bovenkant